Duell - Moottoriurheilua osakemarkkinoille

On sillä se merkitys, että ainakin aiempi johto epäonnistui täydellisesti Duellin taloudellisessa johtamisessa. Vaikka toimitusjohtaja lähtee vaihtoon, niin onko siellä opittu riittävästi aiemmasta?

Luottamus Duellin johtamiseen ja kykyyn luoda kassavirtaa lienevät suurimmat kysymysmerkit yhtiössä itselleni.

5 tykkäystä

Lakoilla ei tällä hetkellä suurta vaikutusta Duelliin, koska tavaraa ehdittiin saada jo varastoon ja nyt kesäsesongiksi tulevat tavarat tulevat enimmäkseen muualle kuin Suomeen. Isompi vaikutus ollut Punaisenmeren tilanteella. Nämä Ämmälältä webcastistä.

6 tykkäystä

Toimarin haastis julkaistu inderesTV:ssä.

7 tykkäystä

Mitä kanssasijoittajat on mieltä yhtiön tilanteesta? Odotin että lakot olisi vaikuttaneet ja siitä tappioita mutta hyvä näin että tavara oli saapunut ennen lakkoja. Analyytikko näki myös tämän edellä riskiksi. Rahdit pyörillä toki kallistuneet.

Ämmälän sanoin, sysimusta on muuttunut lievän positiiviseksi.

Onhan tässä ihan nousupotentiaalia, kun markkina-arvo on nyt 5 kertaa pienempi kuin 2 vuotta sitten liikevaihdon ollessa silloin suht. sama kuin nyt. Markkina-arvo oli siis aikanaan reilu 1,5 kertaa liikevaihto, nyt kolmasosan… Nettovelkaa on nyt reilu 7m vähemmän (30m vs. 37,6m) ja omaa pääomaa 14m enemmän (53m vs. 29m).

16 tykkäystä

Näin se on. Duellissa on paljon houkuttelevia elementtejä juuri nyt. Yhtiö on syljeksitty, mikä herättää aina kiinnostuksen mahdollisesta aliarvostuksesta. Jos Ämmälän sanoihin voisi luottaa ja nyt tulevalla kesäsesongilla varasto olisi kuranttia, niin vapautuisihan tuolta kivasti kassavirtaa kyllä millä velkaisuus laskisi entisestään. Tähän päälle todennäköinen markkinan piristyminenkin lähitulevaisuudessa, niin onhan tuossa ainekset nousullekin.

Ämmälä (kuten muukaan johto tai hallitus) ei herätä kuitenkaan minkäänlaista luottamusta, minkä vuoksi tätä casea on vaikea sulattaa. Loppupeleissä maailma on täynnä hyviä sijoituskohteita ja vaikka tämä Duelin tarina hyväksi kääntyisikin, ei se ole suoraan itseltä pois jos ne rahat on allokoinut järkevästi muualle. Olen muutenkin vähän epäileväinen, että kuinka hyvin Duelin ydinliiketoiminta oikeasti tekee vapaata kassavirtaa “normaalinakaan” aikana.

21 tykkäystä

Koko ylin johtohan tulee vaihtumaan, kun sekä CEO että CFO vaihtuu. Tulevalla toimitusjohtalla on pitkä kokemus Wärtsilästä pohjalla ja kansainvälistä kokemusta myös Lamorilta. Interim CFO tuli Koivuselta, joka on Duellia suurempi tukkutoimija lähes vastaavassa varaosabisneksessä. Näkisin siis, että jatkoa ajatellen johto on todennäköisesti jo tällä hetkellä paljon historiaa paremmassa kuosissa.

Huomioiden johdon muutokset ja tämänpäiväinen semi ok tulos, voisi harkita pientä panostusta taas Duelliin. Ensimmäisestä annista ostin ja pistin laput aika nopeasti laput laitaan, kun kehitys ei ollut oikein häävin näköistä. Turskaa ei tullut silloin juurikaan, eli tämä voisi olla vielä takaisin otettavissa samallakin lapulla.

7 tykkäystä

@Tommi_Saarinen ja @Petri_Gostowski ovat tehneet uuden yhtiörapsan Duellista. :slight_smile: :gem:

Duellin eilen julkaiseman Q2’24-raportin kokonaiskuva kääntyi positiiviseksi liikevaihdon ylitettyä ennusteemme ja yhtiön katkaistua viisi kvartaalia kestäneen orgaanisen liikevaihdon supistumisen. Yhtiön tulevaan kausiluonteisesti tärkeimpään Q3:een liittyy vaisun markkinatilanteen vuoksi epävarmuutta, eikä Duellin velkaantunut tase jätä tilaa suuremille harha-askelille.

image

6 tykkäystä

En pysty vieläkään sulattamaan viime vuotista ämmälän ja johdon viestintää joka antoi odottaa parempaa ja mentiikin suoraan seinään. Kauheat turskat on tästä otettu kotiin ja nuolen vieläkin haavojani. En sijoita.

3 tykkäystä

Varmaan tuli johdolle yllätyksenä näinkin syvä kuoppa ihmisten ostovoimassa ja varastojen purussa.

En mitenkään puolustelee mutta kyllä Ceokin kärsi valtavat tappiot isona omistajana.

Sysimustasta nyt pieneen positiivisuuteen toimarin sanoin.:sun_with_face::finland:

1 tykkäys

Tässä olisi vielä kommentit. :slight_smile:

5 tykkäystä

Sama täällä. En luota yhtään Ämmälän puheisiin, niin monta kertaa hän onnistui aiemmin vakuuttamaan, että seuraavalla kvartaalilla menee paremmin jne jne. Minä odotan, että toimitusjohtaja vaihtuu ja hän varmaan siinä yhteydessä arvioi aiempien yritysostojen kannattavuuden ja tekee alaskirjauksia yms. Hyppään sitten uudelleen mukaan kun uusi toimitusjohtaja on ottanut homman haltuun ja positiivisia merkkejä näkyy enemmänkin. Voi olla, että menetän suurimmat kurssinousut, mutta enempää en yhdellä osakkeella pysty tappiota tekemään. Aiempi seikkailu Duelliin maksoi minulle reilu 30 donaa.

11 tykkäystä

Tämän kyllä huomaa kehityksessä että luotto heikkoa kaiken jälkeen.

Jos olisi normaali tapaus niin kehitys olisi huimaa käänneyhtiölle.

Toivottavasti pystyt luottamaan uuteen johtoon. Se on heidän ansaittava näytöillä.

Onko kellään tullut mieleen voisiko Hartwall Capital olla kiinnostunut vetään yhtiön kokonaan pörssistä pois? Aattelin vaan kun takasi sen anninkin täysmääräisenä.

Tässä on Salkunrakentajan juttu Duellista, jossa on lainattu Evlin analyytikkoa Atte Jortikkaa.

Toisaalta yhtiön kannattavuuden parantamistoimet tukevat kannattavuutta. Ennustamamme korkeamman liikevaihdon kasvun sekä yhtiön meneillään olevan kannattavuuden parantamisohjelman myötä olemme nostaneet ennusteitamme tilikauden kolmannelle kvartaalille”, analyytikko kertoo.

Evlin päivitettyjen ennusteiden myötä Duell on hinnoiteltu varsin kohtuullisesti tuleville vuosille, Jortikka kertoo.

”Tilikausien 2024 ja 2025 ennusteiden perusteella yhtiötä hinnoitellaan 7-5x oik. EV/EBITA ja 11-6x oik. P/E kertoimilla.”

4 tykkäystä

Veikkaan, että viime vuoden syksyllä Duellin päävelkojat määräsivät mitä tehdään. Muuten olisi voinut laittaa lapun luukulle, kun kassassa ei ollut rahaa TranAmin oston loppusuoritukseen. Ei siinä piensijoittajia ajateltu. Tämäkin vuosi tulee olemaa vaikea. Katteet ovat pienet ja velkataakka on vieläkin suuri. Joten velkojat varmaan määrittelevät yrityksen askeleet.

2 tykkäystä

Duellin virhehän oli, että otettiin liian suurta riskiä kun jo valmiiksi velkaisella taseella tehtiin vielä yritysostaja ja samaan aikaan lähti kuluttajakysyntä putoamaaan ja jälleenmyyjät alkoivat pienentämään varastotasojaan. Käyttökate alas liikevaihdon mukana ja siihen sidotut kovenantit menivät rikki.
Nythän tilanne on jo aivan eri. Käyttökate etenee parempaan suuntaan ja velkaa lienee tilikauden lopussa syksyllä jo alle 20milj€ kun Duellin oma käyttöpääoma tippuu kausivaihtelun tukemana. Lisäksi toimintaympäristö menee parempaan suuntaan kun varastotasot on jo tiputeltu ja korotkin ovat Euroopassa enemmän laskusuuntaan. Duellin organisaatio kiinteineen kuluineen oli viritetty jo isommalla kasvavalle liikevaihdolla mikä tuotti ongelmia, mutta nyt jos päästään taas edes maltilliseen kasvuun kiinni, niin potentiaalia on hurjasti. Lisäksi TranAm on vaikuttanut hyvältä firmalta vaikka ajoitus olikin surkea vanhojen omistajien kannalta. Nykyinen ja uusi omistajahan ei näitä virheitä enää joudu maksamaan, jos uusia ei tehdä.

Lisäksi tästä kuvasta hyvin näkee miten tuota varastoa on ennenkin ylläpidetty suurilta osin velkarahalla. Nythän velan määrä suhteessa varastoon on jo hyvin paljon alhaisempi mitä aiempina vuosina. En tiedä mikä on sopiva määrä, mutta tuskin tuota kannattaa kokonaan omalla pääomallakaan rahoittaa.

kuva

Olen suhtautunut hieman varovasti tähän Duellin H2:n Punaisenmeren tilanteen, jälleenmyyjien varastojen alentamisen ja lakkojen takia, mutta lueskelin ja kuuntelin vanhoja osavuosiraportteja/haastatteluja niin jäi kyllä sellainen mielikuva, että esim viime vuoden 3,8milj€ oikaistu EBITA Q3 oli vielä varsin vaatimaton taso. Lisäksi Q4 oli vielä vaatimattomampi ja puheissa on kuitenkin ollut että nämä voisivat olla tulevaisuudessa ne tilinteon kvartaalit eli mielestäni latu on auki jopa ihan selkeille ennusteylityksille seuraavilla kvartaaleilla. Toki nuo ensin mainitsemani asiat voivat myös edesauttaa ennustealituksia.
Oma optimistinen skenaarioni on oikaistua EBITAa jo tälle vuodelle lähemmäs 8milj€ (EV/EBIT(oik) 6,75x) ja ensi vuodelle 9-10milj€ (EV/EBIT(oik) 5,7x). Ensi vuotta saattaa jo tukea se, että varastotasot ovat alhaalla ja tukkurille on enemmän käyttöä (Ämmälä näkee tämän pitkällä aikavälillä positiivisena).

Mielenkiintoiset kvarttaalit joka tapauksessa tiedossa.

12 tykkäystä

Ainakin jotain positiivisia uutisia Duellin suhteen kantautuu Euroopasta. Jopa Saksa on kääntymässä kasvu-uralle Ranskan ja Välimeren maiden (turismi) perässä. Samoin Englanti näyttäisi saavansa talouden kasvuun jo kevään aikana. Jopa perusbritillä alkaa jäämään palkasta kuulemma käteenkin rahaa. Palvelusektori vetää taloutta kasvuun. Paineet EKP:n koron laskun suuntaan kasvavat vaikka ennen koronaa olleeseen korkotasoon ei päästä. Mutta siedettävään kuitenkin. Duellin taakaksi jää kotomarkkinat, jonne valoa ei ole odotetttavissa kuin koronlaskun myötä. Hallituksen lmoittamat investointituet ovat kyllä peanuts verrattuna mitä Euroopassa valtiot antavat eli pitäisi olla erityisen painava syy investoida Suomeen. Mutta, mikä?

3 tykkäystä

Motoristit ostaa kyllä kunnon varusteet ja korjaa pyöräänsä. Eivät ole kaikin köyhin ryhmä joka sitä harrastaa,

Duell reagoi kaikkeen nyt negatiivisesti vaikkei ole edes syytä mitä raportteja katsoo.

1 tykkäys

Aiemmin tiedotettu toimitusjohtajavaihdos tapahtuu 1.6.2024. Duell siirtyy Miemoissin komentoon Ämmälän siirtyessä kaupalliseksi johtajaksi.

10 tykkäystä

Koronlaskut alkoivat: Riksbanken alensi ohjauskoron 3,75 prosenttiin | Kauppalehti

Alkaa ostovoima paranemaan.

8 tykkäystä