Osakesijoittaminen

Banxa Holdings Inc. – Tullimaksuja vanhan ja uuden maailman väliltä

Banxa Holdings Inc. on finanssiteknologiayhtiö, joka välittää maksuja perinteisten maksujärjestelmien ja kryptovaluuttojen välillä. Tai kuten yhtiö itse asian ilmaisee:

“The company has a mission - to build the bridge between traditional financial systems and regulation and the digital asset space. Our goal is to onboard the general public to digital currency by building fully compliant payment infrastructure that enables simple and secure conversion of fiat currency to digital currency”.

Asiakkaat ja palvelut
Itse maksutransaktioiden käsittelyn lisäksi suuri osa yhtiön arvolupauksesta liittyy juuri edellä mainittuun vanhan ja uuden maailman yhteensovittamiseen. Kryptovaluuttaekosysteemi on rakentunut perinteisen finanssialan ja regulaation ulkopuolella, ja hyväksyessään fiat-rahalla tehtäviä maksuja, joutuvat kryptotoimijat huomioimaan esimerkiksi rahanpesuun ja asiakkaiden tuntemiseen liittyviä säädöksiä.

Banxa tarjoaa asiakkaidensa käyttöön maksuinfrastruktuurin, joka huolehtii maksunvälityksestä fiat-rahan ja kryptovaluuttojen välillä ja poistaa asiakasyritykseltä tarpeen huolehtia maakohtaisen regulaation noudattamisesta ja maksuihin liittyvästä riskienhallinnasta.

Liiketoimintamalli
Banxan perii 0-5% komission välittämiensä maksutapahtumien arvosta ja lisäksi 0-3% osto- ja myyntikurssien erotuksesta (riippuen asiakasyrityksestä). Sen liikevaihto syntyy siis rahan liikkumisesta fiat- ja kryptomaailmojen välillä.

Yhtiön itsensä käyttämä mittari toiminnalleen on total transaction value eli välitettyjen maksujen kokonaissumma, joka on kasvanut tasaisesti. TTV oli tämän vuoden ensimmäisenä neljänneksenä 205 miljoonaa (australian) dollaria, jossa kasvua viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta 793%. Kasvu syntyy sekä nykyisten asiakkaiden transaktiomäärien kasvamisesta että uusien kryptomarkkinapaikkojen lisäämisestä asiakkaiksi (yhtiön viestinässä network partners). Näitä partnereita on nyt 63 ja tavoitteeksi esitettiin joissakin materiaaleissa 500.

Edellä kuvattu B2B-liiketoiminta on nähdäkseni jatkossakin yrityksen keskeisin tulonlähde. Lisäksi heillä mielestäni vähemmän merkityksellisiä B2C-palveluja ja useiden maiden bitcoin-domainit näitä varten hallinnassaan. Tulevaisuuden suunnitelmissa on myös esimerkiksi lainauksen ja korollisten tilien tyyppisiä tulonlähteitä, mutta näistä en muista nähneeni esityksissä mitään konkreettista, ja yhtiöllä riittänee maksunvälityksen parissa tekemistä pitkäksi aikaa.

Isossa mittakaavassa voidaan ajatella, että kryptovaluutoissa on nykyisin vasta alle 1% fiat-valuuttojen arvosta, ja kun tuo prosenttiosuus niiden käytön yleistyessä kasvaa, Banxan kaltaiset yritykset tulevat saamaan osuutensa näiden välillä siirtyvästä rahasta.

Kilpailjat
Ala on hyvin kilpailtu sekä alueellisesti että globaalisti. Osa kilpailevista palveluista on tarkoitettu teknisemmin suuntautuneille käyttäjille ja osa ei esimerkiksi tarjoa regulaatioon liittyvää toiminnallisuutta.

Banxa on mielestäni enemmän suuren yleisön maksujen mahdollistaja, ja tässä markkinassa samankaltaisia globaaleja kilpailijoita ovat esimerkiksi Moonpay, Simplex ja Wyre. Nämä tuntuvat eroavan toisistaan konkreettisesti lähinnä tuettujen kryptovaluuttojen ja maksutapojen osalta. Lisäksi yritysten materiaaleja lukiessa löytyy jonkin verran eroja viestinnän ja strategian painotuksissa.

Banxa on asemoitunut mielestäni järkevästi mainstream-käyttäjien määrän kasvamiseen tarjoamalla kilpailijoihin verrattuna pienemmän määrän yleisimpiä kryptovaluuttoja, mutta toisaalta selvästi eniten paikallisia fiat-maksutapoja. Liittymät näihin maa- tai aluekohtaisiin maksujärjestelmiin tulevat Banxan mukaan entistä tärkeämmiksi kun transaktioiden summat kasvavat.

Banxa ja Simplex tuntuivat painottavan eniten regulaatioasioita ja esimerkiksi markkinapaikan riskien vähentämistä, kun taas Moonpayssä ja Wyressä pääasiallinen viesti liittyi enemmän kätevään maksutapahtumaan.

Parhaat Trustpilot-arviot ovat Moonpayllä (4,6) ja sen jälkeen Banxalla (4,3). Simplexin (3,7) ja Wyren (3.5) ovat astetta huonommat. Kun noiden arvioiden sisältöjä lukee, niin kaikilla huonot arviot tuntuvat painottuvan asiakkalle yllätyksenä tulleisiin välityspalkkioihin tai muuten tranaktion epäonnistumiseen. Näissä on hyvä huomioida, että ainakin Moonpay antaa asiakkailleen käsittääkseni alennuksen seuraavasta transaktiosta, kun he kirjoittavat tuonne arvostelun, joten voi olla että luvut ovat vääristyneitä.

Banxa on käytössä useissa suurimmista markkinapaikoista (markkinajohtaja Binance, Huobi, Bithumb, KuCoin) ja näistä Huobi ja KuCoin ovat myös merkittäviä Banxan osakkeenomistajia. Asiakkuuksia arvioitaessa kannattaa huomioida että nämä eivät ole eksklusiivisia sopimuksia, vaan markkinapaikoilla on tyypillisesti useampi ulkoinen maksunvälittäjä, ja suurimmat markkinapaikat tulevat kehittämään myös omia fiat-maksuvälitykseen liittyviä kyvykkyyksiään. Monille kryptotoimijoille nämä ulkoiset maksunvälittäjät poistavat kuitenkin ison määrän tekemistä, joka ei ole niiden ydinosaamista.

Kilpailijoista täytyy vielä todeta, että vaikka eroavaisuuksia palvelujen välillä on, niin pohjimmiltaan maksunvälitys ja sen ympärillä olevat palvelut ovat nähdäkseni aika bulkkitekemistä, jossa pärjätään mittakaavan tuomalla kilpailuedulla. Pidemmän päälle kilpailu varmaan alentaa transaktioiden hintoja, mikä on tietysti omistajan kannalta huono juttu.

Johto
Banxa on ollut eniten esillä perustajan ja hallituksen puheenjohtaja Domenic Carosan kautta. Sekä hän että CEO Holger Arians ovat taustaltaan yrittäjiä ja sijoittajia. Johtoryhmästä kahden henkilön tausta on E&Y:llä ja CTO on toiminut Goldman Sachsilla Vice presidenttinä.

Domenicista syntyy esiintymisten perusteella hyvä mielikuva ja hän on webinaareissa käyttänyt varsin runsaasti aikaa katsojien kysymyksiin vastaamiseen. Teknologian sijasta hänellä painottuu puheessa usein viesti kryptovaluuttojen tuomisesta suuren yleisön käytettäviksi ja nykyisen kaltaisen regulaation tarve myös kryptovaluuttojen yhteydessä.

Omistus ja osake
Yhtiön johto ja hallitus omistavat 21% osakkeista. Kymmenen suurinta osakkeenomistajaa (pääosin instituutioita) omistavat 62%.

Osakkeella käydään kauppaa seuraavissa pörsseissä:
TSX-V: BNXA
OTCQX: BNXAF
FRA: AC00

Useammassa haastattelussa todettiin, että he listautuivat Toronton Venture Exchangeen sillä ajatuksella, se tarjoaa yhden vuoden jälkeen reitin Nasdaq:iin kevyemmällä ja halvemmalla menettelyllä.

Arvonmääritys
Olen löytänyt Banxasta kaksi analyysiä, jotka antavat aika erilaiset tavoitehinnat. Fundamental Researchin antama fair value oli $15.58 ja RAAS-palvelun raportissa päädyttiin lukuun $3.82. Tällä hetkellä osakkeen hinta on noin 7 dollarissa. Linkit noihin analyyseihin viestin lopussa.

Yhteenveto
En ole itse ollut halukas sijoittamaan varsinaisiin kryptovaluuttoihin, vaikka uskon kehityksen menevän niiden valtavirtaistumisen suuntaan. Banxa on nähdäkseni hyvä tapa päästä osalliseksi tähän muutokseen, joutumatta ottamaan kantaa esimerkiksi Bitcoinin arvon kehitykseen tai eri kryptoteknologioiden paremmuuksiin.

Banxa on kryptovaluuttojen meneillään olevassa valtavirtaistumisessa ensimmäisten joukossa toimijana, jonka infrastruktuuri pystyy liittämään kryptovaluutat muuhun finanssijärjestelmään. Luottamuksen rakentaminen tuntuu ylipäätään olevan kryptomaailmassa mainstream-adoption kannalta keskeinen asia, ja tässä Banxalla on nähdäkseni myös ensimmäisenä julkisena pörssiyhtiönä etu puolellaan - sekä loppukäyttäjien että erityisesti pankkien ja muiden suurten toimijoiden suuntaan.

Haasteena tässä on, että yhtiön arvoa on ainakin itselleni hyvin vaikea määrittää ja monenlaista riskiä löytyy.

Disclaimerina vielä, että kyseessä on viihde eikä sijoitussuositus :slight_smile:

Analyysit:

Uusimmat luvut:

Webinaari, jossa käydään investor deck ja kysymyksiä läpi:

17 tykkäystä

Tuoreena uutisena vielä, että tänään päättyi 15 miljoonan dollarin suunnattu osakeanti. Aiemmassa haastattelussa taisi olla, että menee myynti ja support -toimintojen skaalaamiseen transaktiomäärien kasvettua.

https://money.tmx.com/en/quote/BNXA/news/6452926694444081/BANXA_Announces_Closing_of_Upsized_Private_Placement_of_15_Million_of_Units

EDIT: Samaa sanottiin tuolla Voxturin seuraajille tutulla kanadan keskustelupalstalla. CEO.CA #bnxa Banxa Holdings Inc. (BNXA.V)

3 tykkäystä

Oheisessa (muutenkin hyvässä) videossa keskeinen tieto kannattavuuteen liittyen. 41:05 kohdassa kysytään cash burn ratesta. Vastaus on: “From operational cash flow, if you take december quarter results. […] On a pure operational basis, the business is operationally positive.”

Eli liiketoiminta itsessään alkaa olla kassavirtapositiivista jo nykyisellä laajuudella, joskin rahaa tietysti investoidaan kasvuun.

2 tykkäystä

Tässä vielä investor deck, joka on vähän nopeampaa ja kevyempää luettavaa kuin nuo yllä olevat analyysit. En spämmää tätä enää sitten enempää, jos ei tule merkittäviä uutisia tai vastaavaa :slight_smile:

Kaksi johtoryhmän jäsentä ovat lisänneet omistuksiaan huhtikuun aikana.

https://ceo.ca/api/sedi?insider=&symbol=BNXA&date=&transaction=&amount=&undefined[company_symbol]=BNXA

2 tykkäystä

Banxa julkaisi tänään tammi-maaliskuun talousluvut - kovaa kasvua liikevaihdossa.

“Revenue for the three months ended March 31, 2021, was AUD $21.0 M compared with AUD $1.3 M for the same period in 2020, an increase of 1,479%.”

“Adjusted EBITDA Profit increased to $1m** for the three months ended March 31 2021, up from Adjusted EBITDA Loss of $480,170 for the same period in 2020”

1 tykkäys