Algoritmit osakemaailmassa

Perustin oma ketjunsa Pörssien suunta -ketjussa alkaneen keskustelun perusteella, sillä näissä megaketjuissa asia helposti hukkuu muun sekaan ja sotkee. Ajatukseni oli keskustella nimenomaan siitä puolesta, että mikä vaikutus algoritmeillä on pörssikauppaan ja mitä uhkia niihin sisältyy. Pidän tätä eri keskusteluna kuin koneälystä käyty keskustelu tai ainakin tässä tarkoitus on asiaa pohtia “toiselta puolen pöytää”.

Voin olla asian suhteen ihan kassalla, mutta ihan lonkalta näen että algoritmit voidaan jakaa vähintään kolmeen kategoriaan, joista osa hyödyllisiä ja osa haitallisia.

  1. pörssikaupan tehokkuutta edesauttavat mekaaniset algoritmit.
    Nämä algoritmit huolehtivat esim siitä, että eri valuutoissa noteraatut rinnakkaislistaukset ovat aina saman arvoisia keskenään tai ETF:n ja sen sisältämien osakkeiden arvot ovat synkassa. Nämä eivät mitään miljardibusinesstä ole, sillä siivut ovat olemattomia ja kilpailu suurta.

  2. HFT eli High Frequency Trading eli pikakauppaa tekevät algoritmit.
    Itse suhtaudun näihin algoritmeihin hyvinkin negativiisesti, vaikka niillä on tiettyjä hyötyjäkin. Lähteenä on Michael Lewisin mainio kirja Flash Boys. HFT treidaajat hankkivat nopeimmat mahdolliset yhteydet suoraan meklareien koneiden kylkeen ja ideana on, että voivat reagoida toimeksiantoihin nopeammin kuin kukaan ja vetää välistä, eli toimia transaktioiden toteutumisen aikaikkunan sisällä. Tämä on mahdollista jenkeissä jossa useita rinnakkaisia kauppapaikkoja, niin nämä iilimadot voivat olla nopeampia kuin alkuperäinen transaktio ja ostaa ostotarjouksen saapuessa kaikki markkinalla olevat sitä edullisimmat osakkeet ja myydä ne sekunnin murto-osan sisällä tuon ostotarjouksen tekijälle itselleen sen maksimihinnalla. Homma ei ole laitonta, mutta se on vaikutuksiltaan käytännössä hyödytön vero ja jos saisin päättää, niin siihen puututtaisiin. Asiaan liittyy myös lieveilmiöitä, jotka ovat vielä epämääräisempiä, kuten markkina-informaation varastaminen.

  3. Algoritmit jotka tekevät aktiiviisia päätöksiä sijoittajien puolesta perustuen monenlaisiin avainsanojen louhintoihin ja logiikoihin,
    Tämä on varmaan se kaikkein kompleksisin ja merkittävin algoritmien kategoria.
    Jos olen tältä palstalta ymmärtänyt, niin robotit louhivat twitteriä, uutislähteitä ja keskustelupalstoja ja poimivat sieltä avainsanoja ja päättelevät alkavia hypejä tai muita. En nyt suoraan ymmärrä miten algoritmit päättelevät, että onko “julkisuus” kulloinkin positiivista vai negatiivista, mutta ehkä todennäköisyydet ovat, että positiivista tai sitten ajatus on, että negatiivisiin uutisiin reaktio on nopeampi kuin positiivisiin ja aina kannattaa ostaa huhuja. Tiedä häntä.

Samaten algoritmit voivat lukea osarit yms ihmisiä nopeammin ja joko ostaa vai myydä millisekunnin osissa. Kai siitä hyötyä voi olla.

Alunperin aloitin viestin kirjoittamisen vastaamalla tähän osaan. Meinasin todeta, että minä pidän noita kakkoskategorian algoritmejä jo itsestään tietynlaisina kyberrikollisina, joten jos joku keksii keinon heitä kusettaa, niin olen vain tyytyväinen että saavat maistaa omaa lääkettään, mutta kolmoskategrian kohdalla olin jo vähän muuttanut mieltäni. Toki sekin osio riippuu siitä, että minkälaisia logiikoita taustalla on, eli voi olla jotkut tämänkin kategorian algoritmit voisi vähintäänkin harmaalle alueella laskea moraalisesti, mutta kun en tiedä niin en tiedä.

Tässä vaiheessa voitte tulla kertomaan mikä kaikki meni päin honkia, sillä tästäkään asiasta en oikeasti mitään tiedä.

13 tykkäystä

Jos joku kaveri on riittävän kyvykäs tunnistamaan epätehokkuuden / patternin järjestelmässä, ja rikastuttaa itseään tällä, miksi tämä olisi millään tavoin rikollista tai harmaata aluetta? Onhan se toki sääli, että vielä viime vuosituhannella pätevä tuulipuku kykeni rikastumaan omin kätösin, kun taas nykypäivänä yksityishenkilöillä ei tahdo enää olla resursseja kerätä dataa ja opettaa malleja, jotka olisivat kilpailukykyisiä kvanttifirmoja vastaan.

Muistelisin, että joku mm. loggaili reaaliaikaisesti kryptovaluuttamarkkinalla jokaisen kaupan pilveen, ja varsin lyhyessä ajassa kulut pomppasivat tuhansiin taaloihin kuussa pelkästä pilvistoragesta. Jotain tällaista se taitaa vaatia, jos haluaisi etsiä edgeä kilpailijoihin nähden. Muistelen muutamia vuosia sitten, kun satuin olemaan juuri sopivasti Inderesin verkkosivulla ja loggautuneena Nordnetiin, kun Inderes ilmoitti Talenomin ostosta mallisalkkuunsa. Noin minuutin ajan sain rauhassa kauhoa manuaalisesti Talenomia about “normihinnalla” ennen kuin algot heräsivät, ja hinta pomppasi muistaakseni reilut 20 %. Valitettavasti kyseessä oli allekirjoittaneen hypoteettinen testi, enkä tuntenut firmaa, joten olin hyvin varovainen ja tili jäi merkityksettömän pieneksi.

Tämä pisti toki mietityttämään, josko olisi luonut algon, joka jatkossa seuraisi mallisalkkua reaaliajassa, ja reagoisi välittömästi tehtyihin kauppoihin. Kenties tuollaisella saisi muutaman kaupan vuoteen. Jäi toteuttamatta, koska työmäärä on varsin merkittävä, testaaminen olisi hieman hankalaa, ja tuotto jää varsin pieneksi, jollei kyseessä ole pienyritys. Toki, jos tuollaisella saisi vaikkapa “helpot” 2 x 5% tuoton vuodessa, löisi tällä varsin pieniriskisellä tekniikalla indeksin. Vaihtoehtoisesti voisi sosial engineeringillä koittaa soluttautua Inderesin analyytikkojen mielenmaisemaan, ja ennustaa esimerkiksi analyysien ajankohtia ja muutoksia. Esimerkiksi Admicomin ketjussa varsin kivasti ennusteltiin muutama päivä etukäteen tulevaa analyysiä ja tavoitehinnan muutosta. Siitä sitten toteuttamaan.

Allekirjoittanutta kiinnostaisi tietää, onko tämä pohjoisen pörssimme niin mitäänsanomaton (ja Inderesin foorumi täysin ulkomaisten ammattilaisten tutkan alla), että täällä tuulipukukin voisi pärjätä? Monesti tullut mietittyä mm. josko puhtaasta mielenkiinnosta crawlaisi sivustoa ja testaisi, missä määrin foorumilaisten parviälyllä rikastuisi. Bias lienee kuitenkin järkyttävä, sillä kotimaisten osalta tuntuu hype seuraavan analyytikoita - tämä näkynyt etenkin Verkkokaupan ja Efecten kohdalla, joissa molemmissa mentiin aivan metsään sekä analyytikon että (useimpien) foorumilaisten osalta.

2 tykkäystä

Näissä tapauksissa ei kyse ole siitä, että kaverit olisivat kyvykkäitä tunnistamaan patterneja tai epätehokkuutta itse markkinoilla, vaan siitä että hyväksikäyttävät järjestelmän teknisiä puutteita. Olisi helppoa todeta, että he ovat ansainneet palkkion tuosta fiksuudestaan, mutta kun asian toinen puoli että ongelma on ollut tiedossa jo toistakymmentä vuotta ja syy että sitä ei ole korjattu on se, koska järjestelmä on niin korruptoitunut. En tietenkään voi todistaa, että yksittäiset loiset olisivat esim lahjoneet ketään, mutta kyllähän siihen on syynsä että he ovat saaneet jatkaa toimintaansa vaikka ongelma on tiedossa. Uhreina tässä on lähinnä eläkevakuutusyhtiöt ja muut suuret sijoittajat, joiden transaktiokustannuksia tämä nostaa eli se tosiasiallisesti vähentää tehokkuutta markkinoilla. Sitten kun kuviossa on mukana pimeät kauppapaikat ja niiden eturistiriidat ja niiltä silmien sulkeminen, niin ollaan jo selvästi petoksen puolella, joskaan ei niistä tuomioita kukaan ole tainnut saada. Samaan kategoriaan kuuluu myös markkinoinden vääristäminen tekemällä tarjouksia, jotka otetaan vedetään pois nopeammin kuin kukaan ehtii niihin reagoida. Puhdasta manipulointia siis.

Kannattaa lukea se kirja, sillä ei minulla tästä ole asiasta ole sitä parempaa tietoa.