Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Onpa alhaista touhua. Rakennusala kokonaisuudessaan on oman sijoituskentän ulkopuolella monestakin syystä ja siellä näemmä myös pysyy.

Näiden yritysten ja niiden vastuuhenkilöiden nimet pitäisi laittaa näihin uutisjuttuihin mukaan. Olisi edes joku pelote ihmisille, jotka pyrkivät hyötymään toisten ihmisten kärsimyksellä.

26 tykkäystä

Olisikin tapahtunut ja mielellään paljon aikaisemmin. Väyrynen olisi jo yhden kauden jälkeen saavuttanut suuren unelmansa eli presidenttiyden. Toinen toistaan alyttömimmistä avauksista olisi päästy eroon jo ajat sitten.

3 tykkäystä

Tuli vain yhtäkkiä mieleeni muistuttaa ohjeista, joista saattaa olla joillekin apua.

Aika usein kysellään eri jutuista, niin alla on joskus tekemäni pieni ketju, johon olen kasannut erilaisia ohjeita samaan paikkaan. Ketju on ollut pidemmän aikaa olemassa ja ehkä jossain vaiheessa taas lisäilen sekä päivittelen ohjeita, kun aikaa (motivaatiota) löytyy. :slight_smile:

Ketjusta löytyvät nämä ohjeet, jotka käsittelevät erilaisia juttuja, joille on enemmän tai vähemmän tarvetta ainakin joskus:

Erityisesti ekan ja toisen ohjeen asiat ovat hyvä hallita ainakin omasta mielestäni. :slight_smile:

10 tykkäystä

Ei Väyrynen ole koskaan halunnut Suomen presidentiksi, vaan kenraalikuvernööriksi.

9 tykkäystä

Sijoittaja.fi:ssä on Timo Heikkilän analyysi norjalaisesta öljy- ja kaasuyhtiöstä Equinorista.

Equinorin maksamat verot tuloksesta ensimmäiseltä yhdeksältä kuukaudelta ovat käsittämättömät 43,3 miljardia dollaria. Kun mukaan otetaan vielä Q4:lla maksettavat verot, rahoittaisi Equinorin maksamilla veroilla helposti yli puolet Suomen valtion vuoden 2023 budjetista 81,3 miljardia euroa.

11 tykkäystä

Hyvä, rohkea vastaus Raulilta ja kiitos @Aili, kun nostit esiin. Hyvä muistutus ainakin minulle, miksi analyytikoilta satelee ”osta” suosituksia, vaikka joskus ”odota” voisi olla osuvampi. SijoituskästissäkinTero Kuittinen taisi puhua samasta asiasta.

Itselle ajatus osakkeiden myyntimiehistä nousee aika voimakkaasti erään ruotsalaisen investointipankkiiriliikkeen kohdalla, kun synkimpien ”bear-case” ennusteiden tavoitehinnat heiluvat nykykurssia monta kertaa ylempänä. Ennusteet eivät ole ”aina” ihan osuneet lankulle.

Finanssivalvonta valvoo tiukasti sijoitusneuvojaa, että muistaa kartoittaa asiakkaan riskinsietokyvyn ennen kuin tarjoaa asiakkaalle sitä tuotetta, josta häntä mitataan. Vakuutusmyyjän tulisi muistaa kertoa asiakkaalle, että ei ole niin jalo ihminen, että tuli pelkästään hyvää hyvyyttään suojelemaan asiakkaan omaisuutta ja terveyttä hänen luokseen, vaan vähintään yhtä paljon provisioiden kiilto silmissä.

Näkisin finanssivalvonnalle tärkeänä tehtävänä yhtälailla tiedottamisen markkinoiden lainalaisuuksista.

11 tykkäystä

Se on aina hyvä muistaa, kun lukee jotain lehtiartikkelia, analyysia, postausta foorumilta tai kuuntelee podcastia, sijoitusneuvojaa, varainhoitajaa, ystävää jne. mistä tän tyypin agenda kumpuaa keskustella ja käyttää aikaa jakaakseen tietoa juuri sulle.

Syntyykö pohdinta rakkaudesta lajiin ja kiehtoviin asioihin vai tekeekö tyyppi työtään? Jos tekee työkseen, mistä hänelle maksetaan. Onko teidän tavoitteet ristiriidassa vai yhteneväiset. Siitä syntyy itselle jo jonkinlaista tarttumapintaa siihen, miten suhtautua kuulemaansa.

Vaikka tiedonlähteen tavoite olisi kanssasi ristiriidassa, sieltä voi löytyä hyvääkin sisältöä. Pitää vain tiedostaa kyseessä olevan myyntipuhe ja tarkoituksena ei ole välttämättä olla oikeassa vaan saada sinut tekemään salkkuusi muutoksia

18 tykkäystä

Eräs potkupalloilija painaa EVO:n pelejä livenä.
https://www.twitch.tv/neymarjr

12 tykkäystä

Jep kyllä. Toinen mikä hautautui pitkään holokaustin alle oli puna-armeijan “historian suurin joukkoraiskaus” pitkin Berliiniä ja Saksaa ja siitä seurannut saksalaisten epäinhimillinen massapakolaisvirta eurooppaan. Tämä venäläissotilaiden tapa sotia on nostanut edelleen päätään ja tästä onkin ollut viime aikoina puhetta.

Mutta osasi liittoutuneetkin toisessa maailmansodassa. Tällainen ihan pikku juttu, kun liittoutuneet saapuivat Italian Monte Cassioon, missä ranskalaiset antoivat johtamilleen afrikkalaisjoukoille vapaat kädet tehdä italialaisille naisille ja lapsille mitä huvittaa, vaikka Italia itsessään oli jo antautunut aikapäiviä sitten. Tutkikaa omalla vastuulla.

Niin että voittajat kirjoittavat historian. En muista tällaisestakaan jutusta olleen puhetta koulun hissan kirjoissa. Muistaako kukaan?

Ikävistä asioista pitää puhua. Niistä pitää kirjoittaa. Niitä pitää muistella. Tapahtui ne kummassa leirissä tahansa.

36 tykkäystä

Vakuutusmyyjillä on paljon hyvääkin tarinaa, mm. monet vakuutukselliset sijoitustuotteet kuten ryhmäeläke yrityspuolella, oikein fiksuja tuotteita.

Ikävä kyllä silti yritysvakuuttamiseen liittyy pitkälti edelleen lakisääteisen tapaturmavakuutuksen jahtaamista yhtiöstä toiseen palkkioiden perässä.

4 tykkäystä

Olen jonkin verran lukenut sotahistoriaa mutta tämä oli minulle kyllä täysin uutta.

1 tykkäys

Mikäs juttu tää padma meemi nyt on, ku ei oo kerenny intin takia lueskelemaan foorumia?

2 tykkäystä

Padma lupas ostaa muistaakseni 15milj. Tecnotreen osaketta vuoden -22 loppuun mutta ei ostanutkaan kun 7,5milj

Paras huumoriteksti so far mitä on tullut vastaan tällä foorumilla. Kiitos Kale! Aloin oikeasti aluksi miettimään, että onko meidän Paavo muka ollut presidenttinä :slight_smile: Tuon tyyppisiä vastakkainasetteluja kaipaisi enemmänkin mietittynä ns. “vastustajan” näkökulmasta. Joku Tesla bear/bull voisi vaikka kertoa miten Teslasta tulee maailman suurin (surkein) ja kannattavin (tappiollisin) autonvalmistaja tai joku bitcoin bear/bull voisi pohtien kertoa miten siinä käy vastoin omaa näkemystään.

Joskus 2019 kirjoitin (tai itseasiassa kopioin aamukammasta pääosan ja muokkasin sitten) alla olevan tekstin. Eilen kun tutkin omaa blogia, niin tuo teksti tuli vastaan ja nauratti että maakaasun hinnalle odotettiin katastrofissa vain kolminkertaistumista vaikka se nousi 10 kuukaudessa alle 20€/MWh arvoista lähes 120 euroon per MWh:

"Sekasorron vuosi 2014 alkoi, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta neljää P:tä käyttäen: propaganda, pelottelu, provokaatio ja projektiot. Venäjän johto ajoi itsensä nurkkaan ja perääntymismahdollisuuksia ei enää ollut, kun joukkoja oli viety Ukrainan puolelle. Kun valehtelee niin, että uskoo siihen itsekin, alkavat myös ratkaisut perustua valheeseen. Se käy lopulta kohtalokkaaksi, ja niin venäläisille on käynyt lopulta aina.

Muutamia vuosia myöhemmin ruuan hinnan kohotessa muun muassa Somaliassa, Afrikassa ja Lähi-idässä alettiin kokeilemaan myös rajoja. Kapinointi ja maa-alueiden valtaaminen valtioiden yrittäessä turvata ruuan tuotantoaan, johti valtaviin yhteiskunnallisiin muutoksiin. Useissa maissa hallitukset olivat joutuneet eroamaan valtavien kansanjoukkojen vaatiessa hallinnon uudistamista ja korruption kitkemistä. Useissa maissa järjestettiin ensimmäiset vapaat vaalit sitten itsenäistymisen. Monien pelko realisoitui, kun Egyptissä ja Libyassa Muslimiveljeskunta ja muut islamistijärjestöt saivat vallan. Nämä maat sekä Jordania, joka oli vallankumouksessa syrjäyttänyt maan kuninkaan, perustivat islamistisen agendan mukaan Uuden Kalifaatin. Vaikka unionin johtaja, kalifi, oli jäsenmaiden kansalaisten valitsema, oli yhteiskunta käytännössä teokratinen aristokratia, jossa maallinen valta oli sunnan mukaan alisteinen uskonnolliselle johdolle.

800-luvulta alkanut islamilaisen maailman taantumus suhteessa länsimaihin tulkittiin johtuvan islamilaisen perinteen hylkäämisestä, mitä nyt lähdettiin korjaamaan palaamalla Muhammadin Medinaan rakentaman yhteiskuntajärjestyksen esikuvan mukaan. Yhdysvaltojen imperialismin vastustus nousi Uuden Kalifaatin nousun myötä uudelle tasolle, ja jopa vakaana pidetty Saudi-Arabia koki vallankumouksen, kun kansalaiset eivät hyväksyneet kuningasperheen liittolaissuhdetta Yhdysvaltoihin. Lisäksi pitkään jatkunut öljyn hinnan heikko kehitys, johti ahneuden kautta kansalaisten taloudellisen tilsnteen kiristymiseen äärimilleen.

Myös Korean niemimaalla koettiin vavahduksia, kun 71-vuotias Kim Jong-il kuoli. Vallan peri rakastetun johtajan poika, 28-vuotias Kim Jong-un, joka ei kuitenkaan kyennyt pitämään valtaa käsissään muutamien vuosien pyristelyistä huolimatta. Ylimpien kenraalien johtama sotilasvallankaappaus teloitutti Jong-unin. Osa armeijasta pysyi uskollisena kuolleelle johtajalleen, ja alkoi aseellisesti vastustamaan vallan ottanutta sotilasjunttaa. Kiina, Yhdysvallat ja Etelä-Korea eivät päässeet sopimukseen alueen rauhoittamiseksi, joka johti vanhan Pohjois-Korean alueen jakautumiseen. Kiina aloitti alueella “rauhanturvaamisoperaation”, joka käytännössä tarkoitti sotaa. Etelä-Korea ja Yhdysvallat lähtivät etenemään etelässä. Seurauksena Yhdysvaltojen sotilaallinen läsnäolo moninkertaistui, ja suhteet Kiinaan heikkenivät. Tätä tilannetta ei helpottanut Trumpin aloittama kaupankäyntisota ja tullit, joita Kiinalaisille tuotteille oli asetettu.

Yhdysvaltain ja Kiinan kiristyneet välit johtivat siihen, että vastoin kaikkia odotuksia Kiina alkoi kelluttamaan valuuttaansa, ja myymään valtavia dollarivarantojaan. Dollarin arvo heikkeni välittömästi useita kymmeniä prosentteja, ja jo valmiiksi valtavan liittovaltion budjettivajeen kanssa painiva Yhdysvallat menetti markkinoiden luottamuksen velanmaksukykyynsä. Bondien tuottovaateet nousivat kymmeneen prosenttiin. Seurasi paha maailmanlaajuinen lama 11 vuotta finanssikriisin jälkeen.

Suvereniteettikriisi laajeni valtavaksi, kun maa toisensa jälkeen ilmoitti lainojensa uudelleenjärjestelyistä. Yhdysvaltojen johdolla maat joutuivat suuriin menoleikkauksiin, ja ensimmäisten joukossa oli vetäytyminen Irakista ja Afganistanista, jotka imivät miljardeja toisensa perään. Yhdysvaltojen heikkouden huomanneet Arabimaat lähtivät Uuden Kalifaatin johdolla hävittämään lopullisesti Israelia maailmankartalta. Venäjä lähti turvaamaan omia intressejään Krimin lisäksi myös etelässä Kaukasuksella alueen vasta toipuessa edellisestä Venäjän ja Georgian yhteenotosta. Euroalue natisi liitoksistaan, kun Portugali, Espanja, Irlanti ja Kreikka olivat irtautuneet eurosta EU-maiden ajautuessa Yhdysvaltojen perässä suvereniteettikriisiin. Myös Iso-Britania irtautui EU:sta tavoitteena välttää hallitsemattoman maahanmuutto ja pyrkiessää suojella kansalaistensa oikeuksia.

Useat maat asettivat vientirajoituksia tärkeiksi katsomillaan sektoreilla, mikä kiristi suhteita entisestään. Eurooppaan muodostui kilpailevia blokkeja, kun EU:n poliittinen kriisi lamautti päätöksenteon yhteisissä elimissä. Suomi koki jatkuvia ongelmia energiatarpeen kanssa. Maailman öljymarkkinat olivat kriisissä, ja seurauksena maakaasun hinta oli kasvanut kolminkertaiseksi. Luonnonvaroiltaan rikas Venäjä ja sen valtiojohtoiset energiayhtiöt alkoivat painostaa naapurimaita tekemään myönnytyksiä Venäjälle raaka-aineiden kaupan jatkumiseksi"

9 tykkäystä

Eiköhän kaikki ymmärrä, että bensan hinnan nousu joka keskiviikko on täysin sovittu juttu. Hinnat nousevat täsmälleen samaan aikaan ja sitten putoavat sentti kerrallaan tasaisesti, voin melkein luetella kellonajat koska putoavat, kun ne toistuvat viikosta toiseen.

Tässä lähellä on yksi asema, joka ei kuulu ketjuihin. Yllättäen siinä ei muutu hinnat mihinkään viikonpäivien mukaan. Se asema on tiistaisin todella kallis, mutta keskiviikkoisin alueen halvin.

Ihan mielenkiitoinen anekdootti mutta kirjanpitoarvo ei ole sama kuin todellinen arvo.

Tässä lyhyt yhteenveto taustoista.

Oikeastaan Padma ei ole tiedotteiden mukaan luvannut ostaa vaan Fizroy on sopinut myyvänsä :upside_down_face: ja ensin kauppojen piti toteutua syyskuuhun 2022 mennessä ja sitten viimeistään joulukuussa 2022.

Iso huomio foorumilla, vaikka vastaavia lupausten pettämisiä on muitakin. Vaikkapa Spinnovan kehräämö. Kyllä näitä on hyvä pitää esillä ja meemiketjussahan se hoituu viihteen keinoin.

5 tykkäystä

Tuli vähän absurdi fiilis kuunnellessa tuota Traders Clubin viimeisintä Tesla-jaksoa.

Käytännössähän tilanne on se, että osakevälittäjä tuuttaa viikosta toiseen sisältöä, jossa hehkutetaan varauksetta yhtä erittäin riskipitoista osaketta. Tod.näk kuulijakunta koostuu 15-30v miehistä, joista monet lähtevät ohjelman innoittamana sijoittamaan Teslaan - tai ovat varmaan jo lähtenee aikaa sitten, kun kerta ammattisijoittaja on sitä suositellut jo vuoden päivät.

Siinä missä tuo toiminta tuo varmasti euroja taloon, pidän sitä vähintään arvelluttavana, ellen jopa epäeettisenä.

36 tykkäystä

Jotkut asiat ei unohdu. :slight_smile:

image

23 tykkäystä

Lepikkö tietty Tesla Bulli ja puhuu nykyisin aiheesta usein, siis omissa nimissään. Kuitenkin Nordnetin Traders Clubin sisältö ja markkinointi koskee johdannaisia ja treidaamista. Kyllä mä pidän näitä yleisesti ottaen huomattavasti riskisimpänä kuin Teslaa, siis yhtiötä joka on toki riskinen mutta tuskin menee nurin. Kuinka paljon Teslasta puhuminen on sitten arveluttavampaa ja epäeettisempää vs Trader’s Clubin normaali sisältö?

Edit. Itse seurailen Trader’s Clubbia ja toisinaan treidailen. Hyvä proggis ja jotkut jaksot loistavia.

23 tykkäystä