Arm - Pörssipaluu suoraan teknologiayhtiöiden kuumimpaan ytimeen monopoliasemassa

Muutama poiminta CES 2024 tapahtumasta.

Armin tj Rene Haasin haastattelu:
https://www.bloomberg.com/news/videos/2024-01-09/arm-ceo-on-ai-smartphones-autos-video
Ja Armin Dipti Vachanin (Arm’s GM & SVP of Automotive) haastatelu:
CES Concept Cars Highlight the Need For More Advanced Semiconductors | Nasdaq

Haasin haastattelusta nousi hyvin esiin kolme tekijää, jotka antaa myötuulta Armille: yksityisyyden tarpeet AI:n käytössä, latenssia pitää pienentää ja energian kulutus on merkityksellinen asia. Siis privacy, latency, energy consumption. Noi kolme asiaa ovat tärkeimpiä ratkaistavia asioita kun AI leviää datacentereistä autoihin ja muihin päätelaitteisiin. Ja Arm on noissa kolmessa asiassa maailman johtava talo. Ei mulla ole asiaan mitää todisteita, mutta se, että Arm niistä puhuu koko ajan, kertoo että heillä on selkeä strategia vastata noihin haasteisiin.

Diptin blogista nouse hyvin esille se, että miten autoista tulee nyt vaativia tietokoneita, joissa päättelyä ei voida tehdä kokoajan autosta pilveen, vaan laskentaa on tapahduttava autossa tai hyvin lähellä sitä.

Haas kertoi, että kumppanikeskustelut tänään CES:ssä keskittyvät siihen, mitä tuodaan nähtäville 2026 ja 2027.

Minusta Armin nykytarinat ja Nvidian parin vuoden takaiset tarinat tuntuvat samalaisilta. Jensen jaksoi puhua AI:sta silloinkin, kun cryptolouhinta petti ja liikevaihto laski. Haas taas ottaa etukenoa siihen, että Arm ottaa markkinaa sekä datacentereissä (esim. Nvidian Grace Hopperissa on Arm) että varsinkin edgessä ja päätelaitteissa Arm tulee olemaan se ratkaisu minkä kaikki haluaa. Em. nähden 3 miljardin liikevaihto tuskin tulee jäämään sille tasolle. Mitä enemmän AI tuottaa hyötyjä, sitä enemmän nämä sirutalot pystyvät höyläämään lisää katetta.

7 tykkäystä

Pikkuhiljaa alkaa Arm-yhtiön sielu avautua, kun löytää uusia artikkeleita. Tämä viimeisin tj. Rene Haasin haastattelu käsitteli mielenkiintoisia asioita. Tähän joitakin omia nostojani ja tulkintojani haastattelun pohjalta. Kun NVIDIA päätti ostaa Armin 2020, niin sillä oli 2 päätavoitetta: saada kattavasti kaikkien päätelaitteiden CPU/GPU/NPU arkkitehtuuri hallintaansa ja ostaa ”kilpailija” pois. Se mitä Rene kertoo vaikuttaa siltä, että Arm arkkitehtuuri kehittää myös CPU alustoja niin, että osa NVIDIAn GPU tarjoomasta voitaisiin korvata modernilla CPU arkkitehtuurilla. Aika isoja ajatuksia Haasilta. Haas sanoi, että Microsoftin ja Amazonin Arm-pohjaiset datacenter sirut eivät jää ainoaksi laatuaan. Tulee lisää julkistuksia. Lisäksi Arm panostaa toimialakohtaisten sirujen ratkaisuihin. Armin vahvuudet juuri nyt ovat siis:

  • Toimialakohtaiset sirut
  • Yrityskohtaiset sirut
  • Kilpailukykyisin toimitusaika suunnittelupöydältä toimitukseen
  • Mobiili, edge, IoT
  • Energiataloudellisuus

Armin kasvu tulee kiihtymään silloin, kun laskenta alkaa siirtyä datacentereistä laitteisiin, IoT:hen, mobiiliin. Pari vuotta pitää odottaa. Ja osakkeen kurssi saattaa notkahtaa keväällä, kun IPO:n ns. Lock-up periodi 180 päivää päättyy. Silloin sisäpiiri saa myydä osakkeita reilusti.

An Interview with Arm CEO Rene Haas – Stratechery by Ben Thompson

8 tykkäystä

Milloinkas se sisäpiiri saa alkaa myymään osakkeita?

1 tykkäys

Olisikohan n. 10.3.2024 tienoilla. 180 päivää 14.9. IPOsta. Lähtökohtaisesti osake dippaa sitten, mutta ei nää asiat mee koskaan niinkuin koulukirjoissa. Kaikkihan kyttää sitä dippiä. Ja Softbank omistaa vielä 90% osakkeista. Nekin tulee myyntiin ajan mittaan. Mutta kolikon toinen puoli siinäkin on se, että jos Arm menestyy, niin isot ostajat tulee mukaan juurin silloin kun likviditeettiä lisätään.

4 tykkäystä

Huomenna myöhään illalla julkaistaan Arm:n Q4-tulokset. Analyytikot odottavat keskimäärin noin 0,25 epsiä ja 760 miljoonan liikevaihtoa. Mielenkiintoista nähdä miten markkina reagoi jos ennusteet ylitetään tai alitetaan. Arvostus on kyllä todella tiukka omaan makuun mutta toisaalta en ole vielä ehtinyt kovin syvällisesti perehtymään yritykseen ja sen tulevaisuuden näkymiin.

Minkälaisista lähteistä tämmöisistä jenkkiteknoista kannattaisi etsiä luotettavaa ja suhteellisen puolueetonta tietoa?

2 tykkäystä

Ihan oikeassa olet. Ei Arm kuuhun lähde huomenna, se on varma. Itse asiassa olen myös yllättynyt jos dippaa kovasti, koska jotenkin tuntuu, että markkina tietää yhtiön strategisen merkityksen. Siksi se voi antaa anteeksikin jonkin verran. Arm ei nyt ole viihdyttävin osake, pomppujen aika on myöhemmin. Nyt on hyvä aika tutustua yhtiöön ja osakkeeseen. Yhtiöstä on aika vähän tullut tietoa, itsellenikin vielä vähän tuntematon varsinkin raha- ja ansaintapuoli.

2 tykkäystä

Kyllä yritysten omat julkaisut eli uutiset ja osavuosikatsausten lehdistötiedotteet on hyvä pohja aloittaa. Jos jaksaa venyä, kannattaa kuunnella tai ainakin selailla osareiden jälkeisiä sijoittajapuheluita. Samoin X:ssä kannattaa etsiä yrityksestä säännöllisesti kirjoittavia. Yhtiöiden omat X julkaisut ja niihin tulevat kommentit ovat myös hyviä.

Esim. Nvidiaan tutustuin ihan yhtiön omien julkaisujen kautta. Nyt Armin osalta luen yhtiön blogeja ja uutisia ja seuraan yhtiötä X:ssä. Forbes yms. lehdistö on viihdettä, oma punainen lanka ei oikein niistä löydy.

Olen aiemmin nojatunut Seeking Alphaan, mull on premium tilaus. Mutta ne artikkelit siellä antaa itselleni vähemmän ja vähemmän. Eniten siellä luen chattipalstaa :slight_smile:

3 tykkäystä

@karhulalainen Pystyisitkö jotenkin kommentoimaan/summamaan tuota Armin tulosrapsaa. Itselle nuo merkinnät hyvin outoja suomen tapoihin verrattuna eivätkä luvutkaan oikein aukea. Kiitos jo etukäteen jos vain jaksat/ehdit.

1 tykkäys

Ensiksikin rapsa on persoonallinen. Tän takia osakkeita on hyvä seurata pidemmän aikaa, että oppii lukemaan kunkin rapsaa. Kun menee Armin sivuille, niin siellä on monta dokumenttia. Tää on poikkeuksellisen vaativa yhtiö rapsan osalta. Eli ei kannata tähän hyytyä. Eka selailu kertoo, että kassavirta on vahvaa, kasvu hyvää, marginaalit ok ja ennuste eteenpäin oli hyvä. Täytyy palata muutaman päivän päästä tarkempaan tutkimukseen.

4 tykkäystä

Sijoittajapuhelu kuunneltu. Siitä muutamia ajatuksia. Eli Arm on nyt kaikkialla. Se on datacentereissä, se on mobiilissa ja se on reunalla/edgessä esim. IoT:ssa. Rojaltitulovirta on alkanut kasvaa. Lisenssit tietysti pääasia, mutta markkina haistaa rojaltien kautta uutta upsidea. Olennaista oli kuulla, että premium puhelimiin menee nyt Armia hyvin. Laitevalmistajat haluavat päivittää Armv8 → Armv9, eli päätelaitevalmistajat haluavat varmistua, että heidän CPUn kyvykäs LLM laskentaan.

Elikkä just nyt markkina ottaa etukenoa, koska Arm kertoi sijoittajapuhellussaan:

  • Arm on siis kaikkialla
  • Kaikki premium päätelaitevalmistajat haluavat nyt uusimmat Arm-arkkitehtuurit (Armv9)
  • Päälaitteisiin laitetaan myös useita eri Arm-ratkaisuja
  • Sijoittajapuhelussa ei tarvitse puhua kilpailijoista, koska niitä ei todellisuudessa ole

On aika ainutlaatuinen tilanne, että kysyntä kasvaa kahteen dimensioon: Arm päätelaitteiden määrä kasvaa ja päätelaitteisiin laitetaan useampi Arm-ratkaisu. On tiedossa, että Apple maksaa vain joitakin senttejä per puhelin Armille. Arm tekee nyt niin, koska sillä on kassa & kannattavuus kunnossa, että ottaa nyt markkinaa pitämällä hinnan vielä hetken alhaalla. Mutta tulee aika, jolloin LLM menee puhelimiin ja PC:hen. Silloin on hyvä hetki ottaa hieman lisää hintaa. On firma kyllä optimaalisessa markkinapositiossa.

9 tykkäystä

Yksi asia mikä pisti silmään (korvaan) sijoittajapuhelussa oli tieto siitä, että kiinan osuus liikevaihdosta oli noussut 20% → 25%. Ilmeisesti johtokin oli aiemmin odottanut että kiinan osuus laskisi alle kahdenkymmenen, mutta nyt kiinan kovan tuloksen myötä osuus on noussut jo 1/4:aan.

2 tykkäystä

Hieno juttu kun kuutelit. Saman noteerasin, vaikka en muistanut sitä kun kirjoitin postauksen. Tämä oli yksi esimerkki niistä tiedoista, mitä ei mistään muusta lähteestä saa selville. Ja tarinahan jatkui niin, että Kiinan talous seuraan maailman taloutta ja USAa ja minusta tj. Haas oli sitä mieltä että Kiina on piristymään päin.

3 tykkäystä

@karhulalainen luin eilen ajatuksiasi smci-ketjussa (kiitos hyvistä tonginnoista! ), ja päätin hetkisen laskeskelun jälkeen ottaa tähän seurantapossan. Ois näköjään kannattanut samantien laittaa vähän isompi siivu sisään :nerd_face:

3 tykkäystä

Tiivistettynä meille jotka yrittää mennä siitä, missä aita on matalin…

4 tykkäystä

Jep, tuossa se verkostoefecti oli hyvin sanottu, ja Armin tapauksessa asiat tapahtuu dimensioon 2. Eli jos ennen laitettiin viiteen puhelimeen 5 tuotetta, niin nykyään aletaan laittaa useampia Arm ratkaisuja viiteen puhelimeen, esim. 2x5 kpl tai ehkäpä 3x5 kpl.

Vaikein homma näissä korkean arvostuksen “strategisissa” yhtiöissä on pysyä kyydissä syklisyydessä. NVIDIA on ollut vuoristorata. Odotan Armilta vähemmän pomppua, kun Arm myy designia (arkkiehtuuria lisenssillä ja rojalteilla), NVIDIAlla on fyysistä toimitusta.

Jos lukija miettii miksi sanoin strateginen, niin sen takia, että Arm on pitkäaikaisen ja todella merkittävän muutoksen (AI) yksi keskeinen pääpeluri. Voi ajatella toisin päin - jos Armin lisenssi häviää, arkkitehtuurit häviää, niin se olisi öljykriisejä isompi juttu. Siksi Arm on strateginen.

10 tykkäystä

Kiitos @karhulalainen hyvästä ketjusta ja ARM avaamisesta mitä se tekee ja mikä on sen merkitys AI kokonaisuudessa ja onhan se kaikkialla muuallakin. Hyvin avattu mikä palanen arvoketjussa ARM on.

Eilen päätin rohkaistua ja avasin pienen seuranta position kun tulin vakuuttuneeksi ARMin tärkeydestä arvoketjussa, odotettavissa on pomppuja suuntaan ja toiseen mutta siitä ollaan tietoisia ja ne kuuluu asiaan niin kuin totesit jossain kohin että vertautuu Bitcoiniin (hyvä vertauskuva :+1:) .

Osakkeen arvostus hiukan on mysteeri mutta pieniä suuren riskin sijoituksiakin tarvitaan ja onhan tuo ARM tärkeä palanen kokonaisuutta.

2 tykkäystä

Niin se on. Itse odotan mitä Apple tekee AI/LLM sektorilla. Saadaanko heiltä AI/LLM kännykkä? Sittenhän Armin kauppa Applen kanssa tiivistyy, tai lienee tiivistynyt jo, Apple kyllä jotain juonii, koska on niin hiljaa AI/LLM:n osalta.

Linkistä näkee, miten olennainen Arm on Applelle.
Apple Silicon: Everything you need to know about Apple’s own chips (xda-developers.com)

3 tykkäystä

iPhone X/8 alkaen Applen suoritinsiruissa (silloin A11 Bionic) on ollut neuroverkko-prosessointia optimoivia ominaisuuksia, markkinointinimeltään Neural Engine Keskeisenä käyttötarkoituksena on ollut kuvan ja videon parantaminen sekä puheentunnistus, Siri on perustunut neuroverkkoon sitten vuoden 2014. Sama arkkitehtuuri on ollut mukana myös M1, M2, M3 -siruissa ja jopa Apple Watchissa käytössä olevissa S-sarjan siruissa 4. sukupolvesta lähtien.

Applen kännykät ovat siis olleet AI-kännyköitä todella kauan. LLM on vain yksi (hypetetty) sovelluskohde neuroverkoille ja Neural Engine kykenee suorittamaan LLM-malleja siinä missä muitakin (Llama on on Metan kehittämä ja open source-julkaisema LLM):

Further supporting this is the fact that Apple’s M-series silicon, used in its Mac and iPad lines, has proven particularly potent for running AI inference workloads. In our testing, given adequate memory — we ran into trouble with less than 16GB — a now three-year-old M1 Macbook Air was more than capable of running Llama 2 7B at 8-bit precision and was even snappier with a 4-bit quantized version of the model. By the way, if you want to try this on your M1 Mac, Ollama.ai makes running Llama 2 a breeze.

Aivan toinen juttu sitten on, pitäisikö esimerkiksi Sirin käyttää LLM-arkkitehtuuria nykyisen, jäykemmän ja rajatumman ratkaisunsa sijaan. Kannattaako joustavuutta lisätä sillä riskillä, että Siri hallusinoi käyttäjälle puutaheinää ja ristiriitaisuuksia, kuten LLM:llä on tapana? Applen tapohin ei kuulu olla etunojassa myymässä tekniikkaa, joka ei toimi kuluttajan odotuksia vastaavasti.

3 tykkäystä

Tässä yksi slide ARMin esityksestä.
image

4 tykkäystä

“Arm Holdings downgraded at Daiwa on robust stock performance and valuation”

3 tykkäystä