Efecte Oyj - European Alternative to global goliaths

Jep!

Redeyen tracki mallisalkussaan perustuu joihinkin pitkään menestyneisiin yhtiöihin ja osumaprosentti ei ole kovinkaan hyvä, toisin kuin mallisalkun tuotosta voi luulla. Salkun vaihtuvuus on suurta.

Henkilökohtaisesti pidän Inderesin näkemystä selvästi turvallisempana lähtökohtana sijoituspohdintoihin Efecten osalta.

10 tykkäystä

Aiheet:
00:00 Aloitus
00:39 CMD:n ajankohta
02:20 Markkinaympäristö
03:42 Tunnelman tulevaisuudesta
05:05 Strategian pääkohdat

17 tykkäystä

Korjattu. Näköjään siel oli osoite päivittynyt, kiitos ku huomasit :)!

6 tykkäystä

Yhtiökokouksesta poimittua:

Hallitukseen uusi jäsen, Eric Gustavsson. Head of M&A @ Edisen

Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään enintään 450 000 yhtiön osakkeen hankkimisesta yhdessä tai useammassa erässä yhtiön vapaaseen omaan pääomaan kuuluvilla varoilla

Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään osakeannista sekä optio-oikeuksien ja muiden osakeyhtiölain 10 luvun 1 §:ssä tarkoitettujen osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta yhdessä tai useammassa erässä. Hallitus on valtuutuksen nojalla oikeutettu päättämään yhteensä enintään 620 000 osakkeen antamisesta.

Jos ja kun Efecte tekee M&A, kannattaako sen maksaa käteisellä vai omilla osakkeilla?

6 tykkäystä

Näin yksinkertaistuksena taitaa mennä niin, että jos kauppakohteesta maksetaan alle omien kertoimien, on osakekauppa parempi (olettaen ettei omien osakkeiden kertoimet laske kaupan myötä) ja toisinpäin käteisellä.
Luonnollisesti myös esim. ostetun firman avainhenkilöiden sitouttamiseen voi olla fiksua käyttää osakkeita, joten ei tämäkään asia ihan yksioikoinen taida olla, mutta näin rajusti yksinkertaistaen. Ja siis korjatkaa joku, jos meni väärin nämä perustelut :sweat_smile:

2 tykkäystä

Lyhyet kommentit ajatuksenvirtana :+1: saa muuten haastaa jos tuli kirjoitettua lepsusti, sitäkin välillä sattuu :smiley:

Käteismaksu on pääoman allokoinnin kannalta yleisesti järkevää kun markkinan arvostuskertoimet ovat matalat (yhdellä eurolla saa enemmän ostettua liiketoimintaa). Oman osakkeen käyttö taas on tyypillisesti* järkevää kun ostettavan kohteen arvostuskertoimet ovat matalammat kuin itsellä. Tämä toimii siis sekä heikossa että vahvassa markkinatilanteessa, kunhan ostokohteen kertoimet ovat muuttuneet oman osakkeen kertoimien mukana ja kohdetta saa suhteellisesti halvemmilla kertoimilla. Yliarvostetun kohteen ostaminen omalla osakkeella voi myös luoda arvoa, kunhan oma osake on myös yliarvostettu ja oston arvonluonnin yleinen logiikka on kunnossa.

Olen useilta yhtiöiltä kuullut, että yksityisellä puolella (teknologiasektori) arvostuskertoimet laahaavat tällä hetkellä vielä aiemmilla korkeimmilla tasoilla, eivätkä myyjät ole vielä olleet valmiita hyväksymään julkisia markkinoita vastaavia matalampia arvostuksia. Sinänsä ymmärrettävää, että ei heti uskota miksi nyt pitäisi hyväksyä esim. 20-30 % matalampi arvostustaso kun M&A-keskusteluissa oli 6-9kk sitten pöydällä :smiley: mutta realiteetit varmaan tulevat jossain vaiheessa vastaan jos ja kun ostajia ei vanhoilla hinnoilla löydy. Lyhyellä tähtäimellä voi olla kuitenkin vaikea luoda arvoa yrityskaupoilla kun suhteellinen arvostusten tasapaino on heikko ja kohteet samanaikaisesti turhan kalliita ostettavaksi käteisellä.

*Efecten tapauksessa tämä kerroinarbitraasin hyödyntäminen ja sillä arvon luonti vaatii sitä, että ostettu liikevaihto on oikeasti arvokkaampaa osana Efecteä. Eli esim. matalamman kasvun teknologiapainotteisen kohteen integrointi osaksi yhtiön tarjontaa >> myydään ostokohteen teknologiaa nykyisille asiakkaille tehokkaasti laajennuksena >> kohteen kasvu vahvistuu osana Efecteä ja ansaitsee Efecten korkeammat arvostuskertoimet.

EDIT: Oikeastaan myös omaa osaketta korkeammilla kertoimilla voi olla joskus järkevä tehdä yrityskauppoja, jos kohteen kasvu osana ostajaa on ostajan tasoa vahvempaa. Tällöin voi tosin viedä aikaa, että markkina huomioi vahvistuvan kasvun ostajan kertoimien vahvistumisena.

Näin näen tämän itsekin, puhtaan pääoman allokoinnin lisäksi ostokohteen henkilöstön sitouttaminen uuteen yhtiöön on usein kriittistä yritysoston onnistumiselle. Asioita harvoin kannattaa tehdä lyhytjänteisesti pelkät eurot silmissä :slight_smile:

21 tykkäystä

S4 Capital korostaa 4 kohtaa yritysostoissaan, sitoutuminen ja johdon merkittävä omistus yksi niistä.

“Along with looking for like-minded companies, S4 has four criteria for deals: top line growth; good margins, or a pathway to good margins; no or limited susceptibility to technological change; and management must own a “significant chunk” of the company. Again, the latter point is a differentiator to the holding companies, where “most of the people who run them don’t have any financial interest,” he said.”

5 tykkäystä

Uutta päivitystä laajan raportin muodossa!

25 tykkäystä

Saku ehti ensin :smiley: huomenna kuvaillaan vielä @Kaisa_Vanha-Perttula kanssa video missä käydään samoja teemoja läpi :+1:

23 tykkäystä

Tuosta vielä analyytikon aamukatsauskommentit. :point_down:

8 tykkäystä

Nyt olisi tarjolla tuore video Efectestä sijoituskohteena. @Antti_Luiro käy läpi selkeästi Efecten liiketoimintaa ja SaaS:ia ja miten esim. Efecten ohjelmisto käytännössä toimii uuden työntekijän onboardingissa. Tän lisäksi Antti avaa mm. näitä sanahirviöitä eli ohjelmistoalustan keskeisimpiä komponentteja (ITSM, ESM ja IGA).

Alla löytyy tarkemmin videon aiheita, mutta iso katselusuositus mä ainakin opin uutta. :blush:

-Aiheet-
00:00 Aloitus
00:16 Efecte pähkinänkuoressa
01:42 Efecten ohjelmisto käytännössä
03:07 Ohjelmistoalustan keskeiset komponentit ITSM, ESM ja IGA
05:07 Kilpailutekijät ja -haitat
08:42 Saas-ohjelmistojen markkinan kehitys
10:37 Efecten SaaS-liiketoiminta
12:52 Kasvunäkymät
14:35 Riskit
16:43 Osakkeen arvostustaso
19:38 Kasvun eri skenaariot

28 tykkäystä

Moi! @Yu_Gong Saisiko Efecten Q1 julkkarin laitettua Inderesin pörssikalenteriin? Ilmeisesti 29.4 pitävät sen. Kiitos jo näin etukäteen :smiling_face:

12 tykkäystä

Done :wink:

12 tykkäystä

Lueskelen juuri jenkkifirma Atlassianin raportteja ja earnings calleja. Puhuvat paljon Jira Service Managementista. Juttelin myös viime vuonna ruotsalaisen kaverin kanssa joka kertoi että niiden firma otti Jiran esimerkiksi Efecten sijasta.

image

17 tykkäystä

Atlassiania tullut useaan otteeseen omistettua. Teknisellä alalla Confluence ja JIRA ovat standardikamaa ja tuntuvat löytyvän jo ennestään jokaiselta vähänkään kookkaammalta firmalta, joten voisi kuvitella, että ovat pienessä etulyöntiasemassa ITSM:n suhteen, etenkin, jos kyseistä tuotetta saadaan näppärästi sidottua näihin Atlassianin nimekkäämpiin core-tuotteisiin. Toisaalta firman core-osaaminen ei ole kyseisessä skenessä, joten ovatko käytettävyys ja toiminnallisuudet kilpailukykyisiä ServiceNow:n, TopDeskin, Efecten ja vastaavien tuotteisiin nähden? Confluencen ja JIRAn pohjalta veikkaisin, että hinnoittelu, kustomoitavuus ja pohjoismaalaisuus lienevät Efectellä vahvoja valtteja, joihin Atlassianin on vaikea (/haluton edes yrittää) vastata - etenkin jos fokus on astetta kookkaammissa yrityksissä kuin Efectellä?

5 tykkäystä

@Arimatti_Alhanko

Moi! Teidän sijoittajakirjeessä lukee näin: ”Uskallamme kuitenkin väittää, että harva sijoittaja tuntee Efecten tai Inderesin sijoituskohteena paremmin kuin me, ja juuri tästä uskomme sijoitusstrategiamme ylituoton syntyvän.”

Mielenkiinnosta kysyn kauan olette seuranneet Efecteä, kun COEUS on vasta varsin nuori kuitenkin?

Kirjoituksistasi tähänkin ketjuun huokuu tietämys ja ammattitaito, kiitos siitä! Jatka samaan malliin :sunglasses:

16 tykkäystä

Moi @Jekkku.

Ensinnäkin, kiitos kysymyksestä! Mitä enemmän saamme sijoittajakirjeistä palautetta ja kysymyksiä, sen parempi. Sijoittakirjeiden tarkoituksena on tietysti palvella sijoittajia mutta myös auttaa meitä jäsentelemään omia ajatuksia. Olemme huomanneet että tästä on ollut paljon hyötyä kun olemme kirjoitelleet sijoitustiedon sivuille (Jens) ja Viisas Rahaan (minä). Ja mahtavaa huomata että olet lukenut koko kirjeen koska kyseinen kommentti löytyy aivan kirjeen lopusta! :wink:

Mitä tulee sitten itse kommenttiin että harva sijoittaja tuntee Efecten tai Inderesin sijoituskohteena paremmin kuin me. Käytimme sanaa harva koska varmasti löytyy sijoittajia jotka tuntevat Efecten sijoituskohteena paremmin kuin me. Emme siis sano että tietäisimme sijoituskohteen kaikista parhaiten. Uskomme kuitenkin että tunnemme sijoitusceissin selvästi paremmin kuin “keskivertosijoittaja”. Miksi näin?

  1. Pienemmissä firmoissa, kuten mainitsimme sijoittajakirjeessä, on vähemmän instikkasijoittajia mukana analysoimassa firmoja. Uskallamme väittää että institutionaaliset sijoittajat tekevät keskimäärin enemmän töitä sijoitusceissin eteen kuin retail sijoittaja. Tämä johtunee kahdesta syystä. Ensiksi, tiedän useita tuttuja (“retail sijoittajia”) jotka ovat sijoittaneet samoihin firmoihin kuin me. He kuitenkin viettävät päivät muiden töiden ääressä eivätkä ehdi tutkia firmoja sen enempää. Ehkä he käyttävät firmojen analysointiin keskimäärin muutaman tunnin viikossa. Toisaalta esimerkiksi itse mietin eri bisneksiä päivät ja yöt (välillä myös jälkimmäinen, ikävä kyllä (?)) ja tänä aamuna luin kello 4 Christensenin “The Innovator’s Dilemma” toista kertaa. Kuten Scott Miller Greenhaven Road Capitalista on sanonut “If you’re just investing to make money, the guy who loves investing and is thinking about his portfolio while he’s in the shower and while he’s walking the dog is probably going to kick your ass.” Ei se että tämä välttämättä johtaisi paremman lopputulokseen mitä tulee itse tuottoihin :slight_smile: Mutta yksinkertaisesti, instikkasijoittajilla on enemmän aikaa käytettävänä. Toiseksi, jos pelissä on vain omat rahat sen sijaan että manageeraisit myös muiden sijoittajien rahoja, ehkä kohde-etuudet päätyvät salkkuun hieman kevyemmin perustein.

  2. Se että ymmärtää missä firma on tänään, pitää ymmärtää miten tähän päivään on tultu. Väittäisin että tunnemme Efecten historian melko hyvin. Kuinka moni sijoittaja tietää että Efecten historia ulottuu vuoteen 1998 tai että alussa firman nimi oli Bitmount Systems ennen kuin se muutettiin Efecteksi 2002? Tai että nykyinen identiteetin- ja pääsynhallintaratkaisu tuli vuonna 2013 portfolioon RM5 Software yritysoston kautta? Ei sillä että kaikki yksityiskohdat olisivat sijoitusceissin kannalta merkittävässä roolissa. Mutta koska omistan tyypillisesti vain noin 10 kohde-etuutta, minulla on huomattava määrä aikaa tuntea jokainen omistamani kohde-etuus erittäin hyvin. Esimerkiksi Efecten kohdalla, käyn joka vuosi läpi yrityksen IPO materiaalin marraskuulta 2017 sekä kaikki raportit mitä yritys on julkaissut tähän päivään asti. Tähän menee ehkä päivä. Jos salkussa on 10 firmaa, tähän prosessiin mennee noin 10 päivää. Jos arkipäiviä on 253 päivää vuodessa, tämä vie noin 4% vuotuisesta tehokkaasta työajasta mikä on omasta mielestäni täysin hyväksyttävää. What you own does have an impact on your returns, not what you don’t own.

  3. Väittäisin myös että kovinkaan moni sijoittaja ei ole tehnyt 54 sivun tiivistelmää Efecten vuoden 2020 Digitalize ja Automate eventistä. Kuinka moni sijoittaja esimerkiksi muistaa tämän kalvon ja Steffanin kommentin että Efecten tavoitteena on saavuttaa 80 NPS joka kategoriassa?

  1. Vierailimme Efecten toimistolla tammikuussa 2022 jossa pääsimme juttelemaan muun muassa Niilon, Steffanin, Santerin ja Tatun kanssa. Se että juttelee henkilöiden kanssa useamman tunnin paikan päällä sen sijaan että kuuntelee ainoastaan tuloslähetykset, no, siitä saa jotain “lisämaustetta”. Lisäksi olen ollut mukana kahdessa tuotedemossa.

  2. Kun viime vuonna tuli tieto, että Sofigate toimitti markkinaoikeudelle valituksen, joka koski Kelan päätöstä valita Efecte palvelunhallinnan ohjelmistoratkaisun toimittajaksi, otin välittömästi samana päivänä yhteyttä markkinaoikeuteen, ja sain katseltavaksi koko dokumentin. Näin ymmärsin heti huomattavasti keskivertosijoittajaa paremmin mitä valitus koski. Lisäksi juttelin kahden entisen Sofigate työntekijän kanssa Efectestä. Mikäli Sofigate ei kokenut Efecteä juuri lainkaan uhkana 5-10 vuotta sitten, tilanne on muuttunut selvästi viime vuosina.

  3. Olen myös jutellut useamman suomalaisen Efecten asiakkaan kanssa sekä saanut kommentteja esimerkiksi Ruotsin kirkolta Efecten tuotteesta. Harva sijoittaja on tuskin tehnyt samaa taustatyötä. Tai jutellut saksalaisen Efecten kilpailijan Servicewaren kanssa.

No, alunperin tarkoituksena ei ehkä ollut kommentoida näin yksityiskohtaisesti minkä takia uskalsimme kirjoittaa sijoittajakirjeessä kuten kirjoitimme :slight_smile: Ja toki listaa voisi jatkaa. Huom, nämä eri tiedonjyväset ja niiden yhdistely ei tietenkään välttämättä johda markkinoita huomattavasti parempaan tuottoon mikä on Coeus Invest Grit rahaston päämääränä. Uskomme kuitenkin, että mitä enemmän eri bisneksiä käy läpi ja mitä syvällisemmin eri bisnekset yrittää ymmärtää, ei siitä ainakaan ole haittaa. Ja onhan tämä pirun kivaa hommaa! Joka päivä oppii jotain uutta ja joka päivä nousee sängystä ylös tietäen että saa tehdä juuri sitä mitä haluaa! No, nyt alkaa jo menemään hieman ohi aiheen…jätetään tähän :slight_smile:

98 tykkäystä

Olipa mahtava viesti, @Arimatti_Alhanko !

Tuosta sitten ilmoittautumiset tulos-webcastiin:

12 tykkäystä

Tämä on kyllä jäänyt kaivelemaan, kun kysyit tämän kehityksestä tilinpäätöksen julkaisemisen yhteydessä ja vastaus oli:

“We are focusing on measuring our customer satisfaction on multiple
touchpoints in our day-to-day business, including professional services
satisfaction, support satisfaction and training satisfaction. On top of this
we conduct an annual NPS survey to all our customers. While we have not
disclosed the specific results publicly, we are generally happy with the
NPS results on all touchpoints and survey”

Olisi ihan mukava mittari seurata, kerta tavoitekin on näemmä asetettu. Noh, yli 100 %:n NRR-luku kuitenkin kertonee jotain asiakastyytyväisyydestä.

8 tykkäystä

Siitä ennakkoa perjantaille :point_down:

11 tykkäystä