Canatu - Hiilinanoputkikalvojen osaaja

Canatu listautui First North Finland -listaan Lifeline SPAC 1 kautta 17.9.2024.
logo_canatu

Canatun hiilinanoputkituotanto perustuu Canatun patentoituun Dry DepositionTM -kuivapinnoitusmenetelmään, joka Canatun näkemyksen mukaan on perinteistä märkädispergointimenetelmää parempi, koska se yksinkertaistaa prosessia, tuottaa pidempiä ja puhtaampia hiilinanoputkia sekä yhtenäisiä hiilinanoputkiverkostoja ja mahdollistaa paremman suorituskyvyn loppusovelluksissa.

Canatulla on kaksi liiketoimintamallia. Ensimmäinen tapa on myydä valmiita hiilinanoputkituotteita. Canatun tehdas sijaitsee Vantaalla. Toinen liiketoimintamalli on hiilinanoputkituotteiden valmistuslaitteiden eli hiilinanoputkireaktoreiden myynti ja siihen liittyvän teknologian lisensointi.

Lisäksi Canatulla on kolme painopistealuetta, jotka ovat puolijohdeteollisuus, autoteollisuus ja diagnostiikka.

Listautumisesite PDF

Canatun keskeiset vahvuudet

  1. Canatu on nopeasti kasvava syväteknologiayhtiö, jolla on houkuttelevat katteet
  2. Nykyisten painopisteenä olevien kasvumarkkinoiden arvioidaan kasvavan 2–4 miljardiin euroon vuoteen 2030 mennessä
  3. Asiakassuhteet johtavien globaalien yritysten kanssa
  4. Muista erottuva immateriaalioikeussuojattu teknologia, joka tukee vahvaa kilpailuasemaa
  5. Todistettu ja tehokas kyvykkyys massatuotantoon
  6. Liiketoimintamalli, joka mahdollistaa vähän pääomaa sitovan skaalautuvan kasvun korkealla katepotentiaalilla
  7. Teknologinen osaaminen ja kansainvälisiä lahjakkuuksia houkutteleva kokenut johto

Canatun näkymät vuodelle 2024

Canatun koko vuoden 2024 liikevaihdon ennustetaan olevan 20-25 miljoonaa euroa.

Canatu odottaa Puolijohdeteollisuuden myötävaikuttavan ohjeistuksena annettuun liikevaihtoon hyvin paljon, Autoteollisuuden rajallisesti ja Diagnostiikan epäolennaisesti.

Vuoden 2024 investointien oletetaan olevan 5-6 miljoonaa euroa, pois lukien mahdolliset vaikutukset Canatun mahdollisesta muutoksesta tuotekehitykseen liittyvien henkilöstökulujen aktivointia koskevassa käytännössä.

Pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet

Canatun pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat yli 100 miljoonan euron vuotuinen liikevaihto ja yli 30 prosentin oikaistu1) liikevoittomarginaali vuonna 2027.

Canatun vastuullisuustyö

Tärkeimmät kilpailijat:

Canatun pääomamarkkinapäivän haastattelu:

Tässä vielä tallenne CMD:stä:

Canatun historia:

Canatu perustettiin vuonna 2004 neljän arvostetun Aalto-yliopiston nanomateriaaliryhmässä toimineen, materiaaleihin, karakterisointiin ja aerosoliteknologioihin erikoistuneen vanhemman tutkijan toimesta.

Canatu CNT:n kehittämiseen johtanut ainutlaatuinen prosessi keksittiin 1990-luvun lopulla ja kehitettiin 2000-luvun alussa. 2010-luvun alkuun asti keskityttiin materiaalin ja sen mahdollisuuksien tutkimiseen sekä valmistusprosessien hienosäätöön. Ensimmäinen massatuotantopalkinto myönnettiin vuonna 2015.

Siitä saakka Canatu on kasvanut ja kypsynyt, ja nykyään yhtiöllä ja sen osaavalla henkilöstöllä on keskeinen rooli tuotteiden uudistamisessa nanohiilellä paremman huomisen hyväksi – yhteistyössä edelläkävijöiden kanssa.


Tässä Pohjolan Ekan viesti Lifeline SPAC - ketjusta:

Pandakarhun viestissä on puolijohdesanastoa:

Tästä pääsee viestiin, jossa Lifeline SPAC paljasti, että kohdeyhtiö on Canatu

42 tykkäystä

Noniin nyt on seurannan aloitus -raportti julkaistu! On kyllä todella mielenkiintoista päästä jatkossa seuraamaan Canatun taivalta tulevina vuosina, kun tässä prosessissa tuntuu saaneensa vasta pintaraapaisun yhtiöön ja sen toimialoihin.

Yhtiön markkinat ja liiketoimintamalli vielä sen verran varhaisessa vaiheessa, että kaikkea tietoa ei luonnollisesti halutakaan vielä antaa ulospäin, kun esimerkiksi neuvotteluja seuraavista reaktoridiileistä käydään oletettavasti parhaillaan. Tämä toi tietysti haasteita ennusteiden laatimiseen, kun esimerkiksi raportista löytyviin reaktoriliiketoiminnan oletuksiin ei oikeastaan yhteenkään muuttujaan saanut kovinkaan tarkasti varmuutta. Ne kannattaakin ottaa suolan kanssa ja ehkäpä mieluummin keskittyä isoon kuvaan eli siihen, että ennusteisiimme on piirretty skenaario, jolla yhtiö saavuttaa taloudelliset tavoitteensa vuonna 2028 (vuoden tavoitetahtia myöhemmin).

Nykyennusteidemme valossa osakkeen nykyisen arvostuksen pystyy perustelemaan, mutta nousuvara vaatisi joko nopeampaa kasvua tai matalamman tuottovaateen hyväksymistä. Mielestäni jo perusskenaariossa kasvua on leivottu ennusteisiin sisään sen verran reilusti, ettei tuotto/riski-suhde tällä hetkellä ole riittävä. Mutta jos laitetaan oikein härkäiset lasit päähän, ja Canatun teknologiaan liittyviä reaalioptioita toteutuu, niin kyllähän tässä on piirrettävissä yksi Helsingin pörssin suurista menestystarinoista seuraavalle +10 vuodelle. Arvostusta on pyritty hahmottelemaan erilaisten skenaarioiden kautta raportissa. Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen yhtiö ja näin kasvunälkäisenä sijoittajana tätä haluaisin mielelläni omistaa itsekin, mutta nykyarvostuksella pitää jäädä vielä odottelemaan parempaa tuotto/riski-suhdetta (tai mahdollisesti jäädä junasta).

Sanoin toimistolla jo projektia aloittaessa, että Canatu vaikuttaa tapaukselta, missä analyytikolla on erittäin hyvät edellytykset olla näyttävästi väärässä, oli näkemys sitten positiivinen tai negatiivinen. Korkeat odotukset yhdistettynä korkeaan arvostukseen voi tarkoittaa, että ne molemmat jatkavat vain nousuaan tai sitten molemmista potkitaan ilmat pihalle, mikäli tarinaan jostain syystä ilmestyy matkalla isompia säröjä. Ainakin Canatun CMD:llä oli aistittavissa, että monet sijoittajat olivat hyvin innoissaan tämän tyyppisen kasvuraketin saamisesta pörssiin. Eihän meiltä hesulista kyllä tällä hetkellä edes kovin montaa kaksinumeroiseen kasvuun yltävää yhtiötä löydy. Siten voisi olettaa kiinnostusta yhtiötä kohtaan löytyvän ja arvostuksen pysyttelevän koholla, mikäli kasvutarina jatkaa raiteillaan.

Jatketaan hyviä keskusteluja ja tiedonkaivuuta, mitä jo Lifelinen SPAC I:n ketjussa oli nähtävissä. Kiitoksia jo tässä vaiheessa kaikille osallistuneille!

61 tykkäystä

Kiitosta raportista, antoisa ja valaiseva lukukokemus oli! Ymmärrän varovaisuuden tulevaisuuden hahmottamisessa, eikä raportissa voi mennä syvälle esim. potentiaalisten cnt-käyttökohteiden arvioinnissa. Esim. aurinkokennot voivat sellainen olla muutenkin kuin autojen osalta.

Tuntuu siltä, että on alkanut realisoitua mahdollisuudet, joita esimerkiksi populaari-tiedeartikkelit hiilinanoputkista 90-luvulla toivat esiin. Jännittävää nähdä, millaista kasvua Canatulla lähivuosina tulee olemaan.

4 tykkäystä

Kolme vuottakin on sen verran pitkä aika, että aika visiönääri pitää olla, että näkee, mitä on tulossa. Tuosta mainitsemastasi aurinkokennosta tuli mieleen 3M, joka heinäkuun lopussa mainitsi, että heidän pitää käydä koko tuoteportfolio läpi ja alkaa panostaa kasvualoihin eli autoteollisuuden sähköistämiseen ja ilmastoteknologioihin liittyviin ratkaisuihin, joihin juuri Canatun cnt:llä voisi tarjontaa luoda. 3M:hän on ollut Canatun rahoittajia ja hyvin mahdollista, että yhteistyö lisääntyy (ostotarjouskin mahdollinen, koska 3M:llä on resursseja saada teknologiasta/patenteista enemmän irti).

9 tykkäystä

Suomessa voisi olla Canatulle tarjolla nyt tai kohta Valoen patentit/resursseja edullisesti tai nimelliseen hintaan. Osaamista juuri autojen/hyötyajoneuvojen aurinkopaneeleihin Valoessa olisi. Canatu toisi siihen cnt-tekniikan.

Kiitos Atelle raportista.

Hieman pakko kysyä tuosta hiukkassuodattimista. Onko Atella enemmän tietoa tai antaa esimerkki mitä tarkalleen tuolla suodattimella tehdään? Alalla työskentelevänä en ihan pääse jyvälle raportissa olevasta kuvauksesta, koitan ymmärtää suodattimen funktion ja sitä kautta markkinapotentiaalia. Onko nyt siis niin että ennen litokierrosta maski tarkastetaan esim. KLA:n tai vastaavalla laitteella, mutta mikä funktio Canatun kalvolla on asian suhteen?

Kiinnitin raportissa huomiota myös seuraavaan kappaleeseen, lainattu raportista:
Puolijohdetoimialalla on käynnissä
tutkimushankkeita, joissa etsitään tulevaisuuden
korvaajaa piille piikiekkojen raaka-aineena. Tällä
hetkellä näyttää siltä, että jossain kohtaa 2030-
luvulla teknologian kehitys vaatii piin korvaamista.
Ominaisuuksiensa ansiosta hiilinanoputkia
pidetään yhtenä potentiaalisena materiaalina piin
korvaajaksi. Mikäli tämä skenaario toteutuisi,
tarjoaisi se Canatulle mahdollisuuden ottaa entistä
suurempaa osuutta puolijohdeteollisuuden
arvoketjusta. Näin ollen yhtiöllä on erittäin
suotuisassa skenaariossa potentiaalia jatkaa
voimakasta kasvua myös vielä tulevilla
vuosikymmenillä.

On hyvinkin todennäköistä, että hiilinanoputket tulevaisuudessa ottaa jonkinlaista roolia myös kiekkovalmistuksessa, mutta toivottavasti yksikään sijoittaja ei ota omissa laskelmissa tätä huomioon vaan ehkä jonkinlaisena optiona kaukana horisontissa. Siirtymä piikiekoista seuraavaan tulee tapahtumaan pikkuhiljaa, mutta seuraava askel ei tule olemaan hiilinanoputket vaan piikarbidi(Silicon carbide SiC) ja Galliumnitridi(GaN), jota tehoelektroniika tulee hyödyntämään.

12 tykkäystä

Tuosta maskintarkastuksesta olen ymmärtänyt, että siinä on useampi vaihe, jolloin näitä erilaisia suodattimia tarvitaan partikkelien suodattamiseen ja havaitsemiseen. Ensiksi tehdään se tyhjä (blank) maski ja se pitää tarkastaa. Tämän jälkeen siihen maskiin tehdään kuvio (pattern) ja se pitää tarkastaa. Sitten siihen lyödään päälle pellicle ja se kokonaisuus pitää tarkastaa. Sitten ilmeisesti on vielä ennen litografiakoneeseen laittoa yksi tarkastusvaihe. Tämän lisäksi itse piikiekoille tehdään prosessissa jonkinlainen tarkastus. Tällä hetkellä Canatun suodattimia käytetään tuossa kuvioidussa maskintarkastuksessa ja tarkoituksena olisi seuraavana laajentua tuohon, missä myös pellicle-kalvolla varustettu maski voitaisiin tarkistaa. Pidemmällä tähtäimellä myös näihin muihin vaiheisiin on yhtiöllä pyrkimyksiä.

Sitten vielä EUV-maskien tarkastuksessa tarvitsee suodattaa tietyt valonsäteet, johon tarvitaan Canatulla kehitteillä olevia optisia suodattimia.

11 tykkäystä

Canatusta nyt video ulkona, jossa jutellaan @Atte_Riikola:n kanssa yhtiön potentiaalista seurannan aloitus-raportin pohjalta :smile:

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:22 Canatu yhtiönä
04:12 Liiketoimintamalli
08:42 Canatun teknologia versus kilpailijoiden
11:11 Potentiaali puolijohdeteollisuudessa
19:34 Strategia ja taloudelliset tavoitteet
25:48 Riskiprofiili
32:01 Diluutio
33:47 Arvostus ja suositus

17 tykkäystä

@Atte_Riikola Mainitsit videolla, että joskus 2017-2018 oli jo nähtävissä, että “vanhan ajan” pelliceleitä ei voi enää valmistaa vanhalla teknologialla huonon lämmönsietokyvyn vuoksi. Tästä lähtien ilmeisesti on tutkittu ja kokeiltu näitä hiilinanoputkia, joita kehitetty vuosia puolijohdeteollisuuden tarpeisiin.

Missä menee hiilinanoputkien potentiaalin yläraja? Onko sulla näköpiirissä uutta kilpailevaa, parempaa teknologiaa joka syrjäyttää Canatun teknologian ja koko liiketoiminnan vaikka 2030-luvulla? Eli minkälaisia varhaisen vaiheen teknologiainnovaatioita on olemassa jotka pyrkivät hiilinanoputket syrjäyttämään? Ja puhun etenkin puolijohdealasta tässä, tietysti Canatu voisi löytää merkitsevän markkinan jostain muualta jos puolijohdeala pettäisi alta.

2 tykkäystä

Puolijohdeteollisuuden tutkimuslaitos IMEC tekee läheistä yhteistyötä ASML:n kanssa ja tämä pellicle-ongelma tosiaan noussut esille jo 2010-luvulla, kun EUV-litografialaitteiden roadmappeja hahmoteltu aikanaan.

Tähän liittyen käynnisteltiin sitten tutkimushankkeita ja lähdettiin pohtimaan tulevaisuuden materiaalia pellicleihin. Kaivelin omista analyytikkotapaamiseen liittyvistä muistiinpanoista, että hiilinanoputkien lisäksi näissä kehityshankkeissa toisena materiaalivaihtoehtona tutkittiin grafeenia (tässä suomeksi yksi artikkeli siitä hieman aiheeseen liittyen). Sitä on ilmeisesti kuitenkin vaikeampi valmistaa tasalaatuisesti ja valmistusprosesissa hurjan paljon enemmän vaiheita (kalliimpaa). Grafeeni ei myöskään johda valoa niin hyvin, eikä kestä kovaa mekaanista rasitusta samalla tavoin kuin hiilinanoputket. Grafeeniin liittyvän tutkimuksen on arvioitu karkeasti olevan ainakin 10v jäljessä hiilinanoputkia.

Tämän tutkimushankkeen pohjaltahan IMEC otti Canatuun yhteyttä, ja sitten Canatu, Lintec ja kaksi puolijohdetoimialan isoa yritystä lähtivät kehittämään näitä hiilinanoputkipohjaisia ratkaisuja. Nyt nämä Canatun ensimmäiset reaktoritoimitukset juontavat juurensa täältä asti lähteneeseen yhteistyöhön.

Toinen materiaali, mitä ainakin Mitsui Chemicals valmistaa on metal-silicide. Ilmeisesti tämän materiaalin valmistuksessa yli 100 prosessivaihetta, joten ei vaikuta kovin varteenotettavalta vaihtoehdolta. Mitsui näyttäisi myös selvästi kääntyneen hiilinanoputkien suuntaan pellicleissä, joten tuskin tämäkään kilpailevaksi materiaaliksi nousee.

Eli tällä hetkellä näyttäisi siltä, että hiilinanoputket ovat se tulevaisuuden materiaali, mikä kestää näiden EUV-laitteiden teknologian kehityksen myötä nousevat vaatimukset myös 2030-luvulla. Toki en ole kemian/fysiikan tohtori ja pitkälti olen yhtiöltä saatujen tietojen varassa, ja mitä Internetin syövereistä aiheesta löytyy (ja mitä siitä sattuu ymmärtämään). Mutta kuvittelisin, että mikäli kilpailukykyinen vaihtoehto löytyisi, siitä kyllä kuullaan hyvissä ajoin ennen kuin se on massatuotannossa, sillä tässä teknologiassa nämä kehityssyklit näyttävät olevan vuosikymmenten pituisia.

Tuohon ylärajaan en osaa antaa vastausta ja se varmasti myös riippuu teknologisesta kehityksestä. Yhtiöhän on omissa materiaaleissaan todennut hiilinanoputkipohjaisilla pellicle-kalvoilla olevan potentiaalia kestää jopa jossain kauempana tulevaisuudessa todellisuutta olevissa yli 1000 Watin laitteissa.

image

15 tykkäystä

Onko Medical Diagnosticsista annettu mitään näkymiä tai arvostuskerrointa Inderesin toimesta, vai pohjautuuko koko arvostus pellikkeleihin ja noihin lämmittimiin?

Jos todella pääsevät IVD-markkinalle, esim. early cancer detection, niin siellä liikkuu todella suuret rahat.

3 tykkäystä

Raportissa todetaan mm. näin “Vieritestaus on teollisuudenalana vielä varhaisessa vaiheessa ja yleisesti lääketieteen pitkien tuotekehityssyklien ja sääntelyvaatimusten vuoksi kehitys voi olla odotuksia hitaampaa. Siten tässä kohtaa näemme tämän liiketoiminta-alueen osakkeen kannalta optiona, kunnes liiketoiminnan konkreettisesta läpimurrosta saadaan kunnolla
näyttöjä. Ensimmäinen askel on löytää merkittävä terveydenhuoltoalan yritys, jonka kanssa lähteä kehittämään yhteistyössä tätä ratkaisua.”

Eli nykyiset ennusteet ja arvostus nojaavat käytännössä kokonaan puolijohde- ja autoteollisuuteen. Ennusteosiossa pyörittelen tätä asiaa myös hieman erilaiselta kantilta:

“Canatun markkinapotentiaaliarvioiden valossa
yhtiöllä on edellytyksiä myös ennusteitamme
vahvempaan suoritukseen jokaisella toimialallaan niin
kasvun- kuin kannattavuuden suhteen. Erityisesti
diagnostiikan läpimurto jo tällä vuosikymmenellä toisi
ennusteisiin nousupainetta. Canatun
hiilinanoputkiteknologialle näyttäisi myös olevan
useita mahdollisia sovellusalueita, mitkä voivat
realisoituessaan vahvistaa pitkän aikavälin
kasvuedellytyksiä. Tämän optionaalisuuden voi myös
ajatella tuovan lievää turvaa pitkän aikavälin
epävarmojen kasvuennusteiden ylle esimerkiksi
tilanteessa, missä jokin nykyisistä tuotealueista ei
lopulta lähtisikään odotusten mukaiseen kasvuun.
Muutokset kilpailukentässä voivat aiheuttaa myös
merkittäviä muutoksia Canatun toimialojen
dynamiikassa, joten pitkän aikavälin oletuksissa on
syytä pitää tässä kohtaa jonkinasteista malttia.”

10 tykkäystä

Kiitos kattavasta vastauksestasi! Käy järkeen nykyinen arvostuksen määrittäminen :+1:t2:

Canatusta irtosi tänään optiot, joiden arvo kuitenkin nykykurssilla ihan mukava.

1 tykkäys

Laitetaan muuten tänne jo tässä vaiheessa Canatun tiedonantopolitiikka talteen, kun oletettavasti tässä jossain vaiheessa pörssitaivalta erilaisia tiedotteita alkaa tipahdella myyntirintamalta:

16 tykkäystä

Yleisellä tasolla noista scannereiden lasereiden tehoista. Tehot joita käytetään valotuksessa on jo nyt aivan äärettömän korkeita ja sähkönkulutus on jo sillä tasolla, että tarvitaan tyylin oma voimala, että yhtä scanneria voidaan ajaa. Ikuisuuteen tehot siis eivät voi nousta ja tarvitaan uutta tekniikkaa laseriin jotta saavutetaan haluttu lopputulos valotuksessa.

Viivanleveys pienee kun lasketaan valonlähteen aallonpituutta tai vaihtoehtoisesti nostetaan optiikan NA:ta(Numerical aperture). Seuraavina vuosina ASML tulee panostamaan nimenomaan NA:n nostoon, monet varmasti kuullut sananhirviön High NA. Seuraava askel on sitten nostaan NA 0.55:stä aina 0.75:een joka ns. hyper NA- laite. Aina kun NA:ta kasvatetaan tarvitaan enemmän tehoja valonlähteestä, koska peilit joilla valo johdetaan kiekon pintaan pitää kasvaa suhteessa NA:han. Kuten alussa kuitenkin kirjotin, pitää jotain noille tehoille jossain vaiheessa tehdä ja sen suhteen tarvitaan uutta tekniikka. Sinälläähän tämä ei vaikuta Canatuun milläänlailla, on se teho sitten alempi tai korkeampi, mutta jos ASML saa ratkaistua kuinka tuota valon aallonpituutta saadaan laskettua lähelle röntgeniä niin voi olla että Canatun ratkaisu ei enään toimi, mutta siihen varmasti menee aikaa.

5 tykkäystä

Fotomaskissa olevat partikkelit aiheuttavat kuvion virheellisen piirtymisen piikiekkoon ja pakottavat keskeyttämään tuotannot maskin puhdistamisen ajaksi. Tämän vuoksi pahimmillaan koko kiekko lentää roskikseen. Pellikkeli suojaa maskia partikkeleilta ja sitä kautta estää piikiekon vioittumisen.

Haasteena on tietysti löytää sopiva 10-15 nanometriä paksu materiaali joka päästää ultraviolettivaloa mahdollisimman paljon lävitse ja kestää 500 asteen lämpötiloja tyhjiössä. Ongelma vain pahenee sitä mukaan kun ASML:n koneiden lähtöteho lähitulevaisuudessa kasvaa, jolloin pellikkelikalvon vaatimukset kasvavat.

3 tykkäystä

Raportissa siis mainitaan pellikkelit ja hiukkassuodattimet erikseen. Tiedän kyllä mikä pellikkeli on kun tälläkin hetkellä semmonen on kädessä :slight_smile:

Lähinnä vain mietin tuota pre ja post tarkastusta joka tehdään pellikkelille, että mikä sen markkinarako on Canatulle

5 tykkäystä

Tässä Lasertecin tuotevalikoimaa aiheeseen liittyen:

Eli tällä hetkellä tuonne Patterned Mask Inspectioniin menee ainakin Canatun hiukkassuodattimia.

2 tykkäystä

Ai tämä osuus?

kuva

Listautumisesitteessä mainittiin seuraavaa:


(10 Canatun johdon arvio)

1 tykkäys