Osakesijoittaminen

E-urheiluketju, nouseva ala johon osakesijoittajat eivät ole vielä heränneet?

Törmäsin tänään artikkeliin E-urheilusta ja miten palkintojen suuruus ennustetaan ylittävän jo perinteiset urheilumuodot, jopa NHL ja FIFA. Mitä mieltä olette tästä trendistä? Onko tää jopa seuraava kryptohuuma / kannabishuuma? Onko joku hyvä ETF? Oletteko sijoittaneet alaan ja jos olette niin miten? https://yle.fi/uutiset/3-10409538

1 tykkäys

Yhtiöitä mukana mitä tulee äkkiseltään mieleen

Tietysti peliyhtiöt:

Activision Blizzard
Take Two Interactive
Electronic Arts
Tencent?
Valve Corp (yksityinen)

Striimausplatat:

Alphabet (Youtube)
Amazon (Twitch)

Telia taisi myös hetkittäin rynniä alalle? Tuskin sijoittajille uusi ”kryptohuuma” kun noi kaikki yhtiöt on isoja ja etabloituneita pelureita alalla jo valmiiksi.

1 tykkäys

Verneriltä tulikin jo listaa, millä yhtiöillä voi päästä käsiksi esportsiin. Olen itsekkin selvitellyt asiaa, sillä kaikki merkit viittaa siihen, että ala tulee kasvamaan tulevaisuudessa vielä merkittävästi ja olisi mukava olla tässä kyydissä mukana jollain tavalla. Listatuista yhtiöistä ei vain tällä hetkellä löydy kovin hyvää vaihtoehtoa siihen, että ottaisi juurikin esportsiin näkemystä. Vernerin mainitsemista yhtiöistä kaikilla esports on kokonaisuuteen nähden niin pieni osa, että bettaamalla näihin sijoituscase tulee riippumaan hyvin paljon muista asioista kuin esportsin kasvusta. Tällä hetkellä parhaimmat caset on vielä listaamattomia yhtiöitä ja esimerkiksi USA:ssa HP:n entinen tj on lähtenyt mukaan sijoittamaan esportsiin. http://fortune.com/2018/07/24/meg-whitman-immortals-esports/

4 tykkäystä

Viikonloppuna tuli hetki silmäiltyä CS:GO major-turnausta Yleltä… hyvin on ala kehittynyt omista CS 1.3 - 1.6 ajoista vuosituhannen alkupuolelta… olisiko sitä jo miljonääri jos olisi käyttänyt elämänsä vaan pelaamiseen :thinking::wink:

2 tykkäystä

Joo Teliahan osti Assemblyt, mutta suomi scene on vielä todella pientä. USA on edelläkäviä e-sportsissa. Twitch taitaa olla isoimmin kiinni toistaiseksi e-sportsissa ( kaikki lähetykset ). Taitaa olla useista sadoista tuhansista katsojista kyse kun pelataan jotain Esim. CS:GO Major:ia tai Dota 2 turnauksia. Siinä on jo mainostajallakin paikka päästä kansainvälisiin silmiin :smiley: Miten nyt käy btw kun Kiina sensuroi twitchin? https://www.tilt.fi/uutiset/striimisivusto-twitch-on-estetty-kiinassa/

Tietenki VPN:llä pystyvät katsomaan, mutta silti.

2 tykkäystä

Oma mutu-tuntuma sanoo, että EA:han en haluaisi rahoja laittaa, mutta jos Steam listautuisi, niin sinne.
EA:ta kohtaa on ainakin viime aikoina tullut paljon negatiivista palautetta, ja niiden suurimmat pelisarjat menettävät suosiotaan vuosi vuodelta. Pitää kehittää jotain uutta.

2 tykkäystä

Facebook yrittää myös mukaan apajille,

Itseä ei kauheasti vakuuttanut Facebookin streamien laatu, mutta kun Facebookista on kyse, niin pakko tämäkin on huomioida.

2 tykkäystä

Aika mielenkiintoista… FB:n on kyllä todella helppo tavoittaa suuret massat, ei pelkästään rajoitu lajin aktiiviseuraajille. Tämä antanee lisää näkyvyyttä ”kuin itsestään”.

1 tykkäys

Yksi varteenotettava firma voisi olla http://ir.huya.com/
Kiinan suurin striimaus alusta, nyt vielä kun twitch sensuroitu…

3 tykkäystä

Pakko lisätä tuohon Vernerin listaan vielä pohjoismaista Modern Time Group, jolta löytyy ainakin ESL ja Dreamhack brändit, mitkä järjestää e-urheilun suurimpia turnauksia. Tämäkään tietenkään täysin e-urheilu -firma ole koska, noita brandeja löytyy aika iso lista, mutta kuitenkin tuntuu että e-urheilu olisi aika isossa roolissa tulevaisuudessa.

Itse en ole lähtenyt vielä ainakaan osakkeenomistajaksi, mutta ihan mielenkiintoinen vaihtoehto. Olen myös tosi huono tekemään itse jotain arvonmäärityksiä sun muita, ja hyvää analyysiä firmasta suhkot vaikea löytää.

Tossa vielä kuva firman kaikista eri brändeistä, suomalaisille tunnetuimmat lienee CDON ja Viaplay.

1 tykkäys

En tiedä miten oli CS:GO:n puolella, mutta ainakin Dota 2:n osalta tuosta Facebookin ja ESL:n diilistä eivät katsojat tykänneet yhtään. Parissa turnauksessa mitä Facebookissa striimattiin oli epävirallisella Twitch striimillä enemmän katsojia kuin Facebookin virallisella.

Ja tuo Twitchin kiinabänni ei vaikuta käsittääkseni juuri mihinkään, sillä kiinalaiset eivät ole Twitchiä missään kohtaa suuremmissa määrin käyttäneet, vaan heillä on omat platforminsa.

2 tykkäystä

Täysin samaa mieltä että Facebook striimit ollu täysi farssi, eikä koko kokeilusta ole tullut muutakuin kritiikkiä. Tuntuu kyllä siltä että ESL itsekkin tuon tiedostaa ja palaa Twitchiin kunhan nuo sopimukset tulevat päätökseensä. Jossain oli muistaakseni puhetta, että Dotassa soppari päättyy tämän vuoden lopussa ja CS:ssä vielä 2019 loppuun.

Telia virittelemässä e-urheiluliigaa. Pidin uutisesta niin paljon, että otin siivun @3,76. Turvallinen osinkolappu jos ei muuta. Voitolliseksi näitä e-urheilupanostuksia saadaan ties koska, mutta tulevaisuus on tulevaisuutta. Hienoa, että operaattorit ovat tässä mukana.

Hieno siirto Telialta :slight_smile: Elisa:lla on myös Twitch page, josta striimailevat ainakin suomen pubg liikaa - katsojia oli useampi sata kun kerran bongasin sen. Myös jo ‘subbaajia’ oli. Saavathan he myös mainostuloja twitchistä. Eriasia sitten on, lyökö se vielä leiville. Silti E-sportsissa on jonkinlainen tulevaisuus.

Nostellaas tätä hieman. Itsekkin etsinyt jo pidemmän aikaa jotain sijoituskohdetta, millä pääsisi e-urheilun nousevaan hissiin mukaan. Näkisin eniten potentiaalia juuri CS:GO n turnauksissa ja kilpapelaamisessa.
Tuo Kallen mainitsema modern time group voisi olla hyvä vaihtoehto. Olen myös pohtinut lähteä laitevalmistajien kelkkaan. Ainakin intel ja nvidia ovat isosti esillä turnauksissa. Osaako joku sanoa ovatko ne oikeasti parhaita valmistajia vai löytyykö parempia joita tosipelurit arvostavat? :smiley:

Nvidia on pitkään hallinnut näytönohjainpiirien markkinoita. Niitä piirejä sitten käyttää useampi valmistaja, kuten Asus, Gigabyte, MSI jne. Samaa tarinaa on myös CPU puolella Intelin osalta.

Ainoa kilpailija on oikeastaan AMD, joka valmistaa CPUita, joissa varsinkin uusin Ryzen on erittäin kilpailukykyinen hinta-laatusuhteeltaan. AMD valmistaa myös näytönohjaimia ostettuaan ATI Radeonin muutamia vuosia sitten. Hankala sanoa kuitenkin, kuinka Intelin ja Nvidian haastaminen lopulta onnistuu. Toinen juttu on myös se, että varsinkaan Intelille PC:t ja pelaaminen ei ole se ainut/paras tulonlähde.

Ehkä voisi ennemmin suunnata laitepuolella katseen sinne oheislaitteisiin, kuten hiiriin, näppäimistöihin, kuulokkeisiin, tuoleihin tai muihin vastaaviin, jotka on juuri suunnattu pelaajille.

Kaverini löysi tällaisen pelialaan ja kilpapelaamiseen keskittyvän ETF:n, joka vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tuota ei tosin välttämättä saa suomalaisten välittäjien kautta (vilkaisin pikaisesti, en tutkinut tarkemmin). https://nerdetf.com/

Tuo on kyllä videopeli-ETF eikä esports-ETF vaikka kuinka sitä mainostavatkin noin harhaanjohtavasti. Tuolla on hyvin paljon peliyhtiöitä millä ei ole mitään tekemistä esportsin kanssa.

Joo pari tuttuanikin kehui AMD:n Ryzen prosessoreita. Oheislaitteista omassa käytössä eniten Logitechin kamaa, joten myös siihen sijoittaminen tuntuisi miellyttävältä.
Steamin listautuminen oli hienoa :smiley:

Ensinmäinen Esports joukkue, Astralis listautui tanskan First north listalle.

1 tykkäys