Efecte Oyj - European Alternative to global goliaths

Onneksi olkoon omistajille, en kyllä todellakaan ymmärrä miksi joku tästä putiikista maksaa 100M, kun yhtiö tekee tappiota joka kvartaali, myyntiorganisaatio syklisesti jatkuvasti sekaisin, tekee miljoonan turskaa vuodessa, kasvu pysähtynyt ja kun omistus siirtyy ulkomaille, kotimarkkinalla alkanee iso poistuma, mutta ilmeisesti pörssitiedotteet joissa puhutaan vain prosenteista kelvanneet ostajalle ja joku näkee arvoa eurooppalaisuudessa. Arvostus täysin naurettava ja ei tätä kukaan muu vastaavalla hinnalla tule ostamaan

Pitääkö kasvaa yli 30% ennen kuin kutsut kasvuyhtiöksi vai mikä sun raja tälle on?

Yhtiö on panostanut paljon kasvuun ja ilman näitä panostuksia yhtiö olisi ollut voitollinen jo vuosia sitten, toki kasvu olisi jäänyt saamatta.

13 tykkäystä

Jep. Tuoreena esimerkkinä, itsellä sattuu olemaan salkussa yllä Redeyen mainitsema ruotsalainen SaaS-firma Pagero josta on menossa kova tarjouskisa:

13.12. Vertex tarjoaa 36 SEK/osake, 71% preemio edellisen päivän hintaan
11.1. Thomson Reuters tarjoaa 40 SEK
12.1. Avalara tarjoaa 45 SEK
15.1. Thomson Reuters korottaa tarjouksensa 50 SEK:iin, ja heillä nyt yli 60% osakkeista kun isoimmat omistajat möivät omansa

Eli osake on noussut vielä lähes 40% ensimmäisen ostotarjouksen jälkeen, jossa oli siinäkin jo 71% preemio.

En nyt tarkoita että Efectestä tulisi samanlaista tarjousrallia. Silti mielenkiintoista huomata että:

  • Korotettuja tarjouksia vai aina tulla (tai kauppa peruuntua) ja markkina tietysti pyrkii nämä hinnoittelemaan
  • Pohjoismaiset kasvavat ja jatkuvaa liikevaihtoa generoivat softafirmat on viime aikoina olleet törkyhalpoja ja muihin oviin on myös varmasti koputeltu
20 tykkäystä

Efecte ollut omassa salkussani yksi kivijalkoja, joten jaan muutaman ajatuksen omasta puolesta, puhtaasti omistajan vinkkelistä.

Lähdin rakentamaan tähän omistusta alun perin ajatuksella, että yhtiössä on hyvät edellytykset 10x tarinaan tämän vuosikymmenen tähtäimellä Niilo&co johtotiimi, osakkeen arvostus, yhtiön strategia, toimialan murros ym. huomioiden. Tykkään sijoittaa kasvuyhtiöihin pitkällä horisontilla ja tällaisten tarinoiden löytäminen ja niihin perehtyminen vie aikaa.

Kuten usein teknologiasektorilla tapahtuu, tarina päättyykin ostoon ja mukavaan preemioon. Hetken tuntuu hyvältä, mutta fiilis on samalla vähän haikea. Sijoittajana toivoisin tietenkin omistamissani yhtiöissä näkeväni exitin silloin, kun toimialan arvostustasot JA yhtiön oma suorituskyky ovat huipussaan (korkea kerroin ja korkea kerrottava luku). Preemio on hyvä, mutta omistajana pohdin kriittisesti onko ajoituksellisesti oikea hetki myydä yhtiö. Toisaalta toimialan mannerlaatat voivat olla liikkumassa suuntaan, jossa on täysin oikea valinta luoda vahvempi toimija nimenomaan juuri tässä hetkessä.

Ristiriitaisin tuntein ja kiitollisena omistajana onnittelen Efecten tiimiä hienon suomalaisen softayhtiötarinan rakentamisesta. 100 miljoonan rajapyykki on upea saavutus. Tästä toteutuessaan omistajilta vapautuvaa pääomaa toivottavasti virtaa takaisin suomalaiseen softayhtiöekosysteemiin rahoittamaan seuraavia kasvutarinoita ja ipottajia. Näin tapahtuu ainakin oman omistukseni osalta.

80 tykkäystä

Onhan tämä kieltämättä ollut matka, kun noin 6 vuotta sitten tuli Petri Ahon analyysien innoittamana hypättyä kyytiin ja lastenkin salkkuihin tullut ostettua tätä. Välillä meno on ollut lyhyellä aikavälillä epävarmaa ja pomppuisaa, mutta kyydissä istuminen on silti tuntunut luontevalta, kun usko yhtiön tekemiseen on silti ollut korkeaa ja pitkäaikaisomistajana katse on ollut pidempi kuin kvartaali tai loppuvuosi. Välillä ollaan dipeistä tai muuten vaan positiota kasvatettu (viimeksi lokakuussa), kertaakaan en ole myynyt vaikka myynti-ikkunaakin kieltämättä olisi ollut tarjolla.

Jostain syystä olen silti ihan ok tyytyväinen ostotarjoukseen. Vaikka olen ollutkin aina enemmän tai vähemmän bullina Efecteen, on tässä varsinkin viime aikoina alkanut kaivelemaan entistä enemmän muutama asia, esim jokseekin heikohko skaalautuminen, liikevaihdon kasvun pehmeys (vaikka ollaan pieni firma kasvavalla alalla) ja kv-liikevaihdon kasvuprosentin jonkinlainen laskutrendi. Lisäksi vaikka osake onkin käynyt melko alhaallakin tässä, ei tämä juuri ole sisäpiirille isolla rahalla maistunut, vaikka suurin osa efecteläisistä omistaakin tätä. Tietenkin vaikka noi itseäni kummittelevat asiat pystyykin varmasti argumentoimaan jotenkin, minun on siltikin vaikea perustella miksi juuri Efecten tuote olisi paras. Alalla on kireä kilpailu, eikä Efecte ole täysin suojassa siltä edes omassa “nichessään”. Vahva tuotekehitys olisi iso plussa, mutta totuus on, että Efecte on oikeasti edelleen pieni yhtiö eikä yhtiöllä ole takana suurta tuotekehitys- tai markkinointitiimiä, eikä muutenkaan suurempaa näkyvyyttä kilpailijoiden rinnalla. Lisäksi alan muutosnopeus aina hankaloittaa yhtiön tulevaisuuden ennustamista, vaikka nyt yhtiö on selvästi ollutkin hyötyjen joukossa vallitsevassa disruptiossa.

Kuka tietää, ehkä tästä olisi kuoriutunutkin eurooppalainen vaihtoehto, mutta noi yllämainitut elementit ja hieman sumeahko lähitulevaisuus huomioiden diili lienee kohtuullinen. Ymmärrän toki, ettei ostotarjouksen ajankohta varsinaisesti ole kovin optimaalinen, mutta toisaalta tähän päivään saakka olen luottanut Efecten johtoon, joten luotan sinänsä edelleenkin johdon sekä hallituksen mielipiteeseen, että ostotarjous kannattaa hyväksyä. Ja muutenkin, yleensä kun yritysjärjestelyjä tehdään, ensisijaisesti myyvä osapuoli on aina etulyöntiasemassa. Usein se on myös se osapuoli, joka lopulta luo arvoa.

Silti, tässäkin taas on hyvä muistuttaa, miksi olisi hyvä, että mahdollisimman moni suomalainen omistaisi osakkeita ja suhtautuisi omistuksiinsa asianmukaisella tavalla, veivailujen ja pikavoittojen tavoittelemisen sijaan. Jos Efectenkin omistajalistalla olisi hieman enemmän kotitalouksia ottamassa koppia kurssista ja hieman vähemmän rahastoja sekä hallintarekkareita, ehkä tämäkin firma olisi lähtenyt vieläkin isommalla hintalapulla pois, tai sitten mitään exitiä ei oltaisiin nähtykään. Mutta jäi pipot muistoksi, ja muistoksi tullee myös jäämään ostotarjouspaperit. Omistajana loppuun saakka.

40 tykkäystä

Ostotarjoushinnan ja osakekurssin erotus on ilmeisesti houkutellut mukaan hintaerosta tuottoa hakevia toimijoita :point_down:

Tällainen tuli vastaan kyseisestä toimijasta syksyltä (käännetty SWE>ENG google translatella), näyttää nopeasti vilkaistuna siis tutulta pelikirjalta:

18 tykkäystä

Minkäköhän takia liputtivat, kun ei kaiketi mikään regulaatio sitä vaadi first north-osakkeen ollessa kyseessä, osaatko sanoa @Antti_Luiro ?

1 tykkäys

Veikkaanpa että ihan hyvän IR:n tekemisen merkeissä, tähän mielestäni myös tiedotteessa viitattiin:

Efecte ei ole Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalla listattuna yhtiönä velvollinen julkistamaan liputusilmoituksia arvopaperimarkkinalain mukaisesti eivätkä Yhtiön osakkeenomistajat ole velvollisia ilmoittamaan muutoksista omistus- tai ääniosuudessaan kohdeyhtiölle tai Finanssivalvonnalle. Efecte kuitenkin julkistaa tiedon Samsonilta vastaanottamastaan ilmoituksesta, sillä Yhtiö arvioi tiedon olevan merkityksellinen oikeiden ja riittävien tietojen tasapuolisen saatavuuden varmistamiseksi.

Kun tieto kerran on yhtiöllä olemassa niin miksei sitä markkinalle jakaisi, etenkin kun kyseessä on ostotarjouksen myötä erikoistilanne ja maaperä on juuri nyt erityisen otollinen erilaisten spekulaatioiden syntymiselle.

16 tykkäystä

Tarjousaikaa jatkettiin 19.3. asti, syynä viranomaishyväksyntöjen (mielestäni muodollisuus) odottelu :point_down:

9 tykkäystä

Ja sieltä tuli odotetusti myös viranomaishyväksynnät. Tarjousaika jatkuu siis joka tapauksessa tuohon perjantaina jatkettuun päivämäärään (19.3.) asti :point_down:

9 tykkäystä

Onko tietoa miten julkistetaan lopputulos tuosta ostotarjouksesta? Itsellä jä osakkeet myymättä markkinaan… Toivotaan Etta menee läpi siis… Ei ole kuulunut korotuksia tai kilpailevia tarjouksia, yksi liputus tuli kuitenkin? Mikähän sen idea on?

2 tykkäystä

Tänään päättyy klo 16 tarjousaika, luulisi tuloksen tulevan viimeistään lähipäivinä (veikkaan huomista) :+1:t2:

Taitaa olla ostotarjouksesta ja markkinahinnasta pientä arbitraasia hakeva toimija kyseessä :point_down:t2:

5 tykkäystä

Eli oliko tämä joku erikoistilannerahasto, joka ostaisi alle ostotarjous hinnat ja sitten hyväksyisi tarjoukset ja ottaisi siitä pikku tuoton välistä?

3 tykkäystä

Tämä on oma ymmärrykseni, mutta ihan varma en ole :+1:t2: nimittäin periaatteessa >10 % omistuksella voisi myös välttää lunastuksen (tässä tapauksessa siis näin ei ole vaan reilu 5 %) ja teoriassa koittaa neuvotella itselleen vielä vähän paremman hinnan, mutta tuo menee jo vaikeammaksi ja todennäköisesti pidemmäksi prosessiksi. Pääoman tuotot kärsii jos hinta ei tuollaisessa liikkeessä hirveästi parane. Esim 14,85 osto > 15,00 myynti ja 1-2kk pitoajalls rahasto tekee ihan hyvää vuosituottoa (etenkin omalle pääomalle jos operoi vivulla), mutta jos riitelet vuoden (pahimmillaan useamman) ja saat tällä vaikka 1 % ostotarjousta paremman hinnan niin vuosituotto painuu heikoksi (ja vipu painaa oman pääoman tuoton negalle).

9 tykkäystä

Jos ei myy markkinaan ja ei tee mitään niin kauanko yleensä kestää että nämä osakkeet häipyy arvo-osuustililtä ja rahat kilahtaa tilille?

2 tykkäystä

Eikö ostajan pidä maksaa kaikille korkein hinta mitä on yhdestäkään osakkeestamaksanut viimeisen x-kuukauden aikana? Toki tämä saattaisi sisältää vain ne ketkä ei ole ostotarjousta jo hyväksynyt.

2 tykkäystä

Jep, ainakin markkinoilta ostotarjouksen voimassaolon aikana ostettujen osakkeiden korkein hinta pitää päivittää ostotarjoukseen jos tarjoushinta oli matalampi (case Musti). Mutta jos tarjoaja toteuttaa ostotarjouksen ja joku jää tämän jälkeen 10,1% nurkan kanssa omistamaan, niin käsittääkseni tilanne on eri kun ostotarjous on jo takana päin.

4 tykkäystä

Näissä lunastuksissa voi kestää pitkäänkin. Jos jälkikäteisen tarjousajankin jättää väliin ja osakkeet menee pakkomyyntiin vähemmistöomistuksen lunastusprosessin kautta, voi hyvin mennä vielä +6kk ennen kun rahat saa tilille.

Esim. Avidlyssa

  • Ostotarjous Heinäkuussa 2022
  • → + 2kk ostotarjouksen tulokseen (Syyskuu 2022)
  • → + 7 kk vähemmistöjen lunastuksen toteutumiseen ja rahojen maksuun (Huhtikuu 2023).

Prosessien pituudet kuitenkin vaihtelee yhtiökohtaisesti paljon, eli kannattaa ottaa tämä esimerkki suuntaa antavana :+1:

9 tykkäystä

Avidly osalta tuli mielestäni ihan kiva korko odottelusta.

3 tykkäystä

Mutta 9kk ajan ei saa tarjota korkeampaa vastiketta 10.1% nurkalle. Tai sitten joutuu maksamaan takautuvasti muillekin.

1 tykkäys