Atkore Inc. – Sähkönsuojausratkaisujen valmistaja

Atkore näyttää tehneen PVC-putkien osalta hinnankorotuksia alkuvuodesta, tämän yhden jakelijan sivuston (https://unitedpipe.com/price-sheets/) mukaan ainakin maaliskuussa ja nyt huhtikuussa. Voi siis olla, että pvc-tuotteiden hinnat pohjasivat nyt vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja ovat kehittyneet sittemmin taas nousujohteisesti.

Osake on kehittynyt suhteellisen suotuisasti viime aikoina. Toisaalta verrokit ovat nouseet vielä enemmän, joten ehkä osake on vain noussut markkinan mukana ja arvostusero vaan kasvanut (yhtiön NTM P/E 11x vs verrokkien 21x).

Yhdysvaltojen sijoitusmediassa on ollut ajankohtaisesti aika paljon puhetta siitä, että (electrical) utility -sektori on merkittävä hyötyjä AI-buumista ja senkin takia alati kiihtyvästä palvelinkeskusvyörytyksestä ja muutenkin koko sähköistymistrendistä. Alan osakkeet ovat saaneet aika paljon myötätuulta tästä keskustelusta. Isot nimet ehkä vähän liikaakin, esim. Eatonin NTM P/E nyt 31 eli aika rapea, koska kyseessä ei ole mikään varsinainen kasvuyhtiö. Toisaalta ehkä kuvaava sähköalan markkinan osalta on se, mitä alan yhtiöiden tuotteiden hinnoille on tapahtunut viimeaikoina - muuntajat, kytkinlaitteet, releet ja jopa perus sähkökaapeli raketoi:

21 tykkäystä

Italialainen, mutta globaalisti toimiva Prysmian tehnyt ostotarjouksen Atkoren kilpailijasta (johtimet, kaapelit) Encore Wire:sta, joka täysin yhdysvaltalainen toimija. Kaupan yritysarvo 4,2 miljardia dollaria. Tarkoittaa arvostuksen osalta 2024 konsensusennusteella EV/EBIT 12,2 ja P/E 17,3. Preemio aika pieni vain 20% nykyhinnasta, mutta toisaalta Encoren osake noussut aika vahvasti YTD vaikka tuloksen ennustetaan tippuvan 30% tänä vuonna.

Kertoo varmasti alan toimijoiden kiinnostuksesta Yhdysvaltojen markkinaa kohtaan ja halusta laajentua sinne tai saada mahdollisimman paljon jalansijaa. Atkore ollu myös pitkään ostokohdekandidaatti alhaisen arvostuksensakin johdosta, mutta toki nykyään jo aika iso pala nielaistavaksi jollekin toimijalle. Toki Prysmialle tämä Encoren osto myös todella iso kauppa.

EDIT. Kuuntelin asiasta järjestetyn puhelun, niin italialaiset ovat nähneet Encoren julkistamattomat Q1 luvut tietenkin ja sanoivat niistä, että vahvaa kaksinumeroista volyymikasvua tulossa (“30% uptake in order demand during the last three months” :exploding_head:). Kysyntä tukkureiden osalta elpyy vahvasti (“we have seen rebound in volume demand from distributors”). He myös kommentoivat, että konsensusennuste on “aika alhainen” Encoren osalta vuodelle 2024, liittyen kysymykseen siitä että kauppahinta ei ehkä näytä niin houkuttelevalta 2024 ennusteilla verrattuna 2023 toteutuneisiin numeroihin ja sanoivat, että että Encore “luultavasti yllättää markkinat positiivisesti seuraavien kvartaalien aikana”.

Encore ja sen marginaalit ovat myös samanlaisen normalisaatiokeskustelun keskellä kuin Atkorellakin. Encoren EBITDA marginaalit räjähtivät 7-8% tasolta 20%:n tasolle vuoden 2020 jälkeen. Analyytikot tietenkin haastoivat tästä aika voimallisestikin puhelussa, onko se oikeasti kestävää Prysmian mielestä. Italialaisten mielestä se on kestävä taso ja he sanoivat että hintojen normalisaatio loppui Q4:lla ja Q1:n tulos vahvistaa tämän. He näkevät että vahva kysyntä, vahvat ajurit, Yhdysvaltojen markkinalla pitävät katteet tällä tasolla keski-ja pitkällä aikavälillä.

Keskustelu luupaa hyvää myös Atkoren osalta, koska yhtiöiden loppumarkkinat on lähes täysin päällekkäiset ja asiakkaat samoja sähköalan tukkureita. Encore tekee pääasiassa kuparista johtimia/johtoja/kaapeleita ja Atkore sitten pääasiassa muovista tai metallista jotain jolla suojata ne, asentaa tai kiinnittää ne. Molempien volyymikasvu on myös toisen volyymikasvua. Hinnoittelukeskustelu koski enemmän Encoren kupari- ja alumiinimarkkinoita, joten se ei täysin Atkoreen sovellu, mutta mielenkiintoista nähdä mitä Atkoren hinnoille kuuluu tässä markkinassa.

14 tykkäystä

Atkore is a prime example of a quality company. One of my first substack posts was about Atkore, (2 years ago already!).

While I haven’t followed up on the company that much in 2024, I think this article might still provide some value to some readers here. This interesting discussion on this platform does make me interested in analyzing the business once again.

6 tykkäystä

Q2 Non-GAAP EPS of $4.08 beats by $0.43.

  • Revenue of $792.91M (-11.5% Y/Y) misses by $15.31M.
  • Full-year Adjusted EBITDA outlook adjusted to $850 - $900 million; Adjusted net income per diluted share outlook adjusted to $16.00 - $17.00 vs $17.01 consensus
3 tykkäystä

Tulos ylitti EPS:n osalta konsensuksen suht reippaasti. 59 MUSD:n edestä takaisinostoja kvartaalilla ja YTD 150 MUSD . Voluumikasvu oli heikkoa, mutta toisaalta kannattavuus parempi kuin odotettiin.

Vähän pettymys, että koko vuoden EBITDA ja EPS-ohjeistusta laskettiin hieman. Uusi ohjeistus: EBITDA 850-900MUSD (ent. 900-950) ja EPS $16-$17 (ent. 16.5-17.5). Tässä taustalla ilmeisesti telecom-markkinan (HDPE) poikkeuksellinen heikkous alkuvuodesta ja ilmeisesti Hobartin tehtaan ylösajo myöhässä? Pitää kuunnella puhelu, en olisi asiasta niin huolissaan, jos volyymeja on vaan siirtynyt ensi tilikauden puolelle. Telecom-markkinankin ennustetaan elpyvän loppuvuodesta, mutta sekin osuu ajallisesti Atkoren 2025 tilikauden puolelle.

11 tykkäystä

Raportissa tai esityksessä sitä ei lukenut, mutta puhelussa kerrottiin että yhtiön hallitus on hyväksynyt uuden 500 MUSD takaisinosto-ohjelman, joka on käytettävissä heti kun vanha 1300 MUSD ohjelma on kulutettu loppuun lähiaikoina.

Johto korosti puhelussa, että heikkoutta oli vain HDPE-segmentissä ja Hobartin tehtaan volyymeissa. Muut segmentit ovat tähän mennessä kehittyneet paremmin, kuin johto alunperin ennusti. He selittävät, että eivät tämän vuoden ennusteessa olettaneet, että HDPE-markkina jatkaisi edelleen supistumistaan, mutta niin on nyt käynyt ja se markkina ei ehdi enää piristymään tämän tilikauden aikana, mikä johti ennustelaskuun. Näkevät näiden kahden segmentin ongelmat kuitenkin vain ajoituskysymyksenä ja odottavat että vastatuulet niihin liittyen kääntyvät myötätuuliksi seuraavalle tilikaudelle.

Kannattaa myös huomata, että Atkoren kannattavuus on parantunut nyt kaksi kvartaalia putkeen. Mitä tapahtui hintanormalisaatiolle? HDPE-segmenttiin kohdistuu myös huomattavaa marginaalipainetta tällä hetkellä, mutta silti Electrical-segmentin käyttökatemarginaali oli äärimmäisen vahva 34%. Jossain kohtaahan HDPE:n pitäisi taas kiepsahtaa nettopositiiviseksi, minkä pitäisi nostaa/tukea katteita entisestään? Esityskalvoissa avattiin, että tärkeimmän PVC-segmentin myyntivolyymit kasvaneet “double digits” YTD, joten sieltä ainakin löytyy hintoja tukevaa vahvuutta. Johto edelleen hyvin luottavainen vuoden 2025 +18$ EPS tavoitteseen. Lisäksi toimitusjohtaja nosti erikseen esiin, että ovat nähneet hyvää aktiviteettia isojen projektien portfoliossaan, jonka tiimiä on laajennettu huomattavasti ja jossa toimitussopimuksia tehdään suoraan isojen loppuasiakkaiden kanssa, ja uskovat että tämän tulos manifestoituu 2025 ja eteenpäin.

14 tykkäystä

Mielenkiintoinen yhtiö. Miten te tähän perehtyneet näette, mistä johtuu yhtiön aika alhainen p/e, joka on tätä kirjoittaessa 9,5?

Tämän lapun tuottoajureita näyttäisi olevan eps:n kasvu tuloskasvun, sekä omien osakkeiden ostojen seurauksena. Liikevaihdon ja tuloksen kasvu on tosin ollut ihan viime aikoina miinusmerkkistä.

Joku mainitsi tämän olevan myös mahdollinen ostotarjouksen kohde alhaisen arvostuksen vuoksi.

Vai onko tässä isoimpana houkuttimena mahdollisen aliarvostuksen purkautuminen? Paljonko verrokkien p/e on? Ja tämä nimenomaan kiinnostaa, että mikä saisi aliravostuksen purkautumaan, tai kysehän on oikeastaan siitä, että onko tämä aliarvostettu?

2 tykkäystä

Marginaalit nousivat 2020 ja markkinat ei tunnu uskovan marginaalien pysymiseen näin korkealla. Kun ne nyt vain tuntuvat vuodesta toiseen pysyvän melko korkeana niin alhaiset kertoimet yhdistettynä omistajien palkitsemiseen huomattavalla määrällä omien osakkeiden ostoja (nykyään myös osinko) luo ihan mielenkiintoisen sijoituskeissin. Eli tässä aliarvostuksen purkautumista (jos sellainen on) odotellessa voipi nauttia putoavasta osakemäärästä:

  • Atkore shares outstanding for the quarter ending March 31, 2024 were 0.037B, a 6.5% decline year-over-year.
  • Atkore 2023 shares outstanding were 0.039B, a 11.18% decline from 2022.
  • Atkore 2022 shares outstanding were 0.044B, a 6.4% decline from 2021
3 tykkäystä

Tuossa viime viikolla laskeskelin viiden vuoden karvalakkikarhutuotto-odotusta kun päätin lisäillä Atkorea. Tämä laskelma nojaa siihen, että tuloskasvua ei saada vaan tulos polkee paikallaan (markkinoiden hinnoittelema odotus):

36 500 000 osaketta tällä hetkellä. Omien osakkeiden ostojen (odottamani) tahti n. 6% vuodessa. 36 500 000 * 0,94^5 = 26 787 496 osaketta vuonna 2029.

Oletan, että tulos pysyy ennallaan, ei juuri nouse eikä laske eli 550 000 000$. Jaettuna osakkeiden määrällä saamme eps n. 20,5 . P/E vieläkin 9, koska tuloskasvua ei ole. Osakkeen hinta 185$, tämän päälle osingot (reilu taala vuodessa per osake).

Päätin lisätä, kun tämän karhunäkemyksen päälle saa tosiaan option tuloskasvulle, johon firman johto luottaa, vielä agressiivisemman omien ostojen option, markkinoiden mahdollisesti tuloskasvun toteutuessa antaman paremman arvostuskertoimen sekä vielä tuo yritysjärjestelymahdollisuus.

2 tykkäystä

Nyt päällä on tietenkin tämä erikoistilanne koskien yhtiön katteiden kestävyyttä, johon @PenttiHirvonen viittasikin ja jota tässä ketjussa on avattu, mutta yhtiö on kyllä listautumisestaan (2016) lähtien ollut arvostettu kertoimilla 30-50% verrokkiensa alapuolle. Sama jatkuu edelleen. Itseasiassa listautumishinta taitaa merkata korkeimpia kertoimia, mitä tästä yhtiöstä on ikinä maksettu. Se on kyllä ihan hyvä kysymys miksi. Toki alhaisempi arvotus tarkoittaa parempia tulevia tuottoja (meille omistajille). Atkoren osakkeenomistajien kokonaistuotto on ollut sitten pitkällä aikavälillä parhain verrokkiryhmässään.

Verrokkien P/E arvotuksen keskiarvo 21,90x ja mediaani 23,14x, niistä ollaan aika kaukana. Toki ehkä parempi mittari oli tuo Encore Wire joka ostettiin P/E 16x hinnalla ulos, mikä olisi myös Atkorelle varmasti aika neutraali arvotus. Se oli profiililtaan aika samanlainen yritys ja jota vaivasi sama ongelma joidenkin mielestä “liian” korkeista marginaaleista.

Jep, tuloskasvun osalta toimitusjohtaja on puhunut tavoitteesta kasvaa 2 prosenttiyksikköä markkinaa nopeammin pitkällä aikavälillä, mikä tarkoittaa liikevaihdon osalta 6-9% vuosittaista orgaanista kasvua. Ei siis mikään varsinen kasvuraketti, mutta jos ostaa vähintään 6% osakkeista pois vuosittain, niin silloin yhteensä EPS kasvu onkin 13-16% vuosittain. Toki kannattavuus on tietenkin se kysymysmerkki, mutta toistaiseksi se on mennyt täysin kuten johto on luvannut: käyttökatemarginaali on stabiloituneet 25 %:n tienoille. Jos osakkeen arvostuksen osalta tapahtuisi joskus rerating ylöspäin, niin yhtiö varmaan ostaisi vähemmän omia osakkeita ja tekisi enemmän yrityskauppoja ja kasvattaisi alariviäkin sitten sitä kautta.

3 tykkäystä

Tuhannen taalan kysymys on se miten kestävällä tasolla GM on. 2022 huipuilla 42 pinnaa myynnistä ja viime vuonna 38. Sitä ennen 24-26 pinnaa. Voimme tietenkin odottaa muun liiketoiminnan skaalautuvan liiketoiminnan kasvun kanssa, mutta onhan tuo itsessään todella hurja muutos ja kertoo enemmän hyvin poikkeuksellisesta kysynnän ja tarjonnan balanssissa yhtiön hyväksi ainakin lyhyellä aikavälillä, joka siis johtanut poikkeuksellisen kovaan hinnoitteluvoimaan. Johto tietenkin puhuu liiketoiminnan diversifikaatiosta, rakennemuutoksista ym, mutta noihin voi suhtautua. terveen penseästi. Eli olisin siis itse hieman varovainen tuijottamaan suoraan P/E-lukua.

Ihan mielenkiintoinen firma mielenkiintoisella toimialalla, johon sietäisi tutustua tarkemmin. Onko bisneksessä kuinka paljon samaa esimerkiksi Eatonin kanssa, joka on jatkanut reippaalla kasvu-uralla viime kvartaalitkin

Myyntikatteen raketinomainen nousu liittyi lähinnä yhden tuotelinjan eli PVC-putkien hinnoitteluun. Onhan johto sinänsä ollut hyvin avoin asian suhteen, koska he ovat aina sanoneet, että hinnoittelu tulee normalisoitumaan ja tämä on leivottu mukaan nykyiseenkin ohjeistukseen, joka on siis käyttökatetasolla tuo 25%.

Eatonilla menee lujaa lähinnä Electrical Americas -segmentissään, ja siellä muuntajat, kytkinlaitteet, releet yms. ovat kovan kysynnän keskellä ja niiden hinnat ovat raketoineet kts. Atkore Inc. – Sähkönsuojausratkaisujen valmistaja - #25 käyttäjältä Homeros. Eatonilla kys. segmentin operatiivinen kate on noussut 10 prosenttiyksikköä vuoden 2019 luvuista (17% → 29,2%) eli aika sama kuin Atkoren kanssa (11,8% → 22%). Mutta ei näillä yhtiöillä ole kovin paljoa muuta päällekkäisyyttä kuin loppumarkkina. Eatonilla on ehkä vähän jotain Electrical Raceway -tuotteita (ainakin kaapelihyllyt), mutta hyvin marginaalinen osa heidän liikevaihtoaan. Mutta Eaton on siitä mielenkiintoinen, että sijoittajia ei tunnu huolettavan (NTM P/E 31) katteiden normalisoituminen ja palautuminen aiemmille tasoille ts. mikä on kestävä tulostaso. Suurin osahan Eatonin kasvusta on tullut yhtiön ydintuotteiden hintojen noususta. Mutta Eaton onkin AI-sijoitus :wink:

4 tykkäystä

Johtajavaihdosta. Osake tippui afterissa.

3 tykkäystä

Muuten varmaan mitään ihmeellistä tuossa, mutta tuon uuden CFO:n kokemus vaikutti aika pehmeältä tuohon rooliin. Toisaalta tämä ei ole mikään megacappi, että saisi jotain superstaraa palkattua.

2 tykkäystä

Jep harmi, Johnson oli vakuuttava CFO. Ehkä senkin takia kiinnostusta häneen löytyi myös yhtiön ulkopuolelta, johon hän siirtyy. Hän antoi tarkkoja ohjeistuksia ja aina avasi oletukset mallien taustalla. Suosikkini oli ehdottomasti kolmen vuoden päähän annettu EPS-ohjeistus, joka on ainakin toistaiseksi pitänyt. Toivottavasti näissä ohjeistuksissa on perävalotakuu. :wink:

11 tykkäystä

Johnson muuten siirtyi maatalousliiketoiminnassa toimivan Cortevan CFO:ksi. Corteva on kahdeksan kertaa Atkorea suurempi yhtiö, joten lähtöön tuskin liittyi mitään muuta dramatiikkaa, kuin merkittävä ura (ja palkka) loikka.

Atkore raportoi tulevana tiistaina. Konsensusennusteet:

  • Liikevaihto 830 MUSD
  • EBITDA 213
  • EBIT 178
  • adj. EPS 3,99$

PVC putkien hinnat ovat pysyneet varsin stabiileina viime aikoina. Niiden listahinnat jopa nousivat 10% alkuvuoden tasosta, mutta ovat sittemmin pakitelleet taas vuoden alun tasoille. HDPE tuotteet tekivät heikon tuloksen viime kvartaalilla. Yhdysvaltojen ylivoimaisesti suurin HDPE-putkivalmistaja Dura Line on jo raportoinut numeroitaan, ja ainakin heidän katteensa elpyivät ja heillä oli positiivinen näkemys markkinasta loppuvuodelle:

Mielenkiintoista myös nähdä, ovatko Hobartin tehtaan myyntivolyymit lähteneet jo paremmin rullaamaan.

Monet verrokit ovat jo raportoineet varsin vakaita lukuja. Jotkut ovat olleet vähän varovaisempia tulevaisuuden kommenteissaan, mutta ainakin Eatonin johto sanoi, että menee paremmin kuin koskaan, backlogit ennätystasolla jne. Tässä heidän oletuksensa eri markkinoiden kasvusta tälle vuodelle:

18 tykkäystä

EPS missasi 5%, $3.80 vs 3.99 ennuste. Koko vuoden ennustetta laskettiin

Kommentoivat, että kesän rakennussesonki ei oikein lähtenyt. HDPE-volyymit on edelleen kanveesissa. Hinnoitteluympäristö pehmeä. Tuota viimeisen kvartaalin ohjeistusta otettiin paljon alas. :cold_face:

12 tykkäystä

No nyt on kyllä kylmää kyytiä. Ei ollut shorttaajat näköjään väärässä. Toki nyt alkaa olla firma todella edullisesti hinnoiteltu. Jos ei tarvisi katsella tuota laskevaa riviä salkussa niin ei harmittaisi omistaa.

Premarketissa -12% tauluun. Voisi saada alle satkulla tänään.

6 tykkäystä

Tässä tuloksessa näkyy että Atkore on laajasti kaikelle rakentamiselle altis. Vaikka tietyillä sektoreilla kuten tehdasrakennuksissa, IT-hankkeissa, datakeskuksissa menee lujaa, niin toisaalla rakentamisessa menee heikommin. Puhelussa mainittiin näistä asuinrakentaminen ja telecom-markkinat. Nämä olisivat Atkoren electrical segmentille volyymimääräisesti isoimpia ja tärkeimpiä. Kun yleinen rakennusaktiviteetti on jäänyt toistaiseksi tahmaiseksi, niin kilpailu niistä niin sanotuista megaprojekteista kiristyy.

PVC teki tällä kvartaalilla varsin hyvän suorituksen, volyymitkin kasvoivat, mutta on tietenkin tiedossa että sen hinnoittelu heikkenee jatkuvasti eteenpäin mentäessä. Tämä oli varmaan alkuperäisessä ennusteessakin huomioitu, mutta puhelussa valoitettiin että nyt myös “steel-conduit” hinnat ovat tippuneet 15% ja lisäksi HDPE markkina on jatkanut heikkona. Yhden heikentyvän segmentin tulos olisi varmaan kestänyt, mutta ei kolmea samaan aikaan. Terästuotteiden osalta johto syyllisti Meksikon tuottajien dumppausta USA:n markkinoille. Niillehän on varsin tiukat tuontitullit, mutta toimijat ovat alkaneet kiertämään niitä ja niiden toteutuksen valvonta on jäänyt. Näiden olosuhteiden oletettu jatkuminen oli syy Q4 alhaiselle ennusteelle ja jatkollekin.

Puhelussa annettiin epävirallinen ennuste seuraavalle tilikaudelle. Tavoitteena on nyt “minimissään” 650 MUSD käyttökatetta. Tämä on 30% edeltävää konsensusennustetta alhaisempi. Tästä ensi vuoden EPS olisi 12.3$, eli luonnollisesti se aikaisempi +18$ EPS tavoite jää aika kauas. Toki näen kristallipallosta, että enemmän osakkeita tullaan takaisinostamaan alhaisemmilta kurssitasoilta :smiling_face_with_tear:, mikä tukee ylöspäin tätä ensi vuoden EPS:iä.

Toki johto menetti vähän nolosti aikasemman putkensa ennusteiden lyömisestä. Miten suhtautua tuleviin ennusteisiin? Toki niitä on otettiin aika paljon nyt alas, joten voi olla, että seuraava CFO pääsee taas ylittelemään niitä.

16 tykkäystä

Kiitos @Homeros aktiivisuudestasi. Omatkin havainnot näin jälkijunassa tulospuhelusta + raportista:

  • Tuloksen lasku aika puhtaasti hinnoittelusta johtuvaa eli puhtaasti kannattavuus laskenut bruttokatteissa. Volyymit melko flättinä.
  • Syyksi hinnoittelun pehmeydellä mainittiin loppumarkkinoiden hitaudesta + liikevaihto tulee isommilta osin isoista projekteissa joissa kilpailu kovempaa ja muutenkin kannattavuudet paineessa enemmän. Tuo Meksikosta tapahtunut tuontitullien kierto ja lisääntynyt osuus laski volyymejä ja sitä kautta myös merkittävästi kannattavuutta.
  • Huolimatta nähdyistä markkinahaasteista, pitävät omaa operatiivista suoritusta ihan hyvänä ja ovat tuttuun tyyliin luottavaisia isoon peliin.
  • Omien osakkeiden ostot jatkuvat, mikä tietysti on näillä kurssitasoilla äärettömän positiivista jos uskoo firman pitkän peliin.
  • Näkymistä. Mulle ainakin tuli @Homeros vaikutelma että uutta negaria ei haluta nyt antaa ja tähän ohjeistukseen (2025 käyttökate 650MUSD) halutaan päästä kyllä kaikinkeinoin. Ohjeistus sisältää huonon markkinaympäristön jatkumisen ja hinnoitteluympäristön pysymisen vaikeana, huonon volyymikasvun sekä hinnoittelujen haasteet. Toki tämä ei ota huomioon volyymien laskua, että sikäli mikäli tietysti varmaan varaa pettyäkin on jos USA:n talous menisi nyt vessasta alas.

QA:

  • Kyseltiin kustannustasosta ja -25 EBITDA-ohjeistuksesta. Tässä juuri sanottiin, että erittäin vaatimaton volyymikehitys on tämän ohjeistuksen taustalla (“very modest kind of volume built into that 650 million number”). Myöhemmin toteaa myös ohjeistuksesta: “But as we go into next quarter, I’d rather get out in front of it now and pick numbers that, obviously, it’s a forecast, but we expect to hit or exceed probably like every quarter and then just focus on our fundamentals, which i’m absolutely so convinceed of our people and the long-term strategies”.

  • Mitä tapahtui Q2 → Q3? Vastaus: Atkorella liiketoimintaa laajasti eri loppukysynnän alueilla, mutta nyt selvää hiljentymistä kaikissa tapahtui. Tähän hyvä kommentti: “I can tell you from talking without naming them, these 2 of the top 10 largest distributors that are private are seeing the same thing we’re seeing, quite frankly, I think, worse than we’re seeing”. Loppumarkkinan hiljentyminen ja pehmeys sitten ohjannut paljon hintapaineita.

  • Paljon puhuttiin kannattavuustasosta (tai tarkemmin sanottuna tuotteiden hinnoittelusta) tulevaisuudesta. CEO tietysti luetteli että epävarmuuksia on; poliittiset päätökset voivat muokata noita teräkseen liittyvää dynamiikkaa paljonkin tullimaksuihin liittyen, korkojen ja taloude kehittymisellä on iso kuva jne. Mutta nykyiseen ennusteeseen (+650M EBITDA) ei ole leivottu sisään mitään kummempaa paranemista näissä yllä olevissa asioissa. Ohjeistus on siis haluttu antaa nyt hyvin varovaisilla oletuksilla.

  • Yksi analyytikko (Deane Dray) on vuosikausia kysellyt PVC-tuotteisiin liittyvistä kannattavuus- ja hinnoittelutasoista. Tähän CEO vähän turhautuneenakin toistaa samoja kilpailuetuja liittyen hinnoittelumekanismeihin joita Atkore käyttää (kts. Homeroksen viestit yllä). Ei varsinaisesti uutta kommentoitavaa.

  • Ja yllä olevaan liittyen CEO myöntää, että suurin riski -25 ohjeistukseen pääsemisessä liittyy PVC-hinnoitteluun. Kyse vaikuttaisi paljon olevan markkinaympäristöön liittyvästä kysynnästä, ei vaikuta muuten johto olevan huolissaan asiasta.

  • CFO sanoo vielä lopussa ihan suoraan, että 650M EBITDA tavoite on “vähimmäistavoite” (I think basically the way that we try to approach the 650 million is we feel like that’s kind of the minimum base, Chris, going into next year"

  • Hobartin tehtaan käyttöasteista: ylösajo etenee, käyttöasteet selkeästi >50 % (analyytikon heittämä lukema), tarkkaa lukua ei haluttu antaa. Homma vaikuttaisi etenevän.

Paska markkina yllätti ja valitettavasti Atkoren ala on sellainen, että tämän paremmin ei oikein taida pystyä suojautumaan. Ei tuo tulos nyt kuitenkaan mikään sysipaska oikeasti ole siltikään, etenkään päivän markkinahintaan suhteutettuna. Loppukysyntä on syklistä ja näkyyhän se sitten Atkorellakin. Korona-aikaan boostia tuli noista tuotantoketjujen ongelmista, mutta myös äärettömän vahvasta kysynnästä (tätä CFO korosti). Nyt kysyntä on pehmeää ennenkaikkea, mikä näkyy hinnoissakin.

Luulenpa, että kurssipohjat on nyt saavutettu ellei USA:n talous vedä vessasta alas itseään lähikuukausina.

13 tykkäystä