17. RAULI JUVA
Eipä tarvitse lukea rivien välistä, mitä tämä tyyppi oikein ajattelee, vaan sanoo sen, mitä ajatteleekin - toki asialliseen tyyliinsä. Rauli on pirun järkevä kaveri, josta huokaa itsevarmuus ja asiantuntevuus. Näistäkin em. syistä hänen raporttejaan on helppo lukea, kun ei hirveästi tarvitse miettiä, mitä hän oikeasti tarkoittaa.
Yksi indeläinenkin kehui häntä siitä, miten viileä hän on tilanteessa, jossa joku muu saattaisi ehkä vähän jännittää tai hermostua. Ehkä nämä Raulin ominaisuudet auttavat aika paljonkin hänen työssään, sillä helposti ihmistä voi ohjata huomaamattaan ulkopuolisten kommentit ja paineet… ainakin mua ne joskus ohjaa, enkä sitä välttämättä huomaa. Tuntuu myös siltä, että hän osaa kaiken hälyn ja kusetusmarkkinoiden keskellä tehdä työnsä objektiivisesti, mikä analyytikolle on hyvin tärkeää.
Miksi Rauli arvostetaan? Koska hän on analyyttinen, kokenut ja terävä analyytikko, joka rohkeasti uskaltaa esittää omat näkemyksensä eikä pistä pahakseen, jos haastetaan vähän kovemminkin. Oli kiva saada Rauli haastateltavaksi ja hän osasi todella yllättää vastauksissaan ainakin muutamissa kohdin.
1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.
Viime vuonna keski-ikäistynyt (40v) perheenisä Espoosta, koulutukseltani KTM ja tähän astisen uran viettänyt analyysihommissa. Perheeseen kuuluu vaimo, tällä viikolla 7-v täyttänyt tyttö, 12-v poika sekä pari koiraa.
2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.
No näitä on varmasti loputtomasti, mutta heitetään nyt jotain:
Olen ollut nuorena mukana voittamassa koriksen junnujen SM-sarjan (en tosin ollut mikään tähtipelaaja)
Lukiolaisena mietin kauppakorkean ja oikiksen välillä. Päädyin kauppikseen, koska aattelin että sekä pääsykoe että opiskelu on siellä helpompaa. Vertailukohtaa ei toki ole, mutta näkemys on säilynyt samana.
Ajan 15 vuotta vanhalla Mazdalla päivittäin töihin
3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.
Aika paljon huomiota ja aikaa menee tietysti perhe-elämään, jonka tiimoilta koirat aktivoivat jonkin verran myös liikkumaan. Muutenkin luonnossa liikkumisen tai vaikka vaan olemisen voinee laskea kiinnostuksen kohteeksi (etenkin jos mökkeilyn laskee tähän kategoriaan), joskin aikaa sille ei ole läheskään niin paljon kuin toivoisi. Liikunnan puolelta jo yllä mainittu koris on ollut mun laji läpi elämän, nykyisin oma harrastaminen rajoittuu yhteen höntsävuoroon viikossa. Lisäksi Suomen maajoukkuepelit tulee katsottua, kotipelit paikan päällä ja muutaman kerran oon jaksanut ulkomaillekin asti matkata pelejä katsomaan. Kaikennäköistä tietokirjallisuutta on tullut luettua vuosien varrella, ehkä jonkinlaisena teemana viime vuosina tältä saralta voisi mainita henkisen kasvun.
4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?
Herätys 7-7.30, yleensä melkein heti koirien kanssa lyhyt aamulenkki. 8-8.30 aikaan perheen kanssa aamupala, vähän ajoituksesta riippuen joko jo ennen tai viimeistään aamupalan jälkeen aamu-uutisten väijyntää sekä mahdollisesti joku raportin julkaisu tai kommentin kirjoitus. Aamupalan jälkeen joka tapauksessa yleensä hetki työasioita kotona ennen kuin vien tytön noin ysiksi eskariin ja ajelen toimistolle. Työpäivän osalta mulla ei ole mitään selvää struktuuria, toki usein kalenterissa on jotain ja/tai on joku juttu (yleensä raportti) jota aion edistää, mutta siihen voi kulua tilanteista riippuen joko tunti päivästä tai koko päivä. Muutenhan työhän sisältyy mm. uutisten seurailua ja kommentointia sekä firmojen ja sijoittajien kanssa yhteydenpitoa. Aktiivista tiedon demokratisointia siis joka tapauksessa. Normaalisti lähden 16.30 aikaan kotiinpäin. Alkuillan ohjelmana on usein lasten harrastuksia ja/tai koiran lenkitystä ja/tai kotihommia – ihan perusjuttuja. Ainakin pörssin aukiolon ajan seurailen myös mahdollista uutisvirtaa tai muuta työviestintää, välillä pitää tietysti ihan oikeastikin tehdä illalla töitä, onneksi ei kovin usein. Perheen kanssa yleensä jonkinlainen iltaruoka kahdeksan maissa, jonka jälkeen toinen vanhemmista ohjailee nuoremman nukkumaan ja toisella on (toivottavasti) jonkin verran omaa aikaa. Itse saatan käyttää sen esim. lukemiseen, pieneen meditaatioon tai ulkoiluun, jossei ole aiemmin ehtinyt. Loppuillasta katellaan yleensä vaimon (ja joskus myös pojan) kanssa telkkarista ohjelma tai pari.
5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?
Tosi tylsä Poikkean varmaankin monesta kollegasta ja foorumilaisesta siinä, että mulla on itse asiassa vain vähän suoria osakesijoituksia. Harrastin niitä kyllä aiemmin enemmän, mutta erinäisisistä syistä sijoitusomaisuus ohjautui pääosin rahastoihin ja Inderesillä aloittaessa mulla ei ollut ainuttakaan suoraa osaketta. Nyt olen sentään vähän saanut osteltua ja voisin kuvitella, että niiden osuus hiljalleen kasvaa. Mikään kiire tähän tosin ei ole ja nykyiset omistukset ovat onneksi pääosin plussalla, niin uudelleenallokointi aiheuttaisi myös veroja.
6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?
Eka sijoitukseni oli vuonna 1997 eli 15-vuotiaana, kun HPY (Helsingin puhelinyhdistys, nykyisin Elisa) listautui pörssiin ja käytin mummoni puhelinosakkeen merkintäoikeuden. Se taisi mennä ihan hyvin ja vuosituhannen vaihteen tekno/IPO-buumissa tein jonkin verran pikavoittoja listautumisilla firmoista saati arvostuksista mitään ymmärtämättä (tämä tietysti johti siihen, että vikan annin kohdalla tuli takkiin, mutta onneksi maltillisesti voittoihin verrattuna). 2004 perin isoisältäni pienen osakesalkun, josta alkaen mulla on ollut pitkäjänteisempiä sijoituksia. Työuran alusta (2006) ymmärrys, into ja käytettävissä oleva raha sijoittamista kohtaan alkoi nousemaan ja sijoittelin suhteellisen aktiivisesti osakkeisiin ja muihinkin sijoitusintrumentteihin. Jossain vaiheessa rupesin käyttämään myös rahastoja ja kuten yllä mainitsin lopulta vuosi sitten koko sijoitusomaisuus olikin siellä.
7. Mitä eroa on olla Nordean analyytikon sijaan Inderesin analyytikko? Miksi halusit Inderesille töihin?
Täytyy ehkä alkuun muistuttaa, että olin Nordealla osakeanalyytikkona 2008-17, joten viimeisistäkin ajoista on jo hetki. Mutta pääerot ovat selviä ja syntyvät suoraan liiketoimintamallista. Nordealla, kuten kaikilla muillakin osakevälittäjillä, liiketoiminta pyörii kaupankäynnin/asiakasaktiivisuuden ympärillä (mun aikoina välittäjillä kaikki tulot tuli kaupankäynnistä, nykyisin malli on hieman eri). Tämä luonnollisesti aiheuttaa/aiheutti sen, että analyysin pitää olla kaupankäyntiä tukevaa eli suomeksi sanottuna pitää löytää osto tai myynti-caseja (mielummin osto), joita markkinoidaan asiakkaille sekä säännöllisesti niitä tukevia uutisia tms. Jossei löydy, niin niitä pitää keksiä. Toinen iso ero on asiakaskunta eli välittäjät palvelevat (henkilökohtaisesti) vain instituutioasiakkaita ja heitä pitää palvella hyvin. Tätä asiakasaktiivisuutta luonnollisesti analyytikoiden osalta myös seurataan. Jos vähän vetää kulmia suoraksi, niin paine näistä kahdesta asiasta oikeastaan sai mut aikoinaan kyllästymään osakeanalyytikon hommiin. Vastapainona siellä toki pystyy/pystyi tienaamaan erittäin hyvin, mutta se ei ainakaan mulle yksinään motivaatioksi 10 vuoden jälkeen riittänyt. Olin silloin 2017 tehnyt työkseni pelkästään osakeanalyytikon hommia, joten jonkun verran oli myös ylipäänsä halua nähdä jotain muuta.
Inderesillä tällaista casejen tai asiakasaktiivisuuden painetta ei varsinaisesti ole (toki meillä pitää esim. aamukatsauksessa olla riittävästi sisältöä) ja ainakin itse koen, että analyysiä pystyy tekemään objektiivisemmin ja tasapainoisemmin eikä aina omaa suositusta markkinoiden. Muitakin eroja toki on, mutta nuo mielestäni päällimmäiset.
Ennen Inderesille tuloa olin reilut kolme vuotta credit/bondianalyytikkona Nordealla ja se oli oikeastaan tosi mukavaa, eikä mulla ollut mitään erityistä hinkua vaihtaa hommia. Mulla oli kuitenkin takana jo 14 vuotta Nordealla ja tietysti olin ajatellut, että joskus voisi muuallakin olla töissä. Kun tällainen mahdollisuus Inderesillä tarjoutui, aika nopeasti huomasin, että tässähän on hyvä paikka kyseessä. Tärkein syy oli varsin erilainen organisaatio ja organisaatiokulttuuri verrattuna aiemmin kokemaani. Tästä esimerkkinä voi mainita julkisesta playbookistakin löytyvän periaatteen, että jopa analyytikko saa lomalla olla lomalla – näin ei todellakaan ainakaan mun aikana välityspuolen analyytikolla ollut lähtökohtaisesti tilanne. Toinen juttu, mitä en osannut odottaa, on se, että Inderesin organisaatiomallin myötä pystyy halutessaan osallistumaan monenlaiseen hommaan (jota ”perinteisessä” firmassa hoitaisi esimies tai joku erillinen osasto/tukifunktio tms, joita Indeltä ei löydy) itse analyysityön lisäksi. Myös nuo edellä erot itse analyytikon työssä oli oleellisia, välittäjäpuolen analyytikoksi on kyllä kyselty vuosien varrella, mutta sinne ei ole ollut, eikä edelleenkään ole kiinnostusta takaisin. Senkin takia näin Inderesin itselleni ainutlaatuisena tilaisuutena palata osakeanalyysin pariin, josta kuitenkin tykkään. Haluan vielä korostaa, että nämä ovat mun kokemuksia ja ajatuksia, eikä tarkoituksena ole sanoa, että joku olisi absoluuttisesti parempi kuin toinen.
8. Sinä olet saanut paljon kehuja työstäsi, mutta leikkimielisesti sinua on vähän leimattu karhuksi ainakin Stockmannin osalta… oletko karhumainen? Millaisena analyytikkona näet itsesi yleisesti ottaen muiden analyytikoiden joukossa?
Kokemus on kyllä tuonut tiettyä realismia (joku voisi väittää jopa kyynisyyttä) siihen, mitä yhtiöiltä voi odottaa. Saattaa myös olla, että kokemuksen myötä uskallan enemmän tuoda kritiikkiä esiin, vaikka näkemys olisi positiivinenkin. Ainahan analyytikolle on helpompi ennustaa positiivista ja firman suunnitelmien mukaan menevää kehitystä, mutta käytäntö on opettanut, että kovinkaan usein näin ei kuitenkaan käy. Analyytikothan ovat keskimääriin yleensä liian optimistisia, joten jos pystyn vähän kriittisempään tarkasteluun niin pidän sitä ihan hyvänä. Mutta jos vaikka suositusjakaumaa katsoo, niin en ole kokenut, että mulla olisi muihin nähden mitenkään erityisen pessimistisiä näkemyksiä.
9. Analyytikon työ on hyvin julkista työtä ja helposti välillä analyysinne sekä tavoitehinnat aiheuttavat tunteita meissä sijoittajissa mm. Stockmannin ketjussa. Tuntuuko Foorumilta tuleva tietty kritiikki joskus raskaalle? Tähän kohtaan on pakko sanoa perään, että Raulia on todella paljon kehuttu… myös allekirjoittanut.
En ole kyllä kokenut mitenkään raskaaksi, paitsi tuon Stockan seurannan aloituksen yhteydessä toki määrällisesti tuli aika reipas määrä kommentteja. Kysymyksiä ja perusteltuja kommentteja/eriäviä mielipiteitä voi aina laittaa ja ne kehittävät munkin ajattelua. Enkä ainakaan vielä ole mielestäni saanut mitään asiatonta kommenttia/kritiikkiä ja ne voi jättää omaan arvoonsa, jos moisia joskus tulisi.
10. Koetko saavasi merkittävää hyötyä työstäsi sijoittamisessa? Onko työstäsi muuta haittaa kuin kaupankäyntirajoitukset?
Tottakai olen oppinut monenlaista sijoittamisesta ja markkinoista vuosien varrella työn kautta, mitä en varmaankaan muuten olisi oppinut, vaikka ne ehkä olisi ollut opittavissa harrastuspohjaltakin. Nykyroolissa on merkittävä hyöty siinä, että saa sijoittaa itse seuraamiinsa firmoihin (joka ei siis välittäjillä tyypillisesti ole sallittua), joista tietysti uskon aika hyvin olevani perillä.
Kaupankäyntirajoitusten lisäksi voisi kyllä sanoa, että pitkäjänteiseen sijoittamiseen pyrkivälle päivittäinen kurssien ja uutisten kyttääminen voi joskus kääntyä myös haitaksi, kun tulee psykologista painetta/intoa tehdä jotain erilaisten lyhyen aikavälin ärsykkeiden takia. Onneksi Inderesin rajoitukset hillitsee tuota kotimaisten osakkeiden osalta hyvin.
11. Kuinka monta osaketta sinulla on salkussasi ja mitkä ovat kolme suurinta omistustasi?
Niitä on tasan kolme: Harvia, Kamux ja Nokian Renkaat. Suurusluokaltaan aika samoissa, mutta kaikki aika pieniä omistuksia koko sijoitusvarallisuuteen nähden.
12. Kerro kolmellakymmenellä sanalla per yhtiö, että mitä mieltä olet näistä osakkeista:
Tuoreet näkemykset löytyvät tietysti analyyseistä, mutta tässä nyt vähän vapaammin fiiliksiä.
-Marimekko – Hienon nousun viime vuosina tehnyt uniikin brändi-imagon omaama firma. Kansainvälisesti kasvupotentiaalia varmasti riittää, mutta lähitulevaisuudessa huolettaa etenkin Suomen kuluttajakysynnän hiipumisen vaikutus firman tulokseen.
-Purmo – Kiinnostavalla alalla toimiva firma, mutta tuotevalikoima on historiallisista syistä edelleen painottunut lämpöpattereihin, joissa markkina on ollut rakenteellisessa alamäessä ja Purmo on laajentunut uusille alueille lähinnä yritysostojen kautta. Nykyarvostus ei kuitenkaan vaadi paljoa.
-Stockmann – Heh, no tästä varmaan on näkemyksiä aika paljon kerrottu. Historiallisesti aika surkea tarina, toisaalta Lindexin suoritus viime vuosina on ollut huikea. En nykyisessä kuluttajakysyntätilanteessa / saneerausaikana näe hirveästi positiivisia tekijöitä lyhyellä aikavälillä. Muutaman vuoden horisontilla toki mahdollisuus selvään arvonluontiin, jos tavaratalojen kannattavuus saadaan oikaistua ja/tai Lindex spinnattua irti.
13. Miten sinä kartoitat valtavasta osakepaljoudesta potentiaaliset sijoituskohteet? Onko sinulla jokin rutiiniomainen osakkeenpoimintaprosessi?
Ei ole varsinaista prosessia, mutta kyllä ajatuksena olisi löytää firmoja, jossa on hyvä pääoman tuotto (tai potentiaali siihen), ainakin jotain kilpailuetuja ja jonkinlainen kasvutrendi. Lisäksi haluan ymmärtää yhtiön liiketoiminnan, joka rajaa jonkin verran firmoja pois Tietysti arvostuksen pitäisi vielä olla kohtuullinen. Eli aika tämmöinen klassinen laatuyhtiötyyli, ei mitään jokereita. Tuostahan voi toki alkuun päästäkseen jonkun skriinauksen tehdä esim. ROIC ja EV/EBIT luvuilla, jota joskus olen harrastanut, kun aktiivisemmin etsin sijoituskohteita.
14. Mitä haluaisit sanoa sijoittajille, jotka lukevat analyysejäsi ja kommenttejasi? Mihin asiaan lukijat yleisesti ottaen kiinnitetään liikaa huomiota analyyseissänne ja mihin mahdollisesti liian vähän?
Ehkä lähinnä se, että jos asia kiinnostaa niin lukekaa koko analyysi ja yrittäkää ymmärtää asiakokonaisuudet. Joskus tulee kysymyksiä, jotka suoraan raportista selviää. Laajojen yhteydessä tämä on tietysti ymmärrettävää, ettei kaikki voi lukea niitä sanasta sanaan. Yleisesti on vaikea sanoa mihin lukijat kiinnittävät huomiota paljon tai vähän, sillä esim. se mistä foorumilla kysellään ei välttämättä korreloi sen kanssa.
15. Jäät kuudeksi kuukaudeksi lomalle ja sinun pitää Inderesiltä valita kolme sijaista itsellesi, mutta he eivät saa olla analyytikkoja. Ketkä valitsisit ja miksi?
Oi, olin varautunut ”kenelle jättäisit salkkusi” -kyssäriin, mutta tulikin tämmönen kierrepallo. Aika paha, mutta sanotaan nyt vaikka:
@Kaisa_Vanha-Perttula – luulen että hän tykkäisi päästä kokeilemaan analyysihommia
@Mikael_Rautanen – käytän kysymyksen porsaanreiän, joka ei sulkenut pois ex-analyytikkoa. Pääsisi Mikaelkin taas kunnon töihin.
@Yu_Gong – en tiedä oikein miksi, mutta mulla on semmonen fiilis, että Yu hoitaa jollain tavalla homman ku homman. Enkä edes yritä arvata miten.
16. Saat valita kolme foorumilaista, jotka antavat sinulle tukiopetusta jossain, ketkä valitsisit ja miksi?
Opittavaa varmasti olisi, mutta nyt täytyy tunnustaa, ettei mulla ole foorumilaisten erikoisosaamiset niin hyvin hallussa, että osaisin tähän vastata.
17. Jos saisit napinpainalluksella opettaa foorumilaisille yhden asian, mikä se olisi ja miksi?
Foorumilla on mun mielestä keskimäärin ihan hyvä meininki, en tiedä tarvitaanko mua opettamaan mitään. Ehkä voisi sanoa yleisemminkin sopivan neuvon, että kun luet/kuuntelet jotain ja tekee mieli reagoida, niin vedä kerran syvään henkeä ennen kuin reagoit.
18. Mikä on kivointa työssäsi? Mikä on parasta Inderesin analyytikkotiimissä?
Kivaahan tässä on pääosa asioista, mutta ehkä kaikkein kivointa on se vapaus mikä meillä on sekä analyysin sisällön että työtapojen ja -aikojen suhteen. Tiimissä on ehkä parasta se, että kaikki tuntuu olevan innostuneita työstään ja osakkeista laajemminkin, eikä pelkästään omista firmoista. Sehän ei ole tietenkään sattumaa, vaan firman arvojen ydintä.
19. Miten saataisiin Alokas tekemään vähemmän tyhmempiä osakepoimintoja?
Meillähän on semmoinen sanonta, että lukekaa analyysejä ja tehkää hyviä osakepoimintoja. Josko tuo alkuosa auttaisi siihen jälkimmäiseen…
20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?
Lyhyesti sanottuna aktiivisuudesta. Ilman sitähän ei olisi mitään fooruumia, jossa käydä keskustelua ja ainakin mulle työ olisi tylsempää jossei mitään palaute/keskustelukanavaa olisi. Kiitos
Kiitoksia Raulille!
Juttelin joitakin kuukausia sitten pitkän puhelun erään arvostavamani tyypin kanssa ja aika monessa kohtaa tuli suoraan sekä epäsuoraan mainintaa, että ei pidä antaa liikaa hälyn ja muun huutelun vaikuttaa. Luulen, että tämä on yksi Raulin vahvuuksista analyytikkona, mutta myös sijoittajana. Hän ei myös varmasti turhia kikkaile tai hifistele… ollaan kuin Rauli - nähdään metsä puilta ja keskitytään oikeisiin asioihin.
Olen oppinut paljon erityisesti viime aikoina Foorumilta kaikenlaista ja meininki täällä on ollut tosi hyvä. Kiitos tästä kaikille ja nautinnollista viikonloppua!