Osakesijoittaminen

Berkshire Hathaway: rahat jatkossakin Buffettille vai indeksiin?

Samaa mieltä, että jälkiviisastelu on turhaa. Nyt tuo pääsi jo Arvopaperiin (liekö täältä alunperin keskitty?)

Sen sijaan voi hyvin kyseenalaistaa kokonaisuutena Berkshiren sijoitusträkkiä, koska nyt aliperformanssin jakso on venynyt niin pitkäksi (it-kuplassa oli kyse muutamien vuosien massiivisesta aliperformanssista, josta Buffett pääsi melko kuivin jaloin. Jos Berkshire olisi ollut perinteinen Hedge Fund se olisi suljettu silloin monen muun arvosijoittajan mukana, nyt 10 vuotta. Sen lisäksi isoihin sijoituksiin on osunut ikävästi dinosauruksia (IMB, Kraft Heinz) vaikka tietysti myös huikeita onnistumisia isossa mittakaavassa (Bank of America, Apple). Tuo iso kokoluokka alkaa vaan olemaan iso rasite ja useat alat missä Berkshirekin on ovat disruption ja muutoksen alla. Onko desentraloitu konglomeraatti, missä pääoman allokointi on keskitetty tiukasti yksiin käsiin, toimiva malli nopeamman muutoksen maailmassa?

Huolimatta näistä heikkouksista, kuten jo yllä totesin, sivuttaismarkkinassa/laskumarkkinassa Berkshire pääsisi näyttämään kyntensä. Sitä odotellessa. Olen omistanut taannoin B-osaketta ja kyllä tätä edelleen sillä silmällä katselen välillä. :sunglasses:

2 tykkäystä

En usko, että BH:n rakenne olisi niinkään ongelma vaan sopivien vaihtoehtojen puute ja tietysti yhtön iso koko. Buffett halusi tehdä isoja yritysostoja mutta hinnat ovat koko ajan karanneet käsistä. Private Equity -puolella halpa raha on ajanut hinnat korkeiksi. Buffett ei vain halua maksaa liikaa. Osakepuolella taas iso koko aiheuttaa kyllä sen, että osakesijoituksia voi tehdä vain large cappeihin ja niistäkin vain isoimpiin. Toki voi tehdä niinkuin Precision Castpartsin kanssa, että ensin ostaa isosti osakkeita ja sen jälkeen lunastaa koko yhtiön pois pörssistä. Mutta preemion siinäkin joutuu maksamaan. Ylipäänsä Berkshiren kohdalla on muistettava, että suurempi osa markkina-arvosta tulee nykyään muusta kuin BH:n omistamista pörssiosakkeista.

Jossain vaiheessa todennäköisesti Private Equity -puolen hintataso “normalisoituu” ja sen jälkeen BH:n yhtiörakenne toimii taas hyvin, ostetaan lisää yrityksiä konglomeraattiin ja jaetaan varoja yhtiöiden kesken. En näe, että maailma olisi sinänsä erityisesti muuttunut vaan kyse on nyt korkeiden hintojen aiheuttamasta ongelmasta. Jos hintataso ei normalisoidu “ikinä” niin sitten on toki parempi jakaa osinkoja ja/tai ostaa enemmän takaisin omia osakkeita.

Ja tietysti iso juttu on se, millaisia ovat Buffetin seuraajat, mitkä ovat heidän osaamisalueensa. Jos he noudattavat samaa logiikkaa kuin Buffett yhtiövalikoima tulee joka tapauksessa muuttumaan, koska osaamisalueet ovat erilaiset kuin Buffetilla. (Jotain viitteitä tästä on jo nähty, esim. kun toinen “salkunhoitajista” osti Amazonia tai DaVitaa.)

2 tykkäystä

Käteisen määrästä kysyttiin Buffetilta taannoisessa haastattelussa. Yksi pointti, minkä Buffett toi esille siinä oli se, että Berkshire Hathawayta johdetaan siten, kuin se olisi osakkeenomistajan ainoa osake, mitä hän omistaa (mikä monilla vanhemmilla sijoittajilla pitää paikkaansakin). Yhtiö ei ota sellaisia riskejä, jotka voisivat johtaa isoihin, peruuttamattomiin vahinkoihin. Lisäksi hän korosti, että isoja mahdollisuuksia ei tule kovinkaan usein, jolloin käteistä joutuu toisinaan pitämään pidempiäkin aikoja. Hän vertasi tilannetta, että jos käteisvarat olisivat olleet sijoitettuna esim. S&P500-indeksirahastoon v. 2007, ei pari vuotta myöhemmin olisi voinut tehdä sellaisia diilejä, mitä silloin tehtiin.

Nykyisellään Berkshireä voisikin verrata enemmänkin yhdistelmärahastoon kuin indeksirahastoon, kun miettii yhtiön riskisyyttä.

Linkki haastatteluun:

5 tykkäystä

KraftHeinzilta tuli eilen Q4. Tulos osui kai odotuksiin suurin piirtein, osinkoakaan ei leikattu. Tarkempia näkymiä ja strategioita joutuu vielä odottelemaan. Kurssi laski jonkun verran kuitenkin. Itsellä pieni siivu tätä lähinna Buffettia peesaillen, mikä tietysti sinällään hölmöä, kun olen samaa mieltä noista tuotteista että prosessoitujen elintarvikkeiden tulevaisuus vaikuttaa hieman heikolle. Ehkä voivat tehdä gluteenittomia ja vähärasvaisempia tuotteita ja kehittää uusia. Firmallahan on pitkä historia. Aiheeseen liittyen on ollut luennassa jo pitkään https://www.amazon.com/Salt-Sugar-Fat-Giants-Hooked/dp/0812982193 jossa myös Kraftin tuotteiden taustoja käydään läpi.

1 tykkäys

Vuosikirje:

5 tykkäystä

Hyvää läppää, mutta ei mitään isoja linjanvetoja siitä miten BRK saataisiin taas oikealle 20% per annum tasolle.

Kyllä mun nähdäkseni BRK:n pitää uudistua fundamentaalisesti jotta se voi luoda omistaja-arvoa yli indeksien… Siihen ei Charlie & Warren enää pysty.

Pelastus voisi tulla isommasta markkinaromahduksesta jossa BRK voisi ladata kassan peliin.

Minusta näin sanottiin noin 20 vuotta sitten. Oli uusi aika.

Toinen mikä tuosta tiulee mieleen on jollakin keskustelu palstalla toteamus, että Buffett osaa istua cashin päällä.

5 tykkäystä

Berkshireä lyödään, kuten koko finanssisektoria jenkeissä ja meillä kotimaassa. P/tangible book value (liikearvo pois) enää 1,4x.

Buffett on itse sanonut, että ei pidä enää bookkia katsoa kuten tässäkin ketjussa ollaan keskusteltu, mutta 1,3x tasolla meni vanha buy back raja…

Tottakai, nyt osakkeiden arvo sulaa bookissa, mutta toisaalta 100 % omistettujen arvo ei nytkään näy siellä.

Onko täällä ihmiset olleet ostolaidalla?

4 tykkäystä

Olen muutaman kerran ostanut. Seurannassa uusia ostoja varten.

2 tykkäystä

Sun nimimerkki jo velvoittaa siihen ;-D

7 tykkäystä

Berkshire salkutettu 182,39$ hintaan ja laitettu Vanguardin lyhyen aikajänteen bondit kartanolle. Nolla korko tuottaa huonosti. Luotan iskuryhmään eikun riskiryhmään Buffett&Munger.

8 tykkäystä

Taitaa jäädä herrojen viimeiseksi pörssiromahdukseksi, vaikka tietenkin toivon pitkää ikää kummallekin. Ja kun indeksi taitaa jäädä jalkoihin, niin todistettavasti sekin voi voittaa. Tosin ei taida kaikki pikajuoksijatkaan verrata itseään Usan Boltiin, niin ehkä ei kannata tavallisena bulleroyksityissijoittana yrittää päästä samohin tuloksiin kuin Buffett ja Munger.

Iso hatun nosto kuitenkin herroille. Kannatti istua sen rahakasan päällä!

"York Stock Exchange is closed for Presidents’ Day, but Kroger shares are up nearly 6% to $29.88 in extended-hours trading. "

Yhtiön kurssi on muuten nyt 32$ ja risat. Väliin mahtuu kaikkien aikojen rommi. Hommaa voi persutella Buffett efektillä tai helppo ostella kun kaikki peesaa, mutta tuossa on pientä opetusta niille, jotka haluaa oppia. Itse asiassa ketjussa vähän enemmän. Tuossa vähän aikaa sitten sanottiin legendaarisia toteamuksia ei pärjää indeksille. Herra ostaa paniikeista välittämättä kylmäpäisesti hyvää liiketoimintaa hyvään hintaan.

3 tykkäystä

Hienoa nähdä Warren ja Charlie taas kentällä :sunglasses:

Tänään lisäsin vähän Berkshireä, olisko ollut 180 pintaan tai vähän alle

2 tykkäystä

Berkshire Hathaway painui alle tasearvonsa. Price to tangible book vielä 1,3x…

Tätä ei taidettu nähdä edes finanssikriisissä.

5 tykkäystä

Kun kattelee listaa noista yhtiöistä niin äkkiseltään katsottuna moni kärsii nyt tästä lockdown ajasta ja öljyn hintasodasta. Onneksi on kässiä nyt jemmattuna.

2 tykkäystä

Outo kiintymys on ollu lentoyhtiöihin.

.BRK 180… Todella hyvä liike, siis todella hyvä liike. Toukokuun puoliväli, 45 päivää Q1 päättymisen jälkeen, kun tulee uudet 13 F Filings. Tämä tulee olemaan todennäköisesti se päivä, kun 89v Warren Buffett nöyryyttää monia nuorempiaan.

1 tykkäys

Katsotaan nyt, voi mennä kauemminkin. BRK portfoliossa paljon joka ottaa hittiä coronasta. Lisäillään varovaisia eriä nyt läpi vuoden ja toivotaan parasta.

3 tykkäystä

Nää tasot kyllä kiinnostaa jo aloittamaan osto-ohjelmia. Tää lafka ei ainakaan mene nurin, ellei koko maailma mene.