Berkshire Hathaway - Rahat jatkossakin Buffettille vai indeksiin?

Olisiko tässä nyt kuitenkin kyse samasta kuin Norjan öljyrahastolla, eli mittakaava rajoittaa sijoitiskohteita todella paljon. Olennainen ero tuotossa “menestyksen” aikoihin verrattuna. Hyvinhän puljulla pyyhkii kun ottaa huomioon ettei aivan pikkusummista ole kyse.

8 tykkäystä

Itse laskisin Applen mukaan näihin aloihin. Applessahan ylivoimaisesti eniten kiinni BH:n listatuista omistuksista.

4 tykkäystä

Jaetaas tämä muistovideo tähänkin ketjuun talteen kun Charlie Munger liittyy tietysti läheisesti, suorastaan ratkaisevasti, Berkshiren kehitykseen.

30 tykkäystä

Buffett on sanonut, että Apple on heidän paras bisneksensä, parempi kuin muut listatut tai Berkshiren omat liiketoiminnot. Applen osuus koko BH:n osakesalkusta on 50%, mikä on enemmän kuin yhdeksän seuraavaksi suurinta yhteensä.

Berkshiren suuri koko on jo pitkään vaikeuttanut sijoittamista, isoja potentiaalisia listattuja yhtiöitä on rajallinen määrä. Siksi BH on ostellut paljon kokonaisia firmoja (esim. Precision Castparts, jota itsekin omistin oli yli 30 miljardin osto). Jännä katsoa, mikä on seuraava suuri liike, kassassahan olisi nyt rahaa isoonkin kauppaan.

1 tykkäys

Olen seurannut (hyvin) löyhästi BH:ta vuodesta 1998 ja minusta koko tämän ajanjakson ajan BH:n on katsottu olevan milloin liian iso, liian vanhanaikainen jne. pärjäämään ja tuottamaan enää ylituottoa. Ylituotto oli kova sana erityisesti vuosituhannen vaihteessa, jolloin BH:lla oli voimakasta alisuoriutumista, koska Buffett ei sijoittanut teknologiaosakkeisiin.

Tämä ajanjakso v. 1998:sta tähän päivään on aika pitkälti se ajanjakso, jolloin internet ja digitalisaatio löivät itsensä läpi ja muuttuivat laajasti käytetyksi teknologiaksi. Maailma on tänä aikana oikeasti mullistunut tietoteknisen vallankumouksen avulla.

Jos katsotaan BH:n pärjäämistä tällä ajanjaksolla niin varsin kohtuullisesti se kuitenkin on tämän ajanjakson yli pärjännyt ja pystynyt tekemään ylituottoa:

Kuten kuvasta näkyy, BH pärjäsi tosi kehnosti teknohuuman aikaan (1999-2000), sen arvo laski samalla kun uuden talouden teknoyhtiöiden kurssit nousivat kohisten. Mutta sitten teknologiasektorin osakkeet romahtivat (vaikka internetin vallankumous eteni ihan mukavasti taustalla) ja BH taas pärjäsi ihan mukavasti.

Pointti tässä on se, että ylituottoa voi tehdä monin eri tavoin eikä se välttämättä vaadi “muodikkaille sektoreille” sijoittamista. Tämä BH:n 25 vuoden träkki on hyvä saavutus, näin pitkiä ylituottoträkkejä ei ihan hirveästi näe. (Ja tämä ajanjakso on jo sitä aikaa, kun BH on koko ajan ollut isokokoinen, jolloin sijoitusmahdollisuudet eivät ole olleet samoja kuin silloin aikoinaan.).

49 tykkäystä

Tämä voi kiinnostaa ketjun lukijoita: Acquired-podcast teki pari vuotta sitten kolmen jakson kokonaisuuden Warren Buffettin, Charlie Mungerin ja Berkshire Hathawayn tarinasta. Kolmessa jaksossa on noin yhdeksän tuntia kuunneltavaa, mutta minkä sille voi – tarina on pitkä.

23 tykkäystä

Kiinnostava tviitti Buffetista, saattaa kiinnostaa ainakin tämän ketjun lukijoita ja ehkä muitakin. :slight_smile:

13 tykkäystä

Eilen piti BH myydä pois, koska yhden yhtiön kohtuuton osuus, sotii meikäläisen ajatuksia vastaan. Pitkään tuli mukana oltua ja uudestaan mukaan kun tuo Applen osuus pienenee.

3 tykkäystä

Itselleni ei tuo 17% osuus koko portfoliosta yhdessä (apple) yhtiössä ole vielä liikaa, toki aika iso osuus alkaa olla. Näinpä istun lappujeni päällä edelleen :slight_smile: mutta toki jokaisella on omat rajansa.

18 tykkäystä

Olen etsinyt tätä prosenttilukua. Niin mistä tämä löytyy? Tai onko tämä oma arvio?

3 tykkäystä

Berkshiren omistamien Apple -osakkeiden (per viime tulosraportti tai olikohan Form-13 jota päivitetään kuukauden välein) määrä X kurssi ja taseen loppusumma per viimeisin kvartaalikatsaus.

Toinen vaihtoehto verrata loppusumman sijaan OPOon.

11 tykkäystä

Tältä näyttää Warren Buffettin osakesalkku (salkunrakentaja.fi)

Koitin tätä prosenttilukua laskea. Pääsin sen verran lähelle anttirs:n tulosta, että kehtaan laittaa tähän:


Tämän mukaan Apple-sijoituksen arvo on 156,8 miljardia.


Tästä käytin alimmaista lukua 1019933 miljoonaa, jonka ajattelin olevan taseen loppusumma.

156,8÷1 019,933×100=15,37355885141474

Sain Applen osuudeksi siis 15,4 prosenttia. Mediassa käytetään aina tuota 49 prosentin osuutta.

6 tykkäystä

Osuus varmaan todellisuudessa tätä jonkin verran pienempi, kun berkshire tuskin päivittää kaikkia listaamattomiaan yrityksiään mihinkään käypään arvoon, vaan ovat taseessa hankintahinnalla tms.?

10 tykkäystä

Tämäpä se. Uskallan väittää, että jos noita listaamattomia joskus alettaisiin listaamaan ja jakamaan omistajille osakkeina, purkautuisi paljon arvoa. Tätä tuskin silti koskaan tehdään.

3 tykkäystä

Jep. Media nostaa Applen osuutta yleensä suhteessa muuhun osakeportfolioon.

Mielestäni tämä on pönttöä, koska Berkshiren omaisuus koostuu paljon muustakin kuin osakesijoituksista. Yhtiö haluaa omistaa yleensä yhtiöt 100 %:sti, mutta heille on melkein sama jos hyvästä yhtiöstä saa sitten vaikka vain 5 %.

Tuo 15 % on siis lähempänä totuutta! :slight_smile:

23 tykkäystä

Sijoittaja.fi on tehnyt artikkelin Berkshiren salkkumuutoksista. :slight_smile:

Maailman seuratuimman sijoittajan Warren Buffettin sijoitusyhtiön Berkshire Hathaway teki merkittäviä muutoksia salkun sijoituksiin vuoden kolmannella kvartaalilla. Muutokset tulivat julki muutama viikko sitten.

Yhtiön syksyä varjosti Charlier Mungerin kuolema 99 vuoden iässä. Munger oli Berkshire Hathawayn hallituksen varapuheenjohtaja ja Warren Buffettin pitkäaikainen ystävä. Mungeria on kuvattu Buffettin oikeaksi kädeksi ja Buffett totesikin ettei Berkshire Hathaway olisi nykyisessä asemassa ilman häntä.

11 tykkäystä

Tämä “muoti” on kestänyt 15 vuotta. Ja käyttäjäkunta on äärimmäisen uskollista.

Kuten aiempana todetaan ei Applen osuus BH:n kokonaisomistuksista ole kuin 15% luokkaa. Pitäisi ottaa huomioon listaamattomat täysin omistetut tytäryhtiöt, joita taseessa tuskin on arvostettu edes käypään arvoon.

Olen ehkä hieman puolueellinen arvioija, koska Apple on toiseksi suurin ja kautta aikojen ylivoimaisesti paras sijoitukseni.

8 tykkäystä

Applen osuus on noussut korkeaksi, koska osake on noussut satoja prosentteja sittemmin Berkshiren salkussa. Ongelman juurisyy on siis varsin positiivinen yhtiön kannalta.

Ei kai mikään estä jossain vaiheessa keventämässä lastia ja allokoimasta toisiin sijoituksiin, jos se nähdään parhaaksi.

11 tykkäystä

Tämän jutun mukaan Buffett on nimenomaan sijoittanut iPhoneen. Hän pitää Applea enemmän kuluttajatuoteyhtiönä kuin teknologia. Buffettilla itselläkin ollut iPhone käytössä vuodesta 2020.

Buffett on pitkään ylistänyt Applen toimitusjohtajaa Tim Cookia ja pitänyt Applea vähemmän teknologiayhtiönä ja enemmänkin kuluttajatuoteyhtiönä. Yhtiöllä on Buffettin mukaan hallitseva tuote, iPhone, jota ihmiset haluavat ja tarvitsevat.

Applea saa salkkuunsa aika paljon myös indeksirahastojen kautta. Itselläkin on Applea enemmän indeksirahastojen kautta kuin Berkshiren.

12 tykkäystä