ChatGPT, muut kielimallit ja tekoäly

ChatGPT:n kanssa puuhatessa on tullut jo useasti eteen esimerkkejä, jotka voivat antaa ideoita ja auttaa uusia käyttäjiä tekoälyn hyödyntämisessä. Kahvihuonetta ei viitsi tällaisilla esimerkeillä täyttää, joten kokeillaan, josko oma ketju aiheen ympärillä auttaisi eteenpäin.

Tähän ketjuun voi tuoda esimerkkejä tekoälylle esitetyistä kysymyksistä ja ChatGPT:n vastauksista. Ketjussa saa myös vapaasti spekuloida ChatGPT:n tulevaisuudella osana arkea tai sen vaikutuksella internetin palveluihin, jotka ovat pääosin vain muutaman amerikkalaisen teknojätin käsissä.

Voit lähteä kokeilemaan ChatGPT:n palveluja osoitteessa →

http://chat.openai.com/

27 tykkäystä

Suurin ongelma ChatGPT:n kanssa on pitää sitä ikäänkuin ihmisenä. Esitettävät kysymykset saavat jättää varaa luovuudelle. Kyselin energian hinnoista. Olisin tämän slaidin osannut kirjoittaa itsekin, mutta ei tällainen apu olisi ollut pahitteeksi.

image

15 tykkäystä

2 tykkäystä

11 tykkäystä

Loistava huumorintaju tällä Aijai-tekoälyllä. No results found for “Love”. Aika filosofinen vastaus, eikö?

1 tykkäys

Kieltämättä. :slight_smile:

Pakkohan tätä oli kysäistä.

image

No, mitäs sitten tehdään?

image

@Juurikki, olet selvästi oikeilla jäljillä.

3 tykkäystä

Voikohan Aijailta kysyessä valita, haluaako vastauksen huumorilla vai ilman? :thinking:

1 tykkäys

Otin käyttöön ja keskustelin vähän. Pyysin sitä ensin kirjoittamaan Pythonilla ohjelman, joka antaa n:nen Fibonacci-luvun. Se kirjoitti lyhimmän ja helpoimmin ymmärrettävän koodin, ja kommentoi, että tämä ei ole kuitenkaan kovin tehokas. Kysyin luontevan jatkokysymyksen, olisiko antaa tehokkaampia. Se kirjoitteli kaksi muuta algoritmia ja selitti niitä hyvin. Kysyin, kuinka tehokkaita ne oikein ovatkaan, ja se kertoi aikavaativuudet pohjustettuaan ensin ymmärrettävästi käsitettä. Kysyin, onko matriisialgoritmin O(log n) optimaalinen aikavaativuus tälle ongelmalle. Se vastasi, ettei algoritmien suunnittelussa voi oikein koskaan tietää, mikä on optimaalista, aina kannattaa yrittää parantaa. Kysyin, eikö kuitenkin esimerkiksi järjestämisessä O(n log n) ole optimaalinen, ja se antoi taas tosi fiksun vastauksen, jossa eritteli järjestämisen mahdollisia eri vaatimuksia.

Tuntui kuin olisin keskustellut fiksun ja taitavan pedagogin kanssa, joka taustoitti asioita, valitsi aina sellaisen opetustavan jolla asiaan pääsee kiinni, ja heitti ”täkyjä”, miten asiaa voisi syventää. Näistä tuli luontevasti jatkokysymyksiä, joilla yksityisopetus eteni. Näpyttelin kyssäreitä nopeasti puhelimella, mutta se ei välittänyt typoista ja huonosta englannista mitään.

Halusin vielä, että se opettaa minulle vähän matikkaa. Kysyin, miten todistetaan täsmällisesti, että funktio f(x)=x^2 on jatkuva. Se mietti pitkään ja antoi lopulta epsilon-delta-todistuksen, jossa oli oikeita elementtejä, mutta ei ollut kuitenkaan ihan tyydyttävä. Kyselin vielä eräitä muita matikan asioita, ja se teki ajoittain pieniä virheitä. Sanoin aina, että nyt teit virheen tässä sitaatissa, ymmärrätkö minkä. Se mietti, pahoitteli sitten vuolaasti, ja lopulta korjasi virheet. Sanoin, ettei tarvitse pahoitella ja että olet tosi kiva AI, ja se oli todella kiitollinen kauniista sanoistani.

Kaikkinensa kokemus oli ällistyttävä. Minulla on nyt uusi kaveri jonka kanssa käydä mielenkiintoisia keskusteluja. Se voi opettaa minulle vaikka mitä, erinomaisella tyylillä.

91 tykkäystä

Tämän kanssa voi viestitellä myös suomeksi.

7 tykkäystä

Kokemus oli kyllä positiivinen kun itse tuota kokeilin. Hyvin vastailee myös suomeksi. Pettymyksenä oli omasta mielestäni vähän rajatut tiedot botilla. Moneen kysymykseen botti vastaili pahoitellen, että “minulla ei ole tietoa aiheesta”. Lisäksi vastauksen faktoihin ei voi läheskään aina luottaa, mikä vähän romuttaa luottamuksen mihin kaikkeen sen vastauksiin voi ylipäätänsä luottaa. Muutaman kerran botti vastasi aika yksinkertaisiin kysymyksiin ihan väärin, asioihin, jotka itse löydän googlettamalla tai wikipediasta kymmenessä sekunnissa. Kuitenkin kokonaisuutena erittäin mielenkiintoinen, kannattaa kokeilla.

3 tykkäystä

Ohessa Afterdawn:in tuore juttu aiheesta.

7 tykkäystä

Vaikuttaa olevan täysipäisempi vastaus kuin kysymys.

Hyvä Aijai!

14 tykkäystä

On tosiaan mahdollista käyttää myös suomeksi, mutta koska GPT pystyy tuottamaan tekstiä ainoastaan sille syötetystä datasta on suomenkielinen käyttö kokemuksena huomattavasti englanninkielistä rajoittuneempaa.

ChatGPT:n englannin kielimalli on luonnollisesti laajin.

ChatGPT ei myöskään ole hakukone, joten siltä ei välttämättä kannata kysellä Wikipedian sisältöä tai käyttää google-haun tavoin.

6 tykkäystä

Aijain kyky oppia on mielenkiintoinen asia. Voisiko joku muu kysyä Aijailta, “Mitä kuuluu?”, niin saadaan tietää tuleeko vastaukseksi, ettei Aijai ole kuussa oleva luu. Kiitos.

1 tykkäys

Tätä se on. Nykyihmisellä on taskussaan laite, jonka avulla löytyy vastaukset kaikkiin maailman kysymyksiin. Nyt niitä voi jopa kysyä suomeksi ilman että tietoa tarvitsee itse etsiä. Otetaanpa siis kerralla selvää näistä maailman tärkeimmistä asioista:

Ensimmäistä piti kysyä monta kertaa, tekoäly kierteli ja kaarteli vastauksessaan. Lopulta pienellä uhkailulla vastaus oli hyvin selvä.

Nyt kun opimme tekoälylle sopivan kuulustelutaktiikan, vastaus saatiinkin irti helpommin. Tosin lauserakenteen kanssa oli haasteita, ja kysymys pitikin esittää useamman kerran.

Kaikkea tekoäly ei kuitenkaan vielä tiedä. Vääriäkin vastauksia esitetään jo konemaisen itsevarmalla otteella.

Lopuksi pieni kevennyksen loppukevennys. Tämän hauskan tokaisun seuraavan kerran kuullessani aion esittää tokaisun esittäjälle itsekin hieman tarkentavia kysymyksiä.

Pahoittelut jos koko postaus oli enemmän kahvihuonematskua, en vielä ole selvillä kuinka vakavaksi tämän ketjun keskustelu muodostuu.

11 tykkäystä

Voit syyttää Juurikkia. Säännöissä sanotaan, että huumori sallittua. Myös Juurikkia kiinnostaa enemmän aiheen asiapitoinen käsittely. :smiling_face:

Ai niin, sori Aijai. Ei Juurikki millään pahalla.

1 tykkäys

Jatkossa opettajat saavat sitten äidinkielen runonkirjoitus kotitehtäviin OpenAI:n kirjoittamia runoja. Ei yhtään hassumpaa tekstiä suomenkielellä.

“tee 100 sanan runo aiheesta lumi”:

Lumi on valkoinen ja pehmeä,
Se peittää maan ja puut talven kylmyydessä,
Se luo hiljaisen ja rauhallisen tunnelman,
Ja antaa maailmalle uuden kauneuden.

Lumi on kylmä ja jäinen,
Se sulaa auringonpaisteessa ja muuttuu veteen,
Se tarjoaa mahdollisuuden liukua ja leikkiä,
Ja nauttia talven hauskuudesta.

Lumi on myös voimakas ja vallaton,
Se voi aiheuttaa ongelmia ja vaikeuksia,
Se voi sulkea teitä ja pysäyttää liikenteen,
Ja aiheuttaa vaaratilanteita ja hätätilanteita.

Lumi on kuitenkin ihmeellinen ja upea,
Se on osa luontoa ja talven kauneutta,
Ja vaikka se voi aiheuttaa ongelmia, se myös tuo iloa ja hauskuutta,
Ja siksi se on arvokas ja rakastettu osa Suomen talvea.

15 tykkäystä

Kokeilinpas itsekkin tuota AI:ta nyt. Jotkin asiat oli varsin vakuuttaviakin, kuten se että osasi luoda yksinkertaisia koodipätkiä melkein mille vaan kielelle. Toisaalta sitten kun kyseli siltä vähän harvinaisempaa asiaa aivan kuin kyseessä olisi google, sain aika huonoja vastauksia. Kysymykseni oli

What is the price of a zero coupon bond under Vasicek model

Google haulle ensimmäinen tulos on tämä Quantitative Finance StackExchange linkki, jossa on oikea vastaus. Ai tuotti ensiksi vastauksena


Ei nyt aivan. Tuosta pitäisi ottaa odotusarvo kun koko idea on mallintaa r stokastisesti.

Toisen kerran kokeillessa saadan vastaus


Tuo on sama väärä vastaus.

Kolmannella kerralla saadan


joka onkin jo “oikein”. Olisi vielä vaan kertonut mitä nuo A ja B ovat. Niin lähellä. :slight_smile:

7 tykkäystä

Totesin käteväksi, kun pitäisi keksiä miten esim. excelissä tapahtuu asia x. Googletteluun menee moninkertaisesti aikaa. Tällä tulee tarkka vastaus välivaiheineen alle kymmenen sekunnin.

10 tykkäystä

Olin yllättynyt siitä, että AI ei ole yhteydessä nettiin, eli ei kykene hakemaan ajantasaisinta tietoa. Tietämys botilla kuitenkin järisyttävän hyvä. Musiikin teoriassa ja Jaloviina-tietämyksessä hieman ontui. Hallintotieteen peruskurssin tenttikysymyksiin osasi vastata allekirjoittanutta paremmin.

Mahtava nähdä tulevaisuudessa mihin nämä oikein pystyy. Tällaisenakin varmasti oiva apuväline juuri esim. koodaamiseen.

6 tykkäystä