Eduskuntavaalit 2023

Tämähän se tuntuu valitettavasti olevan lyhykäisyydessään totuus. Tämä ei tule meitä nostamaan suosta, vaan sinne ajetaan vaan kovemmalla vauhdilla. Kateuden kohteita ei kohta demareille enää löydy Suomesta ja mitä sitten tehdään, kun ei ole enää ketään kenen taskuihin voi kätensä työntää. Näistä päätöksistä tulee oikeasti kärsimään eniten ne ihmiset, jotka todennäköisesti tällä hetkellä heitä äänestävät. Tämä ei ole oikeasti vittuilua, vaan mielestäni valitettava fakta.

Olen muistaakseni todennut jo aiemmissa viesteissä, että me suomalaiset varmasti suurimmaksi osaksi haluaisimme ihan aikuisten oikeasti pitää kiinni hyvinvointivaltiosta. Suurin osa suomalaisista maksaa isojakin veroja mukisematta mutta rajansa kaikella. Tyhjästä on paha nyhjästä… :frowning:

8 tykkäystä

Minun arvioni on, että jos SDP voittaa vaalit niin veronkorotuksia on tulossa ja reippaasti, mm:

-Maastapoistumisvero
-Arvonnousuvero
-Pankeille arvonlisävero
-Osinkoveron kiristys
-Rahoitustoimintavero
-Perintöveron kiristys(sis. sukupolvenvaihdokset)
-Lahjaveron kiristys
-Pääomatuloverotuksen kiristys
-Kiinteistöveron kiristys
-Päästöperusteinen vero
-Lisäksi SDP puhuu “tilapäisistä” veroista, joilla rahoitettaisiin sotea ja puolustushankintoja

Ei voida myöskään täysin poissulkea ansioverotuksen ylimmän tason korotusta.

Tärkeä kohta SDP:n vaaliohjelmasta mikä pitää ymmärtää:

“Verotus on keskeinen osa tulonsiirtojärjestelmää, ja se on välttämätön työkalu, jotta taloudellista eriarvoisuutta voidaan vähentää nykyisestä

SDP:lle verotus on keskeisesti TASA-ARVO mekanismi, koska aina kun joku on varakkaampi kuin toinen, se on heille ONGELMA. Mikäli kaikki ovat tasaisesti köyhiä, ongelmaa ei ole.

45 tykkäystä

Näillä viher-vasemmiston puolueille onkin jonkinlainen verofetissi.
Tai joka asiaan ratkaisu on aina jokin uusi vero sekä muu valtion interventio.

Ehkä kaivamme esiin myös aina silloin tällöin YLE:n ja em puolueiden valikoiden poimien asiantuntijoiden luovat vaihtoehdot:
-Tobinin vero: maksat rahaa kun vaihdat valuuttaa, ostat/ myyt osakkeita jne. Koskee tietenkin vaan meidä piensijoittajia. Ei kv-sijoittajia, instituutioita, rahastoja jne
-asuntotulovero: maksat valtiolle koska et elä päivän hintaan vuokralla vaan olet ostanut “halvalla” asunnon. :grin: ehkä Kepun saisi hallitukseen lupaamalla käänteisen asuntotuloveron, ts jos maalla asunnon arvo on laskenut niin saat valtion kautta fyrkkaa

10 tykkäystä

Ja kaikkihan meistä muistaa miten hyvin voiva on väliaikainen autovero joka täyttää 70v 2027 :roll_eyes:

13 tykkäystä

Jooh ja “tilapäinen” solidaarisuusvero.


HS:ltä yllättäen taas uusi gallup:

“Kokoomuksen kannatus on nyt 19,8 prosenttia. Viime viikolla julkaistussa HS:n kannatusmittauksessa se oli 20,8 prosenttia”

“Kamppailu ykköspaikasta on kovaa, sillä perussuomalaiset ja Sdp ovat jo aivan kokoomuksen kannoilla suosiossaan. Kummankin kannatus on 19,2 prosenttia eli ero kokoomukseen on enää 0,6 prosenttiyksikköä.”

Virhemarginaaliin liittyen jutussa käydään läpi miten vastaava gallup vastasi lopputulosta vuonna 2019:

PS +2,5%
KOK -0,5%
SDP -1,8%

Jos samantyylinen mittausvirhe toistuu, PS on isoin puolue ja KOK toisena. Tämä ei yksistään muodosta PS+KOK runkoa, vaan PS:n pitää saalistaa riittävästi vaalipiirien viimeisiä paikkoja, jotta ero paikkamäärässä repeää ja Orpolle tulee lähtö.

4 tykkäystä

Tää on se mitä en ymmärrä, en vaikka kuinka yritän. Miksi pitäisi olla taloudellinen tasa-arvo? Jos ei taloudellista eriarvoisuutta ole kuka enää viitsii kouluttautua, tehdä vaativaa ja stressaavaa työtä, käydä yövuorossa, viettää juhlapyhät töissä, ottaa riskin ja perustaa yrityksen joka työllistää sen 80h viikossa helposti? On ihan oikein ettei kaikilta aloilta ja kaikista työtehtävistä saa yhtä hyvää palkkaa ja että kotona istuvat saavat vähiten.

Kaikkein vaikeinta kuitenkin on ymmärtää mitä sdp tällä ajamallaan politiikalla kuvittelee saavuttavansa. Mitään muuta ei tule mieleen kuin, että poliitikot ajavat vain omaa etuaan ja tällä politiikalla kalastelevat ääniä.

22 tykkäystä

Hesarin viimeinen gallup näyttää siltä, että Liike Nytillä voi tehdä tiukkaa yhdenkin paikan kanssa. Pienpuolueet menneet jo reippaasti ohi.

5 tykkäystä

MTV3:n tuoreen gallupin mukaan NYT menettää ainoan paikkansa:

Itse en näitä Uusimaa ja Hesa-galluppeja välttämättä ihan täysin allekirjoita kaikilta osin.

1 tykkäys

Kannatuksen kulmakerroin on sellainen, että pienpuolueet voivat uhitella vaalipäivänä jopa KD:n tai RKP:n lukemia. Itse toki toivon, että valtaosa pienpuolueiden kannatuksesta valuisi nimenomaan Liberaalelle. Vaali-iltaan pitää vielä oranssi kaulahuivi jostain hankkia :slight_smile:

Olisi vaan Martin Paasikin lähtenyt rohkeasti pienpuolueen kelkkaan, niin ei tarvitsisi ehkä jännittää näin paljoa. Ja täältä olisi tullut yksi ääni lisää.

8 tykkäystä

Ei tätä voikaan ymmärtää. Ja lisäksi se aiheuttaa vielä pahoinvointia.

Minä en voi tajuta miten se voi olla mahdollista, että tuokin gallup kertoi nykyisten hallituspuolueiden kannatuksen olevan 51.8%!

Lisäksi en mitenkään voi tajuta miksi oikea oikeistolaisuus on suomalaisille niin vastenmielistä. Luulen sen olevan vuosikymmenten aivopesun tulosta. Koko puoluekenttä on nytkähtänyt vasemmalle, joten jos otat oikeammalla olevista puolueista ne oikeistolaisimmat ehdokkaat niin näiden yhteiskannatus ei varmaan 10% ylittäisi, jos edes viittä.

Kurjaa näin ”äärioikeistolaisen sikanatsipellen” näkökulmasta…

12 tykkäystä

En aivan täysin ymmärrä pienpuolueiden äänestämistä. Kukin toki tekee mitä tykkää, mutta silti…
Jos arvot ovat oikealle kallellaan niin itselleni ei tulisi pieneen mieleenkään äänestää jotain liberaaleja, koska se on ääni pois suurilta puolueilta, jotka oikeasti taistelevat vallasta. Nuo pienpuolueet tällä menolla varmistaa vielä demarit aloittamaan hallitustunnustelut :smiley:

12 tykkäystä

Tämäpä se visainen homma onkin! Itse jätän äänestämättä näissä vaaleissa pienpuoluetta juuri tuosta syystä. Itselleni mieluisimmat pienpuolueet syövät pääasiassa kokkareiden kannatusta.

Toivotaan, että pienpuolueet jaksavat tehdä töitä kasvunsa eteen ensi vaaleihin mennessä.

Noiden pitäis pyrkiä yhteistyöhön ja vaaliliittoihin. Mutta kun ovat hyvin vahvasti johtohahmoon kytkeytyviä, on se toki hankalaa.

Hauska taktinen liike näihin vaaleihin kokoomukselta olisi ollut mennä vaaliliittoon LiikeNytin, Korjausliikkeen, Liberaalien ja Piraattipuolueen kanssa. Tämä blokki olisi ollut heittämällä suurin ja Orpo olisi voinut onnitella itseään tuoreena pääministerinä :star_struck: Lisäksi kaikkien pienpuolueiden johtohahmot olisivat menneet läpi. Nooh, jokunen vanha kokkariedustaja olisi tippunut, joten ehkäpä se selittää miksi kokoomus ei niin tehnyt :joy:

5 tykkäystä

Pienpuolueesta ne persutkin ponkaisi ja nyt uhkaavat olla lähellä voittamista.

Alankomaissakin vasta 2019 perustettu pieni maanviljelijöiden puolue sai viime vaaleissa 20% paikoista. Tarpeeksi kun ihmiset kyllästyvät nykymenoon ja haluavat muutosta niin kyllä niitä äänestäjiä löytyy.

13 tykkäystä

Toki ei ole mitenkään automaatio, että suurin puolue olisi edes hallituksessa. Demarit ovat jo kieltäytyneet leikkimästä persujen kanssa, joten on käytännössä pakko yrittää löytää sopu Kokoomuksen kanssa. Jos ei onnistu, niin sitten yritetään saada enemmistökoalitio kasaan jotenkin muuten.

Mutta noin yleisesti jos äänestää omantuntonsa mukaan, niin ääni ei mene ikinä hukkaan. Moni nykyinen valtapuolue on joskus ollut “pieni”. Nyt näyttäisi jopa siltä, että Liberaalit voisivat saada paikan eduskunnassa. Se tarkoittaisi ihan kansallisen tason näkyvyyttä ja latu voisi olla auki vielä ylemmäs.

Itse äänestin Liberaaleja sen takia, että olen vähän huolissani maan polarisoitumisesta liberaaliin vasemmistoon ja konservatiiviin oikeistoon. Liberaalit ovat politiikan nelikentässä aika pitkälti yksinään ja mielestäni eduskuntaan tarvitaan erilaisia äänenpainoja.

Vaikka koen itseni oikeistokonservatiiviksi, niin en koe tunnontuskia olla äänestämättä persuja tai Kokoomusta. Jos haluaa, että asiat muuttuu, niin sitten pitää äänestää jotenkin eri tavalla. Eikä aina niitä samoja naamoja.

Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.

16 tykkäystä

Sitaatti Tämäpä se visainen homma onkin! Itse jätän äänestämättä näissä vaaleissa pienpuoluetta juuri tuosta syystä. Itselleni mieluisimmat pienpuolueet syövät pääasiassa kokkareiden kannatusta.

Sama täällä. Liberaaleilla on ollut yllättävän hyviä juttuja ja puheenjohtakin on puhunut varsin viisaita vaaliväittelyissä ja haastatteluissa. Näissä vaaleissa on vaan pakko yrittää varmistaa ettei vihervassarit pääse taas valtaan ja vie tätä maata entistäkin syvempään suohon.

3 tykkäystä

Mulle tulee liberaaleista mieleen 1990-luvun nuorsuomalaiset. Ihan yhtä näkyviä pääehdokkaita ei vaan puolue ole saanut - ehkä some-maailmassa jotenkin tunnettuja.

Liberaalit on - ikivanhasta nimestään huolimatta - jotain uutta ja he ovat perkaneet valtion menot poikkeuksellisen huolellisesti.

Saavatko he yhtään edustajaa läpi - epäilen, koska listalla ei ole kuitenkaan ketään valtakunnallisesti tunnettua nimeä. Sinällään sääli ja silloin se ääni menee hukkaan.

En oikein jaksa uskoa myöskään, että “leikattavaa löytyy” olisi sellainen “sanoma”, joka nostaisi pienpuolueen joskus vaikuttajapuolueeksi.

Perussuomalaiset nousivat, mutta heillä oli sanoma, joka helposti upposi kansaan. Suomalaisuus ja maahanmuutto sekä äärimmäisen taitava populisti ja oikea kansanmies eli Timo Soini. Soini oli kuitenkin myös pesunkestävä poliittinen broileri eli nuoresta lähtien politiikassa säätänyt mies. Tony Halmeen mukaanotto toi jo 2003 valtavan medianäkyvyyden ja yhteistyö maahanmuuttokriittisen Halla-Ahon kanssa taitava veto - kummallekin, vaikka tiet lopulta erosivatkin.

Liike Nyt oli myös jotain uutta ja Harkimo valtakunnallisesti tunnettu - ehkä vaan liikaa myös pahassa ja puolueen ohjelma ainakin omasta mielestäni utopistinen, tai siis sitähän ei ole, koska se perustuu kannattajien kulloiseenkin mielipiteeseen, siksi minusta utopiaa - vaikea sanoa mitä äänestät.

Ehkä Suomeen vielä syntyy puolue, joka voisi kilpailla isojen kanssa. Tämän puolueen pitää vaan löytää vahvempi sanoma kuin “leikattavaa löytyy”.

Se voi vaatia myös jonkun suuren mullistuksen maassamme, olkoon se sitten mikä tahansa eli että kansa kyllästyy lopullisesti ja suuressa mittakaavassa nykypolitikointiin, eikä perussuomalaisistakaan olisi enää sen aukon täyttäjäksi.

Myös joku aivan uusi valovoimainen politiikan ulkopuolinen henkilö tällaisen liikkeen johtajana olisi tärkeä - silloin se voisi olla vaikka liberaalien pohjaltakin. Heti nyt ei tule vaan tällaista heti mieleen, urheilijoihin tai viihdetaiteilijoihin en oikein usko Suomessa menestyvän.

Jos liberaalit olisi saaneet näissä vaaleissa Mika Aaltolan kärkiehdokkaaksi - hän olisi hyvin voinut vetää muitakin eduskuntaan mukanaan.

Sorry - tulipahan pitkä sepustus.

7 tykkäystä

sijoittamisesta tunnettu trend is your friend ei lupaa kokoomukselle hyvää. kyllä siellä on paniikki päällä vaikka yrittävät teeskennellä. on hyvin todennäköistä että demarit ja perussuomalaiset kisaavat kärjestä. vähemmistöhallitus voi olla tosiasia.

Juuri sijoittamisesta oppimiin asioihin perustuen yritin alkuvuodesta ennustaa vaalitulosta ja “tekniseen alanyysiin” nojaten Kokomukseen tilanne ei näytä hyvältä, kun psykologinen 20 % raja meni rikki… Persuille tulossa ehkä double top ja demareilla on taas vaikeuksia puhkaista tuota 20 % tasoa. Joka tapauksessa mielenkiintoisesti Persujen ja kokoomuksen ero on lähes olematon. Ennustin taannoin, että Persut voittavat, SDP on kakkonen ja Kokoomus kolmas.

2 tykkäystä

Moikka ketjuun!

Musta tuntuu, että ihan jokainen on nyt vähän tyytymätön tähän ketjuun ja ehkä pääasiassa samoista syistä. On sellaista turhaa sanailua ja terävyyttä puolin ja toisin sekä turhan tunteikasta keskustelua ilman, että kukaan oppisi mitään uutta ja kaikki pysyvät omissa poteroissaan.

Muutamia asioita:

  1. Tämä on vaaliketju ja osa viesteistä sopisi paremmin Politiikkanurkkaukseen. Vanhoja viestejä nyt on turha siirtää ketjusta toiseen, koska ne tulisivat uuteen ketjuun ihan alimmaksi uudempien viestien tielle. Kannattaa siis pohtia, mikä viesti sopii Politiikkanurkkaukseen ja mikä tänne. (jotkut eivät ehkä sovi minnekään)

  2. Heitot, läpät ja meemit voi jättää näistäkin asiaketjuista pois jatkossa. Tosin on syytä muistaa, että Kahvihuonetta on ehkä turha rasittaa politiikalla tai poliittisilla meemeillä ja Sijoitusmeemiketjuun vain sijoitusaiheisia meemejä.

  3. Suurimmalla osalla meistä on kavereita ihan erilaisista arvomaailmoista ja kuitenkin niiden kanssa tulee erinomaisesti toimeen. Tämänkin ketjun väittelyparit varmasti tulisivat hyvin juttuun tuopillisten äärellä. Kunnioita toista osapuolta, vaikka hän olisi eri mieltä – asiat edellä, kuuntele ja ymmärrä toista.

  4. Kirjoita asiallisesti ja fiksusti – älä syyttele äläkä hauku toisia. Se ei johda mihinkään hyvään eikä hedelmälliseen sisältörikkaaseen keskusteluun.

    Antaa itsestään fiksumman kuvan, jos ei tartu provoon, vaan antaa asian olla. Ole fiksumpi, jos joku provoaa tai kirjoittaa turhuksia.

  5. Jos kirjoittaa fiksusti argumentoiden ja perustellen ilman provoa tai turhien kärkkäiden ilmaisujen käyttöä, niin saa varmasti ymmärrystä enemmän vastapuolelta. Se vastapuolikin ehkä joustaa ja tulee vastaan. Ei tarvitse tulla yhteisymmärrystä itse asiasta, mutta voi ymmärtää toista ja ajatella ”toi ajatellee noin ja mä näin”.

  6. Pahoittele ja pyydä anteeksi, jos on aihetta. Kannattaa myöntää, jos on väärässä ja kehua toista, jos syytä on.

Loppusanat

Monesti eri arvomaailmojen edustajat voivat olla tosi hyviä ystäviä, joten turha tässä kenenkään on kiihtyä – asioista voi keskustella, mutta kiivailut voi jättää sivuun. Omia mielipiteitä voi tuoda siis ihan asiallisesti ja ystävällisesti, jos toinen vänkää tai jahnaa, niin ole fiksumpi, äläkä jatka sellaista lisäarvotonta keskustelua.

Kirjoita fiksusti, kuuntele toista ja ymmärrä - turha sitä fiksujen ihmisten on kinastella. Politiikkakeskustelu harvemmin pysyy fiksuna, jos se on teräväsanaista ja tunteikasta.

Pahoittelut ja anteeksi ylläpidon puolesta, yritämme parhaamme. Jos jokainen katsoo peiliin ja yrittää parhaansa. Lähdetään yhdessä puhtaalta pöydältä, eli unohdetaan se, mitä ikävää joku sanoi viikko sitten tai eilen tai minuutti sitten. Eli nyt annetaan tästä eteenpäin menneiden olla eikä nyt jäädä niihin kiinni. Kiitos! :blush:

Opitaan asioita, ymmärretään toisia ja keskustellaan – siinä kaikki voittaa! Mukavaa tiistaita ihan jokaiselle keskustelijalle ja lukijalle!

P.S. Pahoittelut kömpelöstä viestistä, yritin parhaani. Viestissäni saattaa olla virheitä ja olen kirjoittanut aika nopsaan, niin tekstiäni ei saa lukea kuin piru Raamattua. :smiley:

50 tykkäystä

Coolbetillä kerroin pyörinyt 5,00-6,75

2 tykkäystä