Sain tällaiset muistiinpanot käsiini työkaverin kaverilta, joka kuuluu jollekin sijoituspalstalle. Nämä lienevät liikkuneet jossain muuallakin, mutta tämän pitäisi olla suora copy-paste alkuperäisestä viestistä. Sensuroin lähettäjätiedot, koska vaikka se on nimimerkillä kirjoitettu, siinä saattaa olla osa oikeaa nimeä. Alun perusteella hän on ymmärtänyt, ettei tällainen netissä yhdessä paikassa pysy.
Nämä eivät ole minulta. Sain kiinni sijoittajan, joka on tähän satsannut, osallistunut yhtiökokoukseen ja hän lupasi laittaa muistiinpanot sähköpostilla. Sain myös luvan julkaista ne täällä. Hän ymmärsi, että ne voivat levitä laajemmallekin, mutta hän on peliliikkeensä jo tehnyt, joten näillä ei hänelle enää ole arvoa. Toivottavasti palstalaisille. Vastaavat kyllä aika moneen kysymykseen.
Eagle Filters yhtiökokous 2024
Muistiinpanoja
Tehdas
Hovinsaaren tehdaskiinteistö ostettiin 275 400 aurolla lokakuussa 2023. Sen omistaa Lumeron Oy, joka on 100%:sti Eagle Filters Groupin omistama tytäryhtiö.
→ Rekisteritiedoista käy ilmi, että kiinteistössä on vuokralaisena varastoalan toimijoita ja Havin Outlet-myymälälä. Eagle Filtersille on 23 000 m2:n kiinteistöstä varattu 1/3, joten tilaa laajentua on siten, että nykyiset vuokralaiset jäävät kiinteistöön.
Lumeron Oy:n liikevaihto on 2023 ollut 104 000 e eli tuossa on todennnäköisesti 2 kk:n vuokratuotto. Kuukausittainen vuokratuotto on 52 000 e. Eagle maksanee samaa vuokraa kuin aiemminkin, kuten muutkin toimijat.Kiinteistön arvoksi on ulkopuolinen arvioija arvioinut 4,4 Me. Kokouksessa kysyttiin onko verottaja huomioinut tämän kiinteistöveroissa. Vastausta ei suoraan annettu, mutta siitä päätellen ostohintaa ei pidetä kiinteistöveron perustana vaan se on lähempänä käypää hintaa.
Liiketoiminta
Yrityksen kohonneet kulut, investoinnit ja rahoituskulut ovat merkittävästi heikentäneet taloudellista tulosta 2023. 6 Me:n liikevaihdolla tehtiin 4,8 Me:n tappio.
Toimitusjohtaja pyysi, ettei tässä vaiheessa ajatella tilanteen olevan todellisuudessa niin karmea kuin luvut kertovat.Yli miljoona euroa menee rahoituskuluihin eli käytännössä lainan korkoihin. Yritys ei saa pankeilta tai normaaleilta rahoituslaitoksilta helposti lainaa, joten se joutuu turvautumaan vihreän teknologian rahoittajiin, joiden kautta saatava laina on kallista.
Kysyttiin onko se kuinka lähellä 20%:n korkotasoa. Toimitusjohtaja antoi ymmärtää ettei se aivan siellä ole, mutta on ilmeisen lähellä.
Rahoituskuluihin (-1,089 Me) on laskettu mukaan -219 000 e Loudspringin tytäryhtiöiden alaskirjauksista. 2022 rahoituskulut olivat -1,653 Me, joten siihen nähden tilanne on parempi.
Tilauskanta tai myynti ei ole ongelma. Tilauksia riittää. Suurempi ongelma on tehtaan kapasiteetti, jota pyritään koko ajan nostamaan. Jos johonkin hommaan saadaan koneella nopeutusta, tällainen kone pyritään hankkimaan.
Yrityksellä ei koskaan ole ollut luottotappioita. Yrityksen asiakkaat ovat valtiollisia tai niihin liittyviä toimijoita, jotka maksavat kyllä aina laskunsa, mutta maksuajat ovat pitkät. Rahat ja pankkisaamiset olivat vuodenvaihteessa 0,56 Me.
Yritys toivoo, että asiakkailta tulisi mieluummin noita 1,3 Me:n tilauksia kuin 4 Me:n tilauksia juuri pitkien maksuaikojen takia. Yritys joutuu hankkimaan materiaalit, tekemään tuotteet, toimittamaan ne ja saa ensimmäiset rahat vasta pitkän maksuajan jälkeen. Siksi pienempi toimitus on parempi vielä tällä hetkellä. He ovat puoli minuuttia iloisia isosta tilauksesta, mutta sen jälkeen tulee realismi että mistä rahat. Käteisvarojen lisäämiseksi yritys teki annin keväällä 2024, jolla kerättiin 800 000 euroa lisää kassaan.
Anteja paheksuttiin, vaikkei sitä aivan suoraan sanottu. Toimitusjohtaja vakuutteli, että se on se aivan viimeinen oljenkorsi jota käytetään, jos muita keinoja ei löydy. Tämän takia antivaltuutus on hyvä olla valikoimissa, mutta sitä ei välttämättä käytetä. Toimitusjohtaja ei nähnyt nyt akuuttia tarvetta annille, vaikka valtuutus annettiinkin, mutta se on työkaluna valmiina jos sitä tarvitaan.
Finnveran vientiluotto olisi ratkaisu ongelmiin, joissa tulee iso tilaus ja yrityksellä ei välttämättä ole kassavaroja sen vaatimiin materiaalihankintoihin ja muihin kuluihin. Siinä valtio antaa ostajalle hyvällä maksuajalla olevan luoton ja yritys saa rahat nopeasti käteen, jolloin pystyy tekemään tuotteen.
Yllättäen kukaan ei kommentoinut Eaglen ex-johtajan Lassi Noposen mahdollista valintaa Business Finlandin toimitusjohtajaksi, vaikka se varmasti oli monella mielessä.
Syynä sille, miksi vientiluottoa ei ole saatu, toimitusjohtaja näki negatiivisen tuloksen. Finnvera odottaa vientiyrityksen tekevän positiivista tulosta, että se saadaan. Tässä hän sanoi olevansa toiveikas, eli viittasi oletettavasti siihen että 2024 tuloksella tähän olisi edellytyksiä. Ei toki luvannut asiaa.Reklamaatiot
Kahdelta asiakkaalta tulleet reklamaatiot vaikuttivat tappioon. Kankaat olivat repeilleet. Ilmeisesti Q3/2023 liikevaihto oli tämän johdosta vain 0,8 Me kun kaksi isoa tilausta on jouduttu tekemään uudelleen.
Tämä johtuu heikkolaatuisesta kankaasta, jota yhtiölle oli toimitettu. Korona-aikana yhtiö on siirtänyt kangastoimitukset Aasiasta Eurooppaan ja nyt toimittajina on ilmeisesti noin kymmenkunta yritystä, joilta kankaita tilataan.Kysyttiin voidaanko tästä saada jotain korvauksia. Ilmeisesti se on hyvin vaikeaa. Näitä kangastoimittajia ei kuitenkaan enää käytetä ja nyt toimitukset ovat kokonaan Euroopasta.
Liiketoiminnan rahavirta on ollut negatiivinen, -2,656 miljoonaa euroa, eli jos nuo ovat olleet kaksi reilun miljoonan euron kauppaa, se selittäisi vajeen.
Myös koneiden toimivuuden kanssa on ollut ongelmia 2023, josta on aiheutunut kustannuksia.
Keskustelusta kävi ilmi, että tuote on taas kunnossa ja nyt asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Myös Eagleen on oltu tyytyväisiä siitä, jos he ovat toimittaneet ehjät suodattimet tilalle.
Tuotealueet
Päätuotealue on kaasuturbiinien suodattimet. Tuotantoa pyritään laajentamaan kankaisiin, joita toimitettaisiin bulkkina esimerkiksi ilmastointikoneiden suodattimien tekijöille. Materiaalinäytteitä on lähetetty, mutta vielä tältä alueelta ei ole saatu tilauksia. Arveltiin, että näiden kanssa kestää pitkään, varsinkin jos kankaita joudutaan testamaan pitkään millainen kestävyys ja suodattuvuus niillä on ajan kuluessa.
Kangastoimiala nähtiin lupaavana, kun siellä vain saadaan jossain vaiheessa saadaan pää auki. Siellä markkina olisi yli kymmenkertainen verrattuna kaasuturbiinien suodattimiin.
Kasvomaskit eivät ole nyt kannattavaa liiketoimintaa, joten niitä ei tehdä. Koneen päälle laitettiin peitto ja otetaan käyttöön tarvittaessa. Huoltovarmuuskeskukselle ei heidän ehtojensa takia ole toimitettu suodattimia vielä ollenkaan.
Kysyttiin tarkemmin ehdoista ja onko joku yritys suostunut. Toimitusjohtaja kertoi, että hinnassa ei ole ollenkaan joustovaraa, eli HVK haluaa ne tietyllä hinnalla ja tarvittaessa suuria määriä. Kriisitilanteessa materiaalien hinnat varmasti nousevat, mutta HVK ei jousta, joten sopimuksen mukaisessti niitä ei kannata toimittaa.
Suomalainen yritys JEDX (jedx.fi) oli suostunut tähän. Toimitusjohtaja arveli, että he voivat ensimmäisen erän toimittaa, mutta sen jälkeen se ei enää ole kannattavaa, koska materiaaleja ei saa enää samaan hintaan eikä niitä kannata pitää isoja määriä varastossa. Matti Vuoria, joka kuuluu Eaglen hallitukseen, oli sanonut että hänen aikanaan HVK:ssa ei olisi tehty tällaisia sopimuksia.Vuonna 2024 on liikevaihto ollut vuoden alusta 750 000 e/kk. Yritys pyrkii 30%:n liikevaihdon kasvuun vuodessa 20%:n EBITDA-marginaalilla.
Q1 liikevaihto oli 2,2 Me. Käyttökate oli positiivinen. Liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 49%:ia. Eli vuoden alusta on päästy jo tavoitetta kovempaan kasvuun.
Maaliskuussa järjestettiin muutosneuvottelut, joilla kannattavuutta saatiin parannettua ja kustannuksia vähennettyä.
Kokoustarjottavat
Kahvi/tee automaatista ja sen kanssa croissantti ja voisilmäpulla.