Osakesijoittaminen

Earth 2.io - vaihtoehtoisten sijoituskohteiden helmi vai huijaus/turhake?

Näin kirjoittelin itse toiseen ketjuun (vaihtoehtoiset sijoituskohteet), mutta avataan nyt tosiaan uusi keskustelu, kun kiinnostuneita tuntuu riittävän.

"
Täytyypä kirjoitella tänne, kun on jonkun aikaa tullut seurattua. Voi kuitenkin todellakin mieltää vaihtoehtoiseksi sijoituskohteeksi, vaikka konsepti onkin kokonaan uusi ja tulevaisuudesta ei suuremmin ole tietoa.

Kyseessä siis earth2.io

Earth 2 on “kloonattu maapallo”, jonka jokainen kolkka on jaettu 10x10m kokoisiksi plänteiksi, oikeaa maapalloa muistuttavasti. Nämä maapläntit on nyt siis myytävänä, ja niiden arvo riippuu siitä, kuinka paljon kyseisestä maasta on maata myyty so far. Hinnat lähtevät 0.10 USD:sta ja kohoavat siitä ylöspäin, esimerkiksi USA on tällä hetkellä 37.32 USD (nousua 37,332.00%). Mitä aikaisemmin maata on ostanut, saa arvonnousun lisäksi myös “income tax:ia” eri tile class -luokan mukaan, ensimmäiset ovat class1, sitten class2 jne. Näistä class1 kerryttää eniten income taxia, tarkoittaen käytännössä sitä, että pro forma suhteessa kyseisestä maasta ostetuista maaplänteistä jaetaan tätä tuottoa maapläntin omistaville.

Näistä maaplänteistä on myös jälkimarkkinat, joissa omia omistuksia on mahdollista myydä. Suurimmat tuotot tässä kohtaa “peliä” onkin jälkimarkkinoilla tapahtuvia - jotkut pelin alussa osallistuneet saattavat myydä omia omistuksiaan isollakin alennuksella, jotta saavat cashattyä omistuksiaan. Alennus nykyiseen markkinahintaan voi olla tuntuvakin, ja silti he ovat moninkertaistaneet sijoituksensa.
Jälkimarkkinoilla myydään myös “hyviä” maaplänttejä preemiolla - on paljon spekulaatioita siitä, mitkä kohteet tulevat olemaan tulevaisuudessa arvokkaimpia - suosituimmat turistikohteet, suuren ruuhkan alueet, kauniit rannat ym, vai tällä hetkellä luonnonvararikkaat kohteet (kulta, öljy, timantit, jne.).

Ollaan siis vasta ensimmäisessä vaiheessa, jossa ideana on vain “rakentaa infraa”. Tuottajien mukaan palvelusta on tarkoitus rakentaa “toinen todellisuus”, johon esim. IR-laseilla ja muutenkin pelimaailmassa tultaisiin vierailemaan. Maanomistajille luvataan tuottoja mm. alueelle rakennettavista mainoksista, mahdollisista rakennuksista (ampumaradat, huvipuistot, whatever), tai luonnonrikkauksista joita voi sitten pelissä jalostaa jne.

Jos joku on kovan luokan riskisijoitus, niin tämä. Earth 2.io :sta puhutaankin monissa piireissä “2020-luvun bitcoinina”, ja voin mieltää tämän jopa aikalailla absurdimmaksi kohteeksi. Tylsyyttäni lähdin kuitenkin kahdella eri accountilla mukaan, toisella tarkoitus tehdä viikon verran treidejä ja cashata kaikki ulos - toisella tarkoitus jättää näiden treidivoittojen verran omistusta pitkään pitoon ja seurata huvikseen mitä tapahtuu.

Konsepti on kaiken kaikkiaan kohtalaisen hullu, enkä halua sitä varsinaisesti suositella kenellekään - ainakaan varoittamatta sen riskeistä. Jollain tavalla konsepti kuitenkin kiehtoo, kun pelataan mutta oikealla rahalla. Ja olen huomannut, että jälkimarkkinallakin kohteet ovat oikeasti “kohtuu likvidejä” - ja sen, että palvelussa on valtavasti ihmisiä jotka ovat ‘sijoittaneet’ kymmeniä tai satoja tuhansia dollareita.

Kannattaapi siis lueskella aiheesta, jos todella ison riskin vaihtoehtoiset sijoituskohteet kiinnostaa (tai vaihtoehtoisesti on halukas maksamaan jonkin hinnan omista pelailuistaan :smiley: ).
Voin päivitellä, kun olen treidiaccountin saanut cashattyä tyhjäksi - että toimiiko rahaliikenne myös takaisinpäin ongelmitta jne.

En yleensä tykkää ref koodeista tai niiden jakamisesta, mutta jos joku kiinnostuu ja aikoo palvelua käyttää, niin 5EQ95MWS5Z -koodilla saat 5% ostosummasta hyvitystä. Toki itsekin saan saman suuruisen hyvityksen, mutta win-win. Ja jos joku enemmänkin innostuu niin saa laittaa viestillä oman koodin niin mennään vuorovaikutussuhteessa molemmin puolin :slight_smile:"

Omista kokemuksista hieman:

Platformi näyttää toimivan kohtalaisen hyvin. Olen sekä ostanut maata suoraan, että markkinapaikan kautta. Nopeampia voittoja on tarjolla selvästikin markkinapaikan kautta, kun ostaa alennuksessa olevia kohteita. Tässä on hyvä hahmottaa transaktion logiikka - jo pidemään platalla olleet pelaajat haluavat cashata omistuksiaan (esimerkiksi nostaa rahaa palvelusta pois). Jotta kukaan olisi kiinnostunut näistä maaplänteistä sen sijaan, että ostaisi omia (joista saa sen -5% pois koodilla) - tulisi markkinapaikalla olevan pläntin olla joko a.) halvempi tai b.) jollain tavalla todella hyvällä sijainnilla c.) esim class 1 -luokkaa sellaisessa maassa, jossa class 1:stä ei ole enää saatavilla.

Olen itse “treidaten” tehnyt muutaman sata prosenttia voittoa, ostaen käytännössä noin 100-200 USD arvoisia plänttejä n. 35-60% alennuksilla ja laittanut myyntiin ajan kanssa pienemmällä alennuksella, esim n. 10-15%. Myynti saattaa kestää tietysti hieman pidempään, mutta hyvin ovat tuntuneet menevän kaupaksi - etenkin class 1 kohteet.
Tätä kun pyörittää, niin saa hyvää korkoa korolle -ilmiötä, ja treidipuolen kautta hieman nopeampaa tuottoa.

Varsinaisilla maaplänteilläkin arvonnousua on saatavissa - verrattain jopa kohtalaisen nopeasti. Tietysti riippuu mistä ostat, mutta isompien maiden täyttyessä (ja hintojen noustessa) palvelun käyttäjät kohdistaa ostonsa yhä useammin tuntemattomiin maihin, joissa on jäljellä vielä esim Class 1 maata.
Käytännössä class vaikuttaa siis maasta saatavaan income taxiin, joka perustuu kohdemaan uusien maaplänttien myynnin rahamäärään, joka tosiaan pro forma -tyyppisesti jyvitetään aikaisemmille maan omistajille. Class 1:sta on tarjolla ensimmäiselle 100 000 maapläntin omistajalle, class 2 taas seuraavalle 100 000 jne.

Itse jatkan pientä “treidaamista” ja ostelen satunnaisesti maaplänttejä mielenkiintoisilta alueilta. Esim. Breaking Badin Mr. & Mrs. Whiten talosta maksettiin juuri hieman yli 3000 USD jollekin :smiley:
Lähtökohtaisesti ruuhkapaikat tuntuvat olevan houkuttelevia - aikaisemmin hyvinä pidettiin myös hyvien resurssien kohteita, esim. louhoksia ja öljykenttiä ym. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaisi siltä, että jos ja kun peli joskus launchataan, tulisi nämä maapallon voimavarat kohtalaisen randomilla allokoitua eri maaplänttien kesken, eli välttämättäkään oikeassa elämässä olevat paikat ei näitä olisi sitten virtuaalimaailmassa.
Sama pätee rakennuksiin - kaikki rakennukset “poistetaan” kun peli launchataan, joskin alueella vierailevien määrä voi silti olla korkea tietyillä alueilla, joka mahdollistaa sitten taas isompiin mainostuloihin jne.

Ja huom. vaikka palvelu/peli vaikuttaa kohtalaisen luotettavalta; monella on kokemuksia rahansiirroista ym. on hyvä huomioida, että mitään takeita platan jatkuvuudesta ei tosiasiallisesti ole. Toisaalta, olen mieltänyt että vaikka alkuperäinen tarkoitus olisikin ollut scammi - kannattaisi noin isolla kerätyllä rahapotilla jo kehittää peli tukemaan tarinaa :smiley:
**Summa summarum, en sijoittaisi tähän mitään sellaista rahaa, jota en ole 100% valmis häviämään! **

Tarkoituksenani oli sijoittaa summa X tähän ja antaa olla “ikuisuuden”. Nyt kuitenkin pientä treidaamista tekevänä lisäsin palveluun myös summan Y, joka olisi tarkoitus nostaa piankin pois, kun treidikassa on tehnyt +100%. Ja jättää alkuperäinen Y-panostus sitten palveluun treidattavaksi ja nostella sieltä tuottoja silloin tällöin pois. X:n suhteen voinkin antaa olla ikuisuuden ja katsoa mitä tapahtuu :smiley:

10 tykkäystä

Itse odotan ainakin vahvasti, että peli avaa mm. Dubain ja Saudi-Arabian kaupankäynnin kohteiksi. Vaikka konseptiin ei sen suuremmin uskoisi, olen kohtalaisen varma, että lyhyelläkin aikajänteellä noista maista ostamalla class 1 -kohteita voi saada valtavia tuottoja jälkimarkkinoilla. Kysyntä on kovaa, ja ties vaikka joku öljysheikki ostaisi kaiken mitä irti saa :smiley: Alussa, jos saa hinnalla 0.1/tile - on voimakasta arvonnousua luvassa.

Suosittelen ostamaan maapläntit kohtalaisen pienissä osissa! Jos satutte ostamaan alueelta, jossa arvonnousu on suurta - voi maapläntin myyminen osoittautua ongelmalliseksi jälkimarkkinoilla! Ainakaan tällä hetkellä omistusta ei voi lohkoa, eli ostettu pala pitää myydä samankokoisena eteenkin päin. Tästä syystä markkinoilla on paljon esim. USAN alueita joiden hinta on esim USD 3500. Joku on saattanut alussa ostaa tämän pläntin hintaan USD100, mutta arvonnousun johdosta hinta on karannut pilviin. Lienee sanomattakin selvää, ettei halukkaita tuolla hinnalla ole enää valtavasti, ja tästä syystä etenkin isommat blockit myydään markkinapaikalla todella tuntuvalla alennuksella. Itse en kuitenkaan näitäkään osta alennettuun hintaan, koska ovat varsin epälikvidejä verrattuna pienempiin pläntteihin!

3 tykkäystä

Kiitokset ketjun avaamisesta! Toi treidauspuoli jotain mitä en ollut ajatellutkaan. Nyt vaan odottelemaan Jukka Lepikön Earth 2.0 treidausvideoita :grin:

4 tykkäystä

Vaikuttaa pyramidihuijaukselta kaikin mahdollisin tavoin. Niissäkin kyllä aina joku ehtii tienata. Katsoin huvikseni google trendsistä suosiota ja ei vaikuta olevan aivan kauhean iso juttu ja kasvu näyttää jo hiipuvan. Tämän sanottuani tämä on varmasti seuraava Facebook.

9 tykkäystä

Sitten se tärkein omaa sijoituspäätöstä ohjaava tekijä: saako tuolta ne hurjat tuotot jotenkin nostettua takaisin omalle pankkitilille? Kivahan se on nähdä päätteeltä kun oman virtuaalitontin arvo raketoi, mutta onko se arvonnousu oikeesti realisoitavissa?

Ponziahan tää huutaa ja kovaa.

4 tykkäystä

Onpa nähty vaivaa käytännössä laittoman pyramidipelin naamioimiseksi. Nostan hattua niille neropateille jotka tämän ovat suunnitelleet koska on luonnollisesti moraalisesti väärin antaa matemaattisesti lahjattomien pitää rahansa.

10 tykkäystä

Onhan näitä.
Kaverini pyöräytti USD1000 -> USD5300 ja sai withdrawin ainakin läpi ongelmitta.
Raportoin tänne, kun saan omakohtaisen kokemuksen maaliin asti.

Mutta edelleen, kyseessä on niin spekulatiivinen mahdollisuus, että ainakin itse miellän enemmän pelaamisena kuin varsinaisena sijoittamisena - riskit on suuret!

En usko, että suunnittelijat ovat hetkeäkään ajatelleet, että palvelun suosio kasvaisi näin isoksi :smiley: Tai että jotkut työntäisivät tonne oikeasti satoja tuhansia dollareita…

Itse suhtaudun hyvinkin skeptisesti, tätä on mielestäni hyvä korostaa, koska aloitusviestistä voi jäädä erilainen maku suuhun. Kyllähän koko konsepti tuntuu varsin älyttömältä, mutta jos tämän mieltää pelinä niin hauskaa ajanvietettä.
Olen nähnyt vertauksia bitcoiniin tämän osalta, joka tuntuu tietysti tässä vaiheessa utopistiselta. Toisaalta, taisi allekirjoittanutkin pitää bitcoiniakin muinoin aikamoisena pyramidihuijauksena :smiley:

Eli nimenomaan - jos pelaaminen kiinnostaa, niin sitä on syytä toteuttaa vain sellaisella panoksella jonka on valmis 100%:sti häviämään kokonaan.

1 tykkäys

Katsomatta videota tulee vain mieleen että tubettajia on helppo ostaa mainostamaan palveluaan.

4 tykkäystä

Bitcoinin decentralisoitu teknologia tekee siitä aivan eri tasoisen luotettavuudeltaan. Tuo palvelu voi laittaa sivut kiinni huomenna. Bitcoinissa ei voi näin tapahtua.

2 tykkäystä

Hyvä pointti, itse mietin samaa.
Kuitenkin mm. redditissä ja erilaisilla alustoilla anonyymit ovat kertoneet onnistuneista kokemuksista (kehittäjien armeija? :smiley: ), sekä kohtalaisen monissa eri lähteissä samaa. Itsellä tosiaan vain yhden tutun kokemukset - ei siis itsellä sinänsä syytä epäillä etteikö kotiutus tällä hetkellä toimisi.

Mutta tässäpä se homman juju onkin - vaikka ne toimisivat nyt, ei ole mitään takeita että ne toimisi huomenna. Uskon kyllä, että rahastukset tehdään loppuun asti, mutta jos palvelun suosio romahtaa - jää tietysti maapläntit platalle ja niitä ei halua kukaan jälkimarkkinoilla ostaa. Tällöin kehittäjät maksaisivat rahavarat ulos, mutta “taseen omaisuus” jäisi toki kehittäjille itselleen - joka itsessään on jo melkoinen potti :slight_smile:

Juuri näin, ei oikeasti pidä verrata bitcoiniin millään tavalla - lähinnä kuvastaa ehkä FOMOa joka joillakin palveluun hypänneillä on päällä :smiley:

2 tykkäystä

Kyllä tämä vaikuttaa niin huijaukselta kun vaan voi. Botit mainostaa tätä ja ostetaan youtubettajia mainostamaan lisää

Aloitukseenkin oisit vielä pari kertaa voinut tuon koodin laittaa, että tulis varmasti selväksi.

edit. En voi olla ajattelematta yhteyttä tässä ja nykyisessä markkinatilanteessa. En tiedä milloin tämä on perustettu, mutta vaikea kuvitella tämmöisen menestyneen esimerkiksi pari vuotta sitten. Nyt kun on joka paikassa raketteja tarjolla ja löysää rahaa niin kelpaa nämä. :smile:

12 tykkäystä

Itse ostin eilen kohteita pietarista kun näyttäisi olevan vielä hyviä kohteita tarjolla, sain mm Venäläisen taiteen museon melkein kokonaan haltuuni :smiley:

4 tykkäystä

Haluan vielä tähän väliin korostaa, että tarkoitusperäni ei todellakaan ole nostaa palvelun hypeä tai ajaa omaa etua millään mittarilla.

Perustin ketjun “ostin/myin” -ketjun viestin perusteella, ja toiseen ketjuun mainitsin palvelusta lähinnä informatiivisena. Olen pitänyt omaa reffiäni esillä, koska se aidosti hyödyttää uutta pelaajaa - enkä usko sen kuitenkaan vaikuttavan kenenkään päätökseen liittyä/olla liittymättä. Tämän voin kuitenkin koska tahansa poistaa viestistä.

Tällä ketjulla nimenomaan yritän myös tuoda esille kaikkia niitä varjopuolia ja uhkia, joita on olemassa - toivon, että suurin osa mieltäisi tämän nimenomaan pelinä eikä niinkään edes huippuriskisenä sijoituksena.

Tarkoitusperäni on kaikin puolin hyvä, ja kaksijakoisesta luonteestaan huolimatta aion ainakin toistaiseksi platalla pelailla satunnaisina vapaapäivinä ja katsella minkälaista hurmosta tämä saavuttaa. Miellänkin tämän lähinnä niin, että ne rahat jotka säästän pelaamatta mitään muita pelejä - voin törsätä tähän :smiley:

Eli pls, älkää vihatko - halusin vain nostaa aiheesta keskustelua, koska sille on selvästi ollut kysyntää. En osaa sanoa sen paremmin kuin muutkaan, onko kyseessä huijaus vai ei - tai johtaako edes hyvän tarkoitusperän toimetkaan lopulta yhtään mihinkään.
Tätä koitan kuitenkin jatkuvasti korostaa, ja koen, että aiheesta keskustelemalla voidaan saavuttaa kaikkia intressiryhmiä palveleva kokonaisuus!

22 tykkäystä

Mielestäni aloituksesi oli hyvin asiallinen. Ja kyllä, se on selvää että tällaiseen rahojen laittaminen on erittäin riskaabelia ja kyseessä voi olla huijaus tai sitten ei ole. Ehkä voidaan se keskustelu tässä ketjussa siirtää sivuun. Jokainen tekee omat johtopäätökset.

Suomea kun olen earthissa tutkinut niin ulkomaalaiset ovat ainakin ostaneet hyvin tunnettuja kohteita esim Suomen eri linnat. Voisi kuvitella että tulee keräilijöitä jotka keskittyy esim linnoihin.

8 tykkäystä

Tässä teille vähän realiteettejä:

1 tykkäys

Videolla pohdintaa onko kyseessä pyramidihuijaus Ponzi-huijaus – Wikipedia
Omasta mielestäni on huijaus.

3 tykkäystä

Kriittisyyteni kohde on Earth2.0 ei sillä pelaavat. Rahaa saa tehdä ja hauskaa pitää vaarat pitää vaan tiedostaa jotka sinä varmasti ymmärrätkin.

1 tykkäys

Pystyykö tähän osallistumaan muuten kuin sijoittamalla oikeaa rahaa peliin? Eli pystyykö tässä “pelaamalla” ansaitsemaan virtuaalivaluuttaa, jolla voi sitten ostaa näitä maaplänttejä?

Onko tästä pelistä jossain master-aikataulua?

On niin mielenkiintoisesti rakennettu ajatus, että hyvinkin mahdollisesti on huijaus - tehokas sellainen. Melkein Tekee mieli satanen laittaa jotta saisin vähän kokemusta ponzi-huijauksesta :grin:

(Sarkasmia)

13 tykkäystä