Osakesijoittaminen

Citycon sijoituskohteena

Ehkä tuo sopii paremmin ost-sijoitukseksi tästä eteenpäin. Tosin ei houkuttele näillä hinnoilla.

Miten tuo “osakkeita osinkona” -systeemi oikein toimii? Jos kaikki saavat lisää osakkeita omistamiensa osakkeiden suhteessa, silloin kenenkään omistusosuus yhtiöstä ei muutu eikä osakeannista ole mitään hyötyä.

1 tykkäys

Oon kuullut yrityksistä, jotka suunnittelevat palkitsevansa esim 2 vuoden yhtäjaksoisesta omistuksesta 1 osakkeella 10 osaketta kohden.

Sataako tämä osingon jakaminen osakkeina suoraan Katzmanin laariin (ts. saa nostettua omistustaan ilman lisäostoja)?

1 tykkäys

@Jesse_Kinnunen Osaatko avata, mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Citycon tutkii vaihtoehtoja tarjota osakkeenomistajille tulevaisuudessa mahdollisuus osingon ja pääomanpalautuksen vastaanottamiseen yhtiön osakkeina.

Onko tämä vain ensinmäinen suomalainen" DRIP " ( Dividend Re Investment Plan ) vai Dilluutoidaanko tällä?

2 tykkäystä

Keskustelin juuri Cityconin IR-johtajan kanssa ja hän kertoi, että tämä olisi muodoltaan sen tyyppinen että perustuisi valintaan. Eli sijoittajat voisivat päättää ottavatko osakkeita tai osingon/pääoman palautuksen ja osakkeet voitaisiin antaa osakesplit-tyyppisesti. Asiaa kuitenkin tutkitaan vielä ja vaihtoehtoja on erilaisia. Tiedossa ei vielä ole toteutuuko ja mikä lopullinen malli olisi. Vihjasi että selvityksessä menee vielä aikaa ja että tuskin ehditään toteuttamaan tätä ainakaan vielä H1’20 aikana. Perusteluna tälle on juuri se, että halutaan pitää tietty vakavaraisuustaso. Kieltämättä hieman erikoinen kuvio ja itselle ei tule mieleen vastaavaa Helsingin pörssissä :thinking:

14 tykkäystä

Heivaisiko tämä liike Gazitin omistuksen 50%:n yli ilman, että hän ostaisi lisää osaketta? Muistelen, että maaliskuussa häneltä puuttui enää pari prosenttia ko rajasta. Ja jos näin kävisi, muodostuisiko pakollisen ostotarjouksen hintaraja viimeiseksi saatujen osinko-osakkeiden pörssikurssin mukaan vai Gazitin 6kk sisällä ylityksestä tekemän oman hankinnan mukaan? Entä, jos Gazit ei olisi tehnyt 6 kuukauteen ostoja, vaan ylitys tapahtuisi osakkeena saadun osingon muodossa, miten 50%:n pakollisen ostotarjouksen hinta tuolloin määräytyisi?

Taitaa olla edellinen hankinta alle 6€, eli jos menee H2:lle, olisi hankintojen perusteella mahdollisesti hyvinkin alhaalla se pakollisen tarjouksen hinta, vaikka pörssikurssi olisikin jo toipunut.

1 tykkäys

Oman tulkintani mukaan, mikäli gazit ei olisi tehnyt ostoja 6kk sisällä 50% rajan ylittymisestä, pakollisen ostotarjouksen hinta määritettäisiin 3kk kaupankäyntivolyymilla painotetulla keskihinnalla. Tämä siis arvopaperimarkkinalain 11. luvun 23. pykälän perustella.

E: Laki jättää mahdollisuuden poiketa tästä menettelystä

1 tykkäys

Tää on kyllä erikoinen setti! Jos haluaisi suojella vakavaraisuutta, luulisi vaan skippaavan pari osinkoa, tai laskevan sitä merkittävästi.

Nyt tämä vapaavalintainen osakkeina tai rahana kuulostaa siltä, että jos kaikki ottavat osakkeina, siitä tulee sama lopputulema, kuin jos osinkoja ei olisi jaettu ollenkaan (paitsi että ehkä menee veroa välistä kuitenkin!), koska silloin on vaan tavallaan leikelty osakkeet pienemmiksi.

Olen erittäin hämmentynyt tästä kaavailusta ja se herättää epäluottamusta pienomistajien ja pääomistajan parhaan yhteneväisyyden suhteen.

Toisaalta jos Gazit tahtoisi vaan Cityconia itselleen halvalla, olisi vaan ilmoittanut, että osinkoon tulee vuoden paussi ja ehkä olisi taas osake laskenut sellaisiin tasoihin, että hänen olisi ollut mukava ostella.

Tällaisen matriisin sain, kun lähtökohtana 2020 Q1 lukemat, tämän päivän markkina-arvo ja skenaariona että loppuvuoden osingoksi vaihtoehtona raha tai osakkeet. Osinkoveroa ei ole huomioitu.

Kuten arvata saattaa, osakeannit kun P/B < 1 on surkea vaihtoehto. Valitse rahaosinko ja toivo että mahdollisimman moni valitsee samoin.

1 tykkäys

Toisella keskustelupalstalla nostettiin esille Arvopaperimarkkinalain 11 luvun 21§ https://www.sijoitustieto.fi/comment/40486#comment-40486

“Jos tarjousvelvollisuusrajan ylittyminen johtuu yksinomaan kohdeyhtiön tai toisen osakkeenomistajan toimenpiteestä, ei velvollisuutta tehdä pakollista ostotarjousta synny ennen kuin tarjousvelvollisuusrajan ylittänyt osakkeenomistaja hankkii tai merkitsee lisää kohdeyhtiön osakkeita tai muutoin kasvattaa ääniosuuttaan kohdeyhtiössä.”

Tällä erikoisella kikalla Gazit voisi siis saada nostettua omistusosuuttaan ilman velvollisuutta ostotarjoukseen. Toisin sanoen saisivat hyödynnettyä alhaista kurssia jota nyt eivät voi täysissä määrin muutoin hyödyntää jos eivät kykene tekemään ostotarjousta koko puljusta. Viekasta ja kekseliästä jos tämä tässä on taustalla.

4 tykkäystä

Gazit omisti maaliskuun lopussa 48,8 % Cityconista ja kuluvana vuonna maksettavalla enimmäisosingolla 0,375 euroa per osake ja perjantain päätöskurssin toteutushinnalla omistus nousisi 50,3 %:iin jos tämä varojenjako osakkeina toteutuisi. Tämä siis sillä oletuksella, että Gazit ottaisi osingon osakkeina ja kaikki muut rahana. Jos Gazitin lisäksi hieman yli 11 % omistajista ottaisi osingon myös osakkeina (esim. CPP) niin Gazitin 50 %:n raja ei ylittyisi tänä vuonna.

11 tykkäystä

Gazit Globe ilmeisesti taas ostoksilla? Jokohan se 50 pinnaa alkaa täyttymään.Volyymi taisi olla 15 000 osaketta tällä kertaa.

2 tykkäystä

Tais olla 30000 osaketta mutta vielä on matkaa 50 pinnaan! Pikku hiljaa toki lähestytään,mielenkiintoista, jäädään odottamaan…

3 tykkäystä

Eilen näköjään tullut taas sisäpiirin osto, 17 000kpl. On ihme, jos ei piakkoin uutisia tule liittyen Cityconin tulevaisuuteen…

Tuskimpa mitään sen kummempaa isoa uutista tulee. Osingonmaksusta pitäis tulla tiedote (jos ei oo jo tullu? Mennyt sitten silmieni ohi). Vastahan heillä oli ylimääränen yhtiökokous, jossa otettiin lisää jäseniä hallitukseen (10kpl nyt?? - eniten hesan pörssissä - mitkähän on tälle perustelut…).

Gazit on aikaisempinakin vuosina ostellut, ilman mitään uutisointia. Oma mutu sanoo, että gazit pyrkii ostamaan lähelle 50% - jonka jälkeen osingot osakkeina -> ei lunastusvelvollisuutta vaikka menee yli 50% (ylempänä tästä keskustelua).

Ja vaikka Gazit joutuisi tekemään ostotarjouksen, ei se hinta tod.näk tulisi olemaan mikään korkea. ( case Atrium )

3 tykkäystä

Joo tuolla uutisoinnilla tarkoitin mahdollista lunastustarjousta. Se on totta, että jos tarjous tulee, niin preemio ei varmasti kovin kummoinen olisi, niin kuin näissä ei yleensä tapaa olla.

1 tykkäys

Ostin aamupäivällä ensimmäisen satsin Cityconia, ja sen jälkeen hallituksen PJ osti 20 000 osaketta. Ajattelin ostaa lisää, jos dippaa lisää.

Itseänikin alkaa jo kyseinen pulju näillä hinnoilla kiinnostamaan. Tuskin alle 6€ enää painelee nyt kun kulutuskin on palautumassa ja kauppakeskuksissa käy väkeä. Täytyykö tässä vetää ostohousut jalkaan vai näkeekö joku viisaampi tässä jotain suurempia riskejä?

1 tykkäys

Yhtiö on saanut maksusuorituksina noin 73 % vuokralaisiltaan sekä jaksottanut noin 5 % laskutetuista vuokratuotoistaan, joiden maksuaikatauluja on lykätty, kunnes vuokralaiset ovat saaneet tukimaksuja kiinteiden kulujensa kattamiseksi valtion ohjelmien puitteissa.
Lisäksi kävijämäärät ovat jatkaneet positiivista kehitystä ja kävijämäärä viikolla 25 oli 86 % vuodentakaisesta kävijämäärästä. Myös keskimääräinen ostos kävijää kohden oli toukokuussa edelleen vuodentakaista korkeammalla tasolla ollen toukokuussa 2020 29 % korkeampi kuin vastaavana ajankohtana 2019.

Avasinpa lopulta omankin pienen position Cityconiin, velkaisuus hieman jännittää mutta bisnes näyttäisi kulkevat paremmin kuin kurssi antaa ymmärtää.

8 tykkäystä