Perustin oma ketjunsa Pörssien suunta -ketjussa alkaneen keskustelun perusteella, sillä näissä megaketjuissa asia helposti hukkuu muun sekaan ja sotkee. Ajatukseni oli keskustella nimenomaan siitä puolesta, että mikä vaikutus algoritmeillä on pörssikauppaan ja mitä uhkia niihin sisältyy. Pidän tätä eri keskusteluna kuin koneälystä käyty keskustelu tai ainakin tässä tarkoitus on asiaa pohtia “toiselta puolen pöytää”.
Voin olla asian suhteen ihan kassalla, mutta ihan lonkalta näen että algoritmit voidaan jakaa vähintään kolmeen kategoriaan, joista osa hyödyllisiä ja osa haitallisia.
-
pörssikaupan tehokkuutta edesauttavat mekaaniset algoritmit.
Nämä algoritmit huolehtivat esim siitä, että eri valuutoissa noteraatut rinnakkaislistaukset ovat aina saman arvoisia keskenään tai ETF:n ja sen sisältämien osakkeiden arvot ovat synkassa. Nämä eivät mitään miljardibusinesstä ole, sillä siivut ovat olemattomia ja kilpailu suurta. -
HFT eli High Frequency Trading eli pikakauppaa tekevät algoritmit.
Itse suhtaudun näihin algoritmeihin hyvinkin negativiisesti, vaikka niillä on tiettyjä hyötyjäkin. Lähteenä on Michael Lewisin mainio kirja Flash Boys. HFT treidaajat hankkivat nopeimmat mahdolliset yhteydet suoraan meklareien koneiden kylkeen ja ideana on, että voivat reagoida toimeksiantoihin nopeammin kuin kukaan ja vetää välistä, eli toimia transaktioiden toteutumisen aikaikkunan sisällä. Tämä on mahdollista jenkeissä jossa useita rinnakkaisia kauppapaikkoja, niin nämä iilimadot voivat olla nopeampia kuin alkuperäinen transaktio ja ostaa ostotarjouksen saapuessa kaikki markkinalla olevat sitä edullisimmat osakkeet ja myydä ne sekunnin murto-osan sisällä tuon ostotarjouksen tekijälle itselleen sen maksimihinnalla. Homma ei ole laitonta, mutta se on vaikutuksiltaan käytännössä hyödytön vero ja jos saisin päättää, niin siihen puututtaisiin. Asiaan liittyy myös lieveilmiöitä, jotka ovat vielä epämääräisempiä, kuten markkina-informaation varastaminen. -
Algoritmit jotka tekevät aktiiviisia päätöksiä sijoittajien puolesta perustuen monenlaisiin avainsanojen louhintoihin ja logiikoihin,
Tämä on varmaan se kaikkein kompleksisin ja merkittävin algoritmien kategoria.
Jos olen tältä palstalta ymmärtänyt, niin robotit louhivat twitteriä, uutislähteitä ja keskustelupalstoja ja poimivat sieltä avainsanoja ja päättelevät alkavia hypejä tai muita. En nyt suoraan ymmärrä miten algoritmit päättelevät, että onko “julkisuus” kulloinkin positiivista vai negatiivista, mutta ehkä todennäköisyydet ovat, että positiivista tai sitten ajatus on, että negatiivisiin uutisiin reaktio on nopeampi kuin positiivisiin ja aina kannattaa ostaa huhuja. Tiedä häntä.
Samaten algoritmit voivat lukea osarit yms ihmisiä nopeammin ja joko ostaa vai myydä millisekunnin osissa. Kai siitä hyötyä voi olla.
Alunperin aloitin viestin kirjoittamisen vastaamalla tähän osaan. Meinasin todeta, että minä pidän noita kakkoskategorian algoritmejä jo itsestään tietynlaisina kyberrikollisina, joten jos joku keksii keinon heitä kusettaa, niin olen vain tyytyväinen että saavat maistaa omaa lääkettään, mutta kolmoskategrian kohdalla olin jo vähän muuttanut mieltäni. Toki sekin osio riippuu siitä, että minkälaisia logiikoita taustalla on, eli voi olla jotkut tämänkin kategorian algoritmit voisi vähintäänkin harmaalle alueella laskea moraalisesti, mutta kun en tiedä niin en tiedä.
Tässä vaiheessa voitte tulla kertomaan mikä kaikki meni päin honkia, sillä tästäkään asiasta en oikeasti mitään tiedä.