Aurinkoenergia - mihin sijoittaa?

Pakko ihmetellä tänne kun iSun on vuoden alkuun pelkästään parissa viikossa julkistanu uusia tilauksia 43,25:n miljoonan dollarin arvosta. Tämä on ihan hyvin, sillä ylipäätään firman market cap on kokonaiset 30,75 miljoonaa.

8 tykkäystä

Vielä kun oppis jättämään jotain viivan alle (saa liputtaa). P/S on ihan herkullinen, mutta kuluja pitäis osata katella uusiks.

6 tykkäystä

Ytimeen (miksi moista liputtamaan). Ei sillä 150:n miljoonan tilauskannalla itsessään hirveästi laskuja makseta. Paitsi otetaan 12,5 miljoonan dollarin (ehkä tuplasti) velkaa ja dilutoidaan osaketta kun kassavarat hupesi pois. 2022 eivät millään saaneet tilauksia maaliin asti.

Tämä voisi olla comeback-vuosi tai sitten ei. Ironista että 2021 syksyllä iSun osti Suncommonin ja sulautti itseensä… Maksaen siitä 40:tä miljoonaa. Rahan arvo muuttunut paljon sittemmin.

Opettavainen keissi ollut. Töitä ja tilauksia kyllä riittäisi, kuhan vaan ensin kyntäisi.

6 tykkäystä

Tämä tulee olemaan kova juttu:

https://enphase.com/ev-chargers/bidirectional

13 tykkäystä

Näitä bi-di-kaavioita on piirrelty kalvoille jo vuosia ja nyt alkaa olla valmistakin: esim tuossa ylläolevassa Sunrunin presiksessä on kerrottu Ford yhteistyöstä:

‘‘A large proportion of customers placing orders are opting for the advanced bidirectional power flow
and home backup capabilities from the Charge Station Pro along with the Home Integration System’’

Tuolla voi tosiaan olla isokin merkitys, esim tässä ENPH palstalta kopiotua:

''The Encharge10 is a 10kWh battery, but my Ford F150 Lightning has a 100kWh battery. During the last hurricane my truck extrapolated that it could run my house for 17 days. ‘’

Enphase ei ole yksin tällä saralla. Tässä laajemmin aiheesta:

Zaptecillakin on tuote, jos ei jo olemassa, niin ainakin tulossa.

Toki Enphase on paljon enemmän kuin laturivalmistaja, kun toimittaa kokonaisia energiajärjestelmiä. Tää oli hyvä kommentti:

‘’“The Enphase bidirectional EV charger is the next step on our roadmap to building a solar-powered, all-in-one home energy system that further unlocks electrification, resilience, savings, and control for homeowners,” said Mohammad Alkuran, Ph.D., senior director of systems engineering at Enphase Energy. “This product will be a game changer for homeowners who want maximum control over their energy usage.”

Tämä on todellakin askel kohti all in one ratkaisua. Ja Enphasellahan on jo polttokennokin. Vielä, kun saavat sen kompaktin kotielektrolyyserin, niin sitten on ns lopullinen ja täydellinen ratkaisu energian tuottamiseksi ja varastoimiseksi sekä lyhyt- että pitkäaikaisesti.

6 tykkäystä

https://investor.enphase.com/static-files/dfeebc6d-9c71-4e36-a0e4-6d03fa219714

Kone tuntuu käyvän jälleen mukavasti. Otetaan muutamat lainaukset
“Our revenue in the United States for the fourth quarter of 2022 increased approximately 15% and our revenue in Europe increased approximately 21%, compared to the third quarter of 2022”

“We are adding additional manufacturing capacity in the United States due to the strong global demand for our products as well as the incentives related to the Inflation Reduction Act (IRA). We plan to begin domestic manufacturing in the second quarter of 2023 with a new contract manufacturing partner and in the second half of 2023 with our two existing contract manufacturing partners”

" For the first quarter of 2023 Revenue to be within a range of $700 million to $740 million, which includes shipments of 100 to 120
megawatt hours of Enphase IQ Batteries"

17 tykkäystä

Sen enempää Enphaseen perehtymättä, eli saattaa olla hyvinkin tyhmiä kysymyksiä:

  • Mitä kilpailuetuja yhtiöllä on?
  • Mikä on näkymä kannattavuudelle? Nythän vähän liioitellen Suomessakin on joka torppaan tilattu aurinkopaneelit lähes hinnasta välittämättä. Onko kannattavuus kestävällä tasolla?
  • osakekanta on liudentunut melko paljon?

Enphase tekee pieniä microinverttereitä (noin 300-400W kappale) joka tarkoittaa, että joka paneelin alla on oma pieni invertteri kun taas esimerkiksi Fronius ja SMA tekee isompia inverttereitä joihin liitetään sarjassa esimerkiksi 10 paneelista ylöspäin yhteen invertteriin. Tälläinen isompi invertteri on yleensä 3kW ylöspäin jopa 50kW asti, varmaan suurempiakin löytyy.

Onko microinverttereiden tekeminen kilpailuetu on sitten ehkä hieman mielipide kysymys. Microinverttereiden suurin markkinoitu etu on, että kun joka paneelilla on oma invertteri toimii joka paneeli parhaalla mahdollisella teholla. Esimerkiksi jos katolla on 10 paneelia ja 5 on puiden varjossa ja 5 auringossa saadaan microinverttereillä hyvää tuotantoa niillä viidellä paneelilla auringossa. Jos nämä 10 taas olisivat isomman Fronius invertterin takana samassa sarjassa olisi tuotanto matalampi, jopa nolla, koska sarjassa olevat paneelit tuottavat huonoimman paneelin mukaan. Paneelivalmistajat ovat pyrkineet parantamaan tätä sarjassa olevien paneelien osittaista varjossa olemisen ongelmaa ohitusdiodeilla ja halfcut tekniikalla, mutta ei se kuitenkaan ilmeisesti vielä täysin korjaa tilannetta.

Toinen etu microinverttereillä on, että kun joka paneelin alla on microinvertteri tapahtuu DC → AC muunnos jo katolla eikä tällöin tarvitse vetää DC johtoja pitkin kattoja ja talon seiniä. Turvallisuuden kannalta taidetaan olla sitä mieltä, että 230V AC töpselisähkö on turvallisempi vetää katolta alas kuin jopa 1000V DC sähkö. Järjestelmän toimintavarmuus on myös parempi kun koko systeemi ei ole riippuvainen siitä yhdestä invertteristä, vaan useammasta pienemmästä. Myös paneeli määrän kasvattaminen myöhemmin on helpompaa kun jokaisessa paneelissa on oman invertteri valmiina ja periaatteessa niitä voi latoa katolle vaikka yksitellen lisää. Akkuja saa liitettyä nykyään molempiin invertterityyppeihin joten siinä ei taida olla merkittävää eroa.

Laitteiden käyttöiän kannalta on toisaalta kysymys miten hyvin nämä microinvertterit kestävät kuumalla katolla verrattuna siihen, että se olisi pohjoispuolen seinällä varjossa. Elektroniikan kestävyyden kannalta kuumuus on yksi merkittävä ongelma. Microinverttereiden valmistajia tuntuu olevan vähemmän tällä hetkellä, eli tästä voisi etua löytyä. Onko tämä sen takia koska kysyntää on vähemmän, valmistaminen vaikeampaa vai riski, että laitteiden takuiden kanssa tulee pitkässä juoksussa ongelmia kun ne paistuu kuumalla katolla, niin siinä onkin hyvä kysymys. Microinverttereillä toteutettu järjestelmä on myös kalliimpi toteuttaa tällä hetkellä kuin yhdellä isommalla invertterillä.

Nämä pohdinnat laitteiden tekniikkaan liittyen. Löytyykö suurempi kilpailuetu tarjottavasta palvelusta tai muualta niin siihen ei ole vielä tullut perehdyttyä.

20 tykkäystä

ENPH:n osalta ongelmana ei toistaiseksi mielestäni ole muu kuin se, että se on jo täyteen hinnoiteltu. Pitää tutkia osaria ja CC:tä tarkemmin, mutta ainakaan seuraavan neljänneksen tulosodotukset ei mitään isoa pomppua vielä tarjoile. Tuotannon lisäykset alihankkijoilla syö varmaan katetta nykyisenlailla, voi olla painetta niiden osalta, jos inflaatio ei putoa ja/tai toimitusvaikeudet haittaa komponenttien osalta.
En ole palauttanut pitkään salkkuun, olen odotellut, josko markkinat antaisi paremmat mahdollisuudet kurssin laskun myötä myöhemmin.

2 tykkäystä

Nuo mainitut jutut mikroinverttereistä ovat kohdallaan. Lisäyksenä voisi vielä sanoa, että ainakin ennen Enphasen tuotteilla on ollut huomattavasti pidempi takuuaika kuin perinteisillä string inverttereillä ja nuo Enphasen invertterit ovatkin olleet kestävämpiä. Enphasen invertterit ovat myös hyvin älykkäitä. Tämä uusi IQ8 versio on käsittääkseni ensimmäinen ja hyvin mahdollisesti ainoa mikroinvertteri, jolla pystyy pitämään aurinkojärjestelmän toiminnassa julkisen sähköverkon mennessä alas ilman akkua. Tuo vaihtaminen on ja off gridin välillä on se ominaisuus missä tämä uusi IQ8 malli loistaa.

Mikroinvertterit ovat kyllä se kivijalka Enphasen toiminnassa mutta nykyään yhtiö on muutakin. Heidän kauttaan saa kokonaisen energiajärjestelmän mm. seuranta- ja hallintaohjelmineen, akkuineen ja sähköauton latausjohtoineen. Omavalmisteisia aurinkopaneeleita ei ole mutta varmaan lähes kaikki muu tarvittava löytyy ja nuo paneelitkin saa kyllä heidän kauttaan. Puhuisin siis nykyään ehkä enemmän “yhden pysähdyksen” energiajärjestelmätoimittajasta kuin pelkästä invertterivalmistajasta.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smj.2750

Tuli diplomityötä varten liiketoimintaekosysteemeistä lueskellessa sattumalta vastaan artikkeli, jossa käsiteltiin Yhdysvaltalaisia solar startuppeja vuosien 2007-2014 aikana. Olen 95% varma, että tuossa artikkelissa käsitelty vertikaalisesti integroitumalla kilpailijat päihittänyt firma on Enphase. Tämä on todellinen monsteri, ja tuota ekosysteemiajattelua ymmärtämättömän voi olla vaikea hahmottaa, kuinka vahvat kilpailuedut tällainen asema arvoketjussa voikaan tuoda.

Jos jotakuta oikeasti kiinnostaa, niin voin kaivaa koko artikkelin joka on jossain oman tietokoneeni syövereissä pdf:nä. Ehkä ei niin relevantti enää tämän päivän tilanteessa, mutta ehkä tuollaista fundamnetaalisempaakin akateemista tutkimusta voi olla hyödyllistä silmäillä. Muuten ei itselläni lisättävää edellisiin erinomaisiin kommentteihin :slight_smile:

7 tykkäystä

Mikä tuo käytännön hyöty toiminnasta ilman akkua on? Sähkökatkokset tuskin niin yleisiä ja jatkossa suuri osa porukkaa, joka investoi isosti paneeleihin pyrkii varmasti hommaamaan laitteiston kylkeen akuston

Empun ekosysteemissä on tosiaankin palaset kohdillaan. Ite nostaisin sieltä 3 peruspilaria:

  • asiakas on nostettu jalustalle: tinkimätön laatu/seuranta, sujuva asiakaspalvelu
  • oma ydinteknologia: invertterit, ohjelmistot
  • ‘‘one stop shop’’ kiinteistöjen energiajärjestelmä

Badri nostaa aina esityksissään asiakkaan tinkimättömän palvelemisen etusijalle. Siellä seurataan tuotteiden laatua ja asiakasrajapinnan vasteaikoja herkeämättä. Myös kumppanit/asentajat on huomioitu tarjoamalla heille työkalut (ohjelmistot) projektien suunnittelua, tarjoamista ja luvitusta varten.

Kuuntelin yöllä puolinukuksissa Badrin esitystä ja siellä tuntuu nyt olevan todella kova laajenemisvauhti päällä. Mainittiin mm Brasilia, Intia, Australia, Italia, Puola, Ranska, Saksa jne. Monissa em maissa sähköverkko on niin heikossa jamassa, että tuolla saarekekäytöllä voi olla oikeastikin merkitystä.

Yahoon puolelta vielä kommentti:

JP Morgan’s Mark Strouse wrote in today’s (Feb 8, 2023) report on that topic:

Finalized plans for US manufacturing provide further margin uplift. In order to capture domestic manufacturing tax credits of $0.11/w included in the US Inflation Reduction Act, ENPH has finalized plans with contract manufacturing partners for three new US factories. The first is expected to begin production during 2Q with 1.5m unit capacity while the other two are expected to begin production during 2H, adding a further 3.0m units of capacity. The company expects gross margin to improve by ~$20-30 per unit net of increased input costs and a modest amount of tax credit sharing with partners, implying an incremental ~$90-135mm benefit assuming full utilization.

Tosiaan tuo IRA sataa myös Empun laariin. Kaikkiaan näyttää kyllä erittäin hyvältä. No, kertoimet on sitten sen mukaisia mutta kyllä itse laitoin tänään vähän muita lappuja myyntiin, että sain lisättyä tätä jalokiveä.

5 tykkäystä

Nyt saatiin myös päivitetty presis:

https://investor.enphase.com/static-files/7a95029a-a55b-4f1a-8fe1-5b3c41fef946?v=feb-2023

Tässähän näitä ym asioita on hienosti esitelty, kannattaa tutustua.

Tänä vuonna liikevaihto mennee heittämällä yli 3 miljardin. Eka kvarttihan on Badrin mukaan se vaatimattomin mutta nytkin povataan yli 700 milj liikevaihtoa (viime vuosi 440). Juuri nyt Yahoo näyttää markkina-arvoksi n 29 miljardia, joten kuluvan vuoden P/S asettuisi alle 10. Näin se kova kasvu syö kertoimia.

9 tykkäystä

asiakas on nostettu jalustalle: tinkimätön laatu/seuranta, sujuva asiakaspalvelu
oma ydinteknologia: invertterit, ohjelmistot
‘‘one stop shop’’ kiinteistöjen energiajärjestelmä

Nämä vielä välittyy erinpmaisesti webcasteissa!

Jos Enphase ei ole tuttu niin tälle 2021 vuoden investor day webcastille vahva suositus Login (Tämä ei ollut suora vastaus VW sinulle kun tämän olet varmasti jo katsomutkin)

3 tykkäystä

Tällaisessa tilanteessa perinteisellä stringi inverterillä tuotanto ei olisi nolla, mutta paneelikohtaiset optimoijat tai mikroinverterit tuovat selkeitä etuja. Nämä paikalliset varjot ovat enemmän ongelma juurikin pienemmissä omakotitalotalokokoluokan järjestelmissä missä stringi invertereitä käytettäessä kaikki paneelit on yhdessä tai kahdessa ketjussa ja paneeleihin tulee säteilyä erisuuruisia määriä mm. puiden takia. Suuremmissa järjestelmissä hyöty on vähäisempi.

Tämä turvallisuusetu on kiistaton mikroinvertereillä ja optimoijilla. Mikroinvertereillä häiriötilanteissa DC jännite saadaan tiputettua häiriötilanteissa turvalliselle tasolle, microinvertereillä varmaankin sammutettua laite kokonaan.

Kuumuuden lisäksi vähintään yhtä suuria haasteita aiheuttaa muut sääolosuhteet. Elektroninen edullinen laite kun on katolla 20-30 vuotta vedessä, lumessa, pakkasessa ja helteessä niin vikoja varmasti syntyy. Stringi inverterit voidaan asentaa katokseen tai sisätiloihin. Jos mikroinverterin ja string inverterin keskimääräinen elinkaari olisi yhtä pitkä niin mikroinvertereiden suuremman lukumäärän takia korjattavia vikojakin pitäisi syntyä huomattavasti enemmän kuin stingi inverteri järjestelmissä. Suomessa mikroinvertereitä ei ainakaan isommissa järjestelmissä ole juurikaan käytetty, paneelikohtaisia optimoijia kylläkin ja kun niitä voi olla “prisman katto” tyyppisissä asennuksissa 2000 - 4000 kpl niin ei yllättävää jos/kun “jatkuvasti” joku määrä optimoijia on vikatilassa.

Stringi invertereissä löytyy vastaavaa ominaisuutta missä sähkökatkotilanteessa järjestelmä katkaisee pääkeskukselta yhteyden sähköverkkoon ja kiinteistön sähkö aletaan tuottamaan pelkästään aurinkosähköllä. Itse en ole niin paljoa perehtynyt että tietäisin miten tämä saadaan käytännössä hoidettua jos voimalan tuotto seilaa esim 500-1500W välillä ja kiinteistön sähköntarve vaihtelisi 200-700W välillä. Katkaiseeko inverteri syötön kokonaan aina kun laitteiden sähköntarve ylittää voimalan tuoton, jännitettäkään kun ei voi kovin paljoa heiluttaa ilman laitteiden rikkoontumisvaaraa. Tälläsissä tilanteissa pienikin akku voisi olla erittäin hyvä lisä.

Suomessa katkoksia on vähän, mutta jossain muualla enemmänkin. Täällä yleisimmät katkosten syyt lienee myrskyjen aiheittamat puiden linjoille kaatumiset siellä missä on avojohtoja. Yleensä näinä myrskyisinä ajanhetkinä aurinkosähkön tuottokaan ei ole huipussaan.

Perinteisistä stringi invertereistä ainakin froniukselta löytyy kahdenlaista offgrid toimintaa kykenevää mallia, niistä kalliimpi kykenee huolehtimaan koko rakennuksen sähköistämisestä sähkökatkojen aikana (JOS rakennuksen kulutus pienempää kuin sähkön tuotanto) ja halvempi malli katkaisee syötön talon keskukseen mutta laitteen kyljessä on normaali pistorasia mihin voi liittää jatkojohdolla vaikkapa pakastimen, läppärin ja kännykän laturit. Tällainen edullisemman mallinen offgrid toimintaan kykenevä taitaa maksaa joitain satasia enemmän kuin perus inverteri.

5 tykkäystä
1 tykkäys

https://investor.enphase.com/static-files/80b7e3d9-b4c2-4630-b6b7-f2aa005d733b

Pehmeä ohjeistus Q2 liikevaihdosta

2 tykkäystä

Kovaa tekemistä jälleen Enphasella, ylitti ennusteet - paitsi q2 ennusteessaan.

https://investor.enphase.com/static-files/7a95029a-a55b-4f1a-8fe1-5b3c41fef946?v=apr-2023

Kassavirta liki 2,5 x vertailukvartista ja kassaa kasassa liki 1,8 miljardia.

Tässä tiivistettynä tilanne:

Siis Emppu ohjeistaa ‘‘vain’’ n 25% kasvua q2:lle (700-750 m), kun odotus oli 770 m. Siksi liki 20% pudotus jälkimarkkinassa. Kovaa on meno Bostonissa…

8 tykkäystä

Syitä ohjeistettuun flättiin q/q kasvuun avattu sijoittajapuhelussa: NEM 3.0 käyttöönotto, korkeammat korkokustannukset ja Gen3 pattereiden lanseeraus US+AUS tällä kvartaalilla. Jos johtoa uskominen, niin H2 päästään takaisin “normaalimpaan” kasvuun. Ei tämä kyllä omien bullerosilmien läpi huonolta näytä. “2023 is the year of new products”.

  • We are opening manufacturing lines with three different manufacturing partners, adding a capacity of 4.5 million microinverters per quarter, bringing our overall global capacity to 10 million microinverters per quarter as we exit 2023. We expect to begin US manufacturing with one partner in Q2 and with the remaining two in Q3.

  • Our guidance numbers do not include any IRA benefit.

  • Moving to tax. Since we have utilized most of our net operating loss and research tax credit carryforward, we are now a significant US cash taxpayer. We expect GAAP and non-GAAP annualized effective tax rate for 2023 to be at 22% plus or minus 1% before any IRA impact.

  • We expect the production credit net of any incremental costs for domestic manufacturing to be in the range of $20 to $30 per microinverter sold to customers. We expect to ship 50,000 net in USA microinverters to customers this quarter. We plan to have our US contract manufacturing facilities to be fully operational by the end of 2023. We estimate shipments to reach our US capacity of 4.5 million microinverters per quarter by the end of 2024, assuming robust demand.

  • The demand in the US, that demand being down is temporarily. I described the dynamics due to the NEM 2.0 pulling in California, as well as the increased interest rates outside of California. We believe that’s a temporary problem. Installers will figure out what to do outside. And California, we’re incredibly bullish on NEM 3.0. We think our battery is going to be perfect for NEM 3.0, because the increased power of the battery will give the ability to export more energy during the time when the grid needs it

  • Yeah. I think the storage volumes are going to go – Q2 is probably the low. They’re going to grow from here on and simply because of one reason. We are going to be introducing batteries to a lot more countries. We just introduced to four countries. And we are going to be introducing the third-generation battery in Q2 this quarter. Then, we are going to be introducing the third-generation battery into multiple countries in Europe.

  • Yes. I mean, we are pretty conservative when it comes to our guidance. You should see our track record in general. And we do have – like, what I said, we do have a lot of dry powder in terms of new products. This year is the year of new products, and we are going to be releasing new products constantly. And so, we think other than the base business, which we guided on in Q2, there is a lot more to come there.

https://investor.enphase.com/static-files/7a95029a-a55b-4f1a-8fe1-5b3c41fef946?v=apr-2023

8 tykkäystä