66. Porssi-Petteri, OSA 1/2
Porssi-Petteri tai tuttavallisemmin Pörssi-Petteri
Tässä on hieno foorumilainen, jonka harvoin laitetut viestit ovat huolella kirjoitettuja ja täynnä arvokasta sisältöä. Vaikka hän ei ole erityisen paljon kirjoittele, jokainen hänen foorumiviestinsä heijastaa asiantuntemusta ja omistautumista. Hän luo positiivista yhteisöllisyyttä tarjoamalla laadukasta tietoa, ja hänen esimerkkinsä toivottavasti innostaa muita jakamaan arvokasta tietoa sijoitusyhteisössä.
Yhteisö arvostaa sitä, kun tällaiset mainiot foorumilaiset panostavat hyödylliseen tietoon, joka tarjoaa jotain uutta, mitä ei ennen yhtiöketjuihin ei ole tuotu. Petteri kirjoittelee aika paljon nimenomaan suosituissa yhtiöketjuissa, joissa on usein jo “kaikki käsitelty” ja tällaisiin on hankala tuoda mitään uutta lisäarvoa tuovaa tekstiä ketjuun, mutta hän onnistuu aina tuomaa kuitenkin uutta laatumateriaalia.
Suosittua yhtiöketjua seuraa herkästi jäähallisen verran väkeä, niin aina, kun sinne viesti tippuu niin pienessä hetkessä jopa sadat ovat klikkailemassa ketjua… ja silloin, kun siellä on hänen viestinsä niin klikkaus ei ole varmasti turha…
HUOM! Haastattelu on kahdessa osassa/viestisssä.
Kiitos Alokkaalle mahdollisuudesta päästä osaksi tätä upeaa haastattelusarjaa. Olen ollut innokas haastatteluiden lukija. Mukava päästä haastamaan itseäni myös vastaamisen muodossa. Tähän mennessä on haastateltu monia kovia sijoitusalan ja yritysmaailman huippuammattilaisia. Foorumilaisten osalta haastateltuna on ollut ne kovimmat foorumin household nimet, joilla on ollut paljon rautaista asiaa kirjoitettavana ja paljon mielenkiintoisia tarinoita jaettavana. Haluan tässä vaiheessa korostaa jo, että olen vallan innokas sijoittaja, mutta en track recordiltani missään nimessä erinomainen. Toivottavasti alla olevista kirjoituksista on jollekin lukijoista hyötyä tai herättävät uusia ajatuksia. Toivottavasti kukaan ei ainakaan lähde mitään valintojani kopioimaan, sillä taetta ei hyvistä tuotoista varmastikaan ole.
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Kuten melkein kaikki muutkin haastateltavat: vajaa neljäkymppinen tai reilu kolmekymppinen sijoittamiseen hurahtanut perheenisä. Elelen ruuhkavuosien huippuja PK-seudulla vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Koulutukselta olen DI. Tulevat vastaukset avaavat lisää persoonaani.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
Olen ylläpitänyt täyden anonymiteetin ja en paljoa itsestäni kirjoita, joten ettepä tiedä minusta juurikaan mitään. Pian näkee, pysynkö täysin anonyyminä näiden jälkeen.
- Tykkään numeroista. Lapsena opettelin ulkoa autojen hintoja ja teknisiä tietoja, myöhemmin NHL tilastot. Nykyään sitten keskityn enemmän sijoittamiseen liittyviin lukuihin.
- Olen erittäin laiska ja mukavuudenhaluinen. Rötvään nojatuolissa tai sohvalla aina kun vaimon silmä välttää.
- Somessa en ole lainkaan aktiivinen ja Inderesin foorumi on käytännössä ainoa some johon kirjoitan.
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.
En ole kovinkaan liikunnallinen ja etenkin lasten tulon myötä säännönmukainen harrastaminen on jäänyt. Tilalle on toki tullut hoploppausta ja muuta könyämistä. Sen verran yritän liikkua, etten joudu rapakuntoon.
Muita mielenkiinnon kohteita onkin paljon. Ihmisen täytyy olla innostunut ja kiinnostunut asioista niin mieli pysyy virkeänä.
Talous: sijoittamisen lisäksi olen monipuolisesti kiinnostunut taloudesta. Luen aiheen uutisia, seurailen twitteriä ja tutkailen dataa ja käppyröitä. Aiheeseen liittyen myös talouspolitiikka (miksei muukin politiikka) kiinnostaa, mutta tuohon suohon ei kannata mielenterveyssyistä vajota turhan syvälle.
Alkoholi: juon mielelläni laadukkaita alkoholeja. Craft oluet ja single malt viskit erityisesti maistuvat. Viinejäkin olisi kiva harrastaa syvällisemmin, muttei määräänsä enempää voi juopotella. Ennen panin omia oluita, ehkäpä joskus taas kaivan käymistankin varastosta. Erikoisemmat oluet kiinnostivat jo aikoina, kun kaupasta oli vaikea löytää muuta kuin vaaleaa lageria.
Kellot: Tämä harrastus vie helposti mukanaan. Kelloja ei vain voi olla liikaa, ja heräteostoksia on vaikea välttää. Ajan näkee puhelimestakin, mutta ei kelloa sen vuoksi pidetä. Hieno kello on samaan aikaan taideteos ja insinöörityön tyylinäytös. Ja mikä parasta, sitä voi käyttää ja ihailla ympäri vuorokauden. Kello tekee miehen (tai naisen).
Klassinen miesten pukeutuminen: Tyylin kulta-aikaa oli 1920-1950 luvut, jolloin kaikki luokkaan katsomatta pukeutuivat upeasti. Nykyään ei asioilla ole samalla tavalla väliä, kaikki on samaa harmaata massaa. Vähän kärjistäen voi sanoa, että kodista voi poistua, vaikka pitkissä kalsareissa, herättämättä sen kummempaa paheksuntaa. Oli aamu tai ilta, arki tai juhla, treeneissä tai töissä, päällä on sama t-paita. Kun kaikki on samaa puuroa, elämästä häviää merkityksellisyys.
Lähes ainut etuoikeutettu ala, jossa voi pukeutua tyylikkäästi on finanssiala. Collage-paidat on wasted opportunity. Kyllä Verneri varmasti tietää, että tänään on tärkeä päivä, tänään tapahtuu, tänään olen parhaimmillani, kun lähtee kravatti kaulassa haastattelemaan Sammon TJtä.
Penkkiurheilu: mulla on lapsesta asti monipuolinen penkkiurheilutausta. Joskus seurasin melkein kaikkia lajeja, sitten erityisesti futista ja lätkää, nykyään kuitenkin pääosin vain lätkää. Nhl, maajoukkuepelit ja eritoten u20 skabat tulee katsottua. Pari kultaa paikan päälläkin juhlittu.
Syöminen: tykkään syödä laadukasta ruokaa, oli se sitten fine dining kamaa tai street foodia. Joskus sitä intoutuu ihan itsekin kokkailemaan jotain parempaa.
Olisihan sitä muutakin, mutta ei viitsi tämän pidemmin. Nopeat maininnat muista kiinnostuksista: lukeminen, matkailu, kulttuurit, historia, arkkitehtuuri, kaupungit, mökkeily.
Saattaa vaikuttaa snobahtavalle tai elitistiselle osa näistä mainituista. Joissain asioissa olen kuitenkin yhtä pihi kuin Alokas. Eli ihan tavan tallaaja olen reikäisissä sukissani ja boksereissani. En muutenkaan osta mitään vaikuttaakseni muiden silmissä joltain, vaan siksi, että itse nautin niistä asioista.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Lapset herättävät noin seiskalta ja sitten teemme omat ja lasten aamutoimet, päälle iso kuppi kahvia. Lapset vien päiväkotiin kahdeksan jälkeen ja jatkan matkaa toimistolle. Työskentelen hankinnan parissa ja seuraan siitä perspektiivistä myös paljon taloutta ja erilaisia markkinoita. Työpäivät kuitenkin menevät valitettavasti pääosin palavereissa istuen ja kiireessä hosuen oikeitakin töitä eteenpäin. Töistä tulen noin viideksi kotiin ja alan tehdä lapsille ruokaa (joskus pääsen jopa valmiiseen pöytään). Viidestä kasiin siivoillaan sotkuja, vaihdetaan vaippoja, pyykkäillään, leikitään lasten kanssa sisällä tai ulkona. Tilaisuuden koittaessa otan puhelimen esiin ja siirryn foorumille tai selaan jotain muuta talous/sijoitus aiheista mediaa. Kasin jälkeen saadaan lapset nukkumaan, jonka jälkeen on hetki aikaa jumittaa telkan ääressä, surffailla lisää foorumia tai kuunnella podcastejä. Nukkumaan menen 22-23 ja yleensä kuuntelen vielä sängyssä jotain podcastia kunnes taju sumenee. Yöllä herään vielä pari kertaa lasten herätessä.
5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?
Kiinnostunut oppimaan, motivoitunut, monipuolinen, ajoittain turhan impulsiivinen ja sohin moneen suuntaan. Hötkyilyt teen kuitenkin pienin panoksin. Kaiken kaikkiaan kuitenkin pitkäjänteinen, hajauttava ja riskiä karttava. Kun sijoitan korkeamman riskin yhtiöihin mieluummin, otan paljon pieniä riskejä kuin yksittäisiä isoja. En hae mitään suuria kertavoittoja vaan yritän tehdä paljon pieniä hyviä ratkaisuja. Täten en myöskään usko ikinä voittavani indeksiä valtavalla marginaalilla. Jos voittaisin indeksin jonain vuonna yli 10% olisin todennäköisesti luistanut strategiastani tai sijoitusperiaatteistani. Näen, että pitkällä ajalla pienikin ylituotto tuo merkittävää etua. 30 vuodessa 7% tuotto 7.6-kertaistaa pääoman, 8% tuotto 10-kertaistaa ja 9% tuotto 13.3-kertaistaa. Eli samalla vuosittaisen 1-2% ylituoton voi kokonaispääoma 1.5-2 kertaistua pitkässä juoksussa vs indeksi. Se on ehkä se mitä haen, ennemmin kuin lottohenkinen äkkirikastuminen. Ennen kaikkea en halua menettää pääomaa (tai tehdä merkittävää alituottoa). Indeksituottokin riittäisi minulle mainiosti, mutta se olisi paljon tylsempää.
Howard Marks mainitsi jossain salkunhoitajasta, joka teki vuosikausia keskinkertaista tuottoa. Hän ei koskaan päätynyt tähtisalkunhoitajien listoille. Vastaavasti hänellä ei ikinä ollut huonoja vuosia. Täten yli ajan salkunhoitajan rahasto kuuluikin parhaiten performoiviin. Tällä tyylillä mielelläni saisin tuottoni.
Sijoitan pääosin Suomi-osakkeisiin, sillä niiden menosta on vaan helpompaa pysyä kärryillä. Pyrin pitämään jokseenkin 50/50 jakoa vakaiden laatuyhtiöiden sekä pien-/kasvuyhtiöiden välillä. Tämä ei kuitenkaan ole aivan tarkkaa ja elää vähän hyvien casejen ja hinnoitteluiden mukana. Kolmas segmentti olisi mahdolliset käänneyhtiöt tai muut tupakan tumpit. Näitä pyrin ottamaan vain vähän ja tarkkaan harkiten. Toki on aika subjektiivista mihin mikäkin yritys lokeroida ja yritykset myös muuttuvat ajassa. Joku laatuyhtiö leimalla salkkuun päätynyt muuttuukin pian käänneyhtiöksi ja mahtava kasvuyritys tyssääkin nollakasvuun.
Viime vuosien markkinaturbulenssi on opettanut entistä enemmän varomaan ylihinnoilla ostamista sekä laatuun panostamista.
Muutamia periaatteita suorille osakeostoille, joita yritän seurata:
Pien & Kasvuyhtiöt:
- Toimialojen mullistajat, skaalautuvat liiketoimintamallit
- Toimialojen konsolidoijat
- Uudet voittajateknologiat ja Megatrendit
- Älä maksa liikaa, älä aliarvioi riskejä
- Mitä korkeampi riski, sitä korkeampi tuotto-odotuksen on oltava
- Korkeariskisiin caseihin, ostoille aikahajautusta – pyri vakuuttumaan riskien poistumisesta tai tuottotodennäköisyyden paranemisesta ennen lisäostoja
- 3-5 v focus, odota rauhassa compounding efectiä
Laatu/Arvo:
- Vakaat toimijat, pitkän aikavälin arvonluojat
- Matala riskiprofiili, kohtuulliset kilpailuedut
- Vakaa, hyvä osinko
- Älä sijoita trendejä vastaan, arvoansoihin tai supistuville aloille
- 1-5v focus – osta pitkään pitoon, reagoi tarvittaessa tuotto-odotusten muuttuessa
Yleiset periaatteet:
- Hyödynnä ostoissa ajallista hajautusta sekä riittävää turvamarginaalia (~15% tuotto-odotus 3-5v periodille – tämä tietenkin vain paperilla. Tosielämän muuttujat sitten supistavat tuotot alemmas)
- Uskalla ostaa myös nouseviin kursseihin
- Kun kaikki tuntuu menevän nappiin, nosta käteispainoa
- Kun veri virtaa kadulla, ole rohkea. Arvioi pitkää peliä.
Kun hyvä osake on ”noussut liikaa”, odota vielä hetki ennen kevennystä - Varo putoavia puukkoja
- Muista, että halvat yhtiöt ovat yleensä syystäkin halpoja
- Ymmärrä ostamiesi yritysten liiketoiminta, perehdy huolella
- Hyödynnä informaatioetu pienissä ja keskisuurissa yrityksissä & Suomi-osakkeet
- Käytä aikaa osavuosikatsausten sekä analyysien lukuun
- Top3 osaketta Max 30%, mielellään max 25 osaketta (tässä en ole onnistunut pysymään)
Kaikista mainituista huolimatta, tulee sitä käytettyä myös sitä kuuluisaa mutua.
Kansainväliseen hajautukseen ja hajautukseen omaa osaamattomuutta vastaan käytän rahastoja ja ETFiä. Näitä soisin olevan 30-40% sijoituksista. Kansainvälinen hajautus on mulla sikäli vähän epäonnistunut, että salkusta on vain kymmenisen prosenttia jenkeissä. SP on vaan tuntunut niin ylihintaiselle viime vuodet. Kehittyviäkin on melko paljon ja ne performoineet heikosti. Rahastoja en kuitenkaan käytä kauhean aktiivisina välineinä. Käytännössä vain ostan ja hodlaan. Nostetaan sitten jenkkipaino kun ne tuntuu taas kohtuullisemmilta.
Globaalia hajautusta on minusta siksikin hyvä olla, että en voi varmasti luottaa siihen, että meidän-Hesuli on seuraavat 30 vuotta yhtä hyvä pörssi kuin edelliset 30 vuotta. Miltä olisi tuntunut viimeiset 20 vuotta sijoitusura 100% painolla Espanjan tai Italian pörssissä? Varmasti näidenkin maiden sijoittajat olleet kovin vakuuttuneita kotikenttäedustaan aikanaan. Tuollaisessakin ympäristössä voi tehdä ylituottoa, mutta vaikea se on repiä kaikki tuotto ylituottona indeksin tuottaessa nollaa.
Salkun kolmas osio on “muut sijoitukset”. Tänne voi periaatteessa mitä vaan, mutta kokonaisvarallisuudesta en nosta tätä osiota yli 10%. Nyt on kiinteistörahastoja ja olen käyttänyt myös korkorahastoja viime vuoden aikana.
Neljäs osio käteinen. Käteisen korvikkeena hyvin lyhyt korko. Olen käyttänyt overnight swap etfää, joka käytännössä toimii kuin lyhyt euribor. Käteispaino -20 - +20%.
En oikeasti ole vielä vivun puolella ollut, mutta pelikirjassa yo. tavoiteväli. Pääsääntöisesti olen 0-10% käteispainolla. En näe markkinoiden ajoituksella spekuloinnin olevan relevantti osa sijoituksiani. Toki jos hintataso on poikkeuksellisen halpa tai kallis on minusta syytä hivenen joustaa.
En ole kauhean kova vakaumus-ihminen. Minusta alle 10 osakkeen salkku on turhan riskinen. Caseista voi olla hyvin tai huonosti kärryillä, mutta aina on olemassa niin paljon muuttujia, ettei perehtynytkään sijoittaja voi niitä ymmärtää. Kulman takana voi aina tulla corona tai muu mullistaja, joka vie pohjan olettamiltasi. Olen vielä niin hidas kääntämään takkia, että Musta-Pekka jää helposti käteen. Mitä enemmän perehtyy ja mitä paremmin sijoitus-casen tuntee, sitä helpommin rakastuu osakkeeseen tai altistuu vahvistusharhoille.
“That if you have conviction, and I hate that word conviction, because conviction goes with arrogance.” – Aswath Damodaran
Toisekseen on olemassa loputon määrä mahdollisia lopputulemia. Niiden kaikkien ymmärtäminen on mahdotonta. Mitä voimakkaampi vakaumus on omalle teesille, sitä todennäköisemmin aliarvioit epätodennäköiseltä vaikuttavia skenaarioita ja etenkin niitä skenaarioita, joita et ole onnistunut tunnistamaan.
“It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.” – Howard Marks
6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?
Ensimmäiset osakkeeni sain ristiäislahjaksi. Sittemmin nuo KOPn osakkeet ovat muuttuneet Nordeoiksi. Salkussa ne saavat olla ikuisesti, eivätkä ole kaupan. Olipa mahtava lahja, sillä joka vuosi kilahtaa 50-70e tilille. Lahja, joka antaa ja antaa.
Ensimmäiset itse tehdyt sijoitukset tein 11 vuotta sitten. Olin ollut jonkin aikaa työmaailmassa ja tärkeimmän elintasoa nostattavat hankinnat oli jo tehty, rahaa jäi palkasta tilille ja johonkin ne oli laitettava. Valitsin melko randomilla 5 tuttua yritystä. Pikkuhiljaa aloin myös kk-säästämään matalakuluisiin indekseihin ja jatkoin osakepoimintaa vailla merkittävää ymmärrystä. Ajan myötä perehdyin enemmän ja aloin ymmärtämään mm PE luvut ja osinkotuotot. Varmaan jossain 2016 maissa aloin Nordnetin aamukirjeen myötä tutustua Inderesiin ja aloin koko ajan enemmän hyödyntämään Inderesin analyysia. Alkuun toki vain suosituksia, tavoitehintaa ja top3 listaa. Sitten aloin lukemaan foorumia, melko lailla foorumin alkupäivistä alkaen. Silloin siellä lähinnä juttelivat Aston ja Masse, G-numeroiden hämmentäessä pakkaa.
2013-2018 tekemisessä ei kauheasti ollut järkeä ja varallisuus kertyi erityisesti kovalla säästämisellä ja omistusasumisella. Tuona aikana tuotto oli noin indeksin mukaista. 2019 alkoi olla jo vähän järkeä tekemisessä, vaikka tuottoa laski salkun vanhat bagholderit. Korona-aikana tuotot olivatkin kovia, mutta vauhtisokeus iski ja kaikesta näennäisestä varovaisuudesta huolimatta karhumarkkinassa pienyhtiöiden arvostustasot ja tuloskunto eivät kestäneet. Seurauksena hienot voitot sulivat, mutta jonkin verran kykenin indeksiä voittamaan tuona aikana kokonaisuudessa.
Uskoisin, että näiden kokemusten myötä on taas pykälän fiksumpi sijoittaja ja kaikkia samoja virheitä en tekisi uudestaan. Edessä toki vielä paljon tekemättömiä virheitä, mutta toivottavasti myös kasvavissa määrin onnistumisia.
7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Jos sinun tulisi pitää kolmea osaketta salkussasi viisi vuotta, mitkä valitsisit ja miksi?
Salkku on jo mukavan kokoinen ja hyvin hajautettu. Yllä avasinkin jo paljon jakoa eri luokkien välillä. Keskityn tässä suoriin osakesijoituksiin. Osakerivejä on päässyt innostuksissa kertymään vähän liikaa, hivenen yli 30. Tässä otos merkittävimpiä rivejä:
Tokmanni, Kamux, Qt, Noho, Harvia, Tieto, Vincit, Fortum, OmaSp, Neste, Terveystalo, Fondia, Talenom, Sampo
Valitsen seuraavat 3 yhtiötä 5v holdiin: Tokmanni, Noho, Aallon group
Tokmanni - vakaa ja yllätyksetön. Eiköhän seuraavat 5 vuotta saa n. 6% osingon + (toivottavasti) paranevassa taloussyklissä tuloskasvua + Dollarstore kasvua + kertoimissa vähän venymisvaraa. à jopa 15% tuotto matalalla downsidella.
Noho - vähän enemmän riskiä, mutta kuitenkin mainettaan defensiivisempi toimija. Konsolidoi erittäin frakmentoitunutta markkinaa, jossa varaa, vaikka moninkertaistua. En yllättyisi, jos tuottaisi jopa 20% seuraavina 5 vuotena, mutta tässä onkin enemmän riskejä matkassa.
Aallon - salkun uusin hankinta. Perehtyminen vielä osin kesken ja todennäköisesti päätyy tuohon yllä olevalle core listalle. Defensiivinen markkina, jossa riittää konsolidoitavaa. Kuten Nohokin voi hyödyntää kerroin-arbitraasia ja ostella pala kerrallaan pikkuputiikkeja. Ei ehkä niin iso upside kuin vaikka Talenomissa, mutta tuntuu nyt riskittömämmälle Suomi-focuksen ja maltillisen arvostuksen vuoksi.
Kaikki 3 ovat yrityksiä, joiden liiketoimintamallin ja -logiikan osaan hahmottaa ja ehkä siksikin olisi turvallista sitoutua 5 vuodeksi. Melko varovainen rivi, jolla ei haeta bumtsibumtuottoa.
8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?
Yritän pysyä jatkuvasti edes hivenen kartalla suurimmasta osasta Suomiyhtiöitä. Mielelläni säästän aikaa enkä lainkaan perehdy Fifaxin ja Lifa Airin kaltaisiin riski caseihin.
Seuraan jatkuvasti lukujen kehitystä ja arvostustasojen kehitystä. Kun joku mielestäni potentiaalinen kohde on kehittynyt suotuisasti, tehostan seurantaa ja tutkin tarkemmin (esim. Yhtiörapsat, julkaisut, haastattelut, kvartaali-infot, yhtiöketju). Yritän funtsia laadullisia tekijöitä ja riskejä siinä sivussa. Mielelläni teen jonkinlaista omaakin excelöintiä. Siinä tulee aina hivenen paremmin ajateltua ja haastettua itse analyysin lukuja.
Kun luvut, tarina ja hinta/tuotto-odotus täsmää ja tuntuu sijoitusstrategian mukaiselta ja salkkuun sopivalle firmalle, alan ostella pienehköissä erissä. Mielelläni hajautan ajallisesti ja mahdollisesti haen lisävahvistuksia seuraavista raporteista ennen isompia siivuja.
2023 ostoja/uusia rivejä:
Aallon – mainittu jo aiemmin
Admicom – Hyvä Saas malli, arvostus kävi edullisena vs potentiaali.
Fortum – Lähes 10% osinko-yieldi ostohinnoille.
Kone - ehdin vain aloitella ostoja, kun nousi jo hitusen liikaa. Toivoin 3:lla alkavia hintoja. – Kone on aina kone. Hissejä huolletaan ja myydään jatkossakin, vaikka nyt hidastunut meno.
Mandatum - toki sampoa oli, mutta ostin myös lisää, kun pääomia riittää jaettavaksi ja arvostus oli houkutteleva myös tulostaso huomioiden.
Upm – Kotimaan laadukkain metsäfirma, jolla monipuolista tulevaisuuden potentaalia. Osa ostetuista olen jo keventänyt nousun myötä. Mukava ostella ~28e ja kevennellä ~35e
Witted - pieni seurantasiivu. toistaiseksi ei riemua tästä. Ostaessa vaikutti hyvin halvalle EV/S etenkin jos kasvu olisi jatkunut. Seuraillaan vielä parempien aikojen toivossa.
Lisäksi kaikki jo salkussani olevat ovat jatkuvan lisäysuhan alla. Kunhan liiketoiminta etenee haluttuun suuntaan ja saan lisävahvistusta hyvästä menosta. Muuttujina päätöksille käteispaino, yhtiöanalyysi sekä laadullisten tekijöiden kehittyminen ja näiden seurauksena tuottopotentiaalin uudelleenarviointi. Monesti teen pientä uudelleenallokointia ja kevennän jotain, jossa omasta mielestä tuottopotentiaali on vähän keventynyt ja lisään saman suuruisen siivun toista, jossa se on parantunut.
9. Millainen on sinun osakemyyntiprosessisi askel askeleelta?
Olen innokkaampi ostamaan kuin myymään.
Toisaalta, kuten mainitsin, kevennän/lisäilen kohtuullisen aktiivisesti. En tarkoita kuitenkaan isoja liikkeitä, kerralla alle 10% positiosta. Esim Tokmanni on sahannut 11 – 15e väliä viimeiset 2 vuotta. Tuona aikana olen 4 kertaa keventänyt 14-15e välistä ja 5 kertaa lisännyt 11-13e tasosta. Tämmöisen firman kohdalla ei ole odotettavissa mitään breakthrough mullistusta, joka pamauttaisi käyvän arvon aivan uusille tasoille, joten tämmöisessä toiminnassa ei minusta ole isoa jossitteluriskiä.
Yleisesti ottaen mieluummin omistan enemmän osakkeita, joilla on paljon tuotto-odotusta ja vähemmän osakkeita, joilla tuotto-odotus madaltuu kurssinousun myötä. Siksi keventelen. On kuitenkin mahdoton olla aina oikeassa ovatko fundamentit muuttuneet niin, että oikeuttavat nousun, tai kauanko nousu jatkuu perusteetta. Siksi on kiva myydä siivu kerrallaan. En yritä ajoittaa mitään huippuja vaan myyn pala kerrallaan ja yritän saada kohtuullisen hyvän lopputuleman. Myös hyvä muistaa, että jokainen yritys on vääjäämättömällä matkalla kohti konkurssia; osingot ja pienet keventämiset on hyvä tapa siirtää tätä yksittäisen yhtiön ajatonta riskiä, johonkin toiseen yritykseen.
Kysymys ehkä koski erityisesti varsinaisia myyntejä, joissa myydään koko positio. Välillä tulee myytyä kokonaisia positioitakin. Syitä yleensä:
Yhtiön laatu tai kilpailuetu ei ole yhtä hyvä kuin alkuperäinen sijoitusteesini eli laatu huonontunut tai teesi väärä.
Markkina/sykli on hyvin ankara eikä alkuperäisen sijoitusteesin oletukset ole enää mahdollisia.
Yhtiön johto / strategia / päätökset eivät tue omistaja-arvon luomista. Johtoon ei enää luottoa.
Tarve epämääräisille rahoitusratkaisuille / taloudellinen asema hyvin heikko
Erityisesti pieneksi jääneet tai kutistuneet positiot myyn kerrasta tyhjäksi.
Esimerkkejä nämä kriteerit täyttäneistä vuonna 2023:
Rapala – muutenkin oli heikot fiilikset kehityksestä ja hybridi oli viimeinen naula
YIT – Markkina sekö taseeseen ylihintaan pumpatut myymättömät kämpät pelottivat
Duell – Enpä sano mitään tästä sankaritarinasta…
Voxtur – Aikani jaksoin seurata tätä kiinteistöalan hurjaa transformaatiotarinaa. Onneksi olin kevennellyt silloin kun tämä oli huipuissaan. Johdon say/do-Ratio ei oikein täsmännyt ja punaisia lippuja tuli oikealta ja vasemmalta. Keskustelun siirryttyä forumilta uhriutumiskanavalle, en halunnut enää osallistua. Oli kyllä aikanaan ihana olla tämän tarinan vietävänä niinä hyvinä hetkinä. Onnea kaikille, jotka jatkavat kyydissä. Toivotaan, että se hillotolppa vielä koittaa. (Toivottavasti teillä on kuitenkin myös Plan B)
Smart Eye – Tölkkiä potkittiin tarpeeksi ja alkoi riittää dilutointi. Nyt ehkä näyttää hivenen paremmalle? En ole paljoa enää seurannut ilman panosta.
Nokia – value-ostos todettu arvoansaksi.
Eli kaiken maailman mätisäkkejä sitä olikin eksynyt salkkuun. Tähän viittaus aiemmin mainittuun vikaan turhasta impulsiivisuudesta ja joka suuntaan hutiloinnista. Onneksi nämä olivat kaikki pieniä rivejä ja oppia on saanut kaikista kerrakseen. Virheet on kiva tunnistaa ja yrittää oppia.
Totta kai myös totaalisen yliarvostuksen vuoksi on paikallaan myydä hyvääkin firmaa. Sen teen mieluummin pikkuhiljaa osissa kuin kertarykäisyllä.
10. Mainitse kolme suurinta vahvuuttasi sijoittajana ja kerro myös isoin kehityskohteesi sijoittajana.
Kehityskohteita on paljon helpompi keksiä, taidanpa huijata ja keksiä niitä enemmän.
Vahvuudet:
Oppimisenjano, joka vain lisääntyy sitä mukaa kun jotain uutta oppii.
Joustava ajattelutapa. Pyrin katsomaan sijoittamista holistisesti ja välttää mustavalkoisia ajatustapoja.
Kyky hahmottaa numeroita ja graafeja. Mielelläni myös itse pyörittelen numerot excelin kautta ja pyrin luomaan uusia kulmia analysointiin.
Ja sitten kehityskohteisiin:
Oppia sanomaan ei useammalle caselle. Jokaista palloa ei tarvitse lyödä.
Ankkuroitumisharha. Tämä näkyy etenkin siinä, että minun on vaikea ostaa nouseviin kurssein ja nostaa keskihintaa.
Putoavat puukot. Kädet ovat olleet verillä ja usein. On vain niin vaikea hahmottaa kuinka syviä ja kauan vaikuttavia markkinahaasteet ja etenkin sisäiset ongelmat voivat olla. Ja ongelmia seuraa aina uusi ongelma. Lisäksi arvostuskertoimet kyykkäävät mukana. Siinä on mun turha inttää itselleni käypää arvoa ja normalisoitua tulostasoa. Niitä saakin odotella muutaman vuoden, jos edes ovat tullakseen.
11. Analysoi nämä kolme yhtiötä viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö.
- Kamux
Käytettyjen autojen Suomen ykkönen, joka haaveilee Euroopan herruudesta. Suomi on lypsylehmä ja Ruotsi sekä Saksa kasvuaihioina. Markkina kyykkäsi 15%, johon nähden yhtiö on selviytynyt kohtuullisesti. Kasvupanostusten kaasujalkaa kevennetty heikossa syklissä ja johdossa ollut muutoksia. Nyt uuden johdon ja hiljalleen palautuvan markkinan turvin kohti uutta kasvumoodia. Jos Ruotsin ja Saksan kasvu saadaan kuntoon sekä kannattavuus skaalattua lähelle Suomen tasoa, on pitkä case mehevä.
- NoHo
Pohjoismaisen ravintola-alan konsolidointikone, joka hyödyntää kerroin-arbitraasin lisäksi erinomaista operatiivista tehokkuutta sekä hankinnan skaalasynergioita. Kasvua tukevat ulkona syömisen trendinomainen kasvu sekä hyvin frakmentoitunut kilpailijakenttä, jossa Nohon kaltaisia tehokkaita toimijoita on vähän. Ala on kroonisesti heikosti kannattava ja huonoilla konsepteilla ebit tippuu äkkiä nollaan. TJ Vikström hyvin vakuuttava ja on luotsannut Nohon läpi haastavien vuosien kunnialla.
- Tokmanni
Suomessa saturaatiota lähestyvä halpakauppa laajeni yritysostolla Ruotsiin ja Tanskaan. Dollarstoren brändi ja konsepti säilytettiin, mikä pienentää kaupan riskejä. Halpakauppa on polarisoituvassa maailmassa ollut voittava konsepti, eikä toistaiseksi verkkokaupankaan uhri. Itse markkina tuskin kasvaa BKTtä nopeampaa ja kilpailukin on kovaa. Voittajien on oltava tehokkaita hankinnoissa sekä omissa operaatioissa ja pysyttävä asiakkaalle relevanttina. Tokmannilla hyvää tekemistä näiden osalta.
12. Mikä motivoi sinua jakamaan erinomaista tietoa esimerkiksi Kamuxin ketjussa?
Kamuxilla on niin simppeli liiketoimintamalli, että sen seuranta on mukavan helppoa. Lisäksi markkinadataa on kivasti saatavilla. Excelkin on valmiina, luvut vain sisään ja graafit ulos.
Muutenkin on mielenkiintoista, jos voi itse kaivaa esiin lukuja. Siinä oppii itse samalla paljon. Olen esimerkiksi oppinut, että on vaarallista lähteä operoimaan aggregaattitason luvuilla. Esim jos Kamux teki huipussaan n. 4% ebittiä. Oli helppo tehdä excel, jossa lähti ekstrapoloimaan jatkuvaa kasvutrendiä ja olettaa, että myös kannattavuus skaalaa. Exceliin olisi sitten voinut kivasti laittaa seuraaville vuosille 4.2% ebit → 4.4% ebit jne… Todellisuudessa kasvu tuli Ruotsista ja Saksasta, joissa tehtiin 0-ebittiä. Tällöin kasvu vain laski kokonais ebit prossaa. Jos olisi palastellut casen hyvin exceliin, olisi nähnyt yo logiikan sudenkuopat.
13. Luetko sinä vuosikertomukset ja tilinpäätökset tarkkaan, miksi tai miksi et?
Tilinpäätökset ja osarirapsat käyn läpi ainakin salkun core yhtiöitä. Yritän usein lukeakin läpi, mutta vähintään skimmaan mielenkiintoisimman osiot ja poimin numeroita exceliin.
Aika paljon hyödynnän sitten analyytikon pikakommentteja, TJ-hastatteluja, osari-infoa ja analyysia.
Vuosikertomusta en ole koskaan lukenut kannesta kanteen ja hivenen alikäytettyjä itselläni. Päällimmäinen syy on oma laiskuus ja ajankäytölliset syyt. Toinen se, että ne usein julkistetaan myöhemmin kuin tilinpäätös. Tällöin iso osa tiedosta ei ole ”uutta tietoa” ja on jo julkaistu tilinpäätöksen mukana.
14. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä tietolähteitä sijoittamisessa, jos Inderesiä tai Inderesin Foorumia EI saa mainita?
Twitter, spotify, youtube ja storytel
Podcasteja kulutan erittäin paljon. Kuuntelen paljon, joskaan en aina kauhean tehokkaasti, kun multitaskaan tai nukahdan. Formaatti on kuitenkin itselle mieluisa.
Spotifyista (ja muista lähteistä) mm seuraavat aktiivisessa kuuntelussa:
Howard Marks – the memo
Invest like the best with Patrick O’Shaughnessy
Berkshire Hathawayn annual meetingit
We study billionaires
Karon grilli
Pörssipäivä
Sijoituskästi
Oli media, mikä tahansa, yritän lukea ja kuunnella, kun fiksut ihmiset ovat äänessä.
Maailmalta: mm. Buffett & Munger (ne suurimmat idolit. en voi käsittää kuinka mahtavia nämä 2 pappaa ovat / olivat. RIP Charlie.), Aswath Damodaran, Howard Marks, Stanley Druckenmiller.
Suomesta mm: Vesa Puttonen, Mikko Mäkinen, Mika Heikkilä, Björn Wahlroos, Heikki Keskiväli, Esa Juntunen
Sijoituskirjoja kuuntelen ja luen jonkin verran. Enemmänkin olisi varaa. Sanotaan, että 5+ menee per vuosi.
Sijoitustiedon sivuilla vierailen myös ajoittain. Sieltä löytyy mm. Uusi niminerkki Almanakan blogi. Tähän mennessä todella ammattimaisia analyyseja.
Puhelimeen on ladattuna investing.com app josta löytyy helposti osakkeet, indeksit, futuurit, korot, raaka-aineet ja makrotapahtumat graafeineen. Eräänlainen hyvin köyhän miehen blomma.
(ping @Heikki_Keskivali, @Karo_Hamalainen, @Kevin, @Mikko_Makinen ja @Omavaraisuushaaste, mä pingasin teidät, koska Petteri mainitsi teidät t. alokas )
15. Analysoi tyypit 30 sanalla per tyyppi
Foorumin lahjakkain kirjoittaja. Selvästikin erittäin monipuolisesti viisas ihminen, jolla on mahtava huumorintaju ja paljon tunneälyä. Vaikka kirjoittaa vähemmän itse sijoittamisesta, uskoisin hänen olevan myös osaava sillä saralla. Jos kirjoitat joskus kirjan, aion ostaa.
- @musa_2 (entinen nimi: Yha_musa_soi)
Tuli profeetan lailla opettamaan meille ahneuden sokaisemille kerettiläisille ajatonta viisautta. Me kuplasopulit emme ottaneet oppia vastaan ja ansaitsimme verisen karhumarkkinamme. Erittäin älykäs ja kokenut sijoittaja, jolla on kyky nähdä metsä puilta. Tervetuloa uudelleenaktivoitumaan foorumille.
Malli-foorumilainen. Kirjoittaa aina fiksuja ja laadukkaasti. Osaavan oloinen sijoittaja. Juuri SijoitusSepon kaltaiset henkilöt tekevät foorumista niin huippupaikan. Eeppinen uutispommi, että Seposta paljastui myös RäntapåRänta hittiartisti. Selkeä multitalentti.
En saanut “ketkä 3 foorumilaista valitsisit hoitamaan salkkuasi” kysymystä. Yllä oleva trio hoitaisi varmasti salkkuani paremmin kuin itse osaisin, joten ei olisi huono rivi siihenkään hommaan.
Alokkaan kanssa foorumin sydän ja sielu. Päättäkää itse kumpi on kumpi. Verneristä tulossa kovaa tahtia Suomen sijoitusmedian ykköskasvo. Vartit on timanttia. Inderes iltamissa tapasin myös F2F ja oli odotetun mukava rupatella: Tarttuva nauru ja kunnon seuramies.