Salkkujen tuotto-%

Vuoden 2023 tuotto hyvin vaatimaton +4,13 %, mutta suomiosakkeiden suuri osuus huomioiden aika ok. Suurin virhe oli jättää tarttumatta jenkkiteknoihin, muutamaan liian kalliiseen jenkkiosakkeeseen tarttuminen ja luotto ruotsalaisten osakkeiden kriisinkestävyyteen. Hyvää sijoitusvuotta 2024!
image

17 tykkäystä


Pörssivuosi ohi ja tältä näytti AOT+OST tuotot YTD. Erityisesti ilahdutti pelkästään suomilapuista koostuvan OST:n tuotto joka oli 26,94%. Sijoitusvarallisuus ylitti tänään ensimmäistä kertaa 50 000€. Sijoittamista takana nyt 3,5v.

Tuottoisaa uutta vuotta kaikille!

29 tykkäystä

Vuosi 2023 on taputeltu. Olen todella tyytyväinen tähän suoritukseen. Tavoitteeni oli saada yli 5% tuottoa tänä vuonna inflaatiosuojaksi, joten siinä onnistuttiin. En olisi uskonut näin isoon eroon indeksiin, kun yli 90% salkussani on suomi-osakkeita todella hajautetusti. Muutama hyvä poiminta loppuvuodesta auttoi tähän.

Aloitin vuoteen tosi varovaisesti ja aina vähintään n. 20-30% käteistä pitäen. Kesän puoliväliin asti kaikki säästöt meni pörssin sijaan asuntolainan ylimääräisiin lyhennyksiin, koska 3-4%:n varma tuotto näytti silloin houkuttelevalta. Kuitenkin syyskuun lopulta asti melkein koko potti ollut käytössä. Vaikka en osunut ostoksillani lähelläkään pohjille, ja loka-marraskuussa tuli turpiin ihan kunnolla, niin pidin pää kylmänä ja istuin käsien yllä.

Sijoitustarinassa tulee melkein tasan kolme vuotta täyteen, joten on aiheellista tarkista tuoto tältä ajalta. Ekat kaksi vuosi meni euroissa ± nollaa, ja tänä vuonna tehdyillä voitoilla n. kahden kuukauden nettopalkan verran tuli lisää varallisuutta. Harrastus josta saa (toistaiseksi) rahaakin, kivaa!

Vuoden 2024 suhteen olen kuitenkin alkanut vähän skeptiseksi. Tuntuu siltä, että edessä on monet vuodet jossa yritetään tasapainottaa inflaatiota ja hidasta kasvua, ja osakkeet sahaa pitkään ±20%, kuten suunnilleen tänä vuonna hesulissa. Geopoliittisia riskintekijöitäkin on yllin kyllin, ja tulee mielenkiintoista seurata miten öljylle (ja sitä kautta inflaatiolle) käy, kun OPEC:n tyypit ei ole hirveän lämpimiä kavereita Bidenin kanssa, niin olisiko niille iskun paikka ensi vuoden vaalit. Tämä kaikki olisi haastava ja kuluttava ympäristö tehdä rahaa varsinkin näin harrastelijana, ja voimavaroja pitää käyttää fiksusti. Henkilökohtaisestikin siis tasapainottelun aika. Tällä hetkellä suunnitelen niin, että mahdollisen tammirallin jälkeen kasvatan käteispositio n. 30-40% (ihan viime viikoilla aloitin jo tämän ja käteinen nyt 0->12%), ja pelaan pienemmällä panoksella molempaan suuntaan ETF:ien kautta.

Kaikille foorumilaisille rakkautta ja hyvää uutta vuotta!

23 tykkäystä

OST päätti vuoden aikalailla tasan nollille. Kiitos salkun suurimmalle eli Nokia… kaikki muu nousi.

AOT:lla meni paremmin ETF:ien vetämänä +16%.

Parhaiten meni hallinnoimassani äidin salkussa YTD +34%. Siellä kun ei ole Nokiaa.

16 tykkäystä

Niin se alkaisi täälläkin olla vuosi paketissa, ja minkälainen vuosi se onkaan ollut!

Oma elämäntilanne oli vaihdellut vuosia ja tämän johdosta oma osakesijoittaminen oli jäänyt, vaikka se ansiotöiden askareita liippaakin. Alkuvuodesta huhtikuussa tuli ansiotyön bonukset tilille ja alkuperäisen suunnitelman vastaisesti päädyin tuosta muutaman tonnin pörssiin laittamaan. Oma sijoitusstrategia tuli tuolloin tehtyä ja omat tavoitteet määriteltyä. Vuoden 2024 loppuun oli tavoite kasvattaa salkkua 10 000 euroon.

Siinä kuitenkin pääsi käymään niin, että innostuin opiskelemaan alaa. Olin saanut Nordnetin lentokoneesta paikan exit-riviltä. Siinä sitten kevään edetessä huomasin penkkini vieressä olevan vivun josta päätin sitten varovaisesti vetäistä. Vuoden mittaan huomasin tallettavani AOT:lle huomattavia summia omasta palkasta ja vetäväni useamman kerran siitä penkin viereisestä vivusta.

Salkku kasvoi tämän seurauksena lopulta melkoisesti. Sijoittaminen sai firettämisen piirteitä ja palkasta siirtyi sijoituksiin huomattavia summia. Tätä lisäsi vielä kasvava vipu ja ne muutamat kohdat vuoden aikana kun salkun lainoitusastetta piti tasapainottaa käteistalletuksilla. Osakesalkkuni kokonaisarvo ylitti lopulta 100 000 euroa marras-joulukuun vaihteessa. Vuoteen mahtui kuitenkin myös hedonistisia nautintoja, isoimpana Road Trip puolison kanssa ja hankittiin myös yhteinen omistusasunto ja se sisustettiin kivaksi ja myös taiteeseen sijoitettiin hieman. Samaan prosessiin kuului myös edellisen kodin siirtyminen sijoitussalkkuun

Vuoden suurimmaksi yksittäiseksi onnistumiseksi näen salkun lainoitusasteen tasapainoilun lokakuun dipissä. Tuolloin esimerkiksi Nordeat myin pois reilun 10,40 hintaan ja takaisin ostin noin 9,9 eurossa tilanteen rauhoituttua. Selkein epäonnistuminen taas AMC:n hankinta. Olin tuolloin kesälomareissussa ja pienessä krapulassa odottelin puolison valmistautumista päivän askareisiin. Sain ystävältäni sisäpiirintietoa liikevaihdon yllättävästä kasvusta ja tuo hetki sai luopumaan omasta sijoitusstrategiasta tämän hyvän idean kanssa. Noh, oli se saamani info sinällään paikkaansa pitävää, että Q3 taisi olla yhtiön 100 vuotisen historian paras myynnillisesti. Samalla kvartaalilla kuitenkin yhtiön velkakriisi lävähti sijoittajien silmille ja osake sukelsi. Tällä hetkellä osakkeeseen hinnoiteltu realistinen riski konkurssille ensi vuonna, joten tässä sitä nyt sitten pääsee onneksi pian alas kirjaamaan tappiot tai sitten hiljalleen ylöspäin ja lapusta eroon.

Vuotta kuvaa hyvin TWR tuotto joka jäi -5% negatiiviseksi. IRR kuitenkin kääntyi 31% positiiviseksi nyt vielä kun verotus on kesken, joka tuo oman pienen lisänsä tähän lukemaan. Keskimääräinen euro oli salkussa lopulta reippaammin alle puolisen vuotta. Salkkua on rakennettu pitkälti tulevaisuutta ajatellen ja vaikka ensi vuosi ei tälle ole vielä otollisin, on ennusteissa kuitenkin sellainen noin 11,8 % osinkotuotto omalle pääomalle verojen ja korkojen jälkeen.

Nyt kun oma sijoitusharrastus on saanut jonkinlaisia puoliammattimaisia piirteitä ensivuoden tavoite on luoda vielä nykyistä yksityiskohtaisempi strategia tulevalle 5 vuodelle ja kehittää omia ennuste- ja seurantatyökaluja. Salkun arvon pyrin kasvattamaan 150-200 tuhanteen euroon sisältäen vivun. Salkkua pyrin kasvattamaan nyt enemmän kasvuyrityksistä ja teknologia sekä Life Science yhtiöistä. Lainoitusasteen terveenä pitäminen toki se ensisijainen asia ja momentumin haistelu siitä kasvetaanko vai tasapainoitellaanko.

Oma strategia ei sisällä nopeita myyntejä, mutta vivun kanssa myyntiin tulee olla valmis. Vuosi vaihtuu näillä omistuksilla, joiden lisäksi salkussa on käynyt esimerkiksi: UPM, Huhtamäki, Nokia, Mersu. Näitä sitten siivottu pois huonoissa hetkissä kun eivät täysin omaan strategiaan osu ja lainoitusastetta on pitänyt parantaa. Runsaan vivun johdosta salkkua pyrin ylihajauttamaan ja tämä työ on osaltaan vielä kesken.

image

Onpahan vaan ollut vuosi. Aika stooalaisesti sitä sai välillä tasapainoitella oman salkkunsa kanssa työntäen tunteet sivuun ja keskittyen tähän hetkeen ja valitsemaan parasta strategian mukaista toimintatapaa. Onneksi kipuasiat ovat kuitenkin olleet sellaisia joihin työelämässä tottunut, joten ei ne dipit koskaan uniin mennyt ja tunteet pystyi pitämään sivussa kovista päätöksistä. Kyllä tässä tätä kirjoittaessa silti huomaa herkistyvänsä nyt kun vuosi on paketissa ja omat teesit ainakin jollain tasolla onnistuneita ja omat odotukset ylitettynä moninkertaisesti. Lienee aika laittaa sauna lämpenemään ja avata se parempi viskipullo. Ei kuitenkaan liiaksi, sillä alkumatkalla sitä vasta ollaan.

25 tykkäystä

Taas on vuosi kulunut viimeisestä vuosikatsauksesta! Siellä saikin esitellä YTD -51,67% TURSKAA!

Noniin… Se menneistä.


2023 YTD: 18,63%

image

5 vuoden tuotto: 130,84%
image

Helmikuussa 2024 tulee 6 vuotta sijoittamista täyteen. Ensimmäiset kaksi meni 100% ETF painolla (maailma + kehittyvät markkinat, 90%-10%). Koronamontussa alkoi osakepoiminta, jolloin oikeastaan sanottiin viimeksi heipat vertailuindeksin kanssa.

Viiden vuoden CAGR hieman päälle 18%. Olen jopa yllättynyt, sillä oletin viime vuoden tuhonneen oman lyhyen sijoitusurani tuotot täysin. Päätavoite on voittaa indeksi, mutta unelmissani tavoittelen 15% vuosittaista tuottoa, johon en usko pitkällä tähtäimellä pääseväni. Tavoitteita silti pitää olla, jotta on jotain mitä jahdata. :slight_smile:

Salkun koostumus edelleen hyvin Hesulimainen, ainoana poikkeuksena naapurista lainattu EVO ja Christian Berner.

Menneen vuoden top 3 uudet osakkeeni:

  • Christian Berner, kaksi ostoa. Karkeasti +40% tuotot.
  • Puuilo, kolme ostoa, yksi kevennys. Karkeasti +37% tuotot.
  • Stockmann, kolme ostoa. Karkeasti +25% tuotot.

Menneen vuoden top 3 mätisäkit:

  • Boreo, kuusi ostoa. Karkeasti -24% turskat.
  • Gofore, seitsemän ostoa. Karkeasti -5,5% turskat.
  • KH Group, neljä ostoa, yksi myynti. Karkeasti -2% turskat.

Mitä huomaan?

  • Olen huono ostamaan lisää voittajia, nouseviin kursseihin. Olen hyvä ostamaan laskeviin kursseihin, koska oletan markkinan olevan väärässä ja minun oikeassa :sweat_smile:.

Olenko oppinut jotain tänä vuonna?

  • Hesulin pitkäkin laskumarkkina ei ole vaikuttanut henkisesti itseeni oikeastaan mitenkään. Mukava piirre huomata itsessäni, että pystyn suhtautumaan hommaan melkolailla tunteettomasti.

Vuoden muu kohokohta

Kiitos vuodesta kaikille keskustelijoille, moderaattoreille ja koko foorumin väelle. Pidetään tasoa yllä jatkossakin, ja ollaan toisillemme lempeitä. :smiling_face:

image
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2024! :boom:

56 tykkäystä

Nordnetin pääsalkkujen YTD oli +13,7%. Kun mukaan laskee muut osakemarkkinasijoitukset (PYN nollavuosi,
Coeusin lopullinen tappio/rappio, OP rahastojen n.+10% ja Seligsonin pikkusijoitusten +15-20%), saan kokonaisluvuksi noin 10-11%.
En ole tähän tyytyväinen koska vertailuna käytän maailmanindeksiä joka paukutti lähes 20%.
Vipua on ollut osakepainosta noin 20% eli osakepaino 120%. Vajaa puolet sijoituksista ollut Suomen markkinalla ja noin 10% Ruotsissa.
Lokakuussa osuin tuurilla lähes pohjiin (pienillä) ostoerillä mm. Revenio 18,5€, Talenom 4,5€, Qt 47€. Silti tämä painotus Suomen markkinalle on tuonut nihkeän kokonaistuoton verrattuna maailmaan. Viime aikoina kevennelty hieman Stockaa ja tankattu Enentoa.
Asunto/loma-asunto/hoivarahasto-osasto on tuottanut noin 4-6% luokkaa joka tuo sitä kuuluisaa tasaista kuukausittaista kassavirtaa.
Kohti parempaa vuotta 2024!

14 tykkäystä

Pääsalkun tuotto tälle vuodelle +11,65%. Salkkujen yhteenlaskettu kokonaistuotto tältä vuodelta karvan vajaa 10%, kun mukaan lasketaan PYN Elite, muutamat krypto omistukset, sekä pieni treidaussalkkuni.

Maailma indeksille jäätiin ensimmäistä kertaa ikinä sijoitusvuosieni aikana ja tähän vaikutti erityisesti tänä vuonna korkea suomi paino pitkin vuotta ja epäonnistuneet osakepoiminnat täältä. Nyt sitä tuli kuitenkin vähennettyä 20% kieppeille ja näillä rahoilla tankattiin lisää Berkshire Hathawayta ja Pershing Square Holdingsia. Näistä loppuvuoden rallit tarjosikin Pershing Square Holdings, joka repäisi n. +35% ylös lokakuun pohjasta. Tämä omassa salkussa n. 30% painolla. Pelasti kyllä salkkuni vuoden tuottojen puolesta täysin.

Yksi iso virstanpylväs tuli nyt tämän rallin tuloksena saavutettua, salkkujeni yhteenlaskettu markkina-arvo ylitti ensimmäistä kertaa maagisen 100k€ rajan. Tätä onkin hyvä fiilistellä nyt uutena vuotena. Tuottoisaa vuotta 2024 kaikille!:clinking_glasses:

22 tykkäystä

Olipahan vuosi. :sweat_smile: Ylös ja alas. Alas ja ylös. Sellaista vuoristorataa ne kriisit ja kusetusmarkkinat kait teettää. :man_shrugging:t2:

Salkusta n. 55% Hesulin yhtiöitä, loput joko indeksejä tai muutamia jenkkiyhtiöitä. :finland: Siihen nähden voi kait siis olla ihan tyytyväinen vaikka Sepelle hävisinkin. Nasse sen sijaan paineli menojaa, kesällä ei näkynyt enää kuin perävalot ja loppuvuodesta ei niitäkään. :dash:

Hyvää uutta vuotta kaikille! :fireworks::sparkler:

32 tykkäystä

Joo-oh, vuosi taas pulkassa.

Itselläni on kaksi salkkua. OP:ssa suomalaiset firmat ja Nordnetissä sitten ulkomaalaiset, käsittäen käytännössä jenkit + siivu Embraceria.

Toinen salkuista kulki ihan ok, toinen vähän vähemmän, mutta ehkäpä tässä markkinat nyt hieman tervehtyvät ja loppua kohti meni molemmat parempaan päin.


OP:n kuvaajassa sininen viiva oma salkku, oranssi vertailuindeksi OMX HELSINKI_GI

Kyllä tää tästä.

11 tykkäystä

OST taas suljettu, mutta viimeiset 3 kk edustavat hyvin koko vuoden sekä samalla reilu 5 v sijoitushistorian absoluuttista tuottoa. Vipu kasvoi syksyä kohden turhankin isoksi, kun odottelin Suomeen ja Ruotsiin rekyyliä jo aiemmin, ja lokakuun notkahdus ei mennyt vain hodlaten läpi vaan myin noin 100k edestä ja allokoin varat uudelleen eri tavalla. Intrum ja Stocka edustavat karkeasti noin puolta vuoden tuotoista.

17 tykkäystä

Itsellä ensimmäinen vuosi sijoittajana päättyi n. 11,5% tuottoon. Euroissa realisoitumatonta arvonnousua.n. 42 000 euroa ja osinkoja n.16 000 euroa. Tähän päälle vielä realisoituneita tuottoja n. 8000 euroa.

Salkun parhaimmat top 5: (Tuotto suluissa ilman osinkoja)

  1. Investment AB Latour (35,32%)
  2. Salesforce (25,16%)
  3. Atlas Copco (20,16%)
  4. Amgen (18,9%)
  5. JP Morgan & Chase (18,2%)

Salkun heikoimmat:

  1. Inderes (-23,46%)
  2. NIBE (-14,10%)
  3. Evolution Gaming (-2,46%)
  4. Fortum (+1,79%)
  5. Pepsi (+5,08%)

Kokonaisuutena olen tyytyväinen salkkuun. Jos jotain, niin jälkikäteen harmittaa, että en lisäillyt EVO:a 1000 SEK:ssä, vaikka lähellä oli. Samoin NIBE:n jyrkkä lasku yllätti pahemman kerran. Harmittaa myös, että jäin halvoista Mandatumeista paitsi.

Onnistumisina Latourin rohkea poiminta alle 190 SEK hinnoista. Sekä laatupankkien ostaminen pankkiturbulenssin aikana. Inderesiä haluaisin lisää, mutta laidasta vaikea saada isoja eriä, joten jos isomman blokin myyminen OTC kiinnostaa, niin voi laittaa viestiä :slight_smile:

15 tykkäystä

Haasteellinen Suomi-sijoittajavuosi 2023 on takana. Osakepuolella YTD-tuottoni Suomi-salkuissa jäi -0,37 %:iin, eli vain pikkasen paremmin kuin OMXHGI. Ei paljon kehumista. Kuitenkin kohtuullista ottaen huomioon, että noin puolet Suomi-sisällöstä on Neste, UPM, Kesko ja Nokia. Onneksi oli salkussa myös kohtalaiset määrät Kemira, Wärtsilä, Konecranes ja Uponor puolustamassa. Jos lasken mukaan myös pohjoismaiset osakkeet, niin pääsen toki kaikissa osakkeissa noin +3 % tuottoon. Novo Nordisk, Investor, ABB ja Pandora tuottivat erityisen hyvin.

Rahastopuolella (vain ulkomailla) on mennyt huomattavasti paremmin eli YTD +17.5% Kaikkien sijoituksieni tuotto 2023 on +9,4%. Tässä on mukana osakkeiden ja rahastojen lisäksi myös mm vapaaehtoiset eläkevakuutukset ja määräaikaiset talletukset, ei kuitenkaan asunto ja käteistä.

Pidemmällä perspektiivillä olen onnistunut paremmin. Osakepuolella 10-v tuotto on 13,8% p.a. (TWR) ja 15-v tuotto 16,2% p.a . OMXHGI on samalla laskentatavallani tuottanut 10v 7,8% p.a. ja 15v 9,4% p.a. Kaikki sijoitukset ovat tuottaneet 10v 10,4% p.a. ja 15v 9,9% p.a. Ei se Helsingin pörssi niin huono ole, ettei siinä ränta-på-ränta toimisi.

Yksittäiset vuosiprosentit eivät kuitenkaan enää ole minulle kovin tärkeitä, vaan keskityn enemmän nettovarallisuuden puolustamiseen ja kassavirtoihin. Uutta rahaa ei tule sisään, kun en ole enää töissä ja vielä on muutamia vuosia työeläkkeeseen. Säästämistä en enää harrasta. Olen tyytyväinen, kunhan nettovarallisuus ei hirveän nopeasti hupenee. Siinä mielessä tämä sijoitusvuosi 2023 on mennyt hyvin, koska nettovarallisuuteni on kasvanut +5 %. Suurin piirtein inflaatiotasoa ja tässä elämänvaiheessa ja maailmantilanteessa tyydyn siihen.

16 tykkäystä

Sijoittamista takana: 4,0 vuotta
Keskimääräinen vuosituotto: -8,8%

Kk tuotto: 8,5%
S&P 500: 4,4%
Nasdaq 100: 5,5%

YTD: -13,5%
S&P 500: 24,3%
Nasdaq 100: 53,8%

Kokonaistuotto (2.1.2020): -30,7%
S&P 500: 47,6%
Nasdaq 100: 92,7%

Drawdown: -52,0%

Noniin, nyt oli hyvä kuukausi. Sijoitushistoriani 4. paras itseasiassa. Tuli myös voitettua indeksit ihan reippaasti tässä kuussa mikä on aina kiva bonus. Viimekuussa haaveilin siitä että YTD olisi vuoden lopussa parempi kuin -20% ja kerrankin tuo haave toteutui. Mututuntuma on että nuo eivät kovin montaa kertaa ole vielä toteutuneet :smiley:

Seuraava tavoite saada drawdown yli -50% ja kokonaistuotto yli -30%. Saa nähdä onnistuuko ensivuonna. Tässä on nyt lasketeltu jo kaksi vuotta, eli ei välttämättä, mutta tämän vuoden loppu alkoi jo näyttämään ihan siedettävältä, eli ehkä tuo nousu jatkuu ensivuonnakin.

Kryptot myös saaneet jotain aikaiseksi vaihteeksi. Tuli laitettua niihin vähän lisää pätäkkää tuossa pari kuukautta sitten mikä on osoittautunut erinomaiseksi ajoitukseksi. Pahimmillaan nuo kävivät -92,9%:ssa 2022 kesällä, mutta nyt, uusien ostojen ja hintojen nousun jäljiltä, ne eivät ole enää kuin 41,0 prosenttia miinuksella. To the moon! :smiley:

25 tykkäystä

Ytd luokkaa -15%. Puhdas energia veti suohon koko vuoden, ehkä yhtä viimeistä kuukautta lukuunottamatta. Siihen nähden persettä näyttävä ytd-lukema on puolustusvoitto. Puhtaalla energialla olisi helposti voinut tehdä paljon isompia tappioita. Onnistuin siis löytämään myös hyviä yhtiöitä ja parempia toimialoja.

Tavoite ensi vuodelle on + merkki. Vaikka sitten yksi kusinen euro, kunhan edessä on +.

23 tykkäystä

Passiivista salkunhoitamista harjoitettu agressiivisesti.

Viimeisimmät ostotoimet suoritettu lokakuun alussa, Mandatumilla ja Fortumilla.
Sampo jakautmisen jälkeen ostettu Mandatumia lisää.

Sampoa ja Fortumia osteltu myös elokuun alussa.

Myyntejä suoritettu elokuun alussa
Tokmannilla.

Siinä loppuvuoden Highlightit.

Tämä harrastus ei vienyt pientä Sijoittelijaa konkursiin. Vielä.

Hyvää uuttavuotta lukijoille.

18 tykkäystä

YTD noin pari prosenttia plussalla. Sijoitukset Nordealla josta en saa näin nättiä käyrää ulos kuin monet tänne laittavat - jos joku muu osaa, niin laittakaa ihmeessä viestiä miten onnistuu.

Sijoitukset lähes kokonaan Helsingin pörssissä, ja loppuvuoden kiri pelasti. Vuoden epäonnistumiset tulivat Intrumilta ja Nokialta, joiden kyytiin hyppäsin aivan liian aikaisessa vaiheessa laskua. Eniten plussaa QT:lta, Nordealta ja Huhtamäeltä, joilla en tehnyt aktiivista kauppaa vaan olivat pääosin vanhojen omistuksien kurssien palautumista. Oppeina takataskuun tulevaa varten: 1. Laajempi ajallinen hajautus uusiin ostoihin, ja 2. Maantieteellisen hajautuksen aloittaminen.

OST:n 50k talletusraja täyttyi loppuvuodesta, ja myös arvo kasvoi yli sijoitetun pääoman kenties ensimmäistä kertaa OST:n reilun 2v olemassaolon aikana. Osinkoja maksettiin tänä vuonna noin 3900e eli vuoden 13. kuukausipalkka tuli sijoituksista, ja tavoitteena pitää tämä noususuuntaisena. Loppujen lopuksi olen tilanteeseen tyytyväinen, vaikka vielä 2kk sitten kiristeltiin hampaita.

PS. Pakko kehua, että on täällä keskimäärin todella kovia tuottoprosentteja! Ja vaatimatonta väkeä, kun jotain +20-30% YTD tuottoja kuvaillaan “ihan ok” suoritukseksi :sweat_smile:

17 tykkäystä

12% voittoa suunnilleen tänä vuonna - nordnet näyttää vähän yli ja en jaksa arvioida muita pienempiä sijoituksia sen tarkemmin. Suomalaiset sijoitukset ( 1/3 salkusta ) toimivat lähinnä jarruna. Listaamattomien sijoitusten arvon lasken ainoastaan konkurssin pohjalta ( verovähennettävä sijoitus-osuus ).

Jos haluaisin masentaa itseäni tai kertoa sijoitusvirheestä, voisin kertoa enemmän milloin kevensin jenkkisalkkuani kun maksoin asuntolainan pois ( sittemmin osa osakkeista joita möin nousseet 60% ) mutta en taida jaksaa. En myöskään yleensä yritä rypeä epäonnistumisissa koska aina olisi parempi hetki olemassa kaupoille.

Kohti uutta vuotta vain. Näillä näkymin eri töissä tai vapaaherrakokeilulla koska nykyinen työ saa riittää.

8 tykkäystä

13% YTD tuotto joulukuurallin jälkeen. Salkussa ollut iso paino asunto ja kiinteistöalan yrityksiä mistä odotan hyviä tuottoja ensi vuonna. Ostot ja myynnit olleet aika vähäisiä tänä vuonna kun olen rakentanut osakesalkkua Ruotsin Nordnettiin, siellä kulut huomattavasti alempana ja laajempi valikoima yrityksiä. Osakesäästötili täyttää neljä vuotta ja keskimääräinen vuosituotto on ollut 37% :rocket:

Edit laiton vahingossa kuvan ruotsin NN salkusta joka ei ole edes vuoden vanhan. Nyt pitäisi olla oikea kuva.

10 tykkäystä

Mitenköhän tuo Nordnet oikein laskee nuo vuosituotot, kun itsellä näyttää noin +43% YTD, mutta euroissa, kun vertaa salkun arvoon, niin puhutaan pikemminkin noin +15% YTD?

3 tykkäystä