Asuntolainamarkkina

No en tiedä voiko sanoa “suoraan”, mutta lyhyt korko esim. 3kk (kuten tässä ketjussa aiemmin todettu) on pitkässä juoksussa ollut asiakkaalle halvempi vaihtoehto, eli kääntäen. pankeille ei niin kannattava kuin esim. 12kk.

Tämähän ei ole ihan näin suoraviivaista, sillä tuo tuo euribor-korko on “läpilaskutettavaa” korkoa. Eli vähän yksinkertaistettuna tuohon hintaan pankki saa itse rahaa markkinalta, jonka se sitten lainaa samalla korolla asiakkaalle ja lyö siihen sen oman marginaalinsa väliin. Pankin tuotto muodostuu käytännössä tuosta marginaalista.

Varmaan on sitten kaikenlaisia keinoja pankeilla “kikkailla” ja suojata itseään erilaisilla järjestelyillä noiden eri korkojen suhteen, mutta tuo on se perusperiaate.

4 tykkäystä

Hesarissa oli mielenkiintoinen yhteenveto siitä, miten Hypo arvioi kuntien (isojen kaupunkien osalta kaupunginosien) perusteella lainoitusriskiä.

Ja tässä vielä linkki suoraan Hypon sivuille.

3 tykkäystä

Tähän jos saisi vielä tiedon, että mistä pankista? (samalla voit pyytää sieltä proviikan uusista asiakkaista)

1 tykkäys

Ei ainakaan Nordea, joka systemaattisesti nyhtää selkeästi isompaa marginaalia 3kk Euriborin haluaville myös uusiin lainoihin. Tämä on nyt joku uusi juttu Nordealla, sillä aikaisempina vuosina kun 1kk/3kk euriboria sai, niin marginaali oli aina sama.

2 tykkäystä

Jooh, 0,25% pitäisi nostaa marginaalia Nordealla, jos vaihtaa lyhyempään.

Niin kuin aiemminkin todennut, niin tämä on silkkaa pankin rahastusta. Ei missään nimessä kannata suostua marginaalin nostamiseen, jos viitekorko vaihtuu lyhyempään.

1 tykkäys

Eihän se noin mustavalkoista ole. Riippuu siitä, kuinka suuri korotus olisi, ja toisaalta kuinka paljon on lainaa jäljellä, eli mikä olisi vaikutus euroina.

Varmaankin 0,25%-yksikköä, huom. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 tykkäys

Eikös pankit harjoita ottolainausta myös talletuksilla, jota lainaavat sitten eteenpäin? Jos leikitään että ottolainaus euromääräisenä pysyy vakiona ja talletuskorko ei nouse euriborin tahtia, niin antolainauksen katteen noustessa korkokate paranee?

PS. Ja jos pankki on tehnyt Itävallat, eli laskenut 100v Bondin liikkeelle alle 1% korolla josta saatuja euroja lainailevat eteenpäin euriboreihin niin kyllähän siinä korkokate paranee? :stuck_out_tongue_winking_eye:

Olikohan jollain tietoa minkälsisiin osiin vaikkapa Nordean ottolainaus jakaantuu? :nerd_face:

Onpas tästä saatu pitkä keskustelu :smiley: Siis minun mielestä nykytilannetta ei missään nimessä voi verrata aiempiin vuosiin, kun euriborit oli miinuksella. Ei silloin ole marginaaliin tarvinut puuttua ja luultavasti vain hyvät asiakkaat ovat voineet neuvotella muista kuin 12kk euriborista. Tällä hetkellä tilanne on aivan erilainen. Myös pankkien riskipolitiikan kannalta pankit mieluiten tarjoavat 12kk euriboria. Näitä on hyvin vaikea verrata keskenään kuka saa ja mistä saa ja kenellä vaikuttaa mitenki, kun jokainen meistä on niin eritilanteessa. Joillakin on enemmän varallisuutta ja pankit pitävät tämmöistä asiakkaista, ja näillä asiakkailla kuuluukin olla paremmat edut esimerkiksi neuvotteluissa ja lupa vaatia enemmän :smiley: Toki pankkien välillä on eroja. Mutta tärkeintä on se millainen asiakas olet pankille.

2 tykkäystä

Pistetäänpä viikonlopulle pientä kyselyä arvon foorumisteille.

On sanomattakin selvää, että ilmaisen rahan aika on ohi, ainakin hetkellisesti. Monta taloutta tulee kärvistelemään seuraavat vuodet kasvaneiden hintojen takia ja yhden loven kukkaroon tuo nousevat korot asuntolainoissa.

Millaisiin lukemiin päästään 12 kuukauden Euriborin kanssa?

  • 2-3%
  • 3-4%
  • 4-5%
  • Yli 5%

0 äänestäjää

Vastaukseni riippuu mitä aikaa kysymyksessä haetaan ”mihin päästään 12kk euriborin kanssa?”, jos tarkoitat loppu vuotta vastaisin tuon 2-3%, jos tarkoitat vuoden sisään vastaisin 3-4%, jos tarkoitat lähi vuosina vastaisin 4-5% ja jos tarkoitat vuosikymmenen loppuun mennessä tai pidempää vastaisin yli 5%… Puhut kyllä ”seuraavat vuodet” viestissäsi, mutta itse kysymys jättää asian avoimeksi joten vastaukseni tuli näin kirjallisena versiona.:wink:

10 tykkäystä

Sain tarjouksen asuntolainasta. 3kk euriborilla marginaali 0,79%, 6kk euriborilla 0,69% ja 12kk euriborilla 0,45%. Tällä hetkellä toki eri euriborien välillä erot ovat merkittäviäkin, mutta jos korot ovat tulevaisuudessa vakaat, erot oletettavasti kaventuvat/poistuvat. Minkä näistä valitsisitte ja millä perustein?

5 tykkäystä

Mistä pankista sait tämän lainatarjouksen?

Tätä pohdin itsekin, kun sijoitusasuntolainaa kysyessäni tarjosivat OP:sta 3 kk 0,878%, 6 kk 0,788% ja 12 kk 0,678% marginaaleilla. Melko pieniä nuo erot ovat siihen nähden, kuinka suurta hajonta euriborien välillä nyt on. Toki, vaikka korkomarkkina tästä tasaantuisikin, historiallisesti lyhyemmät viitekorot ovat olleet kannattavampia. Lainan nosto ei itsellä vielä ole ajankohtainen, eli tilanne ehtii vielä elää, mutta tällä hetkellä nuo lyhyet ovat kieltämättä houkuttelevan hintaisia.

1 tykkäys

Kiitokset kaikille vinkeistä!

Otin itsekin pankkiin yhteyttä (OP Uusimaa) ja viitekoron muuttaminen (12 kk → 3 kk) järjestyi 200 euron kertamaksulla. Pyrkivät lisäksi nostamaan marginaalia 0,2 %:lla, mutta tämän sai neuvottelemalla pois. En olisi muuten tehnyt muutosta, koska marginaali olisi noussut 50 %.

2 tykkäystä

Kiitos näistä infoista, mahtavaa :+1:

Itsellä seuraava koron tarkistus ensi kesäkuussa joten aikaa on vielä kilpailuttaa pankkeja. Vielä ei minun kannata muuttaa lyhyempään koska nykyinen 12kk on noin 1% mutta voisi alkaa kysellä…

Onko Danske Bankista pyydetty tarjouksia?

Sama 0,25% nostotarjous tuli myös tänne Nordealta. Kysyin, että voisiko asialle tehdä jotain… :smile:

Meillä asuntolaina tällä hetkellä Danskella ja laitoin tästä heidän asiakaspalveluchatissa kyselyä ja sieltä vastailtiin että tällä hetkellä tarjolla on vain 12kk euriboria korkosuojaamattomiin asuntolainoihin ja korkoputkilainoihin Euribor 6kk. Tosi jos olisi isommalla varallisuustasolla tms. niin ehkä voisikin onnistua.

Ketjun perusteella näyttäisi siltä, että OP:sta ja Nordeasta saisi 3kk euriborin. Onko muita pankkeja tiedossa?