Betolar - Kohti vihreämpää betoniteollisuutta

Julkaisimme Betolarista laajan raportin tänään aamulla. Yhtiön lyhyen aikavälin fokus on siirtynyt enenevissä määrin suurempien asiakkaiden tavoitteluun, mikä ainakin aluksi on projektiluontoista liiketoimintaa. Lisenssipohjaisen liiketoiminnan hitaan startin ja hupenevan rahoitustilanteen myötä näemme vuoden 2024 yhtiölle jo kriittisenä näytön paikkana edessä siintävää rahoitustarvetta silmällä pitäen.

Tässä linkki laajaan raporttiin, joka on totutusti vapaasti luettavissa ilman Premium-tilausta.

6 tykkäystä

Tomi ja Tommi keskustelivat Betolarista. :slight_smile:

Muutama vuosi sitten pörssiin listautuneen Betolarin sijoitustarina on kriittisen vaiheen edessä, kun kauppallistaminen pitäisi saada käyntiin kassan huvetessa. Mahdollinen rahoitustarve pitää riskit koholla, mutta kolikon kääntöpuolena myös potentiaali on valtava, mikäli yhtiö onnistuu kaupallistamisessa ja on teknologiansa puolesta markkinan kärkipelureiden joukossa. Analyytikko Tommi Saarinen valottaa Betolarin menneitä vuosia pörssiyhtiönä ja millaisen vaiheen edessä yhtiö on lähivuosina.

Laaja raportti Betolarista vapaasti luettavissa: Kasvuun tai tuntuvaan laimennukseen - Inderes
Lue lisää Betolarista sijoituskohteena: Betolar - Inderes

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:27 Ratkaisu vihreämpään betonin tuotantoon
03:51 Onko Geoprime-betoni tarpeeksi kestävää?
04:54 Hinnoitteluvoimaan ei vielä näkyvyyttä
05:42 Kaupallistaminen ei ole saanut tuulta siipien alle
06:50 Kilpailua on tullu lisää
08:25 Kassa hupenee ja lisärahoitukselle voi tulla tarvetta
10:58 Varhaisen vaiheen kehitysyhtiöön liittyy merkittäviä riskejä
13:17 Kolikon kääntöpuolena potentiaali on valtava
14:52 Riskit eivät tee arvostuksesta riittävän houkuttelevaa

2 tykkäystä

Betolar tarinaa sivusta seuraajana kysyn @tommi.saarinen, voiko yrityksen siirtää pörssin tarkkailulistalle, jos sen strategia- ja tavoiteviestintä lähivuosille poikkeaa toistuvasti ja räikeästi todellisuudesta?

2 tykkäystä

Jos esimerkiksi otetaan Valoe niin ei ole mitään rajaa minkälaisia satuja pörssiyhtiö voi kertoa sanktiotta.

Mielenkiintoista uutisvirtaa toimialalta viime päiviltä:

Betolarin ehkä paras listattu verrokki liiketoimintamallin poikkeavuudesta huolimatta, Hoffmann Green Cement keräsi 5 MEUR:n vaihtovelkakirjarahoituksen karkeasti seuraavilla ehdoilla:

  • Yhden vaihtovelkakirjan nimellisarvo on 10,24 EUR (osakekurssi noin 9,2 EUR tasolla tänään)

  • Vaihtovelkakirjoja laskettiin liikkeelle 488 281 kpl (10,24 EUR * 488 281 eli yht.~ 5 MEUR)

  • Yksi vaihtovelkakirja on vaihdettavissa yhteen osakkeeseen, mikä tarkoittaa enintään 3,3 %:n kasvua osakkeiden määrään

  • Korko on kiinteä 6 % ja laina-aika on 5 vuotta

  • 3 % vuosittainen lisäkorko, mikäli vaihto-oikeutta ei käytetä

Vaihtovelkakirjat merkkasi kokonaisuudessaan ranskalainen sijoitusyhtiö Eiffel Investment Group. Diili vaikuttaa päällisin puolin Eiffelin kannalta melko hyvältä. 9 %:n kiinteä korko, mikäli osake ei kehity suotuisasti laina-aikana kompensoi luottotappioriskiä, ja samalla vaihtovelkakirjalla pääsee osalliseksi täysin osakkeen nousupotentiaaliin.

Tässä linkki tiedotteeseen.

Suomalainen Magsort ilmoitti toteuttavansa teollisen pilotin Arabiemiraateissa suuren rakennusmateriaaliyhtiön Emirates Steel Arkan kanssa. Magsort on lentänyt ainakin itseltäni tutkan alla. Yhtiön ratkaisu keskittyy tarjontarajoitteisen masuunikuonan jatkojalostukseen eli yhtiö toimii teräs- ja sementtiteollisuuden välimaastossa. Yhtiö keräsi 15 MEUR:n rahoituksen vuoden 2021 lopulla pääomasijoittajalta ja yksityishenkilöiltä. Asiakastiedon mukaan Magsortilla oli henkilöstöä vuoden 2022 lopussa 5 henkilöä eli kyseessä on pieni toimija. Yhtiöön rekrytoiduilla ihmisillä vaikuttaa olevan linkkaristalkkauksen perusteella varsin vahvat teolliset taustat, minkä voi toki sanoa myös Betolarista. Magsortilla ja Betolarilla on hämmentävän paljon yhteistä tekijöitä (viimeisen rahoituskierroksen ajoitus, suomalaisuus, toiminta Arabiemiraateissa, betoniteollisuuden päästöjen leikkaaminen teollisuuden sivuvirtoja hyödyntäen). Näiltä voisi odottaa jonkinlaista yhteistyötä tulevaisuudessa.

@Molskis06 kysymykseen:

Tarkkailulistasäännöstöä tarkemmin tuntematta en pitäisi todennäköisenä, että tuosta mainitsemastasi syystä yhtiötä tarkkailulistalle siirrettäisiin. Sen voin allekirjoittaa, että yhtiön numeeriset tavoitteet ovat todella korkeita, emmekä odota yhtiön niihin yltävän. Tavoitetasoa voi perustella mielestäni valtavalla markkinamuutoksella, joka alalla vaadittaisiin ilmastotavoitteiden uralle pääsemiseen ja olettamalla että Betolar on tuon muutoksen avainmahdollistaja. Uskonkin että yhtiö pyrkii tätä potentiaalia numeerisilla tavoitteillaan viestimään. Numeeristen tavoitteiden ulkopuolella strategiset painopisteet (1. vaihtoehtoisten sivuvirtojen kartoitus 2. Vahvempi arvoketjuasema 3. Suurempiin asiakkaisiin keskittyminen…) ovat mielestäni itseasiassa erittäin järkevät yhtiön kyvykkyydet huomioiden.

5 tykkäystä

Betolar kehittää sementitöntä ruiskubetonia Outokummun Kemin kaivokseen

Betolar Oyj

Lehdistötiedote
19.3.2024

Betolar kehittää sementitöntä ruiskubetonia Outokummun Kemin kaivokseen

Betolar ja Outokumpu ovat sopineet sementittömän ruiskubetonin kehitystyöstä, jossa Betolarin materiaaliteknologisia ratkaisuja hyödynnetään Outokummun Kemin kromikaivoksen rakenteissa. Kehitystyön tavoitteena on tuottaa viimeistään vuoden 2025 loppuun mennessä vähähiilinen vaihtoehto nykyisen ruiskubetonikoostumuksen tilalle tinkimättä betonin ominaisuuksista ja laatuvaatimuksista. Yhteistyö edistää Outokummun tavoitetta tehdä Kemin kaivoksesta hiilineutraali vuoden 2025 loppuun mennessä.

”Seossementin hyödyntäminen on uutta ruiskubetonissa. Tilaus avaa Betolarin teknologialle mahdollisuuden laajentua kokonaan sementittömään ruiskubetoniin. Uudet ratkaisut vähentävät merkittävästi Outokummun Scope 3 -päästöjä”, Betolarin kaupallinen johtaja Ville Voipio sanoo.

Kaksivuotisen sopimuksen ensimmäisessä vaiheessa Betolar kehittää kuluvan vuoden loppuun mennessä reseptiikan CEMIII-standardien mukaiselle seossementille. Sen avulla Outokumpu voi pienentää hiilidioksidipäästöjään jo 2025 alusta lähtien. Seossementin hyödyntämisen rinnalla käynnistetään toinen hanke, jonka tavoitteena on kehittää ensi vuoden loppuun mennessä Outokummulle täysin sementitön ruiskubetoni.

”Kiihdytämme omalla 1.5-asteen mukaisella ilmastostrategiallamme terästeollisuuden vihreää siirtymää, ja Kemin kaivoksen hiilineutraalius on meille yksi konkreettinen askel tällä matkalla. Kehityshanke Betolarin kanssa tukee kaivoksen koko arvoketjun päästöjen vähentämistä, sillä kaivoksen tunnelien tukemiseen käytetään vuosittain merkittävä määrä ruiskubetonia, jonka yksi olennainen raaka-aine on sementti”, sanoo Outokummun ferrokromiliiketoiminnasta vastaava johtaja Martti Sassi.

Betolarin kaivosliiketoiminta vahvistuu

Outokummun toimeksianto noudattelee Betolarin viime keväänä päivittämää strategiaa. Sen pääpaino on vähäpäästöisten, skaalautuvien ratkaisujen kehittämisessä kaivosteollisuuden ja rakentamisen tarpeisiin.

”Kiertotalousratkaisullamme kaivosteollisuuden sivuvirtojen jalostusarvoa voidaan nostaa merkittävästi. Yhteistyösopimus Outokummun kaltaisen kansainvälisen toimijan kanssa edistää kasvumahdollisuuksiamme kaivos- ja metalliliiketoiminnassa”, Ville Voipio kertoo.

Betolar Oyj

6 tykkäystä

@Tommi_Saarinen on antanut kommenttinsa siitä, miten yhtiö kertoi kehittävänsä Outokummulle sementitöntä ruiskubetonia. :slight_smile:

5 tykkäystä

Ruiskari (shotcrete) laajentaa toki Betolarin portfoliota mutta kilpailukyky on tossa tuotteessa haastavaa. Vähähiilisyydelle täytyy todella olla arvoa ja muuallakin kuin kaivannaishankkeissa jotta ollaan lähelläkään merkityksellistä markkinaa shotcreten puolella.

Viimeaikoina on tapahtunut paljon vähähiilisen betonin parissa erityisesti startup-puolella. Cemvision (sijoittajana mm LKAB vähän tähän Outokumpu-caseen viitaten) taisi juuri ilmoittaa jatkorahoituksesta, eikä ole ainoa.

Samassa uutisessakin oli mainittua VTT:n spinoff Carbonaide joka uutisoi tällä viikolla että vuosi irtautumisen jälkeen tuotanto on jo kaupallista Hollolassa, varmastikin pientä toki mutta kehitys ollut yllättävän nopeaa: Carbonaide-elementit teolliseen tuotantoon Hollolassa - tarjolle vähähiilisempiä väliseiniä | Rakennuslehti

Näihin esimerkkiverrokkeihin nähden Betolar on lähestymisessään huiman pirstaloitunut vs. vaihtoehdot nojaavat usein selkeään markkinaan ja ratkaisuun. Cemvisionissa on tosin jotain samaa, en ihan pääse kiinni ytimeen mutta rahoitus on heillå toiminut hankalanakin aikana kasvuyritykselle.

2 tykkäystä

Betolar Oyj: Toimitusjohtaja Riku Kytömäki Betolarin yhtiökokouksessa: Saadut toimeksiannot ovat avanneet nopeasti Betolarin kaivosliiketoiminnan

4 tykkäystä

Huolestuttava uutinen ottaen huomioon, että yhtiön odotetaan tarvitsevan lisärahoitusta vuodenvaihteessa. Talousjohtajalla lienee suuri rooli tuossa tehtävässä.

5 tykkäystä

Maaliskuun lopulla USA:n energiaministeriö tiedotti 6 miljardin dollarin julkisen rahoituksen kohdistumisesta 33:lle vihreää siirtymää edistävälle projektille. Paketista 1,6 miljardia dollaria kohdistui sementin päästöjä vähentäville projekteille. Pohjois-Amerikassa näyttää siis rahoitusta löytyvän alan parhaille projekteille. :smile:

Tukija saaneista yhtiöstä Brimstone ja Sublime Systems ovat alkuvaiheen tuotekehitysyhtiöitä muiden toimijoiden ollessa perinteisiä sementin valmistajia. Arvelen, että yhdysvaltalaisten tuotekehitysyhtiöiden keskuudessa tukirahat olisivat kelvanneet kaikille, ja siten todennäköisesti kaikki alalla toimivat yhtiöt ovat olleet ”tukirahakilpailussa” mukana. Tämän pohjalta tulkitsen Brimstonen ja Sublime Systemsin olevan alan johtajat Yhdysvalloissa. Antin kanssa nostettiinkin Brimstone esiin laajan raportin markkinaosiossa, kun taas Sublime Systems on tuoreempi tuttavuus.

Tässä vielä sementtiin liittyvä onepager tuolta energiaviraston sivuilta.

6 tykkäystä

Taitaa tämäkin olla yksi listautumisbuumin tähdenlennoista?

Eikö tuo betoni ollut juuri yrityksen se juttu?

"”Markkinatilanteen jatkuessa edelleen haastavana, pyritään panostusta betonituotteisiin vähentämään”, yhtiön tiedotteessa perustellaan. "

3 tykkäystä

On hienoa, että yhtiö suuntaa sinne, mistä se on löytänyt suurempaa kysyntää.

3 tykkäystä

Sisäpiiritieto: Betolar käynnistää muutosneuvottelut keskittyessään nopeasti kehittyviin sivuvirta-, kaivos- ja metalliteollisuuden ratkaisuihin

Betolar Oyj (“Betolar”, “Yhtiö”) on päättänyt aloittaa yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut 29.4.2024. Yhtiön pyrkimyksenä on toteuttaa strateginen suunnantarkistus vastatakseen nopeasti muuttuneeseen kysyntään sivuvirta-, kaivos- ja metalliteollisuuden vihreän siirtymän tarpeissa. Markkinatilanteen jatkuessa edelleen haastavana, pyritään panostusta betonituotteisiin vähentämään.

Oho, onpa aika myllerrys! Viikon sisällä lähtee talousjohtaja ja toimari jotka kummatkin ovat viime ajat olleet yhtiön keulakuvat julkisuuteen. Jo toinen listautumisen jälkeen tapahtunut suuri muutos ylimmässä johdossa. Alkaa yritys näyttää aika lailla toiselta kuin listautumisessa maalaillut 200 miljoonan liikevaihto vuonna 2026. Mitäköhän sille tekoälyllekin kävi?

4 tykkäystä

Mielestäni toimarin ja talousjohtajan vaihdokset viittaavat heikkoon q1:een myynnin suhteen. Kenties firman sisällä odotukset oli kovemmat ja nyt laitetaan johtoporrasta vaihtoon.

1 tykkäys

Keskittyminen sivuvirta-, kaivos- ja metalliteollisuuden vihreään siirtymään viittaa nähdäkseni vahvasti siihen, että yhteistyö Outokummun (jolta löytyy sekä kaivos, terästehdas että kasvavaa kiinnostusta sivuvirtojen hyödyntämiseen) kanssa on osoittanut merkkejä selvästi suuremmasta bisnespotentiaalista kuin mitä betonituotepuolella on nähtävissä.

Lasketaanko tässä yhteydessä betonituotepuolelle vain yhtiön sivuilla Betonituotteet-otsikon alla esitellyt ympäristö- ja infrarakentamisen tuotteet vaiko myös samaista Geoprime-materiaaliratkaisua hyödyntävät Rakentaminen-osioon laitetut ontelolaatat jää nähtäväksi. Arvelisin kuitenkin, että panostukset näihin molempiin tulevat pienenemään, kun yhtiön päähuomio kiinnittyy nyt muualle. Tehty ratkaisu voi osoittautua Betolarin tulevaisuuden kannalta oikeinkin hyväksi, vaikka toki tällainen suunnanmuutos heikkopäisempiä sijoittajia saattaa hirvittää.

5 tykkäystä

Antti ja Tommi antoivat kommenttinsa, kun Betolar julkistaa Q1-rapsansa ensi viikon tiistaina. :slight_smile:


EDIT:

Tässä on yhtiöraportti ite. :gem: :slight_smile:

Betolar julkaisee Q1-raporttinsa ensi tiistaina noin kello 8:30. Teimme eilen tiedotettujen toimitusjohtajan vaihdoksen ja muutosneuvotteluiden myötä tuntuvia laskuja lähivuosien kulujen ja liikevaihdon ennusteisiimme. Kokonaisuutena pidämme kuitenkin tiedotteita (ja viime viikolla tiedotettua talousjohtajan lähtöä) negatiivisena signaalina, sillä osakkeen keskeisin arvoajurin eli liikevaihdon kasvun suhteen näkymä on erittäin epäselvä ja betonituotesegmentin osalta heikentynyt.

2 tykkäystä

Sinänsä tämä, että Betolar alkaa keskittymään enemmän nopeasti kehittyviin sivuvirta-, kaivos- ja metalliteollisuuden ratkaisuihin, ei tullut kovinkaan yllätyksenä. Betolarhan antoi jo tästä lehdistötiedotteen 27.3.2024.
Itse pidän tätä hyvänä asiana kun fokus on nyt selkeästi selvillä.
Mutta kyllähän tämä alkuhässäköinti hermojen hallintaa sijoittajilta vaatii.

”Kaivosteollisuudessa on nopeasti kasvava tarve ja kysyntä vihreän siirtymän ratkaisuille. Alkuvuoden aikana saamamme kaivosteollisuuden tilaukset Euroopassa ja Aasiassa ovat selvä osoitus strategisen suunnantarkistuksemme onnistumisesta”, Kytömäki totesi.

Keväällä 2023 Betolar päivitti strategiaansa, jossa sen pääpaino siirtyi vaihtoehtoisten sivuvirtojen tunnistamiseen kaivosteollisuudessa sekä uusien suurten volyymien rakentamisen ratkaisujen kehittämiseen. Tavoitteena on edistää kaivosteollisuuden vihreää siirtymää ja hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista.

Loppuvuodesta 2023 Betolar sopi Metson kanssa yhteistyöstä, jossa Betolarin teknologiaa tarjotaan globaalisti Metson litiumhydroksidiprosessia käyttäville kaivos- ja jalostamoteollisuuden asiakkaille. Alkuvuonna 2024 yhtiö on sopinut kahden kaivosyhtiön kanssa kaupallisista toimeksiannoista, joissa analysoidaan mahdollisuuksia ja luodaan ratkaisuja kaivosten vähäpäästöisyyteen ja jätteettömyyteen. Kohteina olevia kaivoksia ei vielä tässä vaiheessa julkisteta.
Lisäksi viikko sitten julkistettiin Outokummun tilaus, jossa Betolarin materiaaliteknologisia ratkaisuja hyödynnetään sementittömän ruiskubetonin kehittämisessä käytettäväksi Outokummun Kemin-kromikaivoksen rakenteissa.

”Sementittömän ratkaisun hyödyntäminen on uutta ruiskubetonissa. Tilaus on tärkeä avaus kaivosteollisuuden uusiin rakenneratkaisuihin, jotka vähentävät radikaalisti kaivosteollisuuden päästöjä”, Kytömäki kertoi.

Kaivokset sekä tuottavat runsaasti sivuvirtoja että tarvitsevat itse rakenteisiinsa suuria määriä betonimassaa, jossa sementtiä voidaan korvata sivuvirtamateriaaleilla. Betolar pystyy tuottamaan lisäarvoa läpi teollisuudenalan arvoketjun. Lyhyellä aikajänteellä saatavilla olevat ratkaisut keskittyvät sivuvirtojen hyötykäyttöön sekä kaivostunneleiden ruiskubetonointiin ja täyttöön. Pidemmällä aikajänteellä Betolar tarjoaa myös ratkaisuja rikastushiekan stabilointiin sekä arvometallien fraktiointiin ja talteenottoon, joista monet ovat kriittisiä ja strategisia raaka-aineita.

”Ratkaisuillamme voidaan toisaalta vähentää kaivosrakentamisen päästöjä ja toisaalta mahdollistaa kiertotalous kaivoksissa hyödyntämällä kaivoksissa saatavia sivuvirtoja kaivoksissa itsessään tai muualla esimerkiksi rakentamisen materiaaleissa”, Kytömäki arvioi.

Betolarin liiketoiminnan kasvattamisessa avainroolissa ovat teollisuuden hyödyntämättömien sivuvirtojen tutkiminen ja niiden tuotteistaminen.

Kaivosteollisuudessa on suuret markkinat ja kansainväliset toimijat, joten ratkaisujemme skaalaaminen on nopeampaa ja tehokkaampaa. Keskittyminen sivuvirtakeskeiseen, suurempien asiakkuuksien ja korkeamman lisäarvon kaivos- ja rakennusmateriaaleihin rakentaa yhtiön kasvua aiempaa vahvemmalle perustalle”, Riku Kytömäki totesi.**

Betolar Oyj

4 tykkäystä

Suuntaahan on hyvä muuttaa jos homma ei suunnitellusti luista. Sille, tuottaako tarinankaari lopulta onnistuneen pivotin sopivassa mittakaavassa on mielenkiintoista nähdä. Käänteitä on kyllä ollut runsaasti, erityisesti aika hidasliikkeiselle betonitoimialalle on varmasti vaikea rakentaa uskottavuutta vaikka uskoa sijoittajilta ja sivuvirtojen tarjoajilta löytyisikin.

Pelkän teräs-kaivossektorin varassahan on sit mielenkiintoinen kysymys mikä on liiketoimintamalli ja kuinka houkutteleva se on arvoketjulle. Outokumpu on iso toimija mutta mittakaavaan pääsy vaatii pian lisää asiakascaseja. Esimerkin kautta:

  • Kaivossivuvirrat ja monet teräskuonat ei ole sellaisenaan käypiä sideaineeksi joten bisnesrakoa kyllä on.
  • Erityisesti teräspuolella kuonat ominaisuuksineen ovat hyvin tarkkaan toimijoiden tiedossa eikä geopolymeerit tästä paljoa poikkea.
  • Kun toimiva konsepti todennetaan, pitäisi välistä repiä rojalti missä saattaa olla ensimmäinen haastava paikka.
  • Välystä sementin hinnan ja sivuvirtavaihtoehtojen välissä kyllä kaikille kannattavaan ftoimintaan mikäli lisäaineistus ja toiminnan muut kulut ei syö välystä, mutta miten perustella jatkuva tulovirta kohtuullisen homogeenisten sivuvirtojen tuottajille tai betonitoimijoille?
  • Vaihtoehtona rojaltin perusteille on ottaa tavalla tai toisella tuotevastuu, missä on riskinsä.

Veikkaan että toiminta helposti ajautuu pistemäisiin konsultaatioihin mistä puuttuu skaalautuminen. Aika näyttää ja mielenkiinnolla seurataan.

Mielenkiintoista nähdä myös lähteekö nyt Betolarin suuntamuutoksen myötä ilmeisen isolla painotuksella oleva Outokumpu tutkimaan muitakin vaihtoehtoja ja kumppaneja kuonien hyötykäyttöön. Spottasin ainakin tämän uutisen vuoden 2022 lopusta tovi sitten joka liittynee VTT:n spinoff Carbonaideen vaikkei nimeä uutisessa olekaan: Ilman sementtiä tehty betoni on ympäristöystävällisempi vaihtoehto – kokeilu osoittaa, että tuotteista voidaan saada jopa hiilinegatiivisia | Yle

Uutisessa kerrotaan että ferrokromikuonalla on korvattu sementti täysin hiilidioksidin avulla. Onko taustalla jatkunut tämä ja muita vastaavia ja onko Betolarilla näihin parempi bisnescase.

4 tykkäystä