Eduskuntavaalit 2023

Ei oikeastaan mennyt. Kaikki tulokset oli noin 1 %-yks sisällä lopullisesta. PS hiukan yli prosentin, SDP vain 0,3%:n ja Kokoomus alle 1%:n päässä lopullisesta eli todella lähellä. Kaikki reippaasti virhemarginaalin sisässä. Järjestys tietenkin voi olla mitä sattuu kun puolueet ovat noin lähellä toisiaan. Mutta se (järjestyksen oikeellisuus) ei kerro mitään ennusteen tarkkuudesta.

Tuolla saatiin siis hyvin nopeasti karkea kokonaistilanne. Toivottavasti tekevät saman jatkossakin. Otoksen kokoa kasvattamalla voi yhä parantaa tarkkuuttakin. Nyt taisi olla 5000 äänestänyttä mukana otoksessa.

6 tykkäystä

Marin lähtee Eurooppaa valloittamaan, joten en näe tätä esteenä. Puolueen johto vaihtuu alati hymyilevään Lindtmaniin. On muuten kaveri, jonka kanssa en lähtisi kaljalle. Kokoomus - SDP on liiankin todennäköinen kansan osoitettua tahtotilansa isommallekin muutokselle. Nahkapäätöksiä luvassa ?

Todennäköinen vaihtoehto tämä silti on. Kansa on selvästi erimieltä, mutta hallitusneuvottelut ovat toinen juttu. Ei kokoomus kaikesta joudu luopumaan. Orpo pelaa PS:n ja SDP:n sopivasti toisiaan vastaan ja lypsää kokoomukselle otollisen ohjelman.

1 tykkäys

Kokoomus on hankalassa tilanteessa voitosta huolimatta. Puolueen kannattajat
ja suuriosa edustajista on porvarihallituksen puolella. Ainoastaan Helsingissä ja Uudellamaalla on näitä valeoikeistolaisia Kirsi Pihoja. Mutta puolueen nykyjohto edustaa tätä Kirsi Piha- osastoa, niin pahoin pelkään, että Petteri Demari rakentaa hallituksen demareiden, rkp:n ja vihreiden kanssa. Mikä on suuri litsari oikeistolaisille äänestäjille.

17 tykkäystä

Identiteettinsä menettänyt Keskusta tekisi poliittisen harakirin, jos se ottaisi vielä lisää hallitusvastuuta - puolueen on tultava pois paitsiosta ja rakennettava uusi identiteetti oppositiossa keppiä tarjonneen Sipilän hallituskauden ja nyt vasemmistolaisen politiikan tekijänä. Ämpäri on vuotanut sekä oikealle että paikoin vasemmalle ja sen täyttämiseksi on löydettävä oma suunta. Politiikassamme ei tällä hetkellä ole tilausta poliittiselle keskustalle - arvopohja on jakautunut vasemmalle ja oikealle, joka kaventaa Keskustan liikkumatilaa entisestään.

Luulen, että kyse ei ole välttämättä niinkään hallitusvastuusta, vaan heidän pitäisi saada tehtyä peräseroa persuihin. Jos jollain ihmeellä tulisi vaikka sinipunamulta ilman persuja, niin sekin saattaisi toimia. Jos tulee sinipuna, jossa sekä persut että kepu ovat oppositiossa, niin se voisi olla ongelma kepulle.

1 tykkäys

En jaksa uskoa sinipunaan. Kokoomus sai voiton ja joutuisi varmaan luopumaan kaikesta ohjelmassaan.

Toisaalta, demarit ovat nykyään sellainen puolue että asiat voi olla mitä vaan kunhan hymyillään kuvissa ja on kiva pöhinä. Ties vaikka he hyväksyisivät kaikki kokoomuksen ideat ja sitten vaan hymyillen kerrotaan ne ulos julkisuuteen hallitukseen istahtaessaan. Kutsuvat niitä 6mrd ilon ja valon leikkauksiksi, se on paljon parempi kuin kylmä ja kova porvarilinjan 6mrd.

7 tykkäystä

Hyvin kiteytetty. Tämä oli juuri se syy miksi en voinut äänestää Cuckoomusta, liian imagopuolue Petterin johdolla.

14 tykkäystä

Punavihreä blokki jota ei sitten ollutkaan? Tärkeämpi kysymys, miten maahan saadaan hallitus kun ennen vaaleja on jo sanottu “en leiki ton kaa” ja häviäjät lähtevät ehkä mieluummin oppositioon?

2 tykkäystä

Moni oikeistolainen äänesti kokoomusta, koska halusi porvarihallituksen. Jos Orpo rakentaakin vasemmistolaisen hallituksen, niin kannatus syöksyy jyrkänteeltä alas.

21 tykkäystä

Jos demareissa olisi se Lindman vallassa, niin voisi toteutua. Mutta Marin siirsi omalla kaudellaan SDP:n vihreiden ja vasemmistoliiton varpaille, samalla pitäen eläkeläiset mukanaan, joten ei tule tapahtumaan. SDP on nyt nuorten vihaisten naisten ja eläkeläisten puolue.

5 tykkäystä

Kun katsoo tuota kannatus karttaa niin paljon vartijoiksi perussuomalaiset joutuvat,saattaa kovat kiristykset näille perähikiöiden alueille näkyä äkkiä suosion romahtamisena,vaikeaa tulee olemaan.

11 tykkäystä

Hallitusohjelma ratkaisee, ei se mitkä puolueet sen sorvaavat. PS ajaa montaa asiaa, mitä moni Kokoomuksen kannattaja ei kannata. Samoin SDP. Nyt kyse on siitä, mitkä asiat PS tai SDP voi jättää pois hallitusohjelmasta ja mitä Kokoomuksen ajamia asioita ne ovat valmiita edistämään. Vaikeat neuvottelut, mutta kummassakin tapauksessa on mahdollista toteuttaa oikeistolaista talouspolitiikkaa, joka on itselleni se tärkein asia jota uudelta hallitukselta odotan.

5 tykkäystä

Olen pitänyt tätä Kok + PS + RKP + KD vielä eilen täysin mahdottomana vaihtoehtona, koska Perussuomalaiset ja RKP ovat kuin öljy ja vesi. Tarkemmin asiaa mietittyäni nukuin yön yli ja erään tunnnetun poliittikon tapaan käänsin kelkkani 180 astetta. Ilmeisesti kisa maakunnissa Perussuomalaisten ja Keskustan välillä on ollut niin kova, että he eivät mahdu samaan hallitukseen ja yllättäen tämä vaihtoehto nousee pakosta pinnalle. Polittisen viihteen kannalta toki ehdottoman antoisa skenaario, koska kaksi niin ideologisesti erilaista puoluetta olisi jotenkin saatava tekemään kompromisseja ja ihmettä tämä vaatisi. Petteri Orpolle tämä olisi todella haastava paikka, mutta ei kai kukaan hänelle (tai kenellekään muule) luvannut helppoa pääministeritaivalta. Ruotsin kielen asema Suomessa, ulkomainen työvoima vihannesviljelmille, sukupuolivähemmistöjen oikeudet jne jne, kiistakysymyksiä riittää.

2 tykkäystä

Matkusta kehäkolmosen ulkopuolelle. Siellä ne maalaispersut ja kokkarit ovat hyvää pataa keskenään. Ainoa ero on se, että maalaiskokkari ajaa Audia ja persu vastaavasti kurvailee Fiatilla.

Kokoomus on Helsinkiä ja Uuttamaata lukuunottamatta konservatiivinen puolue. Elina Valtonen, Alexander Stubb, Sirpa Pietikäiset ja Kirsi Pihat on vähemmistöä.

2 tykkäystä

Näinhän se on. Vaikea nähdä että Kokoomukselle olisi järkevää lähteä SDP:n kanssa hallitukseen. Perussuomalaiset edelleen jakaa mielipiteitä ja osa tuomitsee koko puolueen koska pari ihmistä on kiistatta rasistisia kommentteja joskus päästänyt, mutta onhan puolueella paljon aidosti hyviäkin kommentteja ja ihan hyvin perusteltujakin. Persuista ja heidän politiikasta on monesti vaikea keskustella rauhallisesti ja fiksusti kun usein keskustelu heti triggeröityy. Kuinka moni on edes perehtynyt perussuomaalisten vaaliohjelmiin?

Annetaan muuten raippaa siitä että persutkaan eivät osaa lähdeluetteloa käyttää näissä vaaliohjelmissa. Mutta joo, suurimmat erimielisyydet varmastikin maahanmuuttoasioissa Kokoomuksen kanssa. Tämä olisi se osa-alue mistä ne kompromissit pitäisi hakea näiden kahden puolueen välillä. Vaikea uskoa että PS ja Kok eivät yhteisymmärrykseen pääsisi.

RKP vähän kysymysmerkki, mutta luulisi että nimenomaan RKP:n kannattajille maistuisi että noin pienellä äänimäärällä saavat kohtuuttoman ison vaikutuksen mahdollisessa porvarihallituksessa. KD varmasti mukana.

13 tykkäystä

Missä kohtaa vaalikiertuetta persut sanoi sanakaan mistään sukupuolioikeus-asioista? Vai luetko Jodelia, jonka mukaan abortti kielletään, homot heitetään vankilaan ja transut ammutaan nyt, kun PS sai ääniä?

12 tykkäystä

Kokemuksen äänellä (ei Kokoomuksen äänellä) kommentoin:

Kokoomus on seuraavan hallituksen vahva sähköveturi. Epävarmoissa tilanteissa kansa luottaa Kokoomukseen, koska sen takana on käytännössä armeija ja iso pääoma, jolla on itsensä turvaamisen intressi. Lisäksi Kokoomusta tukevat ne, joilla ei varsinaisesti ole toimeentulemisen ongelmia, vaikka varsin rikkaita eivät olisikaan.

RKP on valmis mihin hallitukseen tahansa ja aina tarvitaan. Varsinkin sopii oikeistohallitukseen. RKP:n äänestäjä tietää samalla äänestävänsä Kokoomusta tai vähintään oikeistoa, vaikka kieliasiat monia harhauttavat.

KD on toinen oikeistolainen, joka loksahtaa kohdalleen. Molemmilla pienillä on yksi tai kaksi asiaa, joita tuo ohjelmaan ja niihin Orpolla on valta suostua. Ihan sama tuo kirkonmenojen rooli ja muu tekopyhä näytelmä, sillä on oma roolinsa perinteissä ja kansallisten arvojen tukemisessa.

Hävinneistä pienpuolueista jäähylle joutuvat Kepu ja Vihreät, vaikka Orpolla tekisi mieli näitä kilttejä ja samanmielisiä mukana raahata. Tässä meni myös presidenttipelin palikoita näiltä puolueilta uudelleen kasattavaksi.

Demarien Marin on katkera, kun ei ollutkaaan äänikuningatar. Valta ehti jo sokaista ja nyt on nöyrtymisen paikka. Edellisen pääministerin on vaikea olla kakkosketjussa. Marin valmistelee jo tulisia puheita oppositiosta, jotka todellisuudessa kirjoittaa luotettu avustaja, harmaa eminenssi. Alkaa Marinin koulutusvuodet, joissa ratkaistaan, onko tulevaisuus Euroopassa tai presidenttipelissä. Todennäköisesti itsenäistä ajattelua ja nopeata reagointia vaativat hommat eivät kuitenkaan suju riittävästi. Homma menee opittujen asioiden toistamiseksi.

Persujen Purra ei pysy puserossaan tuloksen takia. Kuvittelee liikoja ja hankaloittaa hallitusneuvotteluja. Mutta lopulta maahanmuuttoon löytyy linjausta sanamuotoja hiomalla. Oikeastaan muuta ongelmaa ei Kokoomuksen kanssa olekaan. Molemmat oikeasti tajuavat ilmastomuutoksen ja Suomen roolin siinä, Ukrainan tilanteen ja oman puolustuksen tarpeet sekä Kokoomus suuremman ja Persut pienemmän yrityselämän vaatimukset.

Hallitus on siis KOK, RKP, KD, PS

Oli hyvä nähdä, kuinka eduskunta osaltaan tervehtyi. Harmi vaan, että todelliset kyvyt eivät ratkaise noiden jullkkisten kohdalla. Äänestetään tyyppejä eduskuntaan, kun osaavat puhua, laulaa tai urheilla ja ajatellaan, että ne osaavat mitä tahansa. Joku jopa ajattelee, että kun tunnen hänet, hänkin tuntee minut…

21 tykkäystä

Elina Valtionen oli Kokoomuksen äänikuningatar Helsingissä ja yksi puolueen suosituimmista edustajista. Ja eiköhän Kokoomus ole liberaaliin kallellaan suurissa kaupungeissa, ja maaseudulla sitten konservatiivisempi. Tämä pätee ihmisiin yleensäkin: isoissa kaupungeissa ollaan liberaalimpia. Helsingistä, Uudeltamaalta ja Varsinais-Suomesta tulee 23 Kokoomuksen edustajaa uuteen hallitukseen. Eli puolet.

Kokoomuksen ehdokkaat ovat arvokartalla hyvin tasaisesti jakautuneet isolle skaalalle konservatiivi-liberaali -skaalalla. Ja itse asiassa Kokoomuksen mediaani on piirun verran keskiarvosta liberaaliin suuntaan, toisin kuin ehkä odotit:

14 tykkäystä

Jos Kok ja PS vertaa niin:

  1. Ilmastossa kumpikaan ei ole halukas ajamaan maan metsäteollisuutta konkurssiin muuta eurooppaa kireämmillä tavotteilla. Kumpaakaan ei haittaa kotimaisen green techin kehitys ja toivottava menestys. Kokoomus pitää kiinni vihervasemmiston linjaamasta 2035, kun muu eurooppa noudattaa yhdessä sovittua 2040. Tuskin kokoomuskaan haluaa kääntää ilmastokiristelyitä talouden edelle.

  2. Taloudessa molemmat puolueet haluavat säästää julkisista menoista ja parturoida turhat pois. Verojen kevennys työväelle alhaalta ylös asti sopii varmasti monille.

  3. Maahanmuutossa kokoomukselle imago tuntuu olevan käytäntöä tärkeämpi. Kyllä siellä kokoomuksenkin äänestäjät ajavat aamuisin lapsiaan jonnekkin lähikoulua kauemmas ihan vain koska lähikoulussa ei ole turvallista. Rangaistusten koventaminen, rikollisten palauttaminen kotimaahansa ja puhtaasti sosiaaliturvan varassa saapuvan maahanmuuton rajoittaminen on varmasti myös kokoomuksen äänestäjien intresseissä. Työperäisen maahanmuuton linjojen sovittamisessa varmaan saadaan linjattua joku “ainoastaan Suomea hyödyttävän työperäisen maahanmuuton salliminen” ja siihen ei varmaan kummallakaan ole ongelmaa. Ei kokoomuskaan halua paisuttaa julkisia menoja tulonvarassa elävien maahanmuuttajaryhmien importtaamisella. Tuo koko homma pitää vain kirjata niin kauniisti hallitusohjelmaan, ettei kokoomuksen herkkä liberaalijulkisivu tahriinnu.

36 tykkäystä

Mitä tulee PS:n ja KOK yhteensopivuuteen, uskon, että ilmastoasioissa PS pääsee sopuun, kunhan keinot eivät ole “autoilun verojen kiristys ja pakkoremontit” -luokan keppikeinoja. Ja maahanmuutossakin luulisi lopulta PS:lle riittävän se, että määriä ei ainakaan enää lisätä nykyisestä. Talousasiat/turvallisuus/terveydenhuolto lienevät molemmille puolueille tällä hetkellä tärkeimpiä. Muista ristiriidoista en sitten tiedä. Mutta tuo Kokoomuksen johto kyllä epäilyttää, kuten ylemmissä viesteissä mainittu, että olisi “vasempaan” päin kallellaan. Johtoportaallahan ne päätökset lopulta tehdään. Ja RKP vs PS kielikysymyksistä en tiedä, mutta en usko ruotsinkielen asioiden lopulta olevan PS:n tärkein kynnyskysymys, “Kunhan ei rahaa kaadeta enempää”.

  • En ole asiantuntija, omia pohdintoja omien (varsinkin PS:n/KOK medioiden) seuraamisien pohjalta.
1 tykkäys

Lepomäki ja Orpo ovat johdossa, en näe heitä vasemmalle kallellaan. Henkilökohtaisen äänisaalin perusteella heidän linjalleen olisi kysyntää. PS: yhteistyö ei toivottavasti ole kokoomukselle ongelma. Ongelma on muiden puolueiden saaminen tähän koalitioon.

10 tykkäystä