Eduskuntavaalit 2023

Artikkeli valtionvelasta. Lukaisee parissa minuutissa.

5 tykkäystä

No ei sinun tarvitse olla huolissasi maatalousyrittäjien puolesta, koska esim. tällä palstalla olen todennäköisesti yksi harvoista, joka on kiinnostunut leikkaamaan niistä. Mutta esitän tässä kysymyksen miksi meidän tulee kannustaa nuoria viljelijöitä valtaviin investointeihin, jonka pitkän tähtäimen kannattavuudesta ei ole takeita ja joilla ei ole merkitystä meidän huoltovarmuuden kannalta. On asioita, joita meillä ei kannata tehdä, vaikka niitä tuettaisiin ja kun tuet vielä usein kohdistuvat investointeihin, saa moni nuori viljelijä “pallon jalkaan” ikävällä tavalla, kun nimi on papereissa miljoonanavettaan ja tulevasta hintatasosta ei ole takuita. Ja lopuksi, jos maataloudesta, maanpuolustuksesta, opetuksesta ja aluetuista ei voi säästää niin mistä voi säästää?

Pitääkö olla Kreikan tiellä että on lupa huolestua. Puhdasta populismia jos ei pidä valtionvelkaa ongelmana. Pelkät korkomenot jyrkässä nousussa ja sellaista talouskasvua ei ole kuin demareiden unissa, jolla velka taittuisi ilman kunnon leikkauksia.

13 tykkäystä

Mihin opetuksen rahat menevät? Meillä on alati pienenevät ikäluokat ja aina vain pitäisi saada lisää rahaa

Älyllistä epärehellisyyttä ja veden kantamista kaivoon, kun heikkenevien oppimistuloksien ratkaisuksi keksitään ainoastaan rahoituksen puute

29 tykkäystä

Nuoret eivät ole idiootteja. Nuoret ymmärtävät, että he ovat paljon enemmän maksumiehinä ja -naisina tulevaisuudessa tämän rahaa on -jengin toilailuiden jälkeen, kuin esimerkiksi nämä Seepran linkkaamat fabut, joiden on aika helppoa huudella elinkaarensa vaiheessa, ettei mitään paniikkia ole.

Kuinka vaikeaa on ihmisten ymmärtää, että valtion korkomenot revitään joka ikinen vuosi veroina yrityksiltä ja ihmisiltä? Ne on pakko maksaa vuosittain. Tänä vuonna menee siis 2,6 miljardia euroa verotuloja nykyisen velkavuoren korkomenojen rahoittamiseen. Mitä korkeammat korkomenot tulevaisuudessa, sitä korkeampi veroaste tulevaisuudessa. Siinä sitä näkymää ja motivaatiota meidän nuorille tehdä töitä ja yrittää.

45 tykkäystä

Huippukorkeat verot, jatkuvasti nousevat julkiset menot, jatkuvasti kasvava lainan määrä…

Pitäisikö olla huolissaan?
Pitäisi olla, ainakin jos kyseessä olisi oma yksityistalous, tai vaikkapa omistamansa firman talousluvut…
Eikö pidä olla, koska kyseessä onkin ns valtion rahat?

Suunta / trendi aivan väärä ja epäterveeseen viittava. Ainakaan tehdyt ns panostukset eivät aikakaan viimeiseen 15 vuoteen ole saanut edes kasvua aikaan.

4 tykkäystä

Ei tämä nyt vielä siltä näytä että olisin huolissaan velan määrästä. Mietin sitten uudestaan kun ollaan edes joidenkin keskiarvojen yläpuolella.

1 tykkäys

YLE taitaa valitettavasti olla parasta journalismia jota meillä on. Silti liian isolla osalla toimittajista on vahvoja poliittisia motiiveita. Kuten Twitterin koiranleuat ovat keksineet. Yle hävisi Ruotsin ja Italian vaalit. Sen verran selkeästi ovat ulkomaantoimittajien tunteet tulleet läpi, kun tulos ei ollut mieleinen.

Jos tekijä äärivasemmistoa kuulemme siitä vaalien jälkeen jos äärioikeistoa niin kuulemme siitä ennen vaaleja. Muistaako kukaan miten SDPn Rauhantaen islamisti ja homofobia taustat selvisi kätevästi vaalien jälkeen 2019. Jotenkin muistan että medialla olisi ollut tietoja jo ennen vaaleja mutta asiasta oltiin hushus. Ehkä muistan väärin. Hämmentävää että Rauhantae on nytkin ehdolla. No jättivät demarit sentään kulttuurineuvos Baltsarin ulkopuolelle.

Tässä vielä mielipide YLEn faktantarkistuksesta vaaleihin liittyen palstan aktiivilta.

Ja otetaan loppuun vielä YLE klassikko Tanskasta. Oivallista otsikointia. Jutun nykyversio löytyy ihan lopusta. TLDR: Äärioikesto taisi polttaa erään pyhän kirjan tai muuten vaan herjasivat erästä uskontoa. Uskonnon edustajat eivät tästä tykänneet ja hajottivat paikkoja.

23 tykkäystä

Liberaalipuolueella on kyllä ohjelmassa myös muutoksia eläkejärjestelmään.

22 tykkäystä

SDP:n näkemisessä hallituksessa ei ole mitään piristävää.
Kokoomus on tainnut aika selvästi ilmaista että ilman merkittäviä leikkauksia valtion budjettiin eivät he ole hallituksessa. Marinin SDP haluaa pitää yllä käsittämättömän tuhlaavaa ja tulevaisuudelle tuhoisaa jakopolitiikkaa ja näin ollen ei ole vaihtoehto.

5 tykkäystä

Aika laiskaa ja heikkotasoista kommentointia alan ihmisiltä, vai ihan “hysteriaa” esiintyy aiheen tiimoilta :smiley: Aika törkeää vähättelyä, kun otetaan huomioon että kyse ei ole mistään parin vuoden lukemista, vaan toistakymmentä vuotta jatkuneesta trendistä.

Muistetaan nyt vielä, että “toisen velka, on toisen varallisuutta”. Jos Italian valtio esimerkiksi velkaantuu, niin se ei ole paha ongelma jos kansa samaan aikaan vaurastuu. Kyseessä on enemmän rakenteellinen siirtyminen. USA:n valtionvelka taas ei ole ongelma dollarin aseman vuoksi.

Mikäs meidän Suomen tilanne on? Katsotaanpa mikä on trendi 2000-luvulla…

  1. Valtionvelan kehitys
  1. No entä ne kotitaloudet?

Ok, siis valtio velkaantuu ja kansa velkaantuu. Molemmat siis köyhtyy! On aika laiskaa argumentoida että valtionvelka ei ole ongelma koska Italia on vielä velkaisempi. Niin on, mutta kansa ei.

  1. No mihin perkeleeseen meidän raha menee? “Toisen velka on toisen tulo”

Aivan. Siis valtio köyhtyy, kansa köyhtyy ja meidän velkaraha valuu ulkomaille. Mutta hei, ei ole ongelmaa, koska valtion korkomenot eivät ole aiheuttaneet vielä akuuttia kriisiä! Voi jeesus nyt oikeesti. Pitäisikö kerrankin toimia proaktiivisesti eikä vasta sitten kun on paskat housussa (suomeksi: kun korkomenot on niin isot että se aiheuttaa isoja ongelmia ja/tai luottoluokituksen heikentyminen aiheuttaa nämä ongelmat)?

68 tykkäystä

Aika paksua väittää tuollaista… Jostain syystä en ole yllättänyt, nousi se kateus maajusseja kohtaan lopulta esiin myöskin. Kaikkialta muualta saakin leikata mutta palkat ja etuuksia pitää vain ja ainoastaan nostaa mutta “ei sairaanhoitajien, ellei sitten minunkin palkkani nouse”… :face_vomiting: :face_vomiting:

Mun mielestä alkaa jo vaikuttamaan siltä, että nämä tietyt nimimerkit on palkattu tänne hämmentämään… Milloin käyvät loukkaantumassa jonkun puolesta, milloin käydään kertomassa, että velalla ei ole väliä - “rahaa on”. Sitten kun joku alkaa hieman asiallisemmin (kuin minä) kyselemään, niin vastaukset jäävät tulematta mutta seuraava nimimerkki aloittaa taas saman kierteen.

Toisaalta voisin oikeastaan äänestää SDP:tä - saisitte sitä mitä tilaatte. Minulla on jo Suomen ulkopuolella toinen yrityksistä ja voin lähteä “hyvissä ajoin” maasta. En usko, että vielä yhdessä vaalikaudessa onnistuvat kaatamaan koko maata mutta jos saisitte vielä toisen perään, niin uskoisin sinunkin TES:n sen jälkeen olevan romukopassa ja tavallinen duunarikin saa maksaa palkastaan 60-70 pinnaa muiden elämisestä. Tulen sitten 8-10 vuoden päästä tänne takaisin ja eiköhän maan konkurssin jälkeen täälläkin ole jo sen verran järkeä tullut, että voisin lähteä uudelleen investoimaan. Toki voi olla, että Suomea ei silloin ole tai se on todennäköisesti näivettynyt joksikin Venäjän vasallivaltioksi.

13 tykkäystä

Viisi leipää ja kaksi kalaa ei riittänyt tällä kertaa ihmetekoihin, joten Niikon kampanjatiimi päätti viedä peräkärryllisen ruokaa köyhiltä.

Niikko Twitterissä: “Vaalikampanjaani ei kuulu ruokajakelua eikä vaalitoimistoltani jaeta ruokaa.”

Niikko IS:lle: “Vaalitoimistollani on ollut kyllä ruokajakoa lauantaina.”

Sen mitä minä leipäjonojen tilanteesta olen kuullut, niin kysyntä kasvaa kovaa vauhtia ja tarjonta hupenee. Sen vuoksi esim. niitä leipiä ei voi enää raahata entiseen malliin mukanaan, vaan asiakaskohtaiset määrät on rajattuja. Ja nuo jaksavat selittää kuinka ei ruoalle ei ole kysyntää, ja hävikkiähän tuossa vain torjutaan.

Pelottavinta on se, että somemaailman perusteella tuo roskanjauhanta menee harvinaisen hyvin persujen kannattajiin läpi. Kuinkas muuten.

LISÄYS: Iltalehdeltä hyvä artikkeli aiheesta: Väite: Vähäosaisille tarkoitettua ruoka-apua tarjoiltiin Niikon vaalikampanjassa

"Työntekijä myös väittää Valtosen kehottaneen järjestön työntekijöitä jo viikkojen ajan varaamaan ruokaa Niikon vaalitilaisuuksia varten.

– Minulla ei ole mitään Niikkoa vastaan, mutta tämä tilanne harmittaa. Tässä käyttäydytään väärin sillä tavalla, että ollaan epärehellisiä. Eniten harmittaa se, että otetaan köyhiltä ruoat, vapaaehtoistyöntekijä sanoo.

– Kaikki työntekijät ovat ihan kypsiä. Ruoat on tarkoitettu vähäosaisille, ei vaalitilaisuuksiin.

Iltalehdelle kommentoineen nimettömän työntekijän mukaan Niikko on tiennyt ruokien alkuperästä. Hänen mielestään vastuu tarjoiluista on mennyt julkisuudessa Valtosen niskoille, vaikka Niikko tiesi tilanteen. Työntekijä väittää, että Niikko on hakenut järjestön varastosta aiemmin ruokaa myös itselleen.

Työntekijä kertoo, että toisin kuin Valtonen on antanut julkisuudessa ymmärtää, Joosua Missio joutuu säännöstelemään ruokaa.

– Ruokaa ei koskaan jää yli. Kaikki on aina mennyt, työntekijä sanoo.

Iltalehti ei kerro vapaaehtoistyöntekijän nimeä aiheen arkaluonteisuuden vuoksi."

7 tykkäystä

Ei ne Suomen sisäiset tulonsiirrot tai oli mitä vaan ole ratkaisevia kansantaloudellisesti isossa kuvassa, ne jää Suomen ja Suomalaisille ja hyödyttämään kansantaloutta.
Mutta se keskimäärin 4-5miljardia joka viime vuosina vuosittain maksetaan ulkomaille on kumulatiivisesti aiheuttanut valtavasti tuhoa. Kuvitellaan vaikka että Ilmastorahastoon maksetut sadat miljoonat, tai Keikalle, tai EU jäsenmaksut ym erilaisiin paketteihin yhteensä EU aikana maksetut noin 40-50 miljarda olisi panostettu kasvuyrityksiin ja yritysten kansainvälisen kilpailukyvyn parantamiseen, veron alennuksiin, missä tilanteessa OY Suomi AB nyt olisi. Ruotsin taloudellinen tilanne nyt on siihen hyvä referenssi, rahaunionin ulkopuolisena maana ei osallistu Italian tai Espanjan elintason kohottamiseen oman maan kustannuksella vaan panostanut oman maan kehittämiseen ja se näkyy hyvin mm. Tukholman pörssissä pienyrityskentässä, kuten kaikessa varallisuuden kehityksessä. Siellä se raha on vuosia pyörinyt järjestelmässä sisällä kehittämässä oman maan taloutta korkoa korolle ja yrityskentässä innovaatioina, täsmälleen päin vastoin kuin Suomessa, jossa massiiviset rahavirrat ulos on johtaneet sisäiseen kurjistumisen kierteeseen.

9 tykkäystä

Väittäisin että ovat. Aina kun toiselta otetaan ja toiselle annetaan luodaan insentiivi olla saaja puolella maksaja puolen sijaan. Pitkässä juoksussa tämä voi ohjata huomattaviin pitkäaikaisvaikutuksiin.

8 tykkäystä

Aivan erinomainen teksti! Toivoisin itsekin, että nimenomaan vaihtotaseesta puhuttaisiin enemmän vaali- ja talouskeskusteluissa. On lopulta aivan se ja sama miten me pyöritellään ansiotuloveroa, eläkkeitä ja lapsilisiä, jos emme saa vaihtotasetta “korjattua”! Eli isot satsaukset vientiin on tehtävä! Valitettabasti oikein mikään puolue ei tunnu ihan tosissaan tätä ymmärtävän.

6 tykkäystä

Suomessa muistaakseni yrityssektori on ollut antolainaaja eli kolmesta sektorista (julkinen, kotitaloudet ja yritykset) ylijäämäinen eli firmat tekevät enemmän voittoa mitä ottavat velkaa tai maksavat osinkoja yms. Ilmiötä on nähty myös muualla maailmassa. ”Ennen vanhaan” oli normaalia että vain kotitaloudet oli ylijäämäisiä ja heidän säästöt imi loputtomasti alijäämäinen valtio/kunnat ja yrityssektori.

Kuten Suomen vaihtotaseesta näkee, meillä olisi maana suhteellisen helppo rahoittaa (vaje ollut pari pinnaa viime vuosina ja korona-aikana vaihtotase kävi plussalla) kaikki menomme itse jos niin halutaan. Ehkä hyvä viime vuosina että suomalaiset eivät ole lainanneet valtiolle 0-korkoista lainaa vaan sijoittaneet rahat tuottoisammin. :joy:

Tuo YLEn juttu oli mielestäni hyvä. Ei Suomen julkisen sektorin velka ole juuri nyt sellainen ongelma kun moni luulee sen olevan. Ongelma siitä tulee jos sama meno (talouskasvua nopeampi velkaantuminen) jatkuu vuosikymmenen pari lisää, eikä velkaa investoida asioihin mitkä kasvattavat velanmaksukapasiteettia (koulutus, infra yms. mikä tukee työllistymistä ja elinkeinoelämää).

Tai ei se välttämättä sillonkaan ole ongelma mutta se voi alkaa rajoittamaan poliittikkavalintoja. :sweat_smile:

22 tykkäystä

Veikkaan, että kritiikki kohdistuu enemmän siihen kenelle niitä tukia maksetaan eli maatalouden rakenteeseen kuin itse tukiin sinällään. Moni ymmärtää, että jotain tukea tarvitaan.

Ongelma on, että iso osa tukien saajista on harrastelijaviljelijöitä. Siis sellaisia mitkä muiden päivätöiden ohessa viljelee perinnöksi jääneitä 20-150 hehtaaria maata ihan vaan harrastuksen vuoksi ja siksi kun ”isä ja isänisä on näitä viljellyt”. Tämä ei ole liikentoimintaa missään mielessä vaan harrastus ja sen mahdollistaa ainoastaan nykyinen tukijärjestelmä.

Tästä ei muuten paljon mediassa puhuta. MTK ei luonnollisesti halua tästä pitää melua. (Edunsaajia on niin paljon)

Jos tukia ei maksettaisi näille harrastelijaviljelijöille, laittaisivat he pellot vuokralle ja joku maanviljelystä ammatikseen harjoittava ja oikeaa liiketoimintaa pyörittävä vuokraisi ne. Jolloin olisi jopa mahdollisuuksien rajoissa, että maanviljelystä voisi toteuttaa liiketaloudellisesti kannattavaksi kun volyymi nousee.

Minusta on sinällään OK, että joku haluaa harrastuksekseen rassata vanhoja koneitaan ja järjestellä kesälomansa päätyöstä niin, että ehtii keväällä puuhata siemenet peltoon ja syksyllä puida. Ja siinä välissä elää 50-luvun muisteloissa maaseudun kulta-aikoja kaipaillen. Mutta en tajua miksi minun pitää maksaa se.

Lisäksi kun korjuuvelvoite poistui jokunen vuosi sitten, on se tuonut näiden harrastelijaviljelijöiden joukkoon myös optimoijia eli puhtaasti oman edun tavoittelijoita. Jos tuista haluaa parhaimman tuoton niin peltoja ei kannata lannoittaa, myrkyttää tai muutenkaan hoitaa vaan ainoastaan kylvää. Kun kylvää, saa tuet. Ja sitten panostukset eli kulut kannattaa minimoida. MTK ajoi tämän korjuuvelvoitteen poiston sinällään hyväntahtoisella ajatuksella eli estämään satovahinkojen aiheuttamaa heittelyä tulonmuodostukselle (jos halla vie sadon, tuet tulee silti), mutta ihminen on aika hyvä optimoimaan ja etsimään porsaanreikiä.

Kaikkein helpoin tapa korjata noita reikiä olisi antaa tuet vain päätoimisesti viljeleville tai sitten asettaa minimitilakoko jonnekkin yli 100 hehtaarin luokkaan (tai jopa ylemmäksi, koska Suomessa 100 hehtaarin viljelystila ei voi koskaan olla taloudellisesti kannattava).

Tähän liittyvä riski on se, että jotkut ketkä eivät periaatteesta halua vuokrata peltojaan, laittavat ne kasvamaan metsää. Hiilinielut kasvaa, mutta ruoantuotantoala pienenee. Siihen en oikein usko, että niitä peltoja ei vuokrattaisi - jos maatalous on ylipäätään järjellistä touhua niin kyllä silloin tarjonnalle löytyy kysyjä.

6 tykkäystä

Kuulostaa että kaikki ongelmat ratkeaa kun leikataan ja rajat suljetaan. Jos tuo siirretään reaalielämään, niin:

Ei kannattaisi ottaa velkaa vaikka syyt olisivat “hyvätkin”

Opiskeluun opintolainaa

Työssäkäyvän autolainaa, vaikka se edesauttaisi työssä käyntiä

Taloyhtiön vesikatto ym. Remonttiin vaikka se tarkoittaisi koko talon tuhoa

Terveen yrityksen velka- tai maksujärjestelyä, vaikka se auttaisi pahimman yli, ja säästäisi työpaikkoja

Yrityksen ottamasta velkaa investointiin vaikka uskoa olisi ja yrityksen jatkaminen kaluston uusimista vaatisi

Vanhempien satsata lapsen urheiluharrastukseen terveyteen

Rajat kiinni vaikka se tarkoittaisi että emme osallistuisi pakolaisvirroista huolehtimiseen joiden kanssa osa maista painii. Vaikka se tarkoittaisi että meidän olisi turha pyytää näitä maita hyväksymään mm. Meidän Nato jäsenyys ym. Yhteistyötä joka olisi meidän etumme

Rajat kiinni vaikka se tarkoittaisi, että uusia yrityksiä ei voitaisi perustaa ja vanhoja jouduttaisiin laittamaan kiinni ja siirtämään muualle

Se tekee keskustelusta vaikean, kun asiat on sidoksissa toisiinsa ja vaikutuksia kokonaisuuteen ei pystytä suoraan osoittamaan.

Olen samaa mieltä, että velkaa kannattaa välttää ja etsiä keinoja miten voimme ehkäistä sotia, nälkää, ilmaston muutosta, jotta jokaisella olisi mahdollisuus elää maassa jossa syntyy. Ja itse pitää olla vahva jotta voi muita auttaa.

7 tykkäystä

Onpa vahvaa mielikuvavirtaa jossa konkretia jää vähemmälle. Sopinee kyllä nykyiseen poliittiseen keskusteluilmapiiriin :wink:
Mun ymmärtääkseni mikään puolue ole rajoja sulkemassa? Paitsi ehkä etno-orientoituneet sinimustat. Perussuomaliset ehdottavat kyllä tiukennuksia maahanmuuttoon, osittain varmaan tiukkojakin. Mallia taidetaan ottaa aika paljon Tanskasta.

Oma näkemys. Varmaan parannettavaa löytyy, kyllä. Jos tai kun 2015 vuoden kaltainen pakolaisvyöry tapahtuu niin harras toive on että siihen ei lähdetä Suomen aiemmalla turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkalla. Tosin on huomioitava että ongelma koskee koko Eurooppaa, ei pelkästään Suomea. Samoin ratkaisut.

29 tykkäystä