Boreo - Teollinen omistaja ja sarjayhdistelijä

Mielenkiintoinen avaus terveysteknologian tontille:

"On ilo toivottaa Delfin Technologies osaksi Boreo-perhettä ja päästä tukemaan Yhtiön johtoa sen kasvupolulla. Delfin on erinomaisesti johdettu Yhtiö, jolla on pitkä historia kannattavasta liiketoiminnasta, ja jolla on korkea pääoman tuotto. Yhtiö omaa vahvan position lääkinnällisten- sekä kosmetiikkalaitteiden markkinoilla ja sillä on kestävä pitkän aikavälin orgaaninen kasvupotentiaali, mikä avaa houkuttelevia uudelleensijoitusmahdollisuuksia. Tämä yritysosto on meille mielenkiintoinen avaus terveysteknologiasektorilla”, sanoo Boreon toimitusjohtaja Kari Nerg.

Delfin Technologies on vuonna 1998 perustettu terveysteknologiayhtiö, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi tieteellisesti validoituja laitteita ihon ominaisuuksien ja paikallisen turvotuksen mittaamiseen. Kliinisen käytön lisäksi yhtiön tuotteita käytetään lääketieteellisessä ja dermatologisessa tutkimuksessa sekä kosmetiikkatuotteiden tuotekehityksessä, turvallisuuden sekä suorituskyvyn validoinnissa. Yhtiön lääkinnälliset laitteet on hyväksytty kliiniseen käyttöön Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Delfin palvelee asiakkaitaan jakelijoiden kautta yli 40 maassa valituilla maantieteellisillä alueilla, päämarkkina-alueina Yhdysvallat, Kiina ja Eurooppa."

Lisäys: kyllä näin omistajana tällaista suuntausta (Lifco-fiboja :stuck_out_tongue: )katsoo mielellään, kuin omien rahojen makuuttamista suurissa työkoneissa parkkipaikalla. :smiley: Tiedä sitten kauppahintaa mutta eiköhän se Boreon tuntien ole ollut kohtuullinen.

37 tykkäystä

Delfin Technologies Oy:n avainluvut 1

2022 2021 2020
Liikevaihto, EURm 2.5 2.1 1.3
Käyttökate, EURm 1.3 1.1 0.6
Käyttökate, % 50.3 51.9 46.9
Taseen loppusumma, EURm 2.8 2.2 1.7
Oma pääoma, EURm 2.6 2.0 1.6
Nettovelka, EURm (0.9) (0.4) (1.1)

90-luvulla KYS:in sädehoitoyksikön käytävillä kuhisi. Sairaalafyysikko Jouni Nuutinen oli liittynyt ylifyysikko Tapani Lahtisen sädehoitoreaktioita tutkivaan ryhmään. Kohtaamisen ja tutkimustulosten jälkimainingeissa syntyi sittemmin Delfin Technologies Oy.

90-luvulla KYS:in sädehoitoyksikön käytävillä kuhisi. Sairaalafyysikko Jouni Nuutinen oli tavannut ylifyysikko Tapani Lahtisen, jolla oli ihon mittauksiin liittyviä tutkimusideoita. Kohtaamisen jälkimainingeissa perustettiin kuopiolainen Delfin Technologies Oy.

  • Valmistamme erilaisia ihon mittalaitteita ammattilaiskäyttöön. Monen tuotteemme idea juontaa juurensa juuri 90-luvulle ja KYS:in sädehoitoyksikössä toteutettuun tutkimusprojektiin.

Kuten muutkin terveysteknologioita kehittävät tahot, myös Nuutinen allekirjoittaa terveysteknologian kehittämisprosessiin kuuluvan kankeuden ja hitauden. Lääkinnälliset laitteet vaativat oman regulaatioprosessinsa, mutta silti Nuutinen kannustaa hyvän idean omaavia puskemaan eteenpäin.

  • Ideat vaativat työtä, mutta kiitos seisoo lopussa. Mekin olemme kasvaneet globaaliksi yhtiöksi.

Terveyttä mitataan myös ihosta

Delfin Technologiesin kehittämät ihon mittalaitteet kartoittavat ihmisen ihoa ja ihonalaiskudoksia. Mittausparametrejä käytetään esimerkiksi sidekudoskertymien aiheuttaman ihon poikkeavan kiinteyden ja kovettumisen arvioinnissa.

LymphScanner-mittauslaite puolestaan mittaa ihon turvotusta analysoimalla kudosnesteen määrää ihossa.

  • Arvot mitataan sähköisesti sekunnin osissa. Laite peilaa kudosveden sähköisiä ominaisuuksia, sillä vesi on mielenkiintoinen molekyyli omintakeisine varausjakaumineen. Kun vesimolekyyli tarttuu kiinni ympäröiviin ihon makromolekyyleihin, sen sähköiset ominaisuudet muuttuvat. Mutta onnistuimme selvittämään asian, Nuutinen silminnähden innostuu.

Ihomittaus on nopea ja helppo tehdä.

  • Tätä ja muita lääkintälaitteitamme käyttävät yliopistot, tutkijat ja monet terveydenhoidossa työskentelevät henkilöt. Toki meillä on samalla periaatteella toimivia tuotteita myös kauneudenhoitoalalle tai kosmetiikkateollisuudelle, sillä täytyyhän kosmeettisten tuotteiden ihovaikutus myös testata.

Erilaisia sensorointiratkaisuja terveyden ja hyvinvoinnin tarkkailuun on käytössä suuri määrä. Nuutinen toivoo, että myös vaikeampien asioiden, kuten verensokerin ihon päältä tapahtuvasta mittaamisesta tulee tulevaisuudessa helpompaa.

  • Tutkimustyötä on tehty ja tehdään edelleen paljon. Vaikka monia tärkeitä mittausparametreja saadaan tulevaisuudessa nivottua yhteen pakettiin, helppoa se ei kuitenkaan tule olemaan.

Terveysteknologiaklusteri sopii Kuopioon

Kuopion sijainti verrattuna esimerkiksi Helsinkiin mielletään joskus syrjäiseksi. Kulkuyhteydet ulkomaille menevät Etelä-Suomen kautta. Nuutinen ei näe sijainnissa ongelmaa, vaan vahvuuden. Delfin Technologiesin liikevaihdosta yli 90 % tulee ulkomailta.

  • Meillä on vahva, terveystieteisiin erikoistunut yliopisto sekä yliopistollinen sairaala ja luovaa työtä suosiva puhdas ympäristö. Tällaisessa paikassa ideat syntyvät ja jalostuvat hyviksi lopputuotteiksi. Meidän tuotteemme ovat pienikokoisia ja liikkuvat kuriiripostina päivässä Eurooppaan. Meillä on oma jakelijaverkostomme, joten pystymme toimimaan Kuopiosta käsin yhtä hyvin kuin Etelä-Suomesta, Nuutinen kertoo.

Yliopisto tuo maakuntaan myös osaajia. Työvoimapula ei Nuutisen mielestä ole akuutisti esillä terveysteknologioiden valmistuksessa, mutta asia on tunnistettu.

  • Kokoonpanemme tuotteemme täällä Kuopiossa ja pidämme täällä pääkonttoria. Osaajia on aina saatu, kun niitä on tarvittu, mutta tunnistan tilanteita, joissa hankaluuksia on ollut.

Teksti ja kuvat:
Savon Yrittäjät 13.11.2021 esittely/Savon Sanomat, Heikki Rissanen


DUODECIM-LEHTI: - Imuteiden vajaatoiminnasta johtuva krooninen turvotus (lymfaturvotus) on yleinen ongelma leikkausten, sädehoidon, vammojen ja infektioiden jälkeen.

https://www.duodecimlehti.fi/duo11467

Lymphscanner - Delfin Technologies

  • LymphScanner is a non-invasive hand-held device intended to measure localized percentage water content (PWC) in lymphedema of human skin after surgery for breast cancer or gynecological cancers.

FDA Clearance - Delfin Technologies:

Delfin Technologies - Detecting Breast Cancer Related Lymphedema (BCRL) with LymphScanner

Lymphscanning & early detection of breast cancer, yleiskuvaa:

https://www.ejso.com/article/S0748-7983(20)30322-X/fulltext

21 tykkäystä

Tässä Petriltä pikakommentit tuoreeseen ostokseen, tenttaajan Vepu. :slight_smile:

Jos on kiireinen, ni täs on viel aikaleimat. :smiley:
Aiheet: 00:00 Aloitus 00:03 Bored yrityskauppa 00:58 Avaus sektorille?

10 tykkäystä

Tässä olisi vielä Petrin aamarikommentit Boreon tuoreesta ostoksesta, eli Delfin Tecnologieksestä. :slight_smile:

Delfin Technologies on terveysteknologiayhtiö, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi laitteita ihon ominaisuuksien ja paikallisen turvotuksen mittaamiseen. Kaupan arvioidaan toteutuvan 1.7., jonka jälkeen yhtiö jatkaa operointia itsenäisesti osana Boreon Elektroniikka-liiketoiminta-aluetta toimitusjohtajansa Jouni Nuutisen johtamana. Yritysosto on näkemyksemme mukaan mielenkiintoinen avaus korkean potentiaalin markkinalle, missä myös riskiprofiili eroaa Boreon konserniyhtiöiden tyypillisistä liiketoimintamalleista ja markkinoista.

6 tykkäystä

Redeyen toukokuun numerossa on hieno lyhyt versio Anders Börjessönin (=Tisenhult gruppen, Ruotsin merkittävin compounder omistaja) tarinasta. Kun se on osana Redeyen kaikille avointa compounder katsausta copy-/pastaan tänne. Hienoa lähihistoriaa kaikille compounder sijoittajille, mukaanlukien pääoman tuoton parametrien asettamisesta.

Tisenhult – The founder, family and companies

Ronald Fagerfjäll is an author renowned for his biographies covering successful Swedish
entrepreneurs, investors and businesses. In the book “Tisenhult – The founder, family and
companies” (title translated to English – the book is, at the time of writing, only available in
Swedish), Fagerfjäll covers the story of Anders Börjesson, the CEO who took Bergman & Beving
to new heights with an exceptional management model beginning in the 1980s. The Börjesson
family company goes by the name of Tisenhult-gruppen. Through this company, the family has
majority voting power in Addtech, Lagercrantz, Bergman & Beving, and a few private companies.

Tarina löytyy ao. linkin sivuilta 37-40:

https://www.redeye.se/api/articles/download-file/c84841b8-4952-393b-8bf9-bd9bc2bc787d

5 tykkäystä

Kävin eilen Mörinät-messuilla Boreon pääkonttorilla @Joonas_Korkiakoski kutsusta, missä yhteydessä myös Machinery majailee. Messut on muuten vielä myös tänään jos kiinnostaa kurvata paikalle. :smiley: Sieltä saa myös hyviä hot dogeja, Warren Buffettin lempiruokaa.

Pääanti, entisen kollegan näkemisen lisäksi, oli Boreon liiketoiminnan laajuuden konkretisoituminen tällaiselle toimistotyötä tekevälle sijoittelijalle. Machinery & muut kauppaavat kaikkea diesel-generaattoreista työmaavalaistukseen, vaihteistojen huoltoon ja vesipumppuihin asti.

Machinery myy paljon raksasektorille tavaraa, mutta tietysti laajasti: asuntorakentaminenhan on aivan kosahtanut, mutta toisaalta Suomeen rakennetaan kaikkea muuta ja tarvitseehan rakennuksia korjata jatkuvasti mihin tarvitsee myös nostureita yms. Voisi sanoa, että Boreon liiketoimintojen moninaisuudesta johtuen siellä on päällä koko ajan talouden nousu- ja laskukausi eri kolkissa.

Reissu Vantaalle konkretisoi myös hyvin, miten osakkeenomistajan rahat makaavat parkkipaikalla. Käyttöpääoman optimointi on kuningas: esim. tuollainen betonirekka konfiguraatiosta riippuen maksaa yli 400 000 euroa ja jos sellainen jää (huolimatta päämiehen edullisista ostoehdoista Boreolle) parkkiin makaamaan, ei omistajan rahat liiku. Ilmankos tuosta SANYstakin luovuttiin Ruotsissa ja Suomessa, koska liiketoiminnan ylösajaminen vaatii älyttömästi pääomia ja silti se on melko matalan katteen hommaa. (Tiedä sitten, miten KH-Koneet handlaa homman, mutta se selviää pian kun yhtiö muuttaa raportointitapaansa. Odotan kauhulla. :smiley: )

Mitä nopeammin tuo tavara kiertää, sen parempi mutta se on tietysti suurissa ja raskaissa vekottimissa vaikeampaa. Machineryn liikevaihto taitaa olla yli 40 MEUR, joten se painaa suuresti Boreossa jonka pro forma liikevaihto taitaa liikkua tällä hetkellä jossain 180 MEUR tienoilla. Tai ainakin Inderesin ennuste tälle vuodelle on tuolla main.

Tässä mielessä oma tulkintani on, että nykyisten suurempien toimintojen Machineryn ja Yleiselektroniikan tehostamisen lisäksi avain arvonluontiin on nämä uudet yritysostot. Ne ovatkin todella lupaavia, vaativat vähemmän käyttöpääomaa ja kannattavat paremmin. Mutta tietysti niiden paino on toistaiseksi rajallisempi, kun ostettavat yritykset tekevät yleensä muutamia miljoonia euroja liikevaihtoa. Uudet, kannattavat yritysostot ovat myös hyvä esimerkki miten sarjayhdistelijä voi hissukseen muuttaa profiiliaan.

Tämä Delfin on mielenkiintoinen avaus. Jäädään odottamaan, miten Delfin kehittyy ja mitä osaamista Boreo saa tuotua sen myyntivoimaan maailmalla. Käsittääkseni harvemmalla sarjayhdistelijällä on omaa teknologiabisnestä. Onko tämä sitten huti vai uusi iCare Boreon sisällä, aika näyttää.





Ps. pääkonttori oli todella vaatimaton betonihöskä, sisältä toimisto oli toki modernisoitu mutta siinä ei kamalasti ole omistajien rahoja käytetty turhaan retosteluun. Kenties yritystään myyvän teollisuusyrittäjänkin on kivempi kurvailla mersullaan pihaan Ansatielle neuvottelemaan, kuin jonnekin Esplanadin pompöösiin marmoripalatsiin.

52 tykkäystä

" Onko tämä sitten huti vai uusi iCare Boreon sisällä, aika näyttää."

Juuri noin, ei voinut olla viikon lopulla Delfin julkistuksen yhteydessä, miettimättä tuota vanhaa tiedotetta, icare/Revenion liikevaihto oli 1,5 miljoonaa kun se taru alkoi:

15 tykkäystä

Itse en näe terveysteknologiatoimialan lisäksi juurikaan yhtäläisyyksiä. iCaren casessa itseni sijoittamaan vakuutti:

  • Uusi teknologia, joka oli asiakkaalle huomattavasti mukavampi ja nopeampi kuin kilpailevat ilmapuhkut tai aplanaatiot. Delfin on luomassa kokonaan uutta markkinaa?
  • Jokaisessa mittauksessa kului yksi kappale antureita, joka asiakkaan on käytännössä jatkossa aina pakko ostaa Reveniolta, koska mittaustuloksien tarkkuudesta ei ole takuita kolmannen osapuolen antureilla, mikäli sellaisia markkinoille ilmaantuisi patenttien erääntyessä. Nähdäkseni Delfinin tuote toimii täysin optisesti, eikä ole kertakäyttöistä kulutusosaa?
  • Sijoitushetkellä voimassa oli pitkät patentit, jotka auttoivat yhtiötä saavuttamaan määräävän markkina-aseman kimmoke-tonometreissa. Tästä pointista ei ole tietoa, mikä tilanne Delfin Technologiesin kanssa, voi olla sama tilanne.

Mutta jäänpä seuraamaan hetken ketjua, ihan vain siltä varalta, että kultamunia munivalla hanhella onkin Vantaan serkku :slight_smile:

11 tykkäystä

Delfin on luomassa kokonaan uutta markkinaa?

Ei noin, vaan rinnakkainen halvempi tekniikka mm. MRI scannerin rinnalle. Magnetic Image Scannerit ovat isoja, ja kallista tekniikkaa.
Minullekin uusi tekninen alue, en tunne tuota alaa syvällisesti. Näyttää kuitenkin, että kun perustajat ovat Kuopion yliopistollisen sairaalan radiologisen yksikön tarpeiden pohjalta liikkeellä, kyntäneet vuosikausien Regulaatioprosessin ja saanet USA:n FDA:n hyväksynnän muiden muissa,
ja tieteellisten julkaisujen mukaan tekniikka toimii mm. rintasyövän säteilyhoidon sivuvaikutusten seurannassa, niin vahvalta pohjalta Delfin tarjoaa erittäin kompaktin skannausratkaisun, muiden rinnalle. Näitähän terveysteknologian uusia lupauksia ja start-uppeja kaikki etsivät, mm. Google ja Apple ovat kovasti tunkemassa tähän tilaan. Mutta Boreon etu tässä, että iso 20 v. start-up käynnistely takana, ja nyt voidaan syventyä hyödyntämään Boreon vahvaa jakeluosaamista, mistä sillä on jo omat näyttönsä markkinoilla.

linkissä tieteellistä lähdettä asiasta kiinnostuneille:

"Clinical signs of breast edema on HFUS are thickening of the skin over 2 mm with increased echogenicity, disturbance or poor visibility of the deeper echogenic line and interstitial fluid accumulation [6, 11, 36]. An MRI allows to detect fluid-containing formations such as parenchymal and cutaneous breast edema, which are visible as white areas [31]. On mammography, parenchymal breast edema is seen as trabecular thickening and cutaneous breast edema as skin thickening [[30]. Another technique that could provide information on breast edema is TDC, measured with the MoistureMeterD.

linkki:

(*) Magnetic resonance imaging (MRI) is a type of scan that uses strong magnetic fields and radio waves to produce detailed images of the inside of the body . An MRI scanner is a large tube that contains powerful magnets. You lie inside the tube during the scan. An MRI scan can be used to examine any part of the body.

12 tykkäystä

MRI on tuttavallisemmin siis magneettikuvaus, joka siis ottaa niitä Dr Housen lemppareita, eli tarkkoja viipalekuvia kropan sisältä kudoksista (jep, en siis itsekään ymmärrä kovin tarkasti, eikä varmaan tarvitsekaan). Aparaatit on isoja ja kalliita, mutta myös tekevät paljon muuta kuin tuo Delfin laite.

Delfin laite on siis tässäkin vähän niche, se ei tule korvaamaan MRI laitteita kokonaisuudessaan, mutta tietyissä analyyseissä ovat varmasti halvempi ja näppärämpi teknologia, jonka saatavuus/affordability voisi olla myös parempi potilaalle. Vertauksen vuoksi iCaren kilpailevat teknologiat olivat itsessään niche-teknologioita, ainoastaan silmänpaineen mittaukseen. Eli pieni ero siinäkin mielessä. Kertomasi oli minulle uutta ja arvokasta tietoa, mutta seison edelleen mielipiteeni takana, että Delfin joutuu luomaan itselleen tässä uutta nicheä. Onnistuessaan erittäin kova juttu, ja silloin potentiaali vooi olla jopa iCare luokkaa!

12 tykkäystä

Muuten, Machineryllä yhdet parhaimmista nettisivuista mitä tiedän. -Olen tuolta oppinut kyseisestä teollisuudesta enemmän kuin mistään muualta:


PS: Signal Solutions on koonnut 10 toimintavuoden kunniaksi sivuilleen aikajanan, jossa havainnollisesti matkan merkkipaalut:

The Story of Signal Solutions:

2 tykkäystä

Sarjayhdistelijä on muodikas nimi nykyajassa. Uusi copy/cat Boreon liikeidealle:

Auroora is a Finnish compounder company that owns, acquires and develops businesses in Northern Europe.

Auroora group sales revenue is 130 million euros. The group owns 20 companies and operates in three main business segments: Automation and electrification, Water treatment, Industrial products and services. www.auroora.com

Toimialajako on äkkisilmäyksellä mielenkiintoinen, mutta Boreomaisiin yrityslukuihin näyttäisi olevan vielä pitkä matka:

  • Arnon oy, nettotulosprosentti 0,65%
  • Vestelli, liiketulosprosentti mainio, mutta liikevaihto pieni
  • Operon, nettotulosprosentti 3,7%
  • Sähkölandia noista mitä silmäilin niin kelpaisi viimeisillä julkistuksilla ostokohteeksi Boreolle ( Sähkölandia Oy, teki 9 749 000 EUR liikevaihtoa ja sen tulos oli 678 000 EUR . Yrityksen nettotulosprosentti oli 6,96%.). Toinen jolla on kelpo luvut on Solid Waters oy. Muut kovasti pieniä, eikä niitä edes mainita aurooran omilla nettisivuilla, erikoista ettei niistä mitään edes omilla verkkosivuilla, jos KL:ään annetaan liikevaihtotiedoksi kuitenkin 130 miljoona koko yritysryppäälle.

Erikoista, että vuosi ennen aiottua listausta ilmoittelevat aikeistaan pörssiin. Ovatkohan sittenkin myynti- tai fuusiomielessä enemmän ääntä pitämässä? Vaikea sanoa. Ainakin rahankeruu pörssistä, samaan aikaan kuin Boreo kilpailijana, niin voi olla haastavaa, mutta sittenhän sen vasta tietää kun näkee.

PS: - 5 minuutin due diligencin jälkeen, julkisista lähteistä, en enää ihmettelkään yhdennäköisyyttä Boreon verkkosivujen teksteihin Aurooran liiketoiminnan kuvauksessa. Nimittäin, Auroora yhtiöiden hallituksen pj:llä on tausta Yleiselektroniikan hallituksessa (=ex-Boreo) ja on niitä peruja vieläkin Boreon osakkeenomistajalistalla.

7 tykkäystä

Samaan aikaan muualla: Boreon verrokkiryhmästä Indutrade ilmoittaa hankkineensa suomalaisen terveysteknologian yrityksen Labema Oy:n. Kyseessä Indutraden ensimmäinen terveysteknolgian hankinta Suomesta.

Labema Oy on suomalainen vuonna 1988 perustettu asiantuntijayritys, joka maahantuo, markkinoi ja toimittaa korkeatasoisia diagnostisia välineitä ja laboratoriotuotteita terveydenhuollon, teollisuuden ja tutkimuksen tarpeisiin.

7 tykkäystä

Keskellä lomakautta, hyvä signaali pääomistajan ja Boreon johdon suunnasta -myös heikomman syklin aikana panostetaan tulevaisuuden rakentamiseen:

**
BOREO OYJ Sijoittajauutinen 3.7.2023 klo 15:00

Boreo on saanut päätökseen Delfin Technologies Oy:n yritysoston ja sopinut 8 miljoonan euron suuruisesta korotuksesta sen rahoituslimiitti- ja lainasopimukseen

Boreo Oyj on tänään saanut päätökseen Delfin Technologies Oy:n (”Delfin Technologies”, ”Delfin” tai ”Yhtiö”) yritysoston, joka tiedotettiin 8.6.2023 julkaistulla sijoittajauutisella. Boreo konsolidoi Yhtiön 1.7.2023 alkaen.

Boreo on lisäksi sopinut OP Yrityspankki Oyj:n kanssa sen olemassa olevan 55 miljoonan euron rahoituslimiitti- ja lainasopimuksen korottamisesta 8 miljoonalla eurolla (”Rahoitusjärjestely”). Helmikuussa 2022 allekirjoitetun alkuperäisen rahoitussopimuksen ehdot säilyvät ennallaan ja nyt toteutetun Rahoitusjärjestelyn varat on suunniteltu käytettävän yritysostoihin ja konsernin käyttöpääomatarpeisiin.

”Toteutettu Rahoitusjärjestely vahvistaa konsernin taloudellista asemaa ja antaa mahdollisuuksia toimia yritysostomarkkinoilla. Viimeisen vuoden aikana olemme panostaneet Boreo-perheeseen sopivien laadukkaiden yhtiöiden kartoittamiseen, mikä on vaikuttanut positiivisesti pääoman allokointimahdollisuuksiimme. Tavoitteenamme on jatkaa laadukkaiden yrittäjämäisten yhtiöiden hankintoja toimintaympäristöstä riippumatta ja säilyttää samanaikaisesti konsernin vakaa taloudellinen asema”, sanoo Boreon toimitusjohtaja Kari Nerg.

Vantaalla, 3. päivänä heinäkuuta 2023

Boreo Oyj

15 tykkäystä

Boreon verrokeista ensimmäisenä Q2 tuloksen tänään julkisti Momentum Group. - Vahvistaa jälleen käsitystä, että compounderit etenevät suhdanteesta riippumatta, kuten toimitusjohtaja tiedotteessa muotoilee: “Although the future market situation is difficult to assess, we have a positive starting point for growth in both of our business areas as a result of the above. We will achieve this by enhancing our operations through a
clear internal focus on our three fundamental requirements: growth, profitability and development, based on active ownership and decentralised responsibility, and the development of our employees.”

Second quarter 2023

  • Revenue increased by 23% to SEK 549 million (446), of which 7% was attributable to comparable units.
  • Operating profit rose by 20% to SEK 59 million (49), corresponding to an operating margin of 10.7% (11.0).
  • EBITA increased by 20% to SEK 65 million (54), corresponding to an EBITA margin of 11.8% (12.1).
  • Profit for the quarter increased by 16% to SEK 43 million (37), corresponding to earnings per share of SEK 0.90 (0.70).

Q2 esitys:

**

Toisena Ruotsin verrokeista huhti- kesäkuun tuloksen 19.7.2023 julkistanut Lagercrantz iskee pöytään kovat luvut. CEO:n kommentti: “The market situation remained at a good level for most of the businesses. With good contributions from the acquisitions and strengthened margins, we delivered the highest quarterly result ever with operating profit (EBITA) increasing by 35% to MSEK 357 (265) and the EBITA margin increasing to a record high of 17.5% (16.6).”

https://www.lagercrantz.com/en/press-archive?page=/press/perma/2145306

9 tykkäystä

Hei @Petri_Gostowski ,

mitä oikaisuja Boreon analyysin p/e (oik.) sisältää?
Jos oikaisematonta p/e:tä katsoo, yhtiö ei ole varsinaisesti halpa (luvut 8.5.2023 päivityksestä).
Toki kasvuun nähden ei kallis, jos kasvu jatkuu.

Jos voit avata tätä kysymystä hieman

image

8 tykkäystä

Moi!

Oikaisuerät muodostuu pääasiassa yrityskauppojen myötä tehtävistä hankintamenojen allokointeihin liittyvistä poistoista, minkä lisäksi Q1’23:lla oli 0,1 MEUR yritysjärjestelyistä oikaisueriä. Viimeisimmästä osavuosiraportista näet Q1:n oikaisuerät tarkemmin (ks. kuva alla) ja ennusteissa meillä on sitten ennustetut hankintamenojen poistot.

9 tykkäystä

Tässä on Nordean tuoreita ajatuksia Boreosta. :slight_smile:

Ahead of Boreo’s Q2 report, we incorporate the Delfin Technologies acquisition into our estimates and take a slightly more cautious view on the market development. A slowdown in construction markets has continued, while we note a weakening order intake trend among capital goods companies. The company will likely continue making acquisitions after Delfin, although we do not expect any significant M&A in 2024 owing to its increased leverage. Following the SANY exit in Finland and Sweden, Boreo should be well positioned to continue making acquisitions. Based on underlying operations and M&A value-creation opportunities, we derive a slightly lower fair value range of EUR 40-48 (44-53) per Boreo share.

5 tykkäystä

Petri on tehnyt Boreosta uuden yhtiörapsan. :slight_smile: :gem:

Boreo julkaisee Q2-raporttinsa torstaina. Odotamme konsernin liikevaihdon ja operatiivisen tuloksen kasvaneen vertailukaudesta etenkin hankittujen liiketoimintojen tuomaa epäorgaanista kasvua peilaten. Olemme tehneet orgaanisiin ennusteisiimme pieniä leikkauksia etenkin lyhyen tähtäimen heikentynyttä toimintaympäristöä peilaten. Lisäksi sisällytimme hiljattain tehdyn yritysoston ennusteisiimme. Kokonaisuutena kuluvan sekä vuosien 2024-2025 eri suuntaiset ennustemuutokset jäivät maltillisiksi.

image

https://www.inderes.fi/fi/terveysteknologia-mukaan-ennen-q2-raporttia


Tässä on vielä Petrin aamarikommentit.

Boreo julkaisee Q2-raporttinsa torstaina. Odotamme konsernin liikevaihdon ja operatiivisen tuloksen kasvaneen vertailukaudesta etenkin hankittujen liiketoimintojen tuomaa epäorgaanista kasvua peilaten. Olemme tehneet orgaanisiin ennusteisiimme pieniä leikkauksia etenkin lyhyen tähtäimen heikentynyttä toimintaympäristöä peilaten. Lisäksi sisällytimme hiljattain tehdyn yritysoston ennusteisiimme. Kokonaisuutena kuluvan sekä vuosien 2024-2025 eri suuntaiset ennustemuutokset jäivät maltillisiksi. Siten toistamme Boreon 42,0 euron tavoitehintamme ja lisää-suosituksemme.

6 tykkäystä

Nopealla vilkaisulla raportista voisi todeta, että alkuvuosi vielä ok, mutta q2 alkanut homma hidastua. Johtuu varmaan yleisestä talouskuvasta. Osaavammat linkkaavat varmaan suoraan raportin.

1 tykkäys