Osakesijoittaminen

Corsair (CRSR) ja tietokonepelaamisen tulevaisuus

Jos haluaa tälle alalle sijoittaa niin suosittelen tutustumaan Turtle Beach Corporationiin (HEAR). Pienempi ja tuntemattomampi, mutta samalla halvempi ja kannattavuudeltaan parempi. Tekee kuulokkeita yms, jotka toki revittiin viime vuonna käsistä, mutta omistaa myös ROCCAT brändin jolta löytyy näppäimistöjä, hiiriä yms.

Olen omistanut Turtlea marraskuun rokoteuutisista lähtien. Toki olisi pitänyt myydä kevään piikkiin, josta on valunut aika runsaasti. Varoituksen sanana vielä se, että tämä päätyi salkkuun pelkän screenerin perusteella, enkä ole sittemminkään tutustunut hirvittävän tarkasti yhtiöön. Joku vaan kaipaili verrokkeja niin tässä olisi yksi.

2 tykkäystä

Näin tosiaan näyttäisi olevan, Q4/2020 tulosten yhteydessä annettu vuoden 2021 ohjeistus on kituisasti vähän päälle 2020 numerot. Mitenkähän tuota on perusteltu :thinking:

Pläräsin Corsairin Q3/2020 ja Q4/2020 presikset ja marraskuisen Investor Presentationin kalvot läpi, kaikissa kolmessa on lähes samat sisällöt, pelkkä Q4/20 taitaa sisältää kaiken oleellisen yksinäänkin:

Q4/20, eli viimeisin tulosjulkistus (9.2.2021)
Q3/20, eli Corsaisin ensimmäinen tulos listattuna yhtiönä (10.11.2020)
Inverstor Presentation (30.11.2020)

Ja firma on siis listautunut 23.9.2020
Market Cap ~3BUSD

Sijoittajanäkökulmasta Corsairin pääpointti taitaa olla kasvavan PC-pelaamisen ja streamaamisen markkinajohtajuus. Jos uskoo tämän markkinan kasvuun jatkossakin, markkinan ykkönen on looginen sijoitus sen puolesta.

Poimin tähän mielenkiintoisimman kalvot Q4 presiksestä yhtiöön tutustumisen kannalta. Uusi pörssiyhtiö selvästi panostaa vielä bisneksensä avaamiseen sijoittajille, kun siihen on reilusti käytetty tulosjulkkarin presiksessä tilaa. Kannattaa lukaista ainakin se.

Perustiedot putiikista ja sen tarjonnasta. Corsairin tuotteet vaikuttavat pelaamisessa, e-sportsissa ja streamaamisessa:


Asiakaskunnasta, yllätyin että 18% PC-pelaajista luo 83% PC-pelivarustemarkkinasta. Corsair mieltää käsittääkseni tämän joukon pääasiakaskuntanaan, lisäksi asiakkaisiin kuuluu streamaajia, vlogaajia, podcastien tekijöitä, etätyöläisiä…

Todella vakuuttavan kuuloinen statement tuotteiden laadusta, tiedä sitten paljonko arvoa kaikille kunniamaininnoille voidaan antaa:

Tämä lienee yksi taikasana sijoittajille, “Software-driven ecosystem”. Kun asiakas on saatu tuohon @jasso nostamaan iCue-ekosysteemiin, siihen on helppo sitouttaa ja myydä enemmän.

Markkina-aseman esittelyä ja muutaman valikoidun tuotekategorian todella vakuuttavien preemioiden esittelyä:

Sitten ne numerot, kaikki luvut näyttäisi kasvaneen melkoisen hurjasti Q4 ja vuositasolla. Oleelliset tässä kuvassa, tarkempi selonteko olisikin sitten sama katsoa presiksestä kuin kopsata tänne :sweat_smile: Visuaalisesti mukavia dioja, kannattaa vilkaista (linkki presikseen)

Ja ujon kuuloinen 2021 ohjeistus, tarkoittaisi toteutuessaan liikevaihdolle 5,5% - 14,7% YoY -kasvua ja EBITDAlle 0,9% - 8,0% kasvua:


Q4 -tuloksen jälkeen useampi analyytikko on nostanut tavoitehintaa 10.2.2021, konsensus näyttäisi olevan nyt $45.11 vrt. tämän hetken kurssi $32.16.


(lähde CRSR Price Target, Analyst Ratings and Predictions (Corsair Gaming))

Kyllä tässä näin äkkiseltään tuntuisi olevan kohtuullisesti hinnoiteltua kasvavan markkinan markkinajohtajaa tarjolla. Itseäni puhuttelee etenkin tuo iCue-ekosysteemi, ja sen kyky sitouttaa käyttäjiä Corsairiin. Siihen muuten saa helposti nopean vilkaisun Corsaisin sivuilta: https://www.corsair.com/us/en/icue

8 tykkäystä

Tuo @tonimerkki n mainitsema “striimaaminen” on mikä pisti silmään tässä pari kuukautta sitten. Itselläkin tässä alla Corsairin STRAFE RGB näppis, koneessa Corsairin virtalähde, ja RAM taisi olla Corsairia myös (vuosia viimekerran päivittämisestä…). Kuitenkin isommat kasvumahdollisuudet näen noissa striimauslaitteistoissa. Wave Paneelit (akustisuus), Wave mikit, Stream Deckit, yms.

Epäröin kuitenkin sijoittamisessa tähän, koska (kuten @niko_naakka n postaamassa videossa mainitaan) yrityksen velkamäärä > käteisen määrä. Arvostus tekee oletuksen, että myynti jatkuisikin yhtä hyvänä ja kasvaisi entisestään. Tämä ehkä selittää yhtiön “aliarvostetuksen”, riski <=> tuotto.

…menispä korona pois niin vois käydä ensi-assyilla kyselemässä teineiltä ovatko RGB komponentit vielä lisähinnan arvoisia. “Vaihtaisiks lavallisen monsteria RGB näppikseen jos pitäs valita jompikumpi?”

7 tykkäystä

Itellä on räjähtänyt aikoinaan (2003) kaksi emolevyä, kun Corsairin tai Seasonicin virtalähde päätti päivänsä. Eka alkuperäinen emolevy paskaksi ja sitten uusi emolevy ekalla startilla rikki, jonka jälkeen vikaa lähdettiin etsimään muualta kuin sakkaavasta emolevystä.

Nykyään koneesta löytyy Corsairia ja onhan tuo laatu, mitä ilmeisemmin parantunut huomasti noista päivistä.

2 tykkäystä

Olen itsekkin tutkinut ko. firmaa jo jonkin aikaa ja melkein avasin itse ketjun sille noin kk sitten, onneksi joku muu rohkaistui minua enemmän!

Samaa mieltä @ElmoM kanssa että arvostukseen on kasvuodotuksia vähän jo pinottu, mutta jos liikevaihto pysyy edeltävien kvartaalien tasolla ja kasvaa siitä maltillisesti on osake mielestäni hyvin reilusti hinnoiteltu. Tein Corsairista pikaisen DCF-laskelman käyttäen viime vuosien tilinpäätöksiä ja niissä mainittuja näkymiä. Tässä pari pointtia ja muita ajatuksia mitä itelle tarttui muistiin laskelmaa tehdessä:

  • Yhtiö ohjeistaa/ennustaa liikevaihdon olevan 1,8 - 1,95 miljardia dollaria, mikä tarkoittaisi n. 5%-15% kasvua 2020 verrattuna (1,70 miljardia)
  • EBITDA ennustetaan olevan 215-230 miljoonan välissä, mikä nykyisellä kurssilla tarkoittaisi noin 13,7-14,7 EV/EBITDA-kerrointa

EV/EBITDA ei suoranaisesti hirvitä ja viime vuoden EBITDA:lla mitattuna (200 mil.) kerroin on tämän hetken kurssilla 15,8. (Corsair Gaming Inc Ordinary Shares (CRSR) Valuation - XNAS | Morningstar)

Osittain noihin yhtiön ohjeistuksiin tein aika nopeasti hujaistun DCF laskelman jonka tulokseksi sain n. 47 dollaria osakkeelta. Laskelmassa on paljon kyssäreitä, varsinkin kun Corsairin pörssihistoria on hyvin lyhyt. Ja laskelmassa voi tosiaan niitä virheitä olla, mutta se on toteutettu yleisten käytäntöjen mukaan ja Inderesin laskuistakin otettu mallia.

Oletin laskelmassa 5% kasvua tälle vuodelle sekä vuodelle 2022, jonka jälkeen kasvu olisi 2% luokkaa vuoteen 2031 asti. Nämä luvut huomattavasti alakanttiin siitä mitä yritys kasvun osalta ohjeistanut. Terminal LV-kasvuksi laitoin tässä laskelmassa 2%. Ehkä isoin kyssäri on siinä kuinka hyvin yhtiö saa pidettyä marginaalit yllä. Kuitenkin vuonna 2019 EBIT-% oli 2,2% ja 2020 se pomppasi jo 9,3 prosenttiin. Jos marginaalit pysyvät lähellä kymppiä ja kasvu on edes tuota maltillista muutamaa prosenttia, jonka mielestäni yhtiö voi ainakin seuraavan kahden vuoden aikana edellisten kvartaalien perusteella lyödä, ei yhtiö mielestäni ole kauhean kallis.

Corsair Gaming, Inc. (CRSR) Analyst Ratings, Estimates & Forecasts - Yahoo Finance Corsairia seuraavien nalyytikoiden ennusteet osuvat välille $37-$55.

Jos vielä tuotteesta muutama sana, niin sen mitä olen Corsairin tarjontaa tutkinut niin he ovat laajentaneet laajasti kaikkiin pelaamisessa myytäviin varusteisiin, muistikammoista ja muista tietokoneen komponenteista näyttöihin ja headsetteihin asti. Lisäksi, tietääkseni Elgaton striimauslaitteet ovat markkinajohtajia monella tapaa ja monien suosittujen striimajien/Youtubereiden käytössä. Eli tuoteportfolio on hyvin laaja ja varsinkin striimaukseen liittyvässä softassa ja laitteissa ei tunnu monia kilpailijoita olevan.

Tässä omat alustavat kommentit (voin lisäillä myöhemmin muistiinpanoista mitä tästä lyhyestä tiivistelmästä unohtui) ja jään kyllä aktiivisesti seuraamaan tätä lankaa.

Ostin Corsairia n. $33 dollarin tasoilta joitain viikkoja takaperin pienen position, ehkä alustavasti muutaman kk / puolen vuoden swingiin, mutta jos Q1 näyttää lupaavalta niin voihan se olla lisäänkin jos hinnat on kohillaan.

Edit:
Tämmönen kommentti CFO:lta jäi myös hyvin positiivisena mieleen 2020 raportista:
" We are extremely pleased with our financial performance in the fourth quarter. We have paid off an additional $50 million in debt during the quarter, making the total debt repayment $190 million for 2020. We expect to continue to use our operating cashflows to reduce our debt and continue to invest in growth."

5 tykkäystä

Actual results (vs consensus):

Revenue: $529.4m ($449m)
Gross margin: 30.3% (27.1%)
EBITDA: $80.4m ($50m)
EPS: $0.58 ($0.33)

Raise FY sales guidance to $1.9-$2.1b and $245-$265m EBITDA.

3 tykkäystä

Älyttömän hyviä lukuja kyllä. :heart_eyes:
Todella yksinkertaisella laskulla jossa EPS pysyisi samana koko vuoden (0,58 x 4), olisi koko 2021 EPS $2,32. EPS ei nyt voisi luulla kauheesti laskevankaan. Tätä kirjoittaessa hinta pre-marketissa $34,14, mikä tarkoittaisi 14,71 P/E-lukua ja EBITDA ohjeistuksella ($245-$265 miljoonaa) EV/EBITDA 12-13x nopeilla laskutoimituksilla.

Firmalle joka ohjeistaa tälle vuodelle 11%-23% liikevaihdon kasvua ja 15%-24,5% EBITDA kasvua niin tuntuu näillä kertoimilla kyllä aika edulliselta. Varsinkin toi EBITDA marginaalin kehitys vielä entistä parempaan suuntaan toi kyllä itseluottamusta itelle. Velkaa maksetaan edelleen pois ja kysyntää vetää älyttömän hyvin.
Gamer and creator peripherals YoY kasvu ->131%
Gaming components and system YoY kasvu → 51%

6 tykkäystä

“Gamer and creator peripherals” segmentissä on vieläpä korkeammat katteet, joten sen järjetön kasvu saa kyllä ihakarvat pystyyn!

3 tykkäystä

Sanos muuta, laitetaan nämäkin nyt vielä tähän:
Gamer and creator peripherals: LV 176$ miljoonaa, Gross Margin 39,1%
Gaming components and systems: LV $353 miljoonaa, Gross Margin 25,9%

3 tykkäystä


Ilmeeni kun tiskissä -3,5% :smiley: nyt en ymmärrä. Toki nassen vahva voima vetää tätäkin alaspäin mutta ihan näi negatiivista reaktiota en odottanut :confused:

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen firma, itselleni tätä kertyy salkkuun lähivuosina optioiden muodossa noin 10 000 lappua. Tällä hetkellä ajatuksena laittaa kaikki osakkeet myyntiin heti laukeamisajankohdassa, mutta tuloskasvu on sitä luokkaa että voisinkin ehkä hodlata tämän kanssa. Lisäksi minulla on näkyvyyttä firman tulevaisuuden tekemisiin ja pidän näkemästäni.

Tämä ei ole ostosuositus.

7 tykkäystä

kaikkihan tietävät että RGB-valot taatusti nostavat fps:n määrää joten oletettavasti vastaus olisi myöntävä. Oman tuntuman mukaan suhteellisen monella ainakin on noita corsairin vempeleitä jossain muodossa. Mene ja tiedä. Mutta olet oikeassa pitäisi käydä assyilla kysymässä siellähän ne alan asiantuntija/kuluttajat ovat.

1 tykkäys

Ai että, sehän pomppas! +10% kirjoitushetkellä eilisen osarin jälkimöyhinnöissä

Q2 odotellessa

1 tykkäys

Oli kyllä kiva nähdä että pomppas tänään eilisen pettymyksen jälkeen. Muita forumeita lueskellessa tulee fiilis että moni karttaa Corsairia velan määrän takia, mikä on kummallista sillä kokonaisvelka Q1 jälkeen laskenut 299 miljoonaan ja nettovelat 173 miljoonaa. Varsinkin firmalle jonka Q1 EBITDA oli n. 80 miljoonaa. Tällä hetkellä tuntuu siltä että yritys voi kasvaa hyvinkin kannattavasti eikä velan määrä ainakaan lyhyellä aikavälillä tulisi kasvaa merkittävästi.

Mutta eilisestä dipistä tuli tosiaan ostettua lisää kun halvalla sai.:sunglasses: Ensin ajattelin että pidän tätä osaketta kevään ajan, mutta odotellaan nyt että aliarvostus purkautuu kunnolla.

Floatin short -% tällä hetkellä n.20% joka voi (toivottavasti) nostattaa kurssia purkautuessaan, kunhan päästään rikkomaan tämä 31-35 kurssissa matelu. Volyymi ollut viimeiset kuukaudet ja viikot (viimeistä kahta päivää lukuunottamatta) ollut hyvin matalla joten uudet päivitykset osakkeella voisi tuoda sen suurempan tietoisuuteen.:crossed_fingers:t2:

3 tykkäystä

WSB:llä alettu kiinnostua Corsairista. Voi olla jännä viikko tulossa.

2 tykkäystä

Ajattelin ensin että ei siellä ehkä jakseta innostua tästä, mutta nyt ollaankin pre-marketissa jo +9,5%. Mahtaako jatkua avaukseen ja onko vain lyhytaikainen piiki.
Uskon että tässä on enemmän ostajia spekuloimassa sitä että WSB tarttuisi tähän osakkeeseen kuin niitä WSB ostajia. Itse haluaisin että tämän osakkeen aliarvostus purkautuisi “luonnollisemmin”, mutta toivottavasti osake saisi ainakin lisää voluumia ja heräisi ns. uudestaan, kun tuntuu että Corsair unohdettiin täysin helmikuun jälkeen.
Itsellä tosiaan tavoitehinta pyörii siellä 42-45 dollarin tienoilla. :slight_smile:

No nyt ollaankin jo +20% pre-marketissa. WSB innostunut osakkeesta. Hyvä kysymys onkin, että kannattaako olla heti myymässä vai jäädä odottelemaan. Yhtiö ei ole kallis vaikka 20% kallistuisikin. Mitään erityistä short squeezea ei ole näköpiirissä.

Itse juuri laskeskelin että -21 P/E olisi 40 dollarin kurssilla (20% nousulla) vielä sielä n. 17x tienoilla ja Corsairin potentiaalia ajatellen ei ehkä riitä vielä itelle kurssiksi myydä. Jos kuitenki tapahtuisi isompi raketointi esimerkiksi 50 dollariin, voi olla että korjaan lyhyt aikaset voitot pois kun “lyhyen aikavälin” tavote saavutettu. Vaikka silloinkin vielä P/E olisi ihan siedettävä ~21x ja P/S 2.3x.

Vaikka uskonkin yhtiön pitkän aikavälin potentiaaliin ja olen ollut mukana viime syksystä lähtien, en voinut vastustaa kiusausta ja laittaa loppujakin lappuja laitaan illan kurssipomppuun hintaan 42$. Saattaahan hinta käydä WSB:n apinoinnin seurauksena vielä huomattavasti korkeammallakin, mutta sitten taas toisaalta Eagle Tree Capitalin päättäessä kevennellä, tätä saa taas huomattavasti halvemmalla. Jossakin kohtaa on myös aivan väistämätöntä, että puolijohdepula alkaa vaikuttaa myös viihde-elektroniikan laitevalmistajiin ja lisäksi ”veetien” pelaushypen luulisi laantuvan koronasta vapaan kesän ajaksi.

Kattelaan sitten syssymmällä uudestaan tätä paperia.

3 tykkäystä

Saatto olla hyvä veto. Eagletreen pitää ilmeisesti aika suuresta osaa osakkeita vielä luopua joten seuraavat kuukaudet ainakin pysytään vielä aika rauhallisissa lukemissa.

1 tykkäys