Elisa - 5G:n vanavedessä?

Mattilaa hehkutetaan. Muistellaanpa aikaa, jolloin hän aloitti. Olin silloin elisalainen. Sittemmin eläkeläinen.

Koko vanha johtoryhmä saneerattiin 2003 (operatiivinen). Uusi johtoryhmä pantiin lukemaan kirja “Hyvästä paras”, Collins. Itsekin kiiruhdin Töölön kirjastosta sen lainaamaan. Teki vaikutuksen.

Eläkkeeltä tarkastellen Mattila on noudattanut kirjan sanomaa soveltuvin osin. Viimeksi olen tuohon kirjaan nähnyt viitattavan, taisi olla “Arvopaperissa”, jossa haastateltavalta kysyttiin kolme kirjatärppiä. “Hyvästä paras” sisältyi listaan! Ajaton johtamisfilosofinen opus, sanoisin.

3 tykkäystä

@Joni_Gronqvist siirtyi vähennä-puolelle, tavoitehinta ennallaan 47 e: Elisa: Vakaata menoa - Inderes

Kauppalehden pikauutisista muita suositus- ja tavoitehintamuutoksia:

Danske Bank nostaa Elisan tavoitehinnan 47,50 euroon (aik. 45,00 euroa), pidä-suositus ennallaan.

Barclays laskee Elisan tavoitehinnan 45,00 euroon (aik. 48,00 euroa), vähennä-suositus ennallaan.

ABG Sundal Collier laskee Elisan suosituksen pidä-tasolle (aik. osta), tavoitehinta laskee 48,00 euroon (aik. 50,00 euroa).

Lisätään jälkikäteen pari “Matti Myöhäisen” suositusta:

Elisan osakkeen tavoitehinta laskee OP:lla 46,50 euroon (47,00), toistaa lisää-suosituksen

J.P. Morgan laskee Elisan tavoitehinnan 58,00 euroon (aik. 60,00 euroa), suositus pysyy lisää-tasolla

17 tykkäystä

Tässä vielä HB:n päivitys.

Nämä HB analyysien summaukset vähän ihmetyttää.

  • 3kk tavoite: mitä järkeä kertoa tällaista?
  • pidä-suosituksen käyttö: laimeaa. Ei näkemystä.
  • “markkinoiden mukainen kehitys” kolmelle vuodelle. Ööh mitä tästä pitäisi ajatella? Melko näkemyksetöntä.

Nooh tämä nyt tällainen pikku kiukuttelu, ei oteta näitä vakavasti :sweat_smile::ok_hand:

21 tykkäystä

Tässä OP:n Kimmo Stenvall kertoo ajatuksiaan Elisasta. :slight_smile:

Elisan Q4-tulos, voitonjako ja ohjeistus vuodelle 2024 vastasivat markkinoiden odotuksia. Osake on laskenut kuudessa kuukaudessa noin 11 % ja osakkeen arvostus on laskenut lähelle pohjoismaisia verrokkeja. Elisalla on historiassa aina ollut selkeä preemio suhteessa muihin pohjoismaisiin operaattoreihin. Seniorianalyytikko Kimmo Stenvall avaa videolla tarkemmin Elisan tilannetta.

5 tykkäystä

Kun Blommalta viimeksi tarkastelin, Elisan tuloskertoimet (P/E ja EV/EBIT) liikkuivat muistaakseni suurin piirtein vuoden 2018 tasoilla, mitä seuranneina vuosina näissä nähtiinkin selvää venymistä korkomarkkinoiden tilanteen myötä, mikä toki kosketti osakemarkkinoita yleisemminkin.

Toissa viikolla @Joni_Gronqvist printtaamassa yhtiöraportissa sen hetkisillä kursseilla Elisan preemio suhteessa pohjoismaisiin verrokkeihin oli EV/EBIT-tasolla pyöristetysti noin 10 % 2024 ja 2025 ennusteilla. Nähdyn kurssilaskun myötä tämä on oletettavasti kaventunut.

Elisan on investoinut usean vuoden ajan enintään 12 % liikevaihdosta, kun sektorilla keskimäärin on ymmärtääkseni menty 15-16 % tasoilla. Tässä viime vuosi ja tämä vuosi muodostaa sitten yhtiön mukaan poikkeuksen, kun 2023 investoinnit olivat 13 % liikevaihdosta ja ohjeistuksessa puhutaan nyt 12-13 %. Tulosinfossa Mattila perusteli tätä sillä, että 5G-investointeja voi olla kaupallisessa mielessä järkevä nyt kiihdyttää ”hieman” ja energian varastointiratkaisussa tilanne on sama.

Markkinatilannehan noin yleisesti vaikuttaa muutaman vuoden takaiseen nähden hyvältä: Asiakasvaihtuvuus on trendinomaisesti laskenut. Elisan datalla älypuhelimista noin puolet on Suomessa 5G-puhelimia, mikä edesauttaa 5G-liittymien myyntiä ja matkaviestinnän palveluliikevaihdon kasvua, joka on edelleen keskeinen tuloskasvun ajuri.

16 tykkäystä

Pikauutinen Kauppalehdestä konsensusta helpottamaan: Elisan osakkeen suositus nousee HSBC:llä osta-tasolle pidä -tasolta, tavoitehinta nousee 49 euroon 44 eurosta

HSBC on siis brittiläinen pankki- ja rahoituspalveluja tarjoava yhtiö, jonka nimi juontaa historiasta, siltä varalta, jollei joku sattunut tietämään: The Hongkong and Shanghai Banking Corporation

10 tykkäystä

Asiakasvaihtuvuus toki laskenut, mutta Elisa otti mobiilin kuluttajaliittymissä viime vuonna huolella turpiin (-28k postpaid). Vastaavasti DNA (Telenor) onnistui ottamaan markkinaosuutta MOI-fighting brandin avustuksella. Telia toki jatkoi markkinakoirana, mutta tämä on sellainen trendi jota seuraisin Elisan tapauksessa. Elisa on kuitenkin pystynyt takavuosina pitämään liittymämäärästään ja markkinaosuudestaan kiinni.

2 tykkäystä

Tämä taitaa olla Veli-Matti Mattilan viimeinen haastattelu Elisan toimitusjohtajana, tai ainakin yksi viimeisistä (maksumuuri). Pari poimintaa liittyen yritysostoihin ja omistaja-arvoon, joita on sivuttu aiemmin myös Karon grillin ja inderesTV:n haastatteluissa.

Liikevaihtoa on helppo kasvattaa isoilla ja näyttävillä yritysostoilla. Se takaa näyttävyyden ja suuret otsikot. Pörssiyhtiönä on erityisesti tärkeä ymmärtää, että asiakasarvon luomisen lisäksi tehtävämme on luoda arvoa omistajille”, Mattila muistuttaa. Tämä on hänen testamenttinsa seuraajalleen Topi Mannerille.

Mattilan ja Elisan yhtenä arvokkaimpana oivalluksena voi pitää sitä, että teleoperaattorien liiketoiminta on lopulta hyvin maakohtaista tai että ostettavien operaattorien hinta on korkea suhteessa synergiaetuihin.

Lisäksi jutussa tuodaan esiin, miten Elisassa on onnistuttu rakentamaan teleoperaattoribisneksen rinnalle sen kanssa osin risteävää ja uutta liiketoimintaa, mistä palstallakin on keskusteltu. Digitaalisten palveluiden osuus liikevaihdosta tänä päivänä semmoiset 20 %.

16 tykkäystä

Jatketaan mediapoiminnoilla. Arvopaperissa Elisa kuukauden osakkeena ja jutussa huomio kohdistuu luonnollisesti toimitusjohtajan vaihdokseen. Jutussa maksumuuri. Muutama huomio teemaan liittyen, mistä tällä palstalla on ollut aiemminkin puhetta.

Elisan strategiaan varmasti kukaan ei odota sen suurempia muutoksia, sillä tulokset puhuvat puolestaan, mutta jotain uutta uusi toimitus­johtaja aina tuo mukanaan. Kuten tässäkin ketjussa on todettu, Mattilan aikana Elisa on toimittanut juuri sen, mitä on luvattu ja tästä syystä luotto yhtiön johtoon on ollut vankka.

Kimmo Stenvallin mukaan toimitusjohtajien sanomiset muistetaan alalla pitkään. Elisan Veli-Matti Mattila on esimerkki johtajasta, joka ei ole antanut sijoittajille tyhjiä lupauksia.

Jatkuvan parantamisen kulttuuri Elisassa vaikuttaa ulospäin vahvalta ja sitä alinomaan on korostettu aina haastatteluita myöten. Pienet systemaattiset parannukset sieltä ja täältä vuosien saatossa kertovat, että puheet eivät ole vain puheita. Kiinnostavaa nähdä, millainen muutos Elisassa tapahtuu tai jää tapahtumatta vaihtuvuuden myötä.

Elisaa seuraava Inderesin analyytikko Joni Grönqvist näkee riskinä johtajavaihdoksessa syvän osaamisen katoamisen ja yhtiön vahvan sisäisen dynamiikan heikkenemisen.

Toisaalta Elisan johtoryhmä on ollut koossa varsin pitkään ja moni heistä on tehnyt uraa Elisalla jo ennen ylimpään johtoon nousua. Hallituksessa pisimmät pestit ovat puheenjohtaja Anssi Vanjoella (2018- ) ja Antti Vasaralla (2017- ). Muut hallituksen jäsenet ovat aloittaneet muutaman vuoden sisällä.

13 tykkäystä

Aika hyvässä positiossa tosiaan Elisa lähtee uuden toimitusjohtajan kaudelle. Markkinajohtajuus monessa segmentissä Suomessa, vahvin brändi ja infra käytännössä täysin omassa omistuksessa. Lisäksi mielenkiintoinen positio muiden telcojen toimittajana näissä verkon optimiointiratkaisuissa.

Rönsyä on jonkun verran (esim. kuluttajapuolen kirjat sun muut viihteet - ja yrityspuolella omansa). toivottavasti ei innostu niistä liikaa jatkossa :wink:

6 tykkäystä

Asiaankuuluva panostus uudelta toimitusjohtajalta, hankinta 3000 kpl: Elisa Oyj: Elisa: Ilmoitus johtohenkilöiden liiketoimista - Topi Manner | Kauppalehti

14 tykkäystä

Vielä maistuu 768 kpl lisäerä: Elisa Oyj: Elisa: Ilmoitus johtohenkilöiden liiketoimista - Topi Manner | Kauppalehti

Aha, ilmoitus näköjään täydentää edellistä 1.3 julkaistua tiedotetta eli oli tehty samana päivänä tämäkin.

9 tykkäystä

Elisalta tuhti tietopaketti: Elisa Oyj: Elisan vuoden 2023 vuosikertomus, tilinpäätös ja kestävyysraportti | Kauppalehti

Suora linkki vuosikertomukseen: https://mb.cision.com/Main/18382/3944645/2664332.pdf

7 tykkäystä

Paribasin analyytikko huomasi, että kurssi ei ota millään noustakseen, joten kokeillaan erilaista settiä, pikauutinen Kauppalehdestä: BNP Paribas Exane laskee Elisan tavoitehinnan 40,00 euroon (aik. 47,00 euroa), suositus laskee lisää-tasolta vähennä-tasolle

Lisäys jälkikäteen: Svenssonit sen sijaan luottavat Elisaan, pikauutinen Kauppalehdestä 3.4: SEB nosti Elisan tavoitehinnan 47,00 euroon (aik. 45,00 euroa) ja nosti suosituksen osta-tasolle (aik. pidä)

10 tykkäystä

Lehdistötiedotteen arvoinen uutinen.
Kauppalehden mukaan 2022 liikevaihto 11 MEUR ja liiketulos vajaa 1 MEUR, eli kuitenkin kohtuullisen kokoinen firma hienojen asiakkaiden kera kyseessä, ts ei start-up.

Elisa ostaa Leanware Oy:n vahvistamaan Elisa IndustrIQ -liiketoimintaa
Elisa Oyj 4.4.2024, 12:30
Elisa ostaa yrityksille tuotannon, toimitusketjun ja logistiikan ohjelmistoja tarjoavan, suomalaisen Leanwaren Oy:n osakekannan. Leanware vahvistaa Elisan teollisten ohjelmistojen kansainvälistä Elisa IndustrIQ -liiketoimintaa. Yrityskauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää ja sen odotetaan toteutuvan vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Yrityskauppa toteuttaa Elisan kansainvälisten digitaalisten palveluiden strategiaa, vauhdittaa Elisa IndustrIQin teollisen ohjelmistoliiketoiminnan kasvua ja vahvistaa jalansijaa teollisuusasiakkaissa Suomessa.

  • Leanwaren ohjelmistot täydentävät Elisa IndustrIQin tuoteportfoliota ja ammattitaitoinen henkilöstö vahvistaa kyvykkyyttämme palvella teollisen valmistuksen asiakkaitamme. Leanwaren tuotteet saavat kansainvälisen kasvuväylän, kun voimme tarjota niitä Elisa IndustrIQin yli 1 000 asiakkaalle globaalisti. Suomessa voimme vahvistaa Leanwaren organisaation avulla Elisa IndustrIQin muiden tuotteiden tarjontaa suomalaisille teollisuusasiakkaille, sanoo Elisan kansainvälisten digitaalisten palvelujen liiketoimintojen johtaja Henri Korpi.

Vuonna 1999 perustetun Leanwaren päätoimipaikka on Tampereella ja yhtiö työllistää noin 90 ammattilaista. Leanware toimittaa yli 200 suomalaiselle suuryritykselle operatiivista toimintaa ohjaavia älykkäitä ohjelmistoratkaisuja tuotannon, toimitusketjun ja sisälogistiikan digitalisointiin sekä datan analysointiin ja tiedolla johtamiseen. Yhtiö tulee osaksi Elisa IndustrIQ -liiketoimintaa ja yhtiön toimitusjohtajana jatkaa Ville Keskinen.

  • On hieno mahdollisuus päästä vauhdittamaan Leanwaren hyvin alkanutta ohjelmistojen ja osaamisen kansainvälistämistä osana Elisan kansainvälisten digitaalisten palvelujen liiketoimintaa, sanoo Leanware Oy:n toimitusjohtaja Ville Keskinen.

Elisa IndustrIQ lyhyesti

Elisan kansainvälisiin digitaalisiin liiketoimintoihin kuuluva Elisa IndustrIQ tarjoaa yli 1 200 valmistavan teollisuuden asiakkaalleen yli 50 maassa tekoälyyn ja koneoppimiseen pohjautuvia ohjelmistoratkaisuja. Ratkaisut parantavat asiakkaiden kilpailukykyä, kestävää kehitystä ja taloudellisia tuloksia.
Elisa IndustrIQ keskittyy valituille toimialoille korkean teknologian, kemian-, elintarvike- ja juoma- sekä kone- ja laiteteollisuudessa ja tarjoaa asiakkailleen ratkaisuja toimitusketjun, tuotantotoiminnan, laadun ja EHS:n keskeisiin prosesseihin.
Vuodesta 2021 Elisa IndustrIQ -nimellä tunnettu liiketoiminta on kasvanut nopeasti ja yritysperheeseen kuuluvat saksalainen camLine, yhdysvaltalainen CalcuQuote, belgialainen TenForce sekä vähemmistöosuus italialaisesta sedAptasta. Uusimpana julkaistiin yhdysvaltalaisen Romaricin liiketoimintakauppa.
Lisätietoja liiketoiminnasta https://elisaindustriq.com/
Lisätietoja: Elisa, Mediadesk, puh. 050 305 1605, mediadesk@elisa.fi

23 tykkäystä

Juho Toratti on kirjoittanut Elisasta. :slight_smile:

Vuodelle 2024 Elisa odottaa liikevaihdon olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin vuonna 2023 (2 180 milj. euroa vuonna 2023). Mobiilidatan ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Koko vuoden vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin vuonna 2023 (756 milj. euroa vuonna 2023). Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan 12–13 prosenttia liikevaihdosta.

5 tykkäystä

Osakkeen hinta on painunut jo vuoden 2023 huipuistakin noin 25 prosenttia. Laskeneen kurssin myötä Elisan osake tarjoaa nyt osinkoehdotuksella laskettuna vahvaa 5,2 prosentin osinkotuottoa.

Mikä muuten on tuon rajusti laskeneen kurssin syy?
Nyt ollaan vuoden 2020 koronadipin lukemissa. Viime vuoden lopulla käytiin sitä alempanakin.

2 tykkäystä

Tuttuun tyyliin Elisa julkistaa tuloksensa ensimmäisten joukossa heti tuloskauden alkupuolella. Tulospäivä on ensi viikon perjantai 19.4. Herääkö tässä vaiheessa kysymyksiä uudelle toimitusjohtajalle? Tehdään inderesTV:n haastattelu tulosinfon päätteeksi taas Pasilassa.

Elisan arvostukseen liittyen Blommalta pari poimintaa. Näistä tiivistetysti omat havainnot, että historiallinen preemio suhteessa muihin Pohjoismaissa toimiviin teleoperaattoreihin on kaventunut enemmän tai vähemmän, ja osakkeen arvostuksessa (12 kk eteenpäin P/E ja 12 kk eteenpäin EV/EBITDA) palattu korona-aikaa edeltäville tasoille.

Huomattavaa tosin, että valuaatiossa otettiin selvä hyppäys jo ennen pandemiaa vuoden 2019 edetessä. Oliko sitten taustalla tämä ilmiö ja puhe niin sanotuista bondiosakkeista velkakirjojen korvikkeena, vai mikä, jää kunkin arvioitavaksi.

10 tykkäystä

Elisan yhtiökokouskin tuli istuttua, tässä päätöksiä: Elisa Oyj: Elisan varsinaisen yhtiökokouksen 2024 päätökset - Inderes

Tärkein kohta tiedotteessa, ainakin Osinkopuolueen jäsenille: Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti, että yhtiökokouksen vahvistaman taseen 31.12.2023 perusteella jaetaan osinkoa 2,25 euroa osakkeelta. Yhtiökokouksen päättämä osinko maksetaan kahdessa erässä. Osingon ensimmäinen erä 1,13 euroa osakkeelta maksetaan osakkeenomistajalle, joka osingon ensimmäisen maksuerän täsmäytyspäivänä 16.4.2024 on merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Ensimmäisen osinkoerän maksupäivä on 23.4.2024. Osingon toinen erä 1,12 euroa osakkeelta maksetaan osakkeenomistajalle, joka osingon toisen maksuerän täsmäytyspäivänä 23.10.2024 on merkittynä Euroclear Finland Oy:n pitämään yhtiön osakasluetteloon. Toisen osinkoerän maksupäivä on 30.10.2024.

Ei auttanut yhden vanhemman rouvashenkilön protestointi, että hän olisi halunnut osingon kertasuorituksena. Lisäksi luonnollisesti hän toi asian esiin hieman väärässä asiakohdassa. Henkilökohtaisia puhelinliittymäsopimusasioitaan ja ongelmia niissä ei kukaan tuonut tällä kertaa esille koko yhtiökokousväen ihmeteltäväksi, Elisa on jo vuosikaudet pitänyt asiakaspalvelijoita kokoussalin ulkopuolella ja puheenjohtaja muistuttaa asiasta kokouksen alussa.

Uusi toimitusjohtaja Topi Manner esitteli viime vuoden tulosta, johon hänellä toki ei vielä ollut osaa eikä arpaa. Hän korosti myös Elisan nousua osinkoaristokraatiksi, mikäli yhtiökokous hyväksyy hallituksen osinkoesityksen eli kasvavan osingon kymmenettä vuotta peräkkäin. Lisäksi Manner halusi esittää trailerin Elisan 10 vuotta vanhan alkuperäissarjan “Ivalo” kolmannelta kaudelta. Minulle jäi hieman epäselväksi, miksi yleensäkään esitettiin filminpätkä, jossa ruumiita tuli laskujeni mukaan ainakin kolme, sekosin laskuissa :slight_smile:

Tavalliseen tapaan herrat Jaakkola ja Virtanen(Virtasia taisi olla kaksikin) varastivat shown, kun tuli kysymysten vuoro uudelle toimitusjohtajalle, joka on ehtinyt olla nyt kuusi viikkoa tehtävässä. Erilaisiin teknisiin yksityiskohtiin herrat tapansa mukaan keskittyivät.

Hallituksen puheenjohtaja Anssi Vanjoki kiitteli kovasti Veli-Matti Mattilan kahta vuosikymmentä Elisan johdossa ja toi esiin erilaisia lukuja, kuten sen, että osakekurssi lähes kuusinkertaistui Mattilan kaudella. Mattila oli estynyt saapumasta paikalle, mutta sai yhtiökokoukselta raikuvat aplodit.

Hieman mitäänsanomaton fiilis jäi kokouksesta ja uudesta toimitusjohtajasta, voi toki olla kyse kohdallani turnausväsymyksestä, olihan tämä itselleni jo neljäs yhtiökokous peräkkäisinä päivinä. Ihan pystymetsästä Manneria ei sentään palkattu, ehtihän hän istua jo Elisan hallituksessa useamman vuoden.

@Antti_Jarvenpaa , sellainen kysymys tuli mieleen jo kokouksen aikana, mutta ei tullut kysyttyä edellä mainituista syistä, että miten Manner aikoo pitää huolen siitä, että henkilöstötyytyväisyys pysyy yhtä korkealla tasolla kuin Mattilan aikana!? Jotenkin Topin Finnairin kaudesta jäi mieleen, että siellä aika usein oli jotain kähinöitä henkilöstön keskuudessa, toki Finnairille osui viime vuosina pari isoa kriisiä, jotka johtivat irtisanomisiin.

Myös se kiinnostaa, että miten uusi toimitusjohtaja aikoo varmistaa sen, että organisaation ns.hiljainen tieto siirtyy hänelle!?

Ja hupsista, tärkein meinasi unohtua, tarjoilut: Kahvin kera jonkinlainen murotaikinasta tehty kuppi, joka oli täytetty lohenmädillä(?) sekä ruisleipäsiivu, jossa perunasalaatin tapaista mössöä päällä(?). Tarkentakaa ihmeessä joku enemmän kulinaristi kuin minä :slight_smile:

8 tykkäystä

Pörssikursseilla on aina moninaisia syitä mutta nollakorkoaikana Elisa ja muut vakaat osingonmaksajat toimivat myös bondien korvikkeina. Nyt kun korot ovat korkeammalla tasolla niin sijoittajille on tarjolla vaihtoehtona myös matalariskisempi korkotuotto osinkotuoton sijaan.

6 tykkäystä