Täällä Inderesin foorumissa on paljon hyvää keskustelua, mutta itse kaipaisin “rauhallisempaa” ja syvällisempää keskustelua markkinoiden suunnasta pohjautuen kunnon analyysiin ja dataan. Tuonne “seurantaketjuihin” viestit hukkuvat.
S&P saavutti huippunsa 19. helmikuuta: 3393.
“Pohja” saavutettiin kuukausi myöhemmin 23. maaliskuuta: 2192.
Laskua kertyi siis 35%.
Lasku oli historiallisen nopea ja laskun aikana VIX teki ennätyksiä ja pohjilla oltiin erittäin ylimyydyssä tilassa. Pahimpina päivinä pudostusta taisi tulla yli 10%.
Tästä rytäkästä noustiin sitten n. 19% n. 6 päivän aikana maaliskuun loppua kohti.
Tässä vaiheessa on hyvä katsoa miltä karhumarkkinat tyypillisesti näyttävät.
On hyvä huomata että niissä on useita pitkiäkin nousuja jonka jälkeen lasku jatkuu.
'29 alkanut karhu:
Hieman tuoreempaa IT-kuplasta:
Ja sitten tämä tuorein:
Tällä kertaa moni asia on toki toisin. Historia harvemmin toistaa itseään täydellisesti.
Markkinan lasku oli ennennäkemättömän jyrkkä. Tämä johtui siitä, että taloutta kohtasi ulkoinen shokki jonka vääjäämättömän etenemisen saattoi jokainen nähdä reaaliaikaisesti.
Voiko toipuminen olla yhtä jyrkkä - ja nopea? Tämä lienee se satojen tuhansien kysymys monen yksityissijoittajankin kohdalla. Oleellista on kuinka paljon “pysyvää” vahinkoa talouteen ja kuluttajille tulee.
Näyttää siltä, että työttämyys nousee korkeaksi jo näiden muutamien kuukausien karanteenitoimenpiteiden takia. Korkea työttömyys tulee pidentämään toipumista sillä paluu kasvu-uralle rekrytointien suhteen on tyypillisesti varovaista ja hidasta.
Maailmaa saattaa olla kohtaamassa “ennennäkemätön” lama - globaalin BKT:n arvellaan laskevan ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan (ellen väärin muista).
Positiivisella puolella voidaan todeta ainakin seuraavat asiat:
- keskuspankkien ja hallitusten nopea ja paikoin ennakoivakin reagointi (“whatever it takes”)
- ehkä virus saadaan kontrolliin nopeasti
Minusta kuitenkin nyt näyttää siltä, että pahin ehtii jo tapahtua eli korkeaksi nouseva työttömyys tulee aiheuttamaan ison loven talouteen, mikä tarkoittaa hidasta toipumista vaikka yhteiskunnat saataisiinkin avattua nopeasti.
Tämä kaikki todennäköisesti tarkoittaa sitä, että olemme nähneet vasta ensinäytöksen karhumarkkinasta ja seuraavissa näytöksissä fokus siirtyy yhä enemmän pois viruksesta ja itse taantumaan. Keskuspankkien sinkoja saatetaan kaivata vielä lisää.
Toisaalta osakemarkkinat toipuivat finanssikriisistä suht nopeasti:
Tämä isku talouteen on kuitenkin suurempi. Tässä BofA:n tuoreita kommentteja jotka osuivat silmään:
Sitten on vielä se, että Trump tulee tekemään kaikkensa että osakemarkkinat (ja talous) nousee ennen vaaleja. Mikä vaan voi olla mahdollista.
Mitä tämä tarkoittaa sijoittajalle?
Mitäs ajatuksia teillä muilla on?