Alexandria Group sijoituskohteena

En ole aikaisemmin tutustunut Alexandriaan tai sen tuotteisiin nimenomaan negatiivisten uutisten takia.

Yllätyin kun selasin heidän rahastoesitteitä.
Oletin heti nähtyäni rahaston nimeltä Alexandria Maailma Osake, että se olisi piiloindeksirahasto, kuten usean kivijalkapankin omat rahastot.

Rahastoesitteessä kerrotaan:

Sijoitusrahasto Alexandria Maailma Osake on osakerahasto, joka sijoittaa varansa
pääsääntöisesti toisten kotimaisten ja ulkomaisten maailmanlaajuisesti osakkeisiin
sijoittavien sijoitusrahastojen rahasto-osuuksiin ja yhteissijoitusyritysten osuuksiin.

Mahtaakohan kukaan, edes Alexandria, oikeasti tietää mihin yrityksiin, sektoreihin ja maihin on sijoittanut jos tuollaista ostaa.

Ei ole piiloindeksöintiä vaan toisilla ratsastamista :slight_smile:

18 tykkäystä

Kouluprojekti Alexandriasta avasi silmät järkyttävän korkeista kuluista verrokkeihin nähden, todella agressiivisista myyntitaktiikoista ja niihin liitetyistä vastuuttomista myyntitavoitteista. Erään pitkäaikaisen työntekijän haastattelussa kävi myös ilmi, että kun kysyttiin yrityksen vahvuukisista, niin mitään suoraa vastausta ei saatu. Keskustelu johti aina takaisin strukturoituihin sijoitustuotteisiin ja niiden menestykseen… Vastaukset olivat pääosin todella ympäripyöreitä eikä rivien välistä saanut mitään konkreettista irti.

19 tykkäystä

Olen muuten täysin samaa mieltä. Alexandria on sellainen jätekaivo, jonka IPOn toivon epäonnistuvan.

13 tykkäystä

Muutama kommentti vielä yrityksen toimintatavoista. Ainakin vielä 2010-luvun puolivälissä firmassa oli iso buukkitiimi, joka toimi kuten mikä tahansa buukkitiimi - eli soitellaan ihmisiä tapaamiseen ja provisio tulee tapaamisista. Muutama huomionarvoinen seikka:

  • Koko yrityksen historiassa noin 50% tapaamisista toteutuu, eli käytännössä jos buukkari sopi esim. 6 tapaamista päivässä niin näistä kuudesta kolme henkilöä tuli paikan päälle ja siitä maksettiin provisio. En tiedä mikä on alan normaali noshow-rate, mutta aika pahalta tämä kuulostaa. Toki tähän voi vaikuttaa se, että myyjät sopivat palaverin myös sellaisten asiakkaiden kanssa, joista huokuu, että eivät ole tulossa paikalle vaikka näin sanovat ja palaveri sovittiin ikään kuin ajatuksella “jos nyt kuitenkin”.

  • Provisiota ei maksettu toteutuneisa tapaamisista, mikäli tapaamisen alkukartoituksessa selvisi, että kyseinen henkilö ei ole palkkatyössä sillä hetkellä tai mikäli on opiskelija. Eli tilanteessa, jossa esimerkiksi asiakas omasta tahdostaan työttömänä ja tilillä 10 miljoonaa, niin buukkari ei saanut mitään. Tai valmistumisen kynnyksellöä olevasta opiskelijasta ei maksettu provisiota. Tämä perusteltiin sillä, että työttömät/opiskelijat eivät ole potentiaalisia sijoittajia. Noh, eiköhän tälläkin palstalla jokunen opiskelija pyöri jolla salkussa firmoja.

  • Valituksia tuli todella paljon buukkisoitoista, ahdistelusta yms. ja näihin ei yrityksen sisällä otettu kantaa muuten kun sanottiin, että “muistakaahan että x ja y kiellettyä”.

Mainittakoon toki se, että myynti on aina myyntiä ja anteeksipyytelemällä ei tapaamisia sovita ja myyjän oltava aina hiukan “”““agressiivinen””“” ja ehdottaa kauppaa/tapaamista yms. Itse ollut B2B kuin B2C myynnin kanssa tekemisissä monissa erilaisissa yrityksissä ja todettakoon, että Alexandrian tapa on ollut kaikista harmaimmalla alueella myyntiteknisesti.

9 tykkäystä

Kun Pankkiirit listautuvat, alkavat juhlat olla ohi. Veikkaan, että osakkeen antiarvostus tulee olemaan härskin puolella viime vuoden lukujen pohjalta ja myymällä ajatus kasvusta. Tämä tilaisuus tulee kerran per 10 v. Rahastojen varainhoitopalkkiot eivät ole tätä päivää ja tulevaisuutta, kuitenkin aina löytyy niitäkin “rikkaita”, jotka eivät ole käyneet toista astetta läpi. Sijoittajille löytyy edelleen parempiakin varainhoitotaloja, uskon.

7 tykkäystä

Ehdottomasti menee seurantaan tämä firma!. Minulla on seurantalista nimeltä “kusetukset” ja siellä on Tesla ja Ovaro tällä hetkellä. Wirecard poistui sieltä.

Näin uutisen ja mietin, että Alexander(https://www.alexander.fi/) listautuu. Kun en ikinä uskonut, että tää roskayhtiö päästettäisiin pörssiin. Onneksi en ole ollut tämän firman häirinnän kohteena.

25 tykkäystä

Olen ollut yrityksessä töissä ja edelleen muistan ne hetket, kun toinen sijoitusneuvoja lähtee vanhemman rouvan kanssa lähipankkiin kun laitetaan “ne rahat sieltä tililtä tuottamaan” kaikkein kalleimpaan tuotteeseen. Eikä ollut mitään pikkusummia. Periaate on, että pokaa ei päästetä pois ennen kauppaa, koska kauppa jää muuten toteutumatta.

Toiminta oli todella härskiä, asiakkaita “ajetaan kovaa” kauppaan. Olen kaikille tutuille sanonutkin, että tähän ei rahoja pidä laittaa. Itse näen, että yritys on jo pitkällä ehtoopuolella ja toimintaa ei saada enää juurikaan kasvatettua, vaikka rahaa olisikin enemmän. Ihmisten on paljon helpompi löytää sopivia ratkaisuja tai googlata “Alexandria kokemuksia” ennen kuin menee ensitapaamiseen.

53 tykkäystä

Toivottavasti ei mene liikaa aiheen ohi, mutta tällaisten yritysten kohdalla pistää miettimään miten perustajat tai ylin operatiivinen johto nukkuu yöllä.

Jokainen on toki oman elämänsä sankari, mutta itse en osaa edes lukuisten käänteiden kautta kuvitella miten näin yhteiskunnalle nettona negatiivisen toiminnan pyörittämiseen on päädytty. Vaikkei konseptina itse uskoisi maanalaiseen paikkaan niin melkoista mentaalijumppaa vaatii.

Ei kiinnosta vaikka saisin IPOsta 400% tuoton, Alexandria Pankkiiriliike ja etenkin operatiivinen johto voi haistaa pitkän ***** kymmenien tuhansien suomalaisten elämän vaikeuttamisesta.

33 tykkäystä

Jos yhtiöllä on vaikeuksia perustella omaa vastuullisuuttaan ja johto kangertelee aiheeseen liittyvissä kysymyksissä, niin ehdotan hakemaan asiaan vain uutta näkökulmaa. Saa käyttää mut ei ol pakko:
“Alexandria taistelee vastavalmistuneiden työttömyyttä vastaan - Tarjoaa nuorisolle myynti- ja asiantuntijatehtäviä ympäri Suomen täysin ilman työkokemusta tai alan koulutusta”

Olen kuvitellut olevani puhdas järkisijoittaja, jolle ei ole ongelma sijoittaa eettisesti kyseenalaisillekaan toimialoille, jos sieltä on tuottoja saatavissa. Alexandria on kuitenkin päässyt täysin ihoni alle, ja suljen sijoitusmahdollisuuden pois arvomaailmani vastaisena. Finanssialan(kin) asiantuntijoilla on valtava vastuu kertoa heihin luottaville asiakkaille riittävät ja ymmärrettävät tiedot tarjottavista sijoituskohteista.

Ja lopuksi hatunnosto Inderesin toiminnalle, joka ajaa aidosti sijoittajienkin etua!

32 tykkäystä

Rohkea veto listautua. Listautuessa monet sanovat hakevansa “tunnettuutta” ja sitä tosiaan saa. Alexandrian kohdalla tunnettuus on ongelma, koska tämä kalliiden sijoitustuotteiden puolipakkovälittäjä voi tehdä busineksiaan tasan niin kauan, kun suurin osa heidän kohderyhmäänsä eivät ole tietoisia toiminnan ongelmista. Nimi myös johtaa harhaan, pankkiiriliike antaa ymmärtää, että ovat pankki ja monet asettaa luottamusriman sitten siihen, olettaen myös, että myyjät ovat alan ammattilaisia, eivätkä ketä tahansa kauppiaita, joiden tuote nyt vaan sattuu olemaan monimutkaiset ja kalliit sijoitustuotteet, joita kaupataan ihmisille, jotka eivät ymmärrä monimutkaisia sijoitustuotteita tai niiden kalleutta.

Omasäästöpankki ottaa myös mielestäni riskin. Maineriskin, liittäessään oman nimensä Alexandrian toimintaan.

Kuten moni täällä on jo kirjoittanut, itselläni jää sijoittamatta tähän puhtaasti eettisistä syistä. Ihan sama, mikä hinnoittelu, en halua olla mukana ihmisten kynimisessä.

ps: ottaen huomioon viime vuosien pörssirallin, ovat tuona aikana sijoittaneet saattaneet saada jonkinmoista tuottoakin riskisijoituksilleen. Alexandriaa ei siinä välissä olisi toki tarvittu vetämässä välityspalkkioitaan, omia tuotteita heillä ei käsittääkseni ole.

pps: kokemusta on näiden myyjien jäätävistä taktiikoista. Myös tutuilla, jollain käynyt ikävästikin hillittömän painostuksen alla kun taipui, ymmärtämättä yhtään mihin. Ainoastaan äänityslaitteen kanssa neuvotteluihin, ja aina kysymyspatteri valmiina.

3 tykkäystä

Aika järkky tuo Kauppalehden tarina, jossa sijoittaja menetti sijoituksensa, kun joutui työttömyyden vuoksi keskeyttämään kuukausisäästämisen.

Tammikuussa 2020 Kauppalehdessä oli artikkeli otsikolla “Maksatko kuukausisijoituksessasi pelkkiä kuluja? - Näin voi käydä, jos et lukenut ehtoja kunnolla”. Artikkeliin oli poimittu seuraavat lauseet Utmost Vision -sijoitusvakuutuksen suomenkielisestä esitteestä: Yksi vakuutuksen myyjistä oli Alexandria.

”Alkujakson aikana kohdistetut alkuosuudet laitetaan sivuun hallinnointipalkkion rahoittamiseksi vakuutusmaksukauden aikana.”
”Takaisinostosta perittävien maksujen vuoksi vakuutuksen takaisinostoarvo alkujakson aikana on nolla tai huomattavasti pienempi kuin maksettujen vakuutusmaksujen määrä.”

Alexandria myy edelleen Utmost Vision -nimistä tuotetta sivuillaan otsikolla " Utmost Vision –vakuutus auttaa tavoitteiden saavuttamisessa". Jos kyseessä on sama tuote kuin tuo aiemmin mainitsemani, niin taitaa auttaa enemmän Alexandrian kuin asiakkaan tavoitteiden saavuttamisessa.

4 tykkäystä

Rahastojen tuotot ilmoitetaan aina kulukorjattuina eli juoksevien kulujen vähentämisen jälkeen. Aina.

2 tykkäystä

Kun esitystä kuuntelin niin annettiin vähintäänkin ymmärtää, että mainittu 150 000€ on keskimääräinen Alexandrian hallinnoiman omaisuuden määrä asiakasta kohden. Mikäli tämä 150 000€ viittasi asiakkaiden kokonaisvarallisuuteen, niin esitys muuttui entistäkin kyseenalaisemmaksi. Finanssialan sääntelyn perusteella alan toimijoiden on toki tunnettava asiakkaansa, jolloin jonkinlainen käsitys asiakkaidensa kokonaisvarallisuudesta on Alexandrialla oltava. Mediaanisuomalaisen omaisuus on kiinni seinissä ja kiinteistöissä tyypillisimmin muuttotappiopaikkakunnilla, mikä korostuu Alexandrian asiakaskunnassa joka asuu 70% Helsingin seudun ulkopuolella. Tällöin suuri osa asiakkaista pystyy ilmoittamaan omaisuudekseen vähintään tuon 150 000€, kun “ollaan sen verran rahaa laitettu meidän rintamamieskotiin Suomussalmella”. Siitä kuinka relevantti asiakkaan itsensä ilmoitettama kokonaisvarallisuus on sijoittajatarinan kannalta voi olla montaa mieltä.

Asiakkaitaan kunnioittava varainhoitotalo tuskin antaisi tietoa asiakkaidensa kokonaisomaisuudesta julkisuuteen, enkä usko Alexandriankaan tosissaan tarjoilevan sijoittajille tarinaa jossa yhtiön 35 000 asiakasta voisivat lähitulevaisuudessa nostaa sijoituksensa Alexandrian tuotteissa 50 000€ → 150 000€ puoskareiden onnistuessa. Todennäköisimmin esityksessä sattui puhdas lipsahdus. Toki mikäli uusi raportoitava tunnusluku "asiakkaiden teoreettinen keskimääräinen finanssipalveluiden käytön potentiaali " ottaa enemmänkin tuulta alleen, saamme pian lukea esim. pankkien raporteista kuinka paljon rahaa nykyisille asiakkaille olisi teoriassa mahdollista lainata jos heistä jokaikinen päättäisi laittaa elämän risaiseksi ja nostaa luottonsa tappiin.

2 tykkäystä

Katsoin Alexandrian sivuilta listaa työntekijöistä, Us-ko-ma-ton-ta mikä määrä sijoitusneuvojia. Myös hallinnon koko aivan älytön ja aivan kuin Kummelin sketsistä tittelit ja arvonimet.

Tähänkö on tultu Suomessa, eikö tässä maassa ole enää työtä? Onko kaikki työ nykyään myyntiä ja pumppaamista jossa ei tuoteta yhteiskunnalle ja asiakkaille mitään lisäarvoa?

Koska tässä Alexandriassakin on fiksun oloisia koulutettuja kansalaisia, jotka pystyisivät tekemään mitä tahansa muuta. Järkytyin kun tunnistin muutaman jampan.Tyypillinen keissi, kauppatieteitä opiskellut ei saa töitä ja päätyy tällaiseen työpaikkaan. Koulutetaan liikaa?

Todellisia pelimiehiä ja myyntimiehiä, kyvykkäitä ovat, ei siinä mitään. Mutta naistenpokaustaitojen käyttäminen kun myy strukturoituja velkakirjalainoja eläkemummoille, on kaikilla moraalin- ja ESG-mittareilla jossakin muualla kuin reilun pelin alueella.

Nykyään on markkinat täynnä erilaisia sijoitustuotteita, miten kukaan voi haksahtaa noin huonoihin tuotteisiin? No tietenkin hyvät myyntimiehet/naiset voivat saada myytyä, kun tuote ei itsessään myy. Kun soitetaan ihmisiä läpi ja määrän laki tekee tehtävänsä, 1000 soittoa, joista vaikkapa 10-20 saadaan tapaamiseen ja parille myytyä tuote, niin siitä sitä kasvua tulee.

Katselin Alexandrian sijoitustuotteita ja epäselvyys paistaa läpi. Jos en ymmärrä sijoitustuotteen rakennetta, kuluja, oikeuksia yms, niin todella hämmentävää.

23 tykkäystä

Sama ajatus tuli itsellä mieleen. Regulaation valvontakin tulee isomman suurennuslasin alle. Itse kyllä kiinnostun tällaisesta, missä osataan myynti, ja vielä kun siihen lisätään osaamista tästä voi tulla “varainhoidon Kamux”. Yhdistyvät vielä Oma Säästöpankin kanssa kun anatavat markkinoiden hoitaa valuaatiot kohdilleen. Tämä on tulevaisuudessa perferian ja reuna-alueiden Sampo ja Mandatum. :star_struck:

Murheellista huomata että Oma Säästöpankki sotkee nimensä tällaisen sontaläjän listautumiseen.

29 tykkäystä

Vieläkö nämä huijarit ovat pystyssä ja pyörittävät toimintaa? Ja vieläpä listautuvat. Luulin ajan hoitaneen homman ja edes vaihtaneen nimeä välillä ettei maine saavuta.

On merkittävää hyötyä yhteiskunnalle tuottavia yrityksiä, neutraaleja näkymättömiä arkea pyörittäviä tapauksia ja välttämättömiä, mutta sivuvaikutuksiltaan osittain negatiivisia pidemmän päälle. Kaikki valideja sijoituskohteita tilanteesta riippuen. Sitten on oma kategoria nimeltään Alexandria mikä pilaa sijoittamisen maineeen tavallisten Virtasten keskuudessa ja lypsää rahaa itselleen ilman minkäänlaista häpeää.

32 tykkäystä

Pieni lainaus kauppalehdestä:

”Meillä on poikkeuksellisen iso asiakaskunta ja asiakastapaamisia oli viime vuonna lähes 90 000. Jos otamme huomioon yksin nykyisen asiakaskunnan, heidän varallisuudestaan vain noin kolmannes on hoidossamme. Kasvun varaa on yksin tässä”, Kaitue kertoo.

Alexandrian nykyisen asiakaskunnan keskimääräinen sijoitusvarallisuus on noin 150 000 euroa. Siitä se aikoo ottaa aiempaa suuremman siivun"

Taisin käydä kerran firmassa kahvilla. Ei se niitten asiakkaanhankinta paljoa poikkea muistakaan alan tahoista ( muutaman private banking puolen tahon kanssa käynyt myös kahvilla ). Omia huonoja rahasto/rahaston rahastoja myydään innokkaasti.

Ehkä se johdannaistuotteitten kauppaaminen tekee tuosta vähän huonomman mutta ei nuo muutkaan pankit asiakkaansa parasta ajattele.

Katselin nettisivuilta heidän tarjoamaan osakerahastoja. Palkkiot olivat 2.26 p.a.
Tekstin perusteella vaikuttaisi olevan piiloindeksirahastoja.

Vastaavissa indeksirahastoissa esim OP palkkio on 0.36 ja jossain ETFssä lähes 0%.

Kun ihmisten osaaminen ja tiedot sijoittamisesta lisääntyy voi markkina hoitaa ongelman pois.

Alexandria kohderyhmä taitaa olla “tuulipukukansa”.

2 tykkäystä