Alokas haastattelee

49. ITUHIPPINEN

Kerroin tässä jokin aika sitten kamulle, että Ituhippinen on tulossa haastateltavakseni ja reaktio oli "Oo! Ituhippinen on mun lempparityyppi foorumilta". Ituhippinen on luottofoorumilainen, joka kirjoittaa fiksun sisältörikkaasti ja sen lisäksi omalla esimerkillään tuo hyvää mieltä sekä laadukkuutta että yhteishenkeä Foorumille.

Tässä kohtaa on mainittava, että menkää vilkaisemaan Ituhippisen profiilia ja katsokaa sieltä hänen kaksi tykätyintä viestiään. Hän taitaa olla Foorumin lahjakkain meemitaitelija, vaikka harvoin tuokaan taideteoksiaan muiden ihailtavaksi.

Mielestäni hyvä keskustelufoorumi perustuu mm. tällaisiin tyyppeihin; laadukkaisiin sisällöntuottajiin, jotka käyttäytyvät ystävällisesti muita foorumilaisia kohtaan eikä provosoidu vaikka provosoidaan. Luulen hänen pärjäävän sijoittamisessa monestakin eri syystä, mutta esimerkiksi siitä syystä, että hän on monipuolisesti fiksu kaveri, joka ei turhan paljoa tunnekuohuissa sekoile, vaan osaa katsoa asioita laajasti ja järjellä.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen reilu kolmekymppinen miehen alku Etelä-Suomesta. Minulla on alle 3-vuotias tytär, joka pitää päivät mukavan kiireisinä varsinaisen leipätyön päätyttyä. Työkseni siis paimennan (ja toisinaan jopa opetan) teini-ikäisiä hulivilejä, ammattinimikkeenä erityisopettaja.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olen edustanut Suomea EM- ja MM-tasolla eräässä erittäin kilpaillussa lajissa.

Ensimmäisen (ja ainoan) kerran kun olen päässyt maistamaan todellista high lifeä oli, kun sain viettää kaksi päivää ja yhden yön kartanossa ja tiluksilla, jonka omisti eräs varsin hyvin toimeentuleva juristi. Keissiä seuraaville ihmisille hän tuli tutuksi vuonna 2003, kun McDonald’s rypi hullun lehmän tauti kohussa, ja hän oli yksi firman edustajista. Ilmeisesti tästä kaveri sai ihan kelpo korvauksen, kun kodin pihalta löytyi täysimittaista golf kenttää, koripallohalli sekä tietenkin helipad. Tiluksien sisällä paikasta toiseen liikuttiin tietenkin golfautolla, koska hulluhan sitä kävelee.

Tulen toimeen kaikkien kanssa, mutta erityisesti koen teini-ikäiset hengenheimolaisikseni. Heiltä saatu palaute on varsin suoraa, ja tavalla tai toisella kyllä tuntee nahoissansa, jos on jotain sanonut tai tehnyt väärin. Aikuiset kieroilee liikaa ja tavoittelee omaa etuaan, teinit vain yrittävät pärjätä ja tulla huomatuksi.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Olen todella kiinnostunut ylipäänsä ihmisistä ja heidän keskinäisistä suhteistaan. Koen numerot lähtökohtaisesti hyvin vieraana, enkä niiden avulla hahmota maailmaa kovinkaan tehokkaasti, vaan pyrin lukemaan ihmisiä ja löytämään heidän vahvuuksiansa/heikkouksia ihan perus vuorovaikutustilanteissa. Onpa ahdistava piirre, kun sen noin kirjoittaa, heh. Kai tämä ”harrastus” vertautuu rekisterinumeroiden bongailuun, kun päivittäin yrittää ihmisistä löytää uusia ulottuvuuksia, tai pyrkiä ymmärtämään heistä jotain, jota ei vielä kykene käsittämään. Kokonaisuudessaan siis käyttäytymispsykologia on lähellä sydäntä.

Muita arkisempia harrastuksia on rap-musiikin kova kulutus, ja lyriikoiden fiilistely. Liikuntaa tulee tällä hetkellä aivan liian vähän harrasteltua, ja siinä pitäisi ehdottomasti tsempata. Tähänkin tuli heti liuta tekosyitä mieleen miksi se on jäänyt vähemmälle, mutta mennään sillä, että nyt perkele itseään niskasta kiinni.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Aamulla ylös seiskan pintaan, jonka jälkeen muksun aamupuuhat ja pukemiset, jotta vaimon olisi helpompaa viedä pieni päiväkotiin. Yleensä siitä kahdeksaksi töihin, jossa opetusta keskiarvolta 4-5h päivässä. Tämän jälkeen palaverit, yhteydenpidot koteihin/kuraattoreihin/psykologiin tai muille kolmansille osapuolille. Myös mahdollinen paperityö (jota on ihan hitosti liikaa) vie paljon aikaa päivittäin. Työhommat yritän lopettaa 16 pintaan viimeistään, mutta kyllä sitä illalla vielä tulee viesteihin vastailtua, koska en tykkää jättää asioita ”roikkumaan”, jos voin ne ratkaista heti. Sitten lapsi päiväkodista ja yhteistä touhuamista aina yöunille menoon asti, eli noin kello 21. Sitten sen jälkeen ruhtinaallinen vapaa-aika, joka kuluu usein kavereiden kanssa pelaillessa, ja Inderesin foorumia selaillessa.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Pyrin lähtökohtaisesti sijoittamaan aina ”pitkään salkkuun”. Joitain satunnaisia swingejä saattaa tulla, enemmän tai vähemmän paniikissa markkinan laskiessa tai fomon puskiessa päälle. Ymmärrän oman osaamattomuuteni, ja hyväksyn sen. Teen varmaan jotain väärin, koska minua kiinnostaa sijoittamisessa tuottoja enemmän tämän leikin psykologinen vaikutus itseeni.

Osakesijoittajana pyrin voittamaan lähimmät vertailuindeksit, ja siinä olen vielä onnistunut. Pyrin hajauttamaan salkkuni maksimissaan 15 yhtiöön, ja yleensä siellä onkin se noin 10 yhtiötä. Lähtökohtaisesti en käytä vipua, vaan pelaan sillä, mitä saan palkastani revittyä. Mieluiten kahlaan Helsingin pörssissä, mutta on salkkuun eksynyt jotain Ruotsinkin puolelta. En vihaa osinkoja, eikä minua haittaa, jos niitä maksetaan. Se ei ole kuitenkaan koskaan pääperusteluna, minkä takia johonkin firmaan sijoitan, vaan pyrin saamaan salkkuuni yhtiöitä, jotka panostavat kasvuun mahdollisimman tehokkaasti.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Sijoittajana olen vielä täysi raakile ja kokemusta on karttunut vasta reilut viisi vuotta. Toisaalta tuuria on ollut siinä, että olen kokenut jo lyhyen urani aikana kovan nousukauden, yhden todellisen erikoistilanteen (korona), sekä pidemmän laskumarkkinan. Näiden avulla tunteiden koko kirjo on kyllä tullut tutuksi.

Suvussa ei ole koskaan ollut ketään, joka olisi sijoittanut, eli minkäänlaista mentoria asiassa ei ole koskaan ollut. Vaimon veljen kanssa ideoita pallotellaan, mutta syöhän se miestä, kun hän on näissä jutuissa fiksumpi, niin eipä sitä loputtomiin jaksa kuunnella…

Kun maaliskuussa 2018 aloitin, lähti hommat liikkeelle tutuilla maailman (EUNL) ja kehittyvien maiden (IS3N) ETF:illä. Sitä jatkoin aina koronaan asti, joten pari vuotta ehti kerryttää varallisuutta rahastojen avulla. Ennen kuin mennään osakkeisiin, pakko avata myös lyhyen treidaajan urani vaiheet.

Kuten muillakin kuolemattomilla nuorilla, myös minulla indeksisijoittaminen koitui nopeasti tylsäksi. Nordnet oli haastatellut erästä lapsuuden kaveria, joka oli tehnyt hyvät rahat johdannaisilla. Niinpä vauhtia piti hakea jalometalleista, etenkin hopeasta. Tätä sitten ”treidailtiin”, viputuotteilla tietenkin, ja saatiin salkun tuottograafi näyttämään sydänkäyrältä. Saman päivän aikana tämä ”lomakassaksi” nimetty salkku saattoi käydä -50% ja +50% välillä. Salkun nimi juonsi juurensa siitä, että näin helpolla tavalla sitä sitten tehdään vuosittaiset lomareissurahat koko perheelle. Onneksi alkupanos oli toki pieni (ja vain omia, ei perheen rahoja). Tämä pelailu kesti kenties kuukauden, ja kaikkia oletuksia vastaan, jäinkin siitä vielä voitolle. Tämä perustui vain ja ainoastaan tuuriin markkinalla, eikä oikeasti mitään etua koskaan ollutkaan.

Hieman ennen koronan varsinaista leviämistä löysin sitten Inderesin foorumin ja aloin opiskelemaan sijoittamista ihan uudella innolla. Huomasin, kuinka vähän tiesin, ja kuinka hyvä tuuri minulla oli vain käynyt. Varsin nopeasti tuli sitten ensimmäiset osakepoiminnat (peesaamalla fiksumpia), ja noh, kaikki voi miettiä miltä tuotot näyttivät, kun koronapohjilta ekat ostot tekee. Onneksi vuosi 2022 sulatti viimeisetkin ”hei mä osaan”- meiningin rippeet, ja nyt kerätäänkin sitten uudestaan itseluottamusta seuraavaa nousumarkkinaa odotellessa.

7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Mihin kolmeen osakkeeseen salkkusi yhtiöistä luotat eniten pitkällä aikavälillä?

Turskainen? No eikai. YTD pyörii siinä +10% molemmin puolin, ja koostumus on varsin Suomi painotteinen. Mitä sinulla on salkussa – ketjussa olen avannut salkkuani, ja pyrin tekemään sitä vähintään puolivuosittain. Suurin omistus on heittämällä Evolution, joka vie noin 18% salkustani. Tämän jälkeen onkin sitten muutamia omistuksia noin 10% tuntumassa, esimerkiksi Qt group ja Efecte.

Pitkällä aikavälillä eniten luotan salkussani Admicomiin, Boreoon ja Goforeen, ja näitä olen pyrkinyt tankkailemaan kun lasku on aina vain jatkunut. Mielestäni jokainen näistä yrityksistä (etenkin Admicom ja Gofore) ovat osoittaneet konseptinsa toimivuuden, ja ne ovat omalla sektorillaan varsin laadukkaita yhtiöitä.

8. Miten mietit hajautusta oman salkkusi osalta? Onko sinulla jotain ajatuksia, minkä kokoisia positiota salkussasi voi olla esim. voi jonkun osakkeen osuus olla 30% tai 0,5 prosenttia?

Pyrin pitämään kokonaisuuden tiiviinä, ja yhtiömäärän noin kymmenessä. En halua osakkeiden painon nousevan yli 20% salkusta, mutta en toisaalta välttämättä heti myy, jos ylityksiä sattuu. Nyrkkisääntönä yritän tehdä siten, että 15% asti voin ostaa jotain yhtiötä, ja 20% tuntumassa alan etsimään kevennyspaikkaa. Myydään voittajat, vai miten se meni? En halua minipositioita, vaan kaikkien rivien on oltava merkityksellisiä, >3% salkusta mielellään.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Oikeastaan kaikkien rivien kohdalla ajatus yhtiöön sijoittamisesta tulee foorumilta. En itse aktiivisesti siis etsi kaikkien kivien alta piilotettuja helmiä, vaan rehellisesti seurailen foorumilla ihmisten toimintaa, ja heidän esiin tuomaa tutkimusta. Matemaattisesti tai muutenkaan numeroiden valossa en koe omaavani mitään etua, jolla voittaisin juuri ketään tällä pelikentällä. Toisaalta koen taas, että kykenen tunnistamaan ja löytämään ne ihmiset, joiden tekeminen on laadukasta, valinnat perusteltuja ja he omaavat tämän minulta puuttuvan puolen lukujen ymmärtämisestä.

Kun nämä seuraamani ”talentit” löytävät jotain kiinnostavaa, silmäilen itse tunnusluvut (liikutaan ihan perus P/E, EV/S, kassavirta), tutustun vuoskareihin ja tilinpäätöksiin sekä muutamiin viimeisiin osavuosikatsauksiin + Inderesin materiaaleihin. Sen perusteella teen sitten lopullisen päätöksen sijoittamisesta, enkä käy jatkuvaa painia excelin kanssa. Osittain siis perstuntuma on isossa roolissa päätöksissäni.

Olen omaan tutkimukseeni luottava peesailija.

10. Mainitse isoin vahvuutesi sijoittajana ja kerro myös isoin kehityskohteesi sijoittajana.

Vahvuus mainittiin ylempänä, eli uskon löytäväni ja tunnistavani itseäni fiksummat ihmiset, jotka tekevät numeronmurskaamisen puolestani. Osittain koen siis vahvuudekseni myös sen, että osaan olla rehellinen omista kyvyistäni.

Kehityskohteena ehdottomasti se tarkempi numeroiden pyörittely olisi kyllä hyvä saada sellaiselle automaation tasolle, ettei kaikkea tarvitsisi aina tupla tai tripla varmistaa. Ärsyttävää kun luvut ei pysy päässä, ja perusasiat pitää aina lukea moneen otteeseen, jos haluaa jotain kyetä työstämään.

11. Analysoi nämä kolme yhtiötä 30 sanalla per yhtiö.

-Gofore: Laadukas ja mielestäni hyvin johdettu IT-talo. Kova oman pääoman tuotto, mielenkiintoista nähdä miten nykysuhdanne vaikuttaa tulevaisuuden kasvuun ja kannattavuuteen. Yksinkertaisilla mittareilla, kuten P/E vaikuttaa mukavan edulliselta. Sektorinsa helmi Suomessa.

-Remedy: Lähestytään eri tavalla. Osakkeenomistajana siihen asti, kunnes pelasin Controlia. Peli-iloa riitti ehkä 3 tuntia, ja koin, että peli ei vain maistu yhtään miltään. Osakkeet laitaan ja seuraavaa etsimään.

-Witted: Kasvuraketti vaikeassa markkinassa. Markkina sulaa ympärillä, ja näyttö kannattavasta kasvusta on vielä puheiden tasolla. Kasvun suhteen en ole huolissani, mutta milloin kassakone alkaa kilistä? En usko yhtiön 2025 tavoitteiden toteutumiseen.

12. Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteitäsi sijoittamisessa, jos Inderesiä tai tätä Foorumia ei saa mainita?

Twitter ehdottomasti. Sieltä nostona Heikki Keskiväli ja Inden oma poika Verneri. Myös muutamat foorumilaiset ovat siellä aivan mahtavia ketjuineen, sanotaan esimerkkinä Mauri.

13. Mitä yhtiön omia materiaaleja tarkastelet eniten ja miksi? Luetko vuosikertomukset ja tilinpäätökset tarkkaan, miksi tai miksi et?

Vuosikertomukset ja tilinpäätökset tulee kyllä luettua. En oikeastaan siksi, että kokisin siitä etua saavani, vaan silkasta mielenkiinnosta yhtiöitäni kohtaan. Sanottakoon tosin, etten syynää niitä niin tarkasti, että jos jotain en ymmärrä, tuskin jaksan sitä juurta jaksaen selvittääkään. Lukutapana siis ”silmäily” (eng. skimming).

14. Onko opettajan työ tuonut sinulle apuja sijoittamiseen? Oletko työssäsi asiakkaillesi = oppilaillesi puhunut sijoittamisesta?

Sijoittamisen ilosanomaa julistan niin oppilaille kuin kollegoille, ikätason mukaisesti toki, aikataulun niin salliessa!

Varsinaisesti opettajan työn hyöty sijoittamisessa on sinänsä melko vähäinen. Pinna on pitkä, oppilaiden (ja markkinan) vittuilua sietää pitkiäkin aikoja ja iloisista hetkistä osaa myös nauttia.

Kuitenkin se suurin hyöty on se, että työni ja sijoittaminen ovat niin kaukana toisistaan. Kun olen töissä, voin keskittyä täysin eri asioihin, kuin mitä mietin pohtiessani sijoituksia. Nämä kaksi maailma tukee siis toisiaan siten, että pääsen aina toiseen hengähtämään, kun toinen alkaa tulla korvista ulos. Plus täällä ei tarvitse miettiä, että teidän vanhemmat tulee piuhoja pitkin, jos olen käyttänyt jotain väärää sanaa keskustelussa.

15. Analysoi tyypit 30 sanalla per tyyppi

@JHeiskanen
Aivan ehdottomasti omiin suosikkeihini kuuluva kirjoittaja, pitäisikö hänen tehdä jotain kirjoittamiseen liittyvää vaikka työkseen? Osakkeet poimimme yleensä eri osastoilta, mutta todella pätevä ja vaikuttava foorumilainen. Viihtyisin seurassa varmasti myös livenä!

@Marianne_Palmu
Nopeasti oivaltava ja upeita blogeja kirjoittava ekonomisti. Etenkin FED:in ”tuloslivet” foorumeilla on kovassa kulutuksessa, ja ihailen kykyä purkaa vaikeat asiat jopa itselleni ymmärrettävään muotoon. Ulosanti aina selkeä, kirjallisesti ja artikuloiden.

@SijoitusSeppo
Aivan uskomaton tietopankki! Loistava kirjoittaja, onko mitään osa-aluetta josta Seppo ei tietäisi jotain? Seppo muistaakseni jossain todennut sen, ettei katso edes DCF päin sijoituspäätöksiä tehdessä, tämän varmaan oppinut häneltä. (Sori jos menee väärin, muistin varassa!)

@timontti
Foorumin ”ensirakkauteni”. Kyky analysoida ei liian tarkasti, mutta juuri sopivasti, jotta pystyy poimintansa perustelemaan. Jatkuva jano kaivaa tietoa omistuksistaan tarttui, ja on yksi iso tekijä, miksi aloin itse poimimaan osakkeita.

16. Miten käsittelet tunteitasi sijoittamisessa esimerkiksi isot tappiot?

Rahat, joita sijoitan on sellaisia, jotka ei vaikuta mitenkään elintasooni. En laske mitään niiden varaan, mutta toivon toki, että sijoitukset kantaisivat hedelmää pitkän päälle. Tästä syystä (nykyään) suhtaudun melko leppoisasti myrskyihin osakerintamalla, ja yritän ajatella syvät ja pitkät laskut ostopaikkoina. Nyt on koettu salamatappiot koronan puhjetessa, sekä 2022 kusetusmarkkinat, jolloin salkusta hävisi se n. 40%. Tämä on kasvattanut melkoisesti.

17. Millaisia konkreettisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa?

Saada salkusta myöhemmällä iällä kassavirtaa siten, että voi matkustella vähän enemmän, ja muina ajankohtina kuin koulujen syys- ja talvilomat. En kaipaa enempää rahaa, enkä innostu isommasta asunnosta tai hienommasta autosta. Reissaus ja taloudellinen puskuri ovat ne omat tavoitteet. Joskus mietin FIRE:ttämistä, mutta kun tykkään työstäni niin paljon, en minä sitä mihinkään vaihtaisi. Ja nyt lapsen kanssa ei sitä halua tinkiäkkään liikaa arjessa.

Sanotaan nyt vielä edelleen se, että joskus lennetään bisneksessä, eikä polvet suussa sikaosastolla!

18. Miten me selvitään tämän hetken kusetusmarkkinoista ja kriiseistä?

Me selvitään sillä, että vähennetään eripuraa, otetaan asiat asioina ja ihmiset ihmisinä. Asioista väittely on huikeaa, ja ainoa tapa mennä eteenpäin. Pitäisi aina vain muistaa kunnioittaa toistakin osapuolta, vaikka näkemyseroja löytyisi. Kyllä kusetusmarkkinoihin ja kriiseihin saatana aina vähän hattaraakin mahtuu väleihin.

Ai joo. Ja pysykää markkinoilla.

19. Miten Alokas voisi oppia paremmin sijoittamiseen liittyviä perusasioita?

Samaistun monen muun kommentteihin, ja totean, että oppimiskäyräsi on ollut melkoinen. Ehkä vuosi sitten olisin vielä uskaltanut tarjota sinulle erityisopetusta jostain sijoittamiseen liittyvästä, nykyään kisällistä tulisikin itse mestari.

Olet kertonut olevasi neuroepätyypillinen, ja ehkä siihen vinkkinä antaisin, että riippuen ”oireiden” tasosta, keskittymistä voisi yrittää parantaa, kehittää ja saada ylläpidettyä paremmin katkaisemalla työskentelyä välillä ns. mikrotaukojen ajaksi. Myös meditointi on tuonut varsin hyviä tuloksia pitkäjänteisen työskentelyn tueksi ADHD:n kanssa.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Sen erilaisista persoonista, hyväksyvästä asenteesta ja valtavasta tiedon määrästä. Kaikki, jotka auttavat toisia, jakavat tietoa tai hauskuuttavat muita ovat paikkansa ehdottomasti ansainneet suomalaisen sijoitusskenen sydämessä, jonka koen foorumin olevan.

Sijoittajien lisäksi kiitokset myös yhtiöiden edustajille, jotka jaksavat vastailla ja kantavat täten kortensa kekoon sijoittamisen kansallistamisessa. Suuri kiitos myös analyytikoille, ja koko Inderesin väelle tästä mahdollisuudesta, jonka meille tarjoavat Foorumin ja muiden palveluiden muodossa.


Kiitos loistavista vastauksista!

Foorumilla menee hienosti ja jokainen voi omalla toiminnallaan viedä sitä eteenpäin. Jos ei aina tiedä, miten pitäisi käyttäytyä tai olla, että hyvä yhteishenki säilyy, niin suosittelen ottamaan mallia esimerkiksi Kalesta, Maurista ja Ituhippisestä.

Sijoittamisessa voisin ottaa hänestä mallia siinä etten tekisi asioista vaikeampia kuin ne ovatkaan ja pyrkisin rauhallisesti järkeilemään olennaisimpiin asioihin keskittyen.

Kiitos ja kivaa viikonloppua! :slight_smile:

87 tykkäystä