Alokas haastattelee

53. Pauli Lohi

Pauli on hyvin lahjakas ja terävä analyytikko, jolla on hieno taito tiivistää asiat ja ilmaista itseään selkeästi. Pidän Paulin analyyseissä siitä, että niitä on kiva ja mukava lukea - toki sisältö, eli asia on tärkein, mikä on hänenkin raporteissaan kunnossa, mutta se helpottaa lukemista, jos teksti on sopivan soljuvaa, kuten hänellä on.

Olen kiinnittänyt siihenkin Paulissa huomion, että hänellä on seurannassaan laidasta laitaan erilaisia melko haastaviakin yhtiöitä, mutta silti jokaisen yhtiön osalta hänellä on asiat hyvin hallinnassa… herra Lohella täytyy olla siis hyvä muisti ja omaksumiskyky.

Tyyppinä ja sijoittajana Pauli ei ole itselleni eikä ehkä muillekaan niin tuttu kuin Inderesin boomerianalyytikot, joten siksin oli syytä pyytää Pauli haastateltavaksi.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

  • Helsingin Kalasatamassa tyttöystävän kanssa asusteleva kolmikymppinen. Muutin lukion jälkeen Siilinjärveltä ja kävin Aallon kauppakorkeakoulun. Nykyisin elämä on aika tasapainoista työn, harrastusten ja sosiaalisen elämän välillä.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Olen tilannut The Economistin digipainosta jo vuosia ja luen sitä intohimoisesti. Olen erityisen kiinnostunut kolmannen maailman talouksista ja maailmanpolitiikasta. En lue lehteä siksi, että se tekisi minusta paremman sijoittajan (se tekee), vaan siksi että se tuo kokonaan uusia maailmoita käden ulottuville.
  • Kävin Bangkokissa opiskelijavaihdossa kauppakorkeakoulun aikana ja se oli elämäni hienoimpia kokemuksia. Eläväinen kaupunki ja eläväiset ihmiset. Myös opetuksen laatu oli hyvää, vaikka sitä moni länsimaalainen saattaa epäillä.
  • Kannatan Tampereen Tapparaa, vaikka en ole juurikaan asunut Tampereella – se oli vain ensimmäinen jääkiekkojoukkue, josta lapsena kuulin. Luin säännöllisesti otteluiden tuloksia ja tilastoja Savon Sanomista jo 7-vuotiaana. Kalpahan ei silloin edes pelannut Liigassa. Tapparan menestyksestä päätellen jälkikäteen voi sanoa, että tein hyvän joukkuepoiminnan.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

  • Urheilen paljon, jääkiekkoa, juoksua, salia, tennistä, pyöräilyä, uintia ja kaikkea. Tykkään myös autoista (vaikka en sellaista omista) ja pelailen mielelläni Gran Turismoa ratin sekä polkimien kanssa.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

  • Aloitan arkipäivän aina 10 minuutin joogalla (Youtubessa on paljon valinnanvaraa) ja teen terveellisen smoothien aamupalaksi. Toimistolla töihin keskittyminen on haastavaa ja paljon tulee jutusteltua kollegoiden kanssa. Syvempää keskittymistä vaativat tehtävät pyrin tekemään kotitoimistolta. Iltapäivällä menen todennäköisesti urheilemaan ja saatan jatkaa töitä vielä illalla kotoa käsin. Yleensä luulen aamulla tietäväni päivän agendan, mutta osakeanalyytikon työssä saa jatkuvasti reagoida yllättävään uutisvirtaan.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

  • Luulen tietäväni miten tehdään onnistuneita sijoituksia, mutta en noudata tätä konseptia riittävän kurinalaisesti. Koko jutun juju on siinä, että on informaatioetu suhteessa muihin sijoittajiin. Eli täytyy keskittyä riittävän tiiviisti ja syvällisesti rajalliseen määrään osakkeita. Ja ajoituksissa tulee pyrkiä onnistumaan. En usko siihen, että voi tehdä ylituottoa seuraamalla kaiken maailman kuumia teknologiaosakkeita, sillä kilpailu on järkyttävän kovaa. Sen sijaan, jos ymmärtää syvällisesti yhden tai muutaman sektorin vaikkapa syrjäiseltä kotimarkkinaltamme, niin silloin on paljon paremmat mahdollisuudet ylituottoon. Olen välillä syyllistynyt sijoittamaan houkuttelevalta näyttäviin globaaleihin kasvuyhtiöihin muutaman tunnin tutkimisen ja mallintamisen perusteella ja olen vakuuttunut, että se on väärä tapa sijoittaa.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

  • Aloitin noin kymmenen vuotta sitten indeksirahastoilla ja siirryin reilut 5 vuotta sitten suoriin osakesijoituksiin. Kauppakorkeakoulussa opetettiin, että markkinan voittaminen on vaikeaa ja tämä näyttäisi oman lyhyehkön sijoitushistorian perusteella pitävän paikkansa. Uskon silti, että erikoistumalla ja kehittymällä sijoittajana pystyn rakentamaan etua pitkällä aikavälillä.

7. Onko analyytikon työ tehnyt sinusta selkeästi paremman sijoittajan? Miksi tai miksi ei?

  • Totta kai se on tehnyt. Täällä oppii tiettyjä osakemarkkinoiden yleisiä lainalaisuuksia, paremmin kuin yksin kotona tai foorumilla. Lisäksi oppii syvällisesti tiettyjä yhtiöitä ja toimialoja, koska niitä täytyy jo työnkin puolesta seurata tarkkaan.

8. Sinulla on seurannassa Apetit, Fifax, Fodelia, Kempower, Meriaaura, Merus Power, Orion, Raisio, Tamtron, Vaisala ja Valoe. Huh, paljon yhtiötä ja laidasta laitaan erilaisia, miten pärjäät tällaisella potilla? Mikä on helpoin ja mikä vaikein seurattava?

  • Unohdit Atrian, koska se taitaa puuttua meidän sivuilta minun bion kohdalta. Orion on varmaan tuosta joukosta monimutkaisin yhtiö – tosin Antti Siltasella on siitä nykyisin päävastuu. Kempower on helpoin seurattava, koska tiedän sen ylittävän ennusteet joka kvartaalissa :wink:.

(ping @Antti_Siltanen t. Alokas)

8. Minkälainen salkku sinulta löytyy? Mitkä ovat kolme tuoreinta ostostasi ja miksi?

  • En ole viime aikoina ostanut paljoa osakkeita. Caverionin ja Harvian ostot osuivat vuoden 2022 kesällä ja syksyllä aivan pohjiin. Tunsin Caverionin hyvin, koska seurasin sitä vuosia Nordealla ja all-time low osakekurssi yhdessä selvästi nousujohteisen tuloksen kanssa oli minusta erittäin houkutteleva ostopaikka, vaikka yhtiötä ei oltaisikaan ostettu pois pörssistä. Harvian kohdalla minulla ei ollut yhtä vahvaa henkilökohtaista ymmärrystä, mutta kyllähän se halvalta näytti vuosi sitten kohtuullisillakin ennusteilla, joten otin riskin. Näiden kahden oston jälkeen olen tehnyt vain pienen hölmön Amazon-oston – juuri sellaisen, jossa minulla ei ole käytännössä minkäänlaista informaatioetua.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

  • Ihanteellisesti erittäin pitkä. Kun on seurannut yhtiötä vuosia, mallintanut sitä, kuunnellut vähintään kymmenen kvartaalin tulosinfot ja selvittänyt mitä muu markkina ajattelee osakkeesta, ollaan jo päästy pitkälle. Sitten täytyy vain jatkaa seuraamista ja odottaa, milloin markkina aliarvioi yhtiön tuloskehitystä ja aukeaa paikka iskeä.

10. Mietitkö osakkeita ostaessani ollenkaan sitä, että ostatko pitkään vain lyhyeen pitoon? Itse ostan esimerkiksi ajatuksella, että voisin kuvitella pitäväni osaketta useampia vuosia… ellei asiat olennaisesti muutu.

  • Mietin kyllä, mutta meidän kaupankäyntirajoitusten vuoksi tuo ei usein ole mahdollista. Välillä, etenkin karhumarkkinassa, tuntuu että markkinalta löytyy selkeitä epätehokkuuksia. Jos on perustellusti luottoa yhtiön tuloskuntoon, niin lyhyillä omistuksilla voi tehdä mukavaa tuottoa.

11. Analysoitko mahdollisia ostokohteita samantyylisesti kuin seuraamiasi yhtiöitä? (en nyt tarkoita, että rapsoja kirjoittelisit :D)

  • Kyllä analysoin. Minulla on paljon omia malleja. En tee DCF:ää, mutta pyrin hahmottamaan tuloskehitystä ja vertaan niitä markkinan odotuksiin. Jos konsensusta ei ole saatavilla niin arvostuskertoimista voi hyvin päätellä markkinan odotuksia.

12. Jos Inderesin väkeä ei saa mainita, niin keitä sijoitusmaailman ihmisiä kuuntelet herkemmällä korvalla ja miksi? Mainitse ainakin neljä ihmistä.

  • Kuuntelen etenkin ihmisiä, jotka toimivat pitkäjänteisesti haastavissa talousalan rooleissa (kuten toimitusjohtajina, valtiovarainministereinä jne.).

13. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:

  • Fodelia – Vaikea toimintaympäristö ja omat rönsyilevät kasvupyrkimykset ovat toistaiseksi jättäneet Feelian arvonluontipotentiaalin hieman pimentoon. Casen kannalta olisi oleellista, että jatkossa yhtiö pystyisi jatkossa keskittämään panostukset sinne, missä on aidosti kilpailuetuja.
  • Kempower – Harvinainen menestystarina. Hyötyy Kempiltä peritystä vuosikymmenten aikana kumuloituneesta osaamisesta sekä ketterästä organisaatiostaan. Pitkän aikavälin kannalta olennaista olisi, että tuotekehitys pystyy vastaamaan ympäröivään kilpailuun.
  • Meriaura – Laivarahtipuoli on hyvin syklistä toimintaa, jossa on haastavaa saavuttaa merkittäviä kilpailuetuja. Uusiutuvan energian historia on vaikea, mutta ilmastonmuutoksen torjunnankin kannalta olisi suotavaa että aurinkolämmön kysyntä kasvaisi.
  • Vaisala – Dominoiva toimija kasvavalla markkinalla. Pitkän aikavälin arvonluoja, jolla on vielä varaa parantaa kannattavuuttaan.

14. Ruoholahdella harva uskoi, Foorumi inti vastaan…, mutta Pauli näki ja ennusti Kempowerin raketoinnin, miten ja miksi onnistuit ennustuksessasi?

  • Minusta näytti selvästi siltä, että yhtiö pystyy kasvamaan markkinaa nopeammin ja ennusteissa oli isosti nousupotentiaalia. Ennusteiden ja ennustemomentumin arviointi on paljon tärkeämpää, kuin arvostusmenetelmien hierominen. Muutkin analyytikot olivat tuossa kohtaa positiivisia yhtiöstä (me olimme muistaakseni 2. analyysitalo, joka aloitti yhtiön seurannan Carnegien jälkeen). Kollegani tai foorumin protestoijat eivät tainneet olla perehtyneet yhtiöön kovin hyvin, vaan heitä lähinnä ärsytti näennäisesti kallis arvostus. Mutta sehän on vain hyvä, että julkinen mielipide poikkeaa omastani, jos voin perustellusti uskoa olevani oikeassa – silloin kaikkea nousuvaraa ei ole vielä hinnoiteltu osakkeeseen.

15. Kuinka paljon käytät muiden analyytikoiden apuja seuraamiesi yhtiöiden kanssa? Vai pärjäätkö lähestulkoon yksin vai sisältääkö analyysityö paljon sparrailua kollegoiden kanssa yms.?

  • Jatkuvasti tulee sparrailtua. Välillä sparrataan suosituksesta ja näkemyksestä. Välillä taas, miten jokin tietty asia pitäisi viestiä analyysissä parhaalla mahdollisella tavalla.

16. Sinun pitää valita Foorumilta kaksi tyyppiä, lyytikoista kaksi ja muista indeläisistä kaksi hoitamaan salkkuasi neljä vuotta, ketkä valitsisit ja miksi?

  • Tämä ajatus ei houkuttele, koska oman salkun hallinnointi on hauskaa ja opettavaista. Hyviä osaketietäjiä kyllä löytyy kaikista kategorioista. Jos on joku pakko valita niin Yu Gong - hän olisi varmasti viihdyttävä salkunhoitaja ja historiallinen osumatarkkuus taitaa myös olla vahva.

(@Yu_Gong, pingasin sut, että huomaat t. Alokas)

17. Millaisia tavoitteita sinulla on sijoittamisessa? Onko jotain euromääräisiä tavoitteita tai tavoitetta voittaa indeksi?

  • Ei ole mitään tarkkoja tavoitteita. Koitan välttää liikaa vipua, jotta nukun yöni jatkossakin hyvin.

18. Mikä on parasta Inderesillä työskentelyssä?

  • Mahdollisuus järjestää omaa kalenteria ja arkirutiineja melko vapaasti. Täällä myös ollaan siitä tarkkoja, että lomalla ei tarvitse tehdä töitä.

19. Miten Alokas saisi samanlaiset ennustajan lahjat kuin Paulilla?

  • Ennustamaan oppii varmaankin ennustamalla.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

  • Aktiivisuudesta, toimialaymmärryksestä ja huumorista. Inderesin foorumin parviäly on suuri apu analyytikolle, joka muutoin todennäköisesti pohtisi tiettyjä yhtiökohtaisia asioita aika yksin.

Kiitoksi vastauksista Pauli!

Pauli kuulostaa sijoittajalta, joka tulee tekemään pitkässä juoksussa hyvinkin tuottoa. Huomioni hänen vastauksissaan kiinnittyi siihen, että hän osaa katsoa olennaisia asioita ja pyrkii tarkkaan seuraamaan kokonaisuutta eikä lähde turhia hätäilemään, vaan on pitkäjänteinen. Tavallaan yksinkertaisia asioita, mutta ei ehkä kuitenkaan, koska harvempi näitä aidosti erityisen onnistuneesti noudattaa - joskus menestys voi olla aika yksinkertaisista asioista kiinni.

Kiitos ja mukavaa perjantain jatkoa! :slightly_smiling_face:

89 tykkäystä