Inderesin kahvihuone (Osa 6)

Vähennä-suositus oikeutti karhuiset sukat! :smiley:

20 tykkäystä

Tuo tuli itsellänikin täyteen tällä viikolla. Sijoittamista takana 7 vuotta. “Silti meinaan tehdä sitä lisää niin kauan et kuus nollaa en enää pidä minään”

4 tykkäystä

Itsellä oli vuosi sitten helmikuun ensimmäinen päivä sijoitussalkku karvan verran alle 100 000€. Tuo luku oli jonkinlainen tavoite pidempään ja nousu katkesi Venäjän hyökkäykseen. En myynyt ajoissa yhtään pois ja annoin salkun teurastua kunnolla. Sitten tuli henkilökohtaiseen elämään mustia joutsenia ja rahan tarvetta, esimerkiksi taloremonttia varten piti salkusta ottaa ulos rahaa ja möin pois parhaita yhtiöitä kuten Sampo. Myös kustannusinflaatio iski minuun ja palkasta ei pystynytkään enää samoja kuukausittaisia summia laittamaan sijoituksiin kuin aiemmin.

Nyt on taas uusi kiipeäminen tuohon rajaan hyvässä vauhdissa.

23 tykkäystä

Kaksi asiaa:

Toivottavasti tästä Alokas haastattelee-sarjasta koostetaan joskus kirja, joka jaetaan äitiyspakkauksen mukana.

Täältä pesee:
a) Analyytikolle ensinnäki suuri kiitos erilaisten skenaarioiden hahmoittamisesta raportissa! :+1:

b) Diippi sisältö on aina suotavaa ja siihen voi edetä progressiivisesti. Näin palvellaan kaikkia.

Sitten nyansseihin:
Koska olen itse äänekkäästi päättänyt pukea Qt:n suhteen karhupäähineen päähäni,
image
olisin toivonut, että itse videolla olisi puitu enemmän foorumilla läpikäytyä kritiikkiä.

i) Minun spekulaationi lisenssien konversion vaikutuksesta voi jättää omaan arvoonsa, jos siltä tuntuu, mutta esimerkiksi luvatusta uusien käyttäkien lukumäärästä olisi mielestäni ollut relevanttia keskustella. Esimerkiksi miksi kourallinen on mutulla 10-50, kun kouraan mahtuu kuitenkin vain viisi sormea?

ii) Tämää käyttäjän @Sambadi nosto on minusta erittäin oleellinen ja herättää kysymyksiä, joten olisi mukava saada siihen asiantunteva kommentti:

iii) DCF-mallin hyödyllisyydestä voi olla montaa mieltä, mutta jos tarkoitus on sukeltaa diippiin päätyyn, niin minusta olisi voinut tarkentaa miks WACC ja bruttoinvestoinnit muuttuivat. Varmaankin, kun velkoja saatiin maksettua? Kaikkia se ei varmaan kiinnosta, mutta ehkä joku olisi ollut vielä hereillä viime sekunneilla.

Kuulostan kauhean negatiiviselta, enkä sitä haluaisi olla, mutta sellaista se on elämä karhuhattu päässä. :bear:

Yleisesti voisin nähdä suurta kysyntää Alokas haastattelee-tapaiselle sarjalle, jossa henkilön sijaan pureuduttaisiin vaikkapa yksittäisen yhtiöön ja sen vuoskertomuksen koukeroihin. Sieltä kun näyttää löytyvän toisinaan jos jonkinlaista mielenkiintoista, josta moni sijoittaja voisi oppia. Toki eri henkilöillä voisi saada väriä sarjaan.

Lisäys: Ja sieltäpä ne tulikin samalla sekunnilla vastaukseen osittain kohtiin i) ja ii).

15 tykkäystä

Ompa raskas meininki Marimekon ketjussa. Masentaa niin, ettei jaksa ees vastata pahimpien karhuilijoiden väitteisiin. Osalla kirjoittajista levy on jääny päälle ja pahasti :lying_face:

21 tykkäystä

Ei ole kyllä pöllömpi idea. Ostajiakin varmasti löytyisi.

Muista @Sijoittaja-alokas pitää kiinni tekijänoikeuksistasi.

Edit.

Tämä oli tän haastattelun paras anti. Yrittänyt itse selittää sanan asian, vaikka kuinka monta kertaa ja

Keskiväli teki sen taas.

Hirmusen vaikea asia joskus keskustella. Asia on monille ja itsellenikin tuttu sijoittamisesta, maanmittauksesta ja fysiikan labroista. Tarkkuus ei ole sama asia kuin täsmällisyys ja huolellisuus. Se sotketaan liian usein niihin luovilla aloilla.

Tarkkuus on tilastollista realismia ja lähtötietokriittisyyttä.

13 tykkäystä

Eräs Juurikin ystävä on jo vuosia hokenut, että se pitää lausua Kitymarket, koska antiikin Kreikassa ‘c’ lausuttiinkin ‘k’: ksi. Tämän tiede on tiennyt jo lähes vuosikymmenen ajan. Älkää kyselkö Juurikilta lähteitä, jooko. Joku muu asiaa tunteva voisi?

3 tykkäystä

Näin 0.03% yhtiön osakekannasta omistavana en laittaisi hanttiin, jos Inderesin voitonjakoa muutettaisiin niin, että osa siitä sijoitettaisiin tämän kirjan kustantamiseen osinkojen jaon sijaan.

6 tykkäystä

Kuulostaa oikeasti todella mielenkiintoiselta idealta tuo kirja. :sunglasses:

Voi olla, että ylitöideni määrä vähenee työtilanteen rauhoittuessa, niin tarvitsen jotain tekemistä tai projektia, jotta saan kulutettua mun energiani.

Kiitos muistutuksesta, en tällaisia osaa miettiäkään. :slight_smile: (yllätys, yllätys)

Siitä tullee sensaatio maailmalla ja Inde saa osan kirjan tuotoista itselleen, jolloin suurin osa Inden rahavirroista tulee kirjastani. :cowboy_hat_face:

12 tykkäystä

Ne varat sijoitetaan omien kirjojen ostoon.

27 tykkäystä

Voi sitä silti antaa materiaalin kasaantua. Toki… jos pidettäisiin julkaisuvälit lyhyinä, saataisiin jatko-osien jatko-osia sekä kokonainen foorumi-saga vuosien mittaan.

4 tykkäystä

Ja alokkaan haastattelut jäävät historiaan samalla tavalla, kun buffetin kirjeet osakkeenomistajille.

14 tykkäystä

Siinä täytyy sitten kirsikkana olla mukana myös Alokas(ta) haastattelee…

3 tykkäystä

Ja sitten vakavasti, tällainen formaatti toimisi yhtä hyvin kuin esimerkiksi Exit-kirjasarja, jossa oli n. 15 juttujan menestyneitstä yrittäjistä. Mukavaa ja inspiroivaa iltaluettavaa.

Ja kuten @Aili sanoi, jatko-osia voisi olla enemän kuin Rocky-sarjassa.

4 tykkäystä

Oishan se nyt loistavaa promoakin, kun pokkari ilmestyy ”kesän luetuimmat” ja ”joulun suosituin pokkarilahja”.

Siellä joku lukutoukka ihmettelee,
”Mikä ihmeen Inderes?”
”Onpas söpöjä meemihahmoja” ja alkaa vahingossa sijoittamaan.

6 tykkäystä

Lapsille oma meemien värityskirja…Samalla voivat “vahingossa” väritellä eri yritysten suositus-riski-nelikenttää. Ideoiden määrä on loputon.

6 tykkäystä

Mutta entä se lyhenne sitten? Onko se sitten Kittari vai Kitari?

1 tykkäys

Tämä voi kuulostaa vitsiltä, mutta ei itseasiassa ole. Alokkaan haastatteluista voi jokainen löytää oman sijoittajapersoonansa. Niitä tarinoita ei aika kuluta.

Sori menee vähän chattimäiseksi tämä, mutta hyvällä asialla ollaan.

4 tykkäystä

Harjoitella treidiviivojen piirtelyä viivottimella ja sisältäisi tietenkin rakettitarrojen liimailun.

Meidän pojalle tietty täytyy olla ”täytä DCF-malliin puuttuvat kasvuluvut ja liikevaihto”. Jokaiselle jotakin. :sweat_smile:

4 tykkäystä

Upea elämäntarinapohdinta, Alokas! :gem: Olet foorumin sielu ja hyvän energian ehtymätön moottori :muscle:t2::boom::muscle:t2:

22 tykkäystä