Alokas haastattelee

Hyvää maanantaita arvoisat veljet ja sisaret! :slightly_smiling_face:

Tämän viikon perjantaina on haastattelu foorumilaisesta, jonka laadukkaita sijoitusaiheisia viestejä arvostan, kuten varmasti monet muutkin. Hän tuo hyviä erilaisia näkemyksiä hienosti perustellen ja nostaa esille faktoja, joita ei muut niinkään huomaa. Koen hänellä olevan tietoa, osaamista ja rohkeutta - ehdottomasti yksi parhaimmista analyytikoiden “haastajista” ja hän nimenomaan haastaa hyvällä tavalla.

Hän tuottaa laadukkaita sijoitusaiheisia viestejä, jotka tuovat paljon uutta tietoa, näkemystä sekä ajateltavaa muille sijoittajille, mitä muuta enää Sijoitusfoorumi voi toivoa foorumilaiselta… :slight_smile: :thinking:


Jos oikein positiivisesti ajattelee, niin voisihan se olla enemmänkin laskussa:

image

:cowboy_hat_face:

11 tykkäystä

Huomenna eli perjantaina julkaisen haastattelun normaalia myöhemmin, mutta hyvää kannattaa odottaa… kyllä se sieltä tulee.

Sitä ennen voitte lukea muita haastatteluja, jos joku on jäänyt välistä lukematta:

Sijoitusvarallisuuteni (Nordnet, käteinen, PYN Elite ja etoro) ylittivät jo aikaa sitten 100 000 euroa. Nordnetissa olevien sijoitusteni arvo on lähennellyt satkua jo jonkin aikaa ja toivoisin siellä tuon rajan ylittyvän. En pidä siellä juurikaan käteistä, joten jos lisään tai ostan jotain, niin raja menee poikki, ellei salkkuni taas tuttuun tapaan dippaa reippaasti sitä ennen. :cowboy_hat_face:

Toivotaan, että tämä raja “Nordnetissäni” paukkuu itsestään ensi viikolla:

image

Leppoisaa perjantai-iltaa kaikille! :slight_smile:

33 tykkäystä

77. Sambadi

Sijoittaminen aiheuttaa tunteita ja sijoitusaiheisessa keskustelussa mennään kohti metsää, kun omaa yhtiötä kannatetaan ja puolustetaan kuin fani lempijalkapallojoukkuettaan. Onneksi Foorumillamme on asia- ja faktakeskeisiä kirjoittajia, joista erityisesti tulee mieleen Sambadi.

Kaikki pystymme päättelemään heittelemään jotain itsestänselvyyksiä useimmista sijoituskohteista, tämän lisäksi rakkaista omistuksistamme voimme tunnepohjalta heittää mutupohjaisia heittoja ilman sen suurempia faktoja samalla salakavalasti pumpaten nostamalla vain positiivisia seikkoja yhtiöstä - tällaisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä sijoittajille. Onneksi on sambadeja, jotka tulevat paikalle kirjoittamaan tutkittuaan ja luettuaan asioista sen enempiä tunteilematta, vaan kirjoittavat omia näkemyksiään hyvin perustellen faktoja käyttäen tuoden uutta lisäarvoa keskusteluun kaikenlaisille sijoittajille

Välillä tuntuu, että me piensijoittajat emme tee tarpeeksi ns. perustyötä, vaan helposti tyydymme mutuilemaan ja pätemään sen enempiä perustelematta. Se voisi olla oivallista opiskella yleisesti sijoittamisesta, tutkia kohdeyhtiöitä, tehdä omia laskelmia sekä skenaarioita että rauhassa kirjoittaa asioita ylös tiedostaen sen, mitä ei tiedä… jotenkin näin ajattelisin Sambadinkin toimivan.

Sitä ei ehkä huomata, miten arvokasta työtä Sambadi tekee meidän eteemme; tuo uutta ajateltavaa, uutta tietoa ja uusia näkökulmia täydentäen analyytikoiden tekemää työtä. Toki tällaiset sambadit ovat usein fiksuja, mutta he myös näkevät vaivaa asioiden eteen ja käyttävät aikaa Foorumiviesteihinsä… eivätkä tule paikalle vain pumpaten sanomaan “näen tässä hyzonissa kevyesti tenpäkkerin. toimitusjohtajan mikroilmeisesti näki ettei kaikkea voi vielä kertoa. :wink: osti 83 osaketta, myydä voi monesta syystä mutta ostaa vain yhdestä. :wink: mikä on hyzonin osinkoprosenttii?

Aina kun näen Sambadin viestin, niin pysähdyn rauhassa lukemaan sen, koska haluan oppia uusia asioita, saada uusia näkökulmia sekä yleisesti saada sijoittamiseen liittyvää lisäarvoa tuovaa tietoa. Näen hänen toimintansa kehittävän meitä sijoittajina ja analyytikoita analyytikkoina; hänet ehkä mielletään vähän karhumaisena, vaan enemminkin koen hänen rohkeana kirjoittajana, joka objektiivisen realistisen neutraalisti suhtautuu asioihin :slight_smile:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Ruuhkavuosia pääkaupunkiseudulla elävä reilu kolmekymppinen 2 lapsen isä.Työskennellyt hieman yli kymmenen vuotta kiinteistöalalla. Pääasiassa rauhallinen luonne, mutta omat lapset omaavat uskomattoman kyvyn painella oikeista napeista, että minutkin saa hermostumaan.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Helppoa koska en usko, että minusta mitään tiedetään.

  • Golfissa draiverin mailanpään nopeuteni on Trackmaniin lyötynä yli PGA-kiertueen keskiarvon.
  • Pääasiallinen autoni on tällä hetkellä Toyota Corolla.
  • Kaksi suosikki bändiäni(en osaa valita näiden väliltä) ovat Nightwish ja Red Hot Chili Peppers.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Tulee aina kuin mahdollista käytyä pelaamassa golfia, frisbeegolfia ja padelia. Jostain syystä historia ja fysiikka on aina kiinnostanut hämmentävän paljon ja siksi tulee vietettyä rutosti aikaa historiadokumenttien ja fysiikan kansantajuistajien videoiden parissa. Urheilua tulee myös seurattua ehkä enemmän kuin olisi suotavaa. Eniten tällä hetkellä ehkä maastohiihtoa, NFL:ää, NHL:ää, ammattilaispyöräilyä ja rallin mm-sarjaa.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Varmasti ihan perinteinen pienten lasten isän päivä. Ylös klo 5-7 riippuen kuinka paljon väsyttää ja onko aamulle buukattu golf-kierrosta, padel-pelejä tai kuntosalia. Siitä sitten koiran kanssa pihalle, minkä jälkeen töihin tai harrastuksiin. Töiden jälkeen haen lapset hoidosta, teen perheelle ruokaa, käytän koiran ulkona tarpeillaan ja sen jälkeen yleensä lysähdän sohvalle tietokoneen ääreen. Jos siis lapset antavat hetken hengähtää. Illalla jos ei tarvitse lapsia laittaa nukkumaan saatan pelata jotain videopeliä ennen iltatoimia ja nukkumaan menoa.

5. Kuvailetko lyhyesti millainen olet sijoittajana?

Hankala lokeroida itseäni. Ahkera voisi kuvata minua sijoittajana. Jos laskisi tähän harrastukseen käytetyn ajan ja tuottojen suhdetta olisi varmaan parempi vain työntää varat indeksirahastoon. Silti rahamarkkinat kiehtovat minua niin paljon ettei omalle tämän aihepiirin parissa hukatulle vapaa-ajalle osaa oikein hintaa laskea.

6. Voisitko lyhyesti avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Rahastoja olen omistanut pidempään, mutta en millään muista kuinka pitkään. Osakesijoittamistani olen dokumentoinut onneksi alusta asti. Ensimmäinen suoran osakesijoitukseni tein 22.2.2019. Samalla tuli heti kättelyssä tehtyä urani tähän mennessä isoin sijoitusvirhe, kun laitoin salkusta 13% siivun kiinni Lehtoon keskihankintahinnan ollessa 4,46€. Lehdot tuli vain muutama kuukausi myöhemmin myytyä hintaan 2,82€. Toki sain välissä 0,18€ per lappu osinkoa Lehdolta, mutta vaikka sillä arvostusta saattaa osinkopuolueen riveistä saadakin, ei se minua paljoa silloin lämmittänyt.

Ensimmäisen parin vuoden aikana tuli oltua turhan aktiivinen ja hain sijoittajana tapaa toimia. Tämä näkyy selvästi kauppamäärissä. Ensimmäinen käyttämäni arvonmääritys-malli oli Jarkko “Random Walker” Ahon kirjoituksesta bongaamani Bruce Greenwaldin EPV(earnings power value). Vuoden 2019 loppuun mennessä olin tullut siihen päätelmään, että pörssissä on kuplahinnoittelu ja myin paljon omistuksia. Hirveällä tuurilla ei tarvinut pörssin raketointia katsella kuin muutama kuukausi, minkä jälkeen Covid-19 piti huolen, että pääsin taas itsekin täyttämään salkkua. Ylipäätään peräpeiliin tuijottamalla näkee selvästi kuinka omasta mielestä tuli ensimmäisten sijoitusvuosien aikana annettua ihan liikaa painoarvoa pörssin yleiselle arvostukselle.

Suosittelen kaikille pitämään “päiväkirjaa” siitä mitä ostanut tai myynyt milloinkin ja lauseella tai parilla laittamaan kommentin miksi näin. Hyvin opettavaista katsella mitä sitä on tullut vuosien saatossa tehtyä. Tässä oman päiväkirjani huumorin kukkia:

“Piti myydä mutta ostin” - Olin sekoillut DNB:n toimeksiannon kanssa.

“Foorumilta kasvurakettia salkkuun” - Oli tylsää istua käsien päällä, niin päätin viihdyttää itseäni treidaamalla sen hetkistä foorumisuosikkia Smart Eye syksyllä 2020.

“Ei pystynyt enää pitää näin törkeällä valuaatiolla” - Smart Eye tammikuu 2021.

“Markkinat seonneet niin rahat veks ja vaihtopenkille odottelemaan” - seuraavan 11 kuukauden aikana SP500 indeksi nousi vielä 25% ennen kuin alkoi korjaamaan.

7. Miltä salkkusi tällä hetkellä näyttää? Mihin kahteen omistukseesi luotat eniten ja miksi?

Salkku ei ole ollut näin suurelta osin käteisenä sitten osakesijoitus historiani alun. Minulla ei ole tällä hetkellä kuin noin 4% sijoitettavasta varallisuudesta eräässä aktiivisessa rahastossa. Olemme jo vuoden päivät etsineet omakotitaloa pääkaupunkiseudun kehyskunnista eikä ole tarkkaan tiedossa kuinka paljon omaa pääomaa tulee tuo hankinta imemään, joten oman sijoitusfilosofiani takia se tarkoittaa, että olen hyvin pitkälti käteisenä tällä hetkellä. Pyrin pitämään kiinni periaatteista, että sijoitan vain varoja mitkä voin menettää ja sijoitushorisontin tulee olla lähtökohtaisesti useamman vuoden. Tämä ei ole tarkoittanut, että yksittäisiä omistuksia holdaisin väkipakolla pidempiä aikoja vaan, että salkun pääomien tulee pysyä sijoituskäytössä vähintään 5 vuoden aikaikkunan, jotta saa hieman yleistä markkinariskiä tasoitettua.

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Tälläinen prosessi minulle on muotoutunut vuosien kuluessa. Tämä on ollut nyt viimeiset pari vuotta minun tapa toimia. Toki itse prosessin sisällä olen oppinut kokoajan lisää ja hionut tapaani toimia.

Askel 1: Yhtiön löytäminen. Tapahtuu yleensä screenereitä käyttämällä tai sitten vaikka Inderesin foorumia lukemalla.

Askel 2: Kiinnostavan kohteen löydyttyä tutkin yrityksen historiallista kannattavuutta pintaraapaisuna lähteenä yleensä Yahoo, Macrotrends tai Reuters. Etsin pääsääntöisesti nykyään keskimääräistä kannattavampia yrityksiä. Monesti yritykset tippuvat pois jo tässä vaiheessa.

Askel 3: Alkaa vaivalloisin osuus. Yrityksen tilinpäätös-lukujen(tuloslaskelma, tase ja rahavirta-laskelma) tuonti vähintään viideltä tilikaudelta Sheeetsiin. Samalla, kun lukuja tuon omaan taulukkoon pyrin ymmärtämään, miten yrityksen liiketoiminta näyttäytyy lukuina ja miten se on vuosien saatossa kehittynyt. Jos vapaa kassavirta näyttää tämän harjoituksen jälkeenkin vielä houkuttelevalta pääsee yrityksen jatkoon.

Askel 4: Itse yrityksen liiketoimintaan ja näkymiin perehtyminen. Suomalaisista firmoista Inderesin laajat raportit on parasta mitä saatavilla yleensä on. Ulkomaalaisista joutuu joskus tyytymään yhtiön omaan sijoittaja presentaatioon, minkä jälkeen google-haku tulee tutuksi.

Askel 5: Arvonmäärityksen tekeminen. Nykyään yleensä käytän DCF:ää. Finanssisektorin kanssa olen kipuillut arvonmäärityksen kanssa, mutta ainakin tällä hetkellä käytän excess return - mallia niiden yritysten arvonmääritykseen. Tässä vaiheessa myös määrittyy osakkeille tavoitehinnat ja lasken auki tuotto-odotuksen 5 vuodelle.

Askel 6: Ostot pyrin hajauttamaan hieman ajallisesti, mutta pääsääntöisesti osaketta ostan mikäli se on alle tavoitehintani ja siinä on paras tuotto-odotus ostettavaksi kelpaavista seuraamistani yhtiöistä. Salkun painotus vaikuttaa myös ostoihin.

9. Kuinka aktiivisesti ja miten seuraat jo salkussasi olevia osakkeita?

Ennen tuli vahdattua enemmän osakekursseja. Nykyään tarkemmin tulee seurattua, jos jokin seuraamani yhtiö, mitä haluan salkkuun lähestyy tavoitehintaani. Muuten ei tule niin aktiivisesti seurattua. Yleensä kvartaaleittain tulee talousluvut päivitettyä ja arvonmääritysmallin ennusteet ja diskonttokoron parametrit tarkasteltua. Tietenkin yrityksiin liittyvää keskustelua ja uutisointia tulee seurattua varsin aktiivisesti, jos niistä ylipäätään keskustelua foorumilla käydään.

10. Mitkä ovat sinun kaksi suurinta vahvuuttasi sijoittajana ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Kuvittelen osaavani tarkastella yrityksiä hyvin objektiivisesti ja suhtaudun varsin kriittisesti yritysten sijoittajaviestinnän materiaaleihin. Sen lasken ehkä suurimmaksi vahvuudeksi. Heikkous on tähän mennessä ollut turha aktiivisuus markkinoilla. On tullut hyvin monesti turhan aikaisin irroitettua hyvästä osakkeesta milloin mistäkin syystä ja ihan strategisiakin salkun painotuksia tullut tehtyä turhan paljon. Olen toivottavasti siitä pääsemässä eroon ja hieman sellaisia merkkejä oli vuosittaisten kauppamäärien perusteella ilmassa ennen kuin likvidoin suurimman osan salkusta käteiseksi, kuten se nykytilanteessa on. Kerrankin myynnit johtui muusta kuin osakemarkkinoista johtuvista syistä vaikka peräpeiliin tuijottamalla sievoiset tuotot tulikin nyt missattua.

11. Yleisesti ja Foorumillamme huomaa, että me sijoittajat ihastumme välillä omistuksiimme. Sinulla tuntuu olevan kykyä katsoa asioita objektiivisesti, joten onko sinulla vinkkiä, miten välttää omiin osakkeisiin ihastumisen ja että oppisi katsomaan omia omistuksiaan neutraalimmin?

Hyvä kysymys. En edes esitä tietäväni tähän vastausta, mutta aina voi spekuloida. Ehkä kun prosessini on hyvin vahvasti lukuihin painottuva eikä niinkään “tarinaan”, niin katselee tunteettomammin yrityksiä kuin vaikka esimerkiksi yrityksen liiketoiminnan kehitystä megatrendeillä tarinaa luoden. Yritys joko näyttäytyy lukujen valossa houkuttelevalta tai sitten ei.

Samalla täytyy sanoa, että tämä on kyllä haaste myyntien suhteen, koska hinnoitteluvirheitä tulee kumpaankin suuntaan. Periaatteessa laadukkaita yhtiöitä haluaisi holdata ajasta ikuisuuteen, mutta mikä on sellainen ylihinnoittelun taso, että osakkeesta kannattaa luopua? En oikein osaa itsekään tähän vastata.

Sanoisin että parasta lääkettä pelkoon ja ahneuteen on käyttää jotain itselleen sopivaa arvonmääritysmallia. Mikään arvonmääritys ei ole missään nimessä eksaktia tiedettä, mutta toisaalta luvut eivät tunteile antaa raamit mihin tunteitaan peilata.

12. Mitkä ovat mielestäsi Helsingin pörssiin sijoittavalle viisi tärkeintä arvostuskerrointa ja miksi?

En pidä mitään arvostuskerrointa hyvänä irrallaan muusta kontekstista. Esimerkiksi P/E on oikein hyvä arvostuskerroin kunhan E komponenttia osaa tarvittaessa oikaista ja sen suhteuttaa esimerkiksi oman pääoman tuottoon. Pieni hinta huonosta bisneksestä ei ole yhtään sen parempi kuin tolkuton hinta hyvästä bisneksestä. Koko Helsingin pörssin hinnoittelun seuraamiseen varmaan vanha kunnon P/B vielä toimii oikein hyvin, koska kotoisen pörssin isot kalat ovat yhä varsin pääomavaltaisilta aloilta eikä B heilu suhtanteiden mukaan niin paljoa kuin esimerkiksi nettotulos(E).

13. Käytätkö sijoittamisessa stop losseja? Ja miksi käytät tai et käytä?

En käytä. Olen tosiaan aiemmin tehnyt jonkinverran päiväkauppaa, kun on ollut isompi osuus salkusta käteistä ja tuntunut tylsältä istua sen päällä ja ollut jostain syystä vahva näkemys, että markkinat on kuplassa. Vuosi 2021 oli aktiivisin vuosi treidi rintamalla ja tähän asti viimeiset treidaamiseen rinnastettavat liikkeet tullut tehtyä vuonna 2022. Silloin toki stop-lossit oli käytössä.

14. Kerro sadalla sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

  • Harvia

Laatuyhtiö. Tekee hyvällä kannattavuudella tuotteita niche-markkinaan missä kasvulle on tilaa, mutta toimiala ei kuitenkaan houkuttele kokoluokallaan ja seksikkyydellään isoja pääomia mikä lisäisi kilpailua ja haastaisi toimialan parhaiden yritysten katteita. Hinnoittelu on ihan linjassa tällä haavaa yrityksen taloudellisten tavoitteiden kanssa, joten tuotto-odotus jäänee hieman ohkaiseksi ellei yritys saa uutta kasvupyrähdystä. Euroopassa taitaa talous olla jo taantumassa ja USA:ssakin on riskit taantumalle mielestäni ihan merkittävät. Tästä syystä olisin Harvian kasvun kannalta varovainen ennusteissa tuleville vuosille. Ehdottomasti suosikki yrityksiäni Helsingin Pörssissä ja olen myös tätä omistanut.

  • Kempower

En voi sanoa perehtyneeni yritykseen kovin syvällisesti. Kasvu on ollut päätä huimaavaa ja sähköautojen määrän kasvu antaa eittämättä toimialalle tulevaisuudessakin myötätuulta. Onko markkina potentiaali jopa niin iso, että markkinatalous ohjaa pääomia toimialalle mikä näkyy lisääntyneenä kilpailuna ja heikompina katteina? Kuten puhuin Harvian kohdalla kultakutri markkina olisi sellainen missä kasvu on mahdollista, mutta ei niin isoa, että toisi alalle kate haasteita kilpailun lisääntyessä. En tosiaan ole tutustunut yhtiöön riittävän hyvin, jotta voisin muodostaa näkemyksen osakkeen arvostuksesta tällä hetkellä.

  • Qt

Qt hienosti osannut rahastaa sulautettujen järjestelmien markkinan kasvuraon missä kilpailu oli vielä varsin maltillista. Yrityksen johtoon minulla on hyvin vähän luottamusta. Yritys on kasvullaan osoittanut tähän mennessä huoleni kilpailun kiristymisestä ja Qt:n hinnoittelun kilpailukyvystä turhaksi. Onhan markkinoille koko ajan tullut vaihtoehtoja, mitkä nakertavat sieltä täältä markkinaa itselleen, joten ihan mielenkiintoista nähdä kuinka pitkään Qt:n voittokulku jatkuu. Osakkeen hinnoittelu on maltillistunut huomattavasti viime vuosina ja siltä kantilta nykyään arvostuksen pystyy perustelemaan aiempaa realistisemmilla ennusteilla. Tosin sillä oletuksella ettei pienen joukon taskuihin kupata yrityksen kassavirtoja jatkossa enää. Yritysjohdon ja omistaja kuvioiden takia en ole yritykseen sijoittamassa, mutta opetusmateriaalina yritys on hyvin mielenkiintoinen sijoittaja psykologian ja ns. red flagien suhteen.

15. Mikä sinun mielestäsi Inderesin analyyseissä on parasta? Ja missä on eniten niissä mielestäsi kehitettävää/pohdittavaa?

Parasta ovat tietenkin laajat raportit. Se määrä tietoa mitä yrityksistä saa raportteja lukiessa on mahtava. Tavoitehinta konseptina on mielestäni sijoittajan näkökulmasta huono. Käyvän arvon määritys ja sen julkaiseminen kannustaisi enemmän miettimään sijoituksia pitkällä jänteellä ja riskejä sijoitukseen liittyen eri näkökulmasta.

16. Sinun pitää valita salkkuasi hoitamaan 3 analyytikkoa ja 3 foorumilaista viideksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

@Erkki_Vesola - Hän pystyy ihailtavasti mennä tarpeen vaatiessa myös vastavirtaan yleisten markkinanäkemysten kanssa. Antaa luotettavan ja älykkään kuvan itsestään.

@Juha_Kinnunen - Muistelen hänen avanneen aiemmin omaa sijottamisfilosofiaansa ja se teki minuun vaikutuksen. Varmaan osittain vaikuttanut myös suuntaan mihin itse olen sijoittajana kehittynyt.

@Sauli_Vilen - Olen jostain syystä vuosien saatossa sijoittanut merkittävästi myös finanssisektorille. Sauli on Suomen parhaita finanssisektorin analyytikoita, joten olisi luonnollista hänen antaa hoitaa salkkuani.

@Johnnyboy - Hänestä jäänyt hyvä kuva. Hänellä mielestäni fokus on oikeissa asioissa mikä johtanee pidemmällä aikavälillä hyviin tuloksiin.

@Kale-possu - Kirjoittaa hienosti ja vaikea olla hänen kirjoitustensa kanssa erimieltä. Jos sijoittaa tavalla millä kirjoituksista voi rivien välistä lukea on tulokset pidemmän päälle kiitettäviä.

@JNivala - Sijoittaa ilmeisen pitkäjänteisesti. Ei ui vain valtavirran mukana vaan tuntuu muodostavan näkemyksensä itse eikä näytä pelkäävän antaa muiden haastaa omaa näkemystä ja tarvittaessa päivittää sitä. Jäänyt kuva, että fokus myös pysyy merkittävissä asioissa.

17. Mitä konkreettistä hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

Onhan tämä ollut valtava opetusmatka. Oppinut paljon makrotaloudesta, yritystoiminnasta ja markkinapsykologiasta. Pyrkimykseni aktiivisen sijoittamisen alkuvaiheissa oli, että nyt opetellaan sellaiseksi sijoittajaksi, että sitten joskus kun varallisuutta on kertynyt enemmän osaan sen sijoittaa tuottavasti. Matka on eittämättä kesken, mutta toivottavasti varallisuutta kertyy jatkossakin ja matkan varrella sitä tulisi kehityttyä sijoittajana.

18. Jos saisit napin painalluksella opetettua yhden asian “normifoorumilaiselle”, niin mikä se olisi ja miksi?

Tilinpäätös-asiakirjojen lukeminen. Jos sitä yhdeksi asiaksi voi sanoa. Se että voi avata yhtiön vuosikertomuksen tilinpäätös sivun ja ymmärtää mitä tuloslaskelman, taseen ja rahavirran rivit tarkoittavat ja mistä ne tulevat antaa valtavasti työkaluja ymmärtää yrityksen liiketoimintaa sillä loppujen lopuksi sijoittajan kannalta ainoalla merkityksellisellä tavalla.

19. Onko sinullla antaa kolme vinkkiä, että miten Alokas onnistuisi parhaiten löytämään yhtiön riskit ja uhat?

Ei ikävä kyllä ole antaa kolmea selvää vinkkiä. Oikotietä ei liene onneen tässäkään asiassa. Riskien seulomiseen geneerisiä työkaluja itselläni on käytössä Beneish M-Score(tulosmanipulaatio) ja Altman Z-Score(rahoitusvaikeudet). Liiketoiminnallisia riskejä ja uhkia on sitten huomattavasti työläämpi seuloa.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Vuoropuhelusta ja siitä valtavasta määrästä tietoa, mitä kirjoittajat kaivavat eri yrityksistä. Minulle on tärkeää päästä omia ajatuksiani sanity checkaamaan asiaan vihkiytyneiden tahojen kanssa. Kirjoittamalla foorumille omia ajatuksia ja laskelmia auki löytää muut niistä yleensä virheet, mitkä jäänyt itseltä huomaamatta. Näin ne tulevat korjattua ennen kuin tulee tehtyä ratkaisuja virheellisten tietojen valossa. Kiitos kaikille joiden kanssa on tullut vuosien saatossa keskusteltua!


Kiitos laadukkaista lisäarvoa tuovista vastauksista Sambadi!

Ihmiset viettävät paljon aikaa kännykän ja tietokoneen ääressä surfaten netissä; pyörien äxässä ja kaikenlaista randomia sijoitusjuttua lukien. Mitäs jos keskittyisi ihan vain “tylsien” perusasioiden äärelle opettelemaan ja oppimaan? Kysymys numero kahdeksaantoista sain hienon vastauksen, mutta sen toteuttamiseen vaaditaan aikaa ja vaivaa, onko meistä siihen?

18. Jos saisit napin painalluksella opetettua yhden asian “normifoorumilaiselle”, niin mikä se olisi ja miksi?

Tilinpäätös-asiakirjojen lukeminen. Jos sitä yhdeksi asiaksi voi sanoa. Se että voi avata yhtiön vuosikertomuksen tilinpäätös sivun ja ymmärtää mitä tuloslaskelman, taseen ja rahavirran rivit tarkoittavat ja mistä ne tulevat antaa valtavasti työkaluja ymmärtää yrityksen liiketoimintaa sillä loppujen lopuksi sijoittajan kannalta ainoalla merkityksellisellä tavalla.

Sijoittamisessa käy varsinkin pidemmällä aikavälillä hyvin, kun tasaisesti sijoittaa ja jaksaa keskittyä ahkerasti perusasioihin eikä mutuillen yritä liikoja. Kova ja pitkäjänteinen ahkera perustyö palkitaan pitkässä juoksussa - ainakin itse näin uskon.

Voin sanoa yleisesti, että sijoittajat ovat aika fiksua porukkaa ja tällä Foorumilla erityisesti. Erilaiset laatukirjoittajat nousevat esiin ja heillä on varsin suuri merkitys Foorumille sekä Inderesille jopa sijoituskohteena. Haluan myös jälleen kerran muistuttaa, että suurin osa täällä olevista on hiljaisia lukijoita ja jotenkin haluan jatkuvasti muistuttaa heidänkin merkityksestään + olemassaolostaan itselleni… ei heitä voi unohtaa. Joskus netissä harmitellaan erilaisia vöyhääjiä; korostan hyvin vahvasti heidän pitävän selkeästi enemmän määräänsä enemmän ääntä, ja että esimerkiksi Foorumillamme puhutaan maksimissaan promilleista, jotka aiheuttavat joskus tilanteita, mutta toisaalta ei täällä pahoja tapauksia ole eikä ikinä tiedä, mitä toisella on taustalla elämässään.

Haluan kiittää vielä Sambadia, jota kaverin kanssa WhatsApissa kilpaa kehuttiin, mutta myös Foorumia, jonka toivon säilyttävän asemansa pitkään kehittyen. Foorumilla avainavasemassa ei ole ylläpidon porukka eikä muutenkaan henkilökunta, vaan foorumilaiset… olitte sitten “vain” lukijoita tai sambadeja! :slight_smile:

Kiitoksia kaikille lukijoille, tykkääjille ja haastatteluja jakaneille - mukavaa pääsiäisen aikaa!

84 tykkäystä

Meinasin kirjoittaa ensi viikolla, mutta siis tällä viikolla on haastatteluvuorossa foorumilainen, joka hyvin avoimesti on kertonut sijoituksistaan, niiden tuotoista… tai siis… hän varmaan puhuisi tuottamattomuudesta.

Hän on puhunut avoimesti virheistään ja siitä, miten sijoitustuottojen osalta ei ole aina mennyt kovinkaan hyvin. Tämän lisäksi hän on rohkeasti kertonut myös palkkakehityksestään ja kaikesta muustakin.

Uskon, että hän on avoimuudellaan auttanut ja kannustanut ihmisiä eri tavoin ihan huomaamattaan. Arvostan paljon tietynlaista vastuullisuutta ja ahkeruutta, joita hän mielestäni edustaa.

Luulen, että seuraava haastattelu on hieman eri tavalla opettavainen kuin aiemmat haastattelut… :slight_smile:

Hyvää jo alkanutta viikkoa! :slight_smile:

20 tykkäystä

Tähän kannattaa tarttua varmaan muidenkin, olen ollut 40 vuotta mukana enkä vieläkään älyä myymisestä mitään. Kaikki kardinaalimunaukset tulee sieltä.

12 tykkäystä

78. Ensihoitsu

Sijoittamisessa ja varallisuuden kerryttämisessä usein olennaisina seikkoina ovat ahkeruus ja korkea säästöaste. Ensihoitsu on hyvä esimerkki näistä “ominaisuuksista”.

Hän on tehnyt paljon töitä sekä myös opiskellut kehittääkseen itseään, mitkä ovat varmasti auttaneet häntä varsinkin ikään nähden mukavan varallisuuden kasvattamisessa. Ahkeruus on palkittu. Varallisuutta kertyy usein keskituloisellekin varsin mukavasti, jos säästöaste on kohdillaan… Ensihoitsu on hyvä esimerkki tästä.

Mielestäni hänestä paistaa hyvin se läpi, että ahkera töiden tekeminen + opiskelu ja korkea säästöaste eivät usein ole pois elämältä vaan päinvastoin. Toki rajansa kaikella ja jokaisella sopii oma tapansa, eli jollekin toimii “rennompi” meno ja matalampi säästöäaste - tämäkin on hyvä muistaa. :slight_smile:

Tästä haastattelusta varmaan moni saa motivaatiota omaan tekemiseensä ja ehkä oivalluksia, miten ahkeruus sekä hyvä oman taloudellinen hallinta palkitsee varsinkin pidemmällä aikavälillä. Tulee toki muistaa, että ihmisiä on erilaisia, joten on monia erilaisia hyviä tapoja elää, kunhan eri elämän osa-alueet ovat pääpiirteittäin aika kunnossa, kuten esimerkiksi oma mieli ja talous.

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

-Olen 27-vuotias Kuopiolainen miehenalku. Ammatiltani olen ensihoitaja/sairaanhoitaja, kuten nimimerkistä voi päätelläkin. Parhaillaan opiskelen terveystieteiden maisteriksi. Luonteeltani olen rauhallinen, ahkera sekä motivoitunut erityisesti minua kiinnostavien aiheiden parissa.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

-Perheeseeni kuuluu minun ja puolisoni lisäksi kaksi shetlanninlammaskoiraa.

-Menen kesällä naimisiin.

-Olen asunut Namibiassa neljä kuukautta.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

-Harrastan golffia ja se onkin hyvällä kelillä ja seurassa lähes mukavinta, mitä housut jalassa voi tehdä. Suosittelen kaikkia kokeilemaan.

-Nyt yliopisto-opintojen loppusuoralla olen innostunut tutkimuksen tekemisestä ja olenkin pyrkimässä tohtoriopintoihin. Väitöskirjaa olisi tarkoitus työstää töiden ohella hieman ”harrastusmielessä”.

-Lemmikit ja erityisesti koirat ovat aina olleet lähellä sydäntä.

-Kuntosalilla tulee käytyä epäsäännöllisen säännöllisesti.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

-Olen parhaillaan opintovapaalla sairaanhoitajan virastani, joten työt eivät ole haitanneet arkeani viimekuukausina. Tykkään nukkua pitkään ilman herätyskelloa, joten aloittelen opiskelut yleensä vasta puolenpäivän maissa. Päivästä riippuen tulee opiskeltua tunnista seitsemään tuntiin. Koirien kanssa tulee päivittäin heitettyä pitkiä lenkkejä ja parisen kertaa viikossa tulee käytyä kuntosalilla. Iltaisin tulee sitten usein katseltua sarjoja tyttöystävän kanssa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

-Huono. Tämän vuoksi siirryinkin indeksisijoittajaksi, jotta en voi sössiä jatkossakin niin tehokkaasti salkkuni tuottoa.

-Olen kuitenkin melko hyvä säästämään ja huono tuhlailemaan.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

-Sijoittamisen aloitin muistaakseni heti 18 vuotiaana, ensin kivijalkapankin rahastoihin. Siihen aikaan minulla oli varmaan vähän reilun 5000 euron potti säästötilillä jemmassa. Ajattelin, että raha kannattaa laittaa poikimaan tilillä makuuttamisen sijaan. 2017 avasin Nordnettiin tilin ja siirsin kivijalkapankin rahastoista rahat mm. Nordnetin superrahastoihin ja maailman-indeksiin. Hiljalleen mukaan tuli suoria osakkeita ja jossain vaiheessa myin rahastotkin ostaakseni salkun täyteen suoria osakkeita, mikä oli näin jälkikäteen tarkasteltuna valtavan suuri virhe.

-Muistaakseni vuonna 2019 innostuin osinko-osakkeista ja siirryinkin lähes kokonaan niihin. Salkussani oli useita ”osinkoaristokraatteja”, ja sainkin vakaata passiivista osinkotuloa useampia tuhansia euroja vuodessa bruttona. Vaikka osinkotulo oli vakaata, oli osinkojättien kurssikehitys todella heikkoa, lähes minimaalista. Tein ohella myös useita todella typeriä paniikkimyyntejä ja yritin paikkailla heikosti tuottanutta salkkuani panostamalla muutamiin ”hypelappuihin” huonoin seurauksin. Muun muassa Harviaan myös panostin huomattavan summan (käytännössä ath-aikaan) ja tästä tulikin turpaan muistaakseni kaikkinensa yli 15 000 euroa. Minulla tuntuukin olevan maaginen taito ostaa ath-hinnoissa ja myydä lähellä pohjia.

-Paniikkimyyntien, hypejuniin lähtemisen ja mörnijöiden holdaamisen takia salkkuni tuotto vuosien 2018-2022 aikana oli käytännössä nolla. Salkun koko kuitenkin kasvoi kohtuullisesti melko aggressiivisen säästämisen ansiosta, sillä tein töitä paljon etenkin v. 2020-2023 ja pidin säästöasteen korkealla.

-Hieman alle vuosi sitten päätin lopettaa sekoilun ja siirryin lähes kokonaan indeksimieheksi. Kantapään kautta oppinut, että suora osakepoiminta ei ole minun juttuni, koska sillä vain häviän rahani. Tyydyn paremmin kuin hyvin jatkossa pörssin keskivertotuottoon.

-Laskeskelin, että jos olisin lykännyt rahani alusta asti vain indeksiin, olisi salkkuni tuplat nykyisestä - eli 200 000€. Se on valtava summa ja tuon kiriminen on aika kova homma. Toisaalta olen onnekas ja tyytyväinen, että salkku on kuitenkin oikein hyvän kokoinen ja harvalla 27 vuotiaalla on yli 100 000€ osakesalkkua.

7. Minkälainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Jos sinun olisi pakko pitää kolme osaketta/rahastoa viisi vuotta salkussasi, mitkä valitsisit ja miksi?

-Salkussani on sp500-indeksiä, maailman indeksiä, Suomen, Norjan ja Ruotsin indeksirahastoa sekä Realty Income -REIT:iä.

-Pitäisin viiden vuoden ajan sp500-ETF:n, maailman indeksin ja Norjan indeksirahaston. Oikeastaan pitäisin kaikkia ETF:iä ja indeksirahastoja mielelläni ja huoletta seuraavat 10 vuotta salkussani. Realty Incomen saatan mahdollisesti myydä jossain vaiheessa pois, se jäänyt ehkä hieman ”muistoksi” salkkuun.

-Indeksiin sijoittamisessa näen hyvänä asiana nimenomaan laajan hajautuksen ja matalakuluisuuden.

8. Yleisesti ottaen, mitkä maat/markkinat ja alat tällä hetkellä sinua kinnostaa eniten sijoituskohteena?

-Jenkkimarkkina on tuottanut historiallisesti erinomaisesti, joten uskon, että jatkossakin jenkkien painottaminen on melko järkevää.

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta? Olet muistaakseni kesällä 2023 alkanut keskittymään enemmän rahastoihin… entä millainen rahastopoimintastrategia sinulla on?

-Strategiana on laaja hajautus toimialottain sekä tietysti myös ajallinen hajautus, joka tulee luonnollisesti. Jenkkipörssi on tarkoituksella hieman ylipainossa, koska uskon sen tuottavan jatkossakin hyvin.

10. Olet puhunut avoimesti varallisuudestasi; vuonna 2021 oli 101 100 €, mikä on tämän hetken tilanne ja mihin omaisuuslajeihin varallisuutesi on jakautunut?

-Nettovarallisuuteni on tällä hetkellä hieman yli 135 000€, kun lasken siihen mukaan osakesalkun (100 000€), asuntoon sijoitetun pääoman (47 000€) ja käteisvarat (6000€). Opintolainaa minulla on noin 20 000€ ja sen lyhentäminen alkaa syksyllä. Jos lasken mukaan kaiken isomman irtaimiston minkä realisoisin päivässä alennushinnalla (auto ym.) olisi nettovarallisuuteni yli 150 000€.

-Karkeasti siis osakemarkkinoilla varallisuudestani on noin 75%.

11. Olet sanonut itseäsi indeksimieheksi, miksi enemmin indeksit kuin osakkeet?

-En osaa laisinkaan osakepoimintaa kuten olen edellä kuvannut - osakepoiminnalla tuhoan todennäköisesti pääomani tai saan sille vähintään surkean tuoton. Tämän vuoksi indeksisijoittaminen sopii minulle, ja tyydyn oikein hyvin pörssin keskimääräiseen tuottoon. Indeksisijoittaminen on lisäksi helppoa ja vaivatonta, eikä minun tarvitse stressata ja seurata eri yhtiöiden tilanteesta. Riittää, kun on kuukausisäästöpäivänä tarvittava summa tilillä. On myös hyvä muistaa, että keskimääräinen osakepoimija häviää indeksille pitkässä juoksussa.

12. Puhut avoimesti palkka-asioista, miten palkkatason nousu on vaikuttanut elämääsi ja sijoittamiseesi?

-Olen parhaillaan tosiaan opintovapaalla ja aikuiskoulutustuella, tuki on 2150€/kk bruttona. Tälläkin elelee ihan mainiosti, vaikkakin osakemarkkinoille sijoittamista tämä on viimeisen vuoden aikana rajoittanutkin.

-Vuonna 2021 tienasin hieman reilu 60 000€ ja vuonna 2022 noin 71 000€. Töitä olen tehnyt lähes ympärivuotisesti 14 vuotiaasta lähtien - olin golfkentällä keväät, kesät ja syksyt ja talven ajan mm. puhelinmyynnissä. Ammattikoulun ensimmäisenä vuotena pääsin jo tekemään ”oman alan hommia” hieman paremmalla palkallakin. Työskentelin myös lähes katkeamatta läpi ammattikorkeakouluopintojen sekä pääasiallisesti myös läpi yliopisto-opintojen tätä kevättä ja viime syksyä lukuunottamatta.

-Tilanteeni on siten hieman erilainen verrattuna moneen keskivertonuoreen, joka elää korkeakouluopintojensa aikana pääasiassa opintotukien ja -lainan varassa ja kesätöistä saatavilla säästöillä. Koska olen käynyt palkkatöissä lähes katkeamatta läpi opintojeni jo yläasteesta lähtien, en ole joutunut oikeastaan ikinä juuri stressaamaan raha-asioista, ja esimerkiksi uuden puhelimen, auton vaihtamisen tai lomareissun kustantaminen on ollut aina mahdollista. En siis esimerkiksi ruokakaupassa asioidessani ole koskaan juuri joutunut kiinnittämään huomiota, että voinko ostaa tämän juustopaketin vai pitäisikö rahanpuutteen takia ottaa tuo halvempi. Olen siis tullut aina melko hyvin toimeen.

-Ammattikorkeasta valmistumisen (2020) jälkeen palkkataso nousi ja aloin myös tekemään melko säännönmukaisesti ylitöitä, joten myös tulot olivat oikein hyvät. Pidin kulut myös melko maltillisena, joten rahaa jäi palkasta oikein hyvin säästöön - reilusti yli toista tuhatta euroa keskimäärin kuukaudessa, välillä yli parikin tuhatta euroa. Tämä mahdollisti melko aggressiivisen säästämisen osakemarkkinoille. En ole ikinä ollut kovinkaan kova tuhlailija, vaan olen perusluonteeltani melko säästäväinen. En nauti shoppailusta laisinkaan, vaan analysoin usein melko tarkkaankin tarvitsenko oikeasti jotain. Panostan taloudellisesti huomattavasti mielummin mukavaan asumiseen kuin esimerkiksi vaatteisiin tai muihin heräteostoksiin.

-Hyvä taloudellinen tilanne tuo minulle ennenkaikkea mielenrauhaa siitä, ettei minun tarvitse stressata raha-asioita. Talouteni ei mene konkurssiin, jos pesukone hajoaa tai jos autoon tulee vähän kalliimpi remontti. En ole saanut perintöä enkä muitakaan lahjuksia, ja vaikka tulen hyvin toimeentulevasta perheestä, olen joutunut esimerkiksi maksamaan mopot ja autot sekä ajokortit täysin omasta pussista. Koen itse, että se, että olen varsin nuoresta lähtien käynyt töissä on opettanut minulle tuntemaan ”rahan arvon” ja sen, ettei se raha ”puussa kasva”. Tämän oppiminen tekisi varmasti monelle nuorelle hyvää.

-Olen myös jo pidempään hieman kummaksonut sitä, että huomattava osa suomalaisista elää lähes täysin ”kädestä suuhun”, osa pienipalkkaisista toki hieman pakotettuna. Tunnen kuitenkin ison joukon - mukaanlukien vanhempani - oikeasti hyvätuloisia ihmisiä, jotka elävät käytännössä nollapuskurilla eikä palkasta jää mitään säästöön. Monella suomalaisella ei ole 30 vuoden työuran päätteeksi mitään muita säästöjä tai omaisuutta, kuin omistusasunto - osalla ei sitäkään. Isokin palkka sitten tuhlataan ylikalliseen uudehkoon autoon, joka pakko vaihtaa uuteen aina parin vuoden välein, tai överikalliisiin harrastuksiin tai lomamatkoihin. Sitten ollaan kusessa kun pesukone hajoaa, vaikka ollaan todella hyväpalkkaisessa duunissa.

-Talousoppia, matalakuluisiin indeksirahastoihin sijoittamista ja korkoa korolle -ilmiötä ym. olisi todella tärkeää opettaa nuorille jo yläasteelta lähtien. Harmillisen monet suomalaiset jostain syystä kammoksuvat sijoittamista ja pitävät sitä jonkun sortin humpuukina. Suurempi osa suomalaisista pitää lottovoittoa hyväksyttävämpänä tapana vaurastua kuin pitkäjänteistä sijoittamista.

13. Vaihdoit vähän toisenlaisiin hommiin: “…opehommiin siirtyessä vuosipalkka putoaa yli 25 000€” Miten tämä vaikuttaa elämääsi ja sijoittamiseesi?

-Kyllä, tulen vaihtamaan työpaikkaa tulevasta syksystä alkaen saadessani maisterin paperit yliopistosta pihalle. Minulle tarjoutui työpaikka ammattikorkeakoulun lehtorina. Palkkani tulee olemaan noin 4 050€ - 6% epäpätevyysalennus pedagogisten opintojen puuttumisen takia.

-Sairaanhoitajan työssä hyville ansioille on mahdollista päästä tekemällä kolmivuorotyötä ja ylitöitä, ja nyt opettajanhommiin siirtyessä palkka tulee putoamaan varsin paljonkin, karkeasti noin 25 000€ verrattuna vuoteen 2022, vaikka peruspalkka onkin reilusti suurempi kuin sairaanhoitajan tehtävissä. Aijon kuitenkin edelleen satunnaisesti heittää keikkaa sairaanhoitajana, ja pitkien lomien aikana minun on mahdollista tehdä myös hieman pidempiä sijaisuuksia lisäansioiden saamiseksi. Tämä etu hoitajana on, että töitä on enemmän tarjolla kuin tarpeeksi ja voin tehdä esimerkiksi täsmäpyhiä (tuplakorvaus) keikkaluontoisesti.

-Vaikka kokonaispalkka tulee laskemaan, kompensoivat pitkät lomat, säännöllinen työaika (ja vapaat viikonloput!) sekä etätyömahdollisuus tätä paljon. Säästöaste varmastikin tulee jonkunverran putoamaan, mutta uskon silti, että kuukausittain sijoituksiin jää rahaa oikein hyvin.

-Yliopistoon opiskelemaan oikeastaan lähdinkin, että pääsisin epäsäännöllisestä kolmivuorotyöstä pois. En halua olla lopputyöuraani jouluja, juhannuksia ja valtaosaa viikonlopuista töissä. Etenkin yövuorot alkaneet viimeisen parinvuoden aikana tuntumaan raskailta, koska olen varsin huono nukkuka yövuorojen välissä. Unirytmin jatkuva kääntö myös rasittaa. Palkan putoaminen onkin siis ollut ihan tietoinen valinta, ja kompensaationa saan myös varmastikin mielekkäämmän ja antoisamman sekä haastavamman työn.

-Kuten olen tässä todennutkin, olen viimeiset muutamat vuodet melko aggressiivisesti säästänyt ja lisännyt pääomaa osakesalkkuuni. Olen mennyt vähän sillä ajatuksella, että nyt nuorena on järkevää saada salkkua kasvatettua suhteellisen nopeasti, sillä ajan myötä tuo nyt säästetty ylimääräinen 10 000€ kasvaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta eksponentiaalisesti. Teoriassahan nyt salkkuun sijoitettu 10 000€ on 7% vuosituotolla 35-vuoden päästä yli 100 000€, joten kaipa tuo pitää paikkaansa.

-En koe kuitenkaan jääneeni juurikaan mistään paitsi (joitakin opiskelijapippaloita lukuunottamatta) siitä huolimatta, että olen tehnyt nuoresta asti melko paljon töitä.

14. Mitkä ovat Foorumin parhaat ketjut, jos haluaa sijoittaa rahastoihin ja miksi?

-Melko vähän tulee seurattua nimenomaisesti rahastosijoittamiseen liittyviä ketjuja. Siinä ehkä se indeksisijoittamisen helppous piileekin, että niitä ei tarvitse suuremmin seurata ainakaan aktiivisesti toisin kuin esimerkiksi osakepoiminnassa olisi hyvä seurata jokaisen yhtiön menoa. Välillä on tullut lueskeltua ”Indeksirahastot ja ETF:t tulevaisuuden sijoituskohteina” ketjua. Foorumilla on viimeaikoina tullut eniten luettua kahvihuonetta, palkkakeskustelua, asuntojen arvostustaso-ketjua sekä ”vapaaherrat/rouvat -kokemuksia -ketjua”.

15. Olet tienannut varsinkin ikääsi nähden mukavasti ja olet kerryttänyt kivasti varallisuutta, miten mukavat tulot ja varallisuus ovat konkreettisesti vaikuttaneet elämääsi?

-Ennenkaikkea mielenrauhaa. Minua henkilökohtaisesti stressaisi hurjasti se, että aina ennen seuraavaa palkkapäivää joutuisi laskeskelemaan voinko ostaa leivän päälle leikkelettä tai jos joutuisin loppukuuksuden elämään luotolla. Kuten pohdinkin, talouteni ei mene konkurssiin esimerkiksi pesukoneen tilttaamisesta eikä ole katastrofi, jos autoon tulee parin tonnin remppa. Mielenrauhaa tuo myös varmastikin se, että nykyisellä varallisuudella eläisin karkeasti noin 6 vuotta ongelmitta ilman mitään tuloja tai tukia. Vaikka työttömyys ei käytännössä ole omalla alallani edes mahdollista ilman todella törkeää sössimistä, tuo se kuitenkin tietynlaista turvallisuutta, että säästössä on hyvä pesämuna.

-Vaikka varallisuuteni on kohtalaisen varmasti kasvanut ja keskivertoikäiseeni ihan hyvällä tasolla, elän (elämme) melko vaatimattomasti, varmasti vaatimattomammin kuin iso osa keskivertosuomalaisista. Elämäntasoni on siis oikeastaan täysin sama, mitä se olisi, jos säästössä olisi parisataa euroa. Sinänsä siis ainakaan ulkoisesti tämä sijoitusharrastukseni tai vaatimaton varallisuus ei näy kyllä missään. Kuljen hupparissa ja kollareissa 98% ajasta ja ajan yli 10v vanhalla autolla. Ainut hieman kalliimpi esine minulla on ”arvokello”, jonka ostin itselleni valmistujaislahjaksi valmistuessani ammattikorkeasta.

16. Mitä tämän pääivän Ensihoitsu sanoisi sijoittamaan aloittavalle nuorelle Ensihoitsulle?

-Varmastikin tuo aikaisemmin mainittu ja foorumilla harmittelemani asia, että minun olisi ehdottomasti pitänyt sijoittaa alusta lähtien vain indeksiin, tai ainakin selvästi pääasiallisesti. Osakepoimintaa olisi voinut sitten harjoitella vaikka 10% ”pelisalkulla”. Onneksi aikaa vielä on ja nyt aijon pitäytyä suunnitelmassani, eli pitäytyä indeksisijoittamisessa.

17. Millaisia konkreettisia tavoitteita sinulla on varallisuuden kerryttämisessä?

-Vaurastua hitaasti mutta varmasti. Toivon saavani lisää mielenrauhaa varallisuuden kasvamisen myötä, ja toivottavasti saavuttaa selvästi ennen eläkeikää tilanteen, missä minun ei tarvitsisi taloudellisen tilanteeni takia enää käydä palkkatöissä. Tämä varmastikin vaatii hieman yli miljoonan euron osakesalkun nykyrahassa.

-Foorumilla taisin pari-kolme vuotta sitten asettaa tavoitteen, että olisin viimeistään 58 vuotiaana (31 vuoden päästä) taloudellisesti riippumaton, ja uskon sen kyllä ihan suht realistisesti olevan toteuttavissa. En kaipaa luksusautoja, purjevenettä enkä miljoonan kämppää merenrannassa, mutta sellaista keskivertosuomalaisen elintasoa olisi hienoa pystyä ylläpitämään taloudellisesti riippumattomana. Nykyrahassa siis semmoiset noin 50 000€ bruttotulot vuodessa olisi oikein sopiva määrä minulle, eli 4 % säännöllä tämä vaatisi noin 1.2 miljoonan euron osakesalkkua.

-Ensimmäinen iso merkkipaalu täyttyi juuri hiljattain, eli 100 000€ osakesalkku. Seuraava tavoite onkin 200 000€ salkku, joka toivottavasti tulee helpommin, kuin ensimmäinen satku. Toki niinhän se kai yleensä menee, että se ensimmäinen satku on vaikein saavuttaa. Vaikken laittaisi enää euroakaan pääomaa salkkuuni, pitäisi potti olla teoriassa ihan mukava 65-vuotiaana pörssin 7% keskivertotuotolla (1.3M€).

18. Anna kolme vinkkiä Alokkaalle, jotta hän ei tekisi enää niin paljoa turskaa.

-Haha neuvoisin ottamaan vaarin tuosta edellisen kysymyksen vastauksestani, eli rahastoihin sijoittamisesta ja osakepoiminnan vähentämisestä :laughing:

19. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

-Kiitos vuosien varrella kannustavista ja tsemppaavista sanoista, kehuista ja vinkeistä sekä antoisista keskusteluista. Yhteisö on todella hieno ja kannustava, ja ennenkaikkea opettavainen. Täällä on hurjasti alan ammattilaisia ja kokeneita sijoittajia, joilta saada oppia tuleviin koitoksiin. Jatketaan siis samaan malliin :slight_smile:


Kiitoksia Ensihoitsu ajatuksia herättävistä vastauksista!

Toivon, että monille sijoittajalle heräsi erilaisia uusia hyviä ajatuksia tästä haaastattelusta. Pakko sanoa, että Hoitsun avoimuus ja ahkeruus ovat tehneet vaikutuksen sekä muukin oman elämän hallinta.

Koen tärkeäksi korostaa ihmisen omaa vastuuta ja ahkeruutta, mutta tulee ymmärtää, että ihmisiä on hyvin erilaisia ja kaikilta ei voi vaatia samanlaista jaksamista ja suorittamista. Olen omasta mielestäni todella ahkera, mutta toisessa yhteiskunnassa, toisessa perheessä ja huonolla tuurilla olisin juuri se ihminen, jota pidettäisiin vain laiskana, vastuuttomana ja kateellisena, vaikka en niitä olisikaan.

Vastuun ottaminen, oman tontin puhtaana pitäminen ja peiliin katsominen ovat hyviä juttu, mutta niin ovat myös toisten ymmärtäminen, tukeminen ja auttaminen. :slight_smile:

Ihan aiheellista muistuttaa loppuun, että elämässä pitää olla muutakin työ ja sijoittaminen. Lapset ja kumppani pitää olla etusijalla.

Mukavaa perjantain jatkoa!


EDIT:

Tässä on vielä tää, mikä tapahtui viis päivää sitten hänellä eli hiukan mua ennen:

99 tykkäystä

@Ensihoitsu sai paljon kehuja. :slight_smile: Tässä muutamat kommentit, pari noista on Twitterin kommenteista poimittua ja yksi on hyvältä ystävältäni.

Varmaan mielenkiintoisin haastattelu jo valmiiksi hyvien haastattelujen sarjassa!

Todella hyvä haastattelu!

Nuorehko jannu ja 100k. Vvau

Toivon, että mahdollisimman moni sijoittaja lukee Hoitsun vastaukset, niin kokeneemmat kuin tuoreemmatkin sijoittajat. Ensihoitsulla on tervettä nöyryyttä ja itsekriittisyyttä. Varmasti kaikille kävi selväksi myös hänen avoimuutensa ja ahkeruutensa. :muscle:


Ensi viikolla olisi haastatteluvuorossa tuttu indeläinen, joka ei ole lyytikko, mutta hänen työpanoksensa näkyy varsin hyvin kaikille meille.


Ensihoitsu ehti muutamaa päivää ennen poksauttelemaan satasen rajan poikki Nordnetin salkussa, mutta minä tulin hyvänä kakkosena (olisko tää nyt kolmas kerta, kun hehkutan tätä julkisesti :D, pitäis kai itekki opetella nöyryyttä :sunglasses: ):

image

Ei tämä kyllä ihan yhtä suuri päivä ollut kuin se, jolloin meni 100 kiloa penkistä. :cowboy_hat_face:

Rauhallisen mukavaa viikonloppua kaikille!

27 tykkäystä

Iso kiitos @Sijoittaja-alokas haastattelusta ja kauniista sanoista! :blush: kysymyksiin vastatessa tuli hieman perusteellisemmin omaa tilannettakin pohdittua ja käytyä läpi!

Suuresti onnea sinullekin maagisen 100 000€ salkun rajapyykistä! :sunglasses::sunglasses:

27 tykkäystä

Iso kiitos itsellesi! :slight_smile:

(kirjoitin aluksi vahingossa kiitokset itselleNI :smiley: , mr Freud paljasti melkein itsekkään itsepäisen itsekeisen luonteeni :cowboy_hat_face:)

Sigmund Freud GIF - Find & Share on GIPHY | Sigmund freud, Freud, Man ray

Musta se on hienoa, kun omalla esimerkilläsi kannustat yrittämään ja olemaan sekä avoin että rehellinen. Uskon, että moni sun vastauksia tai/ja muita viestejäsi lukenut saa uskoa omaan tekemiseen ja muutenkin motivaatiota.

Paljon jutellaan itse sijoittamisesta ja sijoituskohteista sekä ollaan ekselitaulukossa 4 tuntia vääntämässä jotain waccidcfesg-kaaviota (hienoa tämäkin ja tarpeellista+opettavaista), mutta joskus ehkä unohdetaan säästäminen, että miten aika pienillä helpoilla elämän valinnoilla voi säästää + sijoittaa paljon isompiin asioihin ja tulevaisuuteen menettämättä käytännössä mitään, jolloin helpolla pidemmällä aikavälillä kertyy kivasti varallisuutta. Samoin ahkera opiskelu ja ylitunnit, niin eivät usein viikon 168 tunnista, niin paljoa syö kuin kuvittelisi ja voihan työ sekä opiskelu olla mielekästä, josta saa vieläpä rahaa.

Kiitos! :blush:

Seuraava tavoite on saada kokonettovarallisuus noin kahdessa vuodessa 500 000 euroon (tämä tavoite on välillä siirtynyt suuntaan taikka toiseen).

YTD on vielä minuuksella, kai se tänä vuonna vielä vihertää…

Ðîšçövéŕ & Šĥåŕé ĜÎFš one two three four five six seven eight nine ten  eleven]

14 tykkäystä

79. Miikka Laitila

Olen Miikan kanssa ollut videopuhelussa, sitten viestejäkin ollaan laitettu ja sen lisäksi juteltu ihan livenäkin - voinen todeta hänen olevan mukava ja fiksu kaveri, kuten hyvin voi päätellä hänen Foorumiviesteistäänkin. Miikka on parhaiten varmaan Foorumilla tullut tutuksi yhteisölle Foorumiviesteistä, jotka koskevat Inderesin uuden sivuston kehittämistä sekä Foorumin ylläpitoa koskevia asioita. Pakko sanoa, että hän on monessa mielessä pätevä kaveri ja tiedän vain murto-osan siitä, mitä kaikkea hän tekeekään.

Sijoittajana hän ei ole itselleni kovinkaan tuttu, mutta osasin kuitenkin ajatella hänen olevan innostuksensa ja ominaisuuksien ansiosta hyvä näissä sijoitusmaailmankin asioissa. :slight_smile:

On kiva tehdä sijoittajahaastattelua muistakin kuin videoilla esiintyvistä tutuista naamoista. Miikan lisäksi on paljon taustalla muitakin henkilöitä Inderesillä, jotka mahdollistavat asioita ja yhtiön tuottamia “materiaaleja”, mitkä auttavat meitä paremmiksi sijoittajaksi. :slight_smile:

kuva


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 31-vuotias utelias, optimistinen ja aktiivinen helsinkiläinen. Inderesillä ollut 2.5 vuotta, ja vastaan meidän webbisivuista (.fi, .se & .dk). Informaatioverkostoista poikkitieteellinen diplomi-insinööri. Keravan katujen kasvatti. Vaimo ja ystävät parasta :heart:

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  • Käyn aika paljon teknobileissä. Fiilaan etenkin niiden avointa, lämmintä ja vilpitöntä tunnelmaa. Samalla pääsee hyvin oman kuplan ulkopuolelle ja tietty tanssiminen on todella hauskaa :man_dancing:
  • Oon fudiksen suurkuluttaja: Pelaan divaritasolla, käyn katsomassa pelejä ja pelaan aktiivisesti FPL:ää (fantasy football). FPL:ssä on paljon yhtäläisyyksiä sijoittamisen kanssa: Harrastuksen mielekkyyttä tulee kyseenalaistettu jatkuvasti, fomo on valloillaan, toivo ei ole strategia ja biasit jyllää viikosta toiseen :smiley:
  • Olin ennen konsulttina ja tiiminvetäjänä Futuricella. Hakeuduin Inderesille 2.5 vuotta sitten, kun koin Inderesin tekemisen merkityksellisenä, tykkään itseohjautuvasta kulttuurista ja ihmiset vaikutti fiksuilta. En ole katunut päätöstä :blush:

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.:slight_smile:

Urheilu on henkisesti tärkeää tekemistä, mutta valitettavasti aika ei riitä kaikkiin kiinnostaviin lajeihin. Tällä hetkellä arkikierrossa on fudista/futsalia, salitreeniä, sulkapalloa sekä joogaa. Vaihtelevasti sitten kiipeilyä, pyöräreissuja, reissuilla vaelluksia, lenkkeilyä ja hiihtoa.

Muu vapaa-aika menee elämän fiilistelyssä, oli se kulttuuria, luontoa, kaupungissa haahuilua tai ystäviä. Kuuntelen paljon indie ja elektronista musiikkia ja paljon tulee myös käytyä keikoilla, viimeisimmistä Yann Tiersen oli loistava. Leffaskeneä seuraan myös aika paljon, tällä hetkellä teatterissa pyörivistä suosittelen ehdottomasti All of Us Strangersia ja Past Livesia :100: Tykkään myös lukea, etenkin fiktiota. Tällä hetkellä on Murakami-vaihde päällä sekä sitten satunnaisia novelleja. Eli ilman kulttuuria oma elämä olisi aika paljon harmaampaa :blush:

Kaupungin sykkeen lisäksi viihdyn myös luonnossa. Tykkään erityisesti Helsingin rantakallioista, mutta jonkin verran tulee myös matkusteltua luonnon perässä. Viime kesänä oli mahtava parin viikon Islannin roadtrip ja aikaisemmin Pohjois-Norjassa. Aina siistiä jos reissuilla saa yhdistettyä monipuolista luontoa, telttailua ja vaeltelua.

Niin ja ei ole harrastus, mutta ihmiset ja ihmissuhteet ovat todella kiehtovia ja itselle tärkeitä. Elämä olisi tylsää ilman :smiling_face_with_three_hearts:

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Herään klo 7.20, aamupala ja päivän NYT Connections -peli ennen uutisvirtaa. Olen pääosin Ruoholahden toimistolla, jonne pyöräilen kotoa Kulosaaresta valtaosan vuodesta. Omassa työssä Slack on tärkein työväline, ja aamu alkaakin usein viesteihin ja ketjuihin vastaamisella. Meidän kehitystiimin Daily on aina klo 10, jossa käymme läpi edellisen ja tämän päivän työtehtäviä ja onko erityisiä esteitä tai kysymyksiä.

Dailyn jäljiltä päivä sisältää sitten vaihtelevasti niin ongelman ratkontaa, viestintää, pieniä tulipaloja, meilejä, foorumiviestejä, uusien ominaisuuksien suunnittelua, priorisointia ja asioiden eteenpäin potkimista. Yritän suojella omaa kalenteria mahdollisimman paljon, mutta tietty jonkin verran on myös erinäisiä miittejä. Tällä viikolla olemme mm. tehneet parannuksia analyysitiimin Aamarin luonti -prosessiin, palloitelleet @Verneri_Pulkkinen kanssa läpi tulevia alustan kehityskohteita sekä hahmotelleet meidän sisällön partnerijakelun tämän hetkistä tilaa. Olen myös sotkeutunut organisaation kehittämiseen erinäisillä kulmilla, koska itseohjautuvan organisaation ja toimintatapojen parantaminen ovat lähellä sydäntä.

Työpäivän jälkeen käyn yleensä urheilemassa ellen ole sopinut jotain sosiaalista ohjelmaa. Koti-ilta menee sitten ruuanlaiton, hengailun, lukemisen ja jonkin vähemmän kehittävän toiminnan kanssa.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Optimisti, opportunisti, sniiduilija, hyväuskoinen, vähän jääräpää, tylsyyteen (hiljalleen) taipuva, omistamista fiilaileva. Ehkä jotain tollasta? :smiley: Oman tekkitaustan ja kiinnostuksien kautta olen lähtökohtaisesti kasvuhakuinen sijoittaja, mutta olen huomannut että hyvää turvallista tulosta oon tehnyt paljon tylsemmillä valinnoilla (Sampo, Kesko, Fortum…). Lähtökohtaisesti haen kohtuullisesti arvostettuja potentiaalisia multibaggereita, mutta riskien hajauttamisen osalta salkussa on tällä hetkellä ehkä enemmän vakaampia tukijalkoja.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Ensimmäiset osakkeet hankin joskus 2008 paikkeilla, salkussa oli ainakin Cityconia, Elisaa ja Digiaa. Sijoittaminen tuolloin oli aika vähäistä ja olen hyvin tyytyväinen että rahaa meni myös festarilippuihin ja elämiseen :smiley:

Opiskeluaikoina siirryin automatisoituun passiiviseen ETF-sijoittamiseen, mikä toimi hyvin. Tuli tietty tehtyä myös suoria ostoksia mm. Talvivaarassa ainakin tiputin keskihintaa :upside_down_face: Losers average losers jne. Pääosin kuitenki aika passiivista aikaa sijoittamisen osalta.

Valmistuttua oli taas enemmän aikaa ja rahaa myös sijoittamiselle. Inderesin foorumilla olen roikkunut useita vuosia, mutta OSTin perustamisen jälkeen 2020 löytyi uusi vaihde osakepoimintaan. Tuolloin tietty tuli kahmittua hyviä firmoja ja vähemmän laadukkaita (Ilookabout-holderi :wave:). Inderesille tulon jälkeen kaupankäyntisäännöt, nousseet korot sekä työ- ja vapaa-ajan kiireet ovat tehneet itsestä taas passiivisemman sijoittajan, mikä on varmaan ihan hyvä juttu.

7. Millainen on salkkusi sisällöltään?

Salkun sisältö karkeasti suuruusjärjestyksessä on Inderes, Harvia, Fortum, Metso, SoFi, Kesko, Remedy ja UIPath. Loput ~10 riviä ovat sitten pienempiä kasvurönsyjä, joita tulisi joko kasvattaa tai hankkiutua eroon.

Jos lähtisin nyt nollasta rakentamaan salkkua nykymarkkinassa, niin olisi siellä varmaan ainakin puolet samoja :smiley:

8. Mitkä ovat kolme viimeisintä osakeostoasi ja mitkä olivat ostoperusteesi?

Olen ollut melko passiivinen markkinoilla, kiitos Euriborin liikkeiden ja Inderesin oman osakesäästöohjelman viime ja tänä vuonna. Molemmat kun syövät hyvin sijoittamiseen tarkoitettuja likvidejä varoja :confused: Samalla meidän sivuston siirtymä on kuormittanut itseä jonkin verran, jolloin on ollut vähemmän aikaa tonkia uusia osakkeita.

Muutamia ostoksia tarttui viimeksi loppuvuodesta:

  • Kesko: Tätä löytyi ennestään ja tankkasin lisää. Kuluttajan ostovoima ei parhaassa asennossa, mutta onneksi yhtiö on paljon muutakin kuin vain päivittäistavarakauppa. Fiksu ja varovainen kansainvälinen laajentuminen tuo kivan lisätwistin, muuten kurinalainen ja turvallinen osinkokone.
  • Fortum: Tästä irtauduin joillain 20€+ tasoilla ja nyt palasin omistajaksi. Kiva että hiilikasoista on päästy eroon ja jäljellä pohjoismaiset uusiutuvat. Vähemmän yllättäen energiaa tarvitaan tulevaisuudessakin ja volatiilien sähkömarkkinoiden pitäisi kai sataa Fortumin laariin. En tästä isoa aio kasvattaa, mutta pitää ainakin rahat pois riskisemmistä kohteista.
  • Hexatronic: Yhden foorumilöydön sain myös salkkuun viime vuoden puolella, eli ruotsalaisia tietokaapeleita ja johtoja. Arvostus hyvin maltillinen, jenkkiopot ja vaikka mitä. Tietty ostin liian aikaisin ennen kurssin sukellusta, mutta ei onneksi ollut iso avauspossa. Kurssi vähän toipunut, mutta rehellisesti seuranta jäänyt nyt vähän heikoksi.
  • Inderes: Tämä extra-rivinä, kun meidän henkilöstön osakeohjelma on nyt huhtikuussa. Kiva kasvattaa:)

9. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Tässä on varmasti olemassa ideaali prosessi ja sitten vähän oiottu. Ohessa kuitenkin päästepit:

  • Jostain tulee usein se ensin ärsyke: Usein se on joko foorumi, toimistolla maininta, kurssin ylilyönti, uusi laaja raportti ja video yms. Välillä tietty tulee myös ihan proaktiivisesti skriinattua meidän osakevertailulla ja screenerillä, mutta yleensä on jo jonkinlainen aavistus itseä kiinnostavista yhtiöistä.
  • Jos firma ei ole tuttu, niin tutustun siihen syvällisemmin. Meidän seurannassa olevista selailen laajaa raporttia jossain määrin, mutta useimmiten päädyn katsomaan tai kuuntelemaan analyytikon haastatteluja. Firman slidedekki ja CMD tulee usein myös chekattua jos sellainen löytyy. Itsellä ei ole tiukkaa hyväksyntäkriteeristöä, mutta selkeä product-market-fit ja sitä tukevat numerot, kasvupotentiaali ja uskottava tiimi olisi hyvä ainakin olla:)
  • Kevyt kertoimien chekkaus: Oma tausta ei ole rahoituksessa, niin jätän omien riskituottokertoimien viilaamisen ja laskemisen muille. Tarkastelen usein arvostuksia hygieniamielessä suhteessa verrokkeihin, historiaan yms. Kertoimet eivät ole ikinä päädraiveri omille hankinnoille, mutta voivat olla dealbreaker tai auttavat säätämään hankittavan position kokoa.
  • Foorumin lukeminen uuden tiedon valossa. Yleensä tätä tapahtuu myös prosessin aikana, mutta saatan plärätä jos jollain olisi ollut samoja huolia tai näkökulmia joita olen missannut (joita yleensä onkin:)

10. Olet Ruoholahden toimistolla, jossa on analyytikot ja monet muut tutu tyypit, mitä tietoa saat toimistolta, jota et muualta saa?

Tietty täällä altistuu jonkin verran hiljaiselle tiedolle, joka on usein videoiltakin ja suosituksista aistittavissa. Varmaan näissä on niitä Vernerinkin aikaisemmin mainitsemia eri tason suosituksia kun joskus Lisää voi olla löysä lisää ja joskus ihan oikeutettu:

EDIT: Tässä linkki Vepun suositus -tekstiin, jonka Eka löysi ja lisätty Laitilan hyväksynnän jälkeen t. Alokas. :slight_smile:

Rehellisesti itse pyörin kuitenkin enemmän 10. kerroksessa, niin aina 9. kerroksessa käydessä pääfokus menee meidän alustasta keskusteluun ja kuulumisten vaihtamiseen. Pitäisi varmaan haastaa analyytikkoja enemmänkin, mutta tuo unohtuu työn lomassa. Onneksi Verneri kova äänisesti lobbaa muutamia caseja, mutta usein huutelu pitää ottaa suolan kera.

11. Mitkä ovat parhaat puolesi sijoittajana? Ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Passiivisuus ja annan voittojen juosta, ainakin nykyään. Liian aktiivisilla toimilla uskon vain tuhonneeni salkkua :melting_face: Ehkä sitten myös oma poikkitieteelllinen tausta, bisnesymmärrys, uteliaisuus ja taito muodostaa eri datapisteistä järkevä kokonaiskuva ovat hyödyksi sijoittamisessa ja arvioitaessa yhtiön strategian uskottavuutta. Vaikea sanoa mitään yksittäistä.

Heikkouksia nyt olisi varmaan kuinka paljon, mutta listataan muutamia:

  • FOMOtus ja omasta sijoitusstrategiasta poikkeaminen: Innostun helposti ja olen utelias uusista firmoista, niin pitää olla tarpeeksi kurinalainen ettei hairahdu. Tässä onneksi on jo kehittynyt :slight_smile:
  • Alelaarin metsästys: Oon ihmisenäkin tarjoushaukka, eli en tykkää ostaa normaalilla hinnalla tuotteita, vaikka tietäisin ne kuinka laadukkaaksi. Tästä ominaisuudesta olisi hyvä päästä eroon ainakin sijoittamisessa, sillä hyvät firmat ovat jääneet ostamatta kun on metsästänyt alempaa kurssia. On “hauska” lukea omia muistiinpanoja 10 vuoden takaa, joissa oon todennut vaikka Amazonista ja Applesta että “Iso monopolistinen voittaja, mutta arvostus tiukka. Osta jos dippaa” Jep jep, eipä ne sit varmaan dipannut sillon :roll_eyes:

12. Mikä on suurin virheesi sijoittajana? Ja mitä opit siitä?

En tiedä onko suurin, mutta tällä hetkellä kivuliaimmalta tuntuu Nvidia.

Olin sitä ostanut vuonna 2018 saatesanoilla AI, AV yms. hype sataa Nvidian laariin, mutta menin myymään sen hetkiset 200% nousut 2021 kun ajattelin arvostuksen olevan tiukka ja irrottavani rahoja uusiin enemmän koronassa dipanneisiin kohteisiin. En tietty sit korjannut omaa virhettä missään vaiheessa, koska eihän sitä kannata tollasta kalliimmalla ostaa :smiling_face_with_tear:

Hypoteettisesti menetettyjen tuottojen laskeminen tai jossittelu ei oo kovin hedelmällistä, niin ehkä kuitenkin fomottelu ja eri kasvucaseihin lähteminen liian kevyellä tutkimisella ja optimismilla vuosina 2020-2022 oli isompi virhe. Niissä sai kuitenkin tuhottua pääomaa, kun taas Nvidian tapauksessa myynnit meni toisiin kasvaviin positioihin.

13. Inderesin materiaalien ja yhtiöketjujen tutkimisen jälkeen, miten itse tutkit yhtiöitä vielä lisää?

Tuossa aikaisemmin jo mainitsin, että CMD matskut ja esitykset. Yleensä meidän analyysi on kuitenkin jo sen verran syvää sisältöä, että en firman slideja syvemmälle lähde, ainakaan tekemään omia laskelmia. Jenkkifirmoissa tietty voi sitten kaivella muualta tunnuslukuja ja lukea enemmän muiden analyyseja, keskusteluita yms. jos kaipaa lisää hähmäisiä datapisteitä ja polttoainetta confirmation biasille.

14. Mikä on sinun työssä kivointa ja mikä vähiten kivointa?

Tykkään omasta työstäni todella paljon, eli moni juttu! Työ on merkityksellistä, tulokset näkee konkreettisesti sivustolla ja foorumilla sekä toimistolla yleensä kuulee jos jokin miellyttää (tai ei miellytä :smiley: ). Nautin myös todella paljon siitä että saan työskennellä ja pallotella todella skarppien ja mukavien kollegoiden kanssa, niin oman devaajatiimin, yhteisötiimin, analyytikkojen, tuottajien, HCA:n ja muiden tekkitiimien kanssa. Ja onhan yhteisön kanssa työskentely todella palkitsevaa ja merkityksellistä, sillä tylsäähän tämäkin työ olisi, jos ketään ei kiinnostaisi tai palautetta ei tulisi.

Kuormittavimmat asiat työssä liittyvät vähemmän yllättäen työn monipuolisuuteen. Kun rooli on kokonaisuuden hallinta, siltojen rakentaminen ja eri odostusten hallitseminen, niin välillä Slackin kanavat, yksityisviestit, meilit ja foorumi huutavat punaisena ja tuntuu ettei kerkeä hoitaa mitään kunnolla. Nautin ja koen olevani hyvä pienessä kiireessä, mutta ei se tietenkään ole kestävää jos keskittyminen on ammuttu liian moneen suuntaan. Lisäksi päivän päätteeksi sen kyllä huomaa, jos on koko päivän hyppinyt eri kontekstien välillä. Onneksi tässäkin on oppinut ihan hyvät työskentelytaidot vuosien varrella, ja osaa pienentää läikähdysten todennäköisyyttä.

15. Saat vapaasti mainostaa Inderesin uutta “sivustoa” esimerkiksi kertomalla uudistuksista ja ominaisuuksista, mitä kaikki eivät ole ehkä huomanneet. Voit myös kertoa, mitä uutta on vielä tulossa. :slight_smile:

Ai että, tää on vaikea :smiley: No listataan ainakin muutamia tulleita ominaisuuksia:

  • Tiivis tiedotelistaus : Tätä oli toivonut moni yhteisön jäsen ja analyytikko (kiitos muistuttelusta etenkin @Frans-Mikael_Rostedt). Tiedotteet saa päivittymään automaattisesti ja 15s sykli on ainakin kotimaisia verrokkeja nopeampi :wink:
  • Yleisestikin sivusto on vanhaa todella paljon nopeampi ja skaalautuvampi. Ei välttämättä dramaattinen muutos käyttäjälle, mutta helpottaa mm. tulevaisuuden kehittämistä todella paljon
  • Osinkokalenterista tuli juuri päivitys. On parempi ja pitäisi täyttää osinkopuolueen tarpeet.

Muutama sana tulevasta:

  • Meillä on backlogilla paljon niin puuttuvia kuin uusia ideoituja ominaisuuksia. Selkeimpinä puutteina on Pörssi-sivu ja Osakevertailu, joista meillä on vielä vanhat versiot. Etenkin Pörssi-sivuun liittyen kuulisimme ilomielin ideoita, jos olette törmänneet hyviin ominaisuuksiin muilla sivuilla. Viestiä voi laittaa kehitysidea-kanavalle tai suoraan mulle viestiä :pray:
  • Lisäksi pyrimme parantamaan käyttäjien informaatioähkyä, esim. jo nyt korostamme etusivulla jos seuratusta yhtiöstä on tulossa / tullut eventti tai raportti. Tällaisilla pienillä tuunauksilla on tarkoitus parantaa käyttökokemusta myös yhtiösivulla, jota myös myllätään isommin sopivassa välissä.
  • Sitten on tietty kaikkea dataan ja AI:hin liittyviä hauskoja ideoita, mutta hoidetaan nämä pakollisemmat ominaisuudet ensin pois alta

16. Sinun pitää valita kolme foorumilaista ja 3 indeläistä hoitamaan salkkuasi kymmeneksi vuodeksi, ketkä valitsisit ja miksi?

  • @Pohjolan_Eka. Varmaan saanut eniten mainintoja tässä ketjussa, mutta tyyli vetää puoleensa. Äänekäs, kriittinen, pisteliäis ja uskaltaa ottaa näkemystä. Ainakaan ei voisi syyttää että olisi liian passiivinen tai varovainen salkun kanssa :smiley:
  • @Hades: Jäänyt hyvä kuva sopivan kriittisestä maalaisjärjestä, mutta rohkeasta lähestymisestä.
  • @Torniojaws : Jotain erilaista, ainakin aikaisemmin ollut jenkki REIT -kulma voisi vähän rauhoittaa oletettavasti riskisempiä bettejä.
  • @Antti_Luiro: Älyttömän skarppi, rohkea ja ymmärtää tekkialaa. Kaiken lisäksi hyvä ihminen :blush:
  • @Rauli: Jonkun pitää myös karhuilla, ja tämä tolkun ihminen ei varmaan fomottelisi. Möisi kuitenkin mun Harviat pois nykykurssilla :harviaraketti: :cry:
  • @Kasper_Mellas: Intohimoista kiinnostusta ja osaamista finasektoriin, josta saisi hyvän tukijalan salkulle.

17. Harjoitatko jotenkin sijoituspsykologiaa? Miten sinä pyrit hallitsemaan tunteesi sijoittamisessa?

Jonkin verran ja pyrin olemaan entistä tiedostavampi asiasta. Kahnemanit ja Thalerit on tullut aikanaan luettua, mutta tietty virheaskelia aina tulee. Esim. karhuinen sentimentti ja veri kaduilla eivät liikaa häiritse, ja uskon ostaneeni dipeissä ihan fiksuja osakkeita, kylläkin aivan liian varovaisesti (ja muun muassa sen Nvidian kustannuksella :see_no_evil: ).

Tunteiden hallinnan osalta hajauttaminen, päätöksenteon viivästyttäminen ja reflektointi ovat toimineet itsellä. Eli tulee vähemmän fomoteltua, vähemmän mietittyä jo uponneita kustannuksia ja laskettua keskihintaa ja joskus tajuan myös olla rakastumatta osakkeeseen ja myydä kun arvostus on venynyt. Mutta vaikeaa se on, ja ei tarvi kuin sopiva tuuli markkinahypeä ja vääristyneitä luuloja omista taidoista niin voi saada heti näpeille :smiley:

18. Onko sinulla jotain konkreettisia tavoitteita sijoittamisessa?

No vaurastuminen ja jonkinlainen FIREttäminen olis tietty kivaa :blush: Ei mulla kuitenkaan oo mitään tiukkaa roadmappia tai vuosisuunnitelmaa, joten enemmänkin kaukainen toive kuin tarkka tavoite.

Uskon että tuottopanos-suhde omassa sijoittamisessa olisi huomattavasti parempi jos laittaisin vaan passiivisesti ETF:iin ja käyttäisin ajan ja energian muuhun. Kokisin sen kuitenkin tylsäksi enkä voisi ilahtua joka kerta kun salilla näkee Harvian kiukaan tai fiilistelee onnistunutta osakepoimintaa. Nykyisellä träkillä olen varmaan hävinnyt indeksille, joten ehkä hyvä tavoite tulevalle olisi se indeksin lievä voittaminen :chart_with_downwards_trend:

19. Mitä uuden sivun tuomia uusia mahdollisuuksia/ominaisuuksia Alokkaan kannattaisi erityisesti hyödyntää?

Hyvä kysymys. Älä ainakaan aloita siitä osinkokalenterista :sweat_smile:

Eiköhän meidän analyysin lukeminen/katsominen/kuuntelu ole suoraviivaisin tapa tukea omaa sijoittamista. Sitten tietty osakevertailu, sisäpiirin kaupat ja vaikka uusi markkinavilkaisu voivat kaikki olla hyödyllisiä tukevia työkaluja omassa sijoitusprosessissa.

Tärkeintä kuitenkin seurata itseä kiinnostavia yhtiöitä, lukea sisältöjä, katsoa esityksiä / haastiksia ja pohtia itse. Vaikka sisältö on hyvää, niin omaa pohdintaa ei kannata ulkoistaa. Ja foorumilla tietty kannattaa aina keskustella ja haastaa jäseniä ja analyytikkoja, kun hekin ovat vain tavallisia kuolevaisia.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Ensinnäkin suuri kiitos kärsivällisyydestä tässä sivuston siirtymävaiheessa :pray: Tiedän että nykyiseltä sivulta puuttuu vanhoja ominaisuuksia ja osa uusistakin saattaa olla vielä hieman levällään. Hyvä tästä tulee kun yhdessä kehitetään :blush:

Niin ja suuri kiitos aktiivisesta osallistumisesta! Tietää olevansa etuoikeutettu kun saa aktiiviselle ja intohimoiselle yhteisölle kehittää ilahduttavia tekkipalveluita :blue_heart:


Kiitos mukavista vastauksista!

Miikan vastauksia lukiessa tuli olo, että hän voisi vähän kirjoitella myös sijoitusjuttuja Foorumille, eikö? Fiksuja ajatuksia aiheesta kuin aiheesta, toki työstään, mutta myös elämästä yleisesti ja sijoittamisesta.

Tämä on huikea mahdollisuus, jota ehkä alikäytetään hiljaisissa yhtiöketjjuissa, joista voi löytyä ne aliarvostetut helmet eikä mitkään hyzonit ja “kiviä peltilaatikossa” - firmat. :wink:

Kiitoksia ja mukavaa perjantain jatkoa! :slight_smile:

80 tykkäystä

Kiitos vielä @Sijoittaja-alokas haastattelusta, oli suuri kunnia osallistua :pray:

Haastattelu pakotti myös pohtimaan omaa salkkua ja tämän hetkistä sijoitusaktiivisuutta, joten katsotaan jos vaikka peltilaatikot liikkuisivat suuntaan tai toiseen :wink:

Kiitos kannustuksesta, pitää skarpata siis tässäkin :smiley:

Oikein mainiota perjantaita ja viikonloppua kaikille yhteisön jäsenille! Muistakaa myös pysyä poissa foorumilta :blush:

ps. Me lähdetään suunnittelemaan Pörssi-sivun uutta versiota tulevina viikkoina. Kaikki ideat ja toiveet otetaan ilomielin vastaan kehitysideat-kanavalla!

18 tykkäystä

Kiitos itsellesi ja kiitos siitä, miten kehität ja teet asioita, jotka edistävät sijoitustoimintaamme! :slight_smile:

Ensi viikolla olisi vuorosssa tyyppi, enkä tiedä miten kuvailisin häntä ilman etteikaikki arvaisi kenestä on kyse. Sitten pitää kuvailla häntä siten, että kuvaus sopii yli puoliin jo haastatelluista eli hän on joku kolminelikymppinen perheellinen mies pääkaupunkiseudulta, joka harrastaa liikuntaa ja on sijoittamisessa hyvä. :smiley:

Kivan keväistä viikonloppua kaikille ja toivotan myös sitkeyttä sijoittamiseen - hyvin harva pidempään sijoittanut katuu, että on aloittanut tämän harrastuksen!

EDIT:

Siitä luettavaa viikonlopuksi. :slight_smile:

14 tykkäystä

Saako toivoa? Ei se mitään toivon silti. Pietari Laurila. Arvosijoittaja ja ymmärtääkseni yksi eniten kopioituja suomalaisia eToro alustalla.

10 tykkäystä

80. Mikko Mäkinen, OSA 1/2 (ei mahtunut yhteen viestiin)

Mies, joka ei esittelyjä kaipaa ja kun kysytään alan ihmisiltä parasta sijoittajaa, niin usein vastataan Mikko Mäkinen. Mikko on kyllä itse toista mieltä. :sweat_smile:

Mikko on kiva ja helposti lähestyttävä maanläheinen tyyppi, jota monet hänen kanssaan tekemisissä olleet ovat kehuneet mukavaksi ja viisaaksi kaveriksi, enkä luonnollisesti ollenkaan ihmettele näitä kommentteja. Hän on myös vaatimaton kaveri, joka kertoo avoimesti paljon virheistään sekä heikkouksistaan että osaa ja uskaltaa kertoa, jos ei tiedä jotain. Ehkä tarpeeksi kovalla ja vahvalla kaverilla on “varaa” tällaiseen; joskus ihmettelen erityisesti joidenkin menestyneiden ihmisten sisällä olevaa epävarmuutta nostamalla itseään aiheettomasti ja laskemalla muita… kertonee epävarmuudesta tai jostain muusta ei niin mukavasta.

Arvostan myös sitä, että hän selkeäsanaisilla ja hyvin ymmärrettävillä ajatuksillaan antaa hyvää ajattelemisen aihetta ja tietoa niin kokeneille osaaville konkareille kuin aloitteleville sijoittajille.

Mikon menestyksen takana on useita seikkoja, mutta ilman kovaa työtä ei tällaisia tuloksia saa aikaiseksi. - ei pelkällä lahjakkuudella tässäkään lajissa pärjää. Voisin ylistää Mikkoa, vaikka miten, mutta kyllä Mikon omat sanat ja tulokset puhuvat puolestaan, joten ei mun tarvitse. :slight_smile:

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 40-vuotias mies. Asun Helsingissä vaimon ja kahden lapsen kanssa. Olen treidannut ja sijoittanut työkseni reilut 14 vuotta. Tällä hetkellä pidän reilun vuosineljänneksen sapattia ja mietin mitä sitä keksisi seuraavaksi.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

  1. Mielestäni pizza ei ole oikein mistään kotoisin ilman ananasta. Kotipizzan Tropicana pieksee ison osan napolilaistyylisistä artisaanipizzoista. Tosin Mikael Rautasen pizzoja en ole päässyt maistamaan.
  2. Olen aamuihminen. Tykkään mennä ennen 9 lukemaan sänkyyn, ja tehokkaimmin töitä teen aamulla. Herään joka tapauksessa kukonlaulun aikaan, niin mieluummin teen sen pirteänä.
  3. Olin osaomistajana halvassa purjeveneessä. Treidasin Metson osaripäivänä osakkeella venettä ohjaillessani kunnes masto osui siltaan ja rämähti alas. Saan edelleenkin kuulla asiasta kettuilua, mutta itselleni oleellisempaa oli, että päivän voitot olivat vähintään 5-kertaiset suhteessa venevahinkoihin. Toki se etten kuollut, oli myös plussaa.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa…

Kuten työssäni, olen aika generalisti kiinnostuksen kohteissani. Olen kohtalaisen kiinnostunut ja hyvä monessa asiassa, mutten ole älyttömän intohimoinen ja keskittynyt mihinkään yksittäiseen juttuun.

Käyn aamuisin crossfit-salilla 3-4 aamuna viikosta. Tykkään melkein kaikista pallopeleistä. Tietokonepeleissä tykkään enemmän ylhäältä kuvatuistuista peleistä kuin FPS:stä. Laskettelen mieluummin Alpeilla kuin Suomessa. Mökkeily on kivaa. Unelmoin, että ehkä tänä vuonna jalat olisi kunnossa (yeah right), että voisi juosta puolimaratonin kohtalaisen kovaa. Yritän käydä about kerran kuukaudessa elokuvissa. Samoin on ajoittain mahtavaa syödä ravintoloissa, missä joku muu on päättänyt menun ja viinit puolestani. Tykkäisin olla joka vuosi joulukuussa olla kuukauden jossain lämpimässä maassa.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Alkuvuosi:

Klo 6: Herätys, aamupala.

Klo 6:30 liikkumaan tai kuntosalille, joudun ensin availemaan ja venyttelemään pitkän aikaa, kun viime vuodesta lähtien alaselkä ja lonkka reistaillut. Sitten joko oma treeni tai ohjattu treeni.

Klo 8 Lähtö töihin Nordnetin treidihuoneelle kesällä pyörällä, talvet julkisilla. Analyysien ja uutisten selailua ja työkavereiden kanssa ajatusten vaihtoa.

Klo 10 Markkinan ekan tunnin aikana tehdään puolet päivän tuloksesta.
Klo 11-16 Jos markkinoilla tapahtumia niin kaupankäyntiä - muuten lukemista, firmoihin tutustumista, twitterin lueskelua ja salkun tuottoprosentin neuroottista vahtimista. Joskus saattaa jopa tietokonepeli avautua.

Klo 16- Lasten hakeminen päiväkodista. Sitten on lasten harrastuksia ja kodin arjen pyörittämistä.

Klo 20:45 Lapset rahoittuu. Aika kaivaa mielenkiintoinen kirja ja lukea itsensä uneen. Vaihtoehtoinen ilta on, että bingettää TV-sarjaa tai pelaa tietokonetta myöhään yöhön. Hauskaa kerran tai kaksi kuukaudessa, turmiollista liian usein tehtynä.

Tänään sapattielämässä:

Klo 6 herätys, aamupala.

Klo 6:30 samat liikunnat kuin edellisessä.

Klo 8- Meillä on naapurissa toimisto-kämppä. Kahvin hörppimistä, veroilmoituksen teko, katsoin Fiban tilaisuuden start-up pitchejä. Meditoin 30 min. Kävin fyssarilla. Katsoin salaa vähän osakekursseja vaikkei pitänyt. Jatkoin eilen aloittamaani vastailua Alokkaan haastatteluun.

Klo 16 jälkeen kuten alkuvuonna.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Monipuolinen. Yritän miettiä yli hetkellisten ongelmien, menestysten tai syklien. Osaan ja ymmärrän paljon sieltä ja täältä. Minulla nousee tunteet helposti pintaan sijoittamisessa, mutta pystyn yleensä estämään liian vaikutuksen tekemiseen.

Yritän löytää osakkeita, jotka ovat mielestäni eäpsuosittuja juuri nyt, mutta pintaraapaisun alta laadukkaita. Kun yhtiön tulos ja arvostus molemmat tuplaavat, osake nelinkertaistuu. Tulos voi hyvin tuplata uudestaan, mutta arvostus ei kovin montaa kertaa voi tuplata. Sen takia itseäni houkuttaa enemmän osakkeet, joissa ehkä mielikuva on huonompi kuin todellisuus, mutta kuitenkin tuloskasvua on luvassa.

En rakenna excel-malleja muuten kuin erikoistilanteissa. Uskon, että kun katsoo riittävän monta tapausta, saa näppituntuman, onko yhtiö halpa vai kallis. Jos se on WACC:sta kiinni, yhtiön voi turvallisesti laittaa liian vaikea -pinoon. Minun pitäisi tehdä enemmän analyysiä kilpailueduista.

Olen myös varovainen sijoittaja. Varallisuuden kasvun myötä ja myös perheenlisäysten myötä on tullut paljon lisää varovaisuutta. Minulla ei kyllä aiemminkaan ollut uhkapeliviettiä, vaan olen aina ollut suhteellisen varovainen.

Sijoittamisen ja treidaamisen välinen ero on veteen piirretty viiva. Ostin monia osakkeita viime loka-marraskuussa halvalla. Kun ne nousivat 30-60%, minusta on ihan loogista myydä osa tai kokonaan, jos yrityksissä ei ole mitään isoa tapahtunut. Ajattelin esimerkiksi, että pitäisin ruotsalaista AFRY:a luultavasti vuosikausi ostaessani alle 110 SEK. Mutta eihän osake ole enää 170 SEK läheskään yhtä houkutteleva. Verotussyistä jätin pieniä eriä, koska yhtiö ei ole 170:ssä vielä yliarvostettu.

Toki silloin törmää usein ongelmaan, että on liikaa käteistä. Nyt se on kuitenkin pienempi ongelma, kun saan käteiselle sentään 3,5% korkoa. Ja historia kertoo, että aina tulee uusia tilaisuuksia. Teen paljon sijoituksia, jossa ostan kelpo yhtiöitä mielestäni halvalla. Pidän niitä pitempään, jos tilanne ei korjaannu. Itse koen tällaisen enemmän sijoittamisena kuin treidaamisena, koska lähtökohtaisesti olen valmis pitämään vuosia.

Kun salkku oli alle vuoden palkan verran, tuntui suhteellisen helpolta mennä velkavivullakin. Kun salkku on esimerkiksi 50-kertainen oletettuun vuosipalkkaan nähden, niin se muuttaa tärkeysjärjestystä. Aina välillä tulee ajatus, että olisi kiva, että salkku olisi niin iso, että voisi aikanaan ottaa isoja osuuksia yhtiöistä kuten Etola tai Kakkonen. Mutta sitten mietin, että olisiko se kiva itseni takia vai tehdäkseni vaikutuksen muihin? Kova duuni ja pienen riskinkin ottaminen taloudellisen vapauden vuoksi on mun mielestä vaivan arvoista, mutta luksustuotteiden ja statuksen takia ainakaan itselleni ei. Ellei hommia sitten tee intohimon perässä sisäisesti motivoituneena.

6. Voisitko kertoa sinun sijoittajatarinasi, aloittamisesta tähän päivään.

15-vuotiaana aloin aktiivisesti sijoittaa teknohuuman ja isoveljen innostamana. Sain vanhemmilta valtakirjat, osallistuin anteihin ja lähdin täysillä mukaan. Alle tuhannen euron panoksetkin riittivät, kun osake saattoi viikossa tuplaantua. Voiko jännitävämpää olla? Joitakin tuhansia voitin, mutta ainakin kaikki voitot hävisin laskumarkkinassa. En ymmärtänyt oikein mistään mitään. En kuitenkaan pukeutunut tynnyriin ja luovuttanut.

Aloin lukea sijoituskirjoja ja päätin jo aikaisin mennä kauppakorkeakouluun. Hämeenlinnan kirjastosta löytyi kansantalouden ja Sorosin kirjoja. Indeksiä en voittanut. Treidasin harvakseltaan, muttei se ollut kovin ammattimaista. Kirjoitin AP-Areenalle ja pidin hetken aikaa blogia (Löytyi vieläkin! Sijoitus-blogi: January 2007). Mallisalkku olisi tuottanut näköjään noin reilu 5%/a, mutta sekin lähinnä PYN Eliten takia. Jotkut tuon ajan ajatuksista näyttävät nyt noloilta, jotkut ihan kelvoilta.

Aloin käyttää enemmän ja enemmän aikaa markkinoilla toimimiseen ja niistä lukemiseen. Olin 2008 vuoden EQ-pankissa meklarina ja sen jälkeen vuoden vastasin Nordnet pankin avainasiakkaista. Menot olivat pienet ja osakkeet halpoja, niin sai velkavivunkin avustuksella kerättyä noin 40 tuhannen euron salkun.

Kuitenkin kymppitonnien salkulla ammattisijoittajan ura olisi jäänyt hyvin lyhyeksi, niin pääosa tuotoista piti tehdä treidaamalla. Kirjoitin (Mikko Mäkisen foorumiblogi | Sijoitustieto.fi) vähän pidemmin kymmenestä ensimmäisestä vuodesta. Lyhykäisyydessään ensimmäinen vuosikymmenen oli hurjia tuottolukuja, koska pienellä pääomalla on helppo operoida. Sen loppupuolella, kun pääomat olivat yli miljoonan, niin tuottoprosentit laskivat pysyvästi alle 50%:n.

2019 perustimme kaverini Ville Hemmingin kanssa Nomad Investin. Siinä oli yksi ajatus, että hommasta olisi tehnyt ihan asiakasliiketoimintaakin. Mutta säätelyn runsaus&kalleus ja lapsiperhearki vei innon alkaa tarjoamaan mitään tuotetta kaikelle kansalle. Nomadissa meillä on osakkaiden lisäksi yksi työntekijä, joka myös treidaa ja sijoittaa firman pääomia – yleensä jo paremmin kuin itse. Kaikilla meillä on kuitenkin myös omat henkilökohtaiset sijoituksemme ja treidimme. On hyödyllistä ja mukavaa vaihtaa ajatuksia päivittäin joko paikan päällä tai Discordissa.

Viime vuosina sijoittaminen ja treidaaminen on vihdoin alkanut tuntua työltä eikä harrastukselta. Sen takia otan tällä hetkellä vähän sapattia ja mietin mitä tekisin seuraavaksi. Ajatuksena olisi tehdä myös jotain konkreettista rahalla rahan tekemisen sijaan. Tai ei sitä välttämättä tarvitse lopettaa, mutta jotain muutakin tekemistä haluaisin. Haluaisin olla hyödyksi ja ratkoa ongelmia. Lähden mielelläni sekä pääomalla että työpanoksella auttamaan firmaa, jos sopiva löytyy. Oli ne sitten startuppeja tai sukupolvenvaihdosta tekeviä konepajoja.

Voin arvioida 14,3 vuoden keskimääräiseksi tuotokseni omaisuuden, arvioitujen verojen ja vuosikulujen perusteella 43%:n. Tämä kuitenkin aliarvoi keskimääräistä tuottoa käsittääkseni(?), koska alkuun kulutus oli suurempi osuus kovemmista tuottoprosenteista ja pääomaa on mennyt sellaisiinkin turhuuksiin kuin asunto ja auto. Se onko tuottoprosentti ollut yli vai alle 50% ei ehkä ole niin oleellista. Moni treideri pystyy tekemään yli 100% vuosituottoa kunhan pitää pääoman sopivan pienenä. Kuitenkin nykyään olen tyytyväinen 20-30% vuosituottoon. Monet asiat sijoittamisessa ja treidaamisessa eivät skaalaudu hyvin. Ja esimerkiksi tiedote-algoritmit vievät jo melko paljon tuottoja manuaalisilta kaupankävijöiltä.

43 prosentin tuotollakin salkkujen tuotto on kuitenkin yli 160-kertainen - elämisen kulujen ja verojenkin jälkeen lähes 100-kertainen. Nvidia tuotti 44%/vuosi samana aikana, joten paljon vähemmälläkin vaivalla olisi voinut päästä.

Nordnet näyttää, että olisin saanut viime vuosinakin(3v) 35%:n tuottoa. Oma näppituntuma on, että koko sijoitusomaisuuden tuotto on jäänyt tänä aikana selvästi alle 30%:n. Tästä yli puolet on tullut treidaamalla, kun sijoitusmenestys on ollut vaihtelevaa. Tätä ennen ehti jo tulla vuosia, jolloin sijoittaminen voitti treidaamisen.

Nordnet tuntuisi antavan kovempia prosentuaalisia tuottoja (melkein 60%/a) hyvin pitkällä aikavälillä, mutta yhdessä salkussa on prosenteissa virhe ajalta, jolloin siellä oli minimaalinen pääoma. En tarkkaan tiedä, miten palvelu tuotot yhdistelee eri salkuista. Tässä siis on vain itseni hoitamia salkkuja, esim. Nomadin yhdessä hoidetun salkun tuotot jäävät pois (ja toki FIM, Sofia, E-trade, IB ja rahasto -tilit):

7. Olet todistetusti todella menestynyt sijoittaja, mitkä asiat koet olevan menestyksesi takana? Toki olet tehnyt pitkään ja paljon töitä asioiden eteen, se on selvä.

On tärkeää, että vaatii itseltään aika paljon. Ylituotossa on kyse muiden voittamisesta, koska muutenhan päätyy odotusarvoisesti enintään keskiarvoon. Asioista pitää ottaa selvää, valmistautua ja kyseenalaistaa itseään. Paljon vaatimisen kääntöpuoli on tietenkin, että harvoin on täysin tyytyväinen tekemiseensä.

Pitää olla uteliaisuutta ja ahkeruutta. Toisaalta tapoja voittaa markkina on lukuisia. Pitää vain löytää omat jutut, mitkä sopivat omaan luonteeseen ja vahvuuksiin. Tämä on todella tärkeää. On yleensä huono idea kopioida toisen tekeminen, jos itse on erilainen.

Asioiden miettiminen todennäköisyyksien ja skenaarioiden kautta on todella hyödyllistä niin sijoittamisessa kuin treidaamisessa. Jos mietit vain omaa parasta arviotasi, siinä on selvä parannuksen paikka.

Suurin osa niistä asioista mitä tein 14 vuotta sitten eivät yksinkertaisesti enää toimi. Pitää pystyä muuttumaan.

Etu löytyy usein sieltä, mistä moni muu ei katso. Tai ainakin tekee kotiläksynsä paremmin kuin muut, jotta osaa reagoida tehokkaammin.

8. Haluaisitko pääpiirteittäin kuvata, mihin olet sijoittanut (osakkeet, raaka-aineet, rahastot asunnot etc.) ja mihin ET sijoita sekä kuinka suuressa roolissa on treidaaminen sekä pidemmässä holdissa olevat osakkeet?

Olin vähän skeptinen varsinkin jenkkien pörssien nousukiidosta, ja sen takia olen ollut liian varovainen viime kuukaudet. Myin lisäksi osakkeita ennen lomaa.

Osakepainoni olisi noin 60%, mutta indeksishortteja on noin 20%, eli nettopaino osakkeissa on 40%. Suurin osa suorissa osakesijoituksissa Pohjoismaissa, sitten jotain USA:ssa, Japanissa, Kiinassa, Meksikossa, Ranskassa, Italiassa ja rahastomausteena PYN Elite.

Kiinteistösijoituksissa on reilu 10% (Sijoitusasunto, Ethos Capital-rahasto). Lyhyen koron rahastoja on noin 25% pääomasta. Öljyssä ja kuparissa on noin 5%. Omaa asuntoa en laske näihin mukaan.

En sijoita kovin spekulatiivisiin kohteisiin. Kuumiin osakkeisiin tai trendikkäisiin juttuihin. Haluan, että sijoituksissa olisi jonkinlainen määriteltävä arvo selkänojana. Tämän takia missaan usein hurjimmat nousulaput. Mutta myisin kuitenkin ensimmäiseen dippiin jos sijoitan johonkin mihin en usko.

Treidaaminen ei tarvitse lopulta hirveästi pääomaa. Etenkin päivätreidaustahan voisi periaatteessa tehdä salkun lainoitusarvojen varassa. Kun pääoma on kasvanut, treidaamisen ja sijoittamisen vaikutus on aika yhtä suuri tuottoihin. Siinä mielessä voisi olla hyvin tyytyväinen, jos saa 15% treidaamalla ja 15% sijoittamalla tuottoa. Mutta 15% sijoitustuotot alle 8-numeroisella salkulla ei tee sinusta vielä maailmanluokan sijoittajaa. Miljardipääomalla toki tekisi. (Haluaisin siis korostaa, että mitä pienempi pääoma, sen vähemmän vaikuttavaa korkeat tuotot ovat. )

9. Treidaamista on monenlaista. Miten sinä treidaat?

Treidaan yritysten toimintaympäristössä ja yrityksissä itsessään tapahtuvia muutoksia. Kaikkea mikä voisi vaikuttaa yrityksen arvoon. Oli se sitten, että kilpalija julkistaa positiivisen tulosvaroituksen tai osake nousee johonkin indeksiin, tai mikä tahansa muu uutinen. Yritän miettiä, mikä olisi looginen reaktio. Usein markkina tarjoilee toki epäloogisen reaktion, mutta riittää kun on keskimäärin vainulla.

Aina välillä markkinoilla on ilmaisia lounaita. Tietää jotain, mitä joku muu ei tajua odottaa, ja voi tehdä kymppitonneja tunnissa. Ne on yleensä hauskimpia paikkoja, ja ainoa moka minkä voi tehdä, on kiirehtiä voittojen kotiuttamisessa. Esimerkiksi odottaa ennakolta jotain tietoa jostain lääketutkimuksen tuloksista tai suuren kilpailutuksen tuloksesta.

Tämän lisäksi treidaan toki indeksejä, valuuttoja, raaka-aineita, velkakirjoja, johdannaisia ja mitä ikinä keksinkin. Mutta suurin osa tuotoista on aina tullut pohjoismaisilla osakkeilla. Ne yleensä perustuvat omaan arvioon siitä, mikä olisi ”oikea” arvo tällä hetkellä. Käytännössä en treidaa jatkuvasti näitä, vaan enemmän erikoistilanteita. Esimerkiksi kuparissa näen nyt, että vaikka Kiinan heikkenevä talous voi vielä tiputtaa sitä lyhyellä aikavälillä, on energiatransformaation kysyntäpaine ennen pitkää voittava voima. Öljyä taas ostin alkuvuonna, koska sijoittajien positiointi oli ennätysalhainen ja toisaalta fundamentit eivät mielestäni olleet näin synkät.

Usein onkin tärkeä yrittää määrittää, mitä sijoittajat odottavat. Se on yllättävän vaikeaa, koska sijoittajien odotukset poikkeavat analyytikoiden odotuksista, joiden odotukset ovat tiedossa. Parhaissa treideissä omalta kannalta, joku yllättää eri suuntaan kun mihin positiointi ja odotukset ovat.

En enää yritä niinkään olla ensimmäinen reagoija vaan ennemminkin koitan erottua sillä, että yritän arvioida uuden tiedon painoarvon oikein.

Olen luonteeltani aivan viallinen treideri, koska riskinottaminen on vähän vastenmielistä. Tämä johtaa liian pieniin positiokokoihin ja liian pieneen riskiin. Mutta toisaalta itsensä pakottaminen johonkin optimaaliseen ei sekään välttämättä toimi. Maailmanluokan treidereille raha on vain numeroita ruudulla. He ottavat riskiä sen verran kun optimaalista, ja sen takia voivat tehdä satojen prosenttien vuosituottoja vielä kymmenienkin miljoonien pääomilla. Käsittääkseni Suomessa ei tällaisia vielä ole, mutta toisaalta ei sitä ikinä varmaksi tiedä.

Toisaalta edellisestä syystä miinuskuukaudet ovat hyvin harvassa, eikä treidaamisella ole ikinä tullut esimerkiksi negatiivista puolivuotta. Sijoitukset ovat vieneet tuotot pari kertaa puolivuotiselta miinukselle.

10. Käytätkö sijoitustoiminnassasi teknistä analyysia, ja jos käytät niin miten?

Käytän teknistä analyysiä harvinaisen vähän. Koitan osata monia asioita, mutta tuntuu, että jos valtaosa treidereistä käyttää lähinnä teknistä analyysiä, niin eikö ole järkevämpää hakeutua rauhallisemmille vesille kalaan? Lisäksi fundamenttien mukaan treidaaminen on omaan makuun kiehtovampaa.

Olen varma, että teknisellä analyysillä voi tehdä ylituottoa. Yhtä varma olen myös siitä, että valtaosa yrittäjistä luulee sen olevan todella paljon helpompaa kuin onkaan. Tätä edesauttaa hindsight bias – kaikki näyttää niin pirullisen ilmeiseltä jälkikäteen.

Jos haluaisin tehdä tuottoja teknisellä analyysillä, kävisin alkuun päivittäin 4-5 tuntia kurssikäyriä läpi viimeiseltä 50 vuodelta. Jos sen duunin pystyisi tehdä täysin automaationa, luultavasti etu on jo poistunut. Hyvä aina huomioida millainen aika ja tilanne kulloinkin oli. Tekisin muistiinpanoja ja yrittäisin löytää toistuvia asioita, joita sitten testaisin sekä historiallisella datalla että tulevalla. Yrittäisin löytää 5 parasta setuppia ja keskittyä niihin, vaikka välillä tulisiin perioideja, joissa ne eivät toimi. Tunnistaisin toimimattomat periodit ja en tekisi silloin mitään. Yrittäisin automatisoida paljon kauppaa, mutta silti katsoisin päivittäin tuntikaupalla manuaalisesti kurssikäyriä.

Treidaajiksi haluavat lukevat pari treidauskirjaa tai käyvät twitter-gurun kurssin. En oikein usko, että se riittää. Muilta kopiointi on resepti lähinnä oppirahojen maksamiseen – joita kyllä joutuu yleensä maksamaan joka tapauksessa. Toisalta se, että 95%+ ei onnistu treidauksessa, on täysin eri asia kuin että onnistuminen olisi mahdotonta.

11. Sinusta puhutaan paljon ja sinua syystäkin kutsutaan Suomen parhaaksi sijoittajaksi, otatko maineestasi stressiä?

Tämähän on täysi myytti. Suomesta löytyy parempia sijoittajia kuin minä. Oma tuottohistoria 15 vuodelta on varmaan hyvin korkealla vertailuissa, mutta suurin osa siitä on tullut treideistä eikä sijoittamisesta. Olen mielestäni hyvä sijoittaja puutteineenkin.

Viime vuodet eivät ole olleet erityisen hyviä. Toisaalta, se että olen hävinnyt pitkillä sijoituksilla jenkki-indekseille viimeiseltä parilta vuodelta ei kerro olenko hyvä tai huono – se tuntuu ikävältä, mutta kaikille sijoittajille tulee parempia ja huonompia kausia. En edes tiedä tarkalleen, mitä pitkät sijoitukseni ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä.

Olen pelannut eri peliä kuin puhtaasti pitkän aikavälin sijoittajat, joten vertailu on aika vaikea. Sijoittaminen ei muutenkaan ole ehkä ensimmäinen laji, missä alkaisin ihmisiä laittamaan järjestykseen.

Otan silti vähän stressiä esimerkiksi jos ihmiset ostavat jotain osaketta, vain koska kerron omistavani sitä. Sehän on sinänsä turhaa, koska satunnaisuuden takia osa ideoista menee aina mönkään. Ruotsalaisesta palvelusta(Holdings) näki esim, että 161 suomalaista osti Ambeaa sen jälkeen, kun viime kesänä siitä kirjoitin. Kyllä se ehkä vähentää intoa kirjoittaa osakkeita, että siitä seuraa jonkinlainen vastuu. Mulla olikin jossain vaiheessa periodi, etten maininnut yksittäisiä osakkeita, koska markkina oli niin kuuma.

12. Mikä sijoittamisessa sinua kiehtoo? Voisitko joskus kuvitella lopettavasi aktiivisen sijoittamisen ja sijoittaa passiivisesti kuin “tavissijoittaja”?

Sijoittaminen on aivan älyttömän monipuolinen aivojumppa. Melkein mikä vain maailman tapahtumista vaikuttaa aina joihinkin yrityksiin.

Kun luen, että Taiwanissa on maanjäristys, ensimmäinen ajatus luontaisesti on, että onkohan Taiwanissa yhtään listattua ikkunafirmaa? Tai missä se TSMC:n tehdas nyt sijaitsikaan?

Vaikka viime vuosina Interactive Brokers tilini, jossa teen valtaosan makrotreideistä, on tuottanut todella hyvin, se ei tehnyt sitä ensimmäisenä kymmenenä vuotena – varsinkaan suhteessa pohjoismaiseen osakekauppaan. Silti olen tyytyväinen, että olen tutustunut kaupankäyntiin raaka-aineilla, valuutoilla yms, koska ymmärrän maailmaa sitä kautta paremmin. Sijoittaminen ja treidaaminen on valtavan sivistävää, koska yksinkertaisesti on pakko olla asioista perillä. Economist-lehden jutut ovat paljon mielenkiintoisempia, kun on rahaa kiinni niissä asioissa.

Mutta kieltämättä passiivisempi lähestyminen kiehtoo myös, koska sitten se kaikki huomio olisi vapaana johonkin muuhun. Markkinat voivat aiheuttaa riippuvuutta. Aina kun on poissa markkinan virrasta, menettää mahdollisuuksia tehdä tuottoa.

Jos Mr. Market kävelisi kadulla vastaan ja tarjoaisi 10% varmaa ja tasaista tuottoa loppuelämäkseni – ehdolla että lopetan markkinoilla toimimisen – ottaisin diilin vastaan. Somessa törmää jatkuvasti huikeisiin menestystarinoihin, mutta iso osa niistä on vain sattumaa. Valtaosa ihmisistä voi vain haaveilla 10% tuotoista. Jopa fiksut sijoittajat yliarvioivat omat taitonsa.

13. Mitkä ovat sinulle tärkeimpiä suomenkielisiä tietolähteitä sijoittamisessa?

Suomenkielinen sisältö on selkeässä vähemmistössä, mutta Inderesin koko kauttausta tulee seurattua sekä Sijoitustietoa ja twitterissä monia suomalaisia sijoittajia.

14. Mitkä asiat sinua eniten kiehtovat sijoittamisessa? Luuletko, että tulet pitkään sijoittamaan aktiivisesti vai tuletko joskus ottamaan “rennommin”?

Olin juuri kaksi viikkoa Balilla ja lähdin suoraan lentokentältä viikoksi Lappiin. Nyt oli ajatuksena pari kuukautta pitää sijoittaminen poissa mielestä. Eli yritän ottaa rennommin.

Tavoittelen 3,5kk sapatilla jonkinlaista taulun tyhjentämistä. Vaikka jatkaisinkin aktiivista sijoittamista ja treidaamista sen jälkeen, teen sen eri lailla. Pitää vain miettiä, mitä asioita täytyy muuttaa. En ole ainoa markkinoilla, joka tekee turhan usein samoja tyhmiä asioita uudestaan ja uudestaan. Mutta voi luoda tapoja ja malleja, joilla tämä vähentyy. Ja löytää uusia tapoja tehdä sijoittamista paremmin. Itselläni tärkeätä olisi saada salkkuihin mukaan enemmän voittavia osakkeita ja roikottaa vähemmän häviäviä.

Hetki sitten sain hyvän mielen, kun tajusin, että normaalisti miettisin kuumeisesti 15:30 julkaistavien CPI-lukujen vaikutusta osakkeisiin. Tuossahan treiderillä on etu, jos reagoi nopeasti, mutta joskus markkinan ensireaktio on väärä ja homma menee vihkoon. Normaalisti ei voi jättää väliin, koska on etua, mutta aina myös vaara, että käy köpelösti. Hyvällä mindsetillä varustettu treideri ei välittäisi volasta, mutta heikommalla tuo on stressaavaa.

Alle kuukauden jälkeen olen jo muutaman kerran lipsunut. Tänään, kun luin että Inderesin Sauli pitää 8kk sapattia, se antoi minulle tsemppiä. Mikko, on ihan ok ottaa 3,5kk rennosti vaikka luonne haraa vastaan.

15. Mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana? Ja miten aiot kehittää sitä?

Mulle on vaikea ostaa ja pitää kertoimiltaan arvokkaampia yhtiöitä. Varsinkin viimeisen viiden vuoden aikana se on ollut aika kiusallinen ja kallis tauti.

Ankkuroidun johonkin hintaan. Sama hinta matkalla alas tuntuu houkuttelevammalta kuin matkalla ylös. Olisi edullisempaa jopa, jos reaktio olisi päinvastainen.

Silti vaikka kasvuyhtiöt ja laatuyhtiöt ovat pärjänneet paljon muita firmoja paremmin, on viimeisen kymmenen vuoden aikana siitä melko suuri osuus tullut kertoimista. Siinä mielessä osa hyvästä kehityksestä ei ole kestävää. Edelleen hyvä miettiä, ettei mikään yhtiö ole niin hyvä, että siitä voisi maksaa mitä tahansa.

Markkina on mielestäni paljon parempi nykyään arvioimaan etenkin seuraavan 6kk kehitystä kuin vaikka 15v sitten. Siksi laskevaa osaketta ostamalla astuu turhan usein miinaan. Nykyään dataa saadaan satelliiteista, luottokorteista yms, jolloin rahalla voi ostaa etua tiedon määrässä. Myös eksperttiverkoista saadaan tietoa, mitä aiemmin oli hyvin vaikea kaivaa. Sen takia olisi hyvä kunnioittaa markkinan momentumia enemmän kuin olen viime vuosina tehnyt.

Myös psykologia on sellainen mitä voisi kehittää paljonkin. Jos oppisi stoalaista suhtautumista asioihin, siitä olisi apua. Vaikka järjen tasolla asiat tiedostaa, ottaa tunteet silti välillä vallan. Mutta oman ajattelun muuttaminen on pitkä ja hidas prosessi.

16. Mitkä ovat olleet sijoitusurasi suurimpia onnistumisiasi ja mitä opit niistä? Mitkä ovat olleet sijoitusurasi pahimpia epäonnistumisiasi ja mitä opit niistä?

Mulla sijoitusmenestys ei ole perustunut kunnareihin vaan tasaiseen tuottoon, tuli ne sitten näpyillä, kärkkymisellä tai pomppulyönneillä. Sijoittajan kannalta viisi 20% tuottoa ei ole vähemmän arvokas kuin yksi 100% tuotto. Itselläni pitoajat ovat keskimäärin vähän lyhyempiä, joten nuo 20% ovat tyypillisempiä kuin multi-bäggerit.

Tottakai sitten jälkikäteen katson, että olipa tyhmää myydä QT:ta 20 eurolla kesken nousun. Mutta toisaalta monen muun myynti ennen laskuun kääntymistä meni hyvin.

Olen tästä oppinut, että säännönmukaisuus on aliarvostettua. Jos treidauksessa onnistuu jollain tavalla parantamaan tuottoja 500 euroa päivässä, se on vuodessa yli 100 000 euroa. Se ajatusmalli, että pieniläkin asioilla on väliä, kun niitä tekee toistuvasti, ei synnytä hyviä tarinoita tai otsikoita, mutta se toimii.

Olen tehnyt muutamia yli sadan tuhannen euron päivätuottoja. Niistä tulee hyvä fiilis, mutta kuitenkin tuo johdonmukaisuus on pitkän päälle se tärkein juttu.

Pahin epäonnistuminen oli varmasti Talvivaara-sekoilut vuoden 2013 merkintäannissa, kun hävisin yli 20% pääomastani muutamassa päivässä. Siitä oppi, ettei haluaisi sitä uudestaan. Se olikin sitten uran ainut iso drawdown salkulle.

Epäonnistumisia ei saa liikaa varoa, koska silloin moni hyväkin idea jää tekemättä. Kaikki me mokataan säännöllisesti, niin niissä on turha velloa.

17. Seuraat varmasti “sijoitustwitteriä” ja jonkin verran Inderesin Foorumia, joissa on ainakin hieman keskimääräistä innokkaampia sijoittajia. Nouseeko mielestäsi esille korostetusti näissä sijoittajayhteisössä jotain sellaisia isompia selkeitä ajatusvirheitä, joita haluaisit oikaista?

Pahimpina ongelmina näkisin yli-itsevarmuuden ja pienistä otoksista liian suurten johtopäätösten tekeminen.

Sijoittamisessa tarvitsee tietyn määrän itseluottamusta, jotta voi ottaa näkemystä. Keskimäärin ihmiset, varsinkin miehet, ovat todella pahasti liian varmoja itsestään. Se johtaa liian vähään hajauttamiseen, liian suuriin riskeihin ja todennäköisesti huonoihin tuottoihin.

Netissä ihmiset fiilistelevät vuoden tai kahden huikeilla tuotoilla. Ne eivät ainoastaan ole usein tehty vivulla ja pienellä hajautuksella, mutta sen lisäksi ne perustuvat muutamiin päätöksiin. Ei 10 päätöstäkään vielä anna kuvaa osaamisesta.

Treidaaminen on oppimisen kannalta siitä hyvä, että siinä saa nopeasti 1000 päätöstä. Siitä alkaa saamaan jo kuvaa, missä mennään. Varsinkin, jos päätöksiä pystyy tekemään erilaisissa olosuhteissa ja markkinoissa. Tästä syystä sijoittajan menestyksen laittaminen puhtaasti taidon piikkiin on hyvin vaikeaa, ellei takana ole vuosikymmeniä (tai aivan raivokasta ylituottoa suurella hajautuksella).

Kun sijoitustuotot ovat usein hyvin riippuvaisia isoista voittajista, niin tuurilla on paljon isompi vaikutus kuin mitä ihmiset olettavat. Tietysti sen lisäksi onnistumiset laitetaan osaamisen piikkiin ja epäonnistumiset huonon tuurin piikkiin. Mutta jos oikeasti haluaa oppia, pitää ottaa palaute oikeasti vastaan.

60% osumistarkkuun on jo hyvä. Se tarkoittaa, että hyväkin sijoittaja on joskus 5 kertaa peräkkäin väärässä, kun riittävän pitkään tekee. Ja sama päinvastoin.

224 tykkäystä

80. Mikko Mäkinen, OSA 2/2 (ei mahtunut yhteen viestiin)

18. Mitkä ovat sinun pidemmän aikavälin tavoitteita sijoittamisessa? Miten sinä ja läheisesi olette nauttineet sijoittamisen tuomasta vauraudesta?

Ihminen on siitä vekkuli eläin, että se nostaa jatkuvasti tavoitteitaan. Jos savannilla olisi liikaa tyytynyt lepäilemään tyytyväisyyden tunteeseen, olisi ennen pitkää käynyt köpelösti.

Alun perin ajattelin, että alan ottaan iisimmin, kun varallisuutta on sen verran, että voisi ostaa velattoman kaksion kivalta paikalta Helsingissä. Sitten ajatteli, että kun pääsee miljoonasalkkuun, niin voisi ottaa vähän rennommin. Sitten mietti, että pitäisi olla täysi taloudellinen riippumattomuus loppuelämäksi, vaikka menot olivatkin jo kasvaneet. Ja taas liikkuivat maalien tolpat.

Kaikki on mennyt paremmin kuin olisin 15 vuotta sitten toivonut. Silti se ei tuottanut sellaista täyttymystä kun silloin olisi ajatellut. Toki pääoma vähentää stressiä arjesta. Ei tarvitse välittää, jos pesukone menee rikki tai kolaroi auton. Silti Buddha oli oikeassa – ulkoiset asiat eivät tuo rauhaa, vaan rauha pitää löytää sisältään.

Tästä tulee mieleen yksi suosikkikaskuistani John Boglen kirjasta:

“At a party given by a billionaire on Shelter Island, Kurt Vonnegut informs his pal, Joseph Heller, that their host, a hedge fund manager, had made more money in a single day than Heller had earned from his wildly popular novel Catch-22 over its whole history.

Heller responds,“Yes, but I have something he will never have — ENOUGH.”

19. Miten Sijoittaja-Alokas onnistuisi pitkällä aikavälillä voittamaan indeksin?

Kannattaa kysyä itseltään, tarvitseeko indeksi voittaa? Niin kauan kuin osakesalkku ei ole vähintään 10x verrattuna vuosipalkkaan, on paljon helpompi luoda lisäarvoa tienaamalla ja säästämällä enemmän kuin ylituottoa tekemällä. Opiskele ja harjoittele, kunnes olet aika varma kyvyistäsi voittaa indeksi. Siihen asti hajauta todella laajasti ja ota rennosti.

Voi myös kysyä, että sopiiko minun temperamentti ylituottojen tekemiseen? Buffettin mukaan, kun ihminen on vähintään keskivertoälykäs, sen jälkeen luonne on fiksuutta tärkeämpää. Pystytkö tekemään järkeviä asioita, kun muut eivät?

Niin kuin aiemmin kirjoitin, muiden kopioiminen tuskin johtaa hyvään lopputulokseen. Jos temperamentti on kunnossa ja on valmis työhön, pitää löytää oma polku.

Sinulla näyttäisi olevan 90% osakkeista Hesulista. Lähtisin rakentamaan sitä, ja ottaisin kansainvälisen hajautuksen ehkä indeksistä, jos sitä haluaa. Lukisin toki Inderesin ja foorumin analyysejä, mutta haluaisin aina ymmärtää myös jonkun oman kulman osakkeeseen. Käyttäisin aika laajaa hajautusta, ja pyrkisin ensin voittamaan indeksin prosentilla tai kahdella pitkällä aikavälillä.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia ja Inderesiä?

Inderesiä haluaisin kiittää pienyhtiöiden paremmasta analyysinäkyvyydestä ja toisaalta laadukkaasta sijoitussisällöstä. Laadukkaan sijoitussisällön lisääntyminen on ehkä tärkein teko suomalaisen sijoittamisen puolesta vuosikymmeniin.

Foorumilaisia haluaisin kiittää, siitä että somelle tyypillinen ilkeys ja provoaminen loistaa poissaolollaan. Se on virkistävää ja yllättävän harvinaista nykymaailmassa.

Sijoittaja-alokasta haluaisin kiittää näistä erinomaisista haastatteluista ja että saan itsekin osallistua!


Kiitos Mikko! :pray: :blush: :muscle:

Olin todella otettu siitä, miten Mikko tuli haastateltavakseni, koska arvostan häntä ihmisen paljon, en vain sijoittajana. Kyllähän tämä oli itselleni todella iso asia, mitä olen miettinyt, mitä mietin ja tulen miettimään. :slight_smile:

Toivon, että ihmiset saavat ajateltavaa omaan sijoitustoimintaansa, mutta ehkä enemmän toivon itseni ja muiden ottavan mallia Mikon asenteesta ja suhtautumisesta asioihin sekä ihmisiin että elämään.

Voit olla menestynyt urheilija, kova sijoittaja, rikas tai suuri hallitsija, mutta mitä sitten, jos olet ihmisenä ikävä tai jotain muuta vastaavaa. Sydämensivistynyt ihminen on jotain paljon suurempaa kuin “menestynyt ihminen” ja ehkä ihmiset voisivat olla yleisesti ottaen ymmärtäväisempiä ja arvostavampia muita ihmisiä kohtaan.

Nyt oli Mikko haastateltavana, ehkä seuraavaksi tämä aforisti:

Tästä on hyvä aloittaa viikonloppu, mukavaa perjantaita kaikille! :slight_smile:

P.S. Olisi kiva, jos mahdollisimman monet jakavat tätä haastattelua sosiaalisessa mediassa, sosialistisessa mediassa, kaupallisessa mediassa ja muualla, koska Mikon haastattelua on odotettu niin paljon ja tämä kiinnostanee kaikkia. :slight_smile: KIITOS!

285 tykkäystä

No, minä olin yksi noista 161 ostajasta, ja syy oli, koska Mikko kirjoitti. :smiley:

Hyvä haastattelu, kiitos @Sijoittaja-alokas ja Mikko!

25 tykkäystä

Tämä on haastattelu, johon tulen palaamaan useita kertoja. :slight_smile:

Aika paljon tuli erilaista mietittävää haastattelusta ja olen huomannut, että itselläni on sijoittamisessa(kin) erilaisia virheellisiä ajattelumalleja ja tietyiltä osin myös väärää asennetta. Niin ja sijoittamisen psykologia on aliarvostettu keskustelun aihe, vai mitä @Mauri?

Mikolla, kuten muilla fiksuilla ja mukavilla sijoitusmaailman tyypeillä on tapana, että ei anneta ns. “varmoja” vastauksia asioihin, joista ei voi olla varma. Tästäkin voinee päätellä, että mustavalkoinen ajattelu ei selvästi hänen ajattelumaailmansa kuulu, vaikka hän on poikkeuksellisen erinomainen sijoittaja, niin hänellä on suu ja kaksi korvaa tai ehkä juuri siksikin hän on menestynyt, koska kuuntelee muita ja osaa kysellä asioita. Joskus somessa törmää näihin, joilla tuntuu olevan vain suu ja sieltä tulee näitä “ALL IN”-juttuja sekä varmoja tietoja esim. tulevista nousuista (sekä kaikesta muustakin), vaikka ei olisi henkilöllä edes perusasiat ehkä ihan kunnossa… ehkä tällaisten kannattaisi varmojen kommenttiensa sijaan kysyä ja kuunnella(?). :slight_smile:

Ehkä avoin ja aito itsereflektio sekä perusasioiden opetteleminen ja sisäistäminen ovat olennaisessa osassa, jos haluaa kehittyä sijoittajana. Usein se “tylsä perustyö” unohtuu esim. pohdin jotain arvostuskertoimen merkitystä, mutta sitten siirrynkin tutkimaan ja etsimään erilaista tietoa Ranskan inflaatiosta. :smiley:

Mikon ajatuksia lukiessa mietin, että pitääkö asioita ajatella aina niin hankalasti ja kyllä se fomottaminen sekä muiden kopioiminen on usein varsinkin pidemmässä juoksussa vaarallista tuottojen kannalta - minä olen erinomainen esimerkki siitä. Se mikä joskus unohtuu, niin ehkä olisi hyvä perehtyä aiheeseen kunnolla ja löytää erilaisia puolia sekä ymmärtää asiat ennen kuin tulee kertomaan perustelemattomia “varmoja” mielipiteitään. Ennen kuin heitämme toimeksiannon Nordnettiin, niin kuvitelkaamme, että edessä on @Erkki_Vesola ja @Juha_Kinnunen kyselemässä esim. arvostuksesta, taloudellisesta tilanteesta, alan näkymistä, toimialasta, verrokeista, sijoitusprofiilista, riskiskenaarioista… jonka jälkeen he alkavat tekemään niitä haastavampia tarkempia kysymyksiä. :wink: (no jos nyt tietää edes perusasiat firmasta)


Itselläni tuli tässä päivällä ikäviä asioita vastaan (kukaan ei ollut minulle ikävä… ei mitään sellaista) ja ikävä mieli, jotka koetan unohtaa toistaiseksi, koska en pysty tällä hetkellä niihin asioihin vaikuttamaan. Eli unohdan toistaiseksi (=yritän unohtaa), jos en pysty just nyt tekemään asioille mitään niin sittten focus muualle. Ensi viikolla ehkä viisammat osaavat auttaa näissä jutuissa. :slight_smile:

No se, mikä tuo heti paremman mielen mulle on Mikon haastattelu ja Mikon kiitokset niin Inderesille, foorumillaisille kuin mullekin. :slight_smile:

Kiitoksia @Mikko_Makinen ja kiitos Inderes sekä suuret kiitokset teille arvoisat lukijat!

Mukavaa viikonloppua! :blue_heart:

70 tykkäystä

Ei varmaan juuri kukaan olisi varmaan suostunut ennen Mikkoa haastateltavaksi, jos olisin kertonut, että kuka heidän jälkeensä on. :smiley: Tällä viikolla julkaisen haastattelun urheasta kaverista, joka todella tiesi, että on heti Mikon jälkeen. :smiley: No, kyllä tämäkin kaveri on oikeasti kova!

Itse profiloin hänet ennen kaikkea treidaajaksi, mutta kyllä hän tietääkseni pelaa pidempääkin peliä.

Hän omasta mielestäni hallitsee erilaisia osa-alueita hyvin, kuten teknisen analyysin, treidaamisen, fundaboomeroinnin jne. Tuntuu siltä, että hänellä on myös ymmärrystä sijoittamisen psykologiasta ja myös oman talouden hallintaan liittyvistä asioista.

Hän pyörii täällä, mutta hän on enemmän kuitenkin esillä Äxän puolella monipuolisten sijoitustviittiensä kanssa.

Rentoa alkavaa sijoitusviikkoa! :sunglasses:

Stock Market Crash Let Me Fix This GIF - Stock Market Crash Let Me Fix This  Calculating - Discover & Share GIFs

28 tykkäystä

81. Riku Virtanen / @Kulta-Into_Pii

Twitterissä seuraan aika vähän eri tilejä, yleensä tuo sovellus osaa nykyisin tarjota mulle sitä, mitä mä haluan ilman, että seuraan valtavaa joukkoa eri tilejä. Olen kuitenkin ottanut Riku Virtasen seurantaan, koska hänellä on hyvin monipuolisia ja laadukkaita sijoitusaiheisia tviittejä. Tätä kirjoittaessa hänellä on 3 436 seuraajaa, mikä on kovin vähän hänen tilin sisällön laadukkuuteen nähden.

Riku on mielestäni monipuolinen sijoittaja, joka osaa kirjoittaa sijoitusaiheisista jutuista maanläheisen opettavaisesti ja lisäksi hän osaa mielestäni poimia kiinnostavia asioita sijoitus- ja talousmaailmasta, mitä ei itse huomaisi.

En kiellä sitä etteikö hänellä olisi lahjakuutta lajiin, mutta sama kuin Mikolla - taustalla on paljon tuhansia ja tuhansia tunteja sekä innostus että sopiva intohimo. Rikun vahvuuksia sijoittajana uskoisin olevan loogisuus ja sopivan avoin, mutta kriittinen mieli.

Luulen useiden saavan tästä haastattelusta yleisiä ajatuksia omaan sijoitustoimintaan sekä erilaisia “työkaluja” että yksittäisiä juttuja, mitä voi hyödyntää sijoittamisessa.

Kuva

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen 36-vuotias perheenisä, työväenluokan duunari ja tavallinen tallaaja.

Intohimoinen sijoittajaharrastaja vuodesta 2011, Twitterissä/äxässä mun hourailuihin on voinut enemmän törmätä.

https://twitter.com/RikuVirtanen_

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Pyöritin kuntosalia töiden sivussa tuttavieni kanssa, kunnes myin osuuteni heille ajanpuutteen vuoksi. Lapsi oli syntymässä ja tein välillä 60-tuntisia työviikkoja.

Olen aika kilpailullinen ihminen, harvoin jaksan tehdä asioita mihin en panosta aikaa ja vaivaa.

Olen tehnyt omasta tahdosta 3-päiväistä työviikkoa noin 7 vuotta ja ollut työelämässä 18-vuotiaasta lähtien.

Ekat 3 vuotta hoidin poikaa kotona ja nyt jäänyt jo aikaa enemmän itsellekin. Vapaa-aikaa ei itsellä voi olla oikein koskaan liikaa, keksin kyllä tekemistä.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittavaa ei saa sanoa.

Ulkoilu perheen kanssa ja pyöräilyä tulee kesäisin harrastettua.

Olen intohimoinen videopelien pelaaja, jos “ranked” löytyy pelistä niin se vie miehen mukanaan äkkiä.

Jos peli on liian casual, se ei oikein sytytä.

Paheina kesäisin sikarit ja craft beer. :no_mouth:

Scifileffat ja sarjat myös kiinnostaa, tuore Fallout-sarja Amazon primestä oli mahtava. Eli nörtin vikaa selvästi löytyy.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Heräilen 07-09 aikaan, aamupalat itselle ja poitsulle. Sen jälkeen poika kouluun ja takaisin kotio.

Yleensä kone auki siinä vaiheessa, pörssiuutiset/-tiedotteet, twitter/X ja tradingview.

Inden foorumi tulee myös melkein aina tsekattua.

Katselen suurimman osan arkipäivistä pörssin avauksen ainakin auki jos vain kerkeän, toimenpiteitä jos tarve.

Klo 11-14 välissä usein kävelylle/pyöräilemään, kunhan saa keholle liikettä ja olla ulkoilmassa.

Tai pelailua jotain päätä rentouttavaa.

Usein myös kotitöitä ja ruuanlaittoa ennenkuin muu perhe kotiutuu.

Klo 15-16 aikaan hakemaan poika kotiin koulusta, jos työpäivä niin klo 18 sinne.

Jos ei niin ajanviettoa perheen kanssa iltaan asti.

Klo 19-20 iltapuuhat ja nukutukset poitsulle, sen jälkeen jotain rentouttavaa taas aivoille.

Emännän selän hipsutusta ja telkkaa, tai pelailua itekseen jos vaimoke haluaa rauhassa katsoa omia sarjojaan :smile:

Ennen unia usein luen/kuuntelen podeja

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Stressaaja, paperikäsi ja skeptikko (kun possa alkaa menemään punaselle, niin nopeasti hiiri siirtyy myyntinapille)

Toki ne samat luonteenpiirteet on auttanut myös useasti selviämään, kun possat alkanut menemään väärään suuntaan ja niitähän tulee enemmän kuin tarpeeksi, kun käy kauppaa.

Paljon luonnevikoja mitä sijoittajalla ei saisi olla, plussana voisin mainita tietyissä asioissa voin olla aika pitkäjänteinen, jos on jokin tavoite.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Aloitin 2011, kun ystäväni kertoi ostaneensa Nokian osakkeita. (24-vuotiaana)

Lähdin myös itse Nokian osakkeella avaamaan peliä, siinä kohtaa ostettiin laskuun niin kauan kun putoava puukko putosi, viimeiset ostot taisi olla 1,5e kohdilla.

Lainattiin avopuolisolta rahaa ja muistaakseni Visaltakin nostin ostoksiin rahaa 7% korolla. :joy: Sen järkevyyttä voidaan sitten spekuloida.

Myyntiin meni kun Elop sai luurit myytyä Microsoftille, jos tarina olisi mennyt toisin, niin en tiedä miten sijoitusurani olisi alkanut. Olisiko innostus loppunut alkumetreille?

Innostuin oikeastaan touhusta heti ja aloin ottamaan selvää miten siellä osakemarkkinoilla nyt pitäisi yrittää tehdä rahaa. (Sillä matkalla tosiaan ollaan vieläkin.)

Se tuli selväksi heti, että tästä pitää lukea fiksuimmilta, muuten ei tuu mitään. Olenkin lukenut varmaan noin 60 kirjaa aiheen ympäriltä vuosien varrella.

Myös henkilökohtaisen talouden kirjoja luin alkuaikoina aika runsaasti, sitä kun ei ainakaan siihen aikaan opetettu lapsille, kun koulua kävin. Kuitenkin ensimmäiset vuodet on suurimmaksi osaksi pääoman kasaamista, ellet ole luontaisesti todella hyvä tai käy tottakai hyvä tuuri.

Mikä myös näyttelee omaa osaansa sijoittamisessakin.

Itsellä ei ollut mitään kosketuspintaa tähän maailmaan tätä ennen.

Nyt luvussa Momentum masters (haastattelujen muodossa tehty kirja, kovan luokan tekijöitä, (Mark Minervini, David Ryan, Dan Zanger & Mark Ritchie II) ja edellinen oli Morgan Houselin tuorein kirja Same as ever.

Myös suhteellisen nopeasti tulin enemmän nälkäiseksi, myin autoni että saisin alkupääomaa isommaksi.

Ostin puolet halvemman kärryn tilalle. Myös säästöprosentti tuloista oli siihen aikaan aika iso, että pääomaa sai kasvatettua. 50%+ oli aika normikauraa, kun keksi aina jotain ostettavaa pörssistä. Ei sijoittava Riku olisi tuon ylimääräisen 50% laittanut luultavasti autolainan lyhennykseen.

2011-2017 olin jonkinlainen arvo/laatusijoittaja, mutta huomasin että luonteeni ei ehkä sovi parhaiten tälläiseen, kävin silti kauppaa aika runsaasti, joten tartuin sitten kirjoihin missä oli muutakin kun fundamenttipuolen ajatuksia.

Siitä alkoi jonkunlainen transformaatio hybridiksi, käytän nykyään paljon chartteja sijoitusprosessia tukemaan.

7. Millainen salkku sinulla on tällä hetkellä? Mihin kolmeen omistukseesi luotat eniten ja miksi?

Sieltä löytyy rahastoja, käteistä (20%) koska Usa painoa ajettu alas, suomi-osakkeita, ruotsalaisia-osakkeita, jenkkipaino on nyt todella alhainen (noin 7%) Suoria osakkeita löytyy nyt 14kpl salkusta.

Enemmän pieniä ja keskisuuria, kuin jättejä.

Sanon heti ensimmäiseksi etten luota oikeastaan mihinkään ikinä tarpeeksi, nähnyt monta kertaa että aina voi tapahtua jotain yllättävää tai ei niin yllättävää. Joten nämäkin keissit ovat tarpeentullen myynnissä. Tämä kirjoitettu 22.4.2024 olevilla tiedoilla.

Orthex

Valuaatio inhimillinen fwd ev/ebit 10~, laadulliset mittarit hyvät roe,roi ja osake siirtynyt nousutrendiin minun kirjoissa kevään aikana.

Ne draiverit mitkä vei tätä alas 2022, niin toivottavasti tuo ylös 2024 ja eteenpäin.

Raaka-aineiden hinnat näen tässä itse isoimpana riskinä, niitä ei välttämättä saada hakattua hintoihin nopeasti jos lähtee taas nousuun.

Tykkään simppeleistä ideoista.

Fodelia

Voittaa markkinaa isoimmilta, Feelian konsepti on kunnossa tekemään sitä myös jatkossa.

Nähnyt myös läheltä miten Feelian konsepti toimii kouluympäristössä ja hienosti nopeuttaa/helpottaa työntekijän arkea.

Tuo myös yritykselle selviä kustannussäästöjä. Korvataan osittain tai kokonaan keskuskeittiön tuotantoa, mikä on aika raskas kuluinen ylläpitää.

Tuotteita kehuttu laadukkaiksi ja toimii isommassakin mittakaavassa.

Valuaatio näyttää halvahkolta kasvuun nähden (ev/ebit), laadulliset mittarit myös kelpaavat.

Bonuksena Tykkään myös heidän Oikia sipseistä, todella hyviä. :stuck_out_tongue:

Osake myös siirtyi vuodenvaihteessa takaisin nousutrendiin.

Riskinä raaka-aineiden liiallinen nousu, mikä rokottaisi kannattavuutta tai ison asiakkaan menetys. Brändi ei tälläisessä bisneksessä myöskään saa saada hirveän montaa kolausta.

Mainitaan vielä Knorr Bremse, kun ei ehkä jokaisen salkusta löydy.

100 vuotta vanha hyötyajoneuvojen jarru- ja ohjausjärjestelmien valmistaja Saksasta

Laadulliset mittarit on keskivertoa paremmat ja tilauskirja on selvinnyt tästä talouden hidastumisesta aika hyvin. Valuaatio ei enää super halpa.

fwd p/e 16

Sisäpiiri myös ollut ostolaidalla useaan otteeseen 18 kuukauden sisään. Chartti ei täydellinen, mutta stage 2 nousutrendiä sielläkin yritetään.

Jos olen näissä väärässä, niin markkinat usein sen minulle kertoo, nuolen haavani ja etiäpäin.

8. Mitkä ovat kolme viimeisintä osakemyyntiäsi ja miksi myit kyseiset osakkeet?

Neste, oli puhdas treidi. Ostin gapin kohdilta mistä odotin pomppua, noh myynti oli aika intuitiota.

En luota vielä tarpeeksi tähän käännökseen, osake ei ole vielä pitkässä nousutrendissä mun kirjoissa. Se saa minut varovaiseksi. Katsotaan palataanko tämän pariin vielä myöhemmin.

Google, repi sen verran lujaa ylös ja alkoi olemaan korjausliikkeen tuntua ilmoilla, niin tipuin kyydistä.

NNN (reit) stop loss, rajattiin tappiot nopeasti. Tappio oli luokkaa 5% kyseisestä positiosta, harvoin annan mennä possan yli 10% miinukselle.

9. Millainen osakepoimintaprosessi sinulla on askel askeleelta?

Katson aina chartit, teen siitä omat johtopäätökseni.

Ainakin viimeisimmät kvartaalirapsat läpi, jos Suomi-firma niin usein tsekkaan Indereksen ennusteet. Foorumit on 2 teräinen miekka, jos antaa muiden mielipiteiden vaikuttaa omiin päätöksiin, mutta kurkkaan myös ketjut läpi.

Ainakin pääsee selville sentimentistä osakkeen ympärillä, pitää koittaa kaivaa kaikki tiedonjyvät.

Myös katson usein onko tulosennusteita nostettu tai laskettu lähihistoriassa ja onko edellisissä raporteissa yllätetty positiivisesti vai negatiivisesti.

Näistä voi sitten miettiä usein jatkumoa tulevaisuudelle.

Usein myös mietin makroteemoja, isoja draivereita sektoreille ja koko pörssille seuraavalle 12 kuukaudelle. Valuutat, raakikset, korot usein ajureina monille osakkeilla tai sektorirotaatiolle.

Myös “tarina” vaikuttaa hirveästi markkinoilla, mihin markkinat sillä hetkellä uskoo ja tuo kysyntää sektorille ja osakkeelle.

En pyöritä exel mallinnuksia tai kassavirtalaskelmia, jos ei sijoituskeissiä pysty itselleen myymään parilla lauseella, niin on syytä miettiä onko se hyvä keissi?

Parhaat onnistumiset tullut kun ostan halvahkoa tai suhteessa kasvuun halpaa yritystä mikä on nousutrendissä tai omaan silmään sinne lähdössä.

Sen jälkeen omasta päästä kiinni monta kertaa ostaa nousuun lisää ja kuinka kauan uskaltaa antaa position juosta.

10. Kuinka suuressa roolissa sijoitustoimintaasi on treidaaminen? Ja miten sinä treidaat? Käytät paljon teknistä analyysia, joten voisitko siitäkin puolesta kertoa?

On se aika isossa roolissa, koen olevani jonkinlainen hybridi sijoittajan ja treidaajan välillä.

En käy ikinä päiväkauppaa, treidit on viikosta kuukausiin. Pisin pitoaika osakkeelle ollut 3 vuotta.

En myöskään shorttaa kuin todella harvoin, yhden käden sormilla voi laskea shortti-positiot viimeisen 3 vuoden aikana. Ei ole ainakaan vielä juurtunut meikän pelikirjoihin.

Tykkään ostaa osakkeita nousuun, sillä tavalla tuntuu tekevän helpommin rahaa kuin laskuun ostamalla. :smile: Tykkään enemmän nousutrendeistä, kuin laskutrendeistä. (Yleensä kun en tätä noudata, ei hyvä heilu.)

Stage analysis usein käytössä (Stan Weinsteinin systeemi) Myös “Canslim” metodeja olen omaksunut William J O´Neililtä. Ei ole päiväkauppiaita vaan enemmän positio treidausta.

Myös kurssigraafin olisi hyvä olla harmoninen ja tuttu silmälle, kuin poukkoileva ja sellainen mistä en itse saa yhtään kiinni mihin olisi menossa.

En käytä itse liiaksi indikaattoreja, jos jotain pitää mainita niin liukuvat keskiarvot (antaa osviittaa trendeistä ja mahdollisista käännöksistä.)

Mitä pidempi liukuva, sitä vähemmän se antaa virhesignaalia. Yleensä osakkeen myös on oltava vahvempi kuin indeksi, kertoo omaa osaansa se myös.

RSI ja macd daily ja weekly kuvalla, näistä voi sitten yrittää hahmottaa trendien käännöksiä tai eroavaisuutta suhteessa charttiin, mutta rehellisesti nämä ovat olleet nykyään harvemmin joka päiväisessä käytössä.

Mutta en käytä mitään yhtä tiettyä ja yritä sillä tehdä liiaksi johtopäätöksiä, mitä vähemmän sen parempi itselle.

Klassinen charttaaminen on tärkein työkalu tässä, pitää silmän olla tottunut chartteihin.

Trendiviivoja myös näkyy twitterissä usein minun charteilla, osa niille naureskelee mutta jotain niissä tuntuu olevan.

Tykkään charteista todella paljon, ne kertoo usein enemmän kuin ihmiset uskookaan.

Isot trendien muutokset kertoo ihmisten käytöksen muutoksesta markkinoilla. On tapahtunut jotain isoa mikä saanut isot massat ja pääomat muuttamaan mieltään.

Sitä ei kannata ignoorata ja naureskella että ompas markkina taas hölmö.

Jos oma fundamentteihin perustuva tarina ja hinta menevät täysin eri suuntiin, on minun mielestä hyvä kyseenalaistaa oma sijoitusteesi.

11. Onko treidaaminen mielestäsi sellainen laji, jota kannattaa tehdä/harrastaa vain, jos siihen on valmis panostamaan paljon ajallisesti pitkällä aikavälillä? Oma mielikuvani joidenkin juttujen mukaan on, että prosentti tai pari aloittaneista treidaajista jatkaa pidemmällä aikavälillä voitollisena treidaajana; suurin osa lopettaa ja pieni osaa jatkaa, joista moni tekee tappiota.

Eihän sitä kenellekkään kehtaa suositella, mutta jos aikoo kauppaa enemmän käydä niin pitäähän siihen panostaa aikaa ja vaivaa. Ei riitä pari kirjaa teoriaa ja olet valmis.

Suosittelen silti että sitä opiskelee myös teorian kautta, pitää tietää markkinoiden lainalaisuudet ja myös oppia paljon itsestään ennen kuin siellä voi operoida “turvallisesti” jos voi käyttää tuota termiä.

Pitää oppia miten reagoit kun markkinoilla tapahtuu paljon sellaista mitä et itse odota. Miten kestät tappioita ja voittoja. Kuinka paljon tunteet tulee esille ja milloin pitää taukoa markkinoista.

Huomaan itsestäni aika hyvin jo onneksi milloin tarvitsen taukoa.

Jos on joku mentori kenen kanssa näistä jutella niin aina parempi, itsellä ei ole ollut kuin kirjat ja internet.

Pitää olla intohimoa ja paloa kehittää myös omaa prosessia, myös chartti-silmää pitää harjoittaa varmasti tuhansia tunteja. En osaa sanoa kuinka paljon itsellä tätä alla. Aika paljon kuitenkin.

Olen palkkatyössä 3 päivää viikossa, tälläinen swing/positio treidaus ei kauheasti vaadi onneksi ruutuaikaa. Omat positiot voi olla auki viikkoja/kuukausia.

Ei vaadi ruudun edessä istumista tuntitolkulla, jos pohjat on tehty hyvin ja stop loss laitettu/hälyt. Toki sellaista hiljaista työtä tulee varmasti tehtyä aika paljon mitä ei edes huomaa, kun selaa X/foorumia tai chartteja.

Tuohon treidaajien voitollisuuteen en osaa sanoa oikein mitään, näin se varmaan on. Netissä usein esillä ne ketkä todella onnistuneita ja tahkoo satoja prosentteja vuodessa.

Mitä pidempi horisontti näissäkin niin nostaa oddseja onnistumiselle ja voitollisuudelle? Pörssi kuitenkin nousee suurimman osan ajasta.

Itse olen kätellyt diilin itseni kanssa, että jos häviän muksun indeksisalkulle tarpeeksi monta vuotta putkeen, niin alan siirtymään enemmän rahastoihin, vielä ainakin saanut jatkaa kaupankäyntiä.

Ehkä jos pääoma on jossain vaiheessa tarpeeksi iso, siirrän suurimman osan indeksirahastoihin ja alan vaan laiskotella.

Sehän on myös melkein kuin momemtum-treidaamista, ostaa nousijoita ja dumppaa laskijat indeksistä. Sopisi siis minulle hyvin!

12. Mitkä ovat kolme parasta puoltasi sijoittajana? Mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Minun on vaikea ostaa laskuun, ellei ole joku yleinen isompi markkinakorjaus. Pidän sen hyvänä puolena :sweat_smile:

Pyrin parantamaan sijoitusprosessia pitkällä aikavälillä, minulla on listoja “säännöistä” mihin suuntaan pitäisi mennä ja ties mitä treidauspäiväkirjoja.

Kirjoitan ylös aina myös vuodenlopussa munaukset/onnistumiset ja korjaustoimenpiteet niihin.

Varmaan myös pitkäjänteisyys kun vieläkin tätä tekee jonkinlaisella intohimolla.

Kehittämiskohteena sanoisin, että tunteet pitäisi osata sysää täysin sivuun tässä touhussa, eurot on vaan numeroita, mutta usein ne ei sitä minulle ole. Varsinkin jos kerätään tappiota, en jotenkin niihin vaan totu.

13. Mitkä ovat sijoitustoiminnassasi viisi tärkeintä tietolähdettä, ja miksi?

-Chartit, kertoo usein aika paljon näkymistä, odotuksista, innostuksesta tai epätoivosta.

Myös usein on tilanne ettei markkinat osaa vielä tehdä päätöstä tulevaisuuden suunnasta.

-Indereksen ennusteet ja foorumi. Sieltä saa hyvää dataa odotuksista yritykselle, sitten voi muodostaa itse mielipiteen olisiko esim. mahdollista positiiviselle yllätykselle, mikä ei ole kunnolla hinnassa.

Paljon myös hyviä kirjoituksia foorumeilla ja tietoa yrityksistä, mitä en muuten itse löytäisi.

-Marketscreener, tuolta katson muiden kuin suomi-osakkeiden ennusteiden reivauksia, valuaatiota seuraavalle vuodelle jne. Paljon löytyy dataa.

-Twitter/X etsin haulla usein mitä löytyy yrityksen nimellä tai tickerillä. Paljon myös kirjoittelua ja chartteja makrotaloudesta tulee seurattua. Itsekkin välillä heitän lusikkaa soppaan aiheen parista.

Yritysten kotisivuilta rapsat, “suurimmat omistajat” listaus ja niiden muutokset. Hallintarekkareiden muutokset kiinnostavat myös. Valuuko ulkomainen pääoma sisään vai ulos.

14. Mitkä ovat mielestäsi tärkeitä asioita osakepoiminnassa, jotka jäävät usein liian vähälle huomiolle?

Kaikki varmaan arvaa tässä vaiheessa minun vastaukseni tähän, eli ne chartit ja niiden tulkinta.

Ymmärrän kyllä että moni erottelee ne keinotteluksi, uhkapeliksi ja ties miksi sääennusteiksi.

Mutta. Markkinat on usein suhteellisen tehokkaat ja katsoo pitkälle eteenpäin, se näkyy usein myös hinnassa charteilla tietynlaisena käytöksenä. Itselle tärkein on yrittää etsiä trendejä ja niiden muutoksia.

Valuaatio on monesti aina kaksiteräinen miekka, halpa on usein syystä halpa ja kallis on syystä kallis. On myös ihan ok ostaa kallista tietyillä rajaehdoilla.

Halvan ostaminen on usein ihmisten geeneihin hakattu ja kalliin ostaminen tuntuu hölmöltä ja monesti pelätään, että ostat huipulla.

Myös turhan usein moni katsoo peräpeiliin tai tuijottaa liikaa edellistä raporttia, kun markkina kuitenkin katsoo pitkälle eteenpäin.

15. Mitkä ovat kolme sinulle tärkeintä ketjua Foorumilla, ja miksi?

Kaikki yhtiöketjut yrityksistä mitä itse omistan, tulee myös vilkuiltua geopolitiikan ketjua, mutta olen pyrkinyt etten niihin ota juuri kantaa vaikka mielipiteitä olisi.

TA-ketjut, kiva seurata miten muut tulkitsee chartteja. Moni tekee sen hyvin erilailla kun itse. Tosin aikajänteet myös usein lyhyempiä, kuin itsellä.

Foorumilta löytyy hienoja taitajia myös sen parista.

16. Sinun pitää antaa salkkuasi viideksi vuodeksi kahdelle foorumilaiselle, kahdelle indeläiselle ja kahdelle suomalaiselle sijoittajalle, keille antaisit ja miksi?

Foorumilaiset

@Pohjolan_Eka, tekee hyvää haastoa foorumilla ja ymmärtää fundamenttien salat yritysten ympärillä

@DayTraderXL, TA-taitaja.

Nuo tasapainottavat toisiaan.

Indeläiset

Aika vaikea valinta, kun paljon fiksua väkeä talossa.

@Verneri_Pulkkinen, tulisi antamaan näkemystä muille makrokuvaan, mikä itsellekkin tärkeä palikka salkulle.

@Erkki_Vesola, kokenut analyytikko. Ei lähtenyt esim 2020-2021 valuaatio hullutuksiin mukaan, piti päänsä.

Suomalaiset sijoittajat

@Mikko_Makinen, ei varmaan erikseen tarvitse antaa perusteluja. Alokkaan edellinen haastattelu sen taas todisti.

Jyrki Uurasmaa, seurannut X:n puolella hänen kirjoittelujaan jokusen vuoden, kokenut kaveri ja vakuuttanut ainakin minut ajatuksillaan.

17. Miten hallitset tunteesi treidaamisessa?

Välillä paremmin ja välillä huonommin. Laskumarkkinassa usein turhauttaa, kun yritän olla long only ja silloin pitäisi vaan istua käsien päällä ja odottaa tai shortata.

“There is a time to go long, a time to go short and a time to go fishing” -Jesse Livermoore

Ylläoleva quote 100 vuoden takaa Livermoorelta joka oli aikansa kuuluisia treidereitä. Tuota viimeisintä pitäisi itse noudattaa ainakuin lasku on alkamassa.

Hänestä kirjoitettu kirja on btw todella mielenkiintoinen, samoja asioita tapahtui jo silloin markkinoilla, ilman internettiä ja älypuhelimia.

Jonkunlaiset säännöt ja ohjenuorat auttavat tässä itseä, jos indeksit kääntyvät pitkään laskutrendiin niin käteispaino nousee automaattisesti ja vähennän kauppaa. Vähentää itsellä stressiä jos käteispainoa on enemmän.

Nousumarkkinassa tottakai helpompaa myös henkisesti, possat ei aja stoppareihin niin usein, eikä tarvitse kokoajan yrittää mikromanageeraa salkkua.

18. Mitä konkreettista hyvää sijoittaminen on tuonut elämääsi?

-Vapaa-aikaa, kun on pystynyt tekemään töissä lyhennettyä viikkoa monta vuotta jo ja viettämään lapsen/perheen kanssa enemmän aikaa.

-Taloudellisen mielenrauhan.

-Kivan harrastuksen mikä tuo arkeen mukavaa touhuumista ja oppinut paljon myös maailmasta tämän kautta.

-Keskusteluseuraa muiden harrastajien parissa.

19. Onko sinulla antaa vinkkiä, miten Alokkaan kannattaisi tutustua teknisen analyysiin?

Jos tuolle tielle haluaa lähteä, niin suosittelisin lukemaan ainakin nämä 2 kirjaa tai tutustumaan metodeihin. Treidaus-psykologiaa myös hyvä kehittää, näistä löytyy paljon opuksia.

(Löytyy myös varmasti youtubesta vartin videoina, jos laiskottaa eikä jaksa tarttua kirjaan, vaikka sitä silti suosittelenkin.)

CANSLIM, (How to make money in stocks, Willian J. O´Neil)

Stage analysis (Stan Weinstein)

Nämä on nimenomaan minun mielestä fundamenttipohjaiselle sijoittajalle sopivia, EI OLE sopivia liian lyhyeseen kaupankäyntiin.

Itse olisin toivonut, että joku olisi tyrkännyt nämä naamani eteen sijoitusurani alussa

Ja sitä kuuluisaa chartti-silmää pitää kehittää, chartit vaan auki ja teorian jälkeen pohdiskelemaan. Valitsee vaan oman aikajänteen ja antaa muiden pelata sitä peliä mitä he pelaavat.

TA/Charttaamis-keskustelua seuraamalla voi saada aika sekavan kuvan, kun monella ihan eri aikajänteet markkinoilla ja toinen erikoistunut käyttämään tietty indikaattoria ja hyvä siinä, toiset ei käytä mitään.

Siitäkin syystä myös suosittelen opuksia ennen käytäntöä.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Haluaisin kiittää ensiksi sinua että pyysit minut tähän haastatteluun, oli kunnia. Hienoja ja mielenkiintoisia haastatteluja tässä ketjussa.

Hirvitti tulla Mikon jälkeen tähän, rima nyt tippui valitettavasti siitä aika paljon alaspäin, mutta jonkun se nyt oli oltava.

Nyt se osui näköjään minulle. :joy:

Kiitän foorumilaisia kaikesta siitä fundamenttipohjaisesta työstä mitä moni jaksaa tehdä ja tänne raapustaa.

Omasta mielestä foorumilla on paljon hyvähenkistä kirjoittelua ja kunnioitetaan toisia kanssasijoittajia. Sopivaa haastoa on toki, että keskustelu ei ole yksipuolista.

Inderesiä kiitän, että saan lukea ilmaiseksi hyvää analyysia pienyrityksistä, mistä ei oikein muualta tahdo tarkempia lukuja löytyä ja myös siitä ettei meininki ole niin tunkkaista.

Tuoretta menoa, ei istuta puvut päällä pönöttämässä vakavilla naamoilla, se ei ole nykypäivää enää. Enkä usko että houkuttelee meidän sukupolvea ja nuorempaa kansaa.


Kiitos hyvistä ajatuksista Riku! :slight_smile:

Osaavia kavereita taitaa usein yhdistää se, että kuunnellaan muita, luetaan paljon, opiskellaan ja kaikkea muuta, mutta kuitenkaan ketään ei kopioida suoraan, vaan tehdään sijoittamisesta itsensä näköistä. Näin tuntuu tekevän niin Riku kuin Mikkokin.

Riku oli taas omanlaisensa hyvä sijoittaja, jonka haastattelu kannattaa lukea rauhassa läpi, koska varmasti opit jotain uutta. Haastatteluissa on aina myös tietynlaista viihde-elementtiä, mutta sijoittajien suorista sekä avoimista vastauksista myös oppii kaikenlaista uutta, jos on valmis vastaanottamaan. En tarkoita sitä, että Rikun tai muiden toiminnan kannattaisi kopioida, mutta esimerkiksi erilaisia ajatuksia saattaa nousta, joiden avulla sinusta tulee askel askeleelta parempi sijoittaja… luettuamme voimaannuttavan sijoituskirjan tai käytyämme kalliilla hurmioshenkisellä sijoitusluennolla emme ole juurikaan muuttuneet tai valtavasti kehittyneet, kuten ei miljoonat muutkaan - jos haluat menestyä jossain se vaatii usein tuhansia tunteja, mutta siitä matkasta voi onneksi nauttia.

Muistutan, että olen kuullut niistä, jotka ovat lopettaneet sijoitustoimintansa esimerkiksi kriisien pohjilla eivätkä ole jatkaneet ja sitä tällaiset taitavat useimmiten katua, mutta eipä tule mieleeni tapausta, joka olisi sitkeästi vuodesta toiseen kulkenut kriisien läpi säännöllisesti sijoittaen ja katunut sitä. :slight_smile:

Kiitos ja mukavaa viikonloppua!

78 tykkäystä

Kiitos Rikulle tosi hyvistä vastauksista! :slight_smile:

Riku on saanut paljon hyvää palautetta mm. ajatuksista, oivalluksista ja muutenkin. Suosittelen seuraamaan häntä Äxässä, koska häneltä tulee monipuolisia tviittejä sijoittamisesta:

https://twitter.com/RikuVirtanen_

Olen aina korostanut pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, koska se palkitaan sijoittamisessa.

Muutamassa päivässä salkkuni on tullut alas yli neljä pinnaa.

Ja kolmessa vuodessa:

image

Toisaalta 17.11.2021-11.10.2022 (korkeimmasta alimpaan):

image

Moni lopettaa pohjilla, kun menee surkeasti. Onneksi en lopettanut sijoittamista 11.10.2022.

Aloitin joskus vuonna 2018 ja Nordnetissa olen plussalla 5000 eurolla, eihän se ole paljon huomioiden laittamani rahat ja ajan. Lisäksi kryptot ovat miinuksella, mutta onneksi omistan niitä vähän ja PYN Elite on pari tonnia miinuksella. Olen siis plussalla muutama tonnin verran, jos huomio kaikki sijoitukset - plussalla kuitenkin. :slight_smile:

Onhan vuodesta 2018 tähän hetkeen asti kai tapahtunut aika paljon asioita maailmalla ja onkin kiintoisaa pohtia, kun teen töitä paljon, säästän tuttuun tapaan ja panostan sijoittamiseen, niin miltä näyttää sijoitusvarallisuus 2030 ja millaiset on tuotot. Jos olen miinuksella prosenteissa, niin ollaan ehkä tilanteessa maailmassa ettei sijoitukset mietitytä. :sweat_smile:

Kai tällä meiningillä käy hyvin - suosittelen olemaan sitkeä ja pohtimaan niitä, jotka lopettivat pohjilla sekä miettimään niitä, jotka ovat tasaisesti sijoittaneet vuosikymmeniä. :slight_smile:

Kivaa ja rauhallista viikonloppua kaikille! :slight_smile:

31 tykkäystä