Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Käytännössä joo, avaintietoesitteestä vain jätetty tuo gross indexiin viittaava GI lopusta pois jostain syystä. Eli nyt kun joku googlaa esitteessä mainittua indeksiä siitä ei löydy mitään tietoa. Ihan kuin tämä keissi ei olisi ollut jo tarpeeksi sekava…

3 tykkäystä

Huomenta!

Alla on linkki Kauppalehden tuoreimpaan Markkinaraatijaksoon ja siinä samassa on myös parissa minuutissa luettava juttu siitä, mitä ja mistä keskusteltiin. Markkinaraadissa keskusteltiin mm. inflaatiosta, kuluttajaluottamuksesta ja halpakaupasta. Keskustelemassa olivat Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja, Tokmannin markkinointi- ja viestintäjohtaja Veli-Pekka Ääri ja Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä.

Juttu ei ole maksumuurin takana. Markkinaraadissa puhutaan Tokmannista jonkin verran ja Ekan iloksi myös Stockmannista, tosin hyvin lyhyesti.

11 tykkäystä

Ei firman tekemisessä tarvitse muuttua yhtään mitään että analyytikko voi muuttaa tavoitehintaa. Se on hänen arvauksensa osakkeen hinnasta 12 kk päässä, ei arvio yhtiön käyvästä arvosta, jolloin on ihan loogista että markkinan hyväksymät kertoimet muuttavat tavoitehintaa.

3 tykkäystä

Olin aistivani tässä mahdollista uutta lisää-suositusta: ”lisää, mutta ei ole kiire lisätä” -lisää :sweat_smile:

Kun juuri seuraava näytön paikka on niin monen vuoden päässä.

Toki tulkinta on subjektiivinen ja täysin omani.

28 tykkäystä

Juurikin näin, tässä on 3.5kk tapahtunut aikamoista muutosta diskonttauskertoimissa.
Tosin inderes käyttää yhäkin riskittömänä korkona tuota 2.0% Näkyyhän tuo korkotason nousu myös WACC mutta…US10Y bond pyörii kuitenkin lähempänä 3%. (2.88) ja US 5Y 2.92.

1 tykkäys

Tässä vielä linkki tähän legendaariseen tavoitehinta-analyysiin, jos klassikkopostaus on jostain syystä mennyt kahvihuoneen lukijoilta ohi:

29 tykkäystä

Vähän lisätietoa 2. toukokuuta tapahtuneesta flash crashista, joka pudotti skandi-indeksejä hetkellisesti oikein kunnolla.

Bloombergin mukaan flash crash aiheutti Citigroupille yli 50 miljoonan dollarin tappiot. Ja flash crashin sai aikaan käytännössä yksi firman treidaaja, joka teki työtään etänä kotonaan ja lisäsi vahingossa yhden nollan liikaa johonkin diiliin. Homma kumuloitui ja jossain vaiheessa huitsunnevadassa oli tämän takia 300 miljardia dollaria ja sitten alkoivat kokonaiset pörssit crashata.

Hyvää treidipäivää, pitäkää sormenne kurissa, be careful out there!

34 tykkäystä

Mistä näin voimakas mielipide? ESG:hän ei näytä vaikuttavan rahastojen tuottoon yhtään mitenkään. SP500 ESG on tuottanut marginaalisesti paremmin, mutta käytännössä ero on nolla. Joissain tutkimuksissa tuottavat hiukan paremmin, toisissa heikommin. Vertailukauden mukaan. Piensijoittajan näkökulmasta kyse on oikeastaan täysin yhdentekevästä asiasta. Mutta silti silloin tällöin törmää siihen, että sijoittajat pahastuvat asiasta yllättävän voimakkaasti. Haluatteko avata asiaa?

14 tykkäystä

Miten muuten vertasit SP500 ja SP500 ESG:n tuottoa? Kiinnostavaa kyllä, että tuleeko siihen mitään eroa.

Tällaisesta raportista katsoin:

Despite excluding more than 24% of the constituents
according to rules-based eligibility and selection criteria, the S&P 500 ESG
Index achieved a similar return profile to the S&P 500, along with a myriad of
sustainability enhancements.

1 tykkäys

Indeksin kautta on loistava tapa omistaa syntiosakkeita.

3 tykkäystä

Varsinkin korona-aikana on tullut käytettyä aika paljon aikaa Inderesin sisällöissä. @Verneri_Pulkkinen voisi jakaa “salaa” vaikka twitterissä mitä ovat Inderesin “oikeat” suositukset tällä hetkellä :slight_smile:
Itse suoritin tällaisen Inderes-visan nyt, osuuko tämä lähelle totuutta?
Conviction buy = Tietoevry

Osta = Harvia, Efecte

Hazardi-osta = Nightingale, Avidly

Ansa-osta = Kreate

Osta-lisää = Innofactor

Osta, mutta ensi kvartaalin tulos on huono -lisää = Solteq

Lisää lisää = Wärtsilä, Wulff

Löysä lisää = Glaston

Toivo-lisää = Remedy

HODL-lisää = Alma media

Vähennä-lisää = Outokumpu
Lisää-vähennä = Orthex

Pidä-vähennä = Ponsse

Kevennä-vähennä = Vaisala

Myy-vähennä = Valoe

Pidä-myy = Piippo
Kevennä-myy = Enedo

ÄLÄ KOSKE TÄHÄN-myy = Fifax

Pako-myy = Finnair

83 tykkäystä

image

Taisi osua!

5 tykkäystä

Välttelen itse ESG:tä riskinhallinnan vuoksi.
Pitkällä aikavälillä todennetusti yleisindeksit tuovat mieluisan n. 6% tuoton. Kuitenkin mitä spesifimpi indeksi, sitä vähemmän tämä pätee (molempiin suuntiin, myös suurempiin voittoihin). ESG ei ole todellinen yleisindeksi eikä edusta niin täydellisesti kokonaismarkkinaa kuin oikeat yleisindeksit. Voi olla että ESG tuottaa lähivuosina muuta markkinaa paremmin, kun öljyn hinta nostaa Exxonia ja muita tunnettuja ESG-kultapoikia. Tai sitten liikenne sähköistyy ja Tesla ym. lurjukset tuottavat paremmin ja ESG huonommin. Mutta indeksisijoittamisen pointti on juuri haluttomuus ottaa näkemystä ja riskiä.
Lisäksi, kuten yllä jo rivien välistä saattoi kuultaakin, en hyväksy yhtään ESG:n kriteeristöä vastuullisesta yrityksestä ja toimintatavasta ja mielestäni ESG on vain vastuullisuuspesun rahalla ostettava suomilippu, jonka voi liimata osakkeen kylkeen lisätuottojen toivossa. Lisäksi yhtiöiden vuosikertomukset ovat tavattoman raskasta luettavaa, koska ne sisältävät 30 sivua hehkutusta siitä miten yhtiö osallistui Keravan kokoisen maapläntin metsityshankkeeseen samaan aikaan kuin ydinliiketoiminnassa yritettiin yksityistää pohjavesi.

27 tykkäystä

:+1:

Mietin onko Kamux tuo conviction-buy myös, mutta tulin siihen lopputulokseen että ei.
Uskoisin että se on niitä Vernerin toistaiseksi löytämättömiä planeettoja; “arvostus on screaming buy, mutta lyhyellä aikavälillä on markkinan vastatuulta ja paljon epävarmuuksia - osta”

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta! Itse ajattelen ainakin tällä hetkellä, että ESG on aika yhdentekevä asia tuottojen kannalta. Sekä minun, että yrityksen näkökulmasta. Se vaikuttaa lähinnä markkinointimateriaaleihin. Ei juuri muuhun. Mä olen ymmärtänyt, että ESG-kriteeristö on levällään eikä sille ole yhdenmukaista määritelmää jota kaikki käyttäisivät. Ja toisaalta, esim. SP500 ESG:ssä on 3/5 firmoista samoja kuin SP500:ssa. Markkina-arvoltaan varmaan suurempikin osa. Iso osa täyttää ne kriteerit joka tapauksessa. Eli kun suurin osa firmoista on samoja, en näe syytä sille että tuotot poikkeaisivat merkittävästi. Ja eivät ne näytäkään poikkeavan.

Omasta mielestäni ESG ei ole syy myydä rahastoja (jos siitä syntyy sijoittajalle verotappio + kuluja), mutta ei myöskään erityinen syy ostaa. ESG-rahasto on täysin perusteltu, jos se muutoin vaikuttaa parhaalta: laaja hajautus, matalat kulut, ongelmaton verokohtelu jne.

4 tykkäystä

Toinen asia jonka huomasin joka närkästytti ihmisiä ei ollut ESG itsessään vaan miten muutos tehtiin. Superrahastoja on myyty ihmisille vuosia kuluttomina rahastoina joka seuraavat joko Ruotsin, Norjan tai Suomen indeksejä. Tässä yhden yön aikana sitten vaihdettiin vertailuindeksiä ja vissiin indeksien sisäisten omistuksienkin määrää rajoitettiin huomattavasti.

Tässä siis vaihdettiin jo olemassa olevaa tuotetta ja hajautusta pienennettiin sekä lähdettiin ottamaan tätä ESG “näkemystä” joka on jo mainittukin. Kyllä itseäkin harmittaa kun mihinkään ei voi luottaa pysyvän samana. Näihin indeksirahastoihinhan säästetään jopa kymmenien vuosien tähtäimellä ja nyt rahasto näemmä voi vaihdella indeksiä ihan miten huvittaa ja ennustamattomasti.

39 tykkäystä

Hyvä kysymys ja tämä vaatisi pidemmän vastauksen mitä on aikaa vastata.

Ensinnäkin se ettei ESG ei ole mikään selvä kriteeri jättää yhtiöitä ulos indeksistä vaan enemmänkin vähän subjektiivinen näkemys vastuullisuudesta.

Toiseksi omistan jo yhtä etf jolla on esg skriinaus.

Kolmanneksi ns. Syntiyhtiöt ovat yleensä arvoyhtiöitä ja arvoyhtiöt ovat tutkitusti tuottaneet parhaiten.

Neljänneksi esg asioita voi tehdä pörssin ulkopuolella oman moraalin mukaan. Pörssin tehtävä on maksimoida omistajan tuotto.

Viidenneksi jos ESG on niin suuri tekijä kuin sen väitetään olevan, tulee jokainen yhtiö jollain aikavälilä olemaan ”ESG yhtiö” joten miksi maksaisin enemmän ESG rahastosta vs normaali rahasto?

5 tykkäystä

Joo, tuosta sietää ehdottomasti antaa palautetta. Mutta tuo ei ole mielestäni järkevä syy myydä rahastoa (jos siitä tulee kuluja + veroja). Siinä lähinnä saisi närkästymisen lisäksi myös laskun. Mutta ehkä joku on valmis maksamaan omasta närkästymisestään.

4 tykkäystä

Itse omasta mielestäni toteutin tätä. Haluan tällä hetkellä hajautuksen Pohjoismaita kauemmas. Myin pois pienen ja tappiollisen rahasto-osuuden. Käsitykseni mukaan editoin viestiini, että ESG -asia ei vaikuttanut millain tavoin myyntiin.

2 tykkäystä