Bittium. Mitä ajatuksia?

https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procurement/54049/notice/95668/overview

Koskeeko tämä Bittiä?

https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procurement/66985/notice/95407/overview

The purpose of this request is to get information and to seek potential technical solutions from the industry for renewing the current tactical high frequency (HF) radio system used by the Finnish Defence Forces.

  • The potential procurement will start at 2025 and will include approximately 600 to 1000 units of tactical HF radios with necessary auxiliary equipment, software and training.

E. Faros CNN:llä:

3 tykkäystä

@sillinkutoja Luulenpa ettei tuo koske Bittiumia, koska tuossa RFI:ssa haetaan matalampien taajuusalueiden radiota (HF), kuin mihin Bittiumin radioilla päästään. Suomesta tuohon kuitenkin löytyy osaamista esimerkiksi täältä:

1 tykkäys

Vuosikertomus julkaistiin tänään:

https://www.bittium.com/download/2143/bittium-vuosikertomus-2021pdf/pdf

1 tykkäys

https://zenicor.se/zenicor-utokar-erbjudandet-med-zenicor-flex-ekg/

7 tykkäystä

Hei @Mauri ja @jaska7

Kiitos kysymyksistä.

Lyhyellä tähtäimellä puolustusbudjettien nostot voisivat lisätä tuote- ja palvelutilausten määriä olemassa olevilta asiakkailta. Pidemmällä tähtäimellä on mahdollista, että budjettien kasvun myötä uusia johtamisjärjestelmien ja viestintäjärjestelmien modernisointihankkeita alkaa.

Eri valtioiden puolustusmäärärahojen käyttö ja hankkeiden käynnistyminen noudattelee hyvin tarkkoja prosesseja, jotka yleensä ovat hitaita ja pitkäkestoisia. Toki on mahdollista, että aikataulullisesti näiden prosessien läpimenoaikoja hieman pystyttäisiin tiivistämään, mikäli tarvetta tälle nähtäisiin.

Bittiumin taktisen tiedonsiirron tuotteet ja ratkaisut ovat markkinoiden parhaimmistoa niin suorituskyvyltään kuin häirinnänsietokyvyltään. Tuotteiden suunnittelussa ovat korostuneet mm. laajakaistainen tiedonsiirtokyky entistä paremman tilannetietoisuuden mahdollistamiseksi; järjestelmien kyky toimia kaikissa olosuhteissa vastustajan elektronisesta vaikuttamisesta huolimatta; sekä kansainvälinen yhteensopivuus standardoitujen ratkaisujen avulla. Näille ominaisuuksille ja suorituskyvyille on kysyntää nykyaikaisessa verkottuneessa kansainväliseen yhteistoimintakykyyn perustuvassa sodankäynnissä.

Uskomme, että nykyinen kehitys Ukrainan tilanteesta johtuen Suomessa ja ulkomailla johtaa siihen, että perusteet eri puolustusvoimissa uusien ja kyvykkäiden järjestelmien hankinnoille tulevat yhä vahvemmiksi, jolloin tarvittavien budjettien saaminen varmaan helpottuu. Todennäköisesti hankinta- ja käyttöönottoprosessit tulevat kuitenkin noudattamaan eri maiden puolustusvoimien käytännön lainalaisuuksia, hankintalakien mukaisia hankintaprosesseja ja käytössä olevia hyväksyntäprosesseja, jolloin järjestelmien hankinnat tulevat olemaan edelleenkin kohtuullisen hitaita prosesseja.

Suomi on jo pitkään tehnyt yhteistyötä NATO:n sotilaskommunikaatio foorumeissa ja ollut siellä arvostettu kumppani jo vuosia, joten NATO ei ole tässä tapauksessa Suomelle mikään uusi asia, eikä sinänsä ainakaan lyhyellä tähtäimellä vaikuta merkittävästi tai avaa mitään uutta markkinaa. Suomalaisille yrityksille NATO-maiden markkinat ovat olleet jo nyt avoinna.

12 tykkäystä

Hei @Durandil

Bittium on tarjonnut ja tarjoaa jatkuvasti tuotteitaan loppuasiakkaille sekä suoraan että aktiivisen kumppaniverkostonsa kautta. Puolustusbudjettien kasvattaminen mahdollisesti lisäisi myös johtamisjärjestelmien hankintoja, mutta emme ole julkisesti arvioineet tuoteperheidemme kohdemarkkinoiden kokoa.

Kuten @Maurille ja @jaska10lle kirjoitinkin, uskomme, että nykyinen kehitys Ukrainan tilanteesta johtuen Suomessa ja ulkomailla johtaa siihen, että perusteet eri puolustusvoimissa uusien ja kyvykkäiden järjestelmien hankinnoille tulevat yhä vahvemmiksi, jolloin tarvittavien budjettien saaminen varmaan helpottuu. Todennäköisesti hankinta- ja käyttöönottoprosessit tulevat kuitenkin noudattamaan eri maiden puolustusvoimien käytännön lainalaisuuksia, hankintalakien mukaisia hankintaprosesseja ja käytössä olevia hyväksyntäprosesseja, jolloin järjestelmien hankinnat tulevat olemaan edelleenkin kohtuullisen hitaita prosesseja.

Suomi on jo pitkään tehnyt yhteistyötä NATO:n sotilaskommunikaatio foorumeissa ja ollut siellä arvostettu kumppani jo vuosia, joten NATO ei ole tässä tapauksessa Suomelle mikään uusi asia, eikä sinänsä ainakaan lyhyellä tähtäimellä vaikuta merkittävästi tai avaa mitään uutta markkinaa. Suomalaisille yrityksille NATO-maiden markkinat ovat olleet jo nyt avoinna.

Eurooppalainen puolustusteollisuus on laajasti vastustanut ehdotuksia asettaa puolustus- ja turvallisuusteollisuus ESG-taksonomiassa kielteiseksi sektoriksi, koska teollisuus näkee, että puolustus ja turvallisuus ovat Euroopan kestävälle kehitykselle välttämättömiä. Bittium on tukenut tätä teollisuuden näkemystä Puolustus- ja Ilmailuteollisuus (PIA) ry:n jäsenyrityksenä. Turvallisuus on kestävyyden perusta | PIA

ESSOR High Data Rate (HDR) -aaltomuotoa on kehitetty ESSOR-hankkeeseen osallistuvien eurooppalaisten valtioiden rahoituksella, ja tavoitteena on ollut nimenomaan parempi yhteistoimintakyky eri valtioiden asevoimien kesken. Eurooppalaisen sotilasyhteistyön lisääntyessä ja vahvistuessa ESSOR-tyyppisen yhteensopivuuden merkitys korostuu entisestään. Bittium on ensimmäinen ESSOR-kumppaneista, joka on onnistuneesti sovittanut ESSOR-aaltomuodon SDR-radioihinsa. Mikäli ESSOR-aaltomuodon hyödyntäminen on vaatimuksena hankinnoissa, luonnollisesti Bittiumilla on tässä merkittävä kilpailuetu.

10 tykkäystä

Hei @Ricku

Kiitos kysymyksistä. Kyllä yhtiöjohto ja hallitus ovat huolellisesti tarkastelleet ja jatkuvasti tarkastelevat Defense-puolen strategisia vaihtoehtoja. Totta on, että Bittium on pieni toimija puolustusteollisuudessa. Mahdollisuuksista ja markkinatilanteesta näytämme selkeästi olevan eri mieltä. Sinulla on hyvin negatiivinen kuva Bittiumin tilanteesta puolustussektorissa. Me näemme tilanteen positiivisemmin ja erityisesti SDR-tuotteiden liikevaihtomahdollisuudet ovat vielä edessäpäin. Juuri nyt ei tunnu viisaalta heittää pyyhettä kehiin.

Alla julkaisemamme tiedot tuoteliiketoimintamme kehityksestä. Defense- ja Security-osion lukuja olemme erikseen antaneet vasta 2021 alusta. Lisäksi on huomattava, että myös palvelupuolella on Defense ja Security -liikevaihtoa.

2018: Tuotepohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta kasvoi 49,0 prosenttiin ja oli 30,8 miljoonaa euroa (16,3 miljoonaa euroa, vuonna 2017) ja palvelupohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta laski 51,0 prosenttiin ja oli 32,1 miljoonaa euroa (34,9 miljoonaa euroa, vuonna 2017).

2019: Tuotepohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta oli 65,6 prosenttia eli 49,4 miljoonaa euroa (30,8 miljoonaa euroa) ja palvelupohjaisen liikevaihdon osuus liikevaihdosta oli 34,4 prosenttia eli 25,9 miljoonaa euroa (32,1 miljoonaa euroa).

2020: Tuotepohjaisen liiketoiminnan liikevaihdon osuus liikevaihdosta 67,8 prosenttia, eli 53,1 miljoonaa euroa (49,4 miljoonaa euroa). Palvelupohjaisen liiketoiminnan liikevaihdon osuus liikevaihdosta 32,2 prosenttia, eli 25,3 miljoonaa euroa (25,9 miljoonaa euroa).

2021: Tuotepohjaisen liiketoiminnan liikevaihdon osuus liikevaihdosta 72,6 prosenttia, eli 63,1 miljoonaa euroa (53,1 miljoonaa euroa), josta Medical Technologies -tuotteiden osuus 27,8 miljoonaa euroa (17,4 miljoonaa euroa) ja Defense & Security -tuotteiden osuus 35,3 miljoonaa euroa (35,8 miljoonaa euroa)

Q4/2021: Tuotepohjaisen liiketoiminnan liikevaihdon osuus liikevaihdosta 76,5 prosenttia, eli 23,0 miljoonaa euroa (14,5 miljoonaa euroa), josta Medical Technologies -tuotteiden osuus 7,4 miljoonaa euroa (3,8 miljoonaa euroa) ja Defense & Security -tuotteiden osuus 15,5 miljoonaa euroa (10,7 miljoonaa euroa)

Defence ja Security -tuotteiden osuus oli Q4/2021 kaksi kertaa Medical- tuotteita suurempi. Silloin saimme komponentteja ja toimitimme tuotteita. Olemme tälle vuodelle julkistaneet, että komponenttihaasteita on molemmilla.

Ei yhtiössä ole minkäänlaista tarvetta piilotella Medicalin potentiaalia ja panostamme alueeseen merkittävästi. Yhtiöllä on selkeä käsitys, miten medicalia viedään eteenpäin ja nyt uuden toimivan johdon suoritus on ratkaisevaa tulevan menestyksen kannalta. Voittajahevoseen siinä on aineksia.

17 tykkäystä

Hei @VanhaHerra

Kiitos kysymyksestä. Kuten olemme useassa yhteydessä todenneetkin, tuotteidemme tuotekehitys jatkuu kaiken aikaa. SDR-radioiden suorituskykyä parannetaan, TACWIN-järjestelmän häirinnänsietokykyä parannetaan, Faros EKG-mittalaitteiden signaalin laatua ja laitteen kapasiteettia kehitetään. Muutamia mainitaksemme. Jatkuva tuotekehitys ei aina johda uuden tuotevariantin lanseeraukseen vaan usein ominaisuuksia päivitetään asiakkaille matkan varrella. Olisi iso työ summata tähän kaikkien tuotteidemme osalta, millä aikataululla mitäkin ominaisuuksia ja parannuksia tehdään ja miten ne jaetaan tai myydään loppukäyttäjille.

Jatkuvan tuotekehityksen osana on mahdollista päivittää joitain komponentteja ja tätä on jo tehtykin vallitsevan komponenttipulan takia. Yksittäisen komponentin vaihto, johon ei liity merkittävää ohjelmistokehitystä vie tyypillisesti aikaa joitain kuukausia. Tuotteen kokonaan uudelleensuunnittelu tyyliin TM1:stä TM2:seen vaatii tyypillisesti tuotteesta riippuen aikaa noin vuodesta pariin vuoteen.

15 tykkäystä
4 tykkäystä

@Karoliina_Malmi : Pari kysymystä. Bittium SafeMove® -ohjelmistolle on myönnetty Espanjan kansallinen turvaluokitus. Kuinka tavanomaista tällainen turvaluokitus on VPN -ohjelmistoille yleisesti ts onko tämä kovinkin ainutlaatuista? Toinen kysymykseni koskee Tough mobile puhelimia ja eritoten liittyen Suomen hallitukseen. Tässä viime aikoina on saanut lukea miten turvattomia normaali puhelimet ja niihin liittyvät avoimen puolen ohjelmat ovat. Eikö Bittiumin siis kannattaisi lahjoittaa maailman parhaat tietoturvalliset puhelimet ainakin ministererille, jolloin saataisiin ehkä nämä päättäjätkin vihdoin heräämään käyttämään tietoturvallisia ja ennenkaikkea Suomalaisia puhelimia ja kenties sitäkautta ne saataisiin laajemminkin käyttöön?

9 tykkäystä

Lahjoitetaan ministereille puhelimet ja sen jälkeen media revittelee korruptiovihjailuilla jokaisen Bittiumin voittaman valtion tai Puolustusvoimien kilpailutuksen yhteydessä? Ehkä mieluummin ei.

1 tykkäys

Bittium on mukana kehittämässä miehittämätöntä tiedustelu kalustoa

5 tykkäystä

Linkki vanhaan tiedotteeseen aiheesta

https://www.bittium.com/index.php?id=2168&locate=PRM%2F2020%2F3698609

1 tykkäys

Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen on valtuuttanut Suomen Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään hankintasopimuksen Bittiumin kanssa kapeakaistaisen aaltomuodon kehitystyön jatkamisesta Puolustusvoimille toimitettaviin taktisiin Bittium Tough SDR™ -ohjelmistoradioihin. Valtuutus mahdollistaa enimmäisarvoltaan noin 6 miljoonan euron (arvonlisäveroton hinta) arvoisen hankintasopimuksen teon.

Lopullista tilausta odotetaan vuoden 2022 toiselle vuosineljännekselle, eikä se muuta 10. helmikuuta julkistettua vuoden 2022 ensimmäistä vuosipuoliskoa koskevaa taloudellista ohjausta. Tilattavan aaltomuodon kehitystyön avulla Puolustusvoimat voi saavuttaa komentoverkkojen täyden operatiivisen suorituskyvyn uusiin ohjelmistoradioihin. Kehitystyö tehdään vaiheistettuna ja kaikki tilattavat uudet toiminnallisuudet on suunniteltu toteutettaviksi vuoteen 2025 mennessä.

15 tykkäystä

Hätäinen kommentti edellisestä tiedotteesta:

12 tykkäystä

Hei,

Saimme yhteydenoton liittyen vaatimukseen asioiden saattamisesta yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Asia käsiteltiin yhtiössä ja tässä aiemmin sovitun tavan mukaisesti vastaus myös tänne palstalle asiaan liittyen.

Vastaus 5.4.2022

Kiitos yhteydenotostasi. Anteeksi - me emme huomanneet, että tarkoituksenasi oli esittää vaatimus asioiden saattamisesta yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Alla on Finanssivalvonnan suositus asiasta.

SUOSITUS 2 – Osakkeenomistajien aloitteet yhtiökokouksen käsiteltäviksi asioiksi

Yhtiön on ilmoitettava internetsivuillaan päivämäärä, johon mennessä osakkeenomistajan on esitettävä yhtiön hallitukselle varsinaisen yhtiökokouksen käsiteltäväksi vaatimansa asia. Yhtiön on ilmoitettava päivämäärä viimeistään varsinaista yhtiökokousta edeltävän tilikauden loppuun mennessä. SUOSITUKSET I YHTIÖKOKOUS SUOSITUKSEN PERUSTELUT Osakkeenomistajalla on oikeus saada yhtiökokoukselle osakeyhtiölain mukaan kuuluva asia yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Kokouskutsuun liittyvä päätöksenteko ja kutsun julkistamiseen liittyvät käytännön toimet edellyttävät, että yhtiöllä on riittävästi aikaa käsitellä osakkeenomistajien vaatimuksia yhtiökokouksen asialistalle otettavista asioista. Osakeyhtiölaki antaa yhtiölle harkinnanvaltaa sen suhteen, milloin yhtiö toimittaa yhtiökokouskutsun. Hyvän tiedonkulun ja valmistautumisen kannalta on tärkeää, että yhtiö ilmoittaa hyvissä ajoin internetsivuillaan päivämäärän, johon mennessä osakkeenomistajan on esitettävä vaatimuksensa varmistaakseen, että yhtiö ehtii käsitellä sen ennen kutsun toimittamista. Osakeyhtiölain perusteella kyseinen päivämäärä ei voi olla aikaisempi kuin neljä viikkoa ennen kokouskutsun toimittamista. Osakkeenomistajan tehtävänä on huolehtia siitä, että käsiteltäväksi vaadittu asia on osakeyhtiölain mukainen ja riittävän täsmällinen, jotta se voidaan sisällyttää yhtiökokouskutsuun ja käsitellä yhtiökokouksessa. Asian käsittelyä vaatineen osakkeenomistajan tehtävänä on huolehtia myös siitä, että yhtiökokous saa käsiteltäväkseen päätösehdotuksen, joka mahdollistaa päätöksenteon asiassa.

Tarkistimme vielä ulkoisen lakiasiantuntijan kanssa, joka luki kirjeesi ja lausui seuraavaa:

Katsoimme kirjettä ja ensimmäiset ajatukset ovat seuraavat:

1. kirjeestä ei mitenkään päällisin puolin ilmene, että tarkoituksena oli esittää vaatimus asioiden saattamisesta yhtiökokouksen käsiteltäväksi;
2. ehdotuksista ei ilmene, millaisia päätösehdotuksia oli tarkoitus saattaa yhtiökokouksen käsiteltäväksi. Kirjeessä esitetyssä muodossa näitä on hankala nähdä yhtiökokoukselle lain nojalla kuuluvina asioina, jotka voitaisiin päätösehdotuksina sisällyttää agendalle. Kuten tuossa alla lainatussa suosituksessakin todetaan, osakkeenomistajan tehtävänä on huolehtia siitä, että käsiteltäväksi vaadittu asia on osakeyhtiölain mukainen ja riittävän täsmällinen.

Vielä kerran, pahoittelut, mutta kirjeesi pohjalta emme olisi vieneet kyseisiä asioita yhtiökokouksen esityslistalle. Syy ilmenee yllä olevasta suosituksesta ja asiantuntijan lausunnosta.

Ohessa yhtiön hallituksen kanta kirjeessäsi ehdottamiisi asioihin. Olemme julkaisseet vastaukset anonyymisti myös Indereksen sijoittajafoorumilla avoimuuden lisäämiseksi sijoittajaviestinnässä.

Kiitos viestistäsi ja kiva kuulla pitkäaikaisesta sitoutumisestasi yhtiöön.

  1. Nettiäänestys
    Seuraamme tiiviisti sekä teknologian että lainsäädännön kehitystä myös yhtiökokouksiin liittyen. Koronatilanne elää koko ajan ja päätimme järjestää yhtiökokouksen samalla tavalla kuin viime vuonna. Uskomme joka tapauksessa, että tulevaisuus tuo mukanaan erilaisia muutoksia yhtiökokouksiin. Täysin virtuaalinen, reaaliaikainen osallistuminen käsittääksemme sisältää riskejä mm. tekniikan pettämisestä. Oikeudelliset reunaehdot eivät myöskään ole niin selviä kuin mitä julkisuudessa joskus keskustellaan. Lainsäädännön ja tekniikan kehittyessä tämä näyttää kuitenkin selvältä suunnalta.

  2. Medical liiketoiminnan eriyttäminen
    On varmasti totta, että usea sijoittaja näkee ristiriitaisena terveyspuolen ja puolustusvoimien viestintäratkaisut samassa yrityksessä. Olet oikeassa siinä, että puolustusteollisuudesta koosta on hyötyä, mutta onko liikevaihto 50 M€ tai 100 M€ ei tuo oleellista etua. Kun puhutaan liikevaihdosta kokoluokkaa 500 M€ niin sillä on jo merkitystä. On mahdollista, että erillisinä yhteistyökumppaneiden saaminen olisi helpompaa. Emme ole kuitenkaan havainneet tähän viittaavaa konkretiaa.

4 tykkäystä

Hei @Drunken ja kiitos ajankohtaisista kysymyksistäsi.

Viime vuonna saamamme Espanjan tietoturvahyväksyntä Bittium SafeMove® Mobile VPN -tietoliikenteen salausohjelmistolle on hieno saavutus ja tärkeä osoitus VPN-ohjelmistomme laadukkaasta tietoturvasta. Hyväksyntä mahdollistaa salatun Difusión Limitada -suojaustason aineiston siirron SafeMove-ohjelmistolla, kun sitä käytetään luotetulla alustalla. Luotetuiksi alustoiksi luokiteltiin tässä tarkastelussa Android ja Windows -käyttöjärjestelmät. Tietoturvahyväksyntä ohjelmistolle on tärkeä erityisesti niille tahoille, joiden täytyy työnsä puolesta käsitellä luottamuksellista tietoa. Silloin heillä täytyy olla käytössään sellainen tuote (laite, ohjelmistot), joka on hyväksytty voimassa kyseiselle tietoturvatasolle. Bittiumilla on menossa monta mielenkiintoista pilottia Espanjassa.

On totta, että monet tavalliset älypuhelimet pitävät sisällään tietoturvariskejä ja ovat haavoittuvaisempia hyökkäyksille. Tietoturva koostuu kuitenkin kokonaisuudesta, ei yksistään laitteesta. Jotta päästään parhaaseen mahdolliseen tietoturvalliseen viestintään, tietoturva täytyy rakentaa sekä laitteen fyysisiin ominaisuuksiin, että ohjelmistoihin ja järjestelmiin.

Bittiumin tietoturvallinen ohjelmistokokonaisuus koostuu Tough Mobile -laitteen tietoturvaominaisuuksista ja palvelinpuolen tietoturvaominaisuuksista. Laitteen tietoturva perustuu erityiseen tietoturvapiiriin, jonka avulla käyttäjän tieto saadaan turvattua ennennäkemättömällä tavalla käyttäen hyväksi laitteen tamperointi suojaa. Laite pystyy tarkkailemaan monilla eri tavoin hyökkäysyrityksiä ja estämään käyttäjän datan varastamisen. Esimerkiksi laite pystyy huomaamaan piirilevytason jännite ja lämpötilahyökkäyksiä, joilla mikropiirejä pyritään ajamaan vikatilaan ja sitä kautta varastamaan tietoja. Palvelinpuolen ominaisuuksista suojatut VPN-yhteydet, oma sovelluskauppa ja hyvin määritelty laitehallinta täydentävät tietoturvan ja estävät tehokkaasti haittaohjelmien pääsyn laitteeseen.

Tämän lisäksi asiakkaillamme on käytössä Bittium Secure Call -kommunikaatiosovelluksen tietoturva, joka kattaa päästä päähän salatut puhelut (ääni, video), viestit liitteineen, ryhmäviestittelyn, Push-to-talk -ääniviestit ja ennalta määritellyn ajan jälkeen tuhoutuvan viesti -ominaisuuden.

Kuten huomaat, tietoturva todella koostuu kokonaisuudesta. Kaikki tämä varmistaa, ettei organisaation luottamuksellista tietoa vuoda kolmansille osapuolille.

Mitä tulee asiakkaisiimme niin yksityisellä kuin viranomaispuolellakin, kriittinen tieto halutaan luonnollisesti pitää mahdollisimman salassa ja osa tätä salassapitoa on myös tieto siitä, millä laitteilla tai ohjelmistoilla tietoa käsitellään. Tähän viitaten, jos meillä olisi asiakkaana esimerkiksi valtion viranomaisia, me emme valitettavasti voisi kertoa sitä tietoa julkisuuteen, vaikka ylpeänä haluaisimmekin.

11 tykkäystä
5 tykkäystä

@Juha_Kinnunen ajatuksia tulossa olevasta raportista. Voi kai (jälleen) todeta, että Bittiumiin sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja korkeaa epävarmuuden sietokykyä…

8 tykkäystä

Ei tässä epävarmuutta tarvitse sietää kun lopputuloksen tietää aina etukäteen. Tölkkiä potkaistaan taas eteenpäin. :smile:

14 tykkäystä