Alokas haastattelee

109. VInopino

Vinopinossa yhdistyy paljon erilaisia hyviä puolia sijoittajana ja laatukirjoittajana. Hänellä on aitoa kokemusta ja tietoa aiheista joista hän kirjoittelee sekä alasta + yhtiöstä että myös sijoittamisesta.

Oli härkäinen tai karhuinen tai joitain siltä väliltä yhtiöstä, josta hän kirjoittaa, niin hän varmasti saa kaikkien arvostuksen kirjoituksistaan. Ehkä hänessä korostuu juuri se Foorumin paras puoli; sijoittajat auttavat toisia sijoittajia.

Arvostan myös sitä, miten hän panostaa kirjoituksiinsa; hänellä ei ole tarve päteä tai pumpata, vaan tuottaa tietoa muille sijoittajille hyvin pureksittuna. Hän toimii hyvänä esimerkkinä siinä, että hän ajattelee muita lukijoita eikä heitä ketjuun ohutta mielipidettä ilman faktaa, vaan hän tuottaa selkeää sisältörikasta tekstiä.

Kannattaa lukea hänen vastauksensa huolella, koska sieltä varmasti useimmat meistä saa ajateltavaa ja työkaluja ihan omaa osakepoimintaakin ajatellen. :slight_smile:

Ja nyt itse haastiksen pariin! :point_down:

image

1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen stadilainen 60+v. neljän lapsen isä ja yhden isoisä. Aviomies yhdelle naiselle. Yksi lapsista on vielä kotona, hänkin täysi-ikäinen jo. Terveydenhuollon veteraani, julkiset ja yksityiset koettu sekä tutkimuslaitokset.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Vaikka kirjoitankin ahkerasti ja joskus innostuksenkin vallassa Faronin ketjuun, en ole all-in, vaan sen ja esim. Nokian johtoasema salkussa vaihtelee.
Olen ollut osakesijoittaja jo kuudella eri vuosikymmenellä. Osallistun neljän sukupolven asioihin ja sekaannun kolmen sukupolven osakesalkkujen hoitoon.
Elämän noteeraus meni halttiin useampi vuosi sitten ja sorvin pyöritys pysähtyi. Hoidon ansiosta pienin pysyvin vaurioin selvittiin ja tukka lähti päästä vain väliaikaisesti :sweat_smile:. Ei paras firetystapa.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen viittaavaa ei saa sanoa.

Jäiden lähdöstä marraskuuhun aina, kun mahdollista säiden ja sosiaalisten suhteiden puolesta, karautan veneellä saaristoon avomeren äärelle retki- tai mieluiten luonnonsatamaan yleensä pariksi yöksi. Siinä yhdistyy teknisyys merenkulun osalta ja luonnonrauha, varsinkin jos ketään muita ei näy. Maapallon tuhoamisen vastapainoksi keräilen retkilläni rannoilta muoviroskaa kassikaupalla ja kuskaan ne maihin. Pariin kertaan ollaan menty Ruotsiin asti sukujuhliin. Dieseliä siihen reissuun menee kuutio, mutta olen jo keksinyt, miten se ei maksa mitään, siitä alempana.

Bändissä soitto harvakseltaan on varmaan laskettava harrastukseksi. Kohta puoli vuosisataa samassa bändissä tulee täyteen.

Tekniikka ja sähkölaitteiden näprääminen kiinnostavat. Nuoruuden kesätyöt sähkö-putki-laitosmiesten apulaisena antoivat pätevyyden kaikkiin mahdollisiin asennuksiin ja korjauksiin, siis ainakin noin niin kuin omasta mielestä.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Aamu alkaa klo 8 aikoihin ilman omia kellonsoittoja Indereksen selailulla kahvikupin kanssa, foorumilta yhtiöiden ja maailman tapahtumat. Voisin todeta kuten Paavo Lipponen jäähyväispuheessaan: ”Olen saanut puolueelta melkein kaiken.” Enkä tarkoita nyt vain osinkopuoluetta, vaan Indeä tietolähteenä. Hesarin lukeminen on jäänyt ja jututkin v-tuttavat vähemmän. En nimittäin lue politiikkaketjua. HS:ia lukevan puolison kanssa ollaan molemmat uutisissa samalla kartalla, minä usein nopeammin, kiitos nopeiden foorumistien. Remppaus- ja musiikkiohjelmat ovat perusviihdettä. Katson illalla myös YLEn uutiset, vaikka se usein pahaa tekeekin, vaimo haluaa katsoa ne.

Kävelylenkki on päivittäin pakollinen, tiesittekö? Kuuntelen podcasteja, aiemmin taloussellaisia, viime aikoina itämaiden filosofiaa esim. tyyliin Zen. Niissä keskitytään tähän hetkeen eikä menneeseen tai tulevaisuuteen. Osakesijoittaja katsoo aina tulevaan, vaikka foorumilla jotkut ns. jermut tuntuvat juuttuneen menneeseenkin. Tarpeeksi kauas kun yrittää elämäänsä tulevaisuuteen siirtää, tajuaa pian, kuinka siinä lopulta käy…siksi kannattaa nauttia matkasta eikä ”sitten kun”.

5. Kuvailetko millainen olet sijoittajana?

Voisikohan sanoa tylsän rauhallinen. En siis hötkyile osakkeesta toiseen. Voitolla olevia on vaikea myydä, koska saitana ei halua veroja enää enempää maksaa. Hyvä esimerkki on Fortum. Foorumilla kävimme Venäjä-riskiä läpi, analyysissa se todettiin ja mallisalkku myi omistuksena. Minä en myynyt. Tätä sanotaan lose-lose-taktiikaksi. Kurssi puolittui. Älä rakastu osakkeisiisi sanotaan, mutta minkä sitä tunteilleen voi :heartpulse:

Minun salkussani pitää olla suomalaista perusosinkoa ja sitten multibaggerin siemeniä innostajana. Lasten salkkuihin sama jako, mutta selvästi vähemmillä riskeillä.

6. Voisitko avata millainen sijoitushistoria sinulla on?

Teinivaiheessani isä määritteli, mitä salkkuun ostetaan. Nokiaa, kun se oli vielä kumisaappaissa ja vessapaperissa mukana. Nokian kaksoiskreppi-wc-paperi edusti tuotekehityksen huippua. Nokiaa on tullut myytyä ennen splittejä 139,10 €/kpl ja ostettua 1,556 € ja kaikkea siltä väliltä. Rauma-Repolaa. Yhtyneitä paperitehtaita. Osinkoja. Niistä oppi, että sijoittaminen on oman talouden tuki. Olen, siis sijoitan. Sijoitan, siis olen. Säästäminen alkoi heti, kun tajusi, mitä raha on. Veljeni ei tajunnut. Säästäminen ei siis välttämättä tule kotikasvatuksesta vaan ehkäpä enemmän geneettisesti satunnaisesti perittynä. Vaimon perheessä on havaittu sama ilmiö.

Nuorena miehenä ei paljon kiinnostanut sijoittamiset, salkku tietenkin pidettiin. Opiskeluaikana tyttöystävän isä vihjaisi, että erään suomalaisen lääketehtaan osakeanteihin kannattaisi osallistua, sillä kun oli tapana jakaa puoli-ilmaisia osakkeita terveydenhuollon ammattilaisille ja -opiskelijoille. Kannatti. Kaikki yhtä hieno ja kekseliäs on nykyisin tietenkin kiellettyä. Osinkoja.

Työstä saatuja tuloja piti sittemmin jakaa asuntolainojen maksuun ja kulkuvälineisiin. Ja lapsiin. Holdingin kautta toimimisen jälkeen avautui taas uusi maailma, kun piti alkaa työntää osakkeisiin rahoja ja kasvattaa verohuojennettujen osinkojen toivossa ihan oikeaa pääomaa eikä nykyajan tik-tok-vaikuttajien keksimiä arvostuksia. Nordean yrityssijoitusneuvonnassa saivat kahviteltua minulle kehittyvät maat-rahastoa, mutta luovuin siitä, onneksi voitolla, rahastojen kalliiden hoitokulujen vuoksi ja erossa niistä ja premium-neuvontatilaisuuksista olenkin pysynyt. Kahvin juontia olen jatkanut.

Vasta tuossa vaiheessa aloin tajuta paremmin markkinan syklisyyden merkityksen ja megatrendien haistelun. Nesteen uusiutuviin panostus kiinnosti ja se johtikin ainoaan kokemaani multibaggerointiin eli 16x. Valitettavasti myin huipulla vain osan. Eihän niitä nyt enää kannattanut myydä, kun niin arvokkaita olivat…siis onnistuneen sijoittajan merkki, kun sai katsella salkussa sellaista riviä, nousuhan voi vain jatkua…No, eiköhän se sieltä taas tule…eikö?

Tilitoimiston sekoilujen jälkeen päätin alkaa sekoilla itse firman kirjanpidon. Kitsaana ihmisenä teen sen ilmaisella kirjanpito-ohjelmalla nimeltään Kitsas. Kerran vuodessa menee pari päivää vienteihin, tilinpäätökseen veroilmoituksineen ja hermot melkein myös. Säästyypähän useita satoja euroja.

Tuo aika sisälsi myös mutu-tolloilua, kuten Sanomaa, Oriolaa ja tietysti Talvivaaran loppuvaiheen ”ympäristönsiivousantiin” osallistumista. Hyväntekeväisyys jalostaa. Ja toisaalta, tulipahan verovähennykset :love_you_gesture:t2:

Sitten alkoi vähän fiksumpi vaihe, kun aloin seurata Indeä. Koronassa olin vähän myynneissä myöhässä, mutta enemmän onnistuin pohjilta ostamaan, kun myöhästyminen ei haitannut niin paljon esim. Elisan myymistä sen syklinkestävyyden vuoksi. Silloin Fortumia, Nordeaa, Outotecia sisään ja sitten Outokumpua. Jälkimmäiset ulos pari vuotta sitten ja Faronia ja Aiforiaa sisään. Sijoitusideoita on tullut Indeltä moniakin, bumtsibum-osakkeisiin en mennyt, mitä nyt vähän Smarttiin. Siitä tappiot ja uudelleen alempaa sisään revanssimentaliteetilla. Jos nyt ainakin hallituspaikan SEYE Yacht Clubiin saisi.

7. Millainen salkku sinulla tällä hetkellä on? Jos sinun olisi pakko pitää kahta osaketta viisi vuotta salkussasi, mitkä ne olisivat ja miksi?

Nokia on suurin 25 % (hups, enpä ollut huomannutkaan), sitten Faron, mutta usko-, toivo-, ja rakkaus- strategialla se nousee vielä kirkkaaseen kärkeen. Hyvänä kolmosena Nordea. Keskikastissa Neste yhä merkittävä, myös Fortum, Orion, Remedy ja Aiforia. Noin kymmenen riviä. Firman eli oy:n salkku ei juuri eroa omasta AOT:stä eikä OST:stä. Pelkkiä suoria osakkeita.

Nyt, kun suurempaa rahantarvetta ei ole viiteen vuoteen tiedossa, menisin tuon viiden vuoden seurannan riskillä eli Faron ja Aiforia. Niissä alkuvaiheen firmoina on suurin potentiaali. En pelaa videopelejä, en korttia, en lottoa, kryptoa enkä halua juuri trillereitä katsoa, mutta näitä ei lasketa. Viisi vuotta riittää näyttämään, minne päätyvät. Ei molemmat voi pettää, eihän voi?

8. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi askel askeleelta?

Seuraan makrotaloutta lähinnä Indestä korkoineen ja indekseineen, joitakin toimialoja, eli syklejä. Foorumin kirjoitteluja. Analyyseja. Webcasteja. Multippeleista viis, tai siis niitä nolla, koska ne ovat jo edellisiin leivottu sisään. ChatGPT on Google-hakujen apuna ehdoton, kun pitää selvittää knoppitietoa ja selvitellä yhteyksiä. Kun tiedot yhdistyvät lopulta päässä sopivasti, tulee päätös sijoittaa. Suurin osa muka järkeä, osa väkisinkin intuitiota. Kyllä intuitionkin varmaan voisi lopulta pilkkoa järjen hiveniin, mutta tarkoitan sitä prosessia, joka ei kierrä ihan kaikkien järkeilykerrosten läpi ensimmäiseksi. Lopulta järki tulee mukaan, koska enää harvoin löytää itseään ihmettelemästä, kuinka tässä näin kävi.

9. Miten seuraat salkustasi löytyviä yhtiöitä?

Indereksen foorumi on tärkein ja nopein. Inden ja kohdeyhtiöiden webcastit. Inden laajat raportit. Analyytikoiden päivitykset. Nordean analyysit ja KL:n feedin silmäilen mobiilipankin kautta. Nyt, kun joudun OP:täkin käyttämään, katselen joskus sieltäkin kannanottoja.

10. Miten otat hajauttamisen huomioon omassa sijoitustoiminnassasi?

Olen hesulikko. Selitän itselleni, että firmat joihin sijoitan, eivät juuri ole Suomen taloudesta riippuvaisia, joten en pidä Hesulia ongelmana tälläkään hetkellä. Ainoa oman salkun ulkomaalainen on Smart Eye. Puoli vuosisataa riittänee ajalliseen hajautukseen. Sektorikohtaisen hajautuksen olen mielestäni melko hyvin tehnyt. En pysty seuraamaan ulkomaisia firmoja riittävän hyvin, joten pysyn erossa. Ulkomaalainen ei ole välttämättä hienompi, vaikka sen voi helpommin kuvitella olevan, koska väistämättä tiedon hankkiminen ja nopea seuranta jäävät ohuemmaksi monenlaisten muurien vuoksi.

Nyt, kun huolehdin omaisenkin salkusta, olen joutunut siinä miettimään enemmän maantieteellistä hajautusta, lisäksi jopa hiukan korko-etf:ää, indeksejä ja käteistä. Vain muutamalla prosentilla suoria spekulaatio-osakepoimintoja. Siinä huomaa, että riskejä ottaa itselleen enemmän kuin muille.

11. Mitkä ovat kolme suurinta vahvuuttasi sijoittajana? Ja mikä on suurin kehittämisen kohteesi sijoittajana?

Vahvuuksista tiedä, mutta tietojen kaivelu on kiinnostavaa ja aikaakin siihen on ollut. Ehkä kokemus, koulutus ja laaja kiinnostus mm. teknisiin asioihin antaa jotakin nojaa. Ihmisten ja ihmissuhteiden kanssa työskentely on ehkä antanut oppia vaikkapa toimitusjohtajien haastattelujen arviointiin. Luotanko niin paljon, että juuri hän saa hoitaa rahojani?

Kehittämistä voisi olla verojenmaksuhalussa, siitä voisi itsellekin jäädä jotakin. Toisaalta, jos ei ole pakottavaa tarvetta uusia esim. kulkuneuvojaan, ei ehkä kannata myydä mitään, edes voitolla. Onko uusi sijoitus parempi kuitenkaan? Ellei sitten ole sitä killeriosaketta juuri näkyvissä, johon rahat on pakko saada.

Jos olisin fiksu sijoittaja, tai oikeastaan, jos tajuaisin, että en ole niin fiksu, ostaisin etf:iä ja indeksejä.

12. Kuvaile näitä yhtiöitä viidelläkymmenellä sanalla per yhtiö

Aiforia

Aiforian äkkäsin foorumilta. Tekoäly. Terveydenhuolto. Terveydenhuollon resurssipula. Ikääntyvä väestö. Syöpätaudit. Digitalisointi. Tarvitseeko bingoa kauemmin pelata? Alkoi tekemällä ihmisen työtä nopeuttavaa analyysia, nyt mennään jo analyyseihin, joita ihmissilmä ei kykenisi tekemään. Aiforia on saanut hyvän lähdön saamalla kärkisairaaloita yhteistyökumppanikseen. Niissä patologit kehittävät malleja, joita voivat yhdessä kaupallistaa. Perässä ja rinnallatulijoita on. Siksi rahoituksen riittävyys pitää taata. Jos tulee suunnattu anti, ei siitä kannata hermostua. Se ei romahduta kurssia, vaan kuuluu asiaan. Johto omistaa ja rakentaa sitten joskus tapahtuvaa exitiä varten. Omistan.

Faron Pharmaceuticals

Faroninkin äkkäsin taannoin foorumilta. Pelataan taas bingoa. Syöpä. Syöpä ja syöpä. Markkinassa liikkuu valtavat rahat. Aluksi suhtauduin kriittisesti tuloksiin, mutta kun on saanut oppia, millä tasolla tieteellisesti tämä ”perheyhtiö” etenee, vaikea on vastaan väittää. Pääomaköyhässä Suomessa on välillä tuskaista eteneminen, ei voi roiskia menemään kuin jenkkifirmassa. Faronin näkemä potentiaali on ristiriidassa markkinan näkemyksen kanssa juuri nyt. Jos partneroitumaan pääsevät, ristiriita vähän tasoittunee. Jalkasten omistus on sijoittajan vakuutus, koska he menettävät omistustaan ihan samassa suhteessa, jos liudentavaa rahoitusta joudutaan käyttämään. Laatutrilleri. Omistan.

Nightingale Health

NH:iin olen myös tutustunut foorumilla. Bingotaan terveydenhuolto, kansantautien ehkäisy, uusi NMR-tutkimusteknologia ja data mining biopankeista. NH markkinoi itseään yhtiönä, joka mullistaa ennaltaehkäisevän terveydenhuollon. Heillä on pakettitutkimus, joka sopii kyllä joidenkin kansantautien seulontaan ja seuraamiseenkin, mutta kolme vuosikymmentä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa tehneenä en näe ihan samaa potentiaalia kuin NH. Paketin tutkimuksista heillä on suuri osa päällekkäisiä eikä jokaisen lisäarvo ole niin suuri kuin väittävät. Eikä niillä ihan kaikkea sitä, mitä esittävät, pysty mittaamaan. Jos pääsevät globaalille markkinalle, liikevaihto voi kyllä merkittävästi kasvaa. En omista.

13. Mitkä ovat tärkeimpiä tietolähteistä osakepoiminnassasi? Mainitse ainakin viisi ja perustele valintasi.

Inde kaikkine kanavineen on tullut jo liiankin monta kertaa mainittua perusteluineen. Saatan vilkuilla muitakin keskustelupalstoja ja samalla todeta, että niistä ei mitään saa irti. Investing.com ilmaisena maailman menon tarkasteluun. ChatGPT ja Copilot antamaan oman näkemyksensä ja viitteitä, joita googlaamalla syvemmälle. Tunnettujen sijoittajien haastattelut toisinaan katson yleisnäkemyksen saamiseksi.

14. Miten tärkeänä näet alakohtaisen ymmärryksen osakepoiminnassa, varsinkin jos miettii tällaisia vähän erikoisempia/haastavampia yhtiötä kuin esim. Aiforia ja Faron?

Aiforia kuulostaa monimutkaiselta, mutta jos lukee laajan raportin, on jo melkein asiantuntija. Ei tarvitse olla tekoälytutkija ja patologian erikoislääkäri. Sellaista ei ehkä olekaan. Helpottaa kyllä alkuorientoitumista, jos on katsellut kudosleikkeitä, mutta ei tarpeen. Kyse on yksinkertaisimmillaan kuvantunnistuksesta, kuten kännykän Google Lens. Siihen sitten tekoälyn algoritmien älytön kehitys päälle, joskus vielä superäly ja singulariteetti :smiley: Toisin sanoen tekoälyn kehityksen rajoista kukaan ei tiedä eli ei voi kuin hyödyttää, ja terveydenhuolto on myös varma ala, jolla sitä sovelletaan ja sen kasvu on tasaisen varmaa.

Faron on kyllä erikoisen monimutkainen. Jos läpikotaisin haluaisi ymmärtää, pitäisi olla syöpälääkäri, immunologi, tilastotieteilijä, futurologi, astrologi jne. Lopulta kukaan ei tiedä vielä mitenkään kattavasti syöpäimmunologiasta eli aina jää epäselvää ja siksi niitä tutkimuksia tehdään ja Faronilla on erityisen hyvä liiketaloudellinen syy siihen. Foorumille on kyllä koetettu kansantajullistaa se, mitä Faron tekee. Faronilla on nyt tieteellisellä johtajalla ja uudella scientific advisory boardilla aika hyvä edge maailman johtavina asiantuntijoina juuri Faronin kentällä.

15. Mitä Inderesin Foorumilta saat, mitä et muualta saa ajatellen osakepoimintaasi?

Foorumin paras ominaisuus on nopeus. Asiat tiedetään, ennen kuin niistä voi lehdistä lukea tai töllöstä nähdä. Toinen on moderointi, jolla heitetään pihalle asiattomuudet ja ne, jotka haluavat vain omaa kärsimystään toisille työntää. Foorumilla on parviäly. Laadullisena tutkimuksena toimii kaikki sinne kirjoitettu. Niistä pitää omassa päässä muodostaa kuva ja analyysi. Tämän kvalitatiivisen komponentin lisäksi joissakin ketjuissa on tapana tehdä kvantitatiivista tutkimusta eli suoraan käyttää parviälyn analyysia kyselyn muodossa. Tätä kannattaisi hyödyntää enemmän. Sentimenttikyselyäkin pitäisi kehittää vielä erottelemaan pitkän ajanjakson sentimentti (ne johdon luotettavuudet jne) ja viimeaikainen, jolloin siitä näkisi kehityksen.

16. Miten hallitset tunteesi sijoittamisessa esim. kurssilaskuissa tai -nousuissa?

Markkinoiden perusominaisuus on syklisyys ja sitä vahvistaa sijoittajien fear-greed-sentimentti eli tunteet. Hätäilyn eli ensimmäisen mieleen tulevan reaktion sijaan kannattaa pysähtyä ja katsoa tilannetta vähän kauempaa ja miettiä, mistä on kysymys. Onko kyse makrotalouden pitkistä sykleistä? Silloin sektorikohtaiset yleisesti tiedossa olevat heilahdukset voi hyödyntää. Mikä sektori menestyy yleensä myös laskusuhdanteissa? Onko pienivaihtoisen lapun kohdalla kyse piensijoittajapaniikista tai -hypestä jonkun huhun vuoksi?

Kun hajauttaa tarpeeksi salkkuaan eri sektoreille, ei edes tarvitse hätäillä missään tilanteissa. Jos syklisyys vie alas, se myös tuo ylös ja osakkeiden tapaan aina vähän ylemmäs, keskimäärin. Hajautus turvaa mielenterveyttä myös silloin, kun joku osake heilahtelee yksittäisten tapahtumien vuoksi. Silloin voi katsella koko salkkuaan ja vilkaista niitä, joilla menee paremmin. Jos jokin osake nousee poikkeavasti, voin luopua osasta, mutta iloriviä jätän katseltavaksi krhmm… vrt. Neste edellä :melting_face:

17. Jos saisit opettaa napinpainalluksella vain yhden asian foorumilaisille, mikä se olisi ja miksi haluaisit opettaa juuri sen asian?

Olen huomannut kaveripiiristä ja foorumilta, että ihmisten aivot toimivat kovin eri tavoin. Vaikka olisi kuinka kokenut ja korkeasti koulutettu, ajattelu voi mennä binäärisellä mallilla. On joko tai. Tämä on oikea ratkaisu ja tuo on väärä. Elämästä on tullut jatkuvaa politiikkaketjua :skull_and_crossbones:.

Mustavalkoisuuden sijaan, ellei näe värejä, harmaan sävyjäkin on. Jos on musta, niin on lopulta oltava olemassa valkoinenkin, jos on oikea, on oltava myös vasen. Ne ovat siis aina molemmat ja suhteessa toisiinsa. Sijoittamiseen sovellettuna: kaikki ei ole ”bumtsibum” tai ”menee nollaan”. Jos joku ei ole karhu, ei hänen tarvitse olla härkäkään. Toisen kanssa voi olla osittain samaa mieltä. Sijoituksessa voi olla yhtä aikaa hyviä ja huonoja piirteitä, jotka vaihtelevat ajassa. Jos näkee huonoutta, voi keventää sen sijaan, että hyppii osakkeesta toiseen on-off. Vähän kuin kääntäisi kylkeä, kun oikea puoli alkaa puutua, mutta kohta puutuu se vasen puoli jne. Joillakin foorumilaisilla on tapana vierailut ketjuissa, joihin julistetaan näitä binäärisiä varmoja tuomioita ilman kunnollisia perusteluja. Varmasti sellainenkin osuu joskus oikeaan, jos toistaa sen tarpeeksi moneen ketjuun. Kannattaa joskus kokeilla kysymysmerkin laittamista huutomerkin tai pisteen sijaan postaukseensa, herättäisikö se paremmin kaikkia hyödyttävää keskustelua keskustelufoorumilla.

18. Mitä tavoitteita sinulla on sijoittamisella? Miten olet nauttinut sijoittamisen tuomasta vauraudesta?

Osingoista tulee se perusturvallisuuden tunne. Voi myös huijata itseään, että Nesteen osingoilla on saanut polttoaineet, ainakin tähän asti :smiley: ja Fortumista okt:n sähkölämmityksen. Lisäksi niiden arvostus toimii hedgenä noille kuluille. Usein osinkovirta on aika tasainen hajauttamalla, vaikka sentimentti ja talouden suhdanteet aina vaihtelevatkin. Nykyisin varsinkin Faronin seuraaminen on sen sijaan suurta sijoittamisviihdettä, tieteenteon seuraamista, jännitystä, ilon pilkahduksia ja ajoittaista ketutusta. Kohta siis jo elämää suurempaa trilleriä :face_with_thermometer:

Jos vauraudella tarkoitetaan sitä, että voi elää ilman rahallisia huolia, sellaista sijoittajaa ei taida ollakaan, salkun koosta riippumatta. Vaurautta pitää myös tarkastella suhteessa ikään. Ilman koko elämän jatkunutta säästäväisyyttä ei minullakaan olisi välttämättä kummoisia osakesäästöjä. Ostin juuri Citymarketista K-menu kaurahiutaleita 0,39€/500g ja K-menu pitkäjyväistä riisiä 0,47€/kg normihinnoin.

Vaurauden määrittelisin itselleni niin, että lainoja ei ole eikä niitä tarvitse ottaa hankkiakseen silloin tällöin itselle merkityksellisiä asioita, joista itse ja lähipiiri pääsevät nauttimaan (siis muutakin kuin kaurahiutaleita ja riisiä). Autoissa, veneissä enkä oikeastaan asumisessakaan ole koskaan säästänyt. Tai pyrin säästämään kuluissa hankinnan jälkeen, mutta hankin kuitenkin. Tosin 90-luvun lamassa piti odottaa 9 vuotta osakkeiden elpymistä ennen kuin pääsi uuden auton taas ostamaan :scream_cat:. Omakotitalossa voi elää omassa rauhassaan. Mitä järkeä olisi sijoittaa, jos tuotoista ei pääse päivittäin nauttimaan vaikkapa autollaan Por-haltamalla.

19. Kannattaako Alokkaan tutustua tällaisiin ns. erikoisempiin yhtiöihin, joiden alaa on vaikea ymmärtää?

Tutustua kannattaa. Ei tarvitse ymmärtää kaikkea, mitä ketjuissa nörtteillään. Jos sivuuttaa 10 % yltiönegatiivisista ja 10 % yltiöpositiivisista postauksista, ollaan ehkä totuuden äärellä. Ja jos ketjussa on tehty parviälykyselyjä, ollaan myös lähellä todellisuutta. Vinoumaa ja pinoumaa positiiviseen voi niissä kyllä olla. Ja onneksi kaikki analyysit kirjoittaa maallikko, tosin korkeasti koulutettu ja asiaan syvällisesti perehtynyt sellainen, mutta ammattislangia ei onneksi analyyseissä näy.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia ja Inderesiä?

Kiitos omistautumisesta tiedon jakamiselle :smiling_face_with_three_hearts:


Kiitoksia paljon vastauksistasi ja panoksestasi Foorumilla! :slight_smile:

Toivon, että tämän(kin) haastattelun myötä monet muutkin Vinopinon kaltaiset uskaltautuisivat kirjoittaa. Joskus on sanottukin siihen tyyliin, että he joilla on tietoa ja taitoa ovat usein aika hiljaa erilaisilla keskustelu- ja somealustoilla - onneksi on poikkeuksiakin kuten tämä haastateltavani, joka jakaa tietojensa että taitojensa avulla arvokasta sisältöä.

Tämä yllä oleva on erinomainen huomio, joka korostuu erityisesti esim. Äxässä. Mustavalkoisuus yhdistettynä besservisseröintiin on huvittava, mutta myös pelottava yhdistelmä.

Alokas taitaa lähteä K-Cittariin, Lidlissä maksaa enemmän. :rage:

Kiitoksia ja mukavaa viikonloppua!

95 tykkäystä