Arvosijoittaja - mitä osaketta tähyät?

Nobian osakkeenomistajia varmasti harmittaa, kun yhtiön pörssikurssi on niissä lukemissa missä se oli keskellä syvintä finanssikriisiä. Tällaiset finanssikriisilukemat herättää minulla kiinnostuksen ruveta tutkimaan yhtiötä.

Firma valmistaa siis keittiöitä. Suurimmat markkinat pohjoismaat (54 % liikevaihdosta) ja Iso-Britannia (34 % liikevaihdosta). Tässä saa otettua asuntomarkkinariskiä, kun keittöiden kysyntä korreloi rakentamisen kanssa. Kustannusinflaatio on iskenyt Nobiaan kovaa. Liikevoitosta lähti 250 miljoonaa energian, kuljetuksen ja materiaalikustannusten kasvun seurauksena kolmoskvartaalilla. Liikevoitto ja tulos säilyivät kuitenkin plussalla. Nobia kutsuu operatiiviseksi kassavirraksi lukua, jota yleensä kutsutaan vapaaksi kassavirraksi. Tämä oli 9 ensimmäisellä kuukaudella -665 miljoonaa pakkasella, tosin raportissa sanotaan että strategiset investoinnit Jönköpingin uuteen tehtaaseen rasitti lukua 800 miljoonalla.

Valuaatio:
Osakkeita ulkona: 168,253 miljoonaa
Osakkeen hinta: 21,04 kruunua

Market cap: 3540 miljoonaa kruunua.
Nettovelat: 1999 miljoonaa kruunua. (ei lasketa IFRS vuokrasopimusvelkoja)
Velaton hinta (enterprise value): 5539 miljoonaa kruunua.

Jos katsotaan pidempää aikaväliä, Nobia on tehnyt vapaata kassavirtaa edellisen 9 vuoden aikana keskimäärin 875 miljoonaa kruunua vuodessa. Osakkeiden määrä on pysynyt samana. Liikevaihto on pysynyt melko vakaana noin 12,5 - 13,5 miljardissa. Liikevoittomarginaali sen sijaan heiluu voimakkaasti, mikä näkyy osakekurssin vuoristoratana. Bruttokatemarginaalissa on nähtävissä pieni laskutrendi, mikä on huolestuttavaa. Taseen omavaraisuusaste on 38 %, mitä voi pitää kohtuullisena. Lyhyellä aikavälillä on haasteita, mutta näiden haasteiden hyväksymisestä saa hyvän korvauksen.

3 tykkäystä

3M
Löytyykö kenenkään muun “arvosijoittajan” tutkalta?

Osake on nyt kolme kertaa paukuttanut laittamaani 100$ hälyrajaa. En ole tutustunut vielä paljoakaan. Ilmeisesti viimeisin laskusuhdanne selittynee yleisellä arvostustasojen tervehtymisellä sekä alihankkijan huonoilla korvatulpilla ja oikeusjupakoilla.

Osinko on ihan maittava, ja heidän maalarinteippikin on varsin hyvää, vaikka olenkin käyttänyt viimeksi Biltemaa. ChatGPT:kään tuskin korvaa korvatulppia vielä hetkeen.

Mitään arvolaskelmia en ole vielä firmalle tehnyt, mutta tässä vaiheessa niitä pitäisi alkaa tekemään.

Mukavaa nähdä, että ylempänä analysoimani Telia ja Terveystalo ovat löytäneet tiensä salkkuuni todella hyvillä ostohinnoilla. Ehkä 3M voisi olla seuraava osuma :thinking:

4 tykkäystä

Itsellä löytyy salkusta ja vähän tiiraillut tilannetta. Tällä hetkellä en osaa sanoa miksi tulos paranee tulevaisuudessa tai kaltalyyttiä käänteelle, joten en ole miettinyt vielä ostoja. Tutkan alla kyllä pyörii. Velkaa yhtiöllä löytyy ja tuntuu rahoituksessa, joten katsellaan tilannetta.

1 tykkäys

Joo juuri näin. Jenkkimarkkinoilta tuntuu olevan harvinaista löytää aliarvostusta. Penkomalla yleensä löytyy rationaaliset syytkin. (Jos jokin näyttää hyvältä nopealla tsekkauksella, niin luultavasti ei ole tsekannut riittävästi)

Velka pisti myös silmään itselleni. Olen kroonisesti aliarvioinut ostamissani firmoissa velan vaikutuksen nouseviin korkoihin. Etsin mielelläni seuraavaksi vain erittäin terveellä velkapohjalla operoivia firmoja.

Ei hätäillä siis…

Löytyy aika pieni positio. Tämä on kyllä hankala homma arvonmäärityksen kannalta, kun nämä oikeusjutut ovat kuitenkin ratkaisuiltaan suht binäärisiä ja voi heilauttaa kokonaisuutta aika paljonkin. Seeking Alphasta jos lueskelee, niin sentimentti on mukavan negatiivinen. Hintaa tuntuu painavan noiden korvatulppakeissien lisäksi sellainen yleistunnelma, ettei firmalla oikein ole suuntaa ja johto on kykenemätön luomaan selvää strategiaa. Liiketoiminta on vähän sellainen iso kasa sekalaisia, ihan hyviä kypsän vaiheen tuotteita ja niiden myynti sujuu entiseen malliin. Kassavirta on osakkeen hintaan nähden siksi muikea.

Jotenkin haluan ajatella, ettei tällainen mammutti mihinkään katoa. Liiketoiminta ei ole myöskään kovin keskittynyttä, eli ei ole menossa IBM:n tai Stockmannin tavoin alta yksittäisen teknologiamurroksen takia. Voi pitkällä tähtäimellä olla juuri semmoinen ostos, jota kaikki vain juuri nyt inhoavat. Oikeusjutut voivat kyllä painaa kurssia vielä vuosikausia.

Oma (09/2022 mietitty) aika ison turvamarginaalin fair value -laskelma on 105-110 USD paikkeilla.

Edit: Tuota velkaisuutta en pidä mitenkään pahana. Firmalla on velkaa vain hiukan yli parin vuoden operatiivisen kassavirran verran ja interest coverage on yli 10x. Velkojen maturiteetit on ihan järkevästi hajautettuna. Ei taseen puolesta olla pulassa.

1 tykkäys

Velkatilanteesta samaa mieltä, tilanne on hallinnassa sen puoleen ei ole ongelmaa. Pointti enenmmän niin, että velan hoitokulut nousevat korkejen noustessa ja voivat näkyä tuloksessa tai vaihtoehtoisesti kassavirtaa käytetään aika paljon lyhennennyksiin jolloin ei voida satsata muualle. 3M bisnekset on erinomaisesti hajautettu, mutta siinä on samalla syklistä bisnestä. Nämä yhtitettynä antaa minulle signasalin en osaa kertoa miksi tulos paranee. Yhdistettynä noihin oikeusjuttuihin tulos voi edelleen heikentyä ja ei ole mielestäni vielä aika satsata yhtiöön. Kannattaa odotella, että koron nsto sykli päättyy ja lähdetään laskemaan korkoa. Sitten 3M kovasti vipuvartta nousta. Osinko on toki jo kova, joten voihan tätä tieten alkaa täydentämään jollei salkusta löydy. Itse aion odotella vielä hetkisen.

Edit: Korjaillaan tähän, etten malttanut enää odotella. Home Depot alensi näkymiään ja katsoin paremmaksi pienentää positiota, kun tulevaisuus ei kovin ruusuiselta näyttänyt. Osa rahoista solahti 3M. Teknisesti ylimyyty ja melkoinen pessimismi päällä.

Nyt 9 SEK.
Omistaakohan videon herra vielä kyseiset osakkeet?

5 tykkäystä

image

Nobian kurssikäyrä on kyllä kaunista katsottavaa: miltä näyttää firma, joka liikkuu syklien talutushihnassa? Nyt mennään selkeällä marginaalilla 21 vuoden pörssihistorian alhaisimmissa kursseissa.

Koitin tutkia firmaa taannoin, kun todella matala tasepohjainen arvostus kiinnitti huomion. Nobialla on viime vuosina käynyt ajoituksen kanssa kylmät, kun tehtiin isot investoinnit tuotantoon juuri ennen kuin korkojen nousu ja rakentamisen lasku repivät liiketoiminnan kappaleiksi. Päällisin puolin bisnes vaikuttaa hyvinkin elinkelpoiselta ja on tehnyt hyvää kannattavuutta ns. normaaleina vuosina, mutta kuinka paljon vahinkoa nykytilanne ehtii aiheuttaa ennen kuin markkina normalisoituu, sitä yrittää arvailla monikin. Johdon viestinnässä on tuotu sale and leasebackit esiin moneen kertaan, mikä auttaisi nyt mutta syö tietty tulevaisuuden tuottoja.

0,33x book value on sellainen arvostustaso, että ei markkina nyt kovin optimistisesti Nobiaa katsele. Ehkä tässä voisi olla ideaa vetona rakennusmarkkinan normalisoitumisen puolesta, mutta mikään kerran elämässä -arvosijoitus ei luulisi olevan kyseessä. Siihen pitäisi olla jotain muutakin näyttöä kuin akuutit velkaongelmat ja miinusmerkki 21 vuoden kurssikehityksen edessä.

7 tykkäystä

Kiva nosto, ennestään vieras yhtiö mutta aika selväpiirteinen bisnes.

Nobiasta syntyy tietynlainen käänneyhtiöfiilis velkakuorman ja näiden leaseback-järjestelyjen takia. Täytyy kuitenkin huomata, että kunhan operatiivinen kassavirta palautuu edes suunnilleen koronaa edeltäneisiin tasoihin, niin debt to cashflow alkaa olla vain 3-4x luokkaa ja interest coverage 10x paikkeilla. Ne voisi jo tulkita ihan hyväksi tasoksi. Liiketoimintaa ei tarvitse siis täysin kääntää velanhoitomoodiin, ainakaan monen vuoden ajaksi.

Ensin pitäisi kyllä hahmottaa mikä on kestävä capexin taso nykytehtaiden kanssa, eli onko viimeisimmät rumat kassavirtaluvut toistuva ongelma. Pitäisi myös jaksaa selvittää minkälaisilla koroilla ja dediksillä nykyiset velkapaperit pyörii. Jos noista ei ole enempää nihkeitä yllätyksiä tiedossa, niin tämähän voisi hyvinkin taittua ilman osakeanteja. Kuitenkin syklit ovat vain syklejä ja niiden kanssa riittää kun tase ja hermot kestää.

Vaikka lapun hinta on all time low, niin EV ei edes alita koronapohjia. Näiltä tasoilta voisi sinänsä syntyä komea nousu multippeliekspansion kanssa. Markkinan ajoittaminen tuntuu taas tasan yhtä helpolta kuin aina. Uskon, että ostopaikka on jo ohi siinä vaiheessa kun velkakuorman kevennystä aloitellaan.

3 tykkäystä

Maxim power on kanadalainen albertan provinssissa sijaitseva sähkön tuottaja. Yhtiön omaisuuserät ovat maakaasupohjainen Milner 2 voimala sekä hiilikaivos, joka on vuokrattu Valory resourcelle.

2022 yhtiön oli tarkoitus laajentaa M2 voimalaa 200 MW → 300 MW. Rakennustöiden loppusuoralla kuitenkin sattui tulipalo, joka aiheutti valmistumisen myöhästymisen. Laajennus on nyt saatu valmiiksi ja syksyn kestävän sisäänajon jälkeen voimalan pitäisi olla täydessä käytössä 2024 alkaen. Teesin porkkana on se, että provinssin poistuminen hiilivoimasta pois ei ole sujunut hyvin ja sähkön keskimääräinen hinta on 100 $/MWh. Viimepäivinä peak rate on ollut huimat 400 /MWh.

http://ets.aeso.ca/ets_web/ip/Market/Reports/DailyAveragePoolPriceReportServlet

Ajan mittaan investoinnit tulevat tasaamaan hintoja, mutta nyt Maximilla on edessä erittäin kassavirran täytteisiä vuosia. Huomioitavaa on, että kyseessä on 250 milj $ markkina-arvoinen yhtiö. Kiinnostavana optiona ovat myös hiilikaivoksen myynti tai voimalan itsessään.

Razor energy myi huomattavasti pienemmän voimalan erittäin korkeaan hintaan per MW. Jos samoja oletuksia käytettäisiin Milner 2:n joka suurempana voimalana ansaitsee preemion mahdollinen tuotto potentiaali on absurdi.

Henkilökohtainen huoleni on, että voimalan käynnistämisessä ilmenee ongelmia. Yhtiö kuitenkin ilmoitti aloittavansa 31.8 omien osakkeiden oston, jota pidän hyvänä signaalina. Floatti on myös erittäin ohut joten kysynnän kasvun luulisi näkyvän osakkeen hinnassa.

3 tykkäystä

Kirjoitin kahvihuoneelle mutta siirretään ehkä kuitenkin tänne, jos herättäisi pohdintaa.
Itseni kutsuminen järkeväksi arvosijoittajaksi olisi valehtelua, ja aikaa tehdä perusteellista firma-analyysia on ollut aivan liian vähän, mutta:

Tässä alkaa pitkästä aikaa jo muutamakin firma kolkuttelemaan omia (viimeisiä) arvolaskelmien ostohintoja:

Osake @ ostohinta:
Nokia @3.1 (kunnon romahdus tällä viikolla niin siellä ollaan)
Tieto @22.9 (:heavy_check_mark: olisi jo hinnoissa, mutta positio on mukava jo nyt)
Telia @23,04 SEK (käytiin tämän allakin, mutta positio on sopiva jo)
Paypal @70. (:heavy_check_mark: Tämä arvolaskelma on vanha, enkä usko firman tulevaisuuteen kovinkaan, joten olen pysynyt vekka.)
Tyres @7.75 (:heavy_check_mark: ollaan alle ostohinnan, mutta en ole perehtynyt firmaan enempää joten on pysynyt vekka salkusta)

Omat ostohintoihin johtavat luvut tulevat karkeista DCF-laskelmista, mutta Tieto näistä näyttäisi ehkä kuitenkin voittavalta. Arviossani puhutaan ~5% kasvua 10 vuosittain, Future PE 12, rate of return 12% :thinking:

Eiköhän johtopäätös ole ostaa Hyzonia

9 tykkäystä

Carriage services

Yhtiö on Yhdysvaltojen toiseksi suurin hautausmarkkinan konsolidoija, joka omistaa hautaustoimistoja sekä hautausmaita. Yhtiön historia on värikäs sillä yhtiötä on johtanut viimeiset 30 vuotta sen perustaja, kunnes vuosia tehtävään valmistautunut COO astui toimitusjohtajan saappaisiin. Yhtiön sijoittajakirjeet ovat kiinnostavia luettavia ja niistä saa käsityksen yhtiöstä, joka on kyennyt vuosien varrella kehittymään ketterämmäksi, mutta oppinut myös virheistään. Näistä kohtalokkain on ollut liian velan ottaminen ja sen seuraukset.

Koska liikevaihto on asiakkaiden vaihtuvuudesta huolimatta toistuvaa ja valitettavista piikeistä huolimatta suhteellisen vakaata yhtiöt alalla kykenevät ylläpitämään suhteellisen korkeaa velkataakkaa ja sen avulla kasvamaan. menneisyydessä yhtiö on itse meinannut kohdata kuoleman tämän johdosta. Tästä viisastuneena yhtiö uudelleen rahoitti lainojaan 2021.

Yhtiön lainat:
395 milj seniorilaina kiinteällä 4,25 % korolla sekä 2029 erääntymisvuodella.
188 milj luotto muuttuvalla 8,3 % korolla sekä 2026 erääntymisvuosi.

Yhtiö maksaa kiinteästä korosta huolimatta 40 milj vuodessa korkokuluja kyeten nyt tekemään raapustelujeni mukaan capexin jälkeen 35-40 milj vapaata kassavirtaa. Seniorilainan pitkä maturiteetti sekä kiinteä korko ovat se minkä ansiosta yhtiön omalla pääomalla on vielä jotain arvoa. Niinpä yhtiön sijoitustarina on perinteinen arvon siirtymin velkojilta takaisin osakkeenomistajille sen vähentyessä. Yhtiön kovenantit näyttävät käyttävän oikaistua käyttökatetta jakajana. Ehtoina on, että velkaisuus ei saa nousta yli 6 X nettovelka/ oikaistu EBITDA. Yhtiö on nyt sen sisällä 2023 ohjeistuksen ollessa 110 milj ja näin velkaantuneisuus = 5.3 .

Johto on kertonut keskittyvänsä velan vähentämiseen 4:n maastoon. Tämän pitäisi olla realistista 2-3 vuoden aikavälillä. Osake saisi lisää potkua varsinkin FED:n laskiessa korkoja samalla kun liiketoiminta ei niinkään ole suhdanteen vaikutuksen alainen. Esimerkiksi inflaation hidastumisella voisi olla positiivisiä vaikutuksia yhtiön marginaaleihin. Toisaalta yhtiön marginaalit olivat paineessa finanssikriisin aikana, joten sijoittajan kannattaa pitää mielessä mahdollinen kovenattien paukkuminen. Ensimmäinen asia mitä yhtiö tekisi tämän lähestyessä olisi osingon jaon lopettaminen ( 20 % voitoista ) jolla olisi kurssiin varmasti negatiivinen vaikutus.

Omasta kokemuksestani laskevaan osakkeeseen sijoittaminen sen takia, että se on halpa ei riitä siihen, että sijoitus on onnistunut. Se tarvitsee niin sanotusti ylimääräistä hilloa. yhtiö Ilmoitti aiemmin aloittaneensa strategisen arvioinnin ( lue myynti ). yhtiöllä oli aiemmin mahdollinen ostaja, joka kuitenkin veti tarjouksensa pois. Logiikka sille, että jokin PE ostaa yhtiön pois on ilmeinen. Velkaa maksetaan pois ja tehdään pieniä bolt oneja ja yhtiö listataan joskus 2030 kasvuyhtiönä, jonka puolella megatrendit ovat.

Yhtiö ilmoittaa 8.11 kvartaalituloksen.

Yhtiö on lyhyellä aikavälillä ylimyyty ja korjaa markkinan mukana ylöspäin. Jos kvartaali on vahva tai puhelussa mainitaan jotain se voisi toimia katalystinä kestävälle trendin korjaukselle ylöspäin tai konsolidaatiolle. Jos sitä ei löydy ja markkina jatkaa sulamistaan osake todennäköisesti jatkaa vivulla alaspäin ja osakkeenomistajia odottaa yhtiön asiakkaaksi joutuminen.

Huom voi sisältää asiavirheitä tutustuin yhtiöön iltapäivän aikana.

13 tykkäystä

Mahtava nosto ja oli heti pakko alkaa tutkia lisää. Itselläni kun on ns. epäseksikäs pahesalkku joka kaipaisi lisäivejä… BTI, MO ja Shell lisäksi… Jo yhtiön nettisivu sai kiinnostukseni heräämään lisää:

https://www.carriageservices.com/

LIsäksi ta:ssa ehkä jo ostopaineesta kertovata vihreää näkyvissä - Käänneyhtiö?

Tällä hetkellä itsellä lisäyksiä mietinnässä omistamani BTI ja MO, koska kurssikäyrät.

2 tykkäystä

Kiitoksia. Yhtiö on ihan hienosti konsolidoinut markkinaa ja parantanut omaa tekemistään, joten ainoa käänne mitä tarvitaan on taseen rakenteessa tai keskuspankkipolitiikassa. Itse en vain kykene vielä omistamaan arvostuksen takia vaikka kuinka houkuttelevalta näyttäisi teknisesti. Joku EV/ FCF 20-25 olisi ihan kiva. Nyt ollaan jo alle historiallisten kertoimien, mutta itse olen DCF:n orja joten ei voi mitään. Kertoimet toki ovat selvästi tervehtyneet sillä tämä on viimeiset pari vuotta pyörinyt tutkassani ja olen aina todennut, että näyttää aivan liian kalliilta edes tutkittavaksi :tipping_hand_man:.

Toinen ihan kiinnostava yhtiö samalla dynamiikalla, mutta vähän ehkä houkuttelevampana on Dentalcorp Holdings - hammasklinikoita Kanadasta.

1 tykkäys

Dovre.

Oliko vielä mainittu täällä? Jonkinlainen kasvuyhtiö, kuitenkin alhaisilla perinteisen arvoyhtiön kertoimilla. Kurssi ja samalla arvostus alimmillaan vuosiin. Bisnes näyttäisi rullaavan kuitenkin. Vapaa kassavirta kääntynyt positiiviseksi jne.

Evli on ainoa, joka seuraa Dovrea, ja tämäkin varmasti vaikuttaa arvostukseen.

Onko muita kiinnostuneita? Onko tässä joku koira haudattuna, kun vaikuttaa liian hyvältä? Tulee mieleen Sievi muutaman vuoden takaa.

5 tykkäystä

Äärimmäisen kiinnostava teesi YAV - podissa eiliseltä. Brittiläinen asuntojen rakentaja, joka on syklin mahdollisesti pohjatessa samalla siirtymässä pääomakevyempään liiketoiminta malliin. Valuaatio ja liiketoiminta-ajurit vaikuttavat houkuttelevilta.

2 tykkäystä

Kiitos @Jackfin kiinnostavasta nostosta! Laitan alle jotain muistiinpanoja, jotka kirjoitin itselle ylös tutkittuani yhtiötä tunnin verran. Voitte täydentää, jos kiinnostutte ja perehdytte yhtiöön syvemmin tai ymmärsin jotain väärin

Yhtiön tikkeri Lontoon pörssissä

  • Vistry Group Plc (VTYl)

Yhtiön toimintamalli

  • UK:ssa valtava pula kohtuu hintaisista uusista asunnoista. Samaan aikaan paljon huonokuntoisia vanhoja asuntoja. Raha uusien asuntojen rakentamiseen on kaikilla tiukassa.
  • yhtiö tehnyt yrityskaupan (merger Countryside -yhtiöön), jonka myötä se on siirtymässä bisnekseen, jossa mahdollista tehdä 40% oman pääoman tuottoa
  • liiketoiminta perustuu kumppanuuksiin, mikä on pääomakevyttä ja korkean marginaalin bisnestä
  • Vistryn toimintamallissa tehdään kumppanuus nykyisten kiinteistöomistajien kanssa:
    ⇒ nykyisin alueella esimerkiksi 500 asuinyksikköä
    ⇒ Vistry toteuttaa samalle alueelle esim 1000 uutta asuinyksikköä (ns. densification)
    ⇒ vanhat yksiköt puretaan vasta kun uudet valmiit → asukkaat voivat asua vanhassa siihen asti
    ⇒ lisää yksiköitä alueelle tässä esimerkissä 500 - ne voidaan vuokrata tai myydä
    ⇒ projektin kustannukset katetaan näillä uusilla yksiköillä, uutta rahaa ei tarvita maanomistajalta tai asukkailta
    ⇒ koska yhteistyökumppani omistaa maan, yhtiön ei tarvitse ostaa maata, mikä on ollut perinteinen toimintamalli - tästä syntyy pääomakeveys
    ⇒ pystyy tekemään projektin nopeasti, esim. 2,5 vuodessa, vertaa perinteinen malli jopa kaksinkertainen aika tai pidempi.
  • perinteiset rakentajat ovat yrittäneet tehdä vastaavia projekteja, joista moni on kuulemma epäonnistunut. Vaatii hyvin erityyppistä osaamista.
  • Vistry sai yrityskaupassa pitkän cv:n/recordin tämän tyyppisestä liiketoiminnasta, jolle firman tulevaisuus nyt rakennetaan
  • Adamin mielestä alalletulo ei kovin helppoa ja kestää pitkään (tarkemmat perusteet videolla)

Finanssit yms.

  • sisäpiiri ostanut osaketta 2023 aikana yli 6M punnalla hinnan ollessa 7.50-9.05£
  • yhtiöllä meneillään 55M£ share buy back ohjelma 9/2023-3/2024
  • velkaa ei ole käsittääkseni juuri yhtään
  • osinko 5% luokkaa, Marketscreen PE2024e 10.9, PB2024e 0.87
  • yhtiö aikoo luopua perinteisestä rakentamis bisneksestä, josta vapautuu omistajille noin 1 miljardi pääomaa
  • tämä huomioiden yhtiön markkina-arvo (EV) tämän päivän markkinahintaan 9,3£ per osake olisi silloin enää noin 2 miljardia
  • yhtiön ennustetaan tekevän 2024 EBITiä noin 500M → EV/EBIT on noin 4 EV:n ollessa 2mrd. Yhtiön keskipitkä aikavälin tavoite on 800M EBIT, joka antaisi kertoimeksi 2,5x EV:n ollessa 2mrd
  • Adamin näkemyksen mukaan yli 40% oman pääoman tuotolla operoiva yritys jo maltillisella kasvu-uralla voisi olla arvostukseltaan helposti 12-13x EBIT, jopa 15-20x
  • jenkeissä vastaava konseptia käyttänyt yritys “NVR”, joka on vuosikymmenten yli tuottanut 20% p.a.

Yhtiön omat strategiset tavoitteet 2023H1 rapsasta kopsattuna

  • Addressing the country’s acute need for affordable mixed tenure housing is at the core of Vistry being a responsible developer
  • There is an acute shortage of affordable mixed tenure housing across the UK
  • Vistry is firmly established as a leading provider of affordable mixed tenure housing
  • Group to focus its operations fully on its successful high return, capital light partnerships model
  • Positions Group to deliver sustained growth in output and market resilience
  • Implementation strategy well developed, with businesses to fully merge by the end of FY23
  • Synergies and benefits from Countryside combination to be retained, with further savings of c. £25m from simplified operating structure
  • Group medium term targets: 40% ROCE, revenue growth of 5 to 8% p.a., operating profit margin of 12%+ and operating profit of £800m
  • Capital allocation policy confirmed, targeting £1bn capital distribution over next 3 years and elimination of net debt

Kuriositeettina :sunglasses:

  • Owners in Nordnet today 16
12 tykkäystä

Tässä linkki Vistryn 23H1 results and strategy infoon.
https://www.vistrygroup.co.uk/node/701

Katsoin läpi. Esityksestä jäi aika vakuuttava kuva. Bisnes ei kaikilta yksityiskohdilta tosin ole ihan yksinkertainen ymmärtää yhdeltä istumalta. Adamin haastattelu on helpommin sulateltava.

Ehkä oleellisin asia omasta mielestä uudessa strategiassa on se, että yhtiö tekee edelleen samoja asioita joita se on jo tehnyt aiemmin ja tekee tälläkin hetkellä, mutta jatkossa kaikki tekeminen on paketoitu partnerships -konseptiin, jonka tarkoitus on vähentää liiketoiminnan riskejä ja tehdä siitä pääomakevyempää. Toinen pointti, firman tarjoomalle (halvat asunnot) on hirveä tarve.

Ymmärsin, että £800M ebittiin tavoitellaan 3-5 vuoden sisällä. Toimitusjohtaja painotti, että kaiken tekemisen keskiössä on 40% ROCE.

Yhtiö on tehnyt esitykseen sliden (s. 62), jossa on esimerkki laskelma mahdollisesta eps kehityksestä. Jos laskelman +140% toteutuisi 5 vuodessa, cagr olisi 19%. Todellisuus voi olla jotain muuta, mutta ihan mielenkiintoista, että yhtiö “vinkkaa” sijoittajia tällaisella laskelmalla. :smile: Kukin tulkitkoon, mitä sillä haetaan.
https://www.vistrygroup.co.uk/sites/vistrygroup/files/2023-09/Vistry-Group-Half-Year-Results-and-Strategy-Update-Presentation-FINAL.pdf

1 tykkäys

Tässä ketjussa muutamaa otteeseen mainittu Nobia otti melkoisen syöksyn, kun tänään julkaisi vuosikertomuksensa vuodelle 2023 ja kerrottavaa oli paljonkin, eli toimitusjohtaja ilmoitti erostaan ja 1250m SEK merkintäoikeusanti tulossa.

Liikevaihto putosi 19% ja kurssi tällä hetkellä pudonnut 25% tämän päivän aikana. Tulosta pitäisi analysoida tarkemmin, onko siellä hopeareunusta pilvessä, mutta kun nyt ensimmäistä kertaa tätä firmaa tsekkaan, niin nopeasti en osaa tätä summata. Sen verran on transformaatiota ja muuta käynnissä.

Liiketoiminta keskittyy jatkossa pohjoismaihin ja UK:hon, eli Itävallasta ja Hollannista luovutaan.

Käänneyhtiöt ovat ainakin itselleni mielenkiintoisia, mutta käänteen ennustaminen on turkasen vaikeaa.

1 tykkäys

Sandstorm Gold

Sandstorm gold on Kanadalainen arvometallien striimaus sekä rojalti - yhtiö. Yhtiön liikevaihdosta 3/5 tulee kullasta ja loput kuparista, hopeasta jne. Yhtiön tämänhetkinen tuotantotaso lepää noin 90,000 unssin paikkeilla. Tällä kullan ja kuparin hinnalla yhtiön pitäisi kyetä tekemään noin 120-140 miljoonaa dollaria vapaata kassavirtaa. Niinpä tällä hetkellä sandstorm gold on kenties kaikkien halvin rojaltiyhtiö kassavirtaperusteisella arvostuksella EV/FCF 13 ja P/FCF 10. Miten tähän päädyttiin?

Lyhyt kommentaario sektorista on keissin takia hyväksi, mutta ei välttämätöntä. Kulta-osakkeissa on ollut viimevuodet pienoinen karhumarkkina kun kaivosyhtiöiden kulut ovat inflaation takia nousseet huomattavasti samalla kun kullan hinta on pysynyt suhteellisen vakaana. Varojen alipainottaessa sektoria pienempien yhtiöiden arvostukset ovat kärsineet eniten. Kaivosten raketamisesta on tullut kalliimpaa inflaation takia samoin kuin oman tai vieraan pääoman käyttäminen rahoitusvälineenä. Tälläisessä ympäristössä rojalti & striimaus yhtiöt loistavat kyetessään tarjoamaan heille paremmin ehdoin rahoitusta tulevia rojalteja vastaan samalla kun heillä ei ole kustannusrakennetta, joka nousee inflatorisessa ympäristössä. Riippuen ehdoista rojalteja maksetaan myös entiseen malliin hyödyke-hintojen ollessa matalammalla, joten sijoittaja saa turvaa hintojen laskiessa, mutta hyötyy syklin kääntyeessä vivulla paremmin ehdoin sovituista diileistä sekä nousevista hinnoista ilman inflaatio riesaa. Erinomaista liiketoimintaa.

Keissin kannalta muut rojaltiyhtiöiden arvostukset ovat merkityksellisimpiä ja kaksi pienintä Sandstorm sekä Royal gold ovat kärsineet eniten. Varteenotettavaa on kuitenkin se, että noususyklissä näistä maksetaan aivan poskettomia arvostuksia joten arvostus ajurina tulee todennäköisesti tästä eteenpäin olemaan myötätuuli. Isompien verrokkien preemio pienempiin on ymmärrettävää paremman osakevaihdon, mutta myös isojen tekijöiden kyetessä tarttumaan parempiin tilaisuuksiin. Niinpä varsinkin pienemmille tekijöille on tärkeää kasvaa agressiivisesti, jotta he pääsisivät kiinni parempiin tilaisuuksiin sekä kykenesivät käyttämään osaketta kaupankäyntivälineenä. Tästä johtuen yhtiö oli korkosyklin kääntyessä erittäin velkaantunut, joka varmasti teki sen omistamisesta entistä epähoukuttelevampaa. Kuitenkin kassavirta tulee muuttaman tämän yhtiön päästessä velka tavoitteeseensa 2024 puolessa välissä.

Yhtiöllä on huomattavia kasvuprojekteja edessä kaksi; Mara sekä Hod Maden. Jälkimmäisestä kohta lisää.
Molempien projektien toteutuessa + Mara striimaus optioon tarttuessa yhtiön pitäisi kyetä 2029 noin 140,000 unssiin nostaen sen tuotannon uuteen kokoluokkaan.

Mara ei ole vielä saanut lupia, mutta operaattorin ollessa Glencore ja alueella jo ollessa kaivos sen toteutuksen luulisi olevan vain ajasta kiinni. Hod Maden taas on Turkissa sijaitseva kaivos jonka rakennuksen piti alkaa SSR Miningin toteuttamana. Tässä tulee keissin kannalta KATALYSTI, että OPTIO.

13.2 SSR Miningin Çöpler - kaivoksella sattui tragedia liuotuskasan romahtaessa tappaen 9 ihmistä. Huhujen mukaan vaarasta tiedettiin jo etukäteen ilman, että asialle oltiin tehty mitään. Tämän massiivisen onnettomuus on asettanut kyseenalaiseksi Mad Hodenin aloituksen ja riippuen myös SSR Miningin tulevaisuuden. Palstoilta luettua:
Liuskekasan pois kerääminen: 500 miljoonaa
Hallituksen mahdollinen sakko tapahtuneesta: 500 miljoonaa
Yhtiön tehdessä tulevaisuudessa varmaankin 100 miljoonan vapaata kassavirtaa jäljelle jääneistä operaatioista… ennen korkokuluja.

SSR ei tule rakentamaan Mad Hodenia. Mad Hoden sisälsi Sandstormin NAV:sta noin 10 % ja yhtiön osake laskikin -10 % joten markkina olettaa ettei projektia koskaan tulla toteuttamaan. Niinpä kaikki uutiset Mad Hodenin tulevaisuudesta ovat tästä lähtien neutraaleja taikka positiivisiä Sandstormin kannalta. SSR julkaisee 27.2 Q4:n kuulumiset ja pitää varmasti vaiherikkaan sijoittajapuhelun.

Lopputulema, mitä meillä tässä on? Absoluuttisesti halpa rojaltiyhtiö, joka voi toimia sijoittajille monin eri tavoin:

Päästessään pian velkatavoitteeseensa yhtiö on kommunikoinut alkavansa ostaa omia osakkeitaan, jonka pitäisi luoda paljon arvoa FCF/P Yieldin ollessa 10 %. Jos kasvuprojektit eivät toteudu ja kurssi ei muutu sijoittajaa siis odottaa noin 10 % vuosituotto. Tässä toinen skenaario, joka nojaa osakkeen arvon muutokseen.

Yhtiö saa eri skenaarioissa osan kaivoksista ylös ja sille hyväksytään korkeampia arvostuksia. Mielestäni arvostukset ovat konservatiivisia Royal Goldin pyöriessä EV/FCF 20 paikkeilla ja isompien 30< puolella. Varteenotettavaa on kuitenkin se, että tässä ei oleteta, että koko sektorin arvostukset nousisivat tai, että kullan hinta olisi tuloskasvun ajurina. Riskeihin toki kuuluvat 24 annettu laaja ohjeistushaarukka sekä kullan hinnan muutokset, mutta loppujen lopuksi osakkeessa on monta tapaa voittaa ja yhtiö vaikuttaa kiinnostavalta kohteelta parkkeerata rahojaan odotellessa kullan hinnan nousua.

14 tykkäystä