Pörssien suunta (Osa 2)

Hyvä muistutus. Sijoittamisessa mikään ei taida olla vaikeampaa kuin pörssin suunnan veikkaaminen oikein, vaikka vaihtoehtoja on vain kaksi.

Pörssien suunta - ketju niille, jotka haluavat tehdä vaurastumisesta vaikeampaa!

Edit: autocorrectin korjaus varastamisesta >>vaurastumisesta

7 tykkäystä

IMO: Aika kapeakatseinen maailmankuva, jos ei ollut tarkoitettu provoksi. Tokihan on totta, ettei makrosijoittaminen sovi suurimmalle osalle ihmisistä, muttei se tarkoita, ettei sitä tulisi kenenkään harjoittaa/tutkia. Menestyneitä makrosijoittajiahan on vaikka kuinka paljon ja mainitaan tällä hetkellä äänessä olevista vaikka Ray Dalio ja Jeffrey Gundlach. Vähän samahan noin sanominen on kuin, että itse tykkäisi liikkuakseen yksinkertaisesti hölkätä, ja sanoisi, että tuollainen pyöräily se on ihan turhaa ja vaikeaa hommaa - ei kuntoon pääsemisen tarvitse olla vaikeaa :smiley:

Kaiken päälle isossa kuvassa on vielä sellainen juttu kuin bondimarkkina, joka on osakemarkkinaa isompi. Siinä taitaa olla vähän pakko ottaa makronäkemystä. Toki bondimarkkinan merkitys on yksityistasolla täällä EU:ssa melkein kuollut, mutta on sillä edelleen merkityksensä. Näiden lisäksi on mahdollista löytää vielä muitakin sijoituskohteita, jotka eivät korreloi aina toistensa kanssa. All-in osakkeissa on toki ollut tässä 40 vuoden nousumarkkinassa hyvä juttu ja varmasti tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen silloinkin niin, mutta kaikilla ei ole sellainen tilanne, että voi sietää osakemarkkinan volatiliteettia ja valmiutta odottaa vaikka hautaan asti, että arvo palaa hyväksyttävälle tasolle.

Jokainen siis tavallaan - yhtä ainutta oikeaa tapaa sijoittaa ei ole.

21 tykkäystä

Vieläkin helpommalla pääset, kun seuraat vain Inderesin/Red Eyen mallisalkkua. Ei tarvitse edes tutustua mihinkään tylsään fundaan ja silti pyyhkit ainakin minun tuotot 100-0. Hirväen vaikeaksi teet vaurastumisen, jos joudut perehtymään yhtiön liiketoimintaan…

Tämän artikkelin eräs kaverini laittoi minulle joskus, kun aikoinaan kyseenalaistin hänen teorioitaan markkinoista.

Tekstissä käydään läpi esimerkiksi HFT kaupankäynnissä esiintyvää “Quote stuffingia”, jossa algoritmit suoranaisesti ja kirjaimellisesti manipuloivat tarjouskirjoja laittamalla millusekunneiksi ison tarjouksen markkinoille. Tarjous poistetaan ennen, kuin kukaan (edes kilpailija-algot) kerkeää reagoimaan. Tällä pyritään hämäämään kilpevia algoritmejä ja voittamaan ne. HFT kauppa on siis osittain nollasummapeliä, jossa algoritmit pyrkivät voittamaan toisensa.

Miksi sinua pitäisi HFT kaupan kiinnostaa? Koska oletettavasti sinunkin rahoja hallitaan eläkeyhtiöiden ja sijoitusrahastojen kautta, jotka on HFT algojen lypsylehmiä.

Thomas Peterffy, the Republican billionaire founder of Interactive Brokers, put it: “Basically, the people whose money is in the large pension funds and investment accounts, they do not understand what is happening. If they understood that it is their money that the banks are basically taking from them, then they would do something about it. But the problem is that it’s too complicated.”

2010-vuoden Flash crashin aikana Dow Jones putosi enemmän, kuin 9/11 iskun jälkeen. Ei kukaan yksityisijoittaja kuitenkaan voi ennustaa milloin vastaava tapahtuma tulee uudelleen eteen. Eikä täten kukaan tee osakepoimintojakaan näiden asioiden perusteella. Siitä huolimatta tämä on tärkeä asia ja mielestäni jokaisen pörssissä pyörivän kannattaa koittaa ymmärtää toimintaympäristöänsä edes jollain tasolla.

Hyvin tiivistit makrotalouden :smiley:

ps. Laitan vielä täällä usein pyörineen linkin dokkarista, jota itse ainakin pidän hyvänä.

(Tietokoneet pörssimeklareina | Yle Areena)

13 tykkäystä

Michael Silvan analyysia pörssien suunnasta 👀 NOTHING CAN TAKE DOWN THE STOCK MARKET 👀 - YouTube
On keskimääräistä kiinnostavampaa asiaa pääsiäisen ajanvietteeksi.

4 tykkäystä

En tarkoittanut sanoa, että Valtaoja olisi ottanut kantaa elvytykseen vaan nimenomaan puhtaan energian tuotantoon ja sen mahdollisuuksiin. Kohti ikuisuutta on kirja, jossa hän on ainakin on asiaa pohtinut.

1 tykkäys

Eivät algoritmit varsinaisesti itsestään sekoa, ne sekoilemiset ovat ohjelmoinnista johtuvia inhimillisiä virheitä, ei kaikkia fiboja testauksessa löydetä ja kun sattuu sopiva sattumien yhdistelmä, niin virhe paljastuu. Pahimmassa tapauksessa eri lafkojen algoritmin sitten kiihdyttävät liikettä.

Tuo kyberrikollisten uhka on oikea ja konkreettinen, on vain ajan kysymys kun joku onnistuu, seuraukset sitten jää nähtäväksi.

3 tykkäystä

Lueskellut pyhinä kirjaa toisen maailmanosodan suomalaisia vihollisen radio ja puhelinliikenteen salauksian purkamisesta, melko monimutkaisia olleet varsinko divisioona ja esikuntatason kommunikaatiossa, mutta niin vain melko hatarilla lähtökohdilla saatu erittäinkin monimutkaisia koodeja purettua. Lähinnä olellista ollut saada riittävä määrä dataa analysoinnin lähtötiedoiksi, eli mieluiten tuhansia viestejä samalla koodilla niin vaikeinkin avautuu koska löytyy aina jonkinlainen kohta mistä saadan pää auki, esim komentajien ja joukko-osastojen tunnukset ,tai vakiomuotoiset sääsanomat yms joista saatu purku käyntiin.

Mutta takaisin aiheeseen, kun olen noiden robojen toimintaa seurannut niin melko yksinkertaisilla metodeilla toimivat ja pitäisin erittäin helppona algoritmin selvittämistä täydellisesti, ja onhan mahdollista antaa pörssissäkin keinotekoisia syötteitä joilla saa haluamansa detajitkin algon toiminnasta selville.
Norjassa tuota tekivät menestyksellisesti(tuottoisasti) mutta taisi tyypit saada melko kovat tuomiot siitä.

Eli nuo robojen itsessään täysin pörssilakieni vastaiset manipulaatiot, shorttaukset ja algorimit on helppo selvittää, mutta se on kiellettyä ja ankarasti sanktioitua. Ovat pörssivirannomaisten erityissuojeluksessa, tuotot hedgerahastoilla ja algoila vaan niin kovat että niitä suojellaan viimeiseen asti viranomaisten toimesta.

6 tykkäystä

Missä on kielletty ja sanktioitu?

Eihän minkään asian selvittäminen päättelemällä edes voi olla kiellettyä. Oikeudeton vakoileminen ja vastaava on asia erikseen.

Erkkilä on kirjoittanut Ruotsin casestä https://www.salkunrakentaja.fi/2019/01/kurssimanipulaatio/

Hahaha tämä oli kyllä paras kommentti viime päivinä. :smiley:

Ei sijoittamisesta tarvitse tehdä yhtään sen vaikeampaa, kuin se jo on ja allekirjoitan itsekin tuon ehdotuksesi ostaa laatua, kun hinta sopiva.

On tällä ketjulla silti suurempi tarkoituksensa, vaikka joskus keskustelu meneekin hiustenhalkomiseksi ja lillukanvarsien räpsyttelyksi.

Käsitys siitä, missä mennään seikkojen kanssa jotka vaikutttavat osakemarkkinaan, ei ole koskaan pahitteeksi. Esimerkiksi taloutta on minun mielestä käytännössä mahdoton ennustaa, mutta jotenkin voi haistella missä vaiheessa sykliä suunnilleen mennään. Talous ei tottakai vaikuta kaikkiin osakkeisiin samalla tavalla, mutta monet täälläkin sijoittavat esim. konepajoihin joten kannattaisi ehkä kiinnostaa enemmän.

Toinen tärkeä tekijä on korostuneesti viime vuosina ollut keskuspankkien toimet ja likviditeetti. Monien laatuyhtiöiden tankkaus viime vuoden maaliskuussa olisi todennäköisesti tuonut hieman toisenlaisen tuoton, jos keskuspankit olisi reagoineet koronakriisiin vasemmalla kädellä. Puhumattakaan valtioiden elvytyspakettien vaikutuksesta miten ne käytännössä epäsuoraan “vakuutti” firmojen tuloksentekokyvyn :smiley:

Eli on noilla väliä.

Toisekseen, niin kauan kuin näen kommentteja “myin salkkuni tyhjäksi, kun katsoin Malisen haastattelun”, on tällaisille ketjuille tarve missä pyritään selkeästi avaamaan eri makrotekijöiden vaikutuksia. Ehkäpä tämän ketjun pääviesti hieman ironisesti juuri onkin, että ei pidä antaa noille “mutuiluille” liian korkeaa painoarvoa omassa sijoittamisessa. Tämä ketju on onnistunut hyvin, jos se antaa ilmiöille kontekstia ja auttaa sijoittajaa ymmärtämään pörssiä ja taloutta paremmin. Tämä ketju osuu maaliinsa, jos sijoitttaja pitää kiinni sijoituksistaan katsottuaan Malisen tai jonkun muun maailmanlopun huutelijan haastattelun.

Lisäys: Tämä oli tietysti oma subjektiivinen näkemykseni tämän ketjun tärkeimmästä annista. Näkemyksiä on varmasti niin monia kuin on lukijoitakin. :slight_smile:

87 tykkäystä

"
nuo robojen itsessään täysin pörssilakieni vastaiset manipulaatiot, shorttaukset ja algorimit on helppo selvittää, mutta se on kiellettyä ja ankarasti sanktioitua.
"

"
Missä on kielletty ja sanktioitu?
Eihän minkään asian selvittäminen päättelemällä edes voi olla kiellettyä. Oikeudeton vakoileminen ja vastaava on asia erikseen.
"

-En pääse lukemaan kokonaan kun Kauppalehden maksumuurin takana, mutta itse algoritmin toiminnan selvittäminen ei liene laitonta, mutta tulosten hyödyntäminen on:

Robotit voittaneista päiväkauppiaista sankareita Norjassa

Kahta norjalaista päiväkauppiasta uhkaa teoriassa jopa vuosien vankilatuomio Oslon käräjäoikeudessa viime viikolla alkaneessa ja norjalaisosakkeiden pörssikurssien manipulointia koskevassa oikeudenkäynnissä. Käytännössä syyttäjä on vaatinut syytetyille 120 ja 90 päivän vankilatuomioita.

1 tykkäys

Ymmärsin alkuperäisen viestisi siten, että algojen selvittäminen olisi helppoa mutta kiellettyä. Kurssien manipulointi on kiellettyä, mutta muunlainen itse päättelemällä selvitettyjen algoritmien hyödyntäminen ei. Voit esim. laillisesti tehdä itse samanlaista algokauppaa.

2 tykkäystä

Niin kauan kuin minä olen sijoittanut, eli vaatimattomat 12 vuotta, muistan miten karhut ovat huudelleet heikosta tulojen kehityksestä Yhdysvalloissa. Stagnaatio kotitalouksien reaalituloissa on ongelmallista, koska Yhdysvaltalaiskuluttajahan on globaalin kysynnän ultimaattinen lähde. Kapitalismi on siis rikki ja pörssin pitäisi romahtaa sekä muita ikäviä seurauksia odottaa kulman takana, kuuluu argumentti.

Viime vuosien aikana tämä stagnaatiokehitys näyttää kuitenkin kääntyneen taas mediaanitulojen kasvuksi:

Taustalla on osin tilastointimuutos mitä tulee vuoden 2019 hyppyyn, ja esimerkiksi kotitalouksien muuttuva koko vaikuttaa niiden laskettuihin tuloihin vaikka käsittääkseni sellaiset vaikutukset pitäisi tuosta siivota pois.

Pitkän mörnimisen jälkeen kuitenkin myös palkat ovat lähteneet nousuun viime vuosina:

Samalla ennätysmatala osa tuloista menee velanhoitomaksuihin:

… ja suhteessa BKT:hen kotitalouksilla on velkaa taas maltillisesti yli vuosikymmenen himmailun jälkeen:

Nämä ovat havaintoja, mutta ehkäpä kuluttajien vetämälle “roaring twenties”-teemalle löytyisi ihan pohjaakin näiden perusteella, jos kuluttajat rohkaistuvat oikein kunnolla.

30 tykkäystä

IMF Bullish? IMF kertoo: Kasvua pukkaa, ja vieläpä nostetuilla luvuilla. Inflaatio lyhytaikaista.

Poimintoja:
The global economy will expand 6% this year, up from the 5.5% pace estimated in January, the IMF said
For 2022, the fund saw global growth at 4.4%, higher than the 4.2% previously

Among the forecasts released Tuesday:
-Advanced economies will expand 5.1% this year, compared with the 4.3% previously seen
-Emerging market and developing economies will grow 6.7%, up from 6.3%
-U.S. is seen at 6.4%, up from 5.1% in January. The fund previously calculated the stimulus enacted in March will boost U.S. output by a cumulative 5% to 6% over three years
-The euro area will expand 4.4%, up from the 4.2% previously seen
-Japan will grow 3.3%, compared with 3.1%
-China is seen expanding 8.4%, up from 8.1%
-India will grow 12.5%, up from 11.5%

Meantime, inflation data globally could turn volatile in the coming months, given record-low commodity prices a year ago, but the trend should prove short-lived, the IMF said. The muted outlook reflects a weak labor market, high unemployment and little worker bargaining power.

2 tykkäystä

1. tama-on-ukrainan-hatahuuto-ja-erittain-kiusallista-natolle
2. Venäjän valtion median puheita
3. Zerohedgen pelottelua
Heräsin vasta tänään tähän miten lähellä isompi aseellinen konflikti onkaan nyt tuossa reilun tuhannen kilsan päässä… Esimakua nähtiin varmaan tänään Fortumin kurssissa joka laski ilman muita kummempia syitä 4%. Sijoittajat siis alkoivat laskemaan kasvavaa Venäjä-riskiä mukaan.

Laaja sota olisi tietysti karmea inhimillinen katastrofi, mutta ottamatta siihen kantaa, niin vaikutuksia myös pörssiin varmasti olisi. Ainakin energiasektori reagoisi rajusti, ja meidän pörssissä tietysti juuri Fortum. Tietysti, jos tilanne eskaloituu edes puheen tasolla USA:n ja Venäjän välillä, niin voi tulla vaikka minkälaisia tulkintoja. Pörssi tuskin hinnoittelee kuitenkaan vielä kauhean suurta todennäköisyyttä laajemmalle sodalle ihan Euroopan laidalla… Oli miten oli, niin tästä voi tulla uusi pörssiä, tai ainakin sen osia heiluttava narratiivi.

7 tykkäystä

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo puhua maansa parlamentin molemmille kamareille eli liittokokoukselle keskiviikkona huhtikuun 21. päivänä.

Puhetta on hehkutettu jo etukäteen ”erityisen merkitykselliseksi nykyisessä vastakkainasettelun maailmantilanteessa”.

Venäjän mediassa olleiden vihjailujen perusteella vaikuttaakin siltä, että puheesta saattaa olla tulossa Putinin ensimmäinen yritys haastaa Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden ja tämän Ukrainalle lupaama tuki.

Toivottavasti tämä on nyt vain Putlerin isottelua ja show:ta. Pienelle kofliktille voisi Putinin maailmassa olla kysyntää, sillä Navlnyi homma on saanut vähän liikaa tuulta alleen. Kannatusluvut saa helposti ylös, kun syyttää korruptoitunutta länttä viattoman äitimaan kaltoin kohtelusta.

Pitää laittaa toi huhtikuun 21. päivä kalenteriin.

1 tykkäys

Edellinen viikko päättyy perjantaina 16-17.4 FOMCiin. Saa mahdollisesti mukavan startin tohon alkavaan viikkoon.

Ja suomalaisen paniikinomaisen käyttäytymisen tuntien, yllä mainittu uutinen saa härmäläiset tankkaamaan wc-paperia, niin tiedän raapia salkkuun ajoissa Metsä Boardia.

EDIT. Kalenterikuukaudet englanniksikin on omanlainen taito… eli päivät on 27-28.4 FOMCille

1 tykkäys

Krimin kriisin aikaan helmikuussa 2014 Helsingin pörssin Venäjä-yhtiöt reagoivat melko äkäisesti. Mutta, muistaakseni myös maailmantalous hieman hyytyi tuossa 2014/2015 kupeessa joten monien kokema suurempi lasku myöhemmin liittynee osin myös siihen. Yhtä kaikki, helmikuun 20. päivän tienoilla dippi on selkeä:

Nokian Renkaathan menetti lopulta 50 % markkina-arvostaan 2013-2015.

10 tykkäystä

Jos geopolitiikkaa haluaa lisää iltaan, niin Kiinalla on vaihteeksi Etelä-Kiinan merellä kepillä jäähän kokeilu.

Samoin Kiinan pulinat ovat muuttuneet alati aggressiivisimmiksi mitä Taiwaniin tulee.

Saa nähdä miten Bidenin tiimi vastaa näihin haasteisiin Ukrainassa ja Kiinan suunnalla.

2 tykkäystä

Jos saa toivoa, niin olis joskus mukava kuulla vaikkapa Vernerin vartissa vähän enemmänkin osakemarkkinan (miksei myös raaka-aineiden) ja erilaisten sotilaallisten kriisejen suhteesta. Varmaan jotkut Lockheed Martinit voi jopa hyötyä näistä konflikteista, kuten lääkeyhtiöt pandemioista?

Semmonen historiapläjäys!

10 tykkäystä

Muutamia kuvaajia aamun videolta. Videon loppupuolella kävin läpi noita roaring-twenties-ainekset-kuvaajia, jotka postasin tänne jo eilen illalla joten en niitä laita tähän uudelleen. :slight_smile:

Sentimentti on jäähtynyt. Laitoin eilen Kahvihuoneeseen kuvan myös Sijoitusfoorumin statseista, mutta laitetaan tännekin. Kuten alemmasta kuvasta näkyy, meno foorumilla on rauhoittunut sattumalta (?) samaan aikaan, kun useat hypeosakkeet tekivät huippunsa.

Toisaalta taloudesta sataa iloisia uutisia, katsoo sitten rokotuksia tai talousdataa. Esim. Yhdysvalloissa teollisuuden ostopäällikköindeksi räjähtää katosta läpi. Palvelualat on koko talouden kannalta ratkaisevia, mutta Helsingin pörssin vinkkelistä teollisuuden meno ratkaisee (meillä kun on tosi teollisuuspainotteinen pörssi).

Tämän unohdin lisätä videoon :smiley:

Vaikka elpyminen on eittämättä päällä, niin on tuossa jokunen miljoona työpaikkaa vielä luotavana. Ilmankos Fed toppuuttelee kiristämisestä kun puhutaan.

Lisäys: tätä en laittanutkaan eilen tänne, vaan kenties aiemmin. Mutta tosiaan, vastoin ehkä monien luuloja velkaantuminen (suhteessa BKT:hen) pysähtyi Yhdysvalloissa jo vuonna 2009 :o … jos siis katsotaan yhdessä kotitalouksien, firmojen ja liittovaltion velkaa. :wink:

Vasta koronakriisissä tuli uusi pomppu, kun BKT rysähti.

22 tykkäystä