Berkshire Hathaway - Rahat jatkossakin Buffettille vai indeksiin?

Aika yllättäviä osa myynneistä, kuitenkin aika uusia ostoksia kuten juuri VZ. Onko noin nopeesti suhdanteet muuttuneet vai oliko vain treidauspositioita?

Nämä varmaan ovat niiden kahden “salkunhoitajan” kaupankäyntiä. Olen miettinyt, että Todd ja Ted ovat varmaan ihan päteviä kavereita mutta mutta… heidän sijoitustyylinsä ei ole sama kuin Buffetin. Tämä on jonkinmoinen kysymysmerkki Buffetin jälkeiselle ajalle - kun tyyli muuttuu niin tuotot ja riskit muuttuvat. Berkshire on toki (paljon) muutakin kuin portfolio osakkeita mutta joka tapauksessa salkunhoitajan muutos on aina epäjatkuvuuskohta. Millaisia ajatuksia tämä teissä herättää?

Edit. Toki he operoivat “pienemmillä summilla”, saa nähdä, miten sitten “isojen summien” kanssa sijoittaminen tapahtuu.

4 tykkäystä

Kovasti se Buffetti vakuuttelee että ei se paljon itte siellä enää kauppoja käy vaan nämä activisionit ja sen semmoset on ihan muita. Yhtiön hinnan kehityksen puolesta uskoisin että charlien ja warrenin poismenon tultua julki tulee yhtiöön melkoinen dippi. Se että onko se ostopaikka vai ei niin vaikea sanoa :smiley: kai riippuu siitä uskooko nyt buffetin sanoja että homma kyllä toimii vai ei.

Itselläkin jännittää että miten tulee vaikuttamaan ostokohteiden hankintaan ja pitoon. Vaikka olisikin syvällä toimintakulttuurissa, niin jos mietin omalle kohdalle niin kyllä mulla olisi aika kova näyttämisen tahto vanhoille herroille. Sitte kun ei ole suoraa henkilöä kenelle olla näyttämässä niin pitäs saada käännettyä mieli sille mallille että “näytämpä markkinalle” että mentaalipuoli pysyis about samana kuin nyt. Jos ei ole kenelle näyttää omassa mielessä, niin pakkohan sen on jotenkin vaikuttaa… tämä on kuitenkin mielenhallintapeli (toki logiikkapelin lisäksi)

2 tykkäystä

Itse en usko dippiin. Berkshiren kohdalla on jo varmaan kohta 10 vuotta puhuttu, että se ei löydä kassavirralleen sijoitettavaa ja spekuloitu alkaako Berkshire maksamaan osinkoa. No kassa on varmaan sen kymmenen vuotta kasvanut ja ollut ennätys suuri. Aina kun kassaa on ilmoitettu alettavan käyttää, kurssi on noussut. Esimerkkinä noin kaksi vuotta sitten ostettiin omia osakkeita. Kurssi on siitä lähes tuplaantunut (tuplaantui, mutta on tippunut niiltä tasoilta). Itse luulen, että kun hyvää aletaan BRK:sta jakamaan niin hunajapurkilla riittää väkeä. Tilanne on hyvin indenttinen Sammon kanssa. Huudellaan miksi ei käytetä kassaa aiemmin. Halutaan osingot heti tilille ja odotetaan dippiä.

Kaupoista: Berkshiren salkussa on kohtuullisen suuri vaihtuvuus pienemmissä sijoituksissa. Suurimmat, jotka määrittää pitkäille sijoitusten suunnan pysyvät kohtuullisen vakioina. Buffett ei emmi kuitenkaan tehneensä virheen. Ominan johtopäätöksinäin kuitenkin seuraavaa. Hän ei pidä salkussaan syklisiä sijoituksia ja noudattaa omaa ohjettaan: Sijoita siihen mikä ei muutu. Hän valitsee mielestään alan parhaan yrityksen. Jos paras vaihtuu hän vaihtaa sen. Hän usein valitsee toimialoja joilla helposti ymmärrettävissä suotuisa suhdanne. Nyt esimerkkinä öljyteollisuus ja Chevron nousi salkkuun samoin Occidental Petroleum. Aiemmin seillä on ollut öljystä Exxon ja Phillips66. Koronan aikaan sinne nosui lääkeyhtiöt Abbvie, Bristol Myers Squipp ja Merck. Nyt ne on myyty poissa.

Salkkuhan sitten 10 suurimman osalyta on pääosin niitä luotto ratsuja: Apple(Syrjäyttänyt IBM:n), Bank Of America(Aiemmin oli pankki Wells Fargo, mutta BOF syrjäyttänyt.), Coca Cola, AMerican Express, Kraft Heinz, Moody’s ja USB Bancorp. Nuo on siellä 10 joukossa yleensä aina. Sitten muutama muu vähän syklinen, väliin lentoyhiöitä, väliin lääkeyhtiöt, nyt öljyä. SItten 10 tuntumassa DaVitra Health Care Partners ja vähän alempana Kroger. Nuo on käytännössä sellaisia varmoja ei-syklisiä sijoituksia. Hyvin usein 20 joukossa on muita pankkeja Bank of New York Mellon, Goldman Sachs, City Group ja jotain pienempää. Sitten Visa on ajoittain mukana.

Buffett ei ole noita suurempia teleyhtyiöitä digannut enemmän siellä on ollut Charter Communication, Sirius Communication ja aikanaan Direct TV.

9 tykkäystä

Itse uskon dippiin lähinnä psykologisen vaikutuksen vuoksi, en siksi että se olisi kauhean looginen (herrojen ikä on markkinalla tiedossa) :slight_smile: Mutta en usko osingon jakoon, se ois aika merkittävä muutos BRK toiminnassa. Toki jos siellä onnistuttaisiin saamaan johonkin osinkoa puoltavaa omistajakuntaan riittävän merkittävä omistus niin siinä tapauksessa tietenkin… Ja toki nämä aktivistisijoittajien muutokset voi saada yhtiöön muutenkin muutoksia aikaiseksi tulevina vuosina–> siinä mielessä jos dippi vältettäisiin niin voisi olla meille muille aivan hyväkin asia niin ei aktivistit (tai yhtiön pilkkomista kannattavat) pääse nostamaan omistusosuuttaan mistään merkittävistä alennusmyynneistä.

Edit. lisättäköön että mielestäni “merkittävä” dippi olisi siis merkittävä BRK:n kurssihistorialla, eli ehkä 10%, 15% tai jotain sinnepäin

1 tykkäys

No tämmöiset päättelyketjut olen itse tehnyt:

Buffett ja Munger vetäytyvät => Osinkoa aletaan maksamaan=> odotus 25 vuotta kasvavasta osingosta=> kurssi nousee

Buffett ja Munger vetäytyvät => Aktivistrisijoittajia mukaan => Odotuksia pilkkomisista ja listautumisista => hilloa jaossa => kurssi nousee

Itse ajattelen, että säätiöt tarvitsevat jonkin verran rahaa omiin toimiinsa ja osinko tähän hyvä ratkaisu. Omia osakkeita voidaan toki ostella kanssa. Minusta vaikuttaa, että porukalla hiukan vaikeuksia hahmottaa tuo Berkshiren kassavirta ja ostovoima. Tuossa suurin osto esimerkkinä Occidental Petroleum. Nyt Berkhire omistaa siitä 15%. Jos ostoja jatketaan nnii ostotarjous on äkkiä edessä seuraavalla vartilla tai, jos Buffett kaivaa ns. norsupyssyn esille niin omistu son äkkiä 100%. Edellä tuli esimerkkinä kerrottua, että kassaa ei käytetä. Tuossa viime vuosien aikana Bershire kuitenkin hommasi Precision Castparts Corp. for $37.2 biljonalla USD. Käytännössä asiaan ei juurikaan kiinnitetty huomiota, mutta esimerkkinä Sammon Market Cap on alle tuon tällä hetkellä.

Precision Castparts Corp. - About.

Buffett ja Munger vetäytyvät => Mitään ei tapahdu ja syntyy valtava kassa => tulee vaatimukset tehdä kassalle jotain => Aletaan maksamaan osinkoa, omistus on käytännössä säätiöillä ja suurilla institutionaalisilla sijoittajilla/rahastoilla.

6 tykkäystä

Mun mielestä nuo on ihan validit päättelyketjut myös, ja merkittävän todennäköisyyden tapahtumaketjut. Enkä oikeasti yllättyisi mikäli jokin/jotkin nuista tapahtuu. Ehkä mulla on jokin taipumus mennä kaikessa sijoittamiseen liittyvässä jotenkin negan kautta :sweat_smile: Ja vaikka päättelyketjumme on erit, ollaan ilmeisesti molemmat samassa lopputuloksessa ainakin siltä osin että yhtiötä kannattaa kuitenkin omistaa :smile:

1 tykkäys

Juu samaa mieltä ollaan omistusasiasta, kannattaa omistaa. Voi tuo droppi tulla siitä huolimatta, että menee ketjun mukaan ja yhtiötä saatetaan vaikkpa shortata kovasti. Mutta yhtiötä kovasti myyvää tahoa ei välttämättä löydy. Siellä on omistajissa Buffettin ja Mungerin sukua, joka tietää, että he ovat tehneet hyviä valintoja. Sitten Gates jolla ei välitöntä rahan tarvetta säätijöinneen, joka edelleen tietää valintpojen arvon.

Ajajttelin itse samaoin aluksi, että kurssi tippuu, kun herrat jättäytyvät poissa. Mutta siinäpä jokainen itse miettimään, että oma isäsi olisi Buffett ja jättäisi sinulle yhtiön/salkullisen tarkoin valittuja yhtiöitä. Laittaisitko oitis lihoiksi? Omalta kohdaltani tuntui, että jonkun miljonnan tai miljardin osingot vuositasolla riittäisi enkä olisi heti myymässä,

3 tykkäystä

Sikäli mikäli Buffett & Mungerin jälkeen keulaan siirtyy Greg Abel, niin millaisia kauppoja hän on tehnyt esim. viimeisen muutaman vuoden aikana? Esim. pari suurinta ostoa ja myyntiä? Pikagooglella ei sellaista oikein löytynyt, mutta ehkä jollekin on tullut vastaan?

1 tykkäys

Pääsit mielestäni asian ytimeen. Seuraajat eivät ole tehneet isoja kauppoja ja Buffett&Munger jättää näillä näkymin järkyttävän suuren kassan. Olkoon seuraaja Abel tai joku muu niin kyllä siinä vähän kynnystä alkaa sanomaan, että kassaa käytetään nyt ja näin. Omasta mielestäni todennäköisin lopputulema on, että “maksellaan vähän osinkoa” Gatesin ja Buffettien säätiöiden suostumuksella tai ehdotuksella. Muuten jatketaan niinkuin ennenkin. Kun osinkopuro saadaan auki, hanaa avataan pikku hiljaa lisää ja lisää.

Niin muuten, Greg ottaa haltuunsa koko yhtiön mutta pörssisijoituksista ilmeisesti vastaavat jatkossa Todd ja Ted, tuleeko Greg Buffetin tavoin hoitamaan isoimpia osakesijoituksia vai ovatko sijoitukset jatkossa 100%:sti tuon kaksikon hoidossa? Ja Greg keskittyy kokonaisten yhtiöiden ostamiseen?

Tämä oli jomman kumman (Ted tai Todd) salkunhoitajan idea, hän osti pienen position yhtiön osakkeita. Tästä sitten muutaman mutkan kautta Buffett tutustui yhtiön CEO:n ja osti koko yhtiön Berkshirelle. (Muistan tämän, kun peesasin BH:a ja ostin kanssa Precision Castpartsia aikoinaan ja sitten BH lunasti sen. Tällaiset tapaukset jäävät hyvin mieleen.) :smiley:

4 tykkäystä

Juu muistin saman jutun, että Todd ja Ted olivat idean takana, en suuremmin kiinnittänyt yhtiöön huomiota ensin, sitten jostakin tuli impulssi tutustua yhtiöön ja aloin olla kärkyllä ostoihin ja Buffett otti norsupyssyn esiin ja osti poissa. Muistini mukaan sanoi ettei ollut hyvä ostos. Nyt tilanne näyttää taas vähän eriltä. Alkaa noille military-puolen komponenteille olemaan kysyntää.

2 tykkäystä

Tuosta aiheesta

2 tykkäystä

Berkshire- ja Buffet -juttuja lukisin mielelläni enemmänkin. Onneksi @Heikki_Keskivali kirjoitti tämän mielenkiintoisen jutun Warrenista, kannattaa lukea Heikin juttuja ja laittaa hänen Twitter-tilinsä seurantaan; hän pystyy vaikeatkin asiat pureskelemaan tällaiselle maallikolle ymmärrettävään muotoon. :slight_smile:

34 tykkäystä

Omahastakin saatiin päivitystä kuulumisiin Q2-raportin muodossa.

  • Omien osakkeiden ostoja hieman verkkaisempaan tahtiin, noin miljardilla dollarilla Q2 aikana. Ostoja suoritettiin vain kesäkuussa keskikurssilla 284$. Kassassa edelleen 105 miljardia.
  • Greg Abelin osuus (muistaakseni n.1%) Berkshire Hathaway Energyn osakkeista ostettu hintaan 870 miljoonaa dollaria. Tästä johdettuna osapuolten arvio koko BHE:n käyvästä arvosta voisi olla siis 87 miljardia.
  • Ruma raportoitu tappio yli 43 miljardia dollaria, mutta tätä heiluttaa tunnetusti Berkshiren osakeportfolio, joten ei juuri painoarvoa
  • Operatiivinen tulos väkivahva, en tiedä onko tälle ollut jotain konsensusodotusta:

43 tykkäystä

Ei suurta dramatiikkaa omistuksien muutosten suhteen Q2 aikana:

10 tykkäystä

Tuo OXY on mielenkiintoinen. Satsaavat ilmeisesti carbon capture and storage bisnekseen. Jonkun epäluotettavan lähteen, valitan mainitsen silti, OXY käyttää Amazonin jälkeen eniten fyrkkaa poliitikkojen lobbaukseen. Jos liittovaltiotasolta innostutaan jakamaan jotain päästöoikeuksia tai verohelpotuksia ja homma lähtee rullaamaan niin voi olla aikamoinen rahantekokone jatkossa. Toki spekulaatiota.

Myös Markel eli mini Berkshire kiinnostaa henkilökohtaisesti. Vakuuttavat ilmeisesti keräilyesineitä ja keräilyautoja tms. asioiden varalta, joita muut ei vakuuta ja sijoittavat berkshire tyylisesti.

Eniten toivoisin agressiivista omien osakkeiden ostoja.

Törmäsin tvitterissä hyvään kuvaan mitä kaikkea Berkshirestä löytyy.

Berkshiren ydin on noi täysin omistetut firmat jotka korostuu tuossa asiallisella tavalla.

56 tykkäystä

Applen voinee liittää ytimeen isoimpien kokonaan omistettujen rinnalle. Katsoin tuosta että Berkshire omistaa 5,6% Applesta, eli tämänhetkisellä kurssilla 125 miljardin arvosta. Berkshiren arvo on 580 miljardia, eli yli 20% Berkshirestä on Applea.

35 tykkäystä

Occidental Petroleum puuttuu, josta Berkshire omistaa noin 20 %.

4 tykkäystä