Cloudflare - CDN:ää ja taistelua palvelunestohyökkäyksiä vastaan

Yhtiö on luvannut päästä viivalle eli nollaan q1/2022. Yhtiö on tarkoituksella miinuksella, myynti ja markkinointi ja tuotekehitys syö tuloksen. Matthew Prince sanoisi, että homma etenee kuten suunniteltu. Onhan hinnassa meemimäisiä piirteitä.

3 tykkäystä

Cloudflaresta ja Fastlystä puhutaan tuolla internetin ihmemaailmassa hyvin usein samassa yhteydessä joten osaako joku perehtynyt kertoa ovatko ne suoraan tai osittain kilpailijoita ja mikä etu toisella on toiseen nähden, jos sellainen on?

1 tykkäys

Hyvä kysymys. Netistä löytyy fastly vs cloudflare haulla hyvä joukko artikkeleita. En ole syventynyt Fastlyyn, ja mulla on hatara käsitys että se pystyy tarjoamaan nimensä mukaisesti nopean ja jopa nopeimman netin. Cloudflare tarjoaa turvallisen ja nopeudeltaan kilpailukykyisen netin. Kyberturvallisuus ja nopeus samassa paketissa. Ratkaisut on helppo käyttöönottaa. Itse en firmoja vertaa enkä harkitse Fastlyä, koska jostain syystä en pääse siihen taloon samalla kiinni kuin Cloudflareen, jonka yrityskulttuuri on hieno ja se näkyy myös firman toiminnassa esim. teemaviikoissa.

3 tykkäystä

Cloudflaren osalta voi nyt arvata nousun pysähtyvän. Ostajat loppuu nyt. 4. marraskuuta tulee ulos Q3. Ei tätä yhtiötä pysty salkussa holdata numeroiden perusteella. Instikat ei vaan myy nyt tätä edes nytkään. Mitään uutisia ei ole ja vaihto on normaalia. Mutta kukaan ei nyt myy. Olen itse alkanut pohtia sitäkin, että kun merkittävä osa maailman busineksesta pyörii netissä, niin käykö nyt sitten niin, että nopea ja turvallinen netti on arvokkaampi asia Wall Streetin mielestä tänään kuin 11 päivää sitten, jolloin Facebook hävis internetistä. Oliko se jonkinlainen herätys, joka alkoi sataa $NET:n laariin. Jonkinlaista taitekohtaa nyt eletään Cloudflaren osalta, ehkä Wall Street äänestää nyt että The Winner ($NET) Takes It All. Erittäin mielenkiintoista.

2 tykkäystä

Ihan varmasti nopea ja turvallinen netti muuttuu pikkuhiljaa arvokkaammaksi asiaksi (etenkin se turvallisuuspuoli, tai ehkä käyttäisin sanaa luotettavuus), mutta kun esim. tuo Facebookin tapaus ei käsittääkseni millään muulla tavalla liittynyt Cloudflareen kuin siten että siellä oltiin hereillä ja kirjoitettiin ihan pätevä blogikirjoitus asiasta, en jotenkin usko että tuo arvostusloikka on millään tavalla kestävä, vaan ennemminkin johtuu siitä että suuri määrä rahaa on suunnattu kohti firmoja joiden tekeminen liittyy verkon luotettavuuteen ja turvallisuuteen. Tätä miun mielestä tukee osaltaan myös se, että kurssikäyrässä ei näy käytännössä mitään 20.8. jolloin uutisoitiin siitä miten Cloudflare onnistui “aiemmin kesällä” torjumaan ennätyssuuren DDoS-hyökkäyksen (yhtiön oma blogipostaus). Toki tuo oli siinä vaiheessa tavallaan vanha uutinen, ja tilanne ei silloin tapahtumahetkellä kai aiheuttanut mitään dramaattisia vaikutuksia, joten tavallaan se oli ainakin asiaa tuntemattomille ehkä näkymätön.

Otetaan vielä toinen vähän erilainen lähestyminen: Koska tosiaan Cloudflaren tekeminen on sellaista, ettei sitä ilman tietoteknistä osaamista pysty käytännössä ollenkaan ymmärtämään pintaa syvemmältä, niin ylivoimaisesti suurin osa sijoituksista tulee “sokkona”, ja siinä mielessä toi pomppu on täysin looginen. Tosin en ole tutkinut verrokkifirmojen kurssien käyttäytymistä. Edellä mainittu Fastlykin on ollut nousussa 5.10. alkaen, mutta siellä ei näy mitään pomppua - toisaalta trendikin on niin raskaasti laskusuuntainen että ehkä spekulatiivinen raha ei sen takia ole ohjautunut siihen suuntaan suuremmissa määrin. Mutta ei tämäkään näkökulma tue pysyvää arvostustason nousua. Voisin kuvitella ensimmäisen jollain tavalla negatiivisen tai vähintään todellisuuteen herättelevän uutisen (esim. se Q3 tulos ehkäpä) päästävän ilmat pois arvostuksesta.

Disclaimer: En seuraa aktiivisesti yhtiötä enkä ole omistaja, mutta seuraan suht aktiivisesti IT- ja tietoturvamaailman tapahtumia.

3 tykkäystä

Kiitos @eesau!!! Hyvä sparraus on tärkeää. Cloudflare on salkussani sen takia, että se on osoittanut jatkuvaa yli 40-50% kasvua. Kokoan kapean salkkuni siis muutamista kasvajista, jotka ovat globaaleja. Ja yhtiön pitää olla itse innovatiivinen ja disruptiivinen. Ja yhtiön pitää olla osa kokonaisuutta, jossa varmasti syntyy merkittävästi uutta lisäarvoa (-> siitä syntyy todellinen kasvun potentiaali). AI tuo lähivuosina valtavan ison lisäarvon. Asiaan voi tutustua Nvidian ja Upstartin aineistoista. Pakollinen ehto AI:lle on tehokas ja luotettava Edge Computing-kyvykkyys (-> Fastly, Cloudflare jne.). Olen tämän ketjun alkupuolella kuvannut Cloudflarea yrityksenä. Yrityskulttuuri ja arvot ovat esimerkilliset. Sen takia juuri Cloudflare on salkussani, monista AI megatrendistä myötätuulta saavista yhtiöistä. Nyt sitten siihen osuuteen, mistä Inderes aina varoittaa: excelit on vaarallisia. Mutta vapaa maa ja jokainen voi valita omat työkalunsa. Jos Cloudflare kasvaa 5 vuotta 40% tahdilla ja sitten 30% tahdilla ja jos se nostaa vapaan kassavirran yhtiön omaan pitkän aikavälin tavoitteeseen 20% vuonna 2030, niin vuonna 2030 Wall Street antaa yhtiölle arvon 480 miljardia taalaa. Kyseessä on silloin lähes tenbäggeri tähän päivään. Ja siihen nähden tän vuoden kurssijojoilu on ihan se sama mitä on. Mutta sanon ihan suoraan, että oman salkkuni hallinta on hitsin vaikeaa. Myyntinappi houkuttelee kokoajan. Mutta tämän kirjoittaminen auttoi minua jäsentämään strategiaani ja toivottavasti sain jotain ajatuksia teille muillekin. Koska AI on nyt taitekohdassa, niin kiinnostaisiko Inderesiä pitää AI podi, jossa ruodittaisiin AI:ta sijoittajan näkökulmasta, ajatus muhimaan Inderesin väelle, vai mitä @Verneri_Pulkkinen?

3 tykkäystä

Tuo miun konservatiivinen näkemys arvostukseen kohdistui enimmäkseen tähän viime viikkoiseen loikkaan, kun kurssi jatkoi kuuta kohti sen jälkeen kun oli jo ohitettu pikadippiä edeltänyt taso. Arvostuksen isoon kuvaan mie en pysty ottamaan kantaa.
On kyllä kiinnostavaa nähdä miten käy.

2 tykkäystä

Tämä oli yllätysveto. Jatkuvaa tuotekehitystä netin ytimessä. Cloudflaren asiakkaat/business saavat nyt nauttia parhaasta hakukonesuorituskyvystä “Cloudflare customers can ensure users see the most up-to-date version of their content, all with a single click.”

3 tykkäystä

Voikun tähän ryhmään tulis lisää jengiä yhdessä seuraamaan, kun NET haastaa FAANGeja.Jotain spesiaalia tässä symppisfirmassa on. No niin tunteilut pois → osakkeeseen ei pidä rakastua :slight_smile:

3 tykkäystä

Kilpailijavertailua…Cloudflare liiderinä

3 tykkäystä

Conffacalli menossa ja post market ei ainakaan vielä indikoi, että NET lähtisi liukuun. Ihan 5 min pikaluku kertoo, että asiat etenevät suunnitellusti. Markkina on kahtia jakautunut. Osa haukkoo henkeä arvostuksesta ja osa jostain syystä ostaa ja ostaa ja ostaa…kurssihan menee kuin heliumpallo… Palataan asiaan kun olen ehtinyt syventyä.

5 tykkäystä

Ensimmäinen “break-even” vuosineljännes, ja liikevaihto sekä asiakasmäärät jatkoivat vahvaa kasvuaan. Jälkimarkkinoiden perusteella ainakin kelpasi omistajille, kirjoitushetkellä kurssi +4.77%.

2 tykkäystä

Todellisuus pyyhki konservatiivisella näkemykselläni pöytää varsin komeasti :smiley: Hyvin fronttasi markkina tuota break-eveniä, tai mikä ikinä nyt arvostusta ajoikaan viime viikot. En ole varsinaisesti “kasvusijoittaja” mutta olihan kyllä komeat kasvuluvut, ja onhan se kasvufirmalle iso mailitolppa kun tulos alkaa päästä nollan yli - ja siten ehkä peruste arvonkin nousta pysyvämmin seuraavalle tasolle. :man_shrugging:

3 tykkäystä

Cloudflarenkin holdaaminen perustuu alkemiaan, koska EV/Sales (TTM) on nyt 113. Mutta otetaan silti katsaus yhtiöön Q3 lukujen pohjalta:

Liikevaihto Q3 Y-to-Y 51%. Kasvusta on tärkein isojen asiakkaiden lukumäärällinen osuus. Q3 2020 → Q3 2021 kasvua oli isojen asiakkaiden määrässä 71% ja vuotta aiemmin 63%. Tässä on signaali kiihtyvästä kasvusta, koska nyt yli 50% liikevaihdosta tulee tästä segmentistä.

Cloudflaren tapa kehittää on inkrementaalinen, eli ratkaisut kehittyvät pala palalta ja juuri oikeaan tarpeeseen. Tätä Matthew Prince painottaa ja kuvailee, että he tuotekehittävät taakaapäin, eli niitä asioita mitä asiakkaat pyytävät ja ilmoittavat tarvitsevansa. Inkrementaalinen ohjelmistokehitys, varmasti haluttuun tarpeeseen tehty tuote ja skaalautuva pilvituotanto ovat ajurit kiihtyvälle kasvulle.

Dollar-Based-Net Retention (Q3 124%) kertoo sen, kuinka paljon samat asiakkaat ostavat enemmän nyt kuin vuosi sitten. Tämä luku ei huomio uusia asiakkaita tai niitä, mitkä ovat siirtyneet ilmaisasiakkaista maksaviksi. Tämä luku erittäin korkea ja antaa pohjaa kiihtyvälle kasvulle, koska vaikka NET ei saisi yhtään uutta asiakasta niin liikevaihto kasvaa tällä tahdilla 24% vuodessa.

Loistavaa suoritusta, mutta iso kysymys on se, että mikä saa yhtiön arvon hakeutumaan tasolle, jota kukaan ei julkisesti perustele. Investointipankit ovat suosituksillaan hiljaa. Ihmiset ovat joillakin jenkkifoorumeilla jopa vihaisia yhtiölle, kun se ei dippaa riittävästi.

Jätän luettavaksi seuraavan puhuttelevan kirjoituksen.

Aluksi ajattelin, että tässä on mustan joutsenen aineksia, mutta onko tässä lopulta sitten se mistä Wall Street lopulta pitää? Siis yhtiö, jolla on vahvat amerikkalaiset periaatteet, ja siis todellakin hyvässä mielessä, vaikka yhtiö joutui hankalaan tilanteeseen tuossa artikkelissa.

Idea Vernerille @Verneri_Pulkkinen. Inderes voisi alkaa pyörittää Alchemy of Investing teemaa, jossa disruptiivisia yhtiöitä avataan sijoittajan näkökulmasta, mutta ilman pakottavaa tarvetta asettaa tavoitehintaa. Tää Cloudflare vaatii nyt investoijan alkemiaa numeroiden tueksi. Helsingin pörssissäkin noita disruptiivisia yhtiöitä on, joissa markkina-arvo ja nykytilanne ei numeroissa kohtaa.

4 tykkäystä

Pilvihommissa pitkään mukana olleena päädyin sijoittamaan cloudflareen ensisijaisesti heidän loistavien tuotteidensa perusteella (noh ja tietysti mahtavan kasvun jne jne takia).

Amazonilla on esimerkiksi vastaaviin tarkoituksiin kilpailevia palveluita, mutta cloudflare on näissä valovuoden edellä. Toki AWS tarjoama on huimasti laajempi, mutta omalla alueellaan cloudflare ylivoimainen. Myös asiakaspalvelu on ollut todella laadukasta enkä asiakkaana yhtään ihmettele tuota aiemmin mainittua Dollar-Based-Net Retentionin kasvua.

Cloudflaren tarjoama myöskin kasvaa jatkuvasti, vaikka CDN ja DDoS jne suojaukset jne ovat yhtiön kivijalka, hivuttautuu yhtiö pikku hiljaa enemmän ja enemmän myös AWS:n tontille serverless tarjoamallaan. Pieni kutina että Cloudflare tulee olemaan houkutteleva ostos jollekkin isommista pelureista.

5 tykkäystä

Ensiksi hyvää isänpäivää, miten kukin sitä viettääkin.

Tein ison urakan ja luin Cloudflare Q3 2021 Earnings Call Transcriptin. Se löytyy yhtiön sivuilta.
Yleinen havaintoni on se, että suomalaiset yhtiöt eivät avaa liiketoimintaansa yhtä hyvin kuin jenkeissä on tapana. Ehkä meillä ei ole sellaista foorumia, tai ehkä en ole sitä itse löytänyt. Ja toiseksi, TÄMÄ EI OLE SIJOITUSSUOSITUS. On vaan niin paljon helpompi kirjoittaa tähän, kun tiedätte mitä itse ajattelen yksityisenä sijoittajana, enkä vaan pyörittele asioita liian ympäripyöreästi. No niin, aloitetaan.

Cloudflaren missio luotettavuus, turvallisuus ja nopeus ovat heille kaikki kaikessa. Lisäksi asiakkaan ROI on noussut neljänneksi tavoitteeksi. Yhtiö disruptoi voimakkaasti ns. legacy pilvipalveluottajien businesta, uusimpana keinona R2. Yhtiö asettuu asiakkaan ja legacy-pilvitalon väliin. Tarjoaa kaiken mitä legacyt, ja enemmän, ja halvemmalla. Yhtiön ohjelmistoratkaisut ovat mahdollistaneet sen, että 95% maailman ihmisistä on 50 millisekunnin päässä Cloudflaren verkosta. Yhtiön johto on jo aiemmissa esityksissään kertoneet, että heidän infra on rakennettu perusraudalla ja he voivat kilpailutta rautatoimittajia koko ajan. Eli yhtiö seisoo täysin ohjelmistojensa varassa → yhtiön mukaan heillä ei ollut Q3:lla mitään ongelmia infran hankintojen suhteen.

Viimeisten 12 kk aikana Cloudflareen haki töihin 250 000 asiantuntijaa! Heitä on nyt noin 2 000. Eli paras osaaminen on taattu. Yhtiö avasi hyvin Q4 alussa saatuja uusia kauppojaan. Niistä arvioin, että yhtiön omat puheet tehokkuudestaan, nopeudestaan ja innovatiivisuudestaan ovat totta. Cloudflaren palvelun kustannus on marginaalinen siihen nähden, mitä pankit tai teollisuus käyttää tänäänkin ICT:hen, erityisesti legacy ICT:hen.

Erityistä on yhtiön lupaus siitä, että he eivät ole koskaan eivätkä tule koskaan myymään asiakastietoja. Yksityisyys on yhtiön arvojen peruskiviä. Tätä yhtiö on aiemminkin avannut; he pystyvät ohjelmallisesti varmistamaan datan sijainnin asiakkaan haluamalla tavalla. Tietojen 100% suojaamisen periaate erottaa yhtiön muista. Nyt Matthew Prince sanoi, että eivät koskaan ole myynyt eivätkä tulee myymään asiakasdataa. Tietyllä tapaa tämäkin kytkeytyy aiemmin jakamaan WIRED-artikkeliin.

Amit Daryanani (Analyst Evercore Group LLC) kysyi Q3 keskustelun yhteydessä, miten Cloudflare reagoisi siihen, jos AWS alentaisi nyt 80 kertaisen egress-maksun nollaan (mm. tätä maksua NET nyt disruptoi). Prince sanoi, että tanssisivat ilosta asiakkaiden kanssa, koska silloin netti on lähempänä sitä mihin se on tarkoitettukin, ja asiakkaat pääsevät hyödyntämään Amazonin, Googlen, Microsoftin ja Oraclen parasta tarjontaa, tähän Cloudflarekin pyrkii.

He itsekin sanovat, että eivät osaa ennustaa, mitä Web 3.0 tarkoittaa heidän liiketoiminnalleen. Princeltä kysyttiin, mitä autonominen autoilu tarkoittaa heille. Vastaus on fundamentaalinen: “And if someday driverless cars use it (= Cloudflare) too, that’s great. But in the meantime, we’ll focus on real problems of the moment”. Yhtiön kuvaus toiminnastaan on johdonmukainen: Tehdään sitä mitä asiakkaat haluaan, tehdään kaikki ohjelmallisesti, disruptoidaan legacy-pilvet, vahva ESG, investoidaan kaikki viivan päälle tuleva raha tuotekehitykseen ja markkinointiin. Toisin sanoen, yhtiö tuo jatkuvasti uusia palveluita asiakkailleen. Matthew Prince onkin kuvannut yhtiötään vauhtipyöräksi, joka kiihtyvällä vauhdilla auttaa asiakkaitaan. Tämä on uskottava väite, kun syventyy yhtiön tapaan tehdä inkrementaalista/pilotoivaa tuotekehitystä miljoonien käyttäjiensä kautta.

Lopuksi, Cloudflare on yksi vaihtoehto osakesalkkuun, jossa on tarkoitus investoida seuraavien 5-10 vuoden globaaleihin menestysyhtiöihin.

Potentiaalista markkinaa voi arvioida myös alla jakamani artikkelin kautta. Minusta Cloudflare itsessään on luomassa Web 3.0:aa, vaikka se välttää kaikin keinon asiaa kommentoimasta. Ymmärrän hyvin, Prince haluaa pitää keskustelut ja odotukset tietyissä raameissa.

8 tykkäystä

Michelle Zatlyn, toinen perustajista, kertoo omalla vahvalla tavallaan siitä, kuinka Cloudflare työstää missiotaan: luotettava, turvallinen ja nopea netti - kaikille. Perustajakaksikon haastatteluista huokuu molempien vahva arvomaailma, jota he toteuttavat perustamansa yhtiön kautta. Sen lisäksi Zatlyn on myös aktiivinen verkostotoimija ja sijoittaja. Matthewilla on kontollaan päävastuu tekniikasta ja juridiikasta, nörtti mikä nörtti. Isojen haastaminen on sivujuonne muttei päätarkoitus, joka joudutaan tekemään, jotta missio saavutetaan.

1 tykkäys

Tällä viikolla on ollut käynnissä CloudFlare Full Stack Week jossa on taas ilmoiteltu kasa uusia palveluita ja parannuksia mm tuonne serverless puolelle josta mainitsin jo aiemminkin.

Omasta mielestäni ei mitään tajunnan räjäyttävää, mutta erityisesti start-upeille uskon useiden palveluiden olevan houkuttelevia ja selvästi halvempia kuin aws:n vastaavat.

2 tykkäystä

Inkrementaalinen kehitys ja pienistä puroista isompi juttu on ollut NET:n malli toimia. Näyttää toimivan.

3 tykkäystä

Ensiksikin hyvää itsenäisyyspäivää!

Käväisin toisessa ketjussa hakemssa ja saamassa sparria SaaS yhtiöiden hinnoitteluun:
Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju
Täytyy sanoa, että oma ymmärrykseni kasvoi paljon; pallotteluiden lopuksi vedin ketjussa seuraavan johtopäätöksen “Hetken kun tuumasin, niin toden totta, P/S 50 tarkoittaa sitä, että vapaa kassavirta on 20% liikevaihdosta ja yhtiön liikevaihto kasvaa ennusteissa ja sitten tosielämässä 30% vuotuista tahtia (laskelmassa wacc on 6,4% ja Term 3,1%). Eli joku yhtiö sen aina tekee, ja nähdään multibäggäys. Vaikka ostaisi korkealta P/S tasolta.”
Siis 30% pitkäaikainen kasvu ja vapaan kassavirran nosto (tai kyky nostaa) 20%:iin liikevaihdosta johtaa näihin korkeisiin arvostuksiin. Ja tuo tulee oikeaoppisesta kassavirtalaskelmasta. Mutta silloin vedetään n. 10 vuoden kasvulegi ja pannaan analyytikko hinnoittelemaan vuoteen 2030. Sori jos menee vaikeaksi, mutta yritän parhaani mukaan järkeillä näitä juttuja. US osakemarkkina on maailman tehokkain, niin on aika vaikea haastaa sitä väärin hinnoittelusta.

@Tepi1 sanoo sen, mistä on perimmiltään kyse…yhtiö tuo kokoajan uusia palveluita → siitä VOI syntyä vuosia kestävä korkoa korolle kasvu. Sijoittajan pitää vaan jaksaa noteerata nämä pienet purot ja seurata näyttääkö kasvu vahvalta ja vakaalta, joka kvartaali arvioitava. Tietysti jokainen valitsee sijoitustyylinsä; tää kirjoittamani on nyt sitä osakepoimintaa missä pitäis jaksaa pitää peppu penkissä ja olla liikaa provosoitumatta kurssiheilunnasta.

5 tykkäystä