Betolar - Kohti vihreämpää betoniteollisuutta

Saako Betolaria myytyä lyhyeksi jossain?

2 tykkäystä

Tuo onkin mielenkiintoinen kysymys, että kuinka paljon saavat todellisuudessa lisenssimaksuilla rahastettua. Tämä on mielestäni kuitenkin se pääasiallinen tuloksentekoväline ainakin lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Yritin itsekin noita lisenssimaksuja listautumisen yhteydessä jonkin verran haarukoida, mutta totesin että hankalaa on. Kieltämättä ainakin tuon kirjoituksen luvuilla taloudelliset tavoitteet on ehkä aavistuksen optimistisesti asetettu.

Kemikaalien jälleenmyynnillä saa varmaankin liikevaihtoa paisutettua, mutta siitä liiketoiminnasta tuskin on tosiaankaan kovin hyviä katteita odotettavissa. Tässä myös herää kysymys, että kuinka paljon noita kemikaaleja tarvitaan per betonitonni, kun puhutaan sivuvirroilla tuotetusta kamasta. En muista ainakaan itse nähneeni tästä lukuja missään, mutta voi olla että on mennyt ohi. Jos joku tietää niin saa kertoa :slightly_smiling_face:

Reseptiikan tekoälyalustan tuotoista ei puolestaan näillä tiedoilla voi mielestäni sanoa juuri yhtään mitään, joten kyllähän tässä tarinan mukana toistaiseksi mennään :sweat_smile:

1 tykkäys

Betolar Oyj: Betolar ja JA-KO Betoni allekirjoittaneet 10-vuotiset Geoprime®-lisenssi- ja toimitussopimukset

6 tykkäystä

Betolar Oyj

Yhtiötiedote, 15.2.2022

Betolar ja tanskalainen IBF ovat solmineet kaupallisen sopimuksen
"
Betolar Oyj ja Tanskan suurin betonituotteiden valmistaja IBF ovat solmineet Geoprime®-konseptin mukaisen kaupallisen sopimuksen vuoden 2026 loppuun asti. Sopimus sisältää sekä IBF:n emoyhtiön että sen tytäryhtiöt.
…Osapuolet eivät julkaise lisenssi- ja toimitussopimusten kaupallista arvoa ja ehtoja.
"

Mitenhän näiden Betolarin kaupallisten sopimusten liikevaihtoa voi arvioida, kun yhtiö ei julkista mitään kaupallisia tietoja. Odotetaan osavuosikatsauksia ja tilinpäätöstä, jo on, helppoa tämä analysointi.

7 tykkäystä
1 tykkäys
5 tykkäystä

https://www.kauppalehti.fi/porssitiedotteet/betolar-oy-betolar-on-allekirjoittanut-ensimmaisen-kaupallisen-sopimuksensa-saksassa-fc-nudling-groupin-kanssa/2c94898d-7093-5065-8e65-17ead2485e10

8 tykkäystä

Betolarin liikevaihto on edelleen lähes olematon, mutta pilottiasiakkaita riittää | Tekniikka&Talous (tekniikkatalous.fi)

2 tykkäystä

Yritän muotoilla toisin: Eikös tämä ole ensimmäinen kerta, kun yhtiö rikkoo tämän maagisen liikevaihtorajan 10 k€ yhdessä kvartaalissa? Kasvutarina siis etenee, kohti 200 M€ vuosiliikevaihtoa. Matka on tosin aika pitkä, vielä pitäisi “muutaman” kerran tuplata tuo liikevaihto, että tuo vuoden 2026 tavoite saavutettaisiin.

Yhtiö hyödyntää tekoälykiihdytettyä tutkimusta liiketoimintansa kasvattamisessa. Se on varmasti tarpeen.

6 tykkäystä

Tämä on erikoislaatuisuudessaan kyllä mielenkiintoinen yhtiö Helsingin pörssissä! Vaikka ei tämä minun salkkuuni oikein taidakaan sopia, olisin silti (aivan vakavasti) kiinnostunut, miten tällaisen yhtiön arvonmääritys olisi järkevintä tehdä.

Koska inden rapsaa ei ole saatavilla kysyisinkin, onko täällä foorumilla betolariin perehtyneitä sijoittajia. Edes kasvu-/teknoyhtiöille yleisesti sovellettava EV/S ei tässä oikein anna eväitä, joten millaisella työkalulla tätä voisi parhaiten lähestyä?

Todella vaikea Betolarin arvioimisessa on mitään perinteisiä arvostuskertoimia tosiaan yrittää käyttää sillä liikevaihtoa ei firmalla käytännössä ole ja kaikki arvo perustuu kassaan ja geoprime teknologian arvoon.

DCF-malli voisi kenties parhaiten tähän soveltua ja siinäkin joutuisi tekemään äärimmäisen rohkeita oletuksia tulevaisuuden myynnistä ja kassavirrasta ilman mitään varmuutta siitä onko se liikevaihto 2026 tosiaan heidän tavoittelemansa 100 miljoonaa vai esimerkiksi 10 miljoonaa joka sekin vaatisi aikamoisia kasvuloikkia nykyiseen nähden.
Mikäli yhtiön teknologia lyö missään määrin läpi niin markkinaahan tällä alalla riittää ja firman nykyinen markkina-arvo on täysin mitätön siihen nähden kuinka suuri globaali markkina sementtiteollisuuden ympärillä on.

Katsotaan miten tämän käytännössä start-upin liikevaihto ja asiakasmäärä tästä lähtee kehittymään ja sen jälkeen on huomattavasti mielekkäämpää yrittää luoda jotain yhtään perinteisempään arvonmääritystä tälle yhtiölle.
Mikäli tarina ei sitten koskaan lähde lentoon niin mahdollinen oman salkun tappiokin jää pienemmäksi kuin kuluneen vuoden normaali päiväheilunta. :slightly_smiling_face:

6 tykkäystä

Kiitoksia valaisevasta viestistäsi! Olen varmaan katsonut liikaa Leijonan luolaa, kun olen niin jäänyt niin jumiin siihen, että yrityksellä ei ole edes kaupallisesti todennettua liiketoimintamallia (vain pilotteja) ja silti yhtiö onnistuu keräämään “noin vain” 35 M€ rahoitusta 105 M€ markkina-arvolla. Toki ymmärrän, että tällaisen teknologialisensiointi-casen pelin henki onkin se, että jos teknologia breikkaa aivan kunnolla, yhtiö ylittää jopa omat odotuksensa 1 Mrd€ vuosiliikevaihdosta.

Suhtaudun äärimmäisen nöyrästi omaan osaamiseeni tällaisen arvonmäärityksen tekemisessä, mutta jos nyt jotain mittakaavaa edes yrittäisi hahmottaa, millaisesta potentiaalista puhutaan. Keskipitkällä aikavälillä yhtiö tavoittelee siis huikeaa 725 % CAGR-kasvua. Tällainen tarkastelu ei tietysti ihan täysin anna sikäli oikeaa kuvaa, että kyse on uudesta synnytettävästä liiketoiminnasta, ei pilottien monistamisesta. Mutta otin tämän nyt tähän itselleni, että on edes joku työluku myös kasvuprosentin ja 200 M€ liikevaihdon uskottavuuden arvioimiseksi. Onko sitten vielä niin, että tämäkin kasvu on suunnitelmissa takapainoisesti, koska vuodet 2022-23 pääpaino on vielä uusien pilottien löytämisessä ja tarvittavien arvoketjujen luomisessa. Itse kukin miettiköön, onko liikevaihto keskipitkällä aikavälillä todennäköisemmin mainittu 10 M€, yhtiön tavoittelema 200 M€ (pitkällä aikavälillä 1000 M€) vai jotain ihan muuta. Oma arvioni on, että 200 M€ on aivan tuulesta temmattu, kun taas 10 M€ tuntuisi yhtiölle ihan kelvolliselta suoritukselta. Sekin on 95 % pienempi kuin yhtiön tavoite, joten otetaan se nyt jonkinlaiseksi “maltilliseksi” skenaarioksi tarkasteluun.

No miltä EPS sitten näyttäisi? Yhtiö on ilmoittanut pitkän aikavälin käyttökatetavoitteeksi 30% liikevaihdosta. Oletettavasti on ajateltu, että kaikki skaalaedut eivät vielä keskipitkän aikavälin liikevaihdolla esiinny, joten olisiko siellä sitten katetavoite työlukuna vaikkapa 20 %. Yllä mainituissa skenaariossa päästään siis seuraaviin tunnuslukuihin:

  • Skenaario “maltillinen”: liikevaihtoarvio vuodelle 2026 10 M€ - EPS 0,10 € - nykykurssilla P/E ~48
  • Skenaario “tavoite”: liikevaihto vuodelle 2026 200 M€ - EPS 2,05 € - nykykurssilla P/E ~2,4
  • Pitkän aikavälin tavoite: liikevaihto 2031 1000 M€ (kate-% 30) - EPS 15,38 € - nykykurssilla P/E ~0,3

Sitten jos oletetaan kurssinousun myötä tapahtuvaa tasaista tuottoa osakkeelle ja otetaan nyt vaikka sitten härkämäinen 11 % p.a. tuottovaatimukseksi. Jos oletettaisiin tuollainen toteutuva tuotto kurssinousun kautta niin yllä esitetyt P/E-luvut olisivat vastaavasti “maltillinen” P/E ~81, tavoite-5v P/E ~4 ja tavoite-10v P/E ~0,9.

Tämä nyt on laadullisesti tällaista tupakkiaskin kanteen raapustettavaa laskelmaa, kun ei dcf-mallia tuntunut mielekkäältä rakentaa, mutta ainakin minua se auttaa jäsentämään tätä sijoitusta. Vaikka P/E-tunnusluvun käyttö varmaan tekee minusta henkisesti boomerin ( :smile: ), yhtiön kuitenkin pitäisi olla hieman kypsemmässä vaiheessa tuolloin 2026/31, jolloin tämän tunnusluvun tarkastelukin olisi sitten hieman perustellumpaa.

Noista laskelmistani voin hahmottaa, että kurssi ei kauniisti sanoen ihan täysimääräisesti hinnoittele yhtiön asettamien tavoitteiden saavuttamista. Eli ne ovat arvostuksenkin näkökulmasta ennemmin yhtiön omaa tavoiteasetantaa, jonka toteutumiseen on suhtauduttava kriittisesti. Jos nimittäin yhtiö onnistuisi tuollaisen kasvun ja kannattavuuden toteuttamaan, niin oikea arvostuskerroin ei totisesti olisi P/E 4 :sweat_smile:! Toisaalta liikevaihdon jääminen mainitulle maltilliselle 10 M€ tasolle, sijoitus alkaisi näyttää haastavalta, riippuen tietysti miltä kasvunäkymät näyttäisivät tuollaisessa tilanteessa.

En tiedä - ehkä olen aivan kujalla näiden laskelmieni kanssa :man_shrugging:, mutta mieluusti omat päätökseni perustan edes jonkinlaisille numeroille kuin pelkkään megatrendi-arvioon ja yleiseen sentimenttiin.

Vielä eräs yksityiskohta minua vaivaa. Yhtiön raportoinnissa avaintunnuslukujen osalta seurataan vain kahta (!) operatiivista tunnuslukua: henkilöstön lukumäärää ja uusien pilottiasiakkaiden lukumäärää. Henkilöstön lukumäärään fokusoiminen tuntuu vähän hassulta, onko tämä start-upeissa yleensä tapana? Toki yksityiskohtaisemmissa liiketoimintatavoitteissa korostetaan niin toimitus- kuin myyntiorganisaation kasvattamista, ja tietynlainen ramp-up on varmasti tarpeen. Mutta silti - minulle tuo luku ei tuo ensimmäisenä mieleen operatiivisia onnistumisia, vaan nyt jo hurjan burn-raten kasvamisen entisestään.

6 tykkäystä

Näyttää siltä, että markkinataloudessa muutkin haluavat Betolarin kanssa (yllätys, yllätys) samalle :honey_pot: purkille :point_down:

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt menetelmän hiilinegatiivisten betonituotteiden valmistamiseen. Idea syntyi, kun tutkijat miettivät, miten ilmastoa lämmittävä hiilidioksidi voitaisiin saada hyötykäyttöön betoniteollisuudessa.

Syntyi menetelmä, jolla hiilidioksidia voidaan sitoa betonituotteisiin. Pilottilaitteisto on nyt betonitehtaan kyljessä Hollolassa ja startup-yritys perusteilla.

Kontti betonitehtaan kyljessä Hollolassa pitää sisällään ratkaisun hiilinegatiivisen betonin valmistukseen.

– Se tehdään niin, että sideaineita karbonoidaan tällä meidän laitteistolla. Betonituotteet laitetaan tuonne takimmaiseen konttiin ja sitten se suljetaan ja käsitellään hiilidioksidilla ne betonituotteet. Valitsemalla oikein se betonituotteiden sideaine, päästään jopa hiilinegatiiviselle puolelle, koska tämä prosessi sitoo niihin betonituotteisiin hiilidioksidia muuttamalla ne erilaisiksi karbonaateiksi, selittää VTT:n erikoistutkija Tapio Vehmas.

Seuraava vaihe on karbonointimenetelmän kaupallistaminen. Perusteilla olevan startup-yrityksen tavoitteena on, että jo kolmen vuoden kuluttua se olisi myynyt sata karbonointikonttia betonitehtaiden yhteyteen eri puolille maailmaa. Yritys saisi tuloja myös myymällä hiilensidontaa.

– Meidän tavoite on, että vuonna 2050 tällä meidän teknologialla sidottaisiin 500 megatonnia hiilidioksidia vuosittain, sanoo Vehmas.

Määrä on noin 10-kertainen verrattuna Suomen vuotuisiin päästöihin.

:flushed:

Lisäys: Yhtiön vastaus oli, ettei em. teknologia ole kilpailija GeoPrimelle, vaikka molemmissa käytetään sivuvirtoja. Mielenkiintoinen näkökulma

Koitetaan houkutella Betolarin IR-vastaava talousjohtaja Riikka Ylikoski tai Melina Pinomaa myös tänne tavan kuolevaisten kanssa keskustelemaan.

6 tykkäystä

Vaikka en ole millään tavalla Betoniin liittyvä osaaja, on tähän helppo kommentoida.Kun Betolarin anti alkoi, olin todella kiinnostunut yhtiöstä, koska oletin että heillä on hallussa tuo teknologia mihin jutussa viitataan.

Sinänsä tämä hiidioksidin sitominen betoniin on jo pidempään tunnettu asia ja jos oikein muistan niin sen lisäksi että betonin ympäristöviakutukset pienenevät, niin myös betonin lujuus paranee.

2 tykkäystä

Betolar mukana Pörssisäätiön pörssillassa ma 9.5. :point_down:

Lisäksi harkitsevat myös tänne foorumille liittymistä :+1:

Lisäys: Toimitusjohtaja Matti Löppönen ilmoitti linkkarissa, että Betolar olisi menossa Indonesian markkinoille :+1:

1 tykkäys

Uusi TJ Exeliltä:

3 tykkäystä

Mielenkiintoinen käänne. Ainakin omissa mielikuvissani tässä jätetään start-up-skeneä vähän taka-alalle ja lähdetään tosissaan toteuttamaan liiketoiminnan skaalaamista ylöspäin. Erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä tuleman pitää.

Edit: nyt vasta silmäni poimi tuolta, että uuden toimitusjohtajan aloitus voi venyä aina marraskuulle asti.

Toimitusjohtaja vaihtuu - listautumisvaiheen esitysten jälkeen ei liene yllätys kenellekkään, eritoten kun puhui ristiin hallituksen PJ:n kanssa. Aika laimea maku kaikenkaikkeaan; listaudutaan osin haihattelevien esitysten kanssa ja henkilö joka esittelee vahdetaan rahojen ollessa kassassa.

Vahva myy edelleen - löytyykö short mahdollisuutta mistään?

Laskeppa montako kuutiota betonia on myytävä, että tämä lafka pääsisi miljardin liikevaihtoon.
(Betolarin (myynti) royalti tulo lienee muutama prosentti betoni kuution bruttohinnasta).

…todennäköisesti utopistinen määrä.

1 tykkäys

Pörssi-illan pienet helmet, joissa mukana Betolar :point_down:

Väistyvän toimitusjohtaja Matti Löppösen esitys kohdassa noin 37:00 - 1:06:00.