31. JASKA10
Ensimmäisenä Jaskasta tulee mieleen kaikenlaiset erilaiset yhtiöt, joista itse ymmärrän hyvin vähän jopa perehtymisen jälkeen. Heti toisena hänestä tulee mieleen muutamat hurjat tuottoprosenttikäppyrät, jotkut muutkin ehkä muistaa:
Mielikuvat ovat aina mielikuvia eivätkä aina vastaa todellisuutta, mutta olen kokenut hänet pääosin sellaisena sijoittajana, joka uskaltaa ottaa isojakin riskejä ja ilmeisesti pääosin riskien ottaminen on kannattanut, vaikka väkisinkin riskejä ottamalla tulee välillä isosti turpiinkin.
Hän ei ole rohkeudestaan huolimatta mikään “fomosekoilija”, vaan fiksu kaveri, joka osaa etsiä sellaista tietoa, mitä useimmat meistä ei kovin helpolla löydä. Yksi isosalkkuinen foorumilainen sanoinkin minulle yksityisviestissä, että Jaska on hyvä kaivamaan tietoa ja totesi sitten perään, että “Jaska on kova!”.
Jaska ilmeisesti pääosin perheellistymisen takia on ollut viime vuodet enemmän pois Foorumilta, joten nyt saatte lukea, mitä hänelle tällä hetkellä kuuluu.
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Olen reilu kolmekymppinen Tampereella asusteleva perheenisä. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kaksi lasta. Vapaa-aika kuluu pitkälti lasten, padelin, golfin, sijoittamisen sekä penkkiurheilun parissa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Minunkin “kotikotini” on Varsinais-Suomen pikkukaupunki Loimaa, kuten @Kaisa_Vanha-Perttu:lla
Osaan sirklata vain oikealle puolelle.
Ensimmäiset isommat turskat sain Talvivaaralla.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.
Kaikenlainen urheilu ja liikunta on lähellä sydäntä, erityisesti jalkapallo! Kesäisin minut saattaa bongata Ratinasta Ilveksen pelistä ja vuoden päästä toivottavasti uudella Tammelan stadionilla. Valmennushommiin tuli sotkeuduttua viime viikolla vapaaehtoisesti kun esikoisen futisliiga alkoi. Padelia kokeilin vuonna 2019 ja pelailen yhä noin kerran viikossa. Golfkärpänen puraisi vuoden 2021 kesällä green cardin suorittamisen jälkeen. Kesäisin pelaisin mieluusti enemmän, mutta kieltämättä haastava löytää riittävästi aikaa tälle uudelle harrastukselle. Hiihtämistä harrastin nuorempana ja nyt se on tehnyt paluun harrastuksiini viimeisinä vuosina ja Kaupin hiihtoladut ovat kävelymatkan päässä. Myös laskettelu on mielekästä puuhaa ja lasten kanssa on laskuharjoitukset aloitettu.
Myönnän olevani jonkinasteinen pitsahifistelijä. Roomalaista pitsaahan ei ole olemassa vaan se on leipää!
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Herään n. klo 7 ja teen aamutoimet lasten kanssa. Tämän jälkeen lapset kyytiin ja kohti päiväkotia. Tykkään pääsääntöisesti työskennellä konttorilla, joten päiväkodista matka jatkuu keskustaan. Työpäivän aikana saatan ehtiä lueskella foorumia /discordia/talousuutisia. Tuloskausien aikaan pyrin lukemaan kiinnostavien firmojen tulokset ainakin pintapuoleisesti tuoreeltaan läpi. Silloin tällöin saatan käydä työpaikan salilla, mikäli arkena on paljon ohjelmaa työpäivän jälkeen. Töistä lähden n. klo 16 ja haen lapset päiväkodista. Kotona sitten päivällistä ja kohti lasten tai omia harrastuksia. Iltapala n. klo 19 ja tästä sitten lasten iltatoimiin. Yhdeksän maissa alkaa ”oma aika”, joka kuluu pitkälti urheilua katsellessa ja/tai sijoituksiin liittyvissä asioissa.
5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?
Myönnän olevani ikuinen bullero! Tykkään kannattavasti kasvavista yhtiöistä, joilla on mahdollisesti pitkä kasvunäkymä edessä.Saatan myös sotkeutua kovaa kasvua hakeviin yrityksiin, jotka ei kannattavia ole . Yritän olla kaikille ajatuksille ja ideoille avoin.
6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Ensimmäiset muistikuvat sijoittamisesta tulee yläasteelta, jolloin yhteiskuntaopin tunneilla pidettiin sijoituskilpailua. Varsinaisen sijoittamisen aloitin ennen finanssikriisiä ja 1. ostot taisin tehdä vuonna 2007 luokiossa ollessani, isäni asiasta vinkatessa, vahvalla mutulla. Isäni omisti joitakin osakkeita sekä yksi isoveljistä, mutta näistä ei juurikaan kotona sen syvällisemmin keskusteltu. Tuossa vaiheessa en sijoittamiseen vielä perehtynyt, mutta tein joitakin ostoksia hyvän onnen säestämänä ja salkkuun eksyi Konetta ja Nokian Renkaita. Vastapainona salkusta löytyi myös Rautaruukkia sekä Talvivaaraa. Opiskelujen (2011->) aikaan innostuin hieman enemmän ja yritin tehdä jonkinlaista analyysiä yrityksistä. Näinä aikoina lykästi nykyisen Bittumin, silloisen Elektrobitin kanssa ja tämä toimi isomman innostuksen lähteenä.
Jalkapalloharrastuksen jäätyä taustalle vuoden 2017 jälkeen vapaa-aikaa olikin rutkasti lisää ja huomasin aikaa kuluvan entistä enemmän eri sijoitusfoorumien lukemiseen ja yritysten analysointiin. Inderesiin taisin rohjeta tehdä tunnuksen kesällä 2019 ja tätä ennen olin aktiivisesti foorumia lukenut. Pikkuhiljaa sitä huomasi kirjoittelevansa aktiivisemmin eri ketjuihin, lukevan entistä analyyttisemmin firmojen osavuosiraportteja,vuosiraportteja ym. ja tällä tiellä ollaan edelleen.
Yleisesti olen aina ollut kiinnostunut raha-asioista ja olen melko säästäväinen luonteeltani, joskin tykkään myös nauttia elämästä. Opiskeluaikoina tuli nosteltua opintolainaa ja näistä osa menikin sijoituksiin vaihtelevalla menestyksellä. Tein joskus tarkasti budjetointia palkkatöihin päästessä ja säästöaste oli kohtalainen, mutta 1. lapsen syntmän jälkeen säästöaste on pienentynyt reilusti. Olen edelleen suht tarkka rahankäyttäjä, mutta isoin polte säästämiseen on jäänyt.
7. Sinä et ole ollut tässä lähivuosina ihan niin aktiivinen Foorumilla kuin joskus ennen kiireittesi takia, miten sinulla on mennyt tämä vuosi ja viime vuodet? Kiinnostaako sijoittaminen kuitenkin yhtä paljon kuin ennenkin?
Rakennusala on erittäin syklistä ja viimeiset vuodet on olleet erittäin kiireisiä, syyt varmasti kaikki tietääkin makrotalouden puolelta. Tähän kun lisää lapset ja muut harrastukset, niin aikaa löytyy valitettavan vähän kirjoitteluun. Mikäli sitä löytyy niin sisältö on kieltämättä ollut kevyenpuoleista, sen voi vaikkapa huomata HeidelbergCementin ketjun avausviestistä :D. Vuosi on startannut ihan mukavasti, viime vuodella tuli mojovat turskat eräästä pienestä ruotsalaisfirmasta ja vuoden 2021 hypen olisi voinut hyödyntää vielä paremmin. 5 vuoden tuotto näyttää +371,1% NN salkkuraportin mukaan. Tämä toki ei ota huomioon PYN Eliteä, johon hyppäsin mukaan viime vuoden keväällä se taitaa olla ±0
8. Millainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Mistä kolmesta osakkeestasi olet eniten innostunut ja miksi?
Salkusta löytyy tällä hetkellä: Adyen, Perion Network, Evolution, ASML, Qt, HeidelbergCement AG, Novo Nordisk sekä Pyn Elite.
Innostunein olen seuraavasta kolmikosta: Adyen, Pyn Elite (mikäli rahasto kelpaa) ja Perion Network.
Adyen: Hollantilainen maksualustayritys, jonka kulttuurista pidän erityisen paljon. Tässä tiivistetysti ”Adyen Formula” The Adyen Formula - Adyen
Perion Network: Adtechiä pidetään isojen leikkikenttänä, mutta tämä pieni yritys on saanut käänteen tehtyä siirtyvän toimitusjohtajan toimesta. Kasvaa kivasti, arvostus maltillinen ja kassaa on mahdollisiin yritysostoihin, joista hieman träkkiä löytyy. Bonuksena tässä on vielä Microsoft/Bing + Chat GPT, josta voi lueskella lisää Perionin ketjussa.
Pyn Elite: PYN Eliten sijoittajailta 2023 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus Tämä pläjäys riittänee aiheesta, ei voi olla innostumatta Pyn Elitestä tuon pätkän jälkeen.
9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessi askel askeleelta?
Mitään tarkkaa prosessia sen kummemin minulla ei ole. Seurailen eri foorumeita, Twitteriä, Discordin eri ryhmiä ja muita alustoja, joista bongailen eri yrityksiä. Vilkaisen usein yritykset googlen avulla läpi, mikäli perehdyn tarkemmin, katselen jonkun palvelut kautta tunnusluvut.Pohjoismaisten osakkeiden kohdalla se on usein Börsdata jenkkien osalta Seeking Alpha. Mikäli numerot näyttävät mukavilta, perehdyn tämän jälkeen yrityksen omiin talousjulkaisuiin, jonka jälkeen luen yleisesti alasta ja mahdolliset saatavilla olevat analyysit. Jos homma natsaa ja arvostuksen voi mielestäni perustella, ostan osaketta salkkuun. Mikäli suoritukset jatkuu hyvinä, saatan lisäillä omistusta, mikäli homma ei näytä toimivan, lähtee osake pois salkusta melko pienellä kynnyksellä
10. Sinulla oli vuosi 2020 huikea ja myös ainakin vuoden 2021 alku, kertoisitko näistä ajoista meille tarkemmin?
Hah! Ilmastonmuutokseen liittyvät yritykset alkoivat kiinnostaa vuoden 2018 aikana ja enemmissä määrin 2019 ja näitä tulikin salkkuun. Näihin aikoihin lueskelin erilaisia ilmastonmuutokseen liittyviä tutkimuksia, raportteja ja analyysejä, sekä kiinnostuin vetyyn liittyvistä asioista energiamurroksessa. Samalla analysoin alaan liittyviä yrityksiä ja näiden pohjalta sitten salkkuun eksyi liuta greentech lappuja. Vuosi 2020 ja 2021 alku olikin melkoista tykitystä ja hypeä näissä firmoissa, kunnes kuplasta lähti ilmat ja hype laantui. Ei tästä ehkä suuremmin kerrottavaa ole, vaikkakin markkinapsykologian oppimisen kannalta erittäin antoisa ajanjakso
11. Olen Foorumilta löytänyt sinut hyvin usein erikoisten yritysten parista, olet perustanut Aker Carbon Capturen, Dynacertin, Injeqin, Plugin, Quantafuelin ketjut etc. Miten olet päätynyt tutkimaan näin erilaisia yhtiöitä?
Dynacertin näistä haluaisinkin unohtaa, mutta mitä sitä muutakaan voi odottaa Kanadalaiselta pienyhtiöltä. Nämä on tulleet vastaan aika usein Twitterissä tai jossakin sijotusaiheisella foorumilla. Usein ne tulee vilkaistua läpi ainakin pikaisesti. Perustan melko kevyein perustein uusia ketjuja, koska Inderesin foorumi on erinomainen paikka jakaa ja saada informaatiota erilaisista yrityksistä.
12. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa ja miksi? Inderesiä et saa mainita.
Twitter. Ajantasaista tietoa yrityksestä/makrotaloudesta/sijoituspsykologiasta/mistä vain sijottamiseen liittyvästä, mikäli löytää oikeantyyppisiä seurattavia. Isona vaarana on kuplautua sinne omaan pieneen piiriin samanhenkisten näkemysten kanssa, mikä on vaarallista sijoittamisessa.
Jenkkiyhtiöiden osalta Seeking Alpha on myös aktiivisessa käytössä ja lueskelen palvelun eri kirjoituksia.
13. Mitä sinä saat Inderesin Foorumilta, mitä et muualta saa?
Erilaisia näkemyksiä/analyysiä lukuisista eri firmoista. Ajantasaista yrityskohtaista tietoa ja yritysten ketjut (varsinkin niiden tiivistelmät) on hyvä pohja lähteä tutustumaan firmaan, ennen kuin alkaa kahlaamaan läpi yrityksen omia julkaisuja.
14. Analysoi nämä neljä tyyppiä:
Foorumin teknisen analyysin aktiivikirjoittelija, jonka näkemyksiä on aina virkistävä lukea.
Inderesin makromestari, jonka blogeja tulee säännöllisesti luettua. Vaikuttaa erittäin mukavalta tyypiltä, vaikka Turkulainen onkin.
Analyyttinen aktiivisjoittaja, jota arvostan suuresti. Hänen viestit foorumille tulee luettua tarkkaan.
Olohuoneen oraakkeli ja foorumin yksi pidetyimmistä kirjoittajista.
15. Olet sijoitellut erikoisiin yhtiöihin, kerännyt mojovia tuottoja ja välillä ottanut turskaakin, niin miten hallitset ja käsittelet tunteitasi sijoittamisessa?
Lähtökohtaisesti ne numerot ruudulla on vain rahaa. Mielestäni tärkeämpää elämässä on perheen ja läheisten terveys/hyvinvointi. Ne mitä sijotan olen käytännössä valmis myös häviämään, mutta eihän pääoman tuhoaminen tietenkään mikään tarkoitus ole. Mikäli sijoitusasiat pyörii yölläkin mielessä ja stressaa on panoksia liikaa ja silloin on liikaa rahaa kiinni. Isojen tunnetilojen hetkellä on hyvä lähteä tekemään jotain muuta.
Tappiot kuuluu sijoittamiseen, tappioiden saaminen vituttaa, mutta ne pitää vain hyväksiä. Kukaan ei ole aina oikeassa. Nykyään otan huomattavasti kevyemmin tappiot kun aiemmin “kotiin”. Tässä on tapahtunut kehitystä viimeisinä vuosina, vaikka jokin osake saattaakin nousta tappioiden koituttamisen jälkeen, niitä on aivan turha jäädä vatvomaan. Aina tulee uusia mahdollisuuksia.
16. Mitä tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Onko sinulla euromääräisiä tavoitteita?
Tietynlainen taloudellinen turva/jousto, jos elämässä tapahtuu jotain isomaa taloudellista muutosta huonompaan suuntaa. Mitään euromääräisiä tavoitteita ei ole. Nuorempana yritin säästää ja sijoittaa siten, että saisin moottoripyörän hommattua kun ikää tulee 21v, mutta moottoripyörä on vieläkin ostamatta
17. Olet kahden lapsen isä, miten isäksi tuleminen on vaikuttanut sijoittamiseen? Onko lapsilla jo omat sijoitustilit?
Olen mielestäni nykyään rauhallisempi ja sijoitushorisontti on pidempi. En myöskään ehdi sohlaamaan salkun sisältöä niin aktiivisesti kun arki on sopivan kiireistä!
Lapsille on perustettu sijoitustilit ja indeksisäästöt rullaa tasaisesti . Tavoitteena on opettaa lapsille sijoitusjuttuja kun ikää tulee lisää
18. Sinulla on viisi minuuttia aikaa miettiä, minkä sijoittamiseen liittyvän asian haluaisit jokaisen sijoittajan ymmärtävän?
Tämän Morgan Houselin tekstin: ” The Seduction of Pessimism”
The Seduction of Pessimism · Collab Fund
19. Osaisitko antaa vinkkiä, miten Alokas voisi itse löytää itsenäisesti uusia sijoituskohteita?
Rohkeasti vain tutkimaan erilaisia yrityksiä, jos näihin törmää eri palveluissa. Mitä enemmän tähän käyttää aikaa, sitä enemmän löytää uusia itselle tuntemattomia yrityksiä.
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Aktiivisesta yrityskohtaisesta seurannasta ja foorumin parantuneesta laadusta sisällöllisesti.
Kiitoksia kiinnostavista vastauksista!
En välttämättä samaistu sijoittajan valtavasti Jaskaan, koska olemme erilaisia sijoittaja, mutta voin silti ottaa oppia hänestä monessa mielessä ja mielestäni juuri erilaisia sijoittajia kannattaa kuunnella, koska siinä juuri oppiikin uutta.
Jaskalla on oikeaoppisesti prioriteetit muuttuneet perheellistymisen myötä ja esimerkiksi kovimmat riskinottamiset ovat siten jääneet taakse. Toivottavasti muutkin osaavat laittaa asiat oikeisiin tärkeysjärjestyksiin, koska sijoittaminen on vain kuitenkin sijoittamista, vaikka kivaa ja fiksua se onkin.
Mukavaa viikonloppua kaikille!