Alma Media - ketju

Palaan näihin kysymyksiisi nyt @PorssiPatruuna sillä sovittiin Alman kanssa, että otan tuohon Q4-haastatteluun laajemmin täältä kysymyksiä. Tehdään haastattelu tuttuun tapaan tuloksen yhteydessä perjantaina, joten siihen asti saa ehdottaa kysymyksiä ja kokoan niistä sitten sopivan kokonaisuuden.

Mennäänkö noilla neljällä vai haluatko lisätä/muokata kysymyksiä? Muutkin saa tietysti ehdottaa kysymyksiä ja voi laittaa myös DM:nä.

3 tykkäystä

Aiemmat kysymykseni:

  • Näkyykö Suomen media-ilmoitusmarkkinoilla pienintäkään valonpilkahdusta vai näkymät yhä tasaisen sumuisia?
    Alman rekrytointitoimintaa haluttaisiin laajentaa “alikehittyneisiin” maihin eli kai valtioita, jossa vähemmän kilpailua. Mitä maita on tähtäimessä ja onko itäisen Euroopan lisäksi myös EU:n ulkopuolinen alue kaavailuissa?
  • Neuvottelut korvauksista somejättien kanssa: mikä merkitys tällä voisi olla Alma Medialle, onko haarukoitu tulovirran kokoa?
  • Kauppalehden, Talouselämän ja Arvopaperin päällekkäisyys hämmentää lisääntyvästi. Yhä enemmän sisältö ja jutut samoja ja kunkin julkaisun oma profiili hämärtynyt verrattuna takavuosiin. Eikö olisi aika läjäyttää nämä lehdet yhteen?

@Petri_Gostowski kiitos muistamisesta! Nähdäkseni edellisen osarin yhteydessä jälkijunaan jääneet kysymykseni ovat ajankohtaisia nytkin ja kelvollisia tulevassa haastattelussa.

Yhtä muuta asiaa tullut pohdiskeltua, mutta tod näk tähän ei saisi vastausta😎 Otava on suuromistaja Alma Mediassa. Ja sillä lihava siivu myös Enentossa. Mandatum haluaa pistää markkinoille oman Enento-pottinsa, joka saattaisi laittaa isompaakin lainetta liikkeelle.

Alma ja Enento kun ovat kumpikin pohjimmiltaan taloustiedon tuottajia ja tästä näkökulmasta keskinäiset yritysjärjestelyt eivät ehkä poissuljettuja? Foorumin Enento-palstan puolella @NukkeNukuttaja juuri pohdiskeli Otavan roolia ja tätä arviointia voisi laajentaa Alman puolelle? @Roni_Peuranheimo

9 tykkäystä

Petri on antanut ennakkokommentit, kun Alma julkaisee perjantaina Q4-raporttinsa. :slight_smile:

4 tykkäystä

Kiitos @PorssiPatruuna, poimin nämä. Vielä ehtii huomiseen aamuun saakka muut lisätä kyssäreitä.

2 tykkäystä

Osaisitko kysyä jotain noista Alma Median digitaalisista palveluista ja niiden roadmapista? Mitkä palvelut on prior1 joita sijoittajien kannattaa pitää silmällä ja onko jotain kehityshankkeita, joissa on high-reward high-risk tyyppisesti enemmän pelissä kuin muissa?

Mihin yhtiö tähtää isossa kuvassa sillä, että erilaisia kauppapaikkoja ja digitaalisia palveluita on vähän joka suuntaan? Saadaanko tästä irti jossain vaiheessa enemmän kuin vain osien summa tai onko kehitystyö kustannustehokkaampaa skaalaetujen kanssa? Saadaanko dataa monetisoitua tällä hetkellä käytännössä lainkaan ristiin? Entä tulevaisuudessa?

Miten paljon yhtiö kärsii kaupan (asunto, auto, b2b-palvelut) alakulosta tällä hetkellä ja minkälainen potentiaali jää markkinan heikkouden takia piiloon? Näkeekö yhtiö kaupan aloja tai kauppapaikkoja, joissa harmittaa ettei ole nyt mukana (itse pohdin usein miksi Alma ei pyri korvaamaan Tori.fi, vaikka käyttäjäkokemus on niin huono ja tekemällä yksinkertaisesti toimivamman kokonaisuuden saisi luultavasti ihan merkittävän kokoisen markkinaosuuden)?

Entä palveluiden systemaattinen vienti kv-markkinoille? Onko Almalle realistista vai jääkö enemmän yksittäisten maiden sisäiseksi tarinaksi (en tiedä, mikä tilanne Itä-Euroopassa ja onko palvelut siellä minkälaisia, mutta Ruotsissa ja Norjassa ei taida olla Alma kilpailemassa esim. Schibstedin kanssa)?

Tuskin kaikkea kysyt ja osa voi olla aivan turhan liian yksityiskohtaista, mutta ehkä jotain irtoaa? :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

Tulos pääosin ok-tasolla ja näkymät vakaat. Näissä olosuhteissa kelpo suoritus!

4 tykkäystä

Tässä aamun ekat kommentit tuloksesta - ei yllätyksiä auringon alla :smiley:

6 tykkäystä

Kiitos näistä! Poimin tästä muutaman vielä matkaan. Joihinkin kysymyksiin voi haarukoida vastausta laajasta raportista, mutta voin myös palata asiaan.

2 tykkäystä

Alma Talent ja Consumer -segmentit siirtyvät historian lehdille, kun uutismediat (Iltalehti, Kauppalehti, Talouselämä yms.) laitetaan viimein yhteen könttään Alma News Media. Vastedes raportoivavat segmentit ovat Alma Career, Alma Marketplaces ja Alma News Media. Alma Career pysyy täysin ennallaan.

Segmenttirakenteen uudistuksen tarkoituksena on vauhdittaa konsernistrategian toteuttamista ja lisätä läpinäkyvyyttä liiketoimintoihin. Uusi segmenttirakenne mahdollistaa entistä tiiviimmän segmenttien sisäisen yhteistyön ja teknologian tehokkaan hyödyntämisen palvelukehityksessä.

Uudistetun rakenteen lukujen havainnollistus näyttää nyt aiempaa paremmin, missä perinteikkään medialiiketoiminnan siirtymässä painetusta digitaaliseen mennään.

Foliohattu-spekulointia, mutta uusi selkeämpi rakenne mielestäni avaa Alma Mediassa ovea myös suuremmille rakennejärjestelylle.

6 tykkäystä

Kiitos videosta! @Petri_Gostowski

Noteerasin mm. halukkuuden yritysostoihin ja uusiin maihin laajentumisen Balkanilla. Mutta saamme vastakkaisuudessakin lukea päällekkäisiä juttuja Kauppalehdessä, Talouselämässä ja Arvopaperissa…

Alma pystyy näinkin hyvään tulokseen näinkin vaikeissa olosuhteissa. Tulee varmaankin melko skuutti firman lukuihin, kun talous alkaa elpyä. Tähän päälle tähän asti menestyksekkäästi toteutettu ja jatkuva maantieteellinen laajentuminen.

8 tykkäystä

Vuorotyöläinen Petri on tehnyt uuden yhtiöraportin Almasta. :slight_smile: :gem:

Alma Median Q4-tulos, voitonjako ja myös kuluvalle vuodelle annettu ohjeistus olivat hyvin linjassa odotuksiemme kanssa, kun huomioidaan pieni yrityskauppa, joka ei ennen Q4-raporttia ollut vielä ennusteissamme. Vakuuttavan kannattavuuskehityksen myötä olemme tehneet pieniä ennusteiden nostoja operatiivisen kannattavuuden ennusteisiimme lyhyelle ja pitkälle tähtäimelle.

kuva


Tässä on vielä kommentit:

6 tykkäystä

Uusimmassa yhtiöraportissa on hyvä, päivitetty havainnollistus Alma Median liiketoimintamallin riskeistä. Tykkään aina silloin tällöin näiden kohdalla miettiä, minne suuntaa pallukat voisivat tulevaisuudessa ja eri skenaarioissa kehittyä, enkä tässä voi olla pohtimatta sitä, miten medialiiketoiminnnoista (Alma News Media) irrottautuminen muuttaisi pallukoita.

Tällainen skenaario ei välttämättä ole ajankohtainen aivan lähitulevaisuudessa, mutta kun suomalaisen mediasektorin kehitystä yhtään tarkastelee, kaikille on selvää, että suurempia yitysjärjestelyitä nähdään tulevaisuudessakin. (Keskisuomalainen-konsernin suuntana on ollut ostaa paikallismedioita, ja sen kurssi tästä tuskin tulee muuttumaan. Muut suuremmat perinteikkäät tahot ovat sitten Otava ja Sanoma. Otava omistaa Almasta runsaat 30 % ja Sanoman ja Alman välillä kauppoja on solmittu ennenkin.)

Alma on ollut myös aktiivinen pääomien uudelleenallokoija. Esimerkkinä nyt vaikka alueellisesta media- ja painoliiketoiminnoista irrottautuminen ja näiden pääomien uudelleen allokointi (mm. Nettixin osto ja huomattavat lisäpanostukset digitaaliseen liiketoimintaan).

Pohditaan sitten näitä pallukoita, ja pahoittelut jo tässä vaiheessa kuvaan nähden epäloogisesta järjestyksestä.

Markkinan syklisyys: Alman nykyisistä liiketoiminnoista (rekrytointi, markkinapaikat, media-mainonta) markkinan syklisyys yhdistää oikeastaan kaikkia. Tässä Alma tulee olemaan pysyväluonteisemmin varmaan “keskimääräistä pörssiyhtiötä” syklisempi, ja pallukka pysyisi lähes paikallaan.

(Joskin kun tarkastellaan nykyistä tilannetta, huomataan, että tulos on kivunnut kaikkien aikojen ennätystasolle, vaikka suhdanne on kaukana optimaalisesta. Kannattavuutta on onnistuttu puolustamaan vakuuttavasti.)

Kustannusten skaalautuvuus: Tässä media on kaikkein raskain, vaikka asteittain se digitalisoituukin ja kannattavuus on digissä oikein hyvä. Alma News Median liikevaihdosta nyt vajaat 60 % digitaalista. Ilman mediaa pallukka olisi luultavasti enemmän vasemmalla.

Operatiivinen rahavirta ja pääoman intensiivisyys: Ei varmaan merkittävästi nykyistä parempaan voi pallukoiden sijainnit enää mennä, vaikka mediabisneksestä irrottauduttaisiin.

Liikevaihdon hajautuminen ja jatkuvuus:: Molemmat median sisältötuottojen tapauksessa korkealla tasolla, mediamainonta taas on kaikkein syklisintä Alman tuotoista. Pallukan paikka ilman mediaa tuskin muuttuisi nykyisestä suuremmin, sillä kovin vasemmalla se on jo valmiiksi.

Hinnoitteluvoima ja toimialan muutosnopeus: Nämä linkittyvät Almassa mielestäni vahvasti toisiinsa, ja näissä perinteinen media on ollut vuosia selkeästi häviäjän puolella.

Mainonnassa kilpailu käydään globaaleja alustayhtiöitä, Facebookia, Googlea yms., vastaan ja sisällöissä perinteinen journalismi kilpailee päivä päivältä enemmän sisällöntuottajien kanssa. Nuoret hakevat tiedon nykyään TikTokista ja muualta.

Nämä tekijät yhdessä heikentävät perinteisen median hinnoitteluvoimaa: Mainostaminen on monesti edullisempaa muissa kanavissa ja tavoittavuus voi olla silti suurempi. Lisäksi vapaasti saatavaa ja hyvin laadukastakin sisältöä (mm. podcastit) tuotetaan kasvavat määrät ja AI:n myötä kv-sisällöt tulevat ajan kanssa vielä vahvemmin kilpailemaan ajasta. Median murros on kaikkea muuta kuin ohi.

Myös rekrytointi- ja markkinointipaikoissa muutoksen nopeus voi olla edelleen nopea, mutta toisaalta alalle tulon kynnys on kasvanut aiemmasta verkostovaikutusten myötä, ja toimijat, joilla on suurin kävijäliikenne ja asiakaskunta, ovat vahvistuneet. Markkinajohtajia on vaikeampi haastaa, ja Alman tapauksessa on syytä huomata, että jätit hallitsevat suuria markkinoita ja paikalliset toimijat ovat vahvoilla pienemmillä markkinoilla, mikä tukee myös hinnoitteluvoimaa. Onko suurilla hinkua laajeta niille? (Pallukoita himpun verran vasemmalle ilman mediaa.)

Yhtiön kehitysvaihe: Alma Median strategian perustan muodostavat “ydinliiketoiminnan transformaatio”, “digitaalisen liiketoiminnan kasvu” ja “kansainvälistyminen”. Perinteisen mediabisneksen myynti käytännössä viimeistelisi sen mihin suuntaan yhtiötä on vuosien ajan viety.

Yhteenvetona todeten sanoisin, että medialiiketoiminnoista irrottautumisen tuloksena Alman kokonaisriskitaso voisi jonkin verran laskea, mutta ennen kaikkea Alma näyttäytyisi houkuttelevampana sijoituskohteena (kasvunäkymä, kannattavuus, arvonluontinäkymät).

Toisaalta loppuun on syytä tukeutua itseään viisaampaan analyysiin ja viitata @Petri_Gostowski viime kesänä julkaisemaan laajaan raporttiin (s. 34): “Olemme luopuneet aiemmin soveltamastamme osien summa -mallista, sillä mielestämme sen soveltuvuus Alma Median eri tuottolähteistä muodostuville segmenteille on heikko. Emme myöskään odota Alma Median eri segmenttien olevan myynnissä, sillä arvioimme etenkin digitaalisen medialiiketoiminnan ja markkinapaikkojen liiketoiminnallisten synergioiden olevan olennainen syy pitää liiketoiminnat yhdessä.”

9 tykkäystä

Olisihan hieman yllättävää, jos Alma luopuisi lehtiryppäästään, kun sillä voidaan tukea nettikauppapaikkoja. Isoja palasia saattaa markkinalla kuitenkin alkaa liikahdella, jos Telia myy pahasti vuotavan MTV3:n ja sitä seuraisi jokin alan yleinen uudelleenjärjestely Suomessa.

Tilinpäätöksen esittelyssä toimitusjohtaja taisi todeta, että tarvittaessa piipussa olisi ehkä jopa 100-150 miljoonaa € yritysjärjestelyihin, joka kuulosti etusijassa ostohousut jalassa olemiselta.

2 tykkäystä

Todennäköisintä on varmasti, että medioista pidetään kiinni ja mahdolliset järjestelyt sen suhteen tapahtuvat toimintoja virtaviivaistamalla ja luopumalla tapauskohtaisesti heikommin kannattavista julkaisuista, mitä Almassa on tapahtunut. Medialiiketoiminnan ja markkinapaikkojen synergiat olennainen syy pitää liiketoiminnat yhdessä, kuten laajassa raportissa todetaan.

Toisaalta irrotettava palanen voisi olla Alma Career. Mikä sen synergia on muiden kanssa?

1 tykkäys

Suomen Lehdistössä yhteenvetoa mediayhtiöiden kehityksestä männä vuonna sekä näkymistä (ei maksumuuria).

Kai Telanne kommentoi tilannetta Alma Median vinkkelistä ja toteaa mainos- että tilausmarkkinan olevan laskusuunnassa, mutta Alman kannalta hyvä puoli on se, että “vain hyvin pieni osa” liikevaihdosta tulee “voimakkaasti laskevasta” painetusta mediasta. Telanne sanoo, että koska painetun median liikevaihto laskee 5–10 prosentin vuosivauhtia, digin pitäisi kasvaa vuositasolla vähintään saman verran. (Alman medialiiketoiminnan liikevaihdosta 61 % digitaalista.)

5 tykkäystä

Alma Median uuden segmenttijaon mukaiset vertailuluvut julkaistu, PDF:ssä tarkemmin mutta ohessa uusien segmenttien mukaiset liikevaihdot ja liikevoitot. Lienee tuo “Kohdistamattomat” -12 MEUR segmenttien liikevaihdon puolella nuo konsernin yhteiset toiminnot.

Telanne ja tiimi on kyllä tehnyt hatun noston arvoisen muutoksen firmaan vuosien saatossa (muodonmuutos, kannattavuus, digitaalisuus).

Poimin vielä digitaalisen liiketoiminnan osuuden liikevaihdosta oheen:
-Alma Media 82,4% (firma)
-Career 98,8%
-Market places 94,0%
-News Media 56,9%

Alma Media tiedotti 16.2.2024 uudistetun segmenttirakenteen astuvan voimaan 1.3.2024. Alma Median liiketoimintasegmentit ovat Alma Career, Alma Marketplaces ja Alma News Media.

Uudistuksen myötä
Alma News Media -liiketoimintasegmenttiin kuuluvat Iltalehti, Kauppalehti sekä Alman muut journalistiset uutismediat.
Alma Marketplaces -segmenttiin kuuluvat asuntojen, toimitilojen ja liikkumisen markkinapaikat ja järjestelmät, vertailupalvelut sekä yrityksille ja ammattilaisille suunnatut palvelut. Segmentin tunnetuimpia palveluita ovat muun muassa Etuovi, Nettiauto, Objektvision ja Suomenlaki.com.
Muutokset eivät vaikuta rekrytointiliiketoimintaan keskittyvään Alma Career -liiketoimintasegmenttiin.

Konsernin yhteiset toiminnot käsitellään segmenttiraportoinnin ulkopuolella. Konsernin raportoitavat segmentit vastaavat konsernin toimintasegmenttejä.

4 tykkäystä

Toimitusjohtaja Kai Telanteen katsaus tämän päivän yhtiökokouksesta! :blush:

5 tykkäystä

Petri on pikkaisen päivitellyt yhtiörapsaa. :slight_smile: :gem:

Alma Media julkistaa Q1-raporttinsa ensi perjantaina noin klo 08.00. Ennustamme yhtiön operatiivisen tuloksen laskeneen lievästi vertailukaudesta vaisumpaa markkinaympäristöä mukaillen. Odotamme yhtiön toistavan kuluvalle vuodelle annetun ohjeistuksensa, mitä myös konsensusodotukset odottavat. Olemme päivittäneet ennusteemme huomioimaan yhtiön tekemän segmenttirakenteen muutoksen, mutta lähivuosien tulosennusteemme ovat käytännössä ennallaan.


EDIT:

Tässä on vielä kommentit:

https://www.inderes.fi/analyst-comments/alma-media-segmenttirakenteen-muutos-ennusteisiin

4 tykkäystä

Päälyytikko Petri kertoi ajatuksiaan Alman Q1-tuloksesta. :slight_smile:

4 tykkäystä

Petri haastatteli Telannetta Q4:sta ja yhtiön näkymistä. :slight_smile:

Aiheet:

00:11 Alma Median Q1
00:56 Markkinatilanne
02:18 Kysyntätilanne rekrytointiliiketoiminnassa
02:56 Fokusalueet
04:05 Yritysostot
05:26 Kuluvan vuoden näkymät

3 tykkäystä