Duell - Moottoriurheilua osakemarkkinoille

Huhhuh miten kylmää kyytiä luvassa. Kovenantit jälleen rikki ja näin ennustetaan olevan myös Q1:n jälkeen. Taas ollaan köysissä pankin sanellessa mitä yhtiö saa ja pitää tehdä.

Nyt tässä realisoituu kyllä aikalailla täysimääräisesti kaikki riskit, velkaantuneisuuden kanssa ajettiin kielekkeeltä alas, mikä on tosi erikoista kun katsoo miten vähän aikaa sitten ostettiin TranAm ja tehtiin vielä ihan hyvä tuloskin Q3:lla (mitä olisi siis voitu myös uhrata taseen kustannuksella). Amatöörimaiselta riskienhallinnaltahan tämä näyttää, siitä ei pääse mihinkään.

Onneksi Jarkko antoi meille kaikille julkisen varoituksen, että osakkeet olisi syytä myydä pikaisesti vähän ennen tätä täydellistä romahdusta.

49 tykkäystä

Mikäs tässä tulosrapsassa nyt oli sitten markkinoille tuon -25% arvoinen? Tulosvaroituksesta oli jo laskettavissa että vika kvartteri menee pakkaselle. Ei varmaan ollut yllätys että anti tarvittaisiin. Mikä teille oli pahinta yllättävintä kun myytte näilläkin hinnoilla muttette perjantaina?

(yleistä ihmettelyä, en ole tähän vielä koskaan sijoittanut, mutta yritän seurata tätäkin)

E: meemimies iski jälleen :scream:

1 tykkäys

Yhtiön markkina-arvo on 14 MEUR kun puhutaan jopa 20 MEUR keräämisestä markkinalla.

Vanhat omistajat:

93 tykkäystä

Tulos oli tosiaan tiedossa, mutta ainakaan itse en ole nähnyt missään ennusteita että firman tarvitsisi kerätä oman markkina-arvonsa (tai no nyt jo reilusti sen yli) verran uutta pääomaa. Kyllä tämä siis yllättävää oli ainakin valtaosalle sijoittajia miten kovassa lirissä ollaankaan, pankki tosiaan taitaa nyt sanella miten toimitaan.

Ennen tätä päivää oli vielä pieni mahdollisuus ainakin toivoa että yhtiö selviäisi taseen kanssa suht kuivin jaloin kitkutellen syklin yli, mutta pankki sanoi näköjään ettei käy. Nyt sitä omistaja-arvoa tuhoutuu ihan aidosti pysyvästi, kyllä tämä iso asia on.

22 tykkäystä

Onkohan kuvassa Sauli, Juha vai Atte…

1 tykkäys

Kaikista mielenkiintoisinta tässä on, että Mallisalkku ei ole myynyt missään välissä vaikka on tullut negaria ja yhtiöllä on ollut koko ajan aito riski mennä nurin, ellei tehdä massiivista osakeantia. En nyt välttämättä haluaisi mehustella asialla, kun kerran laji on vaikea ja virheitä sattuu, mutta nyt tässä on kolme veteraanianalyytikkoa ja Inderesin pääanalyytikko erehtynyt Duellin analyysissä näin rankasti, erityisesti jos katsotaan tavoitehintoja 12 kk päähän, niin voidaanko jo puhua Inderesin historian suurimmasta analyysivirheestä?

116 tykkäystä

Samaa tässä itsekin mietin. Senpä takia kahvihuoneella kyselin, josko saataisiin herrat videolle kertomaan kuulumisia.

5 tykkäystä

Aika isoa antia suunnittelevat . suunnitteleeko ne uusia yrityskauppoja ? Onko Ämmälä ja talousjohtajakin valmiit laittamaan lisää omaakin rahaa yritykseen. Ämmäläkin ehkä noin puoli miiliä…
Luulisi, että olisi helpompi vähentää sitä 50 millin arvoista varastoa. Miksi yrittää tehdä yrityksestä lähes velaton ?
Yrittääkö pääomistajat kupata yrityksen itselleen? Luulisi, että osuus yrityksestä voitaisiin myydä hyvällä hinnalla esim. ulkomaille ilman antia…siis ylikin substanssiarvolla, joka on nyt n.1,2 euroa… Kunhan ihmettelen…

2 tykkäystä

Suurimpien omistajien listalle on ilmestynyt 100000kpl ostolla Markku Kelhu, sijalle 21. Seppä on nähtävästi kirjoittanut 1989 vuonna gradua osakkeiden teknisestä analyysista. Pörssiosakkeiden tekninen analyysi

Amatöörinä pitää kysyä paria asiaa.

  • 2023 nettovelkaisuus on pienentynyt eli eikö suunta ole juuri oikea. Jopa tärkeämpi kuin se paljonko tänä vuonna jäi viivan alle lainamaksujen jälkeen??
  • Jos uusi anti on 20 m€ niin millä kurssilla? Muuttuuko osakekanta jopa 30 milj kpl → 70 milj.? Tuolla tavallahan kyseessä tosiaan on hirveä niskalaaki.
7 tykkäystä

Jos ei saa lainaa mistään ja pankki kyselee nykyisiä saatavia takaisin rikkoontuneiden kovenanttien takia, niin ei ole muuta vaihtoehtoa. Tai toki voi laittaa lapun luukulle.

7 tykkäystä

Niin se tekninen analyysihän on vähän kiistanalainen sijoitusmenetelmä. Sen verran on tuosta gradusta tietoa, että Prof. Veikko Jääskeläinen sanoi , että jos oltaisiin tilastotieteen laitoksella, niin sillä voisi heittää vesilintua, mutta täällä laskentatoimen laitoksella ei ole nyt niin tarkkaa :slight_smile:

Luulisi muuten ,että se Duellin varastokin olisi aika kuranttia, jos sinne ostot on tehty ennen inflaatioaikaa ?

11 tykkäystä

Negatiivista tässä on suunnitellun annin suuruus (itse odotin 5-8 miljoonan euron antia talouden tasapainottaiseksi) ilman tietoa mihin rahaa käytetään, muuten raportti oli aika odotettu. Tässä taloustilanteessa noin suuren annin läpimeno ei ole kauhean helppoa.

Kurssireaktio on ylimitoitettu, mutta osoittaa että monet omistajat eivät halua suureen merkintäantiin osallistua.

5 tykkäystä

He tuskin omistavat tällaista saneerauskypsää yritystä, koska ovat päässeet seuraamaan yrityksen kehitystä paraatipaikalta.

2 tykkäystä

Epäilen, että velkojapankit nyt ohjaavat yritystä ja sen takia tuo ylimitoitettu anti. Sen läpimeno on vain kysymysmerkki varsinkin isoja omistajia koskien. En tiedä, mitkä pankit ovat päävelkojina. Osakasluettelosta löytyy Säästöpankki, Aktia, S-pankki ja Evli.

2 tykkäystä

En nyt oikein ymmärrä tätä Duellin tämän hetkistä tilannetta. Nuo nettokäyttäöpääoma ja nettovelka ovat kehittyneet huomattavasti suotuisampaan suuntaan. Kovenantit paukkuu, mutta paukkuneet ne ovat jo aiemminkin. Nyt vielä tuo anti vaikuttaa aika suurelta. En halua kellekään mitään hopiumia tarjota, mutta onko tuo anti oikeastikin vielä vasta harkinnassa ja se on vaan se perälauta (“On meillä muitakin vaihtoehtoja”) neuvotteluissa pankin kanssa uusista kovenanteista ja ehdoista? Onhan pankillakin intressi tehdä rahaa rahoittamalla Duellia. Tuota velkaahan oli huomattavasti enemmän aiemmin ja senkin kanssa pankki pystyi olemaan. Toki tuo oikaistu käyttökate on sukeltanut sen jälkeen.

Onkohan Ämmälän haastattelu tulossa vielä tänään?

6 tykkäystä

Jos Ämmälä edes saapuu haastatteluun, niin toivon analyytikolta oikeasti haastoa. Nyt ei saa hyväksyä mitään sinne päin vastauksia, vaan pitää oikeasti kaivaa ne tiedot sieltä. Miten tästä eteenpäin? Meinaako Duell joskus tehdä muutakin kun tuhota omistaja-arvoa? Onko anti ainut mahdollinen ratkaisu tässä vaiheessa? Mitä mieltä velkojat ovat tilanteesta? Miksi sisäpiiri myy ennen negareita? Ajatteliko johto tehdä jotain, jotta voisi saada omistajien luottamuksen takaisin?

Eihän tämä hyvin ole Inderesin osalta mennyt tämä keissi, mutta nyt voisi saada edes papukaijamerkin takaisin ainakin itseltäni, jos johto laitetaan oikeasti pinteeseen. Koska ei tämmöistä menoa voida katella läpi sormien. -90% alle kahdessa vuodessa. Vai että sillä tavalla täällä Helsingin pörssissä…

42 tykkäystä

Viime kädessä pankilla on yksi reunaehto yli muiden, se on se ettei pankki saa hävitä omia pääomiaan. Intressi rahoittaa siis toki on, mutta jos rahoitetun yhtiön tilanne muuttuu niin, että mahdollisuus maksukyvyttömyyteen ajautumisesta lainojen suhteen tulee konkreettiseksi, niin siinä tilanteessa pankkia kiinnostaa vain ja ainoastaan omien rahojensa takaisin saaminen.

Duell vaikuttaa nyt päätyneen tuohon tilanteeseen, jossa pankki välittää vain siitä että tulee kaikissa skenaarioissa saamaan ainakin valtaosan pääomastaan takaisin. Tässä tilanteessa tämä tarkoittaa isoon (omistajien kannalta aivan yli-isoon) osakeantiin pakottamista, vaihtoehtona lienee olisi yhtiön ajaminen likviditeettikonkurssiin eräännyttämällä lainat kovenanttien rikkomiseen vedoten, minkä jälkeen voisivat realisoida konkurssipesän varaston ja myydä mahdolliset muut myytävissä olevat rippeet.

Vaikka siis tosiaankin nettovelka ja käyttöpääoma ovat kehittyneet ihan hyvin myös Q4:llä, niin pankilla on tällä hetkellä kaikki valta sanella mitä Duell saa ja voi tehdä. Tilannehan oli tämä jo jokin aika sitten kuten sanoit, mutta se saatiin yhdessä “ratkaistua” uudella rahoitussopimuksella. Pankit ovat usein myötämielisiä ongelmatilanteissa kun lainamäärät ovat näin isoja, mutta sillä suunnalla arvostetaan vielä osakemarkkinoitakin vähemmän lupausten pettämisiä. Kaiken piti olla kunnossa, mutta nyt kovenantit on taas uudestaan rikki vain muutama kuukausi uuden rahoituskokonaisuuden sopimisen jälkeen. Tällöin on mielestäni varsin luonnollista, että pankin kärsivällisyys loppuu ja pakotetaan tekemään isoja korjausliikkeitä. Onhan Duell tässä osoittanut hyvin selkeästi ettei sillä ole tarvittavaa näkymää omaan liiketoimintaansa tällainen velkalasti selässään, pankki ei yhtiön ennusteisiin siis enää voi luottaa.

Tässä taitaa nyt olla hyvä esimerkki siitä miten oman liiketoimintansa voi tuhota helposti käyttämällä isoa velkavipua ilman että hallitsee riskienhallintaa. Kun liiketoiminnassa käytetään velkaa, on yksi nyrkkisääntö ylitse muiden. Ikinä ei saisi ajaa itseään tilanteeseen jossa pankki sanelee yksipuolisesti mitä ja miten yritys voi toimia, se on varma tapa tuhota omistaja-arvoa ja siinä Duell nyt tosiaan näyttää olevan.

46 tykkäystä

Perusongelma lienee se, että moottoripyöräväki ukkoutuu ja päristely jäänee yhä pienempien piirien puuhasteluksi. Nuoremmat ja pienemmät sähköautoilevat ikäluokat tuskin laajassa mitassa päristelyyn enää hurahtaa.

3 tykkäystä

Äläs nyt, sähkömoottoripyörät tulevat kovaa vauhtia.

5 tykkäystä

Ja sieltä. Petri haastatellut Jarkkoa.

17 tykkäystä