Duell - Moottoriurheilua osakemarkkinoille

Kuten jo itsekin aiemmin listasit, osa kerätyistä rahoista menee tähän koska kassavarat ei siihen riitä.
Lisäksi jos annista saadut bruttovarat on 20M€, menee siitä vielä järjestelijän palkkiot pois joka on tuossa koossa varmaan miljoonan luokkaa.

Käsittääkseni tuo toinen erä TranAmista on mukana jo tuolla nettovelassa, joka puolittuisi suunnilleen Juhan hahmotelmien mukaisesti annin jälkeen.

3 tykkäystä

Näin minäkin asian ymmärrän sillä perusteella, että Duellin 5.4.2023 julkaistussa puolivuotiskatsauksessa (09/22-02/23) lukee “Nettovelka sisältää TranAm-hankinnan koko 13,8 miljoonan euron kauppahinnan.”, mikä vastaa helmikuun lopun tilannetta.

Helmikuun lopun jälkeen Duell toteutti suunnatun osakeannin, jossa se keräsi 8,7 miljoonan euron bruttotulot rahoittaakseen TranAmin hankintaan liittyvän kauppahinnan ensimmäisen erän [tiedote 8.3.2023].

Mikäli oikein ymmärrän, niin tällä hetkellä yhtiön nettovelkaan sisältyisi siis enää tuo kauppahinnan toinen osa (40% 11,875 miljoonasta englannin punnasta). Eli toinen erä TranAmin kauppahinnasta olisi tosiaan mukana tuossa nettovelassa. @Petri_Gostowski olenko ymmärtänyt oikein?

6 tykkäystä

Juu olet ymmärtänyt oikein :+1:

7 tykkäystä

eiköhän tuon ole pakko mennä niin, että yhdellä uudella saa esim. 100 uutta ja merkintähinta sen mukaan…

1 tykkäys

Järjestettiin anti miten tahansa, niin käänteinen splitti oli järkevä tehdä, jotta laskuvaraa kurssiin jää ellei suunta muutu.

Moottoripyörien ja moottorikelkkojen ensirekisteröintien lukumäärän 12 kuukauden liukuva lukumäärä (ttm: trailing twelve months, 12 edeltävää kuukautta) on esitetty alla olevassa kaaviossa.

image

Datan lähde: Moottoriajoneuvojen ensirekisteröinnit 2001-2023 syyskuu, Tilastokeskus. Aineisto on ladattu Tilastokeskuksen rajapintapalvelusta 18.10.2023 lisenssillä [CC BY 4.0].

7 tykkäystä

Moottorikelkkailulle voi melko huoletta ennustaa luisuvaa alamäkeä märkien ja lumettomien talvikuukausien yleistymisen myötä. Harvempi reissaa napapiirin pohjoispuolelle vain kelkkailua varten.
Moottoripyöräilyssä eletään vielä hyvä tovi vaikka uusia ei juuri myytäisikään sillä pyörillähän on vallan hyvät käytettyjen markkinat ja ne jos mitkä syövät varaosia. 30-vuotias moottoripyörähän ei ole mitenkään harvinainen vastaantulija edes. Tuo 2006-2010 jaksolla hankittu uusien pyörien armada seilaa teillä vielä parikymmentä vuotta.

3 tykkäystä

Itse kelkkailevana olen huomannut päinvastaisen kehityksen säässä? Joka vuosi ollut lumisempia talvia. Siksi kait kelkkakamaa meneekin vuosivuodelta enempi?

5 tykkäystä

Höpsis, päinvastoin. Minä muistan, että 80 luvulla lunta oli joka talvi kaulaan asti kun ojissa pompimme. Mutta nykyään hyvin harvoin edes puoleen sääreen.

Voi toki paikallisia maantieteellisiä poikkeamia ollakin, ainakin täällä Skandien reunamilla. Pirkanmaalla ainakin mustan joulun odottelemisesta on tullut jokasyksyinen kahvipöytäkeskustelun aihe.
Ymmärtääkseni kuitenkin Duell pyrkii toimimaan kansainvälisillä markkinoilla ja merkit esim. Keski-Euroopasta eivät suinkaan povaa hyvälumisia hiihto-/kelkkakelejä tulevaisuudessa. Ja onhan tuossa JuhaS:n kuvaajassa oranssin käyrän liukuva keskiarvo selvästi kaakkoon laskeva.

Pitkän aikavälin sääennusteen arvioiden mukaan pysyvä lumi tulee Lappiin lokakuussa. Euroopasta pitäisi puskea lämmintä ilmaa, jonka vaikutus ylettyy Etelä-Suomeen, jonne odotetaan pysyvää lunta vuodenvaihteen jälkeen. Keski-Suomen lumitilanteesta arvioidaan hyvää. Tulevasta talvesta odotetaan noin 1½ -astetta lämpimämpää kuin viime talvesta. Euroopasta ei ole vetoapua Duellin alan harrastuksiin. Norjan ja Ruotsin kauppaa huonontaa valuuttakurssien tilanne.

1 tykkäys

Jotta sijoituskeissistä keskustelu ei menisi Duellin suhteen siihen, että missä sataa lunta ja mitenkin paljon, niin millä teesillä tähän nyt sijoittavat uskotte saavanne tuottoa? En muista nähneeni tilanteita (ei toki tarkoita etteikö sellaisia olisi), jossa etenkin pakon edessä tehtävä osakeanti menisi läpi korkeampaan hintaan kuin päivän kurssi. Usein niihin sovelletaan jonkin tasoista alennusta ~5-10%.

Eli mahdollisuus nyt sijoittaessa siihen, että pääomaa joutuu laittamaan merkittävästi lisää, että omistukset ei dilutoidu. Miksi sijoitatte nyt eikä vasta tuon potentiaalisen osakeannin jälkeen? Teorisoitteko, että antia ei esimerkiksi tapahtuisikaan, se olisi odotettua pienempi tai sijoittajat suostuisivat maksamaan firmasta enemmän kuin sillä on nyt pörssissä arvoa?

6 tykkäystä

Nyt osakkeeseen sijoittava laskee, että Duell on kannattava sijoitus nykyvaluaatiolla eli markkina-arvo 10 milj€ + 20 milj€ antiin = yhteensä 30 miljoonaa euroa. 30 miljoonalla saa Duellin, jonka velka on tippunut 38milj€->19 milj€, jolla on vaihto-omaisuutta noin 50 miljoonaa ja joka on tehnyt oikaistua käyttökatetta kolmena viime vuotena 8,6 milj€, 9,5milj€ ja 5,6milj€. Lisäksi alin rivi paranee, koska annin myötä rahoituskulut pienenevät merkittävästi (2-3milj€?). Lisäksi on myös joitain yläsuuntaisia riskejä kuten Hartwall haluaisi koko Duellin omistukseensa tai anti on pienempi/ei tehdä ollenkaan. Tässä vaiheessa huomautettakoon, että myös alaspäin on merkittäviä riskejä.

2 tykkäystä

Tuskin mikään noista esimerkeistä on relevantti.

Jos osakkeella käydään tällä hetkellä kauppaa 0,33€ hintaan, en usko kenenkään lähtevän mukaan antiin noilla hinnoila. Yleensä antiin lisätään aina hinta-alennus, millä pyritään lisäämään annin houkuttelevuutta.
Tämä on toisinaan toteutettu joko osin ilmaiseksi saatavilla osakkeilla tai huomattavalla alennuksella osakkeen vallitsevaan hintatasoon.

Nyt vaan annin koko (20 M) suhteessa yrityksen pörssiarvoon aiheuttaa mutkia matkaan.

Miksi osallistuisin antiin hinnalla, joka on suurempi kuin samaan aikaan pörssistä ostamalla…?

Otetaan esierkiksi vaikka tuo laskemasi 0,327€ tapaus. Antioikeuden irrottua osakkeesta pitäisi osakkeen kurssin lähteä nousemaan pörssissä, ennen kuin merkintäoikeuksien hinta olisi suurempi kuin nolla…

Toisaalta, jos antihintaan lisätään reilu alennus, romahduttaa se yleensä myös senhetkisen pörssikurssin. En näe syytä miksi näin ei kävisi tälläkin kertaa.

Siitä voidaan olla montaa mieltä, onko yhtiön tämän hetkinen kurssi hinnoiteltu “oikein”, mutta hinta nyt on se mikä se on. Hintaa voi tosin pörssissä “manipuloida”, mutta tässä tapauksessa ei shorttaaminen liene ole mahdollista…

Yhtiön nykyisessä tilanteessa en usko että osakeantia järjestetään. Rahoitus on hoidettava jollain muulla keinolla.

Ne muut keinot rahoituksen hoitamiseksi ovat suhteellisen rajallisia ja siitä maksettava hinta muodostuisi ilmeisesti todella korkeaksi. Näitä muita vaihtoehtoja voisi olla hybridilaina tai vaihtovelkakirjalaina.

Jos tähän jotain pitäisi veikata, niin tulee suunnattu osakeanti jollekin instituutionaaliselle sijoittajalle kohtalaisella alennuksella. Ja piensijoittajat nuolevat näpejään…

1 tykkäys

Annin pitäisi olla niin iso suhteessa markkina-arvoon, että suunnattu anti ei pitäisi tulla kyseeseen. Varsinkin kun on aiemmin tiedotettu harkitsevan merkkariantia (millä tietenkin kurssiin laskeva vaikutus). Olisi jo liian paksua Fivallekin.

1 tykkäys

Jos tarkastellaan esimerkiksi Hartwall Capital Oy:n näkökulmasta yhtiöön sitoutumista, niin olisiko 20 M lisää paha sijoitus yrityksestä joka kuitenkin tekee liikevaihtoa yli 100 M. Tuolla summalla saisivat yhtiöstä helposti yli 50% ja luultavasti ottaisivat Duellin pörssistä pois. Yritys sinällään toiminee vielä kannattavasti, kunhan saa rahoitustilanteen kuntoon.

Hartwall Capital Oy on jo liene laittanut yritykseen huomattavasti enemmän kiinni kuin tuo 20 M.

1 tykkäys

Kyllä merkkarianti on ihan mahdollinen. Esimerkkilaskelma:

yhdellä vanhalla kymmenen uutta hintaan 10c

Jos osake 32c ennen antia, merkkarin arvo noin 20c. Jolloin kurssi putoaa kahteentoista sentiin + merkkari 20 c. Maksat 2 c oikeudesta merkata 10c=12c mikä markkinahinta.

Merkkarin voi sitten myydä tai käyttää, yleensä näissä sitten iso osa jättää merkkaamatta.Tässä käytettiin helppoja numeroita, kurssi luultavasti heiluisi aika paljon tuollaisen annin julkistamisen jälkeen.

Mahdollisuudet on käytännössä merkkarianti tai koko hoidon myynti jollekin isommalle. Jälkimmäinen myös hankala kun ollaan niin kaukana ipohinnasta näin lyhyessä ajassa.

4 tykkäystä