ChatGPT, muut kielimallit ja tekoäly

Tekoälyn ”kummisetä” Geoffrey Hinton haastattelu, hyvä haastattelu mm. tekoälyn tuomista mahdollisuuksista ja vaaroista.

Onko tällä hetkellä niin, ettei tuohon ChatGPT:hen saa enää tunnuksia? Ainakaan itse en saa, vai teenkö jotain väärin?

1 tykkäys

Taitaa olla liikaa kysyntää, ts. hakemukset seis kun ei oo tarpeeksi kapasiteettia.

1 tykkäys

Hieno jakso AIstä kiinnostuneille

13 tykkäystä

Käytän myös Alexaa vastaavalla tavalla – pääosin valojen ja pistorasioiden ohjaukseen, ajastimena jne.

Jos Alexaan saisi ChatGPT:n “älyn” taustalle muuttuisi peli hetkessä. Siitä tulisi nopeasti melkolailla korvaamaton apuri, josta olisin valmis myös maksamaan. Varmasti näitä asioita pähkitään parhaillaan myös Amazonilla. Echoja on maailmalla varmasti kymmeniä ellei satoja miljoonia ja niitä voisi todennäköisesti käyttää sellaisinaan.


Asiasta toiseen. JPM hehkuttaa MS:n kaulaa tekoälykehityksen saralla. →

4 tykkäystä

Kohta varmaan saadaan päivän polttaviin kysymyksiin myös kiinalaisia vastauksia. Kuka vastaa tiedon oikeellisuudesta eli sensuurista.

6 tykkäystä

Avoin chatgpt:n kilpailija Open Assistant julkaistaan 15.4. Beta versiota voi käyttää jo nyt.

Ei vielä ChatGPTn tasolla, mutta ei valtavan kaukanakaan. Luulisin että muutaman kuukauden hiomisella oltaisiin jo samalla tasolla. Ei osaa kovin hyvin suomea, mutta jokainen voi tuupata sinne omaa tekstiä ja tehdä opetustehtäviä.

Lyhyen testailun perusteella puheet Microsoftin escape velocitystä voi mielestäni unohtaa. Olisko se sitten niin että rayåutakauppiaat on ainoat jotka tässä pelissä rahastaa isosti. OpenAssistantillakin tehtävät menevät välillä jonoon, mutta omissa testeissä vastaukset tuli silti rivakasti.

Alla vielä Janin testailuvideo, joka innoitti mua kokeilemaan.

Edit: Tässä malli jonka treenaaminen maksoi vain 300$ ja sillä on saatu 90% chatgpt:n suorituskyvystä.

Demoa voi kokeilla täällä tai voisi jos olisi kapasiteettia.
https://chat.lmsys.org/

Mallin voi myös asentaa omalle koneelle.

7 tykkäystä

Nyt tuli kyllä hörönaurut :smiley:

Maailman johtava aktiivimatemaatikko Terence Tao kertoilee, miten hyödyntää nykyään GPT-4:ää töissään.

10 tykkäystä

En nyt ole kauhean syvällisiä yrittänyt sen kanssa aiheesta keskustella, enkä erityisen harvinaisista peleistä, mutta ihan hyviä perusohjeita se osasi antaa ainakin Munchkiniin, Carcassonneen, Small Worldiin, Talismaniin ja Splendoriin.

2 tykkäystä

Tivi -lehdessä olevassa artikkelissa kirjoiteltiin bottien energiankulutuksesta ja jäähdytystarpeesta.

Tutkijat ovat laskeneet, että tavanomainen, 25–50 kysymyksestä koostuva keskustelu ChatGPT:n >kanssa kuluttaa puoli litraa jäähdytysvettä.

Tuo energian- ja muiden resurssien kulutus on sitä luokkaa, että tälläkin on varmaan jossain vaiheessa merkitystä teknologian laajamittaiseen käyttöönottoon.

Ei tietokoneiden jäähdytys kuluta vettä. Sitä kyllä nestejäähdytetyissä servereissä kiertää mutta ei se mihinkään kulu, se vain siirtää lämmön paikasta A paikkaan B. Energiankulutus sitten erikseen, varmasti korkea ainakin jos verrataan johonkin perus hakukoneeseen, mutta tuo jäähdytysheitto on ihan huttua.

12 tykkäystä

Tuollainen kuva löytyy tutkimuksesta. Kokonaisvedenkulutuksestahan tuossa on kyse.

1 tykkäys

Eli serverit eivät vie yhtään vettä. Sähköntuotanto sitten erikseen ja mahdolliset lämmönvaihtajat. Vähän on mielestäni edelleen harhaanjohtavaa sillä tuossa riippuu ihan siitä miten se sähkö tuotetaan. Jos serverit pyörivät vaikkapa aurinkoenergialla tai vesivoimalla niin…

Haluttiin otsikko “AI vie meidän veden”. Voisi vain ihan pitäytyä siinä energiankulutuksessa, se on se oikea ongelma jos näiden käyttö yleistyy.

6 tykkäystä

No väärässähän sinä olet. Se vesi ei kierrä siellä kovin pitkään koska se alkaa sakkautua putkiin. Data Center Water Usage: Billions of Gallons Every Year - Dgtl Infra

1 tykkäys

Kaipa se sitten on näin. Ei se vesi mihinkään katoa, mutta tottakai jos se on juomaveden tasoista ja lasketaan sitten viemäriin tai haihdutetaan ilmakehään niin kaipa se on veden kulutusta. Sieltä se sitten ilmakehästä taas sataa alas ja kierto jatkuu.

1 tykkäys

Onpa taas turha uutinen. Kuka ihme näitä keksii.

Ei me ilman konesaleja voida enää elää. Inderesin foorumikin pyörii sellaisessa. :slight_smile: Se, että annetaan ymmärtää konesalien kuluttavan puhdasta vettä on höpöä sekin. Ei siellä moderneissa konesaleissa mitään kraanavettä kierrä vaan jäähdytysnestettä. Konesalien hukkalämpöä hyödynnetään myös monella tavalla esim. lämmitykseen – myös Suomessa. Ja voimaloita lauhdutetaan monin paikoin merivedellä – Suomessa myös järvivedellä – joten ei senkään sortin vedestä ihan nopeasti pulaa tule.

Ei oikein jaksaisi tällaisia paskajuttuja ja ihmettelen miksi Tivi lähtee tuollaiseen mukaan. Meillä on käsissämme teknologia, joka on saanut taakseen mielettömän buustin sen myötä, että se on kaiken kansan tietoisuudessa. Se auttaa jo nyt koodareita ja tavallisia tiedonjanoisia ihmisiä, mutta se voi tulevaisuudessa ratkoa energiaongelmiamme, suunnitella lääkehoitojamme ja parantaa kaikin puolin elämäämme. Eiköhän lopeteta ensin vaikka täysin turha Bitcoin globaalilla päätöksellä, jos sähkönkulutuksesta olemme huolissamme.

Vai että juomapullollinen vettä – voi pyhä sylvi.

7 tykkäystä

Google ilmoitti viime vuonna vähän yli 25% olevan ei-käyttövettä, eli ongelma ei ole ihan niin pieni kuin annat olettaa: We utilize reclaimed or non-potable water at more than 25% of our data center campuses.

Ongelman nostaminen pöydälle tarkoittaa että firmat joko korjaavat asian itse tai sitten regulaattorit tekevät sen. On hieman tarpeetonta kutsua ihan oikeaa ongelmaa paskajutuiksi.

5 tykkäystä

Sotket kaksi eri asiaa ja vain toinen oikeastaan kuuluu edes jotenkin tähän ketjuun. Väitehän oli, että normikeskustelu ChatGPT:n kanssa vie juomapullollisen vettä. Se on käsittämätön väite, jonka moni nieleksii sellaisenaan.

Maailmalla on toki vielä paljon huonon hyötysuhteen vanhoja konesaleja. Niitä ei voi millään tavalla verrata moderneihin konesaleihin, jotka rakennetaan lähtökohtaisesti energiatehokkuutta silmälläpitäen. Tämä asia korjaantuu koko ajan.

Konesaleissa pyörii kaikkea täysin turhaa. Mitä hyötyä esim. näistä on kenellekään: Instagram, TikTok, Facebook, Twitter, Inderes-foorumi, Youtube? :slight_smile: Näistä yksikään ei voi pelastaa maailmaa ja jokainen kuluttaa järjettömät määrät sähköä täyteen turhuuteen ympäri maailmaa (paitsi Kiinassa). Tekoäly voi sen sijaan olla jonain päivänä osa maailman ja ihmiskunnan pelastamista. Joten eiköhän anneta sille mahdollisuus ja jatketaan keskustelua energiasta jossain muussa ketjussa.

3 tykkäystä

Eiköhän tämän konesalikuorma ole niin pieni että saa synninpäästön… :upside_down_face:

2 tykkäystä