Inderesin kahvihuone (Osa 2)

https://keskustelut.inderes.fi/t/efecte-oyj-european-alternative-to-global-goliaths/90/928?u=timontti

Mietiskelin @enska joskus tuota samaa. Ainakin sanallisen suosituksen pois jättäminen jättäisi samalla huomioimatta riskikorjatun tuohon näkökulman (riskin) osalta.

5 tykkäystä

Analyytikoilla on myös starmine-kilpailu (vai mikä se nykyään olikaan), jossa yksi osa-alue suositustarkkuus, jossa pisteet tulevat jotenkin näin:
Myy=short x2
Vähennä=short x1
Lisää = long x1
Osta =long x2

Nämä taitavat toisinaan myös ohjata tavoite hintoja, kun vaikittaa rttä analyytikon “on pakko päästä lisää suoaitukseen” tms

Ps. Mikaelin viesti:

6 tykkäystä

Tarkoitatko tuota taulukkoa jossa riski on vaakaan ja suositus pystyyn? Tuotapa en osannut ajatella. Tosin eikö riskin voisi kertoa omalla asteikollaan?

2 tykkäystä

täällä selitetty sanoille annettuja kriteereitä. Oma kyseenalaistaminen sanojen tarpeelle oli nimenomaan ennen tätä suosituspolitiikan päivitystä… aikana, jolloin riskiä ei ollut mukana kriteereissä

6 tykkäystä

Pitääpä katsoa tuo. Tuli vain mieleen tuosta Efecten muutoksesta koko asia. Ei siinä sen enempää mietintää ollut takana.

2 tykkäystä

Vaikka suositukset ovat ytimekkäitä ja kauneusmielessä kuin kirsikka analyysikakun päällä, ne voivat yksinään olla jopa harhaanjohtavia. Kirjoitan tämän hieman kieli poskella, mutta itse pointti on kyllä sitäkin totisempi: tuntematta itse analyysia ja perusteluita ovat suositukset (ja tavoitehinnat) yhtä tyhjän kanssa.

Olen työskennellyt Inderesillä nyt 4,5 vuotta, ja tässä on eri suositusten rimpsu ja kuvaukset mihin olen tähän asti törmännyt.

Kuten näitä lukiessa pian huomaa, on pakko lukea analyysi tai katsoa video, missä sijoituskohdetta käydään läpi jotta selviää “oikea” suositus.

Huom. tämä on vasta tähän asti havaitsemani suositukset, nämä ovat kuin vieraat planeetat avaruudessa eli ajan kanssa löytyy koko ajan lisää.

Osta

CONVICTION BUY = Analyytikko uskoo 150 %:sti yhtiöön ja ostopaikka on oikeasti erinomainen
Osta = Ihan jees, lue analyysi ja mieti sopiiko omaan salkkuun
Hazardi-osta = Yhtiö on todella riskinen, ei todellakaan “osta” kaikille
Ansa-osta = Analyytikko yrittää imaista sinut sisään kehnoon (arvo-)yhtiöön osta-suosituksella vuosiksi

Lisää

Osta-lisää = Oikeasti osta-suositus, mutta analyytikko on varovaisuuttaan lisää. Oman kokemukseni mukaan tämä on paras suositus Inderesillä!
Osta, mutta ensi kvartaalin tulos on huono -lisää = Analyytikko pelailee pelejä ja odottaa, että markkina reagoi huonosti vielä ensi kvartaalin huonoon tulokseen eikä siksi mene osta-puolelle
Lisää lisää = Oikeasti voisi vähän lisäillä
Löysä lisää = Melko yleinen suositus, kun analyytikko voisi olla myös vähennä-puolella mutta pieni enemmistö seikoista puoltaa positiivista suositusta. Hyvin lähellä “pidä”-suositusta.
Toivo-lisää = Yhtiö on aiemmin ollut osta-suosituksella, mutta tarina ja numerot eivät ole kehittyneet odotetusti. Analyytikko suojelee Starmine-pisteitään siirtymällä lisää-puolelle ja toivoo, että aiemmin visioitu menestys vielä toteutuu.
HODL-lisää = Oikeasti pidä-suositus, mutta sitä ei Inderesiltä löydy joten lisää
vähennä-lisää = Huonot argumentit positiivisen suosituksen puolesta, mutta silti suositus vain jotenkin on lisää

Vähennä

Lisää-vähennä = Oikeasti voisi lisätä, mutta henkilökunta ei saa mennä suosituksia vastaan
Pidä-vähennnä = pidä
Kevennä-vähennä = Hyvä hetki keventää
Myy-vähennä = Oikeasti pitäisi myydä kaikki, mutta analyytikko välttelee liian radikaalia suositusta jonkin positiivisen yllätyksen pelossa

Myy

Pidä-myy = Oikeasti pidä vaan hyvää yhtiöitä salkussa
Kevennä-myy = pienen kevennyksen paikka
ÄLÄ KOSKE TÄHÄN -myy = Firma on hazardi kuin radioaktiivinen jäte ja myy-suositus on varoitusmerkki
Pako-myy = Aikaa ei ole hukattavaksi, myy heti kun pystyt

125 tykkäystä

Olen siinä määrin eri mieltä, että väitän suurta yksityissijoittajien massaa ohjaavan juuri ne suositukset ja tavoitehinnat, ei se teksti. Me tavalliset paperikädet olemme aika sopuleita ja luotamme, että siellä taustalla on hyvät perustelut. Jonkun Sampon ja Fortum kohdalla tuskin se pelkkä suositus paljoa merkitsee, mutta Indereksen vaikutus pienyhtiöiden kohdalla on aika kiistämätön.

6 tykkäystä

Jep, ja sen takia yritin yllä huumorin keinoin ainakin pelastaa muutaman ihmisen tältä vaaralliselta oikomiselta. ;D

16 tykkäystä

Juuri tämän vuoksi suosituksen perässä on nuoli-symboli. Ei tarvitse välttämättä osata lukea. :grinning_face_with_smiling_eyes:

image

14 tykkäystä

Lisäksi löytyy treidaajia jotka treidaavat odotettavan sopulilauman liikkeen mukaan. Ei siksi että firma olisi hyvä, vaan siksi että odotetaan että seuraavan päivän-parin aikana sopulit pinoutuu tietylle puolelle laitoja annetun suositusmuutoksen vuoksi… Ja kun hupi on ohi, positioit puretaan. Klassinen on suosituksen ja tavoitehinnan nosto → avauksesta treidaajat ryntää kiinni heti, sopulilauma ajaa kurssia ylös kunnes vauhti hiipuu ja sen jälkeen treidaajat ulostaa lappunsa ja kurssi himmaa alemmas kunnes ketunhäntä kainalossa olevat suosituksen seuraajat alkavat vähän naamaa nyrpistellen ostelemaan “yyh kun on kallista” :sweat_smile:

5 tykkäystä

Eikö foorumillakin jatkuvasti muistuteta lynchin sanoista kuinka “volatiliteetti on mahtavaa”, miksi analyytikko ei hyödyntäisi/kannustaisi hyödyntämään tätä volaa? Varsinkin kun kyse ei ollut mistään loppuhuutari dipistä tms…

Eri asia toki jos uskoo että analyytikko itse tarkoituksella aiheuttaisi tätä volaa.

2 tykkäystä

Verneri voisi vaikka tänne kahvihuoneeseen kommentoida aina yhtiöpäivitysten jälkeen, että mikä se epävirallinen rivien välistä luettu suositus sitten on :slightly_smiling_face: :heart:

12 tykkäystä

Itselleni nuo myy - vähennä - lisää - osta ovat aika yhdentekeviä enkä niitä liiemmin katsele - enemmän minua kiinnostaa ykkösenä itse analyysi josta muodostan kokonaiskuvan keissistä ja tavoitehintaa katselen siinä mielessä että peilaan siitä minkälaisia numeroita & odotuksia analyytikko on leiponut ennusteisiin ja vertaan sitä omiin laskelmiini. Jos joku ostaa tai myy pelkän lisää/myy tms. suosituksen sekä tavoitehinnan perusteella ja sattuu menemään pieleen niin ei voi ketään muuta syyttää kun itseä - se kertoo vaan siitä ettei ole kiinnostusta perehtyä keissiin yhtään ja silloin “sijoitustasi” voisi verrata lottoamiseen jossa näkemyksellä ja taidolla ei ole juurikaan merkitystä vaan pelkällä tuurilla.

10 tykkäystä

Milloin Goforen kohdalla tapahtuu samanlainen lisää-puolelle kääntyminen? Tilanne siinä lienee aika sama. Tai Siili?

1 tykkäys

Toivottavasti vasta sitten, kun tulee oikeata uutta informaatiota yhtiöihin liittyen.

3 tykkäystä

Mutta olisihan se kiva, kun sillä on tuollainen vaikutus kuten Efecten kohdalla nähdään. Lisäksi hinta on suurinpiirtein saman verran suosituksen alapuolella kuin Efectellä oli. Eikö perusteet olisi samat.

1 tykkäys

Seuraan ketjua ja arvostan kaikkien panosta jotka jaksaa postailla. Kuitenkin muutama lause käppyröiden perään olisi kiva niin me tavan kuolevaiset ymmärrettäisiin kanssa. :slight_smile:

Edit: Kiitos paljon, aivan mahtava selitys. Tyhmempikin ymmärsi nyt :clap:

4 tykkäystä

Inderes-efekti… ei tuo Efectekään kauaa mene ylöspäin mielestäni. Tulee vaan korkeammalta alas, jos kaikki muukin valuu. Markkinasentimentissä raju imu

1 tykkäys

Siirrän tänne, tuo kommentti ei Kumpu-ketjuun kauheasti uutta tuonut. ;D

3 tykkäystä

Tiivistetysti ja hyvin yksinkertaistaen:
Joskus olen katsellut, että omistamani osakkeen hinta on nyt aavistuksen turhan arvokas ja sitten tulee tuore analyysi sekä “vähennä”. Hetken tämän ilmoituksen jälkeen rupeaa tapahtumaan joku kierre-efekti muutamassa päivässä, jolloin osakkeen hinta romahtaa ostajille ehkä hyvinkin kiinnostavaksi, jolloin itse mietin, että lisäänkö. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Eli viikossa voi tapahtua mielentilat myy, vähennä, lisää ja osta. :upside_down_face:

7 tykkäystä