Alokas haastattelee

21. HEIKKI KESKIVÄLI

Tällä kertaa haastattelussa on sijoituskirjailija ja sijoitustwitteristi Heikki Keskiväli, jonka varmasti lähes kaikki tuntevat, jotka vähänkin sijoitusmaailmaa seuraavat. Halusin Heikin haastateltavaksi monestakin eri syystä, mutta yksi tärkeimmistä syistä oli se, että hänellä on erinomainen taito tiivistää vaikeatkin asiat ymmärrettävään ja kiinnostavaan muotoon.

Tässä yhteydessä on pakko hehkuttaa Heikin kirjaa “Tähtäimessä osakkeet”, se on kirja, josta saa irti niin aloittelevat sijoittajat kuin kokeneemmatkin konkarit. Suosittelen ostamaan omaan kirjahyllyyn, koska se on monipuolinen ja kattava teos, johon on saatu todella paljon tärkeää asiaa tiiviissä muodossa.

Itse koen Heikin olevan Suomen sijoitusmaailman tärkeimpiä hahmoja, koska hän mm. kirjansa ja kiinnostavan Twitter-tilinsä kautta on sivistänyt kymmeniätuhansia sijoittajia. Myös tapa, millä hän kertoo asioista on erinomainen; hän ei päde, hän ei kerro varmoja “totuuksia”, vaan hän antaa hyviä perusoppeja ja työkaluja, joilla jokainen sijoittaja pääsee eteenpäin.

Paljon on maailmassa huutavia otsikoita ja turhaa hälinää, mutta onneksi on tällaisia heikkejä, jotka auttavat luotettavasti meitä muita sijoittajia eteenpäin. :slight_smile:


1. Kerro kolmellakymmenellä sanalla, kuka sinä olet.

Olen muutamasta asiasta intohimoisesti kiinnostunut 34-vuotias kahden lapsen perheenisä Espoosta (o.s. Lahdesta). Ensinnäkin haluan vähentää energiasektorin päästöjä edistämällä konkreettisesti uusia laitoksia. Toiseksi haluan oppia sijoittamisesta mahdollisimman paljon ja jakaa ajattomia oppeja niistä kiinnostuneille.

2. Kerro kolme asiaa, mitä foorumilaiset eivät sinusta tiedä.

Olen teini-iästä lähtien leikannut omat hiukseni (säästänyt aikaa ja rahaa, enkä ota ulkonäköasioita liian vakavasti). Häitä varten kuitenkin kävin parturissa, että joku raja kuitenkin.

En koskaan, missään olosuhteissa, ala syömään popcornia tai karkkia ennen kuin elokuva alkaa.

Tykkään asua vuokralla, koska en halua omistaa tavaraa, asioita tai muutakaan mikä kasvattaa stressiä, muttei tuo vastaavasti iloa.

3. Mitä kiinnostuksen kohteita ja harrastuksia sinulla on? Mitään sijoittamiseen liittyvää ei saa sanoa.

Olen neljävuotiaasta lähtien pelannut jalkapalloa ja yhä aktiivisesti pelaan talvisarjaa, futsalia, divaria sekä 5v5:sta. Tykkään myös kokata, usein 3-5 kertaa viikossa. Juoksen paljon, tyypillisesti 100-200 km kuukaudessä pysyäkseni terveenä ja hyväkuntoisena pitkälle tulevaan.

4. Millainen on tavallinen arkipäiväsi?

Arki on muuttunut valtavasti viimeisien vuosien aikana, koska nykyisin perheessä kaksi lasta (2-vuotias Arvi ja 4-vuotias Iiris). Lapset herättävät arkena noin klo 5-6. Lapsille pientä aamupalaa, itselle pikakahvi tulille ja Twitter sekä markkinat läpikäyntiin. Lapset päiväkotiin kahdeksaksi, jonka perään työpäivä. Töiden jälkeen tutkin kotikoneella yhtiöitä, tuloksia, Twitter-virtaa, markkinoita ja eri arvostusmetodeja. Usein lukuisia sijoitusjuttuja työn alla samanaikaisesti (ketjuja, kolumneja, sijoitusesityksiä), joita tulee tehtyä aina kun vapaa hetki. Illalla ruokitaan ja nukutetaan lapset, jonka jälkeen usein lenkille, vaimon kanssa kokkausta ja rentouttava iltaruokailu. Ysin perään usein jalkapallon katsomista, jos otteluja sattuu tulemaan, ja samalla tulee edistettyä kaikkea sijoitukseen liittyvää. Unille usein klo 23-24 välillä.

5. Miten kuvailisit lyhyesti itseäsi sijoittajana?

Tykkään numeroista, mutten desimaaleista. Vaikka perkaan paljon lukuja läpi niin itse koen liian yksityiskohtaisen tarkastelun tuottavan vähäisesti lisähyötyä ison kuvan ja sen keskeisten ajureiden hyvään hahmottamiseen. DCF-malleja tulee toisin sanoen tehtyä vain töissä. “Tarkkuusharha” on todellinen; laittamalla malleihin desimaalit voi johtaa vahvistuneeseen uskoon niiden paikkansapitävyydestä, mikä pitkälle tulevaisuuteen on tietysti erittäin epätodennäköistä. Täsmällinen ei ole sama kuin tarkka (accurate vs. precise).

Haluan oppia jatkuvasti uutta ja tutustua mahdollisimman moneen lupaavaan yhtiöön. Tykkään sijoittaa suurella painolla kouralliseen suhteellisen tuntemattomia yhtiöitä, jotka pyrin tuntemaan selkeästi keskivertosijoittajaa paremmin. Keskityn aina lähtökohtaisesti riskeihin (siinä monesti myös onnistumatta) ja sitten vasta tuottoihin. Tämän vuoksi minua taidetaan pitää jossain määrin “karhuilijana”, vaikka 12+ vuoden sijoitushistorian aikana olen ollutkin enemmän innoissani kuin varovaisena. Viimeiset kolme vuotta, joiden aikana julkisuudessa asioita kommentoinut, ovat vain sattuneet olemaan varsin poikkeukselliset.

Pyrin aina sanomaan mahdollisimman nopeasti ”ei”, jotta voin keskittää aikani sen ansaitseviin kohteisiin. Jokainen tekemäni sijoitus on lähtökohtaisesti yli viideksi vuodeksi, vaikka nopeasti muuttuva tilanne tai faktat voivat kannan nopeammin muuttaakin.

6. Voisitko lyhyesti kertoa, että millainen sijoitushistoria sinulla on?

Sijoitustaipaleeni ensimmäisen puolen vuoden aikana (2010-2011) hävisin puolet elinaikaisistani 20,000 euron säästöistäni, siis yli 10,000 euroa. En tiennyt, mitä tein ja sitten pakotin itseni opiskelemaan. Lopulta vajaa kolme vuotta myöhemmin (2013) pääsin omilleni ja sen jälkeen vauhtia kiihdytetty. Järjestelmällisesti on yksi heikkous kerrallaan pyritty kitkemään pois ja työ jatkuu, tuskin koskaan loppuu.

Kaikki palkasta jäävä ylimääräinen mennyt yli vuosikymmenen nyt sijoittamiseen, samoin käynyt ylimääräiselle vapaa-ajalle, joka kylläkin ollut viime aikoina (pienlapsiarki) erittäin kortilla. Perheen nettovarallisuus yli 95% osakesalkussa. Mokia ja onnistumisia tullut keskitetyssä salkussani tasaiseen tahtiin, mutta onnistumisien tuomat voitot ovat onneksi kasvaneet mokien tuomia tappioita nopeammin; ensimmäiset 12 täyttä vuotta kaikki tehdyt sijoitukset huomioiden keskimääräinen vuosituotto ollut 15,5% (vs. MSCI All Country World Index 9,9% vs. OMXHGI 8,4%).

Pitkästä versiosta kiinnostuneille pakko sen verran mainostaa, että koko tarinan olen pyrkinyt siitä kiinnostuneille paketoimaan vuonna 2020 julkaistuun kirjaani Tähtäimessä osakkeet matkalla kertyneine oppeineen.

7. Olet valtavasti lukenut sijoitusaiheista kirjallisuutta ja opiskellut sijoittamista jne. Muuttiko sijoituskirjan tekeminen sinua jotenkin sijoittajana, kun jouduit/sait hyödyntää sekä tiivistää kaiken oppimasi yksien kansien väliin?

Oli kyse kolumnien, twiittiketjujen tai kirjan kirjoittamisesta, kaikissa pakottaa itsensä pysähtymään eri konseptien pariin. Joskus uppoudun päiviksi turhanpäiväisen informaatiovirran vietäväksi enkä opi tai ymmärrä mitään uutta ja avartavaa. Se on turhauttavaa ja huono tapa, josta pyrin kaikin keinoin eroon.

Kirjoittaminen pakottaa yksinkertaistamaan, etsimään esimerkkejä ja todella pureutumaan aiheeseen. Suurimmat onnistumisen tunteet tulee usein yksinkertaisten konseptien todellisesta ymmärtämisestä. Niiden päälle on helppo rakentaa monimutkaisempaa kikkailua, jos sellaista kaipaa tai siitä on hyötyä. Pysähtyminen niin sijoittamisessa kuin elämässäkin on avartavaa ja vaatii nykymaailmassa entistä enemmän vaivannäköä.

Työn alla on nyt myös toivottavasti juhannukseen mennessä julkaistava osakepoiminnan verkkokurssi, joka on ollut hyvä tapa pakottaa jälleen pysähtymään tärkeiden asioiden pariin.

8. Millaiselta salkkusi näyttää tällä hetkellä? Miten mietit salkkusi kokonaisuutta esimerkiksi hajauttamisen kannalta?

En itse pidä hajauttamisesta, vaikka ymmärrän sen sopivan monille.

Haluan käyttää niin paljon aikaa omistamieni yhtiöiden ymmärtämiseen, että olisi turhauttavaa omistaa niitä vain muutaman prosentin edestä. Jos tuplaisi tai puolittuisi niin hädin tuskin huomaisin. Haluan sen sijaan todella tuntea nahoissani niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin.

Pyrkimyksenä on aina pitää rivit alle kymmenessä. Salkkuni on avoinna Sharevillessä ja tällä hetkellä top 5 omistukset yhteensä 60% salkustani:

  • Vontier 13,6%
  • Keysight Technologies 13,1%
  • Harrow Health 12,9%
  • Berkshire Hathaway 11,1%
  • Revenio Group 9,7%

9. Olet kouluttautunut Aallossa sekä opiskellut Berkeleyn, Madisonin ja Stanfordin yliopistoissa että myös IMD:ssä, mitkä ovat olleet tärkeimpiä eväitä, mitä opiskelut ovat antaneet sinulle sijoittamiseen? Onko sijoittamistoiminnastasi ollut apua palkkatöissäsi ja päinvastoin?

Olen iloinen noista kokemuksista ja onnekas saatuani moisia koulutusmahdollisuuksia. Ulkomailla mieleen iskostui suomalaisten vaatimattomuus ja rajallinen usko itseensä – ulkomailla opiskelijoilla itseluottamusta tuntuu olevan aivan erilailla, vaikka kyvykkyyksissä ei eroja suomalaisiin verrattuna. Sijoittajaksi kuitenkin harvoin kasvetaan koulun penkillä. Oma akateeminen taustani on energiatekniikka, joten sieltä esimerkiksi puhtaasti kaupallisia linjoja vähemmän eväitä sijoittamisen polulle. Toisaalta voimalaitosinvestointien arvioinnissa on paljon yhtäläisyyksiä normaaliin sijoittamiseen eli siinä mielessä apuja kyllä ollut. Kouluissa kuitenkin harvoin opetetaan valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä, mikä pahimmillaan saattaa olla kunnianhimoiselle osakepoimijalle haitallista. Hyvänä esimerkkinä tehokkaiden markkinoiden koulukunta.

Palkkatöissä minulla on ollut mahdollisuus tutustua julkisesti listattujen yhtiöiden kirjanpitoon, mistä on ollut valtavasti alkuvuosina hyötyä sijoittamisessa. Sijoitusharrastus taasen tuki työntekoa, mikä oli mitä mainioin positiivinen kierre parikymppiselle. Myöhemmin kuvioon astui strategia, jonka ymmärtäminen sekin tärkeä osa sijoittajana pärjäämistä.

Sijoittamisessa itselle sopivimman kulman löytäminen on yksi tärkeimpiä asioita, koska harva oppii ilman motivaatiota. Ja jos uutta ei opi, niin markkinalla on tapana rankaista sellaisesta kovalla kädellä.

10. Talouden makrokuvioiden seuraaminen voivat antaa lisää apuja sijoittamiseen, mitä asioita sinä seuraat eniten makrotalouden asioissa, joita hyödynnät epäsuoraan tai suoraan omassa sijoitustoiminnassasi?

Pidän makron seuraamista mielenkiintoisena, mutten koe saavani siitä merkittävää etulyöntiasemaa muihin sijoittajiin verrattuna. Suurempi ero valtavirtaan syntyy aikaperspektiivistä eli siinä missä monella kuukausi tai kvartaali on keskiössä, katson vuosikymmenien trendejä ja pyrin tunnistamaan riskit eri ääritilanteisiin päädyttäessä. Harvinaisten ääritilanteiden välissä on itselle paljon matalan signaaliarvon massaa, millä pyrin olemaan vaivaamatta päätäni.

Esimerkiksi työllisyys, velkaspreadit ja voittomarginaalit ovat suuria muutoksia hyvin kuvaavia mittareita, mutta katson kokonaisuutta tosiaan “hyvin kaukaa”.

11. Millainen on sinun osakepoimintaprosessisi step by step? Onko sinulla jotain omia tapoja, mitä muut harvemmin käyttävät osakepoimintaprosesseissaan?

Tämä on aivan valtavan iso kysymys, aiheesta voisi helposti puhua toista tuntia. Inderes-podissa meni neljä :smiley: (”Miten etsit uusia yhtiöitä” kohdassa 3:19:55)

Lyhyesti kuvattuna, aina kun törmään ennestään tuntemattomaan yhtiöön, teen nopean vartin katsauksen siihen, miten yhtiö tekee rahansa ja onko minulla kiinnostusta pureutua tarkemmin. Sitten siirryn asteittain historiallisiin lukuihin, vuosikertomuksiin ja kvartaalipuheluihin. Jokaisessa oppimisvaiheessa keinovalikoimassa on kourallinen keskeisiä suodattimia, alitajuisesti varmastikin useampi kymmen. Jokaisen suodattimen kohdalla tippuu aina osa yhtiöistä pois. Long-listalta (mielenkiintoiset) löytyy muutama sata yhtiötä, short-listalta (tarkasti seurattavat) muutama kymmen, salkusta (omistukset) alle kymmenen.

Valtavirrasta poiketen nojaan mahdollisimman vähäisesti muiden mielipiteisiin, usein tykkäämäni firmat ovat useimmille varsin tuntemattomia niin mielipiteiden saaminen olisikin vaikeaa. On tärkeä muodostaa oma mielipide ennen muilta kysymistä – liian monet tekevät (laiskuuksissaan tai muista syistä johtuen) tismalleen toisin päin eli kysyy ensin muilta ennen oman mielipiteen muodostusta.

Uskon vahvasti ”tryffelipossutaktiikkaan”; jos tongin satoja yhtiötä edes pinnallisesti läpi niin todennäköisesti löydän salkkuuni paremmat sijoitukset, kun Suomen OMXH25-indeksin yhtiöitä tuijottava sijoittaja. Toki jos oma tuottotavoite on alhaisempi niin pienemmälläkin työmäärällä pärjää.

12. Myyntiprosesseista puhutaan liian vähän, millainen on sinun osakemyyntiprosessisi? Panostatko siihen yhtä paljon kuin osakkeiden ostamiseen?

Ostamiseen käytän huomattavasti myyntiä enemmän aikaa ja vaivaa. Tarkoituksena on kuitenkin ostaa niin ”hyvin”, että myyntejä tarvitsee tehdä huomattavasti harvemmin.

Olen viimeisen parin vuoden aikana myynyt muutaman eri syyn takia. Ilmeisin on kipurajalle noussut arvostustaso, esim. P/S tai EV/GP yli 10+. Tällöin alan keventämään sitä mukaa, jos arvostustaso jatkaa nousuaan ilman vastaavaa liiketoiminnan kehitystä. Näin toimin esim. Cerencen tapauksessa. Samalla epäonnistuin pahasti saman toteuttamisessa Semler Scientificin tapauksessa eli johdonmukaisuudessa on yhä parantamisen varaa.

Muutama vuosi sitten ymmärsin puutteeni IBM:n analysoinnissa ja myin osakkeeni. Opin siis uutta, käsitin virheeni ja myin kaiken kerralla. Sama homma synkissä seikkailuissani Polar Powerin ja Socket Mobilen kanssa. Sitten joskus jo aiemmin ostohetkellä tunnistetut riskit sattuvat toteutumaan, minkä johdosta on syytä reagoida. Näin kävi esimerkiksi Semler Scientificin tapauksessa.

13. Kerro kolmellakymmennellä sanalla per yhtiö, mitä mieltä olet niistä juuri nyt?

-Berkshire Hathaway

Pitänyt aina jenkki-indeksisijoittamista parempana vaihtoehtona hajauttamiselle. Yhtiöllä on aivan ainutlaatuinen tapa rahoittaa toimintansa (”float”) useimpia yhtiöitä edullisemmin ja johdon kyky allokoida pääomaa niin yritysostoin kuin omia osakkeitakin ostamalla on huippuluokkaa.

-Fortum

En voi valitettavasti lain puitteissa kommentoida. Kirjoitan kuitenkin paljon aiheista, joita voi yhtiöön halutessaan soveltaa.

-QT

Hieno suomalainen teknologiamenestyjä, jollaisia kaipaisi lisää. Omalla osaamisella, tai siis sen puutteella, hankala arvioida pitkän aikavälin kysyntää ja todellista kilpailuetua. Turvamarginaalia kaipaisin itse lisää, vaikka isosti on huipuilta laskenutkin.

14. Näen sinut monipuolisesti sivistyneenä sijoittajana, mitä heikkouksia sinulla on sijoittajana ja miten aiot kehittää niitä?

Kiitos, mutta olen ollut hyvinkin neuvokas keksimään sivistymättömiä tapoja hävitä rahojani tai missata tuottoja. Tärkeintä asennoitua oppimisen kautta ja parantaa prosessia joka mokan jälkeen. Virheet ovat arvokkaita investointeja. Heikkouksia on monia, mutta tässä muutama.

Vakaumus on kaksiteräinen miekka. Käytän paljon aikaa ja vaivaa vakaumuksen muodostamiseen, joten epäonnistumisten kohdalla viivyn ajatuksineni liian pitkään enkä muuta mieltäni riittävän nopeasti. Vakaumuksesta on ollut monesti paljon hyötyä, mutta balanssin löytäminen on vaikeaa. Panoskokojen optimointi ja jatkuva vastapuolen argumenttien kahlaaminen on epävarmuuden keskellä tärkeässä roolissa.

Olen samoin todella huono panostamaan kunnolla korkean todennäköisyyden lopputulemiin. Laitan hyvinkin riskisiin ideoihin saman verran usein pääomaa töihin kuin turvallisiin. Esimerkiksi Berkshire Hathaway -positio koronakriisissä arvostuksella P/B 0.9 ($180) oli kyllä sellainen syöttö lapaan, että olisi pitänyt ladata moninkertaisesti kovempaa. Oli käytännössä varmaa, että setä Warren itse ostaisi vastaavilta tasoilta omia osakkeita. Kuitenkin kohtelin mahdollisuutta kuin minkäkin riskisen pienyhtiön tarjoamana. Kasvun paikka ja seuraavassa vastaavassa tilanteessa mahdollinen kehittyminen todella mitataan.

Joskus pystyn keskittymään puhtaasti uuden oppimiseen, mutta välillä tarve ”tehdä jotain” vie vallan ja tulee turhaa aktiivisuutta markkinalla. Harvoin, jos koskaan, tämä aktiivisuus on kokonaisuuden kannalta ollut hyvästä.

15. Sijoittamispsykologiasta tulisi puhua mielestäni enemmän, joten kysyn miten sinä harjoitat sijoittamispsykologisia asioita ja taitoja?

Hyvä nosto. Kuten Yogi Berra sanoi: ”Baseball is 90 percent mental. The other half is physical.” Sama pätee sijoittamiseen.

Ehkä tärkeimpänä on pysähtyä miettimään ja rehellisesti perkaamaan omia sijoituspäätöksiä ja keskeisiä motiiveja niiden taustalla. Niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin kannattaa puida läpi, koska aina ei ole ilmeistä, onko hyvän lopputuloksen taustalla ollut hyvä sijoitusprosessi. Joka tapauksessa niin hyvistä kuin huonoistakin lopputuloksista voi oppia.

Sitten ihan perinteiseen tapaan kannattaa aina oppia itseään älykkäämmiltä, miksi tykkään lukea paljon aiheesta. Howard Marksin ”The Most Important Thing Illuminated” on tähän aiheeseen liittyen yksi lemppareistani, samoin Robert Cialdinin “Influence”.

16. Saat valita neljä foorumilaista, jotka antaisivat sinulle yksityisopetusta sijoittamisesta, kenet valitsisit ja miksi + mitä haluaisit heidän opettavan?

Olen pahoillani, mutten ole niin aktiivinen keskustelufoorumin kävijä, että pystyisin vastaamaan tähän oikeudenmukaisesti. Pienen otantani pohjalta voisin monelta takuulla oppia ja paljon. Jengillä todella monipuolista osaamista.

17. Minkä takia sinä käyt Inderesin Foorumilla ja mikä on täällä sinulle tärkein ketju?

Kulutan sijoitusaiheisia keskustelufoorumeita viime kädessä aika vähän ihan puhtaasti nykytilanteen vapaa-ajan rajallisuuden vuoksi. Eniten tulee kuitenkin palattua aina yhtiökohtaisiin ketjuihin silloin, kun jotain isoa yllättävää tapahtuu. Mukava aina käydä katsomassa, mikä on väellä yleinen mielentila ja tulkinta uutisista. Näitä voi sitten peilata itse aiemmin muodostettuihin mielipiteisiin.

18. Onko sinulla jotain euromääräisiä tavoitteita sijoittamisen suhteen tai joitakin muunlaisia tavoitteita?

Koen itseni ja perheeni tässä vaiheessa riittävän vauraaksi - nettovarallisuutta on palkkatöillä ja sijoittamisella kerättynä satoja tuhansia, ei miljoonia. Elämästä ei puutu onnellisuutta lisääviä asioita, joita pitäisi tai pystyisi rahalla ostaa. Rakkaudesta lajiin pyrin itse kuitenkin yli 15% keskimääräiseen vuosituottoon, joka tulee saavuttaa kaikki ikinä tehdyt sijoituspäätökset huomioiden. Ei siis ”cherry pickingiä” eri salkkujen tai aikajaksojen välillä – jokainen sijoitus ikinä kuuluu laskuihin (kaikki muu mielestäni vähän teeskentelyä ja turhaakin). Alkuvuosien karmeiden kompurointien jälkeen tässä vauhdissa ollaan ensimmäisten 12 vuoden jälkeen, mutta oppimisen on jatkuttava ja sitä kovasti myös haluan jatkaa. Vaikeaa tuossa tavoitteessa pysyminen tulee olemaan, mutta hauskaa sen yrittäminen kyllä on.

19. Alokkaan on hyvin vaikea oppia peruasioitakin sijoittamisessa, millaisiin asioihin Alokkaan kaltaisessa tapauksessa kannattaisi keskittyä?

Omaa uteliaisuutta on hyvä seurata, silloin myös motivaatio pysyy korkeimmillaan. Joku saa kovimmat ”kiksit” kassavirtamallin rakentamisesta, toinen kuuluisien yritysten syntytarinoita tutkimalla. Molemmat ovat arvokkaita oppeja sijoittajalle ja jos aloittaa ”väärästä paikasta” niin pahimmillaan kiinnostus kuolee lähtötelineisiin ja opit jäävät saamatta. Ei ole siis yhtä oikeaa vastausta vaan se riippuu kuulijasta, jonka tuntee parhaiten vain hän itse.

Itselle antoisinta on aloittaa tutkimalla ensin pörssikuplia ja niihin johtaneita tapahtumia sekä yhtäläisyyksiä niiden välillä. Samoin parhaat sijoittajakirjeet (Francois Rochon, Nick Sleep, Howard Marks, Warren Buffett) ovat olleet itselleni yksi mielenkiintoisimmista aloituspaikoista, vaikka edellyttääkin jo perusasioiden hallintaa. Siitä on voinut sitten ammentaa oppeja eri arvostustasoihin ja arvonmääritysmetodeihin.

20. Mistä haluat erityisesti kiittää foorumilaisia?

Teidän kaikkien kiinnostus sijoittamista kohtaan on itselleni keskeinen motivaatio sijoitusaiheisten sisältöjen tekemisessä, joten olen teille paljosta velkaa. Tämä “@Sijoittaja-alokas haastattelee” on myös kyllä fantastinen formaatti, joka on antanut paljon niin itselle kuin takuulla muillekin!

Iso kiitos kaikille Suomen parhaimman sijoitusyhteisön ylläpitämisestä ja sijoittamisen ilosanoman aktiivisesta levittämisestä!


Kiitos Hessu mainioista vastauksista!

Olen viikossa ainakin jollakin tavoin noin 35 tuntia sijoitusjuttujen parissa ja tulee paljon sellaista hälyä sekä melkeinpä turhaa asiaa vastaan, että meinaan mennä sekaisin. Onneksi on olemassa esimerkiksi @Marianne_Palmu:n ja Heikin kaltaisia ihmisiä, jotka osaavat löytää valtavista tietomassoista olennaisimmat asiat ja pureskella ne meille tavikselle ymmärrettävään muotoon. Aika kova juttu, jos sitä vähänkin tarkemmin miettii.

Ei kai tässä kummempia, kiitän lukijoita ja toivotan hauskaa viikonloppua! :slight_smile:

187 tykkäystä