CapMan - Onko varoja mistä jakaa?

Marraskuussa tapahtui seuraavaa uutisoinnin arvoista:

CapMan Hotels II fund has signed an agreement to acquire the asset “KOY Oulun Kuvernööri” in Oulu city centre, Finland, with the intention of redeveloping the building, currently used as an office, into part of Lapland Hotels Oulu. As a result of the conversion the hotel capacity will be increased by 95 rooms in order to meet the strong market demand.
KOY Oulun Kuvernööri is a five storied office property located in the city centre of Oulu, Finland, with a lettable area of 5,657 m2.

The Finnish Tukikummit foundation, which CapMan has supported through donations for several years, gears up for a new stage on its journey headed by its new Managing Director Maija Ilmoniemi. As CapMan assumed the responsibility of operating the foundation in 2023 it set an ambitious target to significantly grow the foundations operations, expanding its reach throughout society. Today marks a first step on this journey as the foundation launches its holiday fundraising campaign – looking to raise funds to give children and youth in need the gift of a hobby this Christmas.

CapMan Residential Fund (CMRF) invests in Køhlers Have, a newly built residential property located in the attractive South Harbour area of Copenhagen. The high-quality core residential property holds 384 apartments and two commercial units. The property will be DGNB Gold (new construction) certified. This is the sixth investment for CapMans pan-Nordic core residential fund. The investment is well-aligned with the funds strategy to invest in attractive locations in the major Nordic cities, and in properties with strong sustainability profiles.

11 tykkäystä

Otsikkoon: On ja Jopa Presidentti siitä kiittää

48 tykkäystä

Melkein 30 minuuttia Capmanista sijoituskohteena :star_struck:

18 tykkäystä

CapMan ostaa osakevaihdolla kestävään metsäsijoittamiseen keskittyvän varainhoitoyhtiön Dasos Capital Oy:n ja laajentaa sen myötä toimintaansa luonnonvaroihin.

Yrityskauppa tukee CapManin visiota olla vastuullisin pääomasijoittaja Pohjoismaissa ja edistää merkittävästi CapManin strategista tavoitetta kaksinkertaistaa hallinnoitavat pääomat 10 miljardiin euroon kuluvan strategiakauden aikana.

Yrityskaupan myötä reaaliomaisuuteen painottuvien sijoitusstrategioiden osuus CapManin hallinnoitavasta pääomasta nousee noin 80 prosenttiin.

Yrityskaupan myötä CapManin palkkiotuottoihin perustuva kannattavuus vahvistuu merkittävästi.

Velaton kauppahinta on 35 miljoonaa euroa. Lisäksi CapMan on sitoutunut maksamaan myyjille enintään 5 miljoonan euron lisäkauppahinnan, joka määräytyy vuosien 2025 ja 2026 toteutuneiden hallinnointipalkkioiden perusteella.

Dasoksen osakkeiden kauppahinta maksetaan CapManin osakkeiden suunnatulla annilla sekä käteisvastikkeella.

CapMan Oyj (“CapMan”) on 21.12.2023 allekirjoittanut sopimuksen Dasos Capital Oy:n (“Dasos”) koko osakekannan hankkimisesta yhtiön nykyisiltä osakkeenomistajilta.

Dasos on johtava metsä- ja luonnonvarasijoittamisen varainhoitaja Euroopassa sekä alan merkittävä toimija maailmanlaajuisesti. Dasos keskittyy kestävien metsäsijoitusten, luontokohteiden ja metsähiilinielujen hallinnointiin sekä arvon kehittämiseen Euroopassa ja kehittyvillä markkinoilla. Dasoksen hallinnoimien rahastojen sijoittajat ovat koti- ja ulkomaisia instituutioita, pääosin eläke- ja vakuutusyhtiöitä. Tällä hetkellä Dasos hallinnoi seitsemää rahastoa, joiden yhteenlaskettu substanssiarvo on noin 1,4 miljardia euroa ja jotka hallinnoivat 266 000 hehtaaria metsää kahdeksassa maassa. Dasoksen hallinnoimat metsät sitoivat yli miljoona hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuonna 2022. Helsingissä, Mikkelissä ja Sveitsissä toimiva Dasoksen tiimi jatkaa rahastojen hallinnointia ja sijoitusstrategian toteuttamista. Dasos-konsernin oikaistu liikevaihto oli 4,5 miljoonaa euroa (3,4 miljoonaa euroa vuonna 2021) ja liikevoitto 2,2 miljoonaa euroa vuonna 2022 (1,7 miljoonaa euroa vuonna 2021). Vuoden 2023 liikevoiton ennustetaan olevan noin 2,7 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 lopussa Dasoksen taseen loppusumma oli 5,8 miljoonaa euroa, josta oma pääoma oli 4,4 miljoonaa euroa. Dasoksella ei ole korollista velkaa. Dasoksen palveluksessa on vuonna 2023 ollut keskimäärin 8 henkilöä. Dasos ei laadi konsernitilinpäätöstä, joten esitetyt taloudelliset luvut eivät ole tilintarkastettuja.

Lisäys: Etusivu - Dasos Capital

23 tykkäystä

Siis ostokohteen EV/EBIT ~ 12. No, onhan ROE ihan hyvä; vaan skaalautuuko toiminnan kasvaessa. No, yritysostojahan tässä on odoteltu, joten hyvä että edetään :+1:

11 tykkäystä

Joskus menee nämä järjestelyiden spekuloinnit oikein :deciduous_tree: :evergreen_tree:


Lähde: laaja raportti 2022: Strategia etenee mallikkaasti - Inderes

130 tykkäystä

Hienoa nähdä CapManin aktivoituneen yritysostolaidalla, nyt yritysostoja voi tehdä paljon halvemmalla kuin pari vuotta sitten. Toimitusjohtajan vaihdos olikin melko vahva signaali siitä, että kasvua lähdetään hakemaan yritysostoilla. Dasoksen arvostus ostohinnalle vaikuttaisi nopeasti arvioituna ihan ok:lta. Pitää vielä perehtyä joulun välipäivinä tarkemmin, mutta äkkiseltään positiiviselta liikkeeltä vaikuttaa, eiköhän tällä omistaja-arvoa luoda :+1:

10 tykkäystä

Kassun ja Salen kommentit tästä puhutusta yrityskaupasta. :slight_smile:

CapMan ilmoitti torstaina merkittävästä yrityskaupasta, kun se ostaa metsäsijoittamiseen erikoistuneen varainhoitaja Dasos Capitalin. Emme vielä ole lisänneet Dasosia ennusteisiimme, sillä se vaatii vielä tavanomaiset hyväksynnät eri tahoilta. Strategisessa mielessä kauppa on CapManille erittäin hyvä ja se vauhdittaa kasvustrategian etenemistä merkittävästi. Samalla kuitenkin maksettava kauppahinta on varsin korkea ja kaupan arvonluonti nojaa täysimääräisesti CapManin kykyyn kasvattaa Dasosia merkittävästi nykytasolta. Suhtaudummekin tässä vaiheessa kauppaan neutraalisti, ennen kuin kuulemme tarkempia askelmerkkejä kasvun rakentamisesta. CapManin 11.00 alkavaa tiedotustilaisuutta voi seurata oheisesta linkistä.

10 tykkäystä

Asiakkaat isoja instituutioita. Ensimmäinen asia joka tuli mieleen on cross-selling mahdollisuus. Eli pystyyköhän Capman myymään ristiin omia tuotteitaan?

4 tykkäystä

OP:n aamukatsauksessa kerrataan tiedotteen sisältö ja ymmärretään miten kauppa edistää Capmanin strategista tavoitetta kasvattaa hallinnoitavia pääomia, mutta kauppahintaa pidetään korkeahkona. Kommentti kiteytetään lopuksi:

Kauppahinta ja epälikvideihin sijoituksiin liittyvät riskit huomioiden suhtaudumme kauppaan varauksella.

5 tykkäystä

Yön nukuttuani aloin kallistumaan samaan - kauppahinta on aika kova, varsinkin kun se maksetaan omalla osakkeella, joka on verraten halpa. “Kassun ja Salen” (?!) kommentti kyllä nostaa erinomaisia sitouttamiseen liittyviä perusteluja osakevaihdolle, vaikka käteinen olisikin muuten tuntunut hyvältä maksutavalta ostajan näkökulmasta.

Ilman strategisia tavoitteita kasvun vauhdittamiseksi ja/tai synergiahyötyjä (myynnissä) kauppaa voisi pitää jopa liian kalliina. Mutta onhan tuolla vaakakupin pluspuolella tosiaan myös tekijöitä. Onnistuessaan tästä tulee ihan hyvä.

7 tykkäystä

Eli maksetaan kovemmat kertoimet kohdeyrityksestä kuin mitä CapManilla itsellään on, ja samalla dilutoidaan vanhojen omistajien omistusosuutta yli 10%. Ei nyt täysin dumata, mutta kovaa saa suorittaa ja ne vaarallisen kuuluisat ristiinmyyntisynergiat pitää toteutua tehokkaasti, jotta tässä mistään omistaja-arvon luonnista voidaan puhua.

17 tykkäystä

Live webcast juuri käynnissä: CapMan investor, analyst & press conference - Inderes

2 tykkäystä

Analyytikoiden kommentista: “Toimialalle tyypillisesti CapMan ei ole oikeutettu Dasosin aiempien rahastojen tuottosidonnaisiin palkkioihin.”

Minä olen nyt tätä lausetta miettynyt ja yrittänyt ymmärtää, mutta en vain ymmärrä. Siis Capman ostaa Dasosin sataprosenttisesti, jonka jälkeen kaikki Dasosin omaisuus on Capmanin omaa ja kaikki tuotot Dasosille on Capmanin tytäryhtiön tuottoja eli Capmanin tuottoja? Siis mihin Capman ei ole oikeutettu?

2 tykkäystä

Minä ymmärsin sen ihan vain niin, että osana yrityskauppaa CapMan on sopinut luopuvansa ko. tuotoista, “toimialalle tyypillisesti”. Ei tämä minun käsitys ole toki tietoa, enkä heti nähnyt mikä oli tämän analyytikon kommentin lähde.

1 tykkäys

Pitää paikkaansa. Lisäksi metsärahastoissa on vielä edessä paljolti uudelleenhinnoittelua (ns. samaa trendiä kuin asunto- ja kiinteistörahastoissa on jo tapahtunut) nousseiden korkojen ympäristössä. Toki koskee enemmän avoimia rahastorakenteita, mutta yhtä lailla mietin, onko metsärahastojen hinnat jo joustaneet riittävästi (alaspäin) ja onko vielä oikea aika ostaa Dasosin kaltaisia toimijoita.

6 tykkäystä

CapMan tiedotti ostavansa suomalaisen metsä- ja luonnonvarasijoittamiseen erikoistuneen varainhoitajan Dasos Capitalin. Yrityskauppa tarjoaa CapManille täysin uuden sijoitusalueen ja pääsyn kiinnostavaan sekä kasvavaan omaisuusluokkaan. Kauppa tehdään pääosin osakevaihtona, mutta kauppahinta on suhteellisen korkea. Analyytikko Sauli Vilén kommentoi yrityskauppaa ja sen sopivuutta CapManin strategiaan.

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:20 Millainen varainhoitaja Dasos Capital on?
01:33 Kauppa tukee CapManin strategiaa
03:20 Osakevaihto ja kauppahinta
07:03 Tiedotustilaisuus vahvisti näkemystä kaupasta

17 tykkäystä

Juuri ilmestyneessä Metsälehdessä erikoisartikkeli metsään sijoittavista rahastoista. Sieltä bongattuna myös Dasos Capital speksejä. Karkeasti siis 160.000 ha Suomessa. Työlukuna voisi siis pitää jotain 650-750m€ = puolet AUMista Suomessa.

10 tykkäystä

Ohessa kollektiiviset vastaukset kysymyksiin:

Cross-selling:
Yhtiöt kävivät tätä läpi infossa ja asiakasrajapinnat täydentävät hyvin toisiaan. On selvää isot kotimaiset instikat ovat molempien keskeisiä asiakkaita. KV-puolella Dasos on myynnin osalta tehnyt ilmeisen vähän, toisin kun CapMan. Kokonaisuutena en näe kovinkaan isoa potentiaalia myydä CapManin tuotteita Dasosin asiakkaille (koska pitkälti samoja kun CapManin nykyiset), mutta vastaavasti näen merkittävää potentiaalia myydä Dasosin tuotteita CapManin asiakkaille (tähän skaalaamiseen järjestelyn teollinen logiikka pitkälti perustuukin). Yhtiöllä myös tuntui olevan yllättävänkin selkeät askelmerkit miten Dasosia lähdetään kasvattamaan. Pidän käytännössä varmana, että ensimmäisen 18kk aikana nähdään useampi tuotelanseeraus. Dasos oli infon perusteella yllättävän positiivinen omasta kyvystä allokoida pääomia tuohon sektoriin (+300M/v jos ymmärsin oikein) mikä oli positiivinen yllätys.

Kauppahinnasta:
Kuten videolla totesin, niin tuo info kyllä paransi käsitystä kauppahinnasta. Dasosin myynti noussut 23 aikana, eli 24 liikevaihto ja tulos kasvaa, vaikka uutta rahaa myytäisi nolla euroa. Samalla tuo koko liikevaihto on jatkuvaa palkkiota, eli liikevaihdon laatu oli odotuksia korkeampi. Lopuksi myös tuo AUM:n laatu oli odotuksia parempi (osa rahasta ikuisissa rahastoissa ja AUM:n keski-ikä yllättävän matala). Kokonaisuutena siis tuo kauppahinta vaikuttaa aiempaa järkevämmältä, vaikka ei se halvaksi silti muutu ja edelleen arvonluonti nojaa CapManin kykyyn kasvattaa Dasosta.

Tuottopalkkiot
Pääomarahastoliiketoiminnassa voitonjako-osuustuotot (tuttavallisemmin tuottosidonnaiset palkkiot) menevät yleensä isolta osin tiimille ja pienempi osa emoyhtiölle (jos emoyhtiötä on edes välissä). Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että rahastosijoittajat haluavat insentivoida/sitouttaa tiimiä, eivät emoyhtiötä ja toisaalta emoyhtiö tuskin saa palkattua oikeita ihmisiä ilman tätä kompensaatiomallia. Käytännössä siis Dasosin vanhat rahastosijoittajat ovat suurella todennäköisyydell aikanaan solmineet sopimuksen siitä, että voitonjakotuotot menevät Dasosin kutakin rahastoa hoitavalle tiimille, ei Dasosin emoyhtiölle. On mahdollista ja jopa todennäköistä, että näitä rakenteita ei edes voitaisi muuttaa vaikka näin haluttaisi, olemassa olevista sopimuksista johtuen. Lisäksi on toimialalla tyypillistä että vanhoissa rahastoissa missä arvonluonti on jo pitkälti tehty, niin tuottopalkkiot menevät tiimille eikä uudelle ostajalle (ostaja tuskin haluaa näistä maksaa kovin paljoa, koska kassavirta on vielä epävarmaa ja tiimi tuskin näistä haluaa halvalla luopua, koska näkee ison potentiaalin).

Selvyyden vuoksi, jatkossa kun uusia rahastoja tehdään, niin niistä tuottopalkkiot jaetaan normaaliin tyyliin CapManin emoyhtiön ja tiimin välillä (ihan kuin muissakin CapManin tuotteissa).

Vielä rautalangasta @Ummon, jos Dasosin ennen transaktiota perustetut rahastot tuottavat niin hyvin, että ne ovat oikeutettu tuottosidonnaisiin palkkioihin, niin nämä palkkiot menevät täysimääräisesti Dasosin tiimille, ei CapManille.

Kaikkien CapManista kiinnostuneiden kannattaa katsoa tuo info, siinä tiiviissä paketissa avattu case kasvun osalta ja Q&A:ssa kattava patteristo kysymyksiä.

Meikäläinen jää tästä hiljalleen joulun viettoon ja foorumitauolle. Hyvät joulut kaikille! :santa:

51 tykkäystä

Itsellänikin Capman viidenneksi suurin sijoitus ollen noin 8 % osake- ja rahastosalkusta. Tunnen omasta mielestä metsätalouden ja metsäsijoittamisen paremmin kuin muita omaisuusluokkia. Kokonaissijoitusvarallisuudestani metsät muodostavat 30–35 % ja kokemusta yli 30 vuoden ajalta. Hivenen hirvittää metsä- ja luonnonvara-alaan sijoittaminen, kun on lukenut viimeviikkoisia kommentteja kotimaisista metsärahastoista ja saanut seurata miten niihin on puhallettu kuplaa viimeiset kymmenen vuotta. Tämä tapahtui pääosin nollakorkojen, lisääntyneen kysynnän ja puun hinnannousun aikaansaamana. Rahastot ostivat metsiä 2-4 vuotta sitten hintatasoon mikä oli 25-50 % aiemmin vallinneen markkinahinnan yli. Tämän päälle tuli kova sahatavaran kysynnän kasvu vuoden 2022 ympärillä. Kuitupuun kysyntää kasvattanut hyvä sellumarkkina ja samaan aikaan lisääntynyt käyttö energiapuuksi. Kuitupuumarkkina on säilynyt hyvänä, mutta sahatavaran hinta on laskenut hinnannousua edeltäneelle tasolle. Tuon lämmenneen metsäkiinteistämarkkinan (osin rahastojen itse lämmittämän) seurauksena rahastot kirjauttivat omiin metsäomaisuuksien arvoihin merkittäviä arvonkorotuksia ja ovat näiden avulla esittäneet jopa 14–17 % vuosituottoja (S-pankki metsärahasto 2020 n. 14 % ja 2022 n. 17 %). Näytti että metsätalouden oli kohdannut teknokuplassa esiin nostettu termi ”uusi talous” olisiko tämä sitten uusi metsätalous. Metsä on tyypillisesti antanut pitkällä aikaa/yli ajan noin 3–4 % realituottoa hyvin hoidettuna. Toki noissa metsärahastojen luvuissa tuulipuistot antavat hivenen apua. Op:n metsärahastot taisivat jossain ilmoittaa, että heidän maistaan 20 % kohdistuu tuulivoimahankkeita. tuulivoimakorvaukset nostavat kyseisen alueen tuottoa helposti jopa 100–200 %, joten siitä voisi laske rahastoille 1 % lisätuottoa. Noista luvuista maallikko päättelee tuottopotentiaaliksi 4–5 % ja siitä kun vähennetään kaikki rahaston juoksevat kulut (metsänhoidon hallinnointi yms.) ja rahastonhoito (n. 1,5 %) metsärahaston realituotto tulisi olla historiaan peilaten yli ajan noin 2-3 % maksimissaan. Toki ihan hyvä jollekin varovaiselle sijoittajalle nollakorkomaailmassa. Tuo huomioiden mm. Op:n metsärahastot taisivat uutisoida menneillä viikoilla rahastosääntöjen muutostarpeesta. Lunastuspyyntöjä on alkanut tulemaan niin, että rahastoista joudutaan tehdä ”suljettuja” tai rajoittamaan lunastusmahdollisuutta, jotta pakkomyynteihin ei jouduta. Taalerin kokenut metsärahastonhoitaja Jyrki Ketola (omaa metsäomaisuutta yli 1.500 ha) johdatellut Taalerin luopumaan kaikista metsärahastoista viime vuosien aikana. Taaleri myi viimeisen niistä, Metsärahasto III viime kesäkuussa United Bankers Oyj:n hallinnoimalle rahastolle. Tiedotteessa silloin kerrottiin rahaston lähes kaksinkertaistaneen sijoitetun pääoman ja ylittäneen tuottotavoitteensa selkeästi noin 10 prosentin IRR-tuotolla. Näihin edellä kuvattuihin tapahtumiin peilaten, toivoo ostetussa rahastossa/rahastovarallisuuksissa käytetyn järkevätasoisia ja oikein johdettuja arvoja (vaikea sanoa mikä oikea arvo). Olisiko nyt kohdattu tällä alalla jotain aivan uutta ja mullistavaa. Itse en oikein siihen usko, mutta metsään paljon omista varoista sijoittaneena toki toivon. Voisi toivoa ja kuvitella, että Capman on käyttänyt alan parasta osaamista apunaan. Toki tuosta Saulin esittelystä saa kovin luottavaisen kuvan ja toivottavasti se on oikea. Tässäkin kuten monessa bisneksessä ostaessa tehdään tili tai sitten viedään tilintekomahdollisuus (rahasto-omaisuuden arvostus). Capmanillä en kyllä osaa kuvitella entuudestaan olevan parasta mahdollista metsäsijoittamisen osaamista. Edellä kerrotulla Jyrki Ketolan kaltaisilla alan kokeneilla tekijöillä kyllä. Hän on alalla operoinut ruohonjuuritasosta ylöspäin viimeiset 40 vuotta. Kaikista peloistani huolimatta, toivotaan että Capman on tehnyt vähintään hyvän kaupan.

91 tykkäystä